zondag 27 januari 2013

Weeknieuws Israël januari 2013. Deel 4Het weeknieuws Israël verschijnt iedere week. Elke dag zal het nieuws bijgewerkt worden, behalve zaterdag. Op zaterdag, de Sabbat, zal geen nieuwsbericht verschijnen.

Vrijdag 1 februari: Rusland "erg bezorgd" over Israëlische aanval. Egypte: Aanval bedreigt Midden-Oosten

Rusland reageert met "grote bezorgdheid" op het nieuws dat Israël een luchtaanval in Syrië heeft uitgevoerd. "Als dat klopt, dan gaat het om een onaanvaardbare schending van het VN-charter,"zegt de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergei Lavrov. "Als deze informatie bevestigd wordt, dan hebben we te maken met niet uitgelokte aanvallen op het grondgebied van een soevereine staat. Dat is een flagrante en onaanvaardbare schending van het VN-charter, welke ook de motieven zijn,"aldus de Rus. Rusland en China hebben Syrië binnen de VN altijd verdedigd. Anderzijds is de relatie tussen Israël en Rusland door het aanhalen van de economische banden de afgelopen jaren aanzienlijk verbeterd. Ook de Arabische Liga heeft forse kritiek geleverd op de Israëlische luchtaanval.

Donderdag heeft Syrië een klacht ingediend bij de VN. Maar de Verenigde Naties hebben de klacht van Syrië over een Israëlische luchtaanval niet kunnen verifiëren. Dat liet een VN-woordvoerder weten. "De VN heeft geen vliegtuigen over het grensgebied zien vliegen en kan daarom het incident niet bevestigen,"aldus de woordvoerder van de VN. De secretaris-generaal van de VN, Ban Ki-Moon, zei "ernstig bezorgd" over de berichten van een Israëlische luchtaanval in Syrië. Hij riep alle betrokkenen op spanningen of escalatie daarvan te voorkomen en zich strikt te houden aan 'het internationaal recht, vooral met betrekking tot territoriale integriteit en soevereniteit van alle landen in de regio.' De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken noemde de Israëlische luchtaanval  "een brutale agressie die bewijst dat de terroristen die Syrië kapot willen maken, op een lijn staan met de Zionisten van Israël." Intussen heeft Egyptische minister van Buitenlandse Zaken de luchtaanval zelfs "een gevaar voor de veiligheid van het Midden-Oosten" genoemd.

Israël wil om veiligheidsredenen bevestigen noch ontkennen dat het eergisteren een aanval in Syrië heeft uitgevoerd. Vijf jaar geleden had Israël een kernreactor in aanbouw in het noorden van Syrië gebombardeerd. De Amerikaanse regering heeft ondertussen Syrië gewaarschuwd geen wapentransporten naar Hezbollah toe te staan. "Syrië mag niet bijdragen aan het verder destabiliseren van de regio door wapens aan Hezbollah over te dragen,"verklaarde Ben Rhodes, een adviseur voor de Nationale Veiligheid. De New York Times die donderdag meldde dat Israël de Verenigde Staten had ingelicht over de luchtaanval, schreef evenals de Miami Herald dat ook elektronische apparatuur werd vervoerd, waarmee het GPS-systeem van vliegende drones kan worden uitgeschakeld. Bron: Israel Today Headlines, De redactie, NOS 01-02-2013

Donderdag 31 januari: Aanval van Israël bevestigd; Iran dreigt met vergelding

Syrië, Hezbollah en enkele westerse functionarissen hebben woensdag bevestigd dat Israël enkele uren daarvoor een militair doel in Syrië heeft gebombardeerd, hoewel Jeruzalem over de aanval blijft zwijgen. Amerikaanse functionarissen in Washington vertelden aan de New York Times dat het een aanval voorbereidde op een konvooi geavanceerde luchtdoelraketten die van Syrië naar Hezbollah in zuidelijk Libanon werd vervoerd. 

Hezbollah heeft op zijn website Al-Manar ook berichten geplaatst, waarin het erkend dat Israël een militaire site, verbonden aan deze organisatie, heeft getroffen. Syrië bevestigde de aanval ook, maar stelde dat Israël een militaire onderzoeksfacaliteit heeft vernietigd, in plaats van een konvooi. De belegerde dictator Bashar al-Assad probeerde er een draai aan te geven door te stellen dat de aanval bewees dat Syrische rebellenlegers samenwerken met 'de zionisten.' Vorige week heeft Iran gedreigd dat elke aanval op Syrië beschouwd zou worden als een aanval op de islamitische Republiek. Een Iraanse onderminister van Buitenlandse Zaken zei donderdag voor Iran's Press TV dat de Israëlische luchtaanval 'ernstige gevolgen voor Tel Aviv zou hebben.' Bron: Israel Today Headlines 31-01-2013 

Donderdag 31 januari: Duitse kok wint kookshow

Een Duitse kok heeft in de Israëlische realityshow Masterchef de aandacht van een massa kijkers op zich gevestigd. De tot het Jodendom bekeerde Keulse kok Tom Franz (34) won deze week de kookfinale in het TV-programma van twee vrouwelijke rivalen. Tot zijn wapens in de verhitte strijd behoorden een paprikapuree en een auberginecrème.Het programma werd volgens meldingen donderdag van Israëlische media bekeken door 1,3 miljoen mensen. Dat is meer dan er 22 januari op hetzelfde tweede net naar de parlementsverkiezingen gekeken wordt en het grootste aantal kijkers voor een TV-show in Israël sinds 2000. Masterchef is nu mede dankzij chef Franz de meest geliefde realityshow in Israël. Bron: De Telegraaf 31-01-2013

Woensdag 30 januari: Israëlische aanval in Syrië

Afgelopen nacht hebben Israëlische gevechtsvliegtuigen een onbekend doelwit bij de Syrisch-Libanese grens aangevallen. Dit hebben westerse veiligheids- en diplomatieke bronnen, aangehaald in de Israëlische, Arabische en mainstream media, gemeld. Ze meldden alleen niet aan welke kant van de grens de aanval werd gepleegd, maar volgens sommige meldingen in de regio was de aanval vlakbij de grens met Libanon in Syrië. Het doelwit zou een konvooi zijn geweest dat wapens vervoerde. Een diplomaat vertelde aan Reutercorrespondent Dan Williams dat "er zeker een doel is getroffen in het grensgebied."


Israëlische gevechtsvliegtuig opgestegen


Deze bekendmaking kwam enkele uren nadat functionarissen van het Libanese leger hadden bevestigd dat Israëlische straaljagers de afgelopen dagen meerdere malen in hun luchtruim waren doorgedrongen. De IDF (Israëlische strijdkrachten) wilde volgens Israëlische media hier niets over kwijt. Naar verluidt is het hoofd van de militaire inlichtingendienst, generaal Aviv Kochavi, dinsdag naar Washington gegaan voor overleg met de Amerikanen. Israël is net als de Verenigde Staten en veel andere partijen erg bang dat de chemische wapens van het regime van Syrische president Bashar al-Assad in verkeerde handen zouden vallen. Daarmee worden extremistische groepen bedoeld, die in Syrië tegen de regering vechten. Ook vreest Israël dat de chemische wapens in handen van de Libanese terreurbeweging Hezbollah vallen. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu waarschuwde eerder deze week dat de overdracht van Syrische chemische wapens aan de Libanese terroristische militie Hezbollah tot een preventieve Israëlische actie zou leiden. 

Verondersteld wordt dat het vliegen over Libanese grondgebied en de gemelde aanval te maken hebben met het doen van waarnemingen en het voorkomen van smokkeloperaties van Hezbollah langs de grens. Het Libanese leger berichtte woensdag dat "het aantal schendingen van het luchtruim door Israëlische vliegtuigen " sterk is toegenomen in 24 uur tijd. Er waren afgelopen nacht veel Israëlische vliegtuigen boven Libanon en er is een doel geraakt in het grensgebied, vertelde een Libanese zegsman. Israël heeft twee van zijn befaamde Iron Dome anti-raketsystemen ingezet bij de noordelijke havenplaats Haifa, voor het geval dat de situatie uit de hand loopt.

Het Israëlische Thuisfrontcommando (BB) meldde dat het drie maal zoveel aanvragen voor gasmaskers krijgt als gebruikelijk. Bron: Israel Today Headlines, De Telegraaf 30-01-2013

Woensdag 30 januari: Israël boycot mensenrechtenraad VN

Israël is dinsdag niet verschenen bij een zitting van de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties, waarin het verantwoording zou afleggen over de manier waarop het de mensenrechten beschermt. Het is de eerste lidstaat die tot zo'n boycot besluit. Vermoedelijk zou de raad vragen stellen over de uitbreiding van Joodse nederzettingen in Judea en Samaria. De raad sprak in een resolutie "zijn teleurstelling over het optreden van de Israëliërs" uit. De resolutie van de raad is erg eenzijdig. Israël werd opgeroepen "zijn houding te heroverwegen en op zijn laatst in het najaar met een reactie te komen." Volgens het VN-reglement moeten alle 193 lidstaten zich op gezette tijden verantwoorden voor de situatie van de mensenrechten in hun gebied. Daarbij wordt de visie van deskundigen en particuliere organisaties betrokken.

In diplomatieke kringen was de weigering van Israël verwacht. Vorig jaar had de voormalige minister van Buitenlandse Zaken, Avigdor Lieberman, al gewaarschuwd de mensenrechtenraad te zullen boycotten. Hij verweet de raad partijdig en niet objectief te zijn, omdat die slechts kritiek op het Israëlische nederzettingenbeleid zou hebben. Bron: De Telegraaf 30-01-2013

Visie blogger: De mensenrechtenraad is inderdaad partijdig en niet objectief. Vreemd dat de raad helemaal géén kritiek heeft geleverd op de schending van mensenrechten door de Palestijnse Autoriteit en Hamas. Het is terecht dat Israël de mensenrechtenraad heeft geboycot. De raad hoort onpartijdig te zijn. Vaak kiest de raad de partij van de Palestijnse Autoriteit. In de raad hebben ook enkele Arabische landen zitting. Die landen hebben ook de mensenrechten geschonden. Vaak is de mensenrechtenraad een politiek instrument van de Arabische landen om Israël in diskrediet te brengen. 

Dinsdag 29 januari: Israël bereidt zich voor op oorlog in het noorden

Israël maakt zich steeds meer zorgen dat de langdurige burgeroorlog in Syrië zal uitlopen op een openlijk conflict tussen de Joodse Staat en òf Syrische strijdkrachten òf de Libaneze terroristische militie Hezbollah. Israël heeft gewaarschuwd dat indien de Syrische voorraad chemische wapens in handen van Hezbollah komt, de Israëlische strijdkrachten preventieve aanvallen zullen uitvoeren. De Israëlische nieuwswebsite Ynet meldde maandag dat Hezbollah kampen had opgezet nabij diverse locaties waarvan bekend is dat er Syrische massavernietigingswapens zijn opgeslagen. Blijkbaar hoopt de organisatie de chaos in Syrië te gebruiken om zijn eigen strijdkrachten te versterken.

Een situatie, waarin Hezbollah zijn burgers bedreigt met chemische wapens, is voor Israël onaanvaardbaar. Premier Netanyahu heeft overlegd met topfunctionarissen van Defensie en het leger heeft deze week twe van zijn beroemde Iron Dome antiraketsystemen naar de noordelijke hanvenstad Haifa verplaatst, ten noorden en oosten van de stad, om voorbereid te zijn op gewapende acties. Netanyahu vertelde bezoekende leiders van het Amerikaanse Congres dat voor de aanpak van deze situatie 'de keuze is tussen slecht, slecht en slechter.' Bron: Israel Today Headlines 29-01-2013

Opinie blogger: Ik vind dat Israël zich ook zorgen moet maken over de rebellen die tegen het regime van de Syrische president Bashar al-Assad strijden. Er zijn diverse rebellengroepen. Het grootste gedeelte van de rebellengroepen is radicaal-islamitisch en vecht niet voor de vrijheid van het Syrische volk. De islamitische rebellen streven niet alleen naar de omverwerping van het regime en de vestiging van de islamitische en op Sharia geschoeide dictatuur, maar ook naar de vernietiging van de Joodse Staat! Niet alleen Hezbollah, maar ook de Syrische oppositiegroepen azen op de voorraad chemische wapens. Als de chemische wapens in handen van de rebellen vallen, zijn de gevolgen niet meer te overzien. De rebellen zullen buitgemaakte chemische wapens niet alleen tegen de Syrische minderheden als de Alawieten, de christenen, de Druzen en de Koerden, maar ook tegen Israël gebruiken. De kans is reëel groot dat de Syrische voorraad massavernietigingswapens in handen van de islamitische opstandelingen zullen vallen. Daarom moet Israël zich ook gaan voorbereiden op oorlog met de Syrische rebellen en buitenlandse huurlingen die meevechten tegen het Syrische regime. Het is allang bekend dat de rebellen zich schuldig maken aan oorlogsmisdaden. Premier Netanyahu had moeten weten dat Amerikaanse Congresleiders die op bezoek in Israël zijn, verschrikkelijk hypocriet zijn. Ze zeggen achter Israël te staan, terwijl ze de misdadige en terroristische rebellengroepen ook steunen, zowel logistiek als financieel. Diezelfde Amerikaanse leiders zijn ook voorstander van levering van wapens aan de rebellen! Als ik u was, zou ik zeker erop rekenen dat de rebellen die gesteund zijn door het Westen, zich op 'n dag zullen keren tegen het Westen. "Geef parels niet aan de zwijnen, opdat zij zich niet omkeren en u vertrappen,"klinkt de ernstige waarschuwing van Heere Jezus (Matthéüs 7:6). Als blogger sta ik onvoorwaardelijk achter de Joodse Staat Israël, maar NIET achter de Verenigde Staten en de Europese Unie die om politieke, economische, financiële en opportunistische redenen de Nieuwe WereldOrde bevorderen en tegelijk de islamitische groeperingen zoals de Moslim Broederschap in het Midden-Oosten steunen. 

Dinsdag 29 januari: Directeur en econoom Fischer verlaat Centrale Bank Israël

De econoom Stanley Fischer treedt eind juni, ruim voor het einde van zijn termijn, af als president van de Israëlische Centrale Bank. Er werd dinsdag geen reden voor zijn vroegtijdige vertrek gegeven. Fischer trad in 2009 in Israël aan, nadat hij onder meer hoofdeconoom bij de Wereldbank, tweede man bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en vice-voorzitter bij de Amerikaanse bank Citigroup was geweest. Als hoogleraar begeleidde hij de scriptie van FED-voorzitter Ben Bernanke. 


Stanley Fischer
Israël kende in de periode dat Fischer aan het hoofd van de Centrale Bank stond, een periode van economische bloei en prijsstabiliteit. Op de aandelenmarkt in Tel Aviv stegen de graadmeters in de afgelopen 3 jaar met zo'n 80%. Analisten reageerden zorgelijk op het vertrek van Fischer. "Hij was de minister van buitenlandse zaken voor de Israëlische economie. Een opvolger zal zich moeilijk met hem kunnen meten,"aldus een analist. Bron: De Telegraaf 29-01-2013

Dinsdag 29 januari: Ruimtevaartcentrum Moona in Galilea geopend

In de Israëlisch-Arabische stad Sachnin in Galilea, noord-Israël, is maandag het Moona Wetenschap en Ruimtevaartcentrum geopend in aanwezigheid van Charles Bolden, de beheerder van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA. Bolden was in Israël om deel te nemen aan een week van manifestaties die met de ruimtevaart te maken hebben, die wordt gehouden ter nagedachtenis aan de ramp met de Space Shuttle Columbia die tien jaar geleden verongelukte, waarbij ook Ilan Ramon, de eerste Israëlische astronaut, de dood vond. Hoewel er een aantal belangrijker gebeurtenissen plaatsvinden, vonden de NASA en de Amerikaanse ambassade het belangrijk dat Bolden aanwezig zou zijn bij de opening van het Moona centrum voor wetenschap, milieu en ruimtevaart in Sachnin (of Sichnin), omdat deze nieuwe facaliteit de Arabisch-Joodse samenleving kan bevorderen. Charles Bolden was de eerste Afro-Amerikaanse astronaut die in de  ruimte ging. Op 23 mei 2009 werd hij door de Amerikaanse president Barack Obama benoemd tot beheerder van de NASA.


Charles Bolden
"Een ruimteveer is een geslaagde verbinding tussen 14 astronauten over de hele wereld, ongeacht hun cultuur, religie, ras, geslacht of nationaliteit,"zei Bolden bij de opening tegen de studenten. "Zij zijn allemaal verbonden en dat betekent dat we dit ook op de grond kunnen doen, en op die manier kun je handelen en slagen." De Moona faciliteit in Sachnin was een gezamenlijke inspanning van de gemeente, de Galilea Development Authority en diverse particuliere Joodse en Arabische organisaties. Het ontkracht ook de mythe dat Israëlische Joden 'apartheid' tegen de Arabische inwoners. Bolden stelde zondag dat hij er zeker van is dat er uiteindelijk een andere astronaut uit Israël zal voortkomen, gezien de grote belangstelling die het land heeft voor het verkennen van de ruimte en de vele technologische bijdragen die het daaraan heeft geleverd. 


Israëlische astronaut Ilan Ramon (1954-2003)
De burgemeester van Sachnin vertelde aan nieuwswebsite Ynet dat door de opening van het nieuwe ruimtevaartcentrum "Sachnin misschien zelf ooit een astronaut zal voortbrengen." Bron: Israel Today Headlines 29-01-2013

Dinsdag 29 januari: Deal Argentinië-Iran ergert Israël

Israël heeft protest aangetekend bij Argentinië tegen de overeenkomst om samen met Iran onderzoek in te stellen naar de bomaanslag in Buenos Aires van 1994, waarbij 85 doden vielen. De aanslag, waarbij een Joods centrum in de Argentijnse hoofdstad werd verwoest, wordt toegeschreven aan Iran. De Israëlische regering heeft de Argentijnse ambassadeur ter verantwoording geroepen. De regering vergelijkt de overeenkomst met de uitnodiging aan een moordenaar om de moorden te onderzoeken, die hij gepleegd heeft. De aanslag in Buenos Aires kwam twee jaar na de bomaanslag op de Israëlische ambassade in Argentinië die aan 29 mensen het leven kostte. 


Het Joods centrum in Buenos Aires volledig verwoest
door de bomaanslag in 1994
Iraanse verdachten: opdrachtgevers en uitvoerders
Argentijnse aanklagers hebben zes Iraniërs ervan beschuldigd dat zij de aanslag op het Joodse centrum hebben uitgevoerd in opdracht van de Iraanse regering. De Argentijnse president Christina Fernandez maakte de overeenkomst met Iran zondag bekend. Toen de overeenkomst tussen Argentinië en Iran ondergetekend werd, noemde de Argentijnse president deze deal 'historisch.' "Historisch, want nooit zullen we toestaan dat de AMIA tragedie als een schaakstuk in een spel van verre geopolitieke belangen gebruikt zal worden,"twitterde president Fernandez. Argentijnse onderzoekers gaan naar Teheran om de verdachten te ondervragen. Alle vorige pogingen van Argentinië om de zaak op te lossen zijn volgens Fernandez op niets uitgelopen.


Demonstratie voor gerechtigheid
Joodse groepen zijn niet erg gelukkig met de Argentijns-Iraanse overeenkomst en uitten kritiek op Argentijnse inspanningen om de betrekkingen met Iran te verbeteren, ondanks het feit dat de de verdachten van de bomaanslag nooit berecht zijn. "Het is een monumentale stap terug,"vertelde Luis Czyzewski die zijn dochter Paola bij de bloedige bomaanslag van 1994 had verloren, aan Jewish News Argentinia Agency. "Ik denk dat alle gezinnen de deal zullen afwijzen en zijn zo kwaad als ik ben." Het Iraanse persagentschap Fars zei dat de Argentijnse onderzoekers er niet in geslaagd zijn om de zaak tegen Iran iets te kunnen bewijzen, wat "aangeeft dat Iran onschuldig is." Bron: NOS, Times of Israel 29-01-2013

Opmerking blogger: Israël heeft gelijk dat de overeenkomst met Iran een uitnodiging aan een moordenaar is om de moorden te onderzoeken, die hij zelf gepleegd heeft. Het schijnt dat de Argentijnse regering helemaal vergeten is dat de mensenrechten in Iran stelselmatig geschonden zijn. Het maakt Argentinië niet geloofwaardig om samen met de moordenaar een onderzoek in te stellen naar de bomaanslag van 1994. De dwaze beslissing van de Argentijnse regering heeft al veel emoties bij de nabestaanden van de slachtoffers van de bloedige bomaanslag losgemaakt en vooral de diepe wonden onnodig opengereten. Het zou beter zijn dat Argentinië van Iran zal eisen dat de verdachten uitgeleverd moeten worden. U kunt een dief toch niet vragen om uw gestolen spullen op te sporen, die hij zelf gestolen heeft! 

Dinsdag 29 januari: Palestijnse aanvallen op bus en kleuterschool

Afgelopen weekeinde vonden een aantal Palestijnse aanvallen op Israëliërs in Jeruzalem plaats, een duidelijke herinnering aan het feit dat de door spanningen verscheurde hoofdstad een explosief gebied blijft, ondanks de relatieve rust in de afgelopen maanden. Zondagavond werd een bus die van Jeruzalem naar een Joods dorp net ten noorden van de stad reed, door Palestijnen met stenen bekogeld. Omdat de stenen het kogelvrije glas wisten te verbrijzelen, werd dit incident eerst als beschieting gemeld. Eveneens aan de rand van Jeruzalem hadden Israëlische veiligheidstroepen bij tenminste drie verschillende incidenten Arabische aspirant-strijders met pijpbommen opgepakt.

Eerder op zondag had een Arabier in de Jeruzalemse wijk Givat Sha'vul een Jood aangevallen, meldde Israel National News. De aanval liep uit op een rel, waarbij tientallen Joden en Arabieren een gewelddadige confrontatie hadden. Nabij de Oude Stad werden politieagenten die twee illegaal gebouwde bouwwerken gingen slopen, aangevallen door een bende, waarbij een van hen licht gewond raakte. In de belangrijkste Joodse enclave van de Judese stad Hebron, ten zuiden van Jeruzalem, bekogelden Arabische relschoppers een kleuterschool met stenen. Israëlische veiligheidsfunctionarissen signaleerden de afgelopen maanden een aanzienlijke toename van het aantal aanvallen in en rond Jeruzalemn, zowel gwapende aanvallen als 'gewone' aanvallen. Dat betekent dat de aanvallers molotovcocktails en stenen gebruiken in plaats van geweren en messen. Bron: Israel Today Headlines 27-01-2013

Maandag 28 januari:"Iraanse ondergrondse nucleaire faciliteit vernietigd"

Enkele dagen nadat een vroegere Iraanse diplomaat die naar het Westen is overgelopen, waarschuwde dat Teheran kernwapens tegen Israël zal gebruiken zodra het die bezit is, is er nieuws over een enorme ontploffing in een belangrijke nucleaire faciliteit. Er circuleren onbevestigde berichten dat de belangrijke nucleaire faciliteit in Fordow, nabij de stad Qom, tenminste gedeeltelijk is vernietigd door een enorme explosie. Fordow is diep uitgegraven onder een berg, waardoor het bijna immuun is voor luchtaanvallen en daardoor een perfecte plaats is voor een groot deel van de Iraanse activiteiten voor de opwerking van uranium.

Volgens berichten op de rechtse Amerikaanse nieuwswebsite WorldDailyNet die een voormalige Iraanse defensiefunctionaris die naar het Westen vluchtte, citeerde, veroorzaakte de explosie dat de liften instortten, die bijna honderd meter de grond in gaan, waardoor ongeveer 240 personeelsleden ondergronds vastzitten.  Teheran zou de explosie wijten aan sabotage. Het is bekend dat zowel Israël als de Verenigde Staten de laatste jaar diverse maatregelen hebben genomen tegen het uitdagende nucleaire programma van Iran. Hoewel Israël niet officieel heeft gereageerd op speculaties dat het achter de ontploffing zit, vertelde minister Avi Dichter (Thuisfront Commando Bescherming Bevolking) aan de krant The Times of Israël dat 'elke explosie in Iran die geen mensen schaadt maar wel zijn middelen, welkom is.' Er wordt intenser gediscussieerd over het al dan niet nemen van ingrijpende maatregelen tegen het nucleaire programma van Iran, vooral nadat de voormalige consul van Iran in Oslo, Mohammed Reza Hedyari, aan het Israëlische Channel 2 News vertelde dat Iran over een jaar een kernwapen kan bezitten dat het zal inzetten tegen Israël. "Als Iran meer tijd krijgt, zal het binnen een jaar de kennis voor het bouwen van een kernwapen verwerven,"vertelde Heydari afgelopen vrijdag aan de Israëlische TV-kijkers. "Als Iran zover komt dat het een atoombom heeft, zal het die zeker gebruiken tegen Israël of elke andere vijandelijke staat."

De voormalige diplomaat die in 2010 overliep naar Noorwegen, noemde het een ernstige fout voor westerse leiders om te denken dat de Iraanse leiders pragmatisch zijn met hun nucleaire wapens, zoals de leiders van de voormalige Sovjet-Unie dat waren. "De Iraanse leiders houden zichzelf bezig met ideologische voorbereidingen op de komst van de 'verborgen Imam' (de Mahdi, een soort islamitische messias),"zei hij. "Ze zijn bereid voor dit doel veel bloed te vergieten en vele landen te vernietigen." Bron: Israel Today Headlines 27-01-2013

Maandag 28 januari: Sharon geeft klein teken van leven

Bij de voormalige Israëlische premier Ariel Sharon is activiteit in de hersenen vastgesteld dankzij nieuwe onderzoekstechnieken. Sharon ligt in een coma sinds een beroerte in 2006. Sharon werd onderworpen aan een 2 uur durend onderzoek door Amerikaanse en Israëlische specialisten. De ex-premier kreeg onder meer familie-foto's te zien. "Bij elke test was er een belangrijke hersenactiviteit te zien,"verklaarden de onderzoekers. Ze voegden daar wel aan toe dat het onduidelijk is of Sharon zich bewust is van wat er rondom hem gebeurt. Sharon was premier van Israël van begin 2001 tot april 2006. Bron: TT-Canvas 28-01-2013

Zondag 27 januari: Angela Merkel: verantwoordelijkheid voor nazi-misdaden blijvend

Zaterdag, een dag voor de internationale herdenking van de Holocaust, heeft de Duitse bondskanselier Angela Merkel benadrukt dat de verantwoordelijkheid van haar land voor de nazi-misdaden 'eeuwig duurt.' Merkel verklaarde in een videoboodschap, op de dag dat Hitler 80 jaar geleden aan de macht kwam, dat Duitsland 'een eeuwigdurende verantwoordelijkheid heeft voor de misdaden van het nationaal-socialisme, voor de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en bovenal voor de Holocaust. En dit moet van generatie op generatie duidelijk worden gemaakt en het moet worden uitgesproken met dapperheid en morele moed. Ieder persoon kan hieraan bijdragen zodat racisme en antisemitisme geen kans hebben.'


Angela Merkel
Israël en diverse andere landen stonden zondag stil bij de meer dan zes miljoen Joden die door de nazi's tijdens de Holocaust werden uitgeroeid. De Internationale Holocaust Gedenkdag werd in Israël herdacht in het Yad Vashem Holocaust Gedenkteken en Museum in Jeruzalem. In Israël wonen bijna 200.000 overlevenden van de Holocaust, maar dat aantal neemt snel af. Helaas leven veel van deze slachtoffers hun laatste dagen in armoede. Zeer velen van hen hebben weinig of geen familie om hen te helpen. Talloze overlevenden van de Holocaust in Israël zijn aangewezen op de vrijgevigheid en hulp van Joden en christenen die Israël liefhebben en hebben besloten dat deze arme zielen die de diepten van de menselijke verdorvenheid hebben ervaren, hun laatste dagen in waardigheid kunnen leven. Bron: Israel Today Headlines 27-01-2013

Als u vandaag voor een Holocaust-overlevende tot zegen wilt zijn, neem dan contact met de stichting Vrienden van Amcha Nederland. Deze stichting helpt Holocaust-overlevenden. Het adres van de Stichting Amcha: Amcha, Postbus 1197, 3800 BD Amersfoort. Tel: 033-4727649. Fax: 033-4759129. E-mail: info@amcha.nl

Zondag 27 januari: Shabak: terreur verplaatst zich naar het buitenland

In het jaar 2012 is geen enkele Israëliër in Judea en Samaria (de Westelijke Jordaanoever of de Westbank) en in Jeruzalem omgekomen door een terreuraanslag, meldt de Israëlische geheime dienst Shin Beth (of Shabak), dat is voor het eerst in 39 jaar. Volgens opgaven van Shabak heeft deze in de loop van 2012 100 grotere terreuraanslagen kunnen voorkomen, 2300 verdachten zijn aangehouden en 2170 aanklachten zijn ingetrokken. Bovendien werd beslag gelegd op 10 miljoen shekel (ongeveer € 2 miljoen) en 3000 ton ijzer dat voor terroristische doeleinden kon worden gebruikt. In vergelijking met 2011 waren er 55 % minder aanvallen. In 2011 kwamen in totaal tien Israëliërs om het leven bij geweld, zes burgers en vier soldaten. Sinds 2000 zijn in totaal 1221 Israëli's gedood en 8519 gewond geraakt door terreuraanslagen. 


Een aanslag op de vrouw van een diplomaat in Delhi;
een uitgebrande diplomatenauto
Uit het verslag van Shabak blijkt ook dat terroristen hun aandacht hebben verlegd naar minder zwaar bewaakte Israëli's in het buitenland, zoals de aanslag op een bus in Burgas, Bulgarije, de bomaanslag op de vrouw van een diplomaat in New Delhi, India, en een poging tot bomaanslag op de ambassade in Georgië. Shabak wees in het verslag ook op het ongekende aantal arrestaties van terroristen die verbonden zijn met Hezbollah en de Iraanse Revolutionaire Garde. Een aantal terroristen werd in het buitenland gearresteerd, terwijl zij plannen maakten voor aanslagen tegen Israëli's zoals in Bangkok, Cyprus en Kenia. Bron: Israel Today Headlines 26-01-2013

Om Sions wil zal ik niet zwijgen. God zegene u.

                                                                                             Paul Parker


Het auteursrecht van dit artikel ligt bij de blogger en de genoemde nieuwsbronnen. Zonder toestemming van blogger Paul zijn vermenigvuldiging, eigen gebruik en publicatie in een ander blog of website verboden.

Geen opmerkingen: