zondag 24 juni 2012

De Moslim Broederschap de winnaar van de presidentsverkiezingen in Egypte



Mohammed Mursi de nieuwe president van Egypte


Zoals het al verwacht is, heeft de zeer invloedrijke en machtige Moslim Broederschap de presidentsverkiezingen in Egypte gewonnen. Zestien maanden na de val van "farao" Moebarak, die 30 jaaar met de ijzeren vuist regeerde, heeft Egypte nu dus een nieuwe president. De Moslim Broederschap kandidaat Mohammed Mursi is de nieuwe president van Egypte geworden. Dat heeft de kiescommissie in de Egyptische hoofdstad Caïro zondagmiddag 24 juni bekendgemaakt. Mursi kreeg ruim 51 % van de stemmen terwijl zijn seculiere aartsrivaal Ahmed Shafiq eindigde op 49 procent. 




Op het Tahrirplein in Caïro barstte de feeststemming los. Duizenden aanhangers van de Moslim Broederschap reageerden met grote vreugde op de bekendmaking van het nieuws dat Mohammed  Mursi de nieuwe president van Egypte is. Er steeg een oorverdovend lawaai op van het Tahrirplein. De kerverse president Mohammed Mursi hield zijn overwinningstoespraak tot zijn aanhangers en zei:"Ik wil de president van alle Egyptenaren zijn. Ik heb geen rechten, alleen plichten." Hij riep de Egyptenaren op om zich te verenigen. "Vandaag vieren we de democratie. Dit is een historische dag, maar de revolutie is nog niet voorbij. Het nieuwe Egypte komt er pas als alle doelstellingen bereikt zijn. Het bloed van de martelaren is niet voor niets vergoten." (1)





De uitslag van de presidentsverkiezingen werd in Egypte met grote spanning tegemoet gezien. Op het Tahrirplein hadden al duizenden aanhangers van Mursi zich de laatste dagen verzameld om zijn overwinning te vieren. Er werd gevrees voor ongeregeldheden als Ahmed Shafiq de verkiezingen zou winnen. De Egyptische politie had de instructies gekregen om in te grijpen als de massabijeenkomst op het Tahrirplein uit de hand loopt en in een orgie van gewelddadigheden ontaardt. De kandidatuur van Ahmed Shafiq was omstreden. Volgens een nieuwe wet mogen functionarissen uit het tijdperk van Hosni Moebarak geen politieke functie bekleden. Na een uitspraak van het Egyptische Hooggerechtshof kon Shafiq toch kandidaat blijven. De uitslag van de presidentsverkiezingen zou afgelopen woensdag bekend worden gemaakt, maar dat werd steeds uitgesteld. In Egypte deden onder journalisten allang de geruchten de ronde dat de radicale kandidaat van de Moslim Broederschap de verkiezing heeft gewonnen, maar dat de Militaire Raad echter erg huivert voor islamisering van Egypte en daarom de publicatie van de verkiezingsresultaten om tactische redenen uitstelt. Daartoe had de Militaire Raad verklaard dat op de verkiezingsdagen te veel vervalsingen waren geregistreerd, vooral onder de kiezers van de radicale presidentskandidaat Mohammed Mursi. (2) Het Egyptische volk was geïrriteerd en interpreteerde het getreuzel van de Militaire Raad als verklaring dat ze geen verandering in het land willen. (2) Voor jonge Egyptenaren waren de verkiezingen onmogelijk. De keuze tussen twee kwaden, een oud-Moebarak-gediende of een Moslimbroeder was onmogelijk. "De een brengt ons terug naar de Middeleeuwen en de ander naar het Mubaraktijdperk,"zeggen de Egyptische jongeren. Veel jongeren boycotten dan ook de verkiezingen. (3) Zeer terecht, want van de echte democratie in Egypte is weinig te merken. Egypte heeft nog nooit een echte democratie gekend.


 
Aanhangers van de Moslim Broederschap vieren feest
op het Tahrirplein in Caïro
De vraag is nu of de nieuwe president Mursi zijn belofen waar kan maken, want veel macht heeft hij niet. De feitelijke macht in Egypte ligt nu nog steeds bij het leger. Daarom kan Mursi volgens NOS-correspondent Sander van Hoorn op korte termijn niet heel veel doen. "Op de laatste dag van de presidentsverkiezingen heeft het leger een wijziging op de grondwet uitgevaardigd die de macht van de president behoorlijk inperkt,"zei Sander van Hoorn. "Daardoor kan Morsi niet allerlei hervormingen doorvoeren. Heel veel beleidsterreinen zijn afgeschermd totdat er een nieuwe grondwet en een nieuw parlement is." (4) Het Egyptische parlement werd kort geleden ontbonden tot grote verontwaardiging van de Moslim Broederschap. De NOS-correspondent verwacht een felle strijd tussen de Militaire Raad en de Moslim Broederschap over de bevoegdheden. Publiciste en Midden-Oostendeskundige Petra Stienen meent dat Mursi weinig zal kunnen leveren. "Het is een historisch moment dat de Moslim Broederschap heeft gewonnen. Ze zijn jarenlang onderdrukt onder Moebarak en in de gevangenis gestopt, dus dit is uniek." Ze plaatste wel een kanttekening en zei:"De Militaire Raad heeft echt de touwtjes in handen. Zij zijn de baas, zij hebben de controle over het budget. Zij hebben de wetgevende macht. Mursi is een president met ongeloofelijk weinig bevoegdheden." (4) Hoewel de westerse analisten en media hun mening geven over de nieuwe president, heeft Israël echter een heel ander mening. Israël weet uit ervaring dat de Moslim Broederschap een manier zal vinden om de macht in Egypte over te nemen van het leger. Daarom gaat de Moslim Broederschap onderhandelen met de Militaire Raad over de bevoegdheden. De nieuwe president Mursi mag wel een kabinet gaan vormen. Eerder beloofde hij dat hij een vrouwelijke vice-president gaat benoemen, en dat hij afgevaardigden uit alle politieke gelederen in zijn kabinet gaat aanstellen. "Mursi moet zich gaan profileren als president van alle Egyptenaren, en niet als een islamitische president, want er is veel kritiek vanuit seculiere hoek,"aldus Midden-Oostendeskundige Petra Stienen. Volgens haar is het presidentschap een belangrijke test voor de Moslim Broederschap, met een groot risico. "Het zou zomaar kunnen dat het presidentschap leidt tot de val van de Moslim Broederschap of een afname van hun populairiteit. Want Mursi moet gaan leveren en dat kan ie niet,"aldus Stienen. (4) Zolang de Militaire Raad nog erg veel touwtjes in handen heeft en het parlement buiten werking is gesteld, verklaarde de Moslim Broederschap intussen dat de aanhangers op het Tahrirplein zullen blijven tot de legertop de macht teruggeeft. Het is begrijpelijk dat de Egyptische legertop veel angst heeft voor de islamisering van Egypte, als de Moslim Broederschap de macht feitelijk in handen zou krijgen. 


Reactie Israël op de overwinning van Mursi


Israël respecteert volgens eigen zeggen de uitslag van de presidentsverkiezingen in Egypte. Israël hoopt dat het nieuwe bewind in Caïro op zijn beurt het vredesakkoord dat de twee landen in 1979 sloten, zal respecteren. (5) In een verklaring zei premier Benjamin Netanyahu dat Israël "veel waardering heeft voor het democratische proces in Egypte en de uitkomst van de verkiezingen respecteert." Hij noemde vrede van groot belang voor de twee volken en zei dat de samenwerking  op basis van het Egyptisch-Israëlisch vredesverdrag van 1979 bijdraagt aan de regionale stabiliteit. (5) (6) Sinds de val van Hosni Moebarak zijn de verhoudingen tussen Egypte en Israël erg gespannen. Israël heeft met een grotere dreiging vanuit Egypte door de instabiele politieke situatie te maken. De Bedoeïenen maken het Sinaï-schiereiland onveilig en verlenen onderdak aan terroristen die raketaanvallen kunnen uitvoeren op Israël. Vorig jaar hadden honderden Egyptische betogers het Israëlische ambassade in Caïro bestormd. Het Egyptische leger hield zich afzijdig en greep niet in. Wel waren er waarschuwingsschoten gelost om de boze menigte uiteen te drijven. De Israëlische ambassadeur vertrok samen met zijn medewerkers en hun families overhaast naar Tel Aviv.

De Moslim Broederschap erkent Israël niet, maar beweert het vredesverdrag met Israël in stand te willen houden. De Moslim Broederschap verlangt volgens westerse analisten wel wijzigingen in het akkoord. Echter hebben de westerse media u niet alles verteld dat de Moslim Broederschap de moslimextremisten heeft aangemoedigd aanvallen uit te voeren op Israël. Vorige week waren vanuit de Gazastrook meer dan 120 mortiergranaten en korte- en middellange afstandsraketten afgevuurd op het zuiden van Israël. (7) De aanvallen begonnen op maandagavond 18 juni na een soortegelijke raketaanval vanuit de Egyptische Sinaï. De Israëlische commentatoren vermoedden dat Hamas en enkele ermee verbonden groepen in de Gazastrook aangemoedigd waren door de claim van de Moslim Broederschap dat deze radicale beweging de presidentsverkiezingen in Egypte heeft gewonnen. (7) Wonder boven wonder waren door al die raketten slechts 11 mensen gewond geraakt, allen door een directe inslag in een gebouw van de Israëlische grenspolitie nabij Ashkelon. De Israëlische ambassadeur bij de VN, Ron Prosor had geklaagd over de zwakke reactie op de raketbeschietingen door de Internationale gemeenschap, die altijd snel is om Israël scherp te veroordelen wanneer zijn acties Palestijnse levens in gevaar brengen. De hele wereld en de westerse media zijn totaal niet geinteresseerd in het bombarderen van Joodse bevolkingscentra, totdat of een groot aantal Israëli's is gedood of gewond of Israëlische represailles een groot aantal Palestijnse slachtoffers veroorzaken. (7) 


Precies op de dag dat Mohammed Mursi tot de winnaar van de presidentsverkiezingen werd uitgeroepen, waren de bewoners van Zuid-Israël opgeschrikt door nieuwe raketaanvallen. Er werden opnieuw 20 raketten en middellange afstandsraketten op Zuid-Israël afgeschoten. Bij een van de nieuwe aanvallen werd een school in de zuidelijke stad Sderot getroffen door een voltreffer van een Palestijnse raket. Gelukkig was de school leeg en niemand raakte gewond. Nog twee raketten kwamen neer in de buurt van een openbaar strand in de kustplaats Ashkelon. Ook waren er geen gewonden gevallen. Het Israëlische antiraketsysteem Iron Dome wist vijf raketten die op Ashkelon waren afgevuurd, te onderscheppen. (8) 


De verkiezingszege van de islamitische radicaal Mohammed Mursi heeft tot bezorgde reacties in Israël geleid. "Duisternis in Egypte,"beschrijft de Israëlische krant Yediot Achronot op Bijbelse wijze in zijn maandageditie. (9) "De wereld heeft ons uitgelachen, toen we de Arabische Lente als een islamitische winteer omschreven,"zei een regeringsfunctionaris in de krant Ha'aretz. "Maar nu weet iedereen hoe de situatie is." Bijzonder alarmerend vond hij de opmerking van Mursi dat hij goede betrekkingen wil met Israël's aartsvijand Iran wil. (9) 


Reactie Palestijnen


In de Gazastrook juichten de Palestijnen de overwinning van Mursi toe. De straten stroomden vol feestende mensen. De schutters schoten met automatische geweren van vreugde in de lucht, meldde persbureau AP. (6) De Gazastrook wordt sinds vijf jaar bestuurd door Hamas, een tak van de Moslim Broederschap. Ook streeft Hamas zoals de Moslim Broederschap naar de vernietiging van de Joodse staat Israël. Vroeger werkte Moebarak samen met Israël in de blokkade van de Gazastrook. Nu de samenwerking wegvalt, hebben de islamitische radicalen vrij spel gekregen. 


Internationale reacties


De Amerikaanse president Barack Obama had de nieuwe Egyptische president Mursi gefeliciteerd met de overwinning. Hij belde Mursi na diens overwinning op en deelde hem mee dat de Verenigde Staten hulp zou bieden aan Egypte om 'de overgang tot democratie goed te laten verlopen.' Obama benadrukte zijn interesse om samen te werken en de vele gezamenlijke belangen van beide landen te continueren. (10) De EU-buitenlandchef Catherine Ashton noemde de overwinning van Mohammed Mursi een 'belangrijke mijlpaal in de Egyptische democratie.' Ze drong erop aan om de nieuwe regering te vormen uit alle verschillend sociale groeperingen die Egypte rijk is. (10) De VN-secretarisgeneraal Ban Ki-Moon heeft Mohammed Mursi gefeliciteerd met zijn verkiezingsoverwinning. Ook sprak de VN-secretarisgeneraal lovend over de vreedzame wijze waarop de Egyptische bevolking 'de eerste vrije presidentsverkiezingen in de geschiedenis van het land heeft beleefd.' De VN-woordvoerder Martin Nesirky zei in een verklaring dat Ki-Moon erop vertrouwt dat Mursi alles in het werk zou stellen ervoor te zorgen dat 'democratie in Egypte kan worden uitgebouwd.' "Het versterken en oprichten van 'sterke, onafhankelijke instituten en een bloeiende burgerlijke samenleving' zijn daarbij essentieel,"aldus de VN-chef Ban Ki-Moon. 


Reactie Nederland


Gert-Jan Segers, directeur van het wetenschappelijk instituut van de ChristenUnie, maakt zich zorgen over de positie van de Kopten na deze overwinning. "Het besef is sterk onder christenen in Egypte dat zij tweederangs burgers zijn, en dat ze nauwelijks van iemand nog bescherming kunnen krijgen. Dat bleek het afgelopen jaar al toen zelfs het leger zich tegen de Kopten keerde. Onder Moebarak was er altijd nog het gevoel dat er ergens een sterke arm van de staat was, die hen zou beschermen." Het gevoel van een onderdrukte minderheid zijn is sterker geworden bij de Kopten. Ze hebben zeker niet het idee dat Mursi een president is van alle Egyptenaren. Ook voor de stabiliteit in de regio is Gert-Jan Segers niet optimistisch. "Mursi is pragmatisch en zal zeker niet snel een oorlog met Israël beginnen, maar voor de regio is het niet goed." (11) 


Mursi, een wolf in schaapskleren


We moeten echter niet verwachten dat de nieuwe Egyptische president Mohammed Mursi de democratie in Egypte zou brengen. Als hij over democratie praat, dan bedoelt hij islamitische democratie naar Iraans voorbeeld. Hij is een wolf in schaapskleren.


Mohammed Mursi
Volgens de populaire Egyptische website El Bashayer had Mohammed Mursi verklaard dat hij de islamitische verovering van Egypte voor de tweede keer wil voltooien en alle christenen tot de islam zal bekeren. "De christenen moeten weten dat de verovering komt en Egypte islamitisch zal zijn,"zei Mursi. In een kort verslag, geschreven door Samuel al-Ashag en op 27 mei gepubliceerd door El Bashayer had Mursi in een interview met een journalist op het hoofdkwartier van de partij voor de vrijheid en gerechtigheid deze opmerkingen gemaakt. Hij voegde toe:"Wij zullen Ahmed Shafiq of wie dan ook niet toestaan onze tweede islamitische verovering van Egypte in de weg te staan." Toen de journalist aan Mursi vroeg wie de tweede veroveraar is, antwoordde Mursi, verwijzend naar zichzelf:"De tweede islamitische veroveraar zal Mohammed Mursi zijn en de geschiedenis ingaan." (12) De journalist vroeg hem wat hij vond van veel Kopten die op zijn seculiere tegenstander Shafiq hadden gestemd. Mursi zei niet te misverstaan:"Ze moeten weten dat de verovering komt en Egypte zal geislamiseerd zijn, en dat zij Jizya moeten betalen of gaan emigreren." (12) De Jizya is een speciale maar heel zware belasting dat christenen en Joden aan de islamitische staat moeten betalen. Mohammed Mursi is ook een voorstander van de Sharia, een islamitische wetgeving, dat in heel Egypte ingevoerd zal worden. 


De Moslim Broederschap laat haar ware gedaante zien. Op 1 mei 2012 was er een uitzending op de Egyptische televisie. Op de uitzending had imam Safwat Higazi tijdens een campagnebijeenkomst een niet te misverstane boodschap voor duizenden aanhangers van de Moslim Broederschap. De boodschap luidde dat de Moslim Broederschap naar een wereldwijd islamitisch Kalifaat, een staat die alle Arabische landen zou omvatten, streeft. De hoofdstad daarvan moet Jeruzalem zijn. "Wij zullen kunnen zien hoe de droom van het islamitische Kalifaat wordt gerealiseerd, als Allah het wil, door dr. Mohammed Mursi,"vertelde Safwat Higazi aan duizenden aanhangers die in een voetbalstadion in Caïro zich verzamelden. "De hoofdstad van het Kalifaat - de hoofdstad van de Verenigde Staten van de Arabieren - zal Jeruzalem zijn, als Allah het wil,"zei Higazi. "Onze hoofdstad moet niet zijn Caïro, Mekka of Medina,"verklaarde hij. Daarna zong de uitzinnige menigte over 'de mars van miljoenen martelaren naar Jeruzalem.' (13) "Morgen zal Mursi Gaza bevrijden,"was de roep, waarna de menigte riep:"Allah Akbar!" (Allah is groter) "Verdrijf de slaap uit de ogen van alle Joden,"klonk de leuze onder tromgeroffel. "Kom in beweging, liefhebbers van het martelaarschap, jullie zijn allemaal Hamas. ...Vergeet de wereld, vergeet conferenties. Neem de wapens op. Zwaai met je wapens, zeg uw gebeden en bid tot Allah." De menigte bleef scanderen. "Wij zeggen het duidelijk, zodat de hele wereld het kan horen: Jeruzalem is ons doel. Ja, Jeruzalem is ons doel. We zullen bidden in Jeruzalem of sterven als martelaar aan de poorten." (13) Dat was de duidelijke taal van de Moslim Broederschap. De Moslim Broederschap wil helemaal géén vrede met Israël zoals sommige westerse commentatoren wel beweren. De gescandeerde leuzen van de aanhangers van de Moslim Broederschap zijn natuurlijk niet te lezen in westerse reguliere media!! 


De nieuwe Egyptische president Mohammed Mursi
De tijd zal komen dat het 33 jaar oude vredesakkoord tussen Egypte en Israël door de Moslim Broederschap zal worden verbroken, zal het voor Israël geen zin meer hebben een nieuw vredesverdrag met Arabieren te ondertekenen. Daarmee zou er uiteindelijk een eind komen aan de door het Westen bedachte formule 'land voor vrede'. Als het de Palestijnen en Syriërs echt om hun zogenaamde 'verloren land' gaat, zoals de Golan-hoogvlakte in het noorden en de Bijbelse gebieden Judea en Samaria (door het Westen genoemde 'bezette gebieden'), dan zouden beiden uit tactisch belang tegen een schending van de vrede tussen Israël en Egypte zijn, zolang zij die gebieden nog niet van Israël hebben 'teruggekregen' in ruil voor een vredesverdrag. (2) Volgens het Iraanse semi-officiële persbureau Fars zal de kerverse Egyptische president Morsi het vredesverdrag met Israël herzien. Eerder gaf Morsi nog aan zich te zullen houden aan alle internationale verdragen. "We zullen de kwestie van Camp David herzien,"zei Morsi. Hij voegde daaraan toe dat hij geen uitvoerende actie zal ondernemen, maar liever aanbevelingen door het kabinet. Ïk zal geen enkele beslissing alleen nemen,"zei hij. (14) Een schending van de vrede tussen de twee landen zou de hele regio in de politieke afgrond storten en leidt uiteraard tot een nieuwe oorlog. In het licht van de Bijbelse profetieën zal de huidige chaos in de Arabische landen rondom Israël, samen met Egypte als nieuwe officiële vijand van Israël, tot een allergrootste veldslag aller eeuwen leiden. De Bijbel garandeert ons dat dit zéér zeker zal gaan gebeuren! Het Westen zal in haar inspanningen voor vrede in het Midden-Oosten volkomen falen. Ook de VN zullen falen! De westerse politici, zoals Catherine Ashton, hebben de situatie verkeerd beoordeeld en denken nog steeds dat er democratie naar westers model in Egypte en andere Arabische landen zou komen. Ze zijn nog steeds stekeblind voor de realiteit en zullen hun gelag moeten betalen voor hun eigen stompzinnigheid en hoogmoed. Zowel westerse politici als media slikken op onverklaarbare wijze zoveel smerige leugens dat ze op den duur echt gaan geloven! Leugen wordt voor waarheid gehouden. In 2007 had de voormalige hoogste leider van de Moslim Broederschap, Mohammed Mahdi Akef, uitgelegd dat de Moslim Broederschap bij een uitstekende gelegenheid de democratie zou gebruiken om aan de macht te komen en die dan te vervangen door de Sharia, die hij als 'de ware democratie' beschouwde. We zien nu het bewijs dat de Moslim Broederschap dezelfde tactiek van Adolf Hitler heeft gebruikt. Wat zei Adolf Hitler precies over democratie? "Ik zal de democratie gebruiken om haar te vernietigen,"was de letterlijke uitspraak van Adolf Hitler! De zogenaamde Arabische Lente zal NIET leiden tot echte democratie en burgerrechten in de Arabische landen! Het Camp David akkoord is ter ziele gegaan... En een bloeiende burgerlijke samenleving zoals de domme VN-secretarisgeneraal Ban Ki-Moon noemt, zal echter een nachtmerrie vol Middeleeuwse toestanden zijn. De hand van een dief zal afgehakt worden en overspelige vrouwen krijgen meer dan 100 zweepslagen..

Om Sions wil zal ik niet zwijgen. God zegene u.


                                                                     
                                                                            Paul




Het auteursrecht van dit artikel ligt bij de blogger. Zonder toestemming van blogger Paul zijn vermeningvuldiging, eigen gebruik en publicatie in een ander blog verboden.




Bronnen en referenties:


  (1) TT-Canvas:"Ben president van alle Eygptenaren." 24-06-2012
  (2) Israel Today: Egyptische president pas volgende week bekend. 21-06-2012
  (3) NOS op 3: Moslimbroeder Morsi nieuwe president Egypte. 24-06-2012
  (4) NOS-nieuws: Morsi - president met weinig macht. 24-06-2012
  (5) NOS-nieuws: Israël respecteert uitslag Egypte. 24-06-2012
  (6) NRC: Israël hoopt dat vrede met Egypte in stand heeft. 24-06-2012
  (7) Israel Today: Deze week ruim 120 raketten op Zuid-Israël. 22-06-2012
  (8) Israel Today: Raket uit Gaza raakt Israëlische school. 24-06-2012
  (9) Volkskrant: Israël bezorgd over verkiezing Morsi. 25-06-2012
(10) Volkskrant: Internationale gelukwensen voor Morsi. 25-06-2012
(11) Sportzomer.radio1.: Wat doet Morsi voor de Koptische christenen in Egypte? 24-06-2012
(12) Gatestone Insitute: Christians should "convert, pay tribute or leave,"says Eygpt's Muslim Brotherhood Candidate. 
(13) Likoed Nederland: Moslim Broederschap wil Jeruzalem veroveren. 10-05-2012
(14) Nieuws-uitgelicht.infonu: laatste nieuws Israël



Geen opmerkingen: