maandag 21 mei 2012

De Griekse crisis: Het begin van het einde van de euro?



De ellende duurt voort


"Quidquid id est, timeo Danaos et dona ferentes,"zou Vergilius in het Latijn gezegd hebben. (Vertaald: Wat het ook moge zijn, ik vrees de Grieken, ook al komen ze met geschenken) De uitspraak was ontleend aan Laocoön, priester van Troje, toen de inwoners van deze stad het houten paard van Troje binnen hun muren wilden halen. Maar de inwoners wilden niet naar de priester luisteren en zo viel Troje. De Griekse goden zonden als straf, omdat Laocoön de waarheid had gesproken, twee zeeslangen die hem en zijn twee zoons wurgden. De tragedie van Troje blijft nog steeds tot ver in de 21ste eeuw vers in het collectieve geheugen van de mensheid. Deze keer moeten we de Grieken echter vrezen, ook al hebben ze verrassingen voor ons in petto! Met onze huidige beschaving hebben we aan de Grieken te danken. De wortels van de Westerse beschaving liggen immers in het Oude Griekenland. Ook de democratie vindt haar oorsprong in het Oude Griekenland. De Hellenistische cultuur heeft een enorme stempel gedrukt op de huidige beschaving. Als we het Parthenon (betekent letterlijk: tempel van de maagd) op de Akropolis in Athene willen bezoeken en het wereldwonder bewonderen, dan realiseren we ons opeens dat de zuilen die het Parthenon en de andere Griekse gebouwen en tempels een karakteristiek aanzien gaven, het meest geimiteerd worden in tal van niet-Griekse gebouwen. Overal in Washington D.C., Londen, Berlijn, Parijs, Rome vinden we een imitatie van de Griekse bouwstijl in het zuilensysteem. 


Het Parthenon
De Romeinen waren de eersten die in aanraking met de Hellenistische beschaving kwamen en er diep van onder de indruk raakten. Een Romein, die goed op de hoogte was van de Griekse letterkunde en andere uitingen van de Griekse kunst, en de Griekse taal machtig was, besloot het Hellenisme in het Oude Rome te introduceren. Zelfs de tempels, die in Rome gebouwd werden, waren een imitatie van de Griekse, althans voor een groot deel. Ook de Griekse goden werden geadopteerd, hetgeen zeggen wil: overgenomen, zij het onder een andere naam. In de Renaissance werd de Grieks-Romeinse beschaving herontdekt. Echter is de huidige Westerse beschaving in verval geraakt. Niet alleen in de Verenigde Staten, maar ook in heel Europa. Zoals Vergilius zei, moeten we voor de Grieken vrezen. Het heeft niet met onze beschaving te maken, die we aan de Grieken te danken hebben, maar veelal met de eurocrisis.


De eurocrisis heeft niet alleen Griekenland maar ook iedereen in de wurggreep gehouden. De crisis in Griekenland ontstond doordat de staat en burgers op te grote voet leefden, belastingontduiking en corruptie tolereerden en economische hervormingen uitstelden. "Griekenland leefde jaren in een droomwereld en veel Grieken willen dat blijven doen,"was een opmerking van de heer Aad Kamsteeg in zijn opinie Buitenland. (1) Inderdaad leven veel Grieken in hun droomwereld. De uitslag van de eerste stembus op 6 mei wijst erop dat men denkt het in december met de EU, het IMF en de ECB gesloten steunakkoord te kunnen verwerpen en toch via de EU uit de huidige crisis te komen. "Dromen zijn bedrog,"merkte de heer Aad Kamsteeg op. (1) De Grieken hebben een vijf jaar durende recessie, draconische maatregelen, gewelddadige rellen en stakingen zwaar te verduren. Ondertussen blijven de allerrijkste Grieken belasting te ontduiken, terwijl hun land verder wegzinkt in een poel van chaos, verval en verloedering. Desondanks worden de Grieken met 50% kwijtschelding van hun schulden en miljardensteun op de been geholpen. Ondertussen wordt het bedrog keer op keer gepleegd. Veel politici in aantal eurolanden kijken naar de andere kant op en negeren list en bedrog die door de Griekse politici zijn gepleegd. Ondanks list en bedrog is 130 miljard euro aan de Grieken toegezegd. De niet-Griekse belastingbetalers worden het meest opgedraaid voor de kosten. Nu begint de eurozone barsten te vertonen, toen blijkt dat de Grieken zich niet aan de duurzame beloften over economische hervormingen en begrotingsdisciplinie willen houden. Ook blijken de Grieken niet in staat zijn hun verplichtingen van het aflossen van schulden na te komen. De vraag is of wij belastingbetalers nog langer zullen moeten blijven meebetalen aan Griekenland, terwijl de schuld nooit terugbetaald wordt. Iemand schreef in zijn boze reactie op de Griekse crisis:"Ik vind het een gek idee dat al die rijke Griekse reders die ontstellend veel veel geld hebben en verdienen, nog geen cent belasting betalen met hun miljarden om hun eigen land te laten redden en dan te kijken." (2) Zeer terecht! Nederland en de eurolanden kunnen niet langer doorgaan met het hulppakket aan Griekenland, zolang de Grieken die van onze belastingcenten willen profiteren, ons blijven bedriegen. Alleen is de EU bang dat als hulp gestaakt wordt, zou Griekenland omvallen en in een totale financiële chaos belanden. Het omvallen van Griekenland betekent miljardenstrop voor Nederland en de eurolanden, aldus de mening van de EU. Ondertussen duurt de ellende nog steeds voort.


Chronologische overzicht


De kans dat Griekenland uit de eurozone getreden zal worden, is groot. De gebeurtenissen van afgelopen weken beïnvloeden niet alleen de Europese politiek, maar ook de wereldpolitiek. De angst voor het omvallen van Griekenland en de verwoestende gevolgen van de val voor de wereldeconomie houdt de wereldpolitiek in haar wurggreep. Een chronologische overzicht van de gebeurtenissen dat we best kunnen vergelijken met een horrorfilm:  


9 maart Het Griekse ministerie van Financiën maakte bekend dat de banken en investeerders bereid waren om een deel van de Griekse schulden kwijt te schelden. In ruil mocht Griekenland nieuwe leningen krijgen van de Europese Centrale Bank (ECB), het IMF en de EU ter waarde van 130 miljard euro. De overeenkomst met de banken was de voorwaarde voor de steun. Beleggers zoals banken, pensioenfondsen en hedgefunds zouden een verlies van 53,5 % op Griekse waardepapieren lijden. (3) Tegelijkertijd maakte het ministerie bekend een wet in werking te stellen waarmee het mogelijk was geworden dat een gedeelte van de schuldeisers die niet wilden meewerken, toch gedwongen zijn deel te nemen aan de schuldsanering. Daarmee kwam het percentage van de Griekse schuld dat wordt gesaneerd op 95,7 procent. Alles bij elkaar was 197 miljard euro aan schuld aangemeld. (4) De banken zouden hun staatsobligaties inruilen voor nieuwe met een lagere rente. De Nederlandse minister van Financiën, de Jager, was zeer tevereden over de Griekse deal. "Voor de hulp van de banken en investeerders is er meer kans voor de Grieken om uit de crisis te komen,"vond de Jager. Hij zei dat een "wanordelijk faillissement" afgewend werd. (4) Nu weten we dat de heer Jan-Kees de Jager een zware vergissing heeft begaan.


14 maart De Griekse minister van Financiën, Venizelos, trad in verband met de vervroegde verkiezingen af. "Griekenland heeft een lening ter waarde van 130 miljard euro gekregen. Mijn werk als minister van Financiën zit er grotendeels op,"verklaarde hij. Hij werd als opvolger van Papandreou gekozen, omdat hij de enige kandidaat was. Hij zei dat hij de hervormingen in Griekenland wilde voortzetten. Echter is de populairiteit van de Griekse socialistische partij PASOK tot een dieptepunt gedaald. (4)


4 april Een 77 jarige Griek, een gepensioneerde apotheker, had op het plein voor het parlement in Athene zichzelf van het leven beroofd. Omstanders vertelden dat de man schreeuwde dat hoge schulden hem tot wanhoopsdaad gedreven hadden. De apotheker schoot zichzelf door het hoofd. (5) In zijn afscheidsbrief die in zijn jas werd gevonden, gaf de man de politici de schuld van zijn wanhoopsdaad. Iemand had hem ook horen roepen dat hij zijn kinderen niet met zijn schuldenlast wilde opzadelen. (5)




Volgens officiële cijfers is het aantal zelfmoorden in Griekenland in de afgelopen twee jaar onder invloed van de economische en financiële crisis met 40 % toegenomen. (5) 


6 mei In Griekenland gingen de Grieken massaal naar de stembus. De parlementsverkiezingen liepen uit op een zware nederlaag voor de pro-Europese regeringspartijenm Nieuwe Democratie en PASOK. Deze partijen waren door de kiezers flink afgestraft voor de zware bezuinigingen, die de afgelopen tijd onder druk van de EU en het IMF waren doorgevoerd. De Socialistische partij PASOK was met 44 procent de grootste partij, maar die kreeg niet meer dan 14 procent van de stemmen en werd nu de derde partij. Ook de conservatieve coalitiepartner Nieuwe Democratie verloor zeer fors. (4)




De partijleider Samaris van de Nieuwe Democratie riep pro-Europese partijen op zich bij hem aan te sluiten. Hij wilde een regering van nationale eenheid vormen. De links-radicale partij Syriza werd de tweede met zo'n 16 % van de stemmen. De leider van Syriza, Alexis Tsipras, verklaarde dat de partijen die akkoord gingen met de harde voorwaarden voor het internationale reddingsfonds voor Griekenland, niet langer de absolute meerderheid in het parlement hadden. (4)


9 mei De tweede kabinetsformatie was mislukt. De partijleider van Syriza, Tsipras, wilde af van de afspraken met de EU en het IMF over de ingrijpende Griekse bezuinigingen. Hij noemde die afspraken 'barbaars.' De pro-Europese partijen voelden niets voor de eis van Tsipras en vreesden dat Griekenland dan niet meer kan rekenen op miljardensteun. De socialist Evangelos Venizelos kreeg de opdracht om een nieuwe poging te wagen voor de nieuwe kabinetsformatie. (4)


11 mei De derde poging was geheel tot mislukking gedoemd. De links-radicale Syriza bleef zulke harde eisen stellen over de bezuinigingen. De kleine linkse partij Democratisch Links had ook overleg gevoerd met de conservatieven en de socialisten. Die partij wilde alleen meeregeren als Syriza ook meedoet. Maar het mocht niet baten. Het overleg had niets opgeleverd. (4)




Duitsland en de Europese Commissie gaven Griekenland een waarschuwing en benadrukten dat alle EU-landen zich moeten houden aan de begrotingsdisciplinie. (4)


15 mei De topvrouw van het International Monetair Funds (IMF), Christine Lagarde houdt rekening met een vertrek van Griekenland uit de eurozone als het land niet aan de bezuinigingseisen voldoet. "Het zou extreem duur zijn en grote risico's met zich meebrengen, maar het is een mogelijkheid waar we rekening mee moeten houden,"zei Lagarde tegen de Franse nieuwszender France 24. (6) Volgens Lagarde zou zelfs een 'gecontroleerde' vertrek van het land erg riskant zijn. De directrice van het IMF hoopte dat er een compromis binnen het bestaande bezuinigingsprogramma kon worden gevonden. (8) "Het IMF staat open voor het bespreken van details, maar van de hoofdpunten kan niet worden afgeweken,"aldus Lagarde. (6) Ondertussen waren de gesprekken over een nieuwe regering definitief mislukt. De Griekse president Papoulias drong op de vorming van een zakenkabinet. In Juni gaan de Grieken opnieuw naar de stembus. 
De euro gleed verder af ten opzichte van de dollar en stond op het laagste niveau in vier maanden tijd.


In Parijs werd François Hollande diezelfde dag geinaugureerd als nieuwe president van de Franse Republiek. De ceremonie vond plaats in het presidentieel paleis, het Elyseé. Afscheidende president Nicolas Sarkozy droeg de macht over aan de socialist François Hollande, gaf hem een rondleiding en daarna hadden de twee heren een kort overleg, waarbij Hollande onder meer de veiligheidscodes voor de inzet van kernwapens. Na een toespraak vertrok de Franse president Hollande meteen naar Berlijn. Het vliegtuig keerde echter terug naar Parijs nadat het toestel door  de bliksem getroffen werd. Later vertrok Hollande met een ander vliegtuig naar Berlijn, waar hij de Duitse bondskanselier Angela Merkel had ontmoet. (4) Angela Merkel en François Hollande kenden elkaar alleen van televisie en uit de krant. De handdruk op de binnenplaats van het Kanzleramt in Berlijn bezegelde de eerste officiële ontmoeting tussen de twee regeringsleiders.


Merkollande: Angela Merkel en François Hollande
als kartonnen bruidspaar in Berlijn
De topontmoeting stond vooral in het teken van de Griekse crisis. Op de persconferentie na afloop van het kennismakingsbezoek zeiden Merkel en Hollande dat ze allebei willen dat Griekenland de euro houdt. Daarmee reageerden ze op de groeiende vrees dat Griekenland uit de euro stapt na de Griekse parlementsverkiezingen op 17 juni.  (4)




Veel Grieken beschouwen Duitsland echter als aanstichter van alle ellende in Griekenland en staan zeer afwijzend tegenover de Duitse bondskanselier Angela Merkel. De Grieken vergelijken haar wel met Hitler. De onderstaande cover van een Griekse krant bewijst hoe de Grieken zeer negatief over Angela Merkel denken. Een spotprent op de Griekse krant toont Merkel die Griekenland als haar marionet naar haar pijpen laat dansen. 


Angela Merkel bespeelt Griekenland
als haar marionet in het theater
16 mei De voorzitter Barroso van de Europese Commissie deed een klemmend beroep op Griekenland om "als lid van de Europese familie" in de eurozone te blijven. Hij benadrukte met het oog op de nieuwe Griekse verkiezingen dat de beslissing daarover aan de Grieken ligt. Barroso zei dat het reddingsplan van de EU en het IMF voor Griekenland 'geen slechte optie' is. "Griekenland is slechter af met elk ander alternatief,"zei hij. (7) De voorzitter van de Europese Commissie eiste dat Athene zich aan de afspraken moest houden, die waren gemaakt met de EU en het IMF. Een aanpassing van de voorwaarden, sloot hij helemaal uit. (7) Minister de Jager van Financiën vond de politieke situatie in Griekenland zeer zorgelijk. "Er is maar één route: bezuinigen en hervormen zoals is afgesproken,"zei hij in een reactie op de politieke impasse in het land. "Als Griekenland de afspraken over de bezuinigingen niet nakomt, dan zal met name de Griekse bevolking daar de gevolgen van ondervinden." "In dat geval doet Nederland niet meer mee aan de beloofde leningen,"dreigde de Jager. (7) 


17 mei De directrice Lagarde van het IMF zei dat de Griekse crisis tijd gaat kosten. Bij soortgelijke problemen in Azië en Latijns-Amerika waren grondige aanpassingen gedaan zoals een sterke devaluatie van de munt. "Hier is het anders, langzamer,"zei Lagarde. "En dat tart het geduld van de mensen." De topvrouw zei niet te hopen dat Griekenland uit de euro zou treden. "We moeten kijken naar het optimale scenario, waarin Griekenland de afspraken nakomt en in de euro blijft, wat ook de wens van de bevolking lijkt te zijn,"zei ze. "Maar dat gaat gepaard met het akkoord dat is gesloten met de eurolanden." (8) In Athene waren het nieuwe Griekse parlement en de interim-regering beëdigd. Het zakenkabinet met zestien leden onder leiding van premier Panagiotis Pikrammenos moet het land regeren tot aan de nieuwe verkiezingen op 17 juni. Het zakenkabinet bestaat vooral uit professoren en diplomaten. Hun belangrijkste taak is het voorbereiden van de nieuwe verkiezingen. De 300 parlementariërs die bij de verkiezingen op 6 mei waren gekozen, oefenden hun functie slechts enkele dagen uit. Vanwege de bijzonder verslechterende economische en financiële situatie in Griekenland zagen de gekozen parlementariërs af van een riante vergoeding. (4)


18 mei Een woordvoerder van de Griekse regering, Dimitris Tsiodras, zei dat de Duitse bondskanselier Angela Merkel het idee heeft geopperd om tegelijkertijd met de nieuwe Griekse verkiezingen over de euro te organiseren. hij zei tegen persbureau AP dat Merkel tijdens een vertrouwelijk telefoongesprek met de Griekse president Karolos Papoulias een referendum had voorgesteld. (9) Volgens de Griekse regering is de beslissing tot zo'n referendum echter veel te belangrijk om te worden genomen door een demissionair kabinet. Het Griekse parlement dat symbolisch voor één dag werd beëdigd, is ondertussen alweer ontbonden. Met die ontbinding werd de weg vrijgemaakt voor nieuwe verkiezingen die op 17 juni worden gehouden. De Griekse interimregering heeft niet de bevoegdheid om bindende maatregelen te treffen zoals het organiseren van een referendum. Ze moet het beleid van de vorige regering voortzetten. Maar toch lijkt Angela Merkel dus te willen dat de Griekse kiezers zich op 17 juni niet alleen uitspreken voor een bepaalde partij, maar ook expliciet besluiten of zij voor een Griekse toekomst zijn binnen de euro of daar buiten. (9) Geheel nieuw is dat idee niet. Vorig jaar had de toenmalige premier Giorgos papandreou al voorgesteld om zijn volk te laten stemmen over een exit uit de eurozone. Zijn voorstel stuitte echter op groot verzet van de Duitse en Franse regeringsleiders. Het scheen dat veel Grieken volgens de opiniepeilingen de euro willen behouden. (9) Maar hun verzet tegen de ingrijpende bezuinigingen die de EU en het IMF als voorwaarde stellen voor financiële noodhulp, is erg groot en hardnekkig. Het IMF schortte de contacten met Griekenland op tot na de verkiezingen van 17 juni. (10) Het IMF is samen met de Europese noodfondsen betrokken bij de hulpplannen van in totaal 240 miljard euro (!) voor Athene. (10) Het IMF had in mei 2010 voor 30 miljard euro deelgenomen aan het eerste hulpplan en daarvan is nu al tweederde uitbetaald. In april zette het IMF het licht op groen voor nog eens 28 miljard euro in het tweede Griekse hulpplan. (10)


18 mei Op donderdag 17 mei had de kredietbeoordelaar Fitch de rating van Griekenland met een stap verlaagd van B- naar CCC. (11) Dat betekent dat de kans dat Griekenland zijn schuldeisers terugbetaalt, volgens de kredietbeoordelaar Ficth steeds kleiner is geworden. De banken die zijn afgewaardeerd, waren National Bank of Greece, Efq Eurobank Ergasias, Alpha Bank, Piraeus Bank en Agricultural Bank of Greece. (11) De kredietbeoordelaar Fitch noemde Griekenland kwetsbaar voor faillissement vanwege het toegenomen risico dat het land gedwongen uit de euro zal stappen. Volgens Fitch vertrekken de Grieken waarschijnlijk uit de eurozone als er bij de verkiezingen op 17 juni geen regering komt, die zich houdt aan de harde afspraken met de EU en het IMF. (11) Ook de andere kredietbeoordelaar Moody's liet weer van zich horen. Moody's had op diezelfde dag de kredietwaardering van zestien Spaanse banken verlaagd. Moody's vond de banken zo kwetsbaar dat hun kredietwaardigheid tot 3 niveaus daalde. De grote Spaanse bank zag zijn aandelenprijs kelderen na geruchten dat klanten hun geld bij de bank zouden weghalen. De Spaanse regering heeft nu geen mogelijkheid meer om nog meer banken die in grote moeilijkheden komen, van de ondergang te redden. (11) Ondertussen worden in Europa noodplannen voorbereid voor het geval als Griekenland uit de eurozone zal treden. De Belgische eurocommissaris Karel de Gucht zei dat in een interview met de Vlaamse krant De Standaard. Volgens hem zijn de noodscenario's bij zowel de Europese Commissie als de Europese Centrale Bank uitgewerkt als 'Griekenland het niet redt.' (12) De uitspraken van de Gucht, Barroso en Lagarde wijzen erop dat het bij het IMF en in Brussel niet langer een taboe is om over een vertrek van Griekenland te praten.  


19 mei De leiders van de G8 (groep van de acht grote industrielanden, de Verenigde Staten, het Verenigde Koninkrijk, Frankrijk, Italië, Duitsland, Canada, Japan en Rusland) hielden een topconferentie in Camp David, het buitenverblijf van de Amerikaanse president. Het actuele onderwerp van de topconferentie ging uiteraard over de Griekse crisis. Gebleken was dat de wereldleiders een "sterke" eurozone, waarvan Griekenland deel uitmaakt, wilden. Ze wilden economische groei en vraag stimuleren, naast maatregelen om de met schulden overladen begrotingen gezond te maken. (13) leiders waren het nog niet eens over de maatregelen die bij het streven hoorden. "De juiste maatregelen zijn niet voor ieder van ons hetzelfde,"stond in de verklaring. De wereldleiders benadrukten op economische groei en vraag. ook lieten ze weten dat "iedereen belang heeft bij een gezonde eurozone." "We zijn het eens over het belang van een sterke en samenhangende eurozone voor wereldwijde stabiliteit en herstel. We bevestigen ons belang in een Griekenland dat deel uitmaakt van de eurozone, maar zijn verplichtingen in acht neemt."aldus de gezamenlijke verklaring van de leiders van de G8. (13)


De besprekingen werden overschaduwd door politieke chaos dat de eurocrisis momenteel in volle hevigheid is opgelaaid en Griekenland uit de eurozone dreigt te vallen. (13) Het wachten is nu op endgame van het Griekse drama.


Horrorscenario's van de Griekse exit uit de eurozone


Er zijn diverse scenario's als Griekenland daadwerkelijk uit de eurozone stapt. De bankenclub IIF (Institute of International Finance) rekende uit in een uitgelekt vertrouwelijk rapport dat de Griekse exit uit de eurozone de banken en de overheden 1000 miljard gaat kosten. In maart 2012 hadden de banken becijferd dat in geval van het Griekse faillissement de ECB 177 miljard euro kwijt is. Dat zou veel meer zijn dan de ongeveer 50 miljard euro waar tot nu toe vanuit gegaan werd. Het aandeel van de Nederlandsche Bank in die 177 miljard is circa 10 miljard euro. Bovendien moeten andere landen gesteund worden die bij het omvallen van Griekenland direct of indirect in de problemen raken. (14) Het IIF becijferde dat Ierland en Portugal 380 miljard euro nodig hebben voor een periode van 5 jaar en Italië en Spanje 350 miljard. (14)


Der Spiegel 14 mei 2012: Akropolis Adieu! 
 Wat de gevolgen en de precieze kosten zijn, kon het IIF niet zeggen. Het is ook niet duidelijk hoe de consumenten zich hierop zullen reageren. Een Franse studie schetste een ander horrorscenario dat de Griekse exit de Franse belastingbetaler 66,4 miljard euro gaat kosten en het bancaire systeem het land met 20 miljard euro aan verloren banen opzadelen. (15) Hetzelfde geldt voor Nederland. Het verlies voor Nederland zou tussen de 10 en 20 miljard liggen. Als ook de Nederlandse banken extra steun nodig hebben, loopt dat verlies verder op. (16) Volgens Europese ambtenaren en diplomaten kan Griekenland worden "teruggeschoten naar de Middeleeuwen." Zonder noodleningen kan de Griekse regering de ambtenarensalarissen, pensioenen en uitkeringen niet meer betalen, noch haar internationale schulden aflossen. (17) Invoering van de oude Griekse munt Drachme is een enorme en kostbare logistieke operatie. Vervolgens moeten alle spaartegoeden, hypotheken, contracten met buitenlandse investeerders worden omgezet in de nieuwe Griekse munt. (17) De analisten denken dat het Griekse bancaire systeem zou ineenstorten, als de Grieken hun geld in het buitenland veilig stellen. De nieuwe munt zal een zwakke zijn, de lonen zullen dalen en meer ontslagen zijn onvermijdelijk, meenden de analisten. (17) Als Griekenland zijn gigantische schulden niet meer kan afbetalen, dreigt er inderdaad een miljardenstrop voor de geldschieters. De eerste Griekse lening van 110 miljard was door Athene opgenomen, van de tweede (130 miljard) was de eerste tranche 39,4 miljard) overgemaakt. Voor Nederland bedraagt het potentiële verlies zo'n 5 miljard euro. (17) Zeer zeker is het dat Athene de aflossing zal opschorten. Voor de Europese Centrale Bank (ECB) zal een enorme miljardenverlies zijn. Deze bank heeft destijds voor tientallen miljarden euro aan Griekse obligaties gekocht om Athene te blijven steunen. Eventuele verliezen worden uiteindelijk betaald door de deelnemende nationale banken, waaronder de Nederlandsche Bank. (17) Niemand weet echter wat de grote gevolgen zijn voor de resterende zestien eurolanden en de waarde van de euro. De eurocommissaris De Gucht denkt dat er geen gevaar van "besmetting" is voor andere eurolanden, als Griekenland omvalt en de val een domino-effect zou veroorzaken. "Het idee dat als het met Griekenland verkeerd afloopt, Europa in elkaar zakt, klopt niet. Maar Griekenland stort wel in elkaar, dat is zeker. En niet een klein beetje,"aldus De Gucht. (12) 


The Economist: de Griekse run
The Economist: Achilleshiel van Europa
Overigens gokt de eurocommissaris De Gucht erop dat Griekenland uiteindelijk in de eurozone blijft. Dat denkt hij alleen maar, omdat hij Griekenland ook graag in de eurozone wil houden. De angst voor de Griekse exit in Brussel is blijkbaar erg groot. 


De val van Griekenland onvermijdelijk


Eén ding is zeker dat als Griekenland omvalt, komen andere zwakke eurolanden, Portugal, Spanje, Ierland en mogelijk Italië, aan de beurt. Het gevaar dat de Griekse crisis zou overslaan naar Portugal en Spanje, is zeer reëel groot. De Griekse exit uit de eurozone is onvermijdelijk, waardoor de eurozone zal imploderen.


Spotprent: De ECB lijmt de Griekse vaas
De huidige ontwikkelingen wijzen alles erop dat steeds meer Grieken er rekening mee houden dat hun land de drachme weer zal moeten invoeren, waardoor hun spaargeld mogelijk minder waard wordt. De Grieken hebben helemaal géén goed woord over politici. "Ze kunnen van mij in de hel belanden,"zei een werkloze Griek tegen persbureau Reuters. "Alleen God weet wat ons nu nog te wachten staat. Ik ben erg bang voor de toekomst. Ik denk niet dat verkiezingen iets kunnen oplossen. Binnen een maand zitten we weer in dezelfde situatie." (4) "Het is afgelopen met Griekenland,"zei een ander Griekse werknemer. "Vanaf nu kan je hier alleen nog maar leven als een dier." (4) Een 38 jarige Griek van eenvoudig afkomst, Spyros Lessis genaamd, heeft altijd zijn belasting betaald en is altijd netjes geweest, terwijl de schatrijke Grieken in weelde baden en hun belasting ontduiken. Ook de Griekse politici maken zich schuldig aan belastingontduiking en corruptie tiert welig in de Griekse politiek. "Ik betaal wel belasting,"zei Spyros. "Die oude politici niet. De familie Papandreou, Mitsotakis, Karamanlis. Het Griekse volk moet ze een lesje leren, die oude kliek." (18) Hij zei dat hij op de extreem-rechtse fascistische partij Gouden Dageraad, had gestemd. "Versta me goed, ik ben geen fascist,"zei Spyros. Voor de financiële crisis uitbrak, verdiende hij met zijn goede baan op de administratie van het ministerie van Defensie meer dan 1000 euro per maand. Hij heeft zijn baan nog, maar verdient nu met 400 euro minder salaris. Daarom nam hij een tweede baan als ober. Van 's ochtends vroeg tot 's avonds moest hij werken. (18)Hij noemde de situatie een hel. Dat zijn enkele Grieken die zeer ontstemd zijn. De meerderheid van de Grieken is zeer ontevreden over de Griekse politiek. Ze weten dat de Griekse politici corrupt zijn. 


Een oude Griekse bankbiljet van 100 drachme
Het is een enorme chaos in Griekenland. Door de door Brussel en het IMF opgelegde bezuinigingen in Griekenland zijn duizenden Grieken werkloos geworden. Geweld, drugshandel, armoede, anarchie zijn aan de orde van de dag. De geschiedenis heeft het voor de zoveelste keer bewezen dat politieke instabiliteit en economische en financiële ramp de weg hebben bereid gemaakt voor de dictatuur, zoals het in de jaren dertig van de vorige eeuw weleens gebeurde. Griekenland heeft wel een dictatuur meegemaakt. Van 1936 tot 1940 stond Griekenland onder de militaire dictatuur van Ioannis Metaxas, die nu nog voornamelijk in de herinnering voortleeft door zijn duidelijke óchi (nee) als antwoord op Mussolini's ultimatum voor overgave in 1940. De Grieken herdenken deze dag, de 28e oktober, als een nationale feestdag. Na de oorlog was Griekenland geplaagd door een politieke crisis en een burgeroorlog. De politieke partijen stonden zeer vijandig tegenover elkaar: Communisten en monarchisten bevochten elkaar, waarop de Verenigde Staten in het kader van de Truman doctrine militair ingrepen en economische hulp zonden. Na de nederlaag van de communisten in 1949 bleef de politieke instabiliteit voortduren, totdat in 1967 de militairen een staatsgreep pleegden en de jonge Griekse koning Constantijn afzetten. Na het herstel van de democratie verdween de militaire dictatuur van de junta en de monarchie werd bij volksreferendum afgeschaft. Nu dreigt Griekenland aan de rand van de afgrond te staan, waardoor een kans op een dictatuur aanzienlijk vergroot wordt. Spyros heeft de kans ook niet uitgesloten. Hij zei dat het land radicale leiders nodig heeft. "Het beste zou een dictator zijn. Die kan dan in vijf jaar orde op zaken stellen. Of gewoon militairen die de rust terugbrengen. Daarna kan de democratie wel weer terug komen,"aldus Spyros. (18) De Griekse geschiedenis is gedurende meer dan 100 jaar even chaotisch als in sommige perioden in het Oude Griekenland. Het gevaar bestaat dat niet alleen Griekenland, maar ook de Europese Unie verder afglijden in een dictatuur. 


Spotprent: Aphrodite van Milos op ebay
te koop aangeboden
Alleen hebben alle eurofielen (en ook de meeste Nederlandse politici die pro-Europees zijn) de historische lessen NIET geleerd. Absoluut niet. Ze kennen de Griekse situatie niet en hebben ook geen inzicht in de Griekse culturele, politieke en sociale achtergronden. Ze zijn verschrikkelijk hoogmoedig geworden en koesteren de illusie dat Europa goed is voor iedereen. Precies zoals de Tsjechische president Vaclav Klaus zei, dromen de eurofielen nog steeds van het leven in een fijne wereld waarin alles mogelijk is. Alleen vergeten ze dat dromen bedrog zijn. De voormalige Duitse bondskanselier Helmut Kohl heeft ooit gezegd dat de eurozone vrede, stabiliteit en welvaart in heel Europa zou brengen. Echter had hij de plank totaal misgeslagen. Uit een door de Duitse overheid vrijgegeven document blijkt dat de risico's van de invoering van de euro al in de jaren negentig bekend waren, maar om politieke redenen voor het publiek werden verzwegen. Het document bewijst dat de pro-Europese politici - ook in Nederland - hun kiezers doelbewust bedrogen hebben door een veel te rooskleurige toekomst voor de eenheidsmunt voor te spiegelen.  Ook blijkt het vandaag veel gehoorde argument dat de huidige crisis "niet te voorzien" was,  een leugen te zijn. (19) Desondanks hadden de Duitse, Nederlandse en Franse regeringen de ernstige waarschuwingen in de wind geslagen en werd de euro ondanks enorme risico's toch ingevoerd. Enkele vooraanstaande economen die waarschuwden voor de gevaren van de euro, wisten dat de situatie in Zuid-Europese landen zeer instabiel is en op elk moment totaal uit de hand zou lopen. De Tsjechische president Vaclav Havel verklaarde in een interview met CNN dat de invoering van de euro een vreselijke fout was geweest. 


De Babylonische spraakverwarring


Als u naar het Europese parlementsgebouw in Straatsburg goed kijkt, lijkt deze gebouw inderdaad op de toren van Babel. De ontwerpers van het  parlementsgebouw waren geinspireerd door het beroemde schilderij 'De Toren van Babel' van de Vlaamse schilder Pieter Bruegel. Toen een journalist uit Straatsburg aan een EU-vertegenwoordiger vroeg waarom het gebouw van het Europese Parlement een replica van de Toren van Babel was, klonk het antwoord van de EU-vertegenwoordiger:"Waar zij 3000 jaar geleden faalden, wil Europa dat nu afmaken." (20) Inderdaad streven de eurofielen naar de voltooing van "de Toren van Babel" door alle Europese landen in één rijk onder te brengen, gezamenlijke munt in te voeren en een Europese grondwet en een centrale regering voor heel Europa door te drukken. Precies hetzelfde deden de bouwers van de Toren van Babel. Ze hadden wel één voordeel dat ze maar één taal spraken. Daardoor was de kans op een echte wereldregering zeer groot. Toen God zag dat de mensen bezig waren de Toren te bouwen, zei Hij:"Ziet, zij zijn één volk en hebben één taal. Dit is het begin van hun streven." God besloot hun spraak te verwarren, opdat de mensen elkaar niet konden verstaan. Door de spraakverwarring werd het streven naar één wereldregering en één universele rijk verrijdeld. (Genesis 11:1-9) Vandaag streven de eurofielen naar één Europese rijk, waar we als burgers geen enkele zeggenschap hebben over onze eigen financiën en economie. Onze eigen munt hebben we elf jaar geleden ingeleverd voor de europese munt. Straks raken we onze nationale soevereiniteit kwijt, zodra het ESM reddingsfonds in werking gesteld wordt. Maar door de eurocrisis ontstaat nu een nieuwe Babylonische spraakverwarring!! Het lijkt of God vandaag bezig is het streven van de eurofielen naar de dictatoriale Europese regering te verrijdelen. God heeft NOOIT gewild dat landen en volken hun eigen identiteit, grenzen, nationale munt en soevereiniteit moeten prijsgeven voor één wereldrijk, waar "alle mensen gelijk zouden zijn." De Bijbel maakt duidelijk dat God de grenzen, nationale soevereiniteit en nationale munteenheid van landen en volken handhaaft, omdat Hij de grenzen voor de volken heeft vastgesteld! 


"Toen de Allerhoogste aan de volken de erfenis uitdeelde, toen Hij Adams kinderen vaneen scheidde, heeft Hij de landpalen der volken gesteld naar het getal der kinderen Israëls."
Deuteronomium 32:8 (Statenvertaling)


Ook de apostel Paulus die op de beroemde Griekse school van de filosofen, Areópagus stond, verklaarde dat God de grenzen en de tijden heeft bepaald. (Handelingen 17:26) De eurofielen geloven niet in de Bijbel en verwerpen de Bijbel, het gezaghebbende Woord van God, volkomen. Ook willen zij God niet als de Soevereine Koning en Heer erkennen. Ze hadden allang een plan gehad om verwijzingen naar de Joods-christelijke wortels uit de Europese grondwet te schrappen. Daarmee overtreden de eurofielen het gebod van God door de grenzen binnen Europa, de nationale munt en nationale soevereiniteit af te schaffen. Nu hebben de eurofielen van Europa een enorme puinhoop gemaakt door immigratie en miljardensteun aan te moedigen. De huidige Griekse crisis is niet alleen de schuld van de corrupte Griekse politici, maar ook van Brussel, het IMF en alle eurofielen!! De eurofielen weten maar heel goed dat de rijke Grieken hun belasting ontduiken en de Griekse politici erg corrupt zijn. Desondanks blijven ze de Grieken met lapmiddelen helpen door hen alleen maar in de eurozone te willen houden! Wie moet betalen om Griekenland overeind te houden? Wij!! De burgers moeten als belastingbetalers voor de op voorhand tot mislukken gedoemde eurozone opgedraaid worden! Het is onbegrijpelijk en zéér onverantwoord dat niet alleen de Nederlandse regering, maar ook andere regeringen ons belastinggeld over de balken blijven wegsmijten om Griekenland overeind te houden, terwijl de Grieken nieuwe schulden maken. Echter garandeert de Bijbel ons dat we onze belastingcenten NOOIT terugbetaald krijgen, zolang de schuldenaren nieuwe schulden maken. Want Here Jezus zei zeer terecht:


"Geeft het heilige de honden niet, noch werpt uw parels voor de zwijnen; opdat zij niet te enige tijd dezelve met hun voeten vertreden, en zich omkeren, u verscheuren."
Matthéüs 7:6 (Statenvertaling)


Laat dit een ernstig waarschuwing zijn voor ons allemaal. Nu wordt de vraag aan u gesteld of u met het oog op de Nederlandse verkiezingen op 12 september een stem zou uitbrengen op een pro-Europese partij. Hoe kunt u op een pro-Europese partij stemmen, terwijl de politici ons willen kapotbezuinigen en tegelijk miljarden euro verspillen!? Deze politici zijn immers schuldig aan het Griekse drama, omdat zij doelbewust de corruptie onder de Griekse politici in stand hebben gehouden. Als u op een pro-Europese partij stemt, dan bent u medeplichtig aan het Griekse drama! U zult geen cent meer terugontvangen. Uit het onderzoek van Maurice de Hond blijkt dat 46 % van de Nederlanders vindt dat Nederland geen geld meer aan Griekenland moet geven. 5 % vindt dat Nederland Griekenland moet blijven steunen. Van de PVV-kiezers wil 89 % dat er geen geld meer naar Griekenland gaat. Uit de gepubliceerde steekproef van Maurice de Hond blijkt dat 62 % van de ondervraagden verwacht dat Griekenland de eurozone zal verlaten. 70 % van de ondervraagden is bang dat na Griekenland ook Spanje aan de beurt komt. (4) God heeft Zijn profetische woorden in mijn hart gelegd dat Europa zéér zware tijden tegemoet gaat. Europa zal in een onbeschrijfelijke chaos belanden en gewelddadigheden, armoede, sociale onrust, wanhoop en etnische rellen en mogelijk burgeroorlog zullen aan de orde van de dag zijn. Angst zal ons allemaal regeren. De beste oplossing is dat we ons vertrouwen op God stellen. Alleen God belooft ons echte vrede en stabiliteit. De oplossing ligt niet in Europa, maar bij God. De eurofielen zien zichzelf graag als bestuurders en beloven ons vrede, stabiliteit en welvaart. Echter houden hun dure beloftes zich geen stand! De politici zijn slecht in het regeren en zijn ook geen realisten. De Britse staatsman Winston Churchill (1874-1965) wist ervan en zei:


"Vele regeringsvormen zijn uitgeprobeerd en zullen nog worden uigeprobeerd in deze wereld van zonde en onheil. Niemand beweert dat democratie perfect is of het allerverstandigste. Sterker nog, er is wel gesteld dat democratie de slechtste regeringsvorm is, behalve alle andere vormen die van tijd tot tijd zijn uitgeprobeerd." (21)  


 Dat Griekenland uit de eurozone zal stappen, is onvermijdelijk. Ik zou er geen traan laten als de euro ook omvalt. Toen het economisch voorspoedig ging, hebben de Europese regeringen echter geen geld gespaard, maar bleven ze uitgeven en nieuwe schulden maken. Bij zulke enorme begrotingstekorten is het moreel niet verantwoord meer geld uit te geven en nog meer schulden te maken, zoals we fiscale expansie noemen. Terwijl de regeringen ons teveel bezuinigingen opdringen, blijven ze steeds meer geld uitgeven om de tot mislukken gedoemde eurozone tot het bittere eind overeind te houden. Ook al willen de eurofielen ons wijsmaken met hun smerige leugens en propaganda. Laat niemand u misleiden, zoals de Bijbel heel duidelijk zegt. Een goede advies voor u: vertrouw pro-Europese politici absoluut niet! Stel alleen uw vertrouwen op God en zoekt eerst het Koninkrijk Gods, dan zult u alles gegeven worden! De eurozone is hoe dan ook onhoudbaar. Spoedig komt er toch het einde aan alles. De Griek Spyros Lessis haalde met een groot gevoel voor dramatiek de geschiedenis aan:"De nieuwe wereld ontstond drieduizend jaar geleden in Griekenland. Het einde van die nieuwe wereld begint ook in Griekenland." (18)  Om Sions wil zal ik niet zwijgen. God zegene u.


                                                                         Paul


Het auteursrecht van dit artikel ligt bij de blogger. Zonder toestemming van blogger Paul zijn vermenigvuldiging, eigen gebruik en publicatie in een ander blog verboden.




Bronnen en referenties:


  (1) EO opinie Buitenland. Door ds. Aad Kamsteeg
  (2) Reformatorisch Dagblad: De Jager - Miljardenstrop bij omvallen Griekenland. 13-06-2011 
  (3) NOS Nieuws: Griekenland gecontroleerd failliet? 9-03-2012
  (4) Diverse medianieuws
  (5) NOS Nieuws: Zelfmoord Griek bij parlement. 4-04-2012
  (6) Griekse exit is optie 15-05-2012
  (7) NOS Nieuws: Barroso waarschuwt Grieken. 16-05-2012
  (8) NOS Nieuws: Lagarde - Griekse crisis kost tijd
  (9) NRC: Merkel wil Griekse referendum over euro naast nieuwe verkiezingen. 18-05-2012
(10) TT-Canvas: IMF schort contacten met Athene op. 18-05-2012
(11) NOS Nieuws: Griekse banken afgewaardeerd. 18-05-2012
(12) NOS Nieuws: Scenario's voor exit Griekenland. 18-05-2012
(13) De Telegraaf: G8 - Doel is groei en eurozone met Griekenland. 19-05-2012
(14) NOS Nieuws: "Griekse bankroet kost 1000 miljard. 6-03-2012
(15) Volkskrant: Griekse onderhandelingen definitief gestrand. 15-05-2012
(16) NOS Nieuws: Griekse verkiezingen vooral over euro. 16-05-2012
(17) Volkskrant: Griekenland uit de eurozone, wat zijn de gevolgen?
(18) NOS Nieuws: Einde wereld begint in Griekenland. 6-05-2012
(19) Xandernieuws: Overheidsdocument bewijst dat enorme risico's invoering euro bewust werden achtergehouden. 6-05-2012 
(20) EuroBabel en de vrouw op het beest. Door Franklin ter Horst
(21) The official Report; House of Commons (5th series), vol 444. 11-11-1947

1 opmerking:

Anoniem zei

Wederom een prachtig stuk Paul, ook ik geloof dat er zware tijden komen en vertrouwen op De Heer alleen uitkomst biedt.

Complimenten!

Brucie