dinsdag 18 oktober 2011

Gilad Shalit eindelijk vrij!"Om te openen de blinde ogen, om den gebondene uit te voeren uit de gevangenis, en uit het gevangenhuis, die in duisternis zitten."
Jesaja 42:7 (Statenvertaling. De tekst werd na de vrijlating van Gilad Shalit geciteerd door de Israëlishe premier Benjamin Netanyahoe in zijn toespraak)

Op 18 oktober 2011 is Gilad Shalit vrijgelaten. Zoals het afgesproken was, werd de Israëlische korporaal Gilad Shalit vrijgelaten in ruil voor duizend Palestijnen die in Israël waren vastgehouden. De gevangenenruil gebeurde nadat de Israëlische premier Benjamin Netanyahu op 11 oktober 2011 had bekend gemaakt dat zijn regering en de terroristische groep Hamas een overeenkomst hadden gesloten.

Zie de eerste beelden van de vrijlating van Gilad Shalit op de onderstaande videoclip:Na de vrijlating werd Gilad Shalit door Hamas aan het Rode kruis overgedragen en naar Egypte gebracht. Er verschenen beelden van Shalit op de Egyptische televisie waarin hij een interview gaf. Israël was diep geschokt en zei niet blij te zijn met het min of meer gedwongen interview dat Gilad Shalit op de Egyptische televisie had moeten geven. (1) In Israël was inderdaad ophef ontstaan, omdat een vrouwelijke journalist Gilad Shalit enkele vragen stelde in het bijzijn van de gemaskerde Hamasstrijders. "We zijn geschokt dat Shalit tot dit interview werd gedwongen,"verklaarde een anonieme Israëlische overheidsfunctionaris. (2)  Het interview werd al enkele minuten na de vrijlating gehouden. Het was duidelijk te zien dat Gilad uitgeput was. (1) Zie de onderstaande videoclip van het interview met Gilad Shalit. We zien heel duidelijk dat hij echt uitgeput is. Wel onder dwang.Later werd Gilad Shalit naar de Israëlische grens overgebracht waarna hij naar het vliegveld Tel Nof overgevlogen werd. Daar werd hij warm onthaald door de Israëlische premier Netanyahu en zijn familie. Eerder werd hij medisch onderzocht en gezond verklaard door de artsen.

Gilad Shalit telefoneerde met zijn ouders
kort na zijn vrijlating
Noam, de vader van Gilad, was dolgelukkig en noemde de terugkeer van zijn verloren zoon een wedergeboorte. "Het is alsof onze zoon vandaag opnieuw is geboren,"zei hij. (2) Zie de videoclip van de blijdschap van de ouders van Gilad, toen ze hoorden dat hun zoon vrijgelaten werd:Volgens vader Noam verkeert Gilad in goede gezondheid. Wel is hij vermagerd. Hij heeft een tekort aan zonlicht en enkele verwondingen die hij destijds bij de ontvoering had opgelopen. De verwondingen zijn kleine granaatscherven die in het lichaam van Gilad zitten. (2) Verder was Gilad goed behandeld. Gilad volgt nu de adviezen van zijn artsen op. De eerste jaren van zijn gevangenschap waren erg zwaar. Hij werd wel ruw behandeld. Later raakte Gilad gewend aan de situatie waarin hij verzeild was geraakt. Hij zag alleen zijn kidnappers en had verder met niemand anders contact. Vader Shalit roept de media op zijn zoon met rust te laten en de privacy niet te mogen schenden. Ook hoopte hij dat zijn zoon Gilad weer een normale leven zal gaan leiden. (1)

Toen Gilad Shalit op het vliegveld Tel Nof gearriveerd was, hield Netanyahu een toespraak. Hij zei dat Israël herenigd is in vreugde en pijn. Toen Netanyahu als premier van Israël aantrad, was één van zijn belangrijkste doelen het bevrijden van Gilad Shalit uit de handen van de ontvoerders. Verder zei Netanyahu dat Israël helemaal niet juicht wanneer de moordernaars vrijgelaten worden. Volgens hem heiligt Israël het leven. (3) Wel waarschuwde Netanyahu ernstig dat vrijgelaten Palestijnse terroristen die weer terugkeren naar het terrorisme, op eigen risico doen. (3)

Gilad en zijn vader dolgelukkig herenigd
De Israëlische premier Netanyahu opende de Hebreeuwse Bijbel en citeerde een Bijbeltekst:

"Want zo zegt de HEERE: Roept luide over Jakob met vreugde, en juicht vanwege het hoofd der heidenen; doet het horen, lofzingt, en zegt: O HEERE! Behoud Uw volk, het overblijfsel van Israël."
Jeremia 31:7 (Statenvertaling)

Nog een ander tekst uit de Hebreeuwse Bijbel had Netanyahu geciteerd, mogelijk een verwijzing naar de terroristen:

"Zo zullen al de mannen zijn, die hun aangezichten stellen, om in Egypte te gaan, om aldaar als vreemdelingen te verkeren; zij zullen sterven door het zwaard, door den honger en door de pestilentie; en zij zullen niemand hebben, die overblijve of ontkome van het kwaad, dat Ik over hen zal brengen."
Jeremia 42:17 (Statenvertaling)

Na de toespraak van Netanyahu ging Gilad Shalit met zijn vader naar huis. In zijn woonplaats werd Gilad verwelkomd door duizenden mensen. Er werden bloemen naar het konvooi en op de straten gegooid. (1)

Frankrijk reageerde positief op de vrijlating van Gilad Shalit. De Franse president Nicolas Sarkozy heeft een persoonlijke brief geschreven aan Gilad Shalit, die behalve de Israëlische ook de Franse nationaliteit bezit. (2) De Israëlische kranten stonden uiteraard vol met het nieuws van de vrijlating van de korporaal Shalit en ook werd zijn terugkeer live uitgezonden op de Israëlische televisie. Echter was de sfeer in Tel Aviv wisselend. Hoewel mensen blij waren met de vrijlating, vonden sommigen ook dat de gevangenenruil een slechte deal is voor Israël. In Tel Aviv vierde men geen feest op straat, meldde een NRC-correspondent. (4) 

In de Gazastrook kregen de vrijgelaten Palestijnse terroristen een warm onthaal. De president van de Palestijnse Autoriteit noemde hen "vrijheidsstrijders" en "heilige strijders voor Allah." En de Hamasleider Ismail Haniyeh kuste de terroristen op hun voorhoofd. (2) In Gaza staat premier Netanyahoe op een muurtekening afgeschilderd met zijn hoofd op de grond gedrukt in het vuil door een laars van een terrorist, waarbij de premier gedwongen wordt een papier te ondertekenen met de tekst "ruil deal." (1) (2) Hamas en de Islamitische Jihad hadden al aangekondigd nog meer Israëlische soldaten te zullen ontvoeren om vrijlating van alle 5000 Palestijnse gevangenen af te dwingen. (2)

De vrijlating van Gilad Shalit is een heugelijke nieuws voor ons. We danken de Here God voor de vrijlating van de Israëlische korporaal die vijf jaar lang werd vastgehouden door de Palestijnse ontvoerders. We wensen Gilad Shalit en zijn familie rijkelijke Gods zegen toe. Bid ook voor Gilad Shalit opdat hij een draad in het normale leven kan weer oppakken. Bid ook dat andere Israëlische soldaten in de toekomst niet ontvoerd zullen worden door de niets ontziende Palestijnse terroristen. Moge de Here God Israël bewaren. Om Sions wil zal ik niet zwijgen. God zegene u.

                                                                Paul

                       

Bronnen en referenties:

(1) Ynetnews, Infonu Israël - nieuws uitgelicht
(2) NOS nieuws
(3) Jerusalem Post
(4) NRC Handelsblad

Geen opmerkingen: