dinsdag 31 december 2013

Terugblik op 2013



Samenvatting van gebeurtenissen uit het afgelopen jaar

De belangrijkste gebeurtenissen van het afgelopen jaar 2013 worden in chronologische volgorde samengevat. Minder belangrijke gebeurtenissen worden overgeslagen. Bijzonder is het jaar 2013 dat drie bekende staatshoofden zijn afgetreden.

Januari

05 januari: Bosbranden teisteren het Australische eiland Tasmanië. Duizenden mensen slaan op de vlucht voor de branden.
13 januari: Sven Kramer wordt Europees schaatskampioen van de heren en Ireen Wüst is dat van de vrouwen. 


20 januari: Barack Obama is voor de tweede termijn ingezworen als 44ste President van de Verenigde Staten. 
22 januari: Israël gaat naar de stembus. De Israëlische kiezers beslissen wie de volgende premier zal worden om Israël te leiden. De Israëlische verkiezingen worden als een barometer voor de internationale politiek gezien. De Israëlische parlementsverkiezingen worden gewonnen door de regerende Likoed van zittende premier Benjamin Netanyahu en zijn bondgenoot Yisraeel Beitenu. De Likoedpartij weet een nipte meerderheid in de Knesset, het Israëlische parlement, te behouden.


Benjamin Netanyahu (tweede links) met zijn gezin
naar de stembus
Verrassend is de centrumpartij Yesh Atid (Er is een toekomst) van Lapid Yair de tweede grote winnaar die negentien zetels in de Knesset heeft veroverd. 
28 januari: Koningin Beatrix kondigt in haar toespraak tot het Nederlandse volk op radio en TV aan dat ze aftreedt ten gunste van haar zoon Willem-Alexander. De koningin zei dat ze niet aftrede omdat het koningschap haar te zwaar valt, maar omdat 'de verantwoordelijkheid in handen van een nieuwe generatie moet komen.' 


Koningin Beatrix in haar TV-toespraak
Er zijn gemengde reacties op het aftreden van koningin Beatrix. Premier Mark Rutte noemt de aftredende vorstin Beatrix 'het icoon van Nederland.'  

Februari

11 februari: Om gezondheidsredenen kondigt paus Benedictus XVI zijn aftreden aan. Volgens eigen zeggen heeft hij door zijn hoge leeftijd niet meer de kracht om zijn functie als de kerkvorst uit te oefenen. Ook de gezondheidsproblemen spelen hem parten.


Paus Benedictus XVI kondigt zijn aftreden aan
Kardinaal Angelo Sodano noemt de aankondiging van paus Benedictus XVI 'een donderslag bij heldere hemel.' 
15 februari: Rusland is opgeschrikt door een spectaculaire inslag van een meteoriet. De meteoriet van circa 10 ton scheert met de snelheid van 54.000 kilometer per uur door de dampkring en gaat gepaard met oorverdovende geraas. Het stort neer in het Oeral-gebied en ontploft. De enorme explosie die de kracht van 500 kiloton TNT heeft, veroorzaakt een drukgolf. Als gevolg van de drukgolf zijn veel ramen en ruiten van huizen, scholen en gebouwen in de Russische stad Tsjeljabinsk gesneuveld. 


De meteoriet stort als een vuurbal neer in het Oeral
De schade door de inslag van de meteoriet bedraagt circa 25 miljoen euro. Vele honderden mensen, waaronder 200 kinderen, raken gewond. 
18 februari: De grootste diamantroof vindt plaats op Brussels Airport. Er wordt voor ongeveer 50 miljoen dollar aan ruwe diamanten gestolen.
24 februari: De 85ste Oscar-uitreiking in Los Angeles. De gastheer is Seth MacFaclane. De film Argo is de winnaar voor de beste film. De winnaar voor de beste buitenlandse film is Amour. Daniel Day-Lewis heeft de Oscar voor de beste mannelijke hoofdrol gewonnen. De Oscar voor de beste vrouwelijke hoofdrol gaat naar Jennifer Lawrence. Anne Hathaway en Christoph Waltz zijn de winnaars voor hun beste bijrollen. 


Oscar-winnaars 2013: Daniel Day-Lewis (links), Jennifer
Lawrence (tweede links), Anne Hathaway (tweede rechts)
en Christoph Waltz (rechts)
De verliezer is de film Lincoln van Steven Spielberg. 
28 februari: Paus Benedictus XVI legt zijn functie officieel neer en doet zijn pauselijke zegelring, waarmee hij kerkelijke uitspraken bekrachtigt, af. Volgens de traditie is de pauselijke zegelring vernietigd. Daarmee is officieel een eind gekomen aan het pontificaat van Benedictus XVI. De aftredende paus is voortaan emeritus paus. Hij verlaat het Vaticaan en gaat met de helikopter naar Castel Gandolfo, een pauselijk buitenverblijf.  

Maart

09 maart: In Pakistan wordt de christelijke wijk van Lahore geplunderd. Meer dan 175 huizen, 20 winkels en twee kerken worden verwoest. De aanleiding was een gerucht over blasfemie. 
13 maart: De Argentijnse kardinaal Jorge Mario Bergoglio, aartsbisschop van Buenos Aires, wordt tijdens het conclaaf tot nieuwe paus gekozen. Hij neemt de naam Franciscus aan. De 76-jarige Jorge Bergoglio is de eerste Jezuïet die tot paus is gekozen. De nieuwe paus verschijnt op het balkon van de Sint-Pietersbasiliek en spreekt de juichende menigte op het Sint-Pietersplein toe. Ook spreekt hij de zegen uit. 


De nieuwe paus Franciscus op het balkon van de
Sint-Pietersbasiliek.
18 maart: In Israël is het kabinet-Netanyahu III beëdigd en gaat aan de slag.
19 maart: Inauguratie van paus Franciscus

April

15 apri: Een terroristische bomaanslag tijdens de marathon in Boston in de Amerikaanse staat Connecticut heeft het leven aan drie mensen gekost. 
25 april: Gedeeltelijke maansverduistering, zichtbaar in Europa, Afrika, Azië en Australië.
30 april: Troonswisseling in Nederland - In de Mozeszaal van het Paleis op de Dam in Amsterdam heeft koningin Beatrix de Akte van Abdicatie ondertekend. Koningin Beatrix is officieel afgetreden en is geen koningin meer. Ze wordt weer prinses. Met de ondertekening van de Akte is Beatrix's oudste zoon Willem-Alexander automatisch koning der Nederlanden geworden. Voor het eerst in 123 jaar heeft Nederland weer een koning. Koning Willem-Alexander en zijn gemalin koningin Máxima hebben zich met de traditionele balkonscène aan het uitbundig juichende volk vertoond. In de Nieuwe Kerk in Amsterdam is de nieuwe koning ingehuldigd.


Koning Willem-Alexander legt zijn eed af
In zijn toespraak legt koning Willem-Alexander in zijn koningschap een eed van trouw aan de Grondwet af ten overstaan van alle aanwezigen in de Nieuwe Kerk. Na de eedaflegging van de nieuwe koning zweren de parlementariërs hun trouw aan de koning, behalve zestien kamerleden die geweigerd hebben de eed af te leggen.   

Mei

02 mei: De eerste bankbiljetten in de nieuwe "Europa-serie" met een waarde van € 5,- worden uitgegeven.
05 mei: De terroristische beweging Boko Haram pleegt een bomaanslag op een kerk en een markt in Njilan in het noorden van Nigeria. Bij de bomaanslag komen 10 mensen om het leven.

Juni

06 juni: De Amerikaanse spionageschandaal wordt onthuld door de Britse krant The Guardian. De Amerikaanse klokkenluider Edward Snowdon onthult spionage- en afluisterpraktijken van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA. Uit zijn informatie blijkt dat miljoenen e-mails worden onderschept en telefoons worden afgetapt. 



15 juni: De demonstratie in het Gezipark in Istanboel wordt na enkele weken van grootschalige protesten tegen de regering-Erdogan neergeslagen. Bij het neerslaan van de betoging vallen tientallen gewonden.
29 juni - 21 juli: De 100ste editie van de Ronde van Frankrijk.
30 juni: Tienduizenden Egyptenaren verzamelen zich op het Tahrirplein in de Egyptische hoofdstad Caïro om te protesteren tegen de autoritaire president Mohammed Morsi. 

Juli

03 juli: Het Egyptische leger zet president Morsi af. Legerchef Abdel Fattah al-Sisi wordt de nieuwe sterke man van Egypte. De door president Morsi en de Moslim Broederschap opgestelde grondwet wordt buiten werking gesteld. De voorzitter van het Constitutioneel Hof neemt de functie van de president tijdelijk over en een voorlopige regering van technocraten wordt ingestalleerd. 
12 juli: Het Pakistaanse schoolmeisje Malala Yousafzai die de moordaanslag door de Taliban overleefde, spreekt op haar zestiende verjaardag de Algemene Vergadering van de VN toe. Ze roept op tot verplicht gratis onderwijs voor ieder kind en noemt boeken en pennen "onze machtigste wapens." 
21 juli: Koning Albert van België treedt af en zijn zoon Philippe wordt koning der Belgen. 
23 juli: Een 10-jarig Israëlische meisje raakt in pretpark Walibi Holland zwaar gewond door een ongeval in een waterattractie. Het meisje raakt als gevolg van het ongeluk haar voet kwijt.
24 juli: Bij een ernstig treinramp in de Spaanse stad Santiago de Compostella vallen tientallen doden. De machinist heeft te hard gereden. Hem wordt doodslag ten laste gelegd.
25 juli: Sinds juli 2006 is er officieel sprake van een hittegolf in zowel Nederland als België.

Augustus

14 augustus: De noodtoestand in Egypte is uitgeroepen door de Egyptische regering, nadat 638 doden en minstens 3000 gewonden zijn gevallen bij de ernstige ongeregeldheden. 
21 augustus: De rebellen voeren een aanval met het gevreesde zenuwgas sarin in een voorstad van Damascus uit, waarbij ongeveer 1400 doden en een groot aantal gewonden zijn gevallen. De aanval vindt plaats, toen een VN-delegatie in Damascus aankomt. De Syrische oppositie en de Verenigde Staten beschuldigen het Syrische regime van het uitvoeren van de gifgasaanval op weerloze burgers.
21 augustus: De Amerikaanse klokkenluider Bradley Manning wordt door de rechtbank tot 35 jaar gevangenisstraf veroordeeld.

September

07 september: Het Greenpeace-schip Artic Sunrise werd in de Pechora zee tussen Rusland en de Noordpool geënterd door leden van de Russische kustwacht. De kustwachters lieten zich via een touw uit een helikopter zakken en overmeesterden de bemanning. 28 actievoerders, onder wie twee Nederlanders, en twee journalisten werden onder schot gehouden en gearresteerd en daarna met het schip naar Moermansk afgevoerd. Greenpeace voerde actie tegen olieboringen in de Noordpool en wilden een booreiland in de Noordpool zo lang mogelijk bezet houden. Volgens Greenpeace verkeert het olieboorplatform in slechte staat en kan een grote milieuramp veroorzaken. 
08 september: In Syrië veroveren de opstandelingen van het FSA (Vrije Syrische Leger) het christelijke dorp Ma'loula. Kerken worden geplunderd en inwoners worden gedwongen zich tot de islam te bekeren. 
22 september: De moslim-extremisten plegen een aanslag op een kerk in de Pakistaanse stad Peshawar. Er vallen 83 doden.
22 september: De CDU/CSU van bondskanselier Angela Merkel wint de Duitse parlementsverkiezingen. De CDU/CSU krijgt 41,5 procent van de stemmen. Merkel kan nog vier jaar regeren. Toch is de CDU/CSU er niet in geslaagd de absolute meerderheid in het Duitse parlement, de Bondsdag, te behouden. Daarom moet kanselier Merkel op zoek gaan naar een nieuwe coalitiepartner. Want de liberale coalitiepartner FDP haalde met 4,8 procent de kiesdrempel niet meer en verdwijnt dus uit de Bondsdag.


De winnaar van de Duitse Bondsverkiezingen;
Bondskanselier Angela Merkel
De Socialistische partij SPD wint 25,7 %. Uitgesloten wordt niet dat de CDU/CSU een coalitie met de SPD gaat vormen om te regeren. 

Oktober

01 oktober: Het Amerikaanse Congres heeft nog steeds geen overeenstemming over de financiering van de Amerikaanse overheid bereikt. De Republikeinen en de Democraten ruziën over de begroting. Het gevolg ervan is dat de salarissen van alle niet-essentiële ambtenaren in dienst van de overheid niet uitbetaald kunnen worden. Een shutdown dreigt. 
10 oktober: De Libische premier Ali Zeidan wordt door een islamitische militie ontvoerd en dezelfde dag vrijgelaten.
11 oktober: De Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens, met zetel in Den Haag, wint de Nobelprijs voor de Vrede.
21 oktober: De islamitische strijders van de terroristische organisatie Jabhat al-Nusra veroveren het Syrische stadje Sadad. De islamisten halen alles overhoop in het stadje en plunderen enkele kerken. Toen de stad op 28 oktober door het Syrische leger heroverd werd, werden de lichamen van 45 vermoorde christenen ontdekt. Jabhat al-Nusra heeft de moorden op haar geweten.
28 oktober: Een zeer zware storm raast over Nederland en West-Europa. Op Vlieland wordt orkaankracht gemeten en bij Lauwersoog de zwaarste windstoot. In Denemarken viel één dode. In Nederland zijn ook doden te betreuren. In België en Frankrijk heeft de zware storm veel schade aangericht.

November

06-08 november: De Filipijnen werden getroffen door de supertyfoon Haiyan. De zwaarste orkaan raasde over de Filipijnen en zaaide dood en verderf onder de bevolking. Het had windsnelheden van 314 km per uur met zeer zware windstoten tot 378/u. Daarmee was Haiyan de gevaarlijkste en zwaarste storm met de hoogste windsnelheden in de afgelopen tien jaar geworden. Deze storm kon 17 meter hoge golven veroorzaken. Nadat het de Filipijnse archipel gepasseerd had, trok de storm verder op weg naar Vietnam. Het eiland Leyte in de Filipijnen werd het zwaarst getroffen. Overal had de supertyfoon Haiyan dood en verderf gezaaid en enorme verwoestingen aangericht. Blijkbaar heeft de storm niet alleen heuvels met palmbomen platgewalst en daken van huizen en gebouwen weggerukt, maar ook complete dorpen van de kaart weggevaagd en ontelbare mensenlevens geëist. Tacloban, de hoofdstad van de Filipijnse provincie Leyte op het eiland Leyte en tevens de grootste stad, was grotendeels weggevaagd.


Tacloban grotendeels weggevaagd
Op de Filipijnen is het dodental van de orkaan boven de 6000 gekomen. Officieel staat de teller op 6009 doden. Nog 1779 mensen worden vermist. De supertyfoon Haiyan is daarmee de dodelijkste natuurramp in de geschiedenis zonder weerga. De Filipijnse autoriteiten denken dat de wederopbouw zeker drie jaar zal duren. 
24 november: In de Nederlandse stad Zwolle wordt een zeldzame sperweruil gespot. Het dier werd voor het laatst in Nderland gezien in 2005. De afgelopen 100 jaar is de sperweruil maar drie keer in Nederland gezien. 

December

27 december: Greenpeace-activisten Faiza Oulahsen en Mannes Ubels krijgen in Sint-Petersburg hun uitreisvisum en mogen van de Russische autoriteiten naar Nederland terugkeren. Faiza Oulahsen en Mannes Ubels zijn maandenlang in Rusland vastgehouden met 28 andere opvarenden van het Greenpeace-schip Artic Sunrise dat in september door de Russische kustwacht werd opgebracht.


Faiza Oulahsen en Mannes Ubels geinterviewd
Alle dertig bemanningsleden van het actieschip Arctic Sunrise zijn vrijgelaten als gevolg van de amnestiewet dat door de Russische president Wladimir Poetin wordt ondergetekend. 
29-30 december: De Russische stad Wolgograd, voorheen Stalingrad, is binnen 24 uur opgeschrikt door twee bloedige aanslagen. Zondag 29 december blaast een zelfmoordterrorist zich in de buurt van de detectiepoortjes bij de ingang van het centraal station in Wolgograd op. De volgende dag blaast een andere zelfmoordterrorist zich in een volle trolleybus tijdens het spitsuur op. Veertien mensen werden gedood. Van de trolleybus is niet meer veel over dan een verwrongen metalen karkas, waar het dak van afgeblazen was. Slachtoffers liggen verspreid onder het wrak. De terreuraanslagen eisen 34 dodelijke slachtoffers, onder wie twee kinderen. Meer dan 70 mensen raken gewond.


Van de trolleybus is er niet veel over...
Volgens de Russische autoriteiten zitten Kaukassische moslimextremisten achter de aanslagen in Wolgograd. Nog geen enkele groepering heeft de verantwoordelijkheid opgeëist. De Tsjetsjeense rebellenleider kondigde eerder dit jaar aan tot het plegen van aanslagen op Russische bodem. Het belangrijkste doelwit is de Olympische Winterspelen in Sotsji, die in februari 2014 worden gehouden. De Russische president Poetin belooft dat het Olympische evenement veilig zal verlopen, en kondigt maatregelen aan.
29 december: De legendarische coureur en veelvuldig wereldkampioen in de Formula 1, Michael Schumacher, gaat samen met zijn 14-jarige zoon skiën en komt zwaar ten val tijdens het skiën in de Franse Alpen, nabij Méribel. Hij wordt in het ziekenhuis in Grenoble opgenomen. Hij heeft een schedeltrauma opgelopen en ligt in coma. Als hij een helm bij zijn crash met zijn hoofd tegen een rotsblok niet heeft gedragen, is hij op slag dood. De situatie van Michael Schumacher is licht verbeterd na verwijdering bloedprop. 


Michael Schumacher
Hij wordt kunstmatig in coma gehouden. De Franse justitie onderzoekt het ski-ongeluk hoe het kon gebeuren.

Man van het jaar

Paus Franciscus is door het Amerikaanse weekblad TIME uitgeroepen tot man van het jaar. Volgens TIME is de Argentijn met zijn medeleven met de zwakkeren 'een nieuwe stem voor het geweten geworden.' Deze paus is volgens TIME zo bijzonder, omdat hij in zeer korte tijd bewondering heeft geoogst bij de miljoenen mensen die de hoop voor de Rooms-Katholieke Kerk al hadden opgegeven.


Paus Franciscus, Persoon van het Jaar 
"In enkele maanden tijd bracht Franciscus de zorgtaak van de Kerk - de Kerk als diener en geruststeller van getroffen mensen in een harde wereld - weer boven de politieke doctrines die zijn voorgangers zo belangrijk vonden,"schrijft het weekblad. Bovendien weet paus Franciscus volgens TIME de media zeer handig te bespelen. Hij laat zich graag fotograferen wanneer hij de voeten wast van AIDS-patiënten en vrouwelijke veroordeelden, gaat op de foto met een man met een misvormd gezicht en ook over kwesties als abortus en homoseksualiteit laat hij zich gematigd en tactvol uit. 

Verliezer van het jaar

De grote verliezer is...de Amerikaanse president Barack Obama. Politieke commentatoren in de Verenigde Staten zijn het over elkaar eens dat de herkozen president Obama die vorig jaar de Amerikaanse presidentsverkiezingen won, een verliezer in het politieke schaakspel is. Onder Obama heeft het imago van de Verenigde Staten een flinke deuk opgelopen. In het jaar 2013 lijdt Amerika een enorm gezichtsverlies. President Obama kampt met grote binnenlandse problemen en die problemen achtervolgen Obama over de grens. De problemen rond het nieuwe zorgstelsel, zoals Obamacare genoemd wordt, en de tijdelijke sluiting van de overheidsdiensten creëeren het beeld van een falende en machteloze president. Het spionage-schandaal beschadigt het aanzien van de Verenigde Staten en zet de relatie met veel bondgenoten onder druk. Ook heeft Obama's beleid ten aanzien van Syrië volkomen gefaald.  


Barack Obama de verliezer
Amerika heeft aan macht moeten ingeboet, zo oordeelt CNN-buitenlandcommentator Fareed Zakaria. Geen wonder dat Barack Obama van de eerste plaats van de Forbes-lijst van werelds machtigste mensen is gestoten.

Winnaar van het jaar

De winnaar van het jaar is de Syrische president Bashar al-Assad. Het is verbazingwekkend dat Assad zo taai is gebleken. Hij wist zich met de steun van zijn trouwe bondgenoten Rusland, China, Iran en Hezbollah stand te houden tegen de moordlustige rebellengroepen. Geleidelijk begint het tot de westerse bevolking door te dringen dat diverse Syrische rebellengroepen als het FSA helemaal niet vechten voor vrijheid voor het Syrische volk. Onderling zijn ze ook zeer verdeeld. Dat Rusland en Iran het Syrische regime overeind houden, is een voordeel voor de Syrische president Assad. Ook wint Assad steeds meer terreinen.


Bashar al-Assad
De Amerikaanse president Barack Obama heeft diverse keren geprobeerd het regime van Bashar al-Assad ten val te brengen, zoals hij met de Libische dictator Khadaffi deed. Doch tevergeefs. Het is geen geheim dat Obama zijn steun aan de gevaarlijke Moslim Broederschap heeft gegeven. Zo voorziet hij de Syrische rebellengroepen van wapens, waarmee onschuldige en weerloze Syrische minderheden als de christenen worden afgeslacht.

Forbes-lijst van werelds machtigste mensen

1. Vladimir Poetin (61), president van de Russische Federatie

Vladimir Poetin
2. Barack Obama (52), president van de Verenigde Staten

Barack Obama
3. Xi Jinping (60), president van de Volksrepubliek China

Xi Jinping
4. Paus Franciscus (77), paus en hoofd van de Rooms-Katholieke Kerk

Paus Franciscus
5. Angela Merkel (59), kanselier van de Bondsrepubliek Duitsland

Angela Merkel
6. Bill Gates (58), Microsoft

Bill Gates
7. Ben Bernanke (60), directeur van de FED

Ben Bernanke
De Saoedische koning Abdullah (84) staat op de achtste plaats. 

Grappige foto van het jaar

Voordat het debat over de agenda voor de Europese top in het Nederlandse parlement begon, gaf Nederlandse premier Mark Rutte Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg een innige handkus, met de telefoon aan zijn oor. De onderstaande foto spreekt boekdelen... 


Premier Rutte gaf Kamervoorzitter Anouchka van
Miltenburg een innige handkus
Geen wonder dat de Kamervoorzitter stralend in de Tweede Kamer verscheen, beloonde premier Rutte haar met een handkus. De handkus van Mark Rutte aan Anouchka van Miltenburg ontlokt veel kritiek van parlementariërs. 

Geboren in 2013

Op 22 juli 2013 om 17.24 uur Nederlandse tijd kwam het prinsje, eerste zoon van prins William en Catherine Middleton, ter wereld in St. Mary Hospital in Londen. Het prinsje woog 3855 gram en is derde in lijn van troonopvolging. Prins William was bij de geboorte van zijn zoon. De volgende dag toonden trotse ouders, prins William en zijn vrouw Kate, hun pasgeboren zoon aan de pers. In Green Park in Londen werden ter ere van de geboorte 41 saluutschoten afgevuurd. 


Prins William (rechts) en zijn vrouw Kate (links) met hun
baby George
Het kind kreeg van de ouders zijn naam George van Cambridge. 

Overleden in 2013

10 januari: Antonio Calderone (24-10-1935-10-01-2013), was een Siciliaans maffioso. Antonio Calderone was de broer van de maffiabaas Giuseppe Calderone, die in 1978 in opdracht van de meest beruchte en meedogenloze maffiabaas Totó Riina werd vermoord. Nadat hij in 1986 werd gearresteerd, werd hij als spijtoptant een getuige voor het Italiaanse Openbaar Ministerie. Hij schreef zijn memoires die in 1992 werden gepubliceerd. De memoires van Antonio Calderone schetsen de handel en wandel van de Cosa Nostra en het leven van de maffiosi. Calderone stierf op 10 januari op een geheime plek. 
14 februari: Thomas Lee Osborn (23-12-1923-14-02-2013), was een Amerikaanse evangelist en gebedsgenezer. De evangelist Osborn reisde gedurend zijn hele leven de wereld rond om het evangelie te verkondigen. In totaal heeft hij ruim 80 landen aangedaan en zijn boeken zijn vertaald in 132 talen. Hij was een toonaangevend persoon in de Pinksterbeweging.
05 maart: Hugo Chávez (28-07-1954-05-03-2013), was een zeer controversieel president van Venezuela. Chávez (58) leed al een geruime tijd aan kanker. Hij werd een paar keer behandeld in Cuba. Bij de laatste behandeling kreeg hij een longinfectie. Toen protesten tegen de bezuinigingen in 1992 op 'n gewelddadige wijze onderdrukt werden, pleegde Hugo Chávez een mislukte militaire staatsgreep tegen de regering van president Carlos Andrés Pérez. Hij kreeg gevangenisstraf. Toen hij na twee jaar vrijkwam, richtte hij een politieke partij, genaamd De Beweging van de Vijfde Republiek, op. In 1998 werd hij verkozen tot president van Venezuela. Vervolgens voerde president Chávez landhervormingen door en nationaliseerde belangrijke industrieën op het gebied van energie en voedselproductie. De oppositie die hem verweet een autoritair bewind te houden, trachtte hem af te zetten, zowel door middel van een militaire staatsgreep in 2002 als door een referendum in 2004. 


Hugo Chávez
Hugo Chávez was sinds 1998 als president van Venezuela nationaal als internationaal zeer omstreden. Hij claimde dat hij het socialisme van de 21ste eeuw had uitgevonden, waarvan vooral de armen moesten profiteren. Hij was een fel tegenstander van de Verenigde Staten en onderhield nauwe banden met het communistische Cuba en zijn vrienden Fidel en Raúl Castro. Chávez zette zich neer als man van het volk, onder meer in zijn eigen TV-programma Aló Presidente, waarin kijkers met de president konden bellen. Hij gaf openlijk toe dat zijn belangrijkste doel was aan de macht te blijven in zijn strijd tegen het kapitalisme en het imperialisme.
12 augustus: Zijne koninklijke hoogheid prins Johan Friso (25-09-1968-12-08-2013), was een Nederlandse prins en zoon van prinses Beatrix en prins Claus. Op 44-jarige leeftijd overleed prins Johan Friso aan complicaties, die waren opgetreden tengevolge van de hersenbloeding, veroorzaakt door zuurstoftekort bij zijn ski-ongeluk op 17 februari 2012 in Lech, Oostenrijk. 


Prins Johan Friso
Hij laat zijn vrouw Mabel Wisse Smit en twee kinderen Luana (2005) en Zaria (2006) na. 
08 april: Margaret Thatcher, baroness Thatcher (13-10-1925-08-04-2013), was een Britse politicus. Thatcher was de eerste vrouwelijke premier van Groot-Brittannië. Ze stond zeer bekend als de Iron Lady (in het Nederlands: IJzeren Dame). Deze titel kreeg Thatcher op 24 januari 1976 van een Sovjet-Russische journalist. Van 1979 tot 1974 was Margaret Thatcher onder Britse premier Edward Heath minister van Onderwijs en Wetenschappen. In 1975 werd ze leider van de Conservatieve Partij. In 1979 won ze de parlementsverkiezingen, waarna ze premier van het Verenigd Koninkrijk werd. Ze werd in 1983 en in 1987 als premier tweemaal verkozen. Sinds 1827 was ze de langst dienende Britse premier. Om precies te zijn: zij diende elf jaar, zes maanden en 26 dagen.


Margaret Thatcher
Toen Thatcher in 1979 premier werd, stond Groot-Brittannië er economisch zeer slecht. Het land was bankroet, de industrie was sterk verouderd en de wilde stakingen legden het land lam. En de inflatie was hoog en het nationale zelfvertrouwen was sterk gedaald. Thatcher's roem steeg, toen Groot-Brittannië in de Falklandoorlog als de overwinnaar uit het strijdperk tevoorschijn kwam. Toen Argentinië op 2 april 1982 de Falklandeilanden die aan het Verenigd Koninkrijk behoren, aanviel en bezet hielden, beantwoordde Thatcher zonder enige aarzeling de Argentijnse bezetting met een tegenaanval. De Falklandeilanden werden door de Britten heroverd. In totaal waren 236 Britten en 655 Argentijnen tijdens de Falklandoorlog gesneuveld. In 1984 vond een grootschalige landelijke staking onder leiding van de radicale vakbondsleider Arthur Scargill plaats, toen Thatcher zich voornam om de verlieslijdende kolenmijnen te sluiten. Er volgde een winter met gewelddadige confrontaties tussen stakers en de politie. Uiteindelijk gingen de mijnen negen maanden later dicht. Zo was Thatcher erin geslaagd de macht van de vakbond te breken. Thatcher overleefde op 12 oktober 1984 de door de IRA gepleegde bomaanslag. De bom ontplofde in het Grand Hotel in Brighton, waar de premier verbleef. Thatcher ontsnapte ternauwernood aan de dood, toen ze op het moment van de aanslag de badkamer verliet, waarna de bom ontplofde. Vijf personen kwamen om het leven. Hoewel Groot-Brittannië lid van de Europese Gemeenschap (de voorloper van de huidige Europese Unie) was, koesterde Thatcher diepe wantrouwen jegens het Verenigd Europa. Ze verzette zich tegen elke vorm van supranationalisme en ging zich in haar oriëntatiepolitiek steeds meer richten op de Verenigde Staten. Met de Amerikaanse president Ronald Reagan kon ze goed opschieten. In 1990 moest Thatcher eervol aftreden tengevolg van het omstreden belastingplan Poll Tax en de machtsstrijd binnen de conservatieve partij. Na haar aftreden gaf ze lezingen over de hele wereld. Op 13 oktober 2005 vierde ze uitbundig haar 80ste verjaardag met een enorme diner voor zo'n 650 gasten, onder wie de Britse koningin Elizabeth II en haar echtgenoot Philip, Labour-premier Tony Blair en actrice Joan Collins. In de laatste jaren leed Margaret Thatcher aan de ziekte van Alzheimer. Op 8 april 2013 overleed Thatcher op haar 87-jarige leeftijd aan de gevolgen van een beroerte.    
07 november: Manfred Rommel (24-12-1928-07-11-2013), was een Duits politicus. Hij (84) is de zoon van vermaarde Duitse veldmaarschalk Erwin Rommel die tijdens de Tweede Wereldoorlog het Afrika-korps in Noord-Afrika leidde. 
05 december: Nelson Mandela (18-07-1918-05-12-2013, was een Zuid-Afrikaans anti-apartheidsstrijder en voormalig president van Zuid-Afrika. Vanaf 1944 was Nelson Mandela (95) betrokken bij de strijd van het African National Congress (ANC) tegen het Apartheidsregime in Zuid-Afrika. Als leider van de gewapende tak van het ANC pleegde hij terroristische aanslagen. In 1964 werd hij met andere ANC-leiders tot levenslange gevangenisstraf veroordeeld voor een guerilla-oorlog, met de bedoeling het Apartheidsregime met geweld omver te werpen. Mandela verbleef van 1964 tot 1982 in de gevangenis op Robbeneiland, waar hij kalk in de groeve moest afhakken. Daarna werd hij overgeplaatst naar de Pollsmoor Maximum Security Prison in Tokai. Zes jaar later verhuisde hij naar de Victor Verster gevangenis in de buurt van Paarl. 

Nelson Mandela
Op 11 februari 1990 werd Nelson Mandela op last van toenmalige president Frederik Willem de Klerk vrijgelaten. Met de toenmalige blanke regering voerde Mandela onderhandelingen over een zwart-blanke toekomst voor Zuid-Afrika. In september 1992 resulteerden de onderhandelingen in een akkoord, waarmee een tijdelijke regering de taak had hervormingen door te voeren. In 1993 werden Nelson Mandela en president Frederik Willem de Klerk met de Nobelprijs voor de Vrede beloond voor hun inspanningen. In 1994 werd Mandela op 75-jarige leeftijd president na de eerste vrije en niet-raciale verkiezingen. Aan de Apartheid was officieel een eind gekomen. Onder Mandela werden de liberale democratie en de vrije markteconomie gedoogd. Met hulp van aartsbisschop Desmond Tutu stelde Mandela de Waarheids- en verzoeningscommissie in. Alleen slaagde hij niet erin het AIDS-probleem aan te pakken. In december 1997 trad Mandela af als president van Zuid-Afrika ten gunste van Thabo Mbeki. 
14 december: Peter O'Toole (02-08-1932-14-12-2013), was een Iers-Britse acteur. Peter O'Toole (81) werd wereldberoemd met zijn titelrol uit de klassieke film "Lawrence of Arabia" van David Lean. 


Peter O'Toole als Lawrence van Arabië
O'Toole maakte naam als theateracteur: hij vertolkte heel wat rollen in drama's van Shakespeare. Wereldberoemd werd hij toen David Lean hem in 1962 castte voor de titelrol in "Lawrence of Arabia." Hij kreeg er een Oscarnominatie voor. Er zouden er nog 7 volgen. In 2003 kreeg hij een ere-Oscar. In eerste instantie weigerde hij die, omdat hij 'nog niet uitgespeeld was.'
15 december: Joan Fontaine (22-10-1917-15-12-2013), was een Amerikaans filmster. Joan Fontaine (96) was vooral bekend van haar rollen in verschillende films van Alfred Hitchcock. 



Ze kreeg in 1940 de hoofdrol in zijn eerste Amerikaanse film "Rebecca", wat haar een eerste Oscar-nominatie voor beste actrice opleverde. Dankzij haar rol in "Suspicion" (1941) mocht ze het gouden Oscar-beeldje effectief in ontvangst nemen. Zo werd Fontaine de eerste en enige actrice die met een rol in een Hitchcock-film een Oscar kon veroveren. 
23 december: Michail Kalasjnikov (10-11-1919-23-12-2013), was een Russisch militair en wapenontwerper. Michail Timofejevitsj Kalasjnikov (94) was in werkelijkheid de uitvinder van de AK-47 machinegeweer, beter bekend als Kalasjnikov machinegeweer. De AK-47 was een belangrijk Russisch exportproduct en handelsmerk. De vroegere Sovjet-Unie leverde als de grootste wapenproducent ter wereld het wapen aan allerlei Marxistische bevrijdingsbewegingen en terroristische groeperingen. De AK-47 is een simpel wapen dat gemakkelijk schoon te houden is, en dat bijna nooit weigert. Bovendien wordt de AK-47 beschouwd als een meest betrouwbare wapen. In 1949 werd de AK-47 bij het Rode Leger in de Sovjet-Unie ingevoerd. Het bizarre is dat de AK-47 als het staatswapen in de nationale vlag van Mozambique is opgenomen. Ook is de AK-47 het logo van de Libanese islamitische terroristische beweging Hezbollah. De Russische wapenontwerper en uitvinder Kalasjnikov werd overladen met vele eerbewijzen. Naast de Stalinprijs ontving hij in 1969 de Leninprijs. Ook kreeg hij verdiensten van de Russische Federatie. 

Bronnen en referenties: NOS, TT-Canvas, Refdag, Israel Today, Wikipedia, Elsevier

Om Sions wil zal ik niet zwijgen. God zegene u.


                                                                                      Paul Parker


                       Het artikel is bijgewerkt en kan nog gewijzigd worden.

Het auteursrecht van dit artikel ligt bij de blogger. Zonder toestemming van blogger Paul zijn vermenigvuldiging, eigen gebruik en publicatie in een ander blog of website verboden. 

Geen opmerkingen: