zondag 9 juni 2013

Weeknieuws Israël juni 2013. Deel 2


Het weeknieuws Israël verschijnt iedere week. Elke dag zal het nieuws bijgewerkt worden, behalve zaterdag. Op zaterdag, de Sabbat, zal geen nieuwsbericht verschijnen.

Vrijdag 14 juni: Video van de dag: Redding voor een Palestijns kind

De kleine Mohammed is drie jaar oud, zijn familie woont in Gaza. Omdat hij een zeldzame anti-immunziekte heeft, moesten Israëlische artsen zijn handen en voeten amputeren. Sindsdien woont hij met zijn grootvader in een Israëlische ziekenhuis, waaraan zijn herstel en revalidatie wordt gewerkt. In Gaza werd hij verstoten, in Israël ervaart hij wat naastenliefde. Een verhaal over liefde die in de ware zin van het woord geen grenzen kent.


Bron: Israel Today Headlines 14-06-2013

Vrijdag 14 juni: VS gaat 'Syrische' rebellen bewapenen

De Amerikaanse regering heeft besloten de rebellen in Syrië militaire steun te geven. Volgens de Verenigde Staten is het "nu zeker" dat het Syrische regime van Bashar al-Assad chemische wapens heeft ingezet tegen de rebellen. Bij enkele aanvallen zouden 100 tot 150 doden zijn gevallen, aldus Ben Rhodes, adjunct van de nationale veiligheidsadviseur van de Amerikaanse president Barack Obama. Vorige maand had Obama gezegd dat er wellicht chemische wapens waren gebruikt in Syrië, maar het nog niet zeker was door wie. De nieuwe aanwijzingen zouden er komen vanuit Frankrijk. In Frankrijk zijn de sporen van het gifgas onderzocht, die door de  in Syrië verblevende Franse journalisten waren meegenomen voor het onderzoek. Eerder had ook Groot-Brittannië gemeld dat de Syrische president Assad "met zekerheid" chemische wapens had ingezet. Voor de Verenigde Staten was het inzetten van chemische wapens in Syrië "een rode lijn die nu is overschreden." (1)

Een Syrische slachtoffer van gifgasaanval
Volgens sommige bronnen zou president Obama nu lichte aanvalswapens zoals geweren, munitie en anti-tankraketten gaan leveren aan de "gematigde" rebellen van het beruchte FSA (Vrije Syrische Leger). Er zouden ook luchtdoelraketten komen. Een grondinterventie zou voorlopig nog niet op tafel liggen, maar Amerikaanse senator John McCain vraagt wel een no-flyzone om het leger van Assad te muilkorven, zoals het eerder in Libië gebeurde. Dat houdt echter bombardementen op de Syrische luchtafweer in. Eventueel zouden "special forces" de rebellen kunnen trainen en begeleiden. Echter hebben de speciale eenheden de rebellen al reeds getraind en begeleid, zonder dat de VN het goedgekeurd heeft. Navo-secretarisgeneraal Anders Fogh Rasmussen waarschuwt het regime Assad in Syrië tegen het gebruik van chemische wapens. "Dat is onaanvaardbaar en een overtreding van het internationaal recht,"aldus Rasmussen. De NAVO denkt niet meteen aan militair ingrijpen in Syrië, maar vraagt president Assad wel een onafhankelijk onderzoek door de VN toe te laten. tot nu toe bestond de bemoeienis van de Verenigde Staten met het Syrische conflict alleen uit het geven van hulp van de oppositie. President Obama zei dat nu de rode lijn gepasseerd wordt, zal de bemoeienis van Amerika met Syrië groter worden. De Amerikaanse bemoeienis kan leiden tot een grotere betrokkenheid van het Westen in de Syrische burgeroorlog. (1)

Of Syrische president Assad chemische wapens daadwerkelijk heeft ingezet tegen de rebellen, kan nog steeds niet bewezen worden. Het Russische parlementslid Alexei Pushkov zegt dat de VS die bewijzen vervalst heeft om tussenbeide te komen in Syrië. "Obama gaat dezelfde weg op als George Bush tien jaar geleden in Irak,"aldus Pushkov.  (1) Pushkov heeft gelijk dat Obama dezelfde weg van zijn voorganger Bush heeft ingeslagen. Het kan zijn dat de chemische aanval in Syrië een inside job is, met de bedoeling dat het het Westen een excuus kan geven om een interventie te doen in Syrië. Eerder heeft de VN verklaard dat de rebellen chemische wapens hebben gebruikt. Er zijn sterke aanwijzingen dat de rebellen chemische wapens hebben ingezet tegen burgers. Vreemd dat de Verenigde Staten en Groot-Brittannië geen woord hebben gerept over mogelijke oorlogsmisdaden van de rebellen. Bovendien werkt het door het Westen gesteunde FSA nauw samen met de terroristische groep Jabhat al-Nusra. Als Amerika anti-tankraketten en luchtdoelraketten aan de "gematigde" rebellen daadwerkelijk gaat leveren, is de kans zéér groot dat al die wapens in verkeerde handen kunnen vallen van de aan al-Qaeda gelieerde extremistische groepen. De anti-tank- en luchtdoelraketten kunnen tegen de Israëlische strijdkrachten worden gebruikt! Het besluit van de Verenigde Staten heeft verstrekkende gevolgen voor zowel Syrië, Libanon als Israël en maakt de situatie in Syrië steeds complexer en uitzichtloos. De Bijbel waarschuwt ernstig dat zowel een persoon als een regeringsleider zich niet moet gedragen als een bemoeial. Het zou beter zijn dat het Westen zich afzijdig moet houden van het Syrische conflict en geen partij mag kiezen voor de misdadige rebellen! Eerder had het Westen partij gekozen voor dictator Assad. Vroeger was Bashar al-Assad een bondgenoot van de Verenigde Staten. Blijkbaar heeft de VS verraad gepleegd aan zijn vroegere bondgenoot! Bron: (1) TT-Canvas 14-06-2013

Vrijdag 14 juni: VN:"Meer dan 93.000 doden in Syrië"

Volgens de VN zijn al meer dan 93.000 doden in Syrië gevallen. Het gaat volgens de VN maar om 'het topje van de ijsberg.' Maandelijks vallen er nu meer dan 5.000 doden, zo blijkt uit gegevens die de VN verzamelde. "De cijfers tonen aan hoe het conflict het laatste jaar drastisch verergerd is,"zegt de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN, Navi Pillay. "Er zijn bewijzen van martelingen en executies van kinderen. Hele gezinnen, onder hen ook baby's, zijn afgeslacht." (1) Alleen zegt Navi Pillay niet wie de moorden heeft gepleegd. De westerse media suggereren dat het regime van Assad de gruweldaden op z'n geweten heeft. Maar de moorden zijn eerder toegeschreven aan de rebellen.

Kindsoldaat Mohammed Afar (11 jaar oud) in Syrië
Syrische kinderen worden steeds vaker het slachtoffer van ronseling door het regeringsleger en door rebellen, deelt de VN paar dagen geleden mede. Kinderen die banden hebben met rebellen, zouden door regeringssoldaten worden gemarteld. VN-chef Ban Ki-moon zegt dat kinderen stroomstoten krijgen, in ongemakkelijke houdingen moeten staan of worden verkracht. Hij spreekt van onacceptabele en ondraagelijke situaties en roept de strijdende partijen op om de marteling en rekrutering van kinderen te staken. (2) Wel zijn er harde bewijzen dat de rebellen kinderen hebben geronseld, gemarteld en verkracht. Ook slachten de rebellen hele gezinnen, onder hen ook baby's en kinderen, af. De vermoordde gezinnen zijn vooral christenen en Alawieten. Vreemd dat de VN niets heeft gezegd over de religieuze achtergronden van de Syrische gezinnen. Het Syrische conflict heeft eerder een sektarische achtergrond: Soennieten vechten tegen Sjiieten. Bron: (1) TT-Canvas, (2) NOS-TT 14-06-2013

Donderdag 13 juni: Nederlandse oud-premier Dries van Agt pleit voor sancties Israël

De Nederlandse oud-premier Dries van Agt heeft in de Tweede Kamer gepleit voor sancties tegen Israël. Hij sprak er namens het burgerinitiatief Sloop de Muur. Hij zei dat de "barrière" die Israël heeft opgeworpen tussen zijn grens en de Westelijke Jordaanoever, volgens het Internationaal Gerechtshof "in strijd is met het internationaal recht." Het was voor het eerst in ruim dertig jaar dat Van Agt sprak in de Tweede Kamer. (1) Van Agt is berucht om zijn anti-Israëlische uitspraken. Vroeger was hij pro-Israëlisch. Tegenwoordig is hij een vijand van Israël. Al heeft Van Agt kritiek op Israël, heeft hij echter niets gezegd over de redenen van Israël waarom de muur is gebouwd. Israël heeft de muur gebouwd om terroristische aanslagen te voorkomen. Dankzij de muur zijn de terroristische aanslagen met 95% gedaald. De muur heeft hoe dan ook niks te maken met de Apartheid en kan absoluut niet vergeleken worden met de Berlijnse Muur. Bron: (1) NOS-TT 13-06-2013

Donderdag 13 juni: Video van de dag: Elke soldaat is uniek

Ter gelegenheid van zijn 65-jarig bestaan heeft de IDF (het Israëlische leger) deze ongewone muziekvideo gepubliceerd. "Elke soldaat is uniek in de ogen van iemand, die tegen hem opziet,"is de kernboodschap van de IDF. De hoofdrollen in deze Engels-ondertitelde video zijn gespeeld door een jongen die op zoek is naar een draak, en een militaire band.


Bron: Israel Today Headlines

Donderdag 13 juni: Geruchten van oorlog in het noorden, VN verzwakt en geweld geëscaleerd grens Libanon-Syrië

* Situatie aan de noordelijke grens is zeer gespannen.
* Amerikaanse burgers gewaarschuwd voor Golanhoogten.
* Falen VN; VN vredesmacht in Syrië valt uiteen.
* Grensincidenten Libanon-Syrië


De Amerikaanse regering heeft eerder deze week Amerikaanse burgers gewaarschuwd uit de buurt te blijven van Israëls noordelijke Golanhoogten. Nu waarschuwt de VN dat de voortgaande burgeroorlog in het aangrenzende Syrië waarschijnlijk de grens zal overschrijden. "Amerikaanse burgers wordt geadviseerd om niet-essentiële reizen naar en binnen de Golanhoogten uit te stellen en extra voorzichtig te zijn,"stond in een e-mail die de Amerikaanse ambassade in Tel Aviv heeft gezonden aan Amerikaanse burgers die in Israël wonen. De waarschuwing kwam nadat de Syrische regering en rebellen een hele dag hadden gevochten om de grensstad Quneitra, waarbij Syrische troepen de gedemilitariseerde bufferzone tussen Israël en Syrië voor het eerst in decennia waren binnengetrokken. Gelijktijdig meldde Oostenrijk, dat de meeste militairen levert aan de VN-vredesmacht die is gestationeerd op de Golangrens, dat het zijn soldaten terugtrekt uit de regio. De blauwhelmen van de United Nations Disengagement Observer Force (UNDOF) zijn de afgelopen maanden herhaaldelijk het doelwit geweest van Syrische rebellen. Velen van hen hebben laten zien dat ze totaal niet gemotiveerd zijn om hun leven in gevaar te brengen om een oorlog tussen Israël en zijn buurland Syrië te voorkomen. De Oostenrijkse blauwhelmen zijn woensdag begonnen met hun terugtrekking, terwijl VN-secretarisgeneraal Ban Ki-moon gehaast onderhandelingen met Zweden begon om de afwezige blauwhelmen te vervangen. De VN-chef zei in feite dat het dringend nodig is om de omvang van de UNDOF te vergroten. "De voortdurende militaire activiteiten in het gebied van de troepenscheiding hebben steeds de mogelijkheid om de spanningen tussen Israël en de Syrische Arabische Republiek te escaleren en de wapenstilstand tussen beide landen in gevaar te brengen,"zei de VN-chef.  Ban Ki-moon wil de strijdmacht uitgebreid zien tot 1.250 gevechtsklare manschappen en hun defensieve mogelijkheden aanzienlijk verbeteren. (1) Het is de vraag of het voorstel van de VN-chef de steun krijgt van de VN-lidstaten.

Ondertussen houdt de Israëlische luchtmacht dagelijkse oefeningen als voorbereiding op een mogelijke confrontatie met Libanon en Syrië. Het gaat om allerlei soorten wapens zoals chemische wapens die in handen kunnen vallen van terroristen om aanvallen op Israël uit te voeren. Volgens de luitenant-kolonel die commandant van een squadron F-16 op vliegbasis Ramat David is, is de situatie erg gespannen. (2) De afgelopen dag heeft een helikopter van het Syrische leger een aanval uitgevoerd op een dorp in buurland Libanon. Volgens Syrië zat de helikopter achter rebellen aan, die de grens over waren gevlucht. Bij de aanval raakten twee mensen gewond. Het geweld in Syrië slaat steeds meer over naar Libanon. Recent bestookten rebellen Hezbollah-strijders over de grens. (3) Hezbollah steunt het Syrische regime van Bashar al-Assad. Bron: (1) Israel Today Headlines, (2) Nieuws-uitgelicht-infonu.nl/laatste nieuws Israël, (3) NOS-TT 13-06-2013

Donderdag 13 juni: Aanslag in Samaria verijdeld

Het Israëlische leger heeft een terreuraanslag in Samaria weten te voorkomen. Er werd een terrorist van de Islamitische Jihad gearresteerd in het dorpje Qod, vlakbij Jenin in het noorden van Samaria. Tijdens de huiszoeking werden er in het huis van de terrorist kogels, explosieven, staafbommen en kunstmest gevonden. De explosieven zijn door de genie van de IDF onschadelijk gemaakt. Bron: Nieuws-uitgelicht-infonu.nl/laatste nieuws Israël 13-06-2013

Donderdag 13 juni: Nieuw plan van Kerry voor vredesbesprekingen

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, heeft een nieuwe, meerfasig vredesplan voor Israël en de Palestijnen gelanceerd. Dit plan houdt in dat Israël en de Palestijnen onmiddellijk beginnen met onderhandelingen over bepaalde kernthema's. Daaronder vallen de erkenning van de twee-staten-oplossing en het recht van de Palestijnen op vrijheid, evenals de bescherming van de veiligheidsbelangen van Israël en het behoud van zijn belangrijkste nederzettingenblokken. Bovendien zullen de Palestijnen een pakket economische hulp ontvangen. Nadat beide partijen het met elkaar eens geworden zijn over deze kernpunten, zal Israël een gebaar maken en de activiteiten in de nederzettingen bevriezen en honderd veroordeelde Palestijnse terroristen vrijlaten.

John Kerry (links) en Benjamin Netanyahu (rechts)
De Verenigde Staten hebben de Palestijnse president daarom gevraagd nieuwe onderhandelingen zonder voorwaarden vooraf te beginnen. Abbas wil echter niet toestemmen tot nieuwe vredesgesprekken, zolang Israël zijn bouwactiviteiten in Judea en Samaria niet stopt en de geëiste Palestijnse gevangenen vrijlaat. Anderzijds aanvaardt Israël geen nieuwe vredesbesprekingen zolang de Palestijnen voorwaarden stellen. Bovendien probeerden de Palestijnen in de tussentijd voor de zoveelste keer bij de Verenigde Naties de status van een soevereine staat te verkrijgen, waardoor de Israëli's zich voor het hoofd gestoten voelen. Dit zou aantonen dat de Palestijnen niet bereid zijn om met vredesbesprekingen te beginnen. Enkele Israëlische ministers hebben zich intussen al tegen onderhandelingen met de Palestijnen uitgesproken. "Ik zie geen vrede aan de horizon,"zei minister Naftali Bennett van Economie en Handel dinsdag. "Het doel van vredesbesprekingen hebben Israël en de Palestijnen moet volgens hem zijn het vinden van een alternatief voor de vestiging van een zelfstandige Palestijnse staat." Israel Today Headlines 13-06-2013

Commentaar blogger: De Amerikaan John Kerry is wat optimistisch en denkt dat de Palestijnen hard werken aan vrede. Echter heeft hij een zeer zware vergissing begaan. Israel Today laat het tegendeel zien hoe Palestijnse kinderen opgevoed zijn. Hieronder lees u een verontrustende bericht van Israel Today dan zult u uw conclusie trekken dat zolang Palestijnse kinderen leren de Joden te haten, is vrede nog ver te zoeken!! Haat en vijandschap bevorderen vrede helemaal niet. Zowel de Palestijnse Autoriteit van Mahmoud Abbas als Hamas van Khaled Mashaal en de Islamitische Jihad willen helemaal GÉÉN vrede met Israël. Ze hebben vandaag nog steeds hun gezamenlijke en hetzelfde doel: de vernietiging van de Joodse Staat.

Donderdag 13 juni: Kinderen in Gaza oefenen ontvoering van Israëli's

Bij een zomerkamp in de duinen van Rafah in de Gazastrook worden Palestijnse kinderen getraind: ze dragen militaire uniformen, hebben beschilderde gezichten, oefenen met speelgoed machinegeweren en oefenen...het ontvoeren van Israëlische soldaten. Om de 'ontvoering van Israëlische soldaten realistisch te spelen, werd een nagebouwde 'militaire buitenpost' uitgerust met Israëlische vlaggen. Bovendien springen de jongens over vuren heen en leren hoe je onder prikkeldraad door kruipt. De organisatoren van het kamp, waaraan kinderen tussen 6 en 16 jaar deelnemen, zijn de extremisten van de Palestijnse terreurgroep Islamitische Jihad. Ze zorgen ook voor een religieuze opvoeding van de deelnemers, waarbij ze de "heilige oorlog" tegen Israël baseren op de Koran.

Een Palestijnse jongetje traint in een zomerkamp van de
Islamitsche Jihad.
Het persbureau AFP meldde dat de organisatoren in de loop van de zomer enkele duizenden deelnemers verwachten. Het bezoek aan het zomerkamp, waar de kinderen worden ingeënt met haat tegen Israël, is..gratis. Bij het programma behoren ook oefeningen hoe je zo effectief mogelijk stenen en brandbommen gooit en je het beste verstopt in de woestijn. Een woordvoerder van de Islamitische Jihad, Daoud Shibab, verklaarde:"Wij trainen hier de volgende generatie van Palestijnen hoe zij zichzelf en hun volk kunnen verdedigen tegen de Israëlische aanvallen." Palestijnse kinderen worden al op kleuterschoolleeftijd geconfronteerd met anti-Joodse haattoespraken. Een tekenfilm van de Palestijnse TV, waarin zelfmoordterroristen als sympathieke helden en martelaren worden voorgesteld, heeft veel opschudding veroorzaakt. Bron: Israel Today Headlines 13-06-2013

Woensdag 12 juni: Gasmaskers uitgedeeld aan Arabische bevolking

Israëlische soldaten hebben woensdag ruim 10.000 gasmaskers verdeeld onder de Arabische bevolking in Kfar Qara en Baka al-Gharbia in Wadi Ara, district Haifa. Volgens IDF was het de eerste keer dat een dergelijke distributie-actie plaatsvond. De verspreiding was nodig, omdat volgens schattingen van het Israëlische Thuisfrontcommando (Bescherming Bevolking) slechts weinig Arabieren beschikken over een gasmasker dat hen het leven kan redden bij een aanval met gifgas. Het Thuisfrontcommando hoopt zo dat door deze actie de meer dan 10.000 Arabieren gestimuleerd worden zelf naar de distributiepunten in de plaatselijke postkantoren te gaan en zich van beschermingsmiddelen te voorzien.

Instructies gebruik gasmasker op Israëlische televisie
met Arabische ondertiteling
Het militaire Thuisfrontcommando en de Arabische sector werken sinds een aantal jaren meer samen, vooral omdat raketten van Hezbollah tijdens de Libanon-oorlog hele nederzettingen van de Arabieren hebben vernietigd. In Abu Gosh, in de buurt van Jeruzalem, en in Arabische dorpen in het noorden werkt een vrijwillige commando-eenheid in coördinatie met de plaatselijke verantwoordelijke voor veiligheid, zijn er eerste hulp cursussen voor burgers. Ook worden regelmatig landelijke rampenoefeningen uitgevoerd. Bovendien bezoeken soldaten van het Thuisfrontcommando Arabische scholen en oefenen met de kinderen wat ze in geval van nood moeten doen. "De Arabische bevolking is hongerig naar kennis op dit gebied,"zei een officier van het Thuisfrontcommando. Bron: Israel Today Headlines 12-06-2013

Commentaar blogger: Dat de Joodse soldaten gasmaskers uitdelen aan Arabieren, bewijst hun daad alweer dat Israël absoluut GÉÉN apartheidsstaat is, zoals tegenstanders en Israëlhaters wel beweren. Als u er nog niet overtuigd bent, moet u zelf naar Israël gaan om te kijken of het waar is wat westerse boycot-activisten beweren. Geloof de leugens van anti-Israëlactivisten zoals de voormalige Nederlandse premier Dries van Agt ook niet.

Dinsdag 11 juni:"Google neemt Israëlisch navigatiebedrijf Waze over"

Volgens berichten in de media neemt Google het Israëlische navigatiebedrijf Waze over. De internetgigant zou er 1,1 miljard dollar voor betalen. Waze is een in Israël ontwikkelde applicatie voor smartphones die realtime navigatie en verkeersinformatie levert en wereldwijd door meer dan 45 miljoen mensen wordt gebruikt.

Logo Google

Logo Waze
Twee weken geleden werd bericht dat Facebook een bod van 1 miljard dollar had uitgebracht: dit werd echter afgewezen, waarbij het in Israël houden van het team als reden werd genoemd. Bron: Israel Today Headlines 11-06-2013

Dinsdag 11 juni: Australië steunt medische hulp Palestijnse kinderen

Het Jeruzalemse Hadassah Ziekenhuis gaat in het Project Rozana met hulp van christenen en Joden in Australië de levensreddende medische hulp aan Palestijnse kinderen uitbreiden. Het Project Rozana is een samenwerkingsverband tussen de steunstichting Hadassah Australia Anglican Overseas Aid en het Hadassah Ziekenhuis dat twee locaties heeft in Jeruzalem. Het project heeft de volledige steun en hulp van de Palestijnse minister van Gezondheidszorg.

Het project werd geinspireerd door wat onlangs gebeurde met de vijfjarige Rozana Ghannam, een Palestijnse meisje uit Ramallah. Ongeveer een jaar geleden viel Rozana uit het raam van haar appartement op de 9e verdieping. "Ik had niet verwacht dat Rozana nog zou leven. Ik schreeuwde en huilde en riep om hulp,"schreef Rozana's moeder, Maysa Ghannam, in een verklaring die werd voorgelezen bij de lancering van Project Rozana in Melbourne, Australië. Uiteraard wilden de ambulancebroeders de kleine Rozana naar het nabijgelegen Ramallah ziekenhuis brengen. Maar haar moeder weigerde en stond er op dat het zwaar gewonde meisje met spoed naar het Hadassah Ziekenhuis werd gebracht dat algemeen als een van de beste medische faciliteiten in de regio wordt beschouwd. Artsen van het Hadassah Ziekenhuis waren inderdaad in staat het leven van de kleine Rozana te redden. "Rozana is nu een wonder van leven, een Palestijns meisje dat weer tot leven kwam door de handen van de artsen - Joden en Arabieren,"schreef haar moeder.

Rozana Ghannam
De organisatie achter Project Rozana, waaronder het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken, hopen via Joodse en christelijke steunorganisaties in Australië tenminste $ 500.000 per jaar bijeen te brengen. Alle verkregen gelden zullen worden gebruikt voor financiering van de behandeling van Palestijns-Arabische kinderen in het Hadassah Ziekenhuis en ook om trainingen te geven aan Palestijnse artsen en specialisten. Bron: Israel Today Headlines 11-06-2013

Dinsdag 11 juni: Netanyahu: bouwen in nederzettingen gaat door

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu is niet van plan om de bouw van Joodse nederzettingen in Judea en Samaria te beperken. "De bouw gaat door, nu en in de toekomst,"benadrukte de regeringsleider voor een commissie van het Israëlische parlement. Nieuwe woningen in de bestaande Joodse nederzettingen zouden geen wezenlijke invloed hebben op de mogelijkheden om een vredesakkoord met de Palestijnen te bereiken, stelde Netanyahu. De belangrijkste vraag is veeleer of Israël wordt erkend als de Joodse Staat. De Israëlische regering heeft de laatste tijd bij alle onderhandelingen verklaard dat de grote Joodse nederzettingenblokken (Ariel bij Nabloes, Gush Etzion bij Bethlehem en Ma'ale Adumim nabij Jeruzalem) tot Israël behoren en dit moet zo blijven, indien uit de huidige Palestijnse gebieden een internationaal erkende staat 'Palestina' ontstaat.

De Palestijnse president Mahmoud Abbas is echter van mening dat alle bouw in Joodse nederzetting in de Palestijnse gebieden in strijd is met het internationaal recht. Hij eist een totale Joodse bouwstop in Judea en Samaria en in Oost-Jeruzalem. Alleen dan zou hij bereid zijn terug te keren naar de onderhandelingstafel. In het verleden hebben de Verenigde Staten herhaaldelijk aangedrongen op de bouwstop, die dan ook tijdelijk van kracht werd. Maar de bouwstop heeft het vredesproces geen stap verder gebracht. Israël verwijt de Palestijnse Fatahpartij de gesprekken al jarenlang te vertragen en absoluut geen interesse te hebben in een vreedzame oplossing. De eis van een bouwstop leidt ook tot kritiek van veel Palestijnen: zij verdienen hun brood als bouwvakker en zijn afhankelijk van de werkgelegenheid in de bouw van nederzettingen. Bron: Israel Today Headlines 11-06-2013

Dinsdag 11 juni: Palestijnse terroristen verheerlijkt in Parijse museum

In het Jeu de Paume museum was op 28 mei 2013 een tentoonstelling in Parijs geopend met 68 foto's van Palestijnse terroristen. De Palestijnse terroristen worden als 'helden' voorgesteld, terwijl Israël als een 'koloniale macht' en 'onderdrukker' wordt afgeschilderd. De terroristen worden als 'strijders' en 'slachtoffers van het Israëlische leger' genoemd. En zelfmoordterroristen worden aangeduid als 'heldhaftige militanten' die Israëli's vermoorden. Eén van de foto's toont een woonkamer met het portret van Khalil Marshoud, en leider van de Al-Aqsa Martelaren Brigade die verantwoordelijk was voor talrijke terreuraanslagen in Israël. Marshoud werd in 2004 door het Israëlische leger gedood. De tentoonstelling in het Parijse museum wordt gesubsideerd door...de Franse regering. Blijkbaar wordt er ook belastinggeld misbruikt om de tentoonstelling te sponsoren en Palestijnse terroristen te verheerlijken.


Met de tentoongestelde foto's worden de terroristen van de aan de Fatah gelieerde Al-Aqsa Martelarenbrigade, de Izz ad-Din Al-Qassam Brigades (de gewapende tak van Hamas) en het volksfront voor de Bevrijding van Palestina herdacht. Alle drie zijn door de Europese Unie als terroristische organisaties bestempeld. Een woordvoerder van de Joodse organisaties, Joe Hyams, heeft er geen goed woord over de tentoonstelling. Hij zei:"Terroristen moeten niet als 'martelaren' worden vergoddelijkt. Er is niets artistiek in de verheerlijking en rechtvaardiging van terreur, vooral als het om het overheidsgeld gaat. Hoe komt het dat belastinggeld weggegooid wordt ter bevordering van organisaties die als terroristische groeperingen zijn aangewezen door de EU zelf? Deze tentoonstelling moet onmiddellijk gesloten worden". Bron: Honest Reporting 10-06-2013

Maandag 10 juni: Video van de dag: 65 jaar Israëls Verdedigingsleger

Niet alleen de Staat Israël bestaat dit jaar 65 jaar, ook zijn leger, Israel Defense Force (IDF), is 65 jaar geworden. Israëls eerste premier Ben Goerion heeft het op 31 mei 1948 opgericht door bestaande strijdgroepen samen te voegen. Deze video, gepubliceerd door de afdeling Voorlichting van de Strijdkrachten, komen alle takken van dienst voor. Sinds 65 jaar zijn de Israëlische soldaten - mannen en vrouwen - permanent paraat om de Joodse Staat te beschermen en tegen vijandelijke buurlanden te verdedigen. Tegenwoordig wordt het Israëlische leger als het slagvaardigste in het Midden-Oosten beschouwd.


Bron: Israel Today Headlines 10-06-2013

Maandag 10 juni: Orthodoxen onterecht van homomoord beschuldigd

Ongeveer 100.000 mensen hebben deelgenomen aan de Gay Pride, de parade van homo's en lesbiennes in Tel Aviv (zie onderstaande foto). Een groot deel van de deelnemers was speciaal hiervoor uit het buitenland gekomen, waaronder het eerste homopaar, dat kort geleden in Frankrijk was getrouwd.


Bij de parade werden de slachtoffers herdacht van een schietpartij in een homocentrum in Tel Aviv dat vier jaar geleden twee doden en elf gewonden had gekost. Homo-organisaties en linkse activisten hebben jarenlang op religieuze Joden uitgescholden, die er uit haat tegen homo's zouden hebben gemoord. Enkele dagen geleden heeft de Israëlische politie vier mannen uit het criminele milieu opgepakt wegens sterke verdenkingen. De linkse Israëlische politici weigeren echter hun excuses aan te bieden aan de religieuzen wegens hun valse beschuldigingen. Volgens het politieonderzoek ging het bij de schietpartij in de club om een wraakneming. De manager van de club zou een jongeman hebben verkracht, die een relatie is van de verdachten. De linkse politici hadden de toenmalige minister van Binnenlandse Zaken, Eli Yischai, lid van de orthodoxe Shaspartij, ernstige verwijten gemaakt dat hij geen actie had ondernomen tegen vrome Joden die homoseksuelen haten. De Knessetleden Zehava Galon en Nitzan Horwitz, die jarenlang de religieuze Joden ten onterechte aan de schandpaal hebben genageld, zien echter geen reden om zich te verontschuldigen. Ze blijven volhouden dat het om een "haatmisdaad tegen een homocentrum" ging. Bron: Israel Today Headlines 10-06-2013

Opmerking blogger: Linkse activisten en politici moeten wel hun excuses aanbieden aan de religieuze Joden voor onjuiste aantijgingen en valse beschuldigingen. Al hebben ze géén harde bewijzen, mogen ze daarom NOOIT anderen vals beschuldigen! In de Tora staat dat er geen valse getuigenis tegen een naaste afgelegd mag worden (Deuteronomium 19:15-18). Wat religieuze Joden betreft, mogen ze homofielen ook niet haten. "Gij zult niet wreken, noch toorn behouden tegen de kinderen uws volks; maar gij zult uw naaste liefhebben als uzelven; Ik ben de HEERE!,"luidt het gebod in de Tora (Leviticus 19:18). Yeshua HaMasjiach zei ook:"Gij hebt gehoord, dat er gezegd is: Gij zult uw naaste liefhebben, en uw vijand zult gij haten. Maar Ik zeg u: Hebt uw vijanden lief; zegent ze, die u vervloeken; doet wel degenen, die u haten; en bidt voor degenen, die u geweld doen, en die u vervolgen" (Matthéüs 5:43-44). Wat homoseksualiteit betreft, verbiedt de Bijbel deze inderdaad (Leviticus 20:13, Romeinen 1:26-27). God is inderdaad liefde, want Hij houdt van alle mensen, ook van homo's en lesbiennes. Alleen houdt Hij niet van tegennatuurlijke seks als homoseksualiteit. Homo's haten en vermoorden is in God's ogen ook verkeerd! 

Maandag 10 juni: Sterke toename huizenbouw voor Joden in Judea en Samaria

Volgens het Israëlische statistiekbureau CBS is de huizenbouw voor Joden in Judea en Samaria sterk toegenomen. In de eerste drie maanden van 2013 is de bouw van huizen tot 855 toegenomen, vergeleken bij dezelfde periode van 2012 (313). Relatief gezien is de huizenbouw in Judea en Samaria het hoogst in het hele land Israël. Desondanks is het absoluut het laagst. Ook de Arabieren gaan flink bouwen. De meerderheid van de bouwprojecten vinden plaats in de C-regio's. Voor sommige projecten moeten de Arabieren nog toestemming nodig hebben van de Israëlische overheid. De Arabieren hebben bouwplannen voor zes steden, twee vliegvelden, een hightech complex, een universiteit en wegen die alles met elkaar verbinden. De Palestijnse bouw is alleen maar bedoeld om 'feiten' op Joods grond te creëeren voor de vestiging van een Palestijnse staat. Danny Danon van de Likoedpartij zei gisteren dat er geen Palestijnse staat komt. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft zich gedistantieerd van de uitspraak van Danon.


Ondanks de belofte van premier Netanyahu om in Oost-Jeruzalem huizen te blijven bouwen is volgens de legerradio een bouwstop ingesteld. Volgens gegevens van het ministerie van Volkshuisvesting, de Israël land Administratie en de Yesha Raad zijn er sinds het begin van dit jaar geen nieuwe huizen meer gebouwd in Oost-Jeruzalem. Het kantoor van de premier heeft direct een moratorium ingesteld. Vorige week heeft Likoed Knessetlid Ofir Akunis nog ontkend dat de regering een bouwstop heeft ingesteld. Volgens de legerradio heeft de Israëlische regering geen commentaar gegeven voor de bouwstop. Bron: Nieuws-uitgelicht-infonu.nl/laatste nieuws Israël 10-06-2013

Zondag 9 juni: Fel protest tegen "Vrouwen van de Muur"

Vanmorgen kwamen de "Vrouwen van de Muur" bij de Westelijke Muur, bekend als de Klaagmuur, in Jeruzalem aan voor hun maandelijkse gebed. Eerder hadden ze toestemming gekregen van de rechter om bij de Westelijke Muur te mogen bidden. Ultra-orthodoxe Joden protesteerden fel tegen de aanwezigheid van de liberale Joodse vrouwen. Ondanks de oproep van de rabbijnen dat er geen geweld gebruikt mag worden, werd er toch geweld gebruikt. Twee ultra-orthodoxe Joden werden gearresteerd voor het gooien van eieren en een fles naar de politie. Ook werden een paar eieren gegooid naar de Joodse vrouwen die aan het bidden waren. De ultra-orthodoxen noemen de liberale Joodse vrouwen "Vrouwen van de Provocatie". Er is vandaag ook een video op het NOS-journaal vertoond waarop het protest van de charediem duidelijk te zien is.


Bron: Nieuws-uitgelicht-infonu.nl/laatste nieuws Israël, NOS 09-06-2013

Zondag 9 juni: De 'herontdekking' van de oudste Torarol

Vorige week kondigde Mauro Perani, hoogleraar Hebreeuws aan de universiteit van Bologna in Italië, de herontdekking aan van de oudste complete Torarol die ooit is gevonden. De Torarol maakt deel uit van een kleine verzameling Hebreeuwse manuscripten die tot Bologna's universiteitsbibliotheek behoren. Perani noemt zijn vondst met nadruk een 'herontdekking' aangezien het bestaan van de boekrol al welbekend was, maar tot nu toe als zeventiende-eeuws gedateerd werd. De herontdekking kwam tot stand dankzij Perani's realisatie dat de Torarol in werkelijkheid eeuwen ouder is en waarschijnlijk tussen 1150-1225 geschreven werd. In een radio-interview at Perani aan de 'The Marginalia Review of Books' gaf, benadrukte hij het verschil tussen een 'boekrol' en een 'codex'. Het oudst bekende volledige manuscript van het Oude Testament in boekvorm (codex) is de Leningrad Codex, geschreven in 1008.

Oudste Torarol van de Bologna-Universiteit

Terzijde gelaten van de vorm heeft de Joodse traditie bij Toralezingen in synagogen altijd de voorkeur gegeven aan het gebruik van rollen boven codices. Eeuwenoude rollen zijn vanwege hun heilige aard uiterst zeldzaam omdat de Joodse traditie vereist dat beschadigde en versleten rollen worden begraven of in vergezelde kamers worden weggelegd, een uniek procédé dat Geniza genoemd wordt. Bovendien kan een codex het geheel van het Oude Testament bevatten, terwijl een Torarol altijd alleen de vijf boeken van Mozes zal bevatten: Genesis, Exodus, Leviticus, Numeri en Deuteronomium. De datering van de herontdekte rol werd bij Italiaanse en Amerikaanse laboratoria door koolstofdatering bepaald. Zij kwamen beide tot dezelfde conclusie: de boekrol moet gedateerd worden vanaf het midden van de twaalfde eeuw tot de eerste kwart van de dertiende eeuw. Daarnaast werd de ouderdom van de boekrol door een niet minder belangrijke methode bepaald, namelijk de paleografie dat de schrijfstijlen uit voregere, vooral antieke documenten bestudeert. In de Bologna-boekrol komen er bijvoorbeeld speciale 'gekrulde' letters voor die in latere handschriften niet zijn gevonden, zoals deze twee voorbeelden van de Hebreeuwse letter 'Pe' van deze rol laten zien: De bovenste Pè is de juiste vorm, terwijl de 'gekrulde' vorm onderaan vaker voorkomt in handschriften van voor de dertiende eeuw. Ook zijn drie verticale lijnen boven de Hebreeuwse letter 'Chet' zichtbaar, wat een 'kroon' wordt genoemd. Het gebruik van deze kronen in de Bologna-boekrol lijken veel minder bedwongen dan 'nieuwere' manuscripten, die een strenger 'kroongebruik' volgde, zoals in Maimonides' Mishne Tora werd uiteengezet, geschreven tussen de jaren 1160-1170.

Hoewel de herontdekking van de oudste Torarol niet van bijzondere interesse zal zijn voor de gemiddelde Bijbelliefhebber, zal zijn bestaan bijdragen tot de kennis over het proces van het uiterst nauwgezet overschrijven, waardoor lang verloren originele manuscripten bewaard zijn gebleven. De Bologna-rol vormt daarmee nog weer meer bewijs voor de betrouwbaarheid van de Bijbelse tekst, die we vandaag de dag lezen. Bron: Israel Today Headlines 09-06-2013

Zondag 9 juni: Waarschuwing IDF aan Syrië

Vanmorgen zouden er Syrische vijf gevechtstanks en vijf gepantserde voertuigen in Quneitra binnengereden zijn. Quneitra was vorige week een korte tijd bezet door de rebellen. Later werd deze grenspost door het Syrische leger heroverd. Israël is verontrust dat de Syrische tanks bij Quneitra gestationeerd zouden zijn. Syrië zegt echter dat de tanks bij Quneitra gericht zijn tegen de rebellen en niet tegen Israël. Dit heeft Syrië via een VN-onderhandelaar aan Israël laten weten. De legerleiding van de IDF had aan de VN laten weten dat als de tanks naar Quneitra rijden, komt het Israëlische leger meteen in actie. Ondertussen heeft Rusland aangeboden om de Oostenrijkse VN-blauwhelmen te vervangen. Maar de VN heeft het Russische aanbod afgewezen omdat Rusland permanent lid is van de Veiligheidsraad. De VN wil dat de Filipijnen en India meer troepen naar de veiligheidszone bij de Golan sturen. Ook wordt gekeken of andere landen ook soldaten kunnen sturen. Fji heeft gezegd dat het de Kroatische blauwhelmen zal vervangen.

Afgelopen weekend heeft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu met de Russische president Wladimir Poetin een telefonische overleg gevoerd en hem gezegd dat Israël niet op Syrië zal schieten zolang Syrië dat ook niet op Israël doet. De situatie in Syrië wordt volgens de Israëlische premier met de dag steeds complexer. Het feit dat de UNIFIL-troepen van de VN op de Golan uiteen dreigt te vallen, bewijst het falen en onvermogen van de VN. Israël kan voor haar eigen veiligheid niet langer vertrouwen op de VN. Bron: Nieuws-uitgelicht-infonu.nl/laatste nieuws Israël, Jerusalem Post 09-06-2013

Om Sions wil zal ik niet zwijgen. God zegene u.

                                                                                             Paul Parker

Het auteursrecht van dit artikel ligt bij de blogger en de genoemde nieuwsbronnen. Zonder toestemming van blogger Paul zijn vermenigvuldiging, eigen gebruik en publicatie in een ander blog of website verboden.

Geen opmerkingen: