zondag 3 juni 2012

Cyberoorlog in het Midden-Oosten



Nieuwe ontdekking van supervirus


Dit is géén science-fiction, maar een virtuele realiteit. De science-fictionfilm Wargames is allang een werkelijkheid geworden. Men bombardeert steden niet plat en u hoort geen geratel van machinegeweren, geen gebulder van kanons, geen gekletter van wapens, geen geronk van tanks, geen geraas van gevechtsvliegtuigen en gekerm van de gewonden. Helemaal niets. 


Cover TIME magazine; Cyberoorlog
Tegenwoordig voert men virtuele oorlog op internet. Hackers breken in andermans computer en stelen gegevens en soldaten leveren nu een veldslag op het internet. Computers in het Midden-Oosten zijn getroffen door een nieuwe en relatief onbekende computervirus dat informatie kan wissen. Het tot Flame gedoopte virus lijkt op de zogeheten Stuxnet-worm. De laatste had in 2010 vooral Iraanse computers geinfecteerd met als het kernwapenprogramma van het land te ontregelen. Internetveiligheidsexperts zeggen dat het nieuwe computervirus Flame vele malen groter is dan de Stuxnet-worm. "Tot nu toe is Flame het meest geavanceerde cyberwapen,"aldus experts van het internetveiligheidsbedrijf Kaspersky in een interview met de Israëlische krant Ha'aretz. Een nieuw computervirus, dat het meest geavanceerde cyberwapen in de geschiedenis wordt genoemd, is aangetroffen in 5000 overheids- en andere computers. (1) Iran heeft onlangs erkend dat 189 computers besmet zijn, o.a. in nucleaire installaties en op militaire bases; andere geinfecteerde computers staan in Soedan (32), Syrië (30), Libanon (18), Saoedi-Arabië (10), Egypte (5) en zelfs in Israël en de Palestijnse gebieden (98).


Map Kaspersky besmette gebieden
Volgens het internet beveiligingsbedrijf Kaspersky bevat het nieuwe virus, dat Flame wordt genoemd, 20 keer zoveel code dan de Stuxnet-worm die twee jaar geleden enorme ravage had aangericht in het nucleaire programma van Iran. Men was toen verwonderd over Stuxnet dat zijn aanvallen zo ongeloofelijk goed kon aanpassen en veranderen, en men concludeerde dat alleen en nationale overheid de middelen zou bezitten om een dergelijk programma te ontwikkelen. (1) Flame zou een deel van de code van Stuxnet bevatten, wat een duidelijk verband legt tussen de twee virussen. Het bevat echter nog andere elementen die alleen maar voorkwam in de Stuxnet-worm en niet in andere computervirussen. Mogelijk is Flame op hetzelfde moment in de regio geïntroduceerd als Stuxnet in maart 2010, maar bleef tot nu toe inactief. Vitaly Kamluk, malware-expert bij Kaspersky vermoedt dat Flame al sinds augustus 2010 actief is en ontwikkeld lijkt te zijn in opdracht van een regering. Mogelijk is het Flame-virus afkomstig van dezelfde maker die Stuxnet ontwikkelde. Dit zou weer alles wijzen op Israël, dat in het verleden liet doorschemeren dat het achter Stuxnet zat. (1)


Zit Israël achter de cyberaanval?


De Israëlische minister van Strategische Zaken, Moshe Ya'alon, wilde voor de legerradio geen ondubbelzinnig antwoord geven op de vraag of Israël al dan niet achter Flame zat, maar hij zei wel:"Israël is gezegend met een zeer productieve hi-tech sector, die mogelijkheden heeft op zakelijk en veiligheidsgebied." (1) Men denkt momenteel dat Flame gerichte aanvallen uitvoert op specifieke data. Flame is een zogeheten 'cyber-spionageworm.' Het virus verzamelt de bedoelde data, waaronder documenten, audiogegevens, foto's, screenshots en chats, verzendt die naar 80 servers in diverse plaatsen op aarde en wist die gevoelige informatie op computers in het Midden-Oosten daarna volledig. Kaspersky ontdekte het Flame-virus in meer dan zeshonderd plekken in onder andere Iran, Soedan, Israël, Syrië, Libanon, Saoedi-Arabië en Egypte. De experts van Kaspersky waren zo geschokt dat Flame ondanks zijn enorme grootte van 20 gigabyte zo lang verborgen wist te blijven. "Het is behoorlijk fantastisch en ongeloofelijk in complexiteit,"vertelde Alexander Gostev, veiligheidsexpert van Kaspersky aan Wired Magazine. "Het kost ons tien jaar om alles volledig te begrijpen." (1)


Commando's van het Flame-virus
Tegelijkertijd met de otndekking en bekendmaking van Flame kondigde Israël aan dat het land ruim 10 miljoen euro zal investeren in nationale verdediging tegen computercriminaliteit. Een groot deel van die middelen gaat naar particuliere Israëlische bedrijven die innotieve methoden kunnen tonen voor het aanpakken van nieuwe bedreigingen van computers. (1) 


Barack Obama gaf opdracht voor cyberaanval


Het blijkt dat Israël niet achter de cyberaanval zit, maar Amerika. De Amerikaanse krant The New York Times meldde dat de Amerikaanse president Barack Obama de opdracht heeft gegeven voor cyberaanvallen tegen het Iraanse kernprogramma. Het Witte Huis gebruikte daarvoor de computerworm Stuxnet. (2)


Amerikaanse cybercommando
In de zomer van 2010 lekte het computerprogramma, dat ontwikkeld werd in samenwerking met Israël, per ongeluk (?) uit door een programmafout. Ondanks dat Stuxnet wereldwijd computersystemen had geinfecteerd, gaf Obama opdracht het programma nog uit te breiden. De Stuxnet-worm beschadigde uiteindelijk zo'n 1000 van de 5000 centrifuges van de centrale in Natanz, Iran. (2) 


De analisten vermoeden dat de Stuxnet-worm ontwikkeld werd door de Verenigde Staten en Israël om het omstreden Iraanse nucleaire programma te ontregelen. We juichen de cyberaanval op Iraanse computers toe waardoor het nucleaire programma behoorlijk in de war gestuurd wordt en een 'ernstige' vertraging oploopt. Echter is de cyberaanval met het Flame-virus niet het einde van de Iraanse kernprogramma. Met zijn nucleaire programma is en blijft Iran een groeiende bedreiging voor Israël en de regio. Ja, ook voor de hele wereld. Het Westen begaat een grote fout door langs diplomatieke wegen met Iran te onderhandelen. Op deze manier heeft Iran tijd gewonnen door rustig te doorgaan met het ontwikkelen van de atoombom. De diplomatieke mogelijkheden zullen op 'n dag uitgeput raken, net zoals de westerse leiders volkomen gefaald hadden in het bewaren van de vrede, toen ze een verdrag hadden gesloten met Adolf Hitler. Het nucleaire programma baart niet alleen Israël maar ook Saoedi-Arabië en de Golfstaten grote zorgen. Het militaire ingrijpen lijkt het enige alternatief te zijn. Het Iraanse streven naar kernwapens kan een halt toegeroepen worden door een militair ingrijpen. Geweld is de enige taal dat de Iraanse machthebbers verstaan.

Bid dat het Iraanse streven naar de atoombom helemaal verrijdeld zal worden en het hele programma in de war gestuurd zal worden. Alleen God kan ingrijpen. Daarom leert de Bijbel ons voor overheden, koningen en machthebbers te bidden, opdat we in vrede kunnen leven. (I Timótheüs 2:1-2) We hoeven niet bang te zijn voor wat er zal gaan gebeuren. God heeft alles onder Zijn controle. Om Sions wil zal ik niet zwijgen. God zegene u.


                                                                             Paul


Het auteursrecht van dit artikel ligt bij de blogger. Zonder toestemming van blogger Paul zijn vermenigvuldiging, eigen gebruik en publicatie in een ander blog verboden.




Bronnen en referenties:


(1) Israel Today: Nieuwe supervirus treft 5000 computers in Midden-Oosten. 29-05-2012
(2) TT-Canvas:"Obama gaf opdracht voor cyberaanval." 2-06-2012

Geen opmerkingen: