donderdag 7 juni 2012

Het emotionele bezoek van Oranje aan Auschwitz
Auschwitz maakt indruk op het elftal


Op woensdag 6 juni 2012 bracht de voltallige selectie van Oranje, technische staf en KNVB-directeur Bert van Oostveen bezoek aan het voormalige vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau. Het bezoek was erg beladen en emotioneel en maakte een diepe indruk op de Oranje-spelers. De spelers werden in het concentratiekamp rondgeleid. Ze werden stil van de gaskamers en verbrandingsovens, de lege blikken Zyklon-B dat in de gaskamers werd gebruikt, het afgeknipte mensenhaar en kinderschoentjes van slachtoffers van het vernietigingskamp. (1) Tijdens de Tweede Wereldoorlog vonden meer dan 1 miljoen mensen, voor het merendeel de Joden, de dood.  Bekijk de onderstaande videoclip van FC Update:
En bekijk ook NOS-videoclip:
De voetballers hadden er geen woorden voor om te beschrijven. "Onbeschrijfelijk wat hier is gebeurd. Dit mogen we nooit vergeten,"twitterde John Heitinga. (2) Khalid Boulahrouz noemde het bezoek 'exciting, unique and educational.' (2) Hij twitterde:"Woorden kunnen Auschwitz niet beschrijven." (1) "Ongeloofelijk, dit zal ik nooit vergeten,"vertelde Rafael van der Vaart. (1) Ook Ron Vlaar en Kevin Straatman twitterden over Auschwitz. Vlaar twitterde foto's van het kamp en schreef dat "we dit nooit mogen vergeten." "Werkelijk niet te bevatten,"stond in één van zijn tweets. Straatman noemde het 'ongeloofelijk om te zien en te horen wat er daar is gebeurd.' Ook de Italiaanse selectie bracht, nagenoeg gelijktijdig, een bezoek aan Auschwitz."Ik vond gewoon dat we naar Auschwitz moesten gaan,"vertelde Bert van Marwijk na afloop van de drukbezochte oefensessie aan de massaal toegestroomde media. "Verder wil ik er niet zo veel over zeggen. Maar zoiets mag natuurlijk nooit meer gebeuren." (1) "In één woord onvoorstelbaar,"reageerde aanvoerder Mark van Bommel na afloop van de training. (1)


Waarschuwing van de voormalige Duitse president


Vorige week heeft een delegatie van de Duitse nationale voetbalploeg en voetbalbond in Auschwitz de slachtoffers van de Shoa herdacht. Ze legden in het voormalige concentratiekamp Auschwitz-Birkenau in Polen een krans. Onder de aanwezigen waren aanvoerder Philipp Lahm, Miroslaw Klose, Lukas Podoskien, trainer Joachim Loew. De voormalige Duitse president von Weiszäcker hield in Auschwitz een korte toespraak. (3) Zijn woorden waren zeer ernstig maar indringend:


"Degenen die hun ogen sluiten voor het verleden, zijn blind voor het heden."


Laten de woorden van von Weiszäcker een ernstig waarschuwing zijn voor alle jongeren die de Holocaust niet persoonlijk hebben meegemaakt. De waarschuwing geldt ook voor u en iedereen!

Ook de Israëlische premier Benjamin Netanyahu zei precies hetzelfde:


"Ik heb van mijn vader geleerd dat mensen die het verleden niet kennen, het heden ook niet kunnen begrijpen. En mensen die het heden niet begrijpen, kunnen niet bevroeden wat hun te wachten staat." (4)


Jammer genoeg hebben enkelen zo'n lef genoeg de Holocaust te bagatelliseren en te ontkennen. De Shoa mag niet vergeten worden. Laten we de Holocaust ofwel de Shoa als de collectieve herinnering van de mensheid levend houden en ervoor zorgen dat onze toekomstige generaties ook het verleden niet mogen vergeten. Verleden, heden en toekomst zijn onlosmakelijk verbonden.


Om Sions wil zal ik niet zwijgen. God zegene u.


                                                                                    Paul


Het auteursrecht van dit artikel ligt bij de blogger. Zonder toestemming van blogger Paul zijn vermenigvuldiging, eigen gebruik en publicatie in een ander blog verboden.
Bronnen en referenties:


(1) AD.nl: Feesttraining Oranje na emotioneel bezoek aan Auschwitz. 6-06-2012
(2) NOS nieuws: Auschwitz maakt indruk op spelers. 6-06-2012
(3) NOS nieuws: Duitse voetbalploeg naar Auschwitz. 1-06-2012
(4) Israel Today nr.62 juni 2012

Geen opmerkingen: