Huidige ontwikkelingen (vervolg)
Sinds de Revolutie en de val van Moebarak is er niets veranderd in Egypte, allesbehalve de eerste "vrije" verkiezingen. Veel Egyptenaren zijn teleurgesteld in de nieuwe machthebbers. Op zaterdag 19 november braken er rellen uit. Op het Tahrir-plein in Caïro was een dode tijdens de eerste rellen gevallen. Er waren meer dan 600 mensen gewond geraakt. De demonstranten eisten dat het militaire regime de macht overdraagt aan het volk. De Egyptenaren vonden dat de hervormingen te traag zijn, sinds de militairen de macht overnamen na het vertrek van Moebarak. Het overdragen van de macht aan het volk blijkt toch niet zo eenvoudig te zijn. Veel Egyptenaren moeten de vraag aan henzelf stellen of de burgers die de macht van de militairen zouden ontvangen, wel ervaring hebben met het besturen van het land. Gezien het feit dat de burgers zeker géén politieke ervaringen hebben. De militairen hebben sinds de staatsgreep op 33 juli 1952 alle touwtjes in hun handen en besturen praktisch het land. De betogers wilden een tentenkamp opnieuw inrichten voor een nieuw, langdurig verblijf op het Tahrirplein. Echter greep de politie in en het tentenkamp werd meteen ontruimd. Toen de agenten wapenstokken gebruikten om betogers uiteen te drijven, stroomden al snel duizenden nieuwe betogers naar het Tahrir-plein. Ze bekogelden de politie met stenen en staken enkele poltieauto's in brand. De politie zette onder meer traangas in en schoot met rubberen kogels. Sinds de protesten op het Tahrirplein waren al 41 mensen omgekomen. Meer dan 2000 Egyptenaren raakten gewond. Ondanks het politieoptreden bleven de betogers naar het Tahrirplein toestromen. De protesten irriteerden de militaire machthebbers. De legerchef Hoessein Tantawi waarschuwde de betogeers voor de ernstige gevolgen als het land niet tot rust komt. Hij riep de Egyptenaren op om mee te doen aan de verkiezingen. "We zullen niet toestaan dat onruststokers zich bemoeien met de verkiezingen. Egypte staat op een kruispunt, of we boeken politieke, economische en sociale successen of de gevolgen zullen ernstig zijn. Dat zullen we niet toestaan,"zo verklaarde Tantawi. Hij zei niet wat die gevolgen dan zullen zijn. Volgens hem komt het leger onder onaanvaardbare druk te staan om de macht op te geven. (4)
Uiteindelijk werden verkiezingen in Egypte gehouden. Het waren de eerste verkiezingen sinds de val van president Moebarak begin dit jaar. Bij de eerste ronde van de Egyptische parlementsverkiezingen was de opkomst 62 procent. Voorzitter Ibrahim van de kiescommissie sprak van "de hoogste opkomst sinds de tijd van de farao's." De verkiezingen waren zonder noemenswaardige incidenten rustig verlopen.
Egyptische verkiezingen 2011 |
Verkiezingspropaganda: De Moslim Broederschap presenteert hoop en verandering! |
In Marokko waren er ook parlementsverkiezingen gehouden. Ruim 13 miljoen Marokkanen konden kiezen uit dertig partijen. De verkiezingen waren door koning Mohammed vervroegd. Met zijn beslissing wilde hij voorkomen dat de onrust in de Arabische wereld zou overslaan naar Marokko. In Marokko zijn de protesten in vergelijking met andere Arabische landen beperkt gebleven. De oppositie had tot boycot van de verkiezingen opgeroepen, omdat er volgens hen niets zal veranderen. De islamitische partij PDJ had de verkiezingen in Marokko gewonnen. (4) Ook is het niet terecht om de PDJ als gematigd in onze westerse bril te zien.
De Arabische Lente leek ook even overgeslagen naar Koeweit te zijn. In Koeweit hadden de demonstranten op 16 november het parlementsgebouw bestormd. Dat gebeurde bij een betoging van honderden mensen tegen premier Sheikh Nasser. Ze vonden dat hij moest opstappen in verband met een corruptieschandaal in de politiek. Tientallen betogers, odner wie politici van de oppositie, braken door de beveiliging en bezetten de hoofdzaal van het parlementsgebouw. Korte tijd later vertrokken ze. Vanwege het corruptieschandaal is het al maanden onrustig in Koeweit. Maar...de protesten zijn niet zo groot als in andere Arabische landen. Volgens waarnemers is de onvrede in Koeweit minder groot vanwege het goed ontwikkelde stelsel. (4)
Bestorming Koeweitse parlement |
In Jemen was Saleh in juni ernstig gewond geraakt bij een mortieraanval op zijn presidentieel paleis. Naar verluidt was 40% van zijn lichaam bedekt met brandwonden. Hij vertrok daarop naar Saoedi-Arabië voor medische behandeling. De opstandelingen vierden zijn vertrek als een overwinning. Hun vreugde was echter van korte duur, toen het bleek dat Saleh zijn macht niet vrijwillig afstond. Een Saoedische regeringsbron maakte officieël bekend dat Saleh uit het ziekenhuis was ontslagen. Wel verbleef hij in de Saoedische hoofdstad Riyaad voor verder herstel. Op 23 november trad Saleh af na maanden van onlusten. Hij ging na de ondertekening van het bestand naar New York voor een medische behandeling. Dat had VN-secretarisgeneraal Ban Ki-Moon diezelfde dag bekendgemaakt. (4)
In Syrië woeden de onlusten nog steeds voort. Op 25 november waren veel doden gevallen bij gevechten tussen het leger en de tegenstanders van president Assad. Volgens een mensenrechtengroep waren daarbij 50 burgers, militairen en deserteurs om het leven gekomen. Ondanks aanhoudende demonstraties, westerse dreigementen en sancties blijft de Syrische president Bashar al-Assad stevig in het zadel zitten. Maar...zijn dagen lijken geteld te zijn. Volgens de Israëlische minister van defensie, Ehud Barak, zal Bashar al-Assad hetzelfde lot ondergaan als Muammar Khadaffi en Saddam Hoessein. De val van het bewind van Bashar al-Assad zou een kwestie van maanden zijn, aldus Ehud Barak. (4)
Syrische president Bashar al-Assad |
De diplomatieke banden tussen Syrië en Turkije komen de laatste tijd zwaar onder de druk te staan, nu blijkt dat Turkije zowel de gewapende als vreedzame Syrische oppositie openlijk steunt en beide groepen de mogelijkheid biedt vanuit Turkije te opereren. Het gewapende Vrije Syrische Leger (FSA) opereert onder Turkse militaire bescherming vanuit een vluchtelingenkamp in een grensprovincie. Het FSA bestaat uit gedeserteerde militairen die naar Turkije waren gevlucht. Het gewapende verzet wordt geleid door kolonel Riad al-Asaad, die in een vluchtelingenkamp aan de grens met Turkije zit. (5)
Kolonel Riad al-Asaad |
Turkse minister van BZ Davutoglu |
Bijeenkomst van de Arabische Liga |
Ook belaagden de betogers de ambassades van Frankrijk, Marokko, Turkije, Qatar en Jordanië. Marokko had zijn ambassadeur naar huis gehaald nadat de ambassade was aangevallen. Ook Frankrijk had zijn ambassadeur uit Syrië teruggeroepen en de consuls in de Syrische steden Aleppo en Lataka verlieten het land, toen de diplomatieke posten door de woedende menigte aangevallen werden.
Vanuit het Bijbels en profetisch perspectief is het 100% zeker dat het regime van Bashar al-Assad gevallen zal worden, omdat Egypte en Syrië in de Bijbel dikwijls genoemd worden. In de Bijbel worden Egypte en Syrië als de belangrijke hoofdrolspelers van de eindtijd genoemd. De val van de Syrische president Assad is een kwestie van tijd. Met de val van Assad zal de politieke stabliliteit zo goed als zeker verdwijnen. Dan breekt een zeer donkere periode aan voor het hele Midden-Oosten. Het is zeer onverstandig van het Westen om zich in de Syrische gelegenheden te mengen, hoewel de zaak de westerse leiders niet persoonlijk aangaat! Of Syrië na de val van Assad een echte democratie zou krijgen, valt dat ernstig te betwijfelen. Wel is het zeker dat de radicalen de macht zullen overnemen. U ziet altijd TV-beelden van anti-Assad demonstraties op het journaal en op de meeste nieuwszenders. Echter worden beelden van pro-Assad demonstraties NOOIT vertoond door de reguliere media! Daarom heb ik aantal foto's van pro-Assad demonstraties voor u geselecteerd en gepubliceerd, opdat u echte feiten onder eigen ogen kan zien: de meerderheid van het Syrische volk staat in werkelijkheid achter Assad! Allereerst politiek correcte foto's van anti-Assad demonstraties zoals u zo vaak op TV en de kranten ziet:
Tegenstanders van Assad roepen NAVO om hulp |
De foto's bevallen de pro-islamitische links-progressieven. En nu de niet-politieke correcte foto's van de pro-Assad demonstraties die de links-progressieven absoluut niet bevallen:
Hopelijk openen de foto's uw ogen voor de werkelijkheid die in Syrië zich afspeelt. Al is Bashar al-Assad wel een wrede dictator, heeft het Syrische volk recht op vrijheid. De roep om vrijheid is begrijpelijk en terecht, zoals we een onderstaande foto van een Syrische jongen die om vrijheid schreeuwt, zien.
Een Syrische jongen schreeuwt om vrijheid |
Wordt vervolgd
Om Sions wil zal ik niet zwijgen. God zegene u.
Paul
Bronnen en referenties:
(1) New York Times: The East in the West. 25-11-2005
(2) Logic Free Zone
(3) Israel Today. 30-06-2011
(4) Diverse media
(5) Reformatorisch Dagblad
(6) De Standaard
(7) Elsevier
(8) Israel Today: Arabische Lente of naderende Apocalyps? December 2011
Geen opmerkingen:
Een reactie posten