donderdag 20 oktober 2011

Het roemruchte einde van Khadaffi de dolle hond van het Midden-OostenRonald Reagan was de eerste Amerikaanse president die kolonel Muammar Khadaffi een "dolle hond van het Midden-Oosten" genoemd had. Een journalist van de Pers.nl heeft Khadaffi ook "de koning der koningen van Afrika" genoemd. Hij schreef:"Gekleed in een zwierig bruin bedoeïenengewaad en met een zwarte baret op ging 'de koning der koningen van Afrika' twee jaar geleden bij de Verenigde Naties in New York tekeer tegen alles wat mooi en lelijk is." (1) Nu is de ex-dictator van Libië, een excentriekeling en paria, in zijn harnas gestorven.

Khadaffi gedood door de rebellen.

Na de twee maanden lange bloedige strijd is Sirte, de geboortestad van kolonel Muammar Khadaffi, definitief in de handen van de rebellen gevallen. Vanochtend gingen de geruchten de ronde dat Khadaffi in de strijd omgekomen zou zijn. De berichten waren nog niet officieel bevestigd. Maar aan de onzekerheid is definitief een einde gekomen. Muammar Khadaffi is inderdaad gedood. Mahmoud Jibril, de leider van de Nationale Overgangsraad van Libië (NTC), heeft vandaag de dood van Khadaffi officieel bevestigd. De eerste video-beelden lijken het onbetwistbare bewijs te leveren dat Khadaffi echt gedood was, toen hij gevangen genomen werd in Sirte. De Arabische nieuwszender al-Jazeera was de eerste die de schokkende beelden uitzond. In de schokkende video-clip is te zien hoe hij door de straten van Sirte wordt gesleept. Ook bewijst de video-clip het leedvermaak van de islamitische rebellen. De foto toont het lichaam van Khadaffi die aan zijn schotwonden was overleden. Volgens de berichten was Khadaffi in beide benen en hoofd geschoten en daarna overleden. Volgens niet-genoemde bronnen zou hij aan schotwond in hoofd door spervuur gestorven zijn. We zien een schotwond aan het hoofd van Khadaffi duidelijk op de onderstaande foto.

Het lichaam van khadaffi
Khadaffi zou volgens geruchten gevonden zijn, terwijl hij zich verborgen hield in de rioolbuizen van Sirte. Volgens de media verstopte Khadaffi in zijn laatste uren zichzelf als "rat in een rioolbus." Op de graffititekst staat in het Arabisch te lezen. De vertaling luidt:"Dit is de plek van Khadaffi, de rat. Allahu akbar!" (2)


Zie een onderstaande video-clip die door al-Jazeera werd uitgezonden:

WEES GEWAARSCHUWD: DE VIDEO-CLIP BEVATTEN ZEER SCHOKKENDE BEELDEN.Het is nog steeds onduidelijk of Khadaffi zich had overgegeven en geen weerstand bood, toen hij onder schot werd gehouden. Volgens de Libische Overgangsraad was Khadaffi bezweken aan verwondingen, die hij opliep bij zijn arrestatie. Op basis van een interview met een strijder van de NTC (Nationale Overgangsraad van Libië), die Khadaffi vond, zou Khadaffi gesmeekt hebben niet op hem te schieten. De NTC-rebel Mouhammed, een twintiger, vertelde dat Khadaffi wanhopig riep:"Niet schieten! Niet schieten!" Mohammed toonde de BBC-verslaggever trots een gouden pistool dat hij naar eigen zeggen van khadaffi had afgepakt. De kameraden van Mohammed tilden de strijder op hun schouders en zongen Allahu akbar (Allah is groot). (3) Anderen losten vreugdeschoten. Volgens de Arabische nieuwszender al-Jazeera was Khadaffi vermoord. (4) Het blijkt dat Khadaffi nog leefde, toen hij gearresteerd was. Khadaffi werd ook geslagen en geschopen door de rebellen. De rebellen toonden blijkbaar geen medelijden met de weerloze en bebloedde man en hadden leedvermaak met hem. Ze gingen als beesten tekeer en begingen inderdaad een oorlogsmisdaad. Er is sprake van koebloedige liguidatie met medeweten van de Libische Overgangsraad. De executie van een krijgsgevangene is een oorlogsmisdaad.

DE ZEER SCHOKKENDE VIDEOCLIP LAAT ONS ZIEN DAT KHADAFFI NOG LEEFDE BIJ ZIJN ARRESTATIE. BEKIJK DE WALGELIJKE CLIP HIERONDER MAAR EN BEOORDEEL ZELF!!! DE REBELLEN DIE KHADAFFI MISHANDELEN, HEBBEN DUIDELIJK GEEN EERGEVOEL. NOEMEN ZE ZICHZELF STRIJDERS VOOR DE DEMOCRATIE??De Verenigde Naties wil dat er een onderzoek ingesteld moet worden naar de dood van de oud-dictator Khadaffi. Een woordvoerder van de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN, Navi Pillay, vindt dat de amateurbeelden veerontrustend, omdat Khadaffi nog leefde bij zijn arrestatie. Over de ware toedracht van de dood van de oud-dictator is nog veel onduidelijk. (10) De VN heeft het vastgesteld dat Khadaffi na zijn arrestatie was geexecuteerd door strijders van de Overgangsraad. De Nederlandse premier Mark Rutte vindt dat Khadaffi gevangen genomen en berecht had moeten worden. Groenlinks-leider Jolande Sap en fractie-voorzitter van D'66, Alexander Pechtold, delen de opvatting van Mark Rutte. Alexander Pechtold zei:"Het recht zou meer hebben gezegevierd wanneer Khadaffi verantwoording had moeten afleggen voor zijn daden en berecht had kunnen worden door het Internationaal Strafhof. Iedere helikopter die in Scheveningen landt, met aan boord een wrede dictator, is een symbool voor de overwinning van het internationale recht en een signaal aan dictators wereldwijd dat zij zich uiteindelijk altijd moeten verantwoorden voor hun daden." (5) Ook Barack Obama, de Amerikaanse president, riep de Libiërs op de mensenrechten in acht te nemen. "Wij roepen onze Libische vrienden op de mensenrechten te respecteren voor alle Libiërs, ook voor hen, die gevangen zitten."

De locatie van Khadaffi's lichaam was tijdlang geheim gehouden vanwege veiligheidsredenen. Later werd het lichaam van Khadaffi overgebracht naar een moskee in Misutra. Een gerucht deed de ronde dat Khadaffi's lichaam in een winkelcentrum was gelegen. Khadaffi's zoon Saif al-Islam (zijn naam betekent letterlijk: het zwaard van de islam) is volgens onbevestigde berichten gevangen genomen. Hij zou gewond geraakt zijn en in een ziekenhuis liggen. Interpol en het Internationaal Strafhof riepen Saif al-Islam eerder vandaag op zich 'in het belang van de gerechtigheid' zo snel mogelijk over te geven. Hopelijk zal Saif al-islam heel verstandig zijn gehoor te geven aan de oproep. Op deze manier zou hij beter uit de handen van de rebellen die zijn bloed wel eens willen drinken, kunnen blijven. Ook hebben Interpol en het Internationaal Strafhof de nieuwe Libische machthebbers opgeroepen Saif al-Islam over te dragen aan hen. Het is nog steeds een vraag of de Libische Overgangsraad het verzoek van de Interpol en het Strafhof zou inwilligen. Al mag Saif al-Islam een schurk zijn en toch heeft hij ook recht op een eerlijk proces. De nieuwe Libische machthebbers mogen het recht van Khadaffi's zoon op een eerlijk proces niet onthouden.

Reacties politiek Den Haag

"Geweldig einde aan Khadaffi tijdperk. Geen tranen voor de dictator,"twitterde PVV-voorman Geert Wilders. "En nu maar hopen dat nieuwe regime niet nog repressiever wordt." (2) "De dood van Khadaffi zou het einde betekenen van 42 jaar van dictatuur en van verschrikkelijk bewind. In elk geval moeten de andere gezochten naar Den Haag voor berechting,"reageerde de Nederlandse premier Mark Rutte op Khadaffi's dood. (3) "Historische dag voor Libië en voor de hele Arabische wereld. Goed dat Khadaffi is opgepakt. Jammer als hij is gedood, want dan kan hij niet meer terechtstaan voor de misdaden waarvan hij wordt verdacht,"liet de PVDA-leider Job Cohen weten. (3) De leider van Groen Links, Jolande Sap die dezeflde opvatting als die van Mark Rutte en Alexander Pechtold heeft, betreurt dat Khadaffi niet meer kan worden berecht. "Hopelijk leggen de laatste van zijn getrouwen snel de wapens neer, zodat het verzoeningsproces eindelijk op gang kan komen na 42 jaar dictatuur in Libië,"zei Jolande Sap. (6)

Internationale reacties

De president van de Verenigde Staten, Barack Obama, zei in een toespraak voor het Witte Huis in Washington D.C. dat het regime van Muammar Khadaffi vandaag definitief ten einde is gekomen. "En dat moet een voorbeeld zijn voor de totalitaire dictaturen in de regio dat hun heerschappij ten einde kan komen, want wie het volk probeert te regeren met tirannie, zal dat niet kunnen volhouden,"sprak Obama duidelijk. (6)

Barack Obama verliet de rozentuin voor het
Witte Huis, waar hij een persverklaring gaf
over de dood van Khadaffi
Het blijkt dat de dood van Khadaffi niet alleen juichende reacties heeft opgeleverd. Uit diverse hoeken van de wereld kwamen geluiden van zware kritiek op Khadaffi's dood. De Venezolaanse president Hugo Chávez heeft woedend gereageerd op de dood van de ex-dictator Khadaffi. Chávez noemde hem een martelaar. "ze hebben hem geliguideerd. Dit is weer een schandaal,"zei de Venezolaanse president geemotioneerd en verbitterd. (8) Chávez heeft Khadaffi openlijk gesteund sinds de opstand in Libië in februari.

Hugo Chávez
Volgens Chávez heeft de NAVO het conflict aangegrepen om controle over de Libische olie te verwerven. (8) Het ziet er naar uit dat de Venezolaanse president het gelijk heeft. De NAVO, met name het Westen, is inderdaad uit op Libische olie gegaan. Want Libië heeft nu de grootste olievoorraden van Afrika. Rusland en Zuid-Afrika hadden stevige kritiek geleverd op de mensonterende behandeling en executie van de oud-dictator Khadaffi. De Russiche minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, zei dat Khadaffi volgens internationale regels recht had op een behandeling als krijgsgevangene. Volgens Lavrov had hij onder geen beding gedood mogen worden. (10) De Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma vond dat Khadaffi uitgeleverd had moeten worden aan het Internationaal Strafhof in Den Haag dat hem wilde berechten. Hij zei tijdens een topbijeenkomst van de Afrikaanse Unie dat de rebellen die hem arresteerden, hadden moeten weten dat er een arrestatiebevel was uitgevaardigd tegen de oud-dictator Khadaffi. (10) Amnesty International riep op tot een onafhankelijk onderzoek naar de dood van Khadaffi. Volgens de mensenrechtenorganisatie zou sprake kunnen zijn van een oorlogsmisdaad als Khadaffi doelbewust is doodgeschoten, nadat hij gevangen was genomen. (10)

Wat is er gebeurd met de familie van Khadaffi?

De familie Khadaffi had Libië bijna 42 jaar met de ijzeren vuist geregeerd. Nu het dictatoriale regime gevallen was en de dictator Khadaffi doodgeschoten werd, blijft de vraag ons bezighouden wat er met de familie van Khadaffi is gebeurd. De Pers.nl heeft een lijst opgesteld van de bekende leden van Khadaffi's familie. (7)

Safia Khadaffi: De tweede vrouw van Khadaffi en moeder van zeven van zijn acht kinderen. Ze was op 29 augustus naar Algerije gevlucht. Ook de oudste zoon en het enige kind uit Khadaffi's zes maanden durende relatie met zijn eerste vrouw Fatiha  was naar Algerije gevlucht.

Saif al-Islam: zijn naam betekent het 'zwaard van de islam.' Hij was zeer gematigd en werd het liberale gezicht van het regime genoemd. Ook werd hij vaak genoemd als 'troonopvolger' van zijn vader. Hij sloeg op de vlucht en wist tijdlang uit de handen van de rebellen te kunnen blijven. Op zaterdag 19 november werd hij gearresteerd, toen zijn minikonvooi onderweg naar de grens met het buurland Niger was, waar hij heen wilde vluchten. Saif al-Islam werd herkend door de NTC-strijders en meteen gevangen genomen. Hij bood naar verluidt geen verzet bij zijn aanhouding. Het scheen dat hij in een hinderlaag was gelokt door de NTC-strijders. Hij werd overgebracht naar Zintan. Saif al-Islam droeg een zware baard, had een bril en was niet geboeid tijdens de vlucht. En van zijn duimen en twee vingers zaten in het verband. Blijkbaar had Saif al-Islam verwondingen een maand geleden opgelopen. De arrestatie was te danken aan een tip van een lokale gids, Yousif Salih al-Mahdi genaamd. De gids zou Saif al-Islam verraden hebben, meldt de Telegraaf.

Saadi: Hij verblijft sinds 11 september in het buurland Niger.

Mutassim: Hij was de nationale veiligheidsadviseur van zijn vader en had contact met de Nederlandse Talitha van Zon. Hij werd samen met zijn vader gedood in Sirte.

Hannibal: Het enfant terrible van het gezin van Khadaffi. Zijn buitensporige gedrag in het buitenland baarde hem opzien. Door zijn gedrag kwam hij regelmatig in opspraak. Hij is met zijn moeder naar Algerije gevlucht.

Saif al-Arab: De jongste zoon was eind april omgekomen bij een NAVO-bombardement op Tripoli.

Khamis: Hij leidde een elite-eenheid van het Libische leger. Eind augustus was hij gesneuveld bij een gevecht met de rebellen.

Aisha: Deze bloedmooie dochter is advocaat en zat kortstondig in het advocatenteam van de voormalige Iraakse dictator Saddam Hoessein. Ze is ook gevlucht en verblijft momenteel in Algerije.

Aisha Khadaffi
De toekomst van Libië

Toen aan de PVDA-leider Job Cohen gevraagd werd hoe hij er van de dood van Khadaffi vond, zei hij dat het einde van Khadaffi het begin is van het nieuwe Libië. "Het nieuwe Libië kan zich nu concentreren op een toekomst met democratie, rechtsstaat en vrijheid voor alle inwoners. Een lange weg te gaan, maar een weg die wij graag willen ondersteunen,"aldus Job Cohen. De EU-president van Rompuy en de voorzitter van de Europese Commissie Barroso verklaarden dat Libië een bladzijde van z'n geschiedenis heeft omgeslagen en een nieuwe democratische toekomst kan omarmen. "We roepen de Nationale Overgangsraad op om een breed verzoeningsproces voor alle Libiërs na te streven en een democratische, vredelievende en transparante overgang in dit land,"aldus de gezamenlijke verklaring van de EU-leiders. Het CDA-kamerlid Mirjam Sterk denkt dat er in Libië gewerkt kan worden aan gedragen democratie. Hun visie getuigt echter weinig van realisme. Of Libië daadwerkelijk een democratie naar westers model zou krijgen, valt dat te betwijfelen. Het lijkt of de Europese politici alleen maar met de westerse bril zien. Ze lijken te vergeten dat Oost en West nooit samen kunnen gaan. De democratie in de Arabische wereld is nauwelijks ontwikkeld. Democratie en islam kunnen niet samen gaan. Sinds het uitbreken van de Arabische Lente had Khadaffi al gewaarschuwd dat al-Qaeda in zijn land actief is. Inderdaad is al-Qaeda actief in Libië. Het is al-Qaeda en aanverwante islamitische groeperingen gelukt de val van Khadaffi te bewerkstelligen. Het Westen heeft Khadaffi's val versneld met militaire ingrijpen. Het is de grote vraag of er een overgangsproces naar democratie in Libië kan plaatsvinden. De Libische opstandelingen roepen helemaal niet om democratie en vrijheid, maar om kalifaat!! We moeten ook niet vergeten dat de wrede en koelbloedige executie van Khadaffi zonder enig vorm van eerlijk proces de geloofwaardigheid van de Libische Overgangsraad aantast. Bovendien staat het vast dat het Westen en de NAVO zich ook schuldig hebben gemaakt aan de liguidatie van Khadaffi. Immers, de westerse leiders en de NAVO hadden de rebellen toch geholpen! De Russische president Wladimir Poetin heeft een zeer zware kritiek niet onder de stoelen of de bank gestoken en haalt fel uit naar de NAVO. "Met welk recht doodde NAVO Khadaffi? Wie gaf NAVO toestemming Khadaffi te doden?" Het Westen is helemaal niet onpartijdig en mengt zich in het conflict van Libië hoewel deze zaak het Westen niet persoonlijk aangaat! De Bijbel waarschuwt ernstig dat we ons niet met andermans zaken mogen gaan meebemoeien.

"Doch dat niemand van u lijde als een doodslager, of dief, of kwaaddoener, of als een, die zich met eens anders doen bemoeit."
I Petrus 4:15 (Statenvertaling)

Nu Khadaffi van het toneel verdwenen is en niet meer leeft, gaat Libië een onzekere periode tegemoet. De vrees voor een burgeroorlog is niet ongegrond. De kans dat er een bloedige strijd tussen verschillende stammen zou uitbreken, is reëel groot. En de positie van de Libische christenen is erg onzeker geworden. De Libische christenen zijn zeer bezorgd over hun toekomst. In Libië wonen vrijwel zeker geen Joden. De Libische Joden waren decennia's geleden naar Israël geemigreerd. Wel volgen de Joden van Libische afkomst in Israël het nieuws over de dood van Khadaffi. Heel dom en onverantwoord van de westerse leiders en vooral van de NAVO om zich mee te gaan bemoeien met het conflict in Libië. De rampzalige gevolgen voor het Westen zullen in de nabije toekomst niet meer te overzien, wanneer Libië en andere Arabische landen onder de heerschappij van de islamisten, vooral de zeer machtige en invloedrijke Moslim Broederschap, gebracht zullen worden. Een zeer gevaarlijke vacuüm zal ontstaan en een wereldwijde kalifaat zal gevormd worden als Libië, Egypte, Syrië, Jemen, Irak en andere Arabische landen een monsterverbond zullen sluiten en  een gezamenlijke vuist tegen het Westen gaan maken. Dat de nieuwe Libische machthebbers helemaal niet van plan zijn een echte democratie in hun land te bevorderen, bewijst een uitspraak van Mustafa Abdel Jalil, de leider van de Libische Overgangsraad (NTC) volkomen. Hij zei in zijn toespraak op het Martelarenplein (voorheen het Groene plein ten tijde van het regime van Khadaffi) in Tripoli dat de nieuwe grondwet in Libië gebaseerd moet worden op de islam. (9) De NTC wil van Libië een 'moderne rechtsstaat' maken. "We zullen geen extremistische ideologieën tolereren, niet van links en niet van rechts,"stelde Abdel Jalil. Hij wees erop dat Libië een islamitisch land is. (9) Dat is volkomen juist. Libië is geen westers georiënteerd staat, maar al eeuwenlang een islamitische land gebleven. Abdel Jalil beweerde dat de Overgangsraad een gematigde koers zou voorstaan. "We blijven op deze weg voortgaan,"aldus de politicus. (9) Eén ding is zeker: Van democratie in Libië is er absoluut geen sprake. Want een experiment met democratie en islam zal zeker volledig mislukken, net zoals het door Khadaffi geintroduceerde concept van socialisme en islam een illusie bleek te zijn. Socialisme en islam konden niet samen gaan. Democratie en islam kunnen ook niet samen gaan! De euforie van de domme, bemoeizuchtige en onwetende westerse leiders is ijdel. En de westerse visie is ook een illusie.

Muammar Khadaffi
(7 juni 1942-20 oktober 2011)

De komende tijd zal erg spannend worden als Bashar al-Assad van Syrië of Saleh van Jemen het veld zou ruimen. Het is een race tegen de klok.

Het slotwoord

Met de dood van kolonel Muammar Khadaffi ben ik persoonlijk niet echt blij. De liguidatie van Khadaffi zonder vorm van proces is weerzinwekkend en zondig. Het druist geheel in tegen de wetten Gods dat elk misdadiger recht heeft op een eerlijk proces. Ik deel de opvatting van Mark Rutte, Jolande Sap en Alexander Pechtold dat Khadaffi levend gevangen genomen en aan het Internationaal Strafhof in Den Haag overgedragen moet worden om berecht te kunnen worden. Osama bin Laden en Muammar Khadaffi kregen geen kans op een eerlijk en menswaardige proces gegund. Nu staan de beide mannen voor de hemelse Rechter om geoordeeld te worden. Ook moeten ze hun rekenschap afleggen aan de levende God vanwege hun misdaden. Weliswaar hadden ze wel van het evangelie van Jezus Christus gehoord. Maar ze hadden waarschijnlijk ook verzuimd Here Jezus als hun persoonlijke Heer en Zaligmaker te aanvaarden. Aan alle andere dictators moet het evangelie ook verkondigd worden. God heeft hen ook lief. Alleen houdt God niet van hun bloedige misdaden en enorme wreedheden. Het is zeer terecht dat God de zonde volkomen haat. Onthoud één ding goed dat Jezus ook stierf voor dictators als Khadaffi, Kim il Sung, Fidel Castro, Hugo Chávez. Hij stierf ook voor u, opdat Zijn bloed vergoten werd voor vergeving van uw zonden en de zonden van alle mensen. Daarmee is onze schuld reeds voldaan door Here Jezus, Yeshua ha Masiach. Bid voor de Libische christenen die de zware tijden in Libië straks zullen moeten gaan meemaken. Bid ook voor andere dictators, opdat zij hun macht vrijwillig afstaan en zich zullen neerbuigen voor Here Jezus. Ik wil nog een ding duidelijk zeggen dat God de Libische rebellen en vooral het Westen en de NAVO zal gaan oordelen. De Westerse politieke en militaire leiders zullen hun verantwoording moeten afleggen aan de Here God waarom zij in het conflict van Libië hadden gemengd en vooral niets hadden ondergenomen om de liguidatie van Khadaffi te verhinderen.

Om Sions wil zal ik niet zwijgen. God zegene u.

                                                             Paul

UPDATE 23-10-2011: Uit de autopsie op het lichaam van Muammar Khadaffi is gebleken dat de oud-dictator overleden is aan een schotwond in zijn hoofd. (2) Dat hebben de Libische artsen vastgesteld. Een zeer belangrijk nieuws bevestigt mijn analyse dat Libië in de nabije toekomst nooit een democratie zal worden. De leider van de Nationale Overgangsraad van Libië (NTC), Mustafa Abdel Jalil, heeft zondag in Benghazi verklaard dat de Sharia, het islamitische recht, de basis zal vormen voor de "wederopbouw van het land." (11) Door de invoering van de Sharia komt er een einde aan het verbod op polygamie dat werd ingesteld door het vroegere bewind van wijlen Khadaffi. Ook zal halal bankieren, zonder rente, voortaan de norm zijn in Libië. Dat had Abdel Jalil aangekondigd in zijn toespraak ter gelegenheid van de officiële bevrijding van Libië. (2)


Bronnen en referenties:

  (1) De Pers.nl
  (2) NRC-blog, de Volkskrant, NOS teletekstnieuws
  (3) RTL nieuws
  (4) Al-Jazeera
  (5) D'66.nl: reactie Alexander Pechtold op dood Khadaffi
  (6) Dagelijkse Standaard
  (7) De Pers.nl: Wat is er gebeurd met de familie Khadaffi?
  (8) De Telegraaf
  (9) ANP, FOK! 13-9-2011
(10) Reformatorisch Dagblad
(11) BN de Stem 23-10-2011

1 opmerking:

ismael zei

Een heel mooi stuk geschreven over dit gebeuren. En God zal inderdaad oordelen over de hebzuchtige leiders van het westen. En ook de NAVO zal niet bespaard blijven. Mijn vraag is alleen in hoeverre wij in Nederland op de hoogte kunnen zijn van zijn regeer periode? Was het niet zo dat iedere Libier recht had op huisvesting? Was het niet zo dat je geen belasting betaalde? Was het ook ni zo dat ze dingen als zorgpremie niet kende in Libie? Gratis medische zorg? In hoeverre kunnen wij zeggen dat Khadaffi slechter was dan onze leiders hier in t westen? Hij werd beschuldigd voor de doden van Lockerbie,maar de Amerikanen zijn nooit beschuldigd voor de dood van miljoenen Irakezen,of Japanners,of Vietnamesen. Niet vergeten de Afghanen. Dan terugkomend op Barack Obama,die zelf een kind is van Africa. Die totaal geen enkele verbondenheid toont met het continent,want ook daar is Khadaffi mee bezig geweest. Gezien al deze leugens en alle schapen die massaal achter de westerse media aan lopen(al-jazeera niet ontzient) begin ik mij werkelijk af te vragen in welke wereld we leven. Een vraag moeten de Europeanen en Amerikanen zich stellen.. Wie is het westen om te bepalen hoe er in een ander land geleefd dient te worden ? Aangezien je zelf aan aangeeft dat alles bekeken word vanuit een westerse bril betwijfel ik of er mensen zijn die deze vraag eerlijk kunnen beantwoorden. Net als die niemand kan zien dat de Zionisten palestina bezet houden. Lang leve de hypocrieten !!