woensdag 4 december 2013

Wist u dat...?Wist u dat...Horst 'Derrick' Tappert een lid van Waffen-SS was?

Na de Tweede Wereldoorlog hebben veel Duitsers weinig over hun verleden losgelaten. Waarom ze iets verzwijgen over hun verleden, heeft dit mogelijk te maken met hun schaamtegevoel. Een schuldgevoel kan ook een rol meespelen. Slechts weinige Duitsers hebben de moed opgevat om hun aandeel in de Holocaust te erkennen. Jarenlang zijn we vertrouwd geweest met de Duitse TV-icoon Horst Tappert die bekend staat als inspecteur Derrick. Vijf jaar na het overlijden van Horst Tappert blijkt dat hij in de Tweede Wereldoorlog lid was geweest van de beruchte Waffen-SS. Dat heeft de Duitse socioloog Jörg Becker ontdekt, toen hij onderzoek deed voor de biografie van opiniepeilster Elisabeth Noelle-Neumann. Horst Tappert stond op de personeelslijst van de Waffen-SS en was daar grenadier. (1)

Horst Tappert als Derrick
Nu blijkt dat Horst Tappert in maart 1943 met de Waffen-SS divisie Totenkopf heeft meegeholpen bij de herovering van Charkov in Oekraïne. Tappert heeft jarenlang nooit veel losgelaten over zijn verleden in de Tweede Wereldoorlog. In zijn biografie en in enkele gesprekken heeft hij altijd gezegd dat hij verpleger was in een divisie van de Wehrmacht. Aan het einde van de oorlog zou hij in de gevangenis hebben gezeten. (1) In zijn TV-serie speelde Horst Tappert jarenlang de rechereur Derrick die een groot aantal moordzaken kon oplossen. Van de TV-serie Derrick werden tussen 1974 en 1998 281 afleveringen gemaakt, die in 102 landen werden uitgezonden, waaronder Nederland. Nu bekend is dat Horst Tappert in zijn jeugd een lid was van de Waffen-SS divisie Totenkopf, heeft de Nederlandse omroep MAX besloten de Duitse krimi Derrick niet meer uit te zenden. De omroep liet weten dat de serie in de ban gaat in verband met het oorlogsverleden van hoofdrolspeler Horst Tappert. "Ik schrok wel van dit nieuws,"zei MAX-voorzitter Jan Slagter. "We gaan geen acteur eren die zo heeft gelogen over zijn verleden, ook al leeft hij niet meer. Tappert heeft altijd gezegd dat hij bij de Wehrmacht zat, maar dat is iets anders dan de Waffen-SS - een extreem gewelddadige organisatie die veel gruwelijkheden op zijn naam heeft staan en waar je specifiek voor koos om lid te worden,"aldus Slagter. (1) Jan Slagter was niet de enige die besloten had de TV-serie Derrick niet meer uit te zenden. Ook de RTBF haalt tijdelijk de politieserie Derrick van het scherm. Derrick werd ook al gebannen van de Duitse TV-zender ZDF. "Wegens de onthullingen over het SS-verleden van Horst Tappert heeft de RTBF besloten om de serie 'Derrick' tijdelijk stop te zetten, en dat vanaf maandag 13 mei,"deelde de Franstalige omroep in een persverklaring mede. (2) Ook een eigenaar van discotheek "Aus der Reihe Derrick" in Utrecht heeft de ogen van zijn idool Horst Tappert op alle posters van de acteur afgeplakt met zwarte balkjes. De discotheek stond in het teken van de acteur uit de Duitse krimi. Maar toen de eigenaar het nieuws hoorde, besloot hij meteen actie te ondernemen. "De status van cult-held die Derrick in onze disco had, heeft hij absoluut niet meer,"zei eigenaar Richel van Heumel. De leiding ging beraadslagen over de naamswijziging. (1)

In de Tweede Wereldoorlog pleegden veel leden van de SS-organisatie oorlogsmisdaden. De Waffen-SS was erg berucht en zeer gevreesd om zijn meedogenloze en wrede optreden. De vraag of Horst Tappert zelf oorlogsmisdaden had begaan, kan niet beantwoord worden. Mogelijk heeft hij geen oorlogsmisdaden gepleegd, zodat het tegendeel bewezen gaat worden. Waarom hij nog nooit heeft verteld over zijn vroegere lidmaatschap van de SS, is de echte reden niet moeilijk te raden. Indien Horst Tappert nog leeft en zijn oorlogsverleden onthuld wordt, zou dat zijn carrière en imago zeker geschaad hebben! Het betekent wel een doodssteek aan de succesvolle TV-serie Derrick die wereldwijd meest bekeken is. Bekend is dat alle SS-ers als Horst Tappert hun trouw hebben gezworen aan de Duitse dictator Adolf Hitler.

Wist u dat...de Israëlische actrice Gal Gadot gecast is voor de rol van Wonder Woman?

Gal Gadot, de beeldschone hoofdrolspeelster in de actiefilm Fast and Furious, gaat de rol van Wonder Woman spelen in de nieuwe film Batman vs Superman. "Wonder Woman is één van de meest krachtige vrouwelijke personages ooit,"zegt Zac Snyder, de regisseur van de film Fast and Furious in een verklaring. Gadot is volgens Snyder een goede keuze voor de rol. "Ze is niet alleen een geweldige actrice, maar ze heeft ook dat magische wat haar perfect maakt voor de rol,"legt de regisseur uit. (3) Gadot werd in 2004 tot 'Miss Israel' verkozen. Tot die tijd vervulde ze haar dienstplicht in het Israëlische leger. Een tijdje geleden zat ze bij de selectie van sollicitanten voor de rol van Wonder Woman, die volgens de beschrijving van de rol een lange, mooie vrouw moet zijn, een brunette met een exotische uitstraling. (4)


Gal Gadot 
Wonder Woman
Cover magazine Lucire
De film moet in 2015 in de bioscopen gaan draaien. De rol lijkt de voormalige IDF-soldate op het lijf geschreven te zijn. Het in Duitsland uitgegeven weekblad Jüdische Allgemeine sprak met Gadot en vond dat ze een trotse Israëlische is, die de wereld wil laten zien dat haar vaderland een vooruitstrevend, mooi en vrij land is. Gal Gadot zei vol trots;"Ik houd veel van Israël. Ik heb het land in mijn hart gesloten, het is mijn vaderland. Mijn Joodse identiteit geeft mij een familiegevoel. Ik voel me thuis bij de feestdagen en Joodse tradities." (4) Het is niet de eerste keer dat een Israëlische actrice in een Hollywoodfilm speelt. Eerder speelde een andere Israëlische actrice Natalie Portman in een aantal Hollywoodfilms. Natalie Portman stond bekend als Padmé Amidala in de Star Wars films. In 2011 won ze Oscar voor beste vrouwelijke hoofdrol voor haar rol in de film Black Swan.

Wist u dat...een kleuterburgemeester in Amerika was gekozen? 

Raar maar waar! In een Amerikaanse gehucht Dorset in de staat Minnesota kunnen de inwoners in de burgemeesterverkiezingen zo vaak stemmen zolang ze maar willen. Omdat Dorset een gehucht is en niet meer dan dertig inwoners telt, heeft het dorpje ook geen formeel stadsbestuur. Elk jaar zijn er verkiezingen tijdens het Taste of Dorset Festival. Elk jaar wordt de naam van de nieuwe burgemeester uit een hoge hoed getrokken tijdens het Taste of Dorset Festival. Iedereen kan zoveel stembiljetten in de bus gooien voor slechts 1 dollar per stem, als ze maar willen. (5) Vorig jaar won Robert 'Bobby' Tufts de verkiezingen in Dorset en werd burgervader. De gekozen burgervader bleek niet bepaald een boomlange kerel te zijn. Hij was vier jaar oud! Burgemeester Robert Tufts ging in augustus 2013 op voor een tweede termijn en hij mocht de winnende naam trekken. Kennelijk wilde de vier-jarige burgemeester zijn baan nog wel even behouden... Hij won ook de herverkiezing.


Burgervader Robert 'Bobby' Tufts
Fox-nieuws: Vier-jaar oud burgemeester van Dorset
wint herverkiezing.
De kleine Bobby, met op zijn hoofd doorgaans een zwarte deukhoed met vishaken en lokaas eraan, werd op straat begroet met "meneer de burgemeester", terwijl hij visitekaartjes uitdeelde voor zijn 'verkiezingscampagne. (7) Aan de ene kant was Bobby te zien in zijn vissersoutfit. Op de andere kant van het kaartje stond een foto van Bobby op een schommelbank met zijn vriendinnetje Sophie. "I would love to be your Mayor as much as I love Sophie (Ik houd net zo veel van burgemeester zijn als dat ik van Sophie houd),"stond erop geschreven. (6) "Hij heeft het goed gedaan. Goede pr voor het stadje,"zei Bobby's moeder Emma. "Ik denk dat hij het uitstekend heeft gedaan." Bobby's taak als burgemeester was het begroeten van bezoekers aan Dorset. Toerisme is de belangrijkste bron van inkomsten voor het gehucht dat prat gaat op zijn reputatie als de restauranthoofdstad van de wereld. Twee straten in Dorset staan vol met eetgelegenheden: van Mexicaans tot Italiaans en de meer traditionele Amerikaanse keuken. Bobby's grootste wapenfeit tot dusver was ijs bovenaan de voedselpiramide, de Amerikaanse versie van de schijf van vijf plaatsen. Een enkele favoriete smaak vond de kleine burgervader moeilijk om te noemen. "Chocola. Vanille. Aardbei. Suikerspinsmaak,"zei Bobby over favoriete soorten ijs. (5)


Bobby geeft toeristen een rondleiding door Dorset
De piepjonge burgemeester kan ook de sheriff van Dorset tot zijn steunbetuigers rekenen. "Ik denk dat hij een schattige drommel is en ik denk dat een boel mensen het met me eens zijn. Het is leuk,"zegt sheriff Cory Aukes. "Hoe vaak zie je nou een jochie die het goed voor de camera doet. Hij heeft een zeer goede persoonlijkheid en hij is niet bang dat te laten zien. Het is geweldig voor het dorp. (5) (6)

Wist u dat...de Finse sportfederatie zijn spijt betuigt aan een Joodse atleet? 

De Finse Bond voor Atletiek heeft zijn verontschuldigingen aangeboden voor het feit dat men in 1938 een Joodse atleet die gewonnen had op de honderd meter, zijn overwinning niet heeft toegekend. (4) "Elke manipulatie of verdraaiing van resultaten is shockerend en tegen de basiswaarden van de sport,"legde de voorzitter van de Finse sportbond, Vesa Harmaakorpi, een verklaring af. "De juryleden begingen duidelijk een fout tijdens de wedstrijd in 1938. Ik wil mijn nederige excuses aanbieden aan de atleet en zijn familie namens de Finse Sportfederatie." (7) Op een foto staat het bewijs dat de Finse Jood Abraham Tokazier in 1938 in het Olympisch stadion in Helsinki als eerste de finishlijn had gepasseerd. Hij werd ook als winnaar uitgeroepen, maar...een andere Fin, Aare Savolainen, ging als winnaar de sportgeschiedenis in. Tokazier die aanvankelijk als winnaar was uitgeroepen, werd later door de jury zonder enige opgaaf van redenen naar de vierde plaats verschoven. (4) Direct na de wedstrijd eiste de Joodse sportorganisatie Makkabi, waarvan Tokazier lid was, excuses en dat de resultaten werden aangepast. Echter bleef deze brief 75 jaar onbeantwoord. De kwestie werd eerder dit jaar opgerakeld, toen de Finse schrijver Kjell Westö in zijn boek 'Kangastus 38' over het incident schreef. (7)


Het bewijs is op de foto duidelijk te zien: Tokazier is
de echte winnaar die de finishlijn passeert.
De Joodse sportorganisatie Makkabi in Finland spant zich a jaren in om de Finse sportbond tot een verontschuldiging te bewegen voor zo'n aparte discriminatie. Een woordvoerder van Makkabi zegt:"We zijn blij met de verontschuldiging, maar we weten ook dat de toenmalige beslissing niet wordt teruggedraaid." Finse historicus Oula Silvennoinen benadrukte nog:"De verontschuldiging kwam pas nadat de Bond voor Atletiek onder zware druk was gezet. De Finnen waren ten tijde van het nationaal-socialisme in Duitsland niet zo happig op het onderzoeken of erkennen van dergelijke gebeurtenissen." Hoewel het antisemtisme in de jaren dertig van de vorige eeuw in Finland weinig politieke invloed had, waren er wel 'antisemitische sentimenten, zoals in de meeste Europese landen,'aldus Silvennoinen. (4) De historici Simo Muir en Malthe Gasche suggereren in hun boek 'Finland's Holocaust' dat de voorzitter van de Finse sportbond, Urho Kekkonen die tussen 1956 en 1981 president van Finland was, de zaak mogelijk heeft beïnvloed. Finland zou in 1940 gastheer zijn voor de Olympische Spelen. Muir en Gasche halen een aantal krantenartikelen uit die tijd aan waarin er mogelijk een neiging was om te voorkomen dat Joodse atleten Finland zouden vertegenwoordigen tijdens de Spelen. De krant Helsingin Sanomat denkt ook dat de aanwezigheid van hoge nazi's uit Duitsland tijdens de wedstrijd van invloed kan zijn geweest. De historici wijzen er op dat Kekkonen destijds minister van Binnenlandse Zaken was en Finland weigerde nieuwe Joodse vluchtelingen uit Oostenrijk op te vangen. Kekkonen zou ook een antisemitische houding hebben getoond tijdens privé-correspondentie tijdens de jaren dertig, hoewel hij in het openbaar altijd kritisch bleef op het nazisme. (7)

Volgens een van 2004 tot 2008 ingesteld Fins onderzoek heeft Finland minstens 59 Joden aan de nazi's uitgeleverd, van wie de meesten zijn vermoord. In het jaar 2000 sprak de Finse minister-president Paavo Lipponen officieel zijn verontschuldiging uit voor de beslissing van de Finse regering in november 1942 om acht Joodse vluchtelingen uit te leveren aan nazi-Duitsland. Tegenwoordig wonen er in Finland tussen de 1300 en 1500 Joden, de meesten in de hoofdstad Helsinki. (4)

Wist u dat...drie Noord-Koreaanse vluchtelingen asiel in Israël kregen?

Drie Noord-Koreanen die het Stalinistische regime in Noord-Korea ontvluchtten, hebben in 2010 en 2011 de vluchtelingenstatus verkregen en mogen in Israël wonen. Bovendien verkreeg in 2012 een vrouw uit Mongolië het Israëlische staatsburgerschap. (4)

Om Sions wil zal ik niet zwijgen. God zegene u.

                                          
                                                                                     Paul ParkerHet auteursrecht van dit artikel ligt bij de blogger. Zonder toestemming van blogger Paul zijn vermenigvuldiging, eigen gebruik en publicatie in een ander blog, website of een boekvorm verboden.
Bronnen en referenties:

(1) NOS
(2) Canvas-TT
(3) Nieuws.nl: Gal Gadot gaat Wonder Woman spelen.
(4) Israel Today december 2013 nr. 78
(5) Nieuws.nl: Kleuterburgemeester VS gaat op voor tweede termijn. 10-07-2013
(6) AD.nl: Amerikaans dorpje heeft een burgemeester van vier jaar oud. 10-07-2013
(7) Finlandsite.nl: Finse Sportfederatie biedt excuses aan wegens incident met Joodse hardloper.

Geen opmerkingen: