dinsdag 3 januari 2012

De val van Bashar al-Assad is nabij



De val van Assad onvermijdelijk...


"Als het aan Israël ligt, heeft de Syrische president Bashar al-Assad nog maar 'een paar weken' om van zijn presidentschap te genieten,"zijn de woorden van Ehud Barak, de Israëlische minister van Defensie, toen hij afgelopen maandag 2 januari 2012 in de Knesset, het Israëlische parlement, in Jeruzalem toesprak. Vorige maand verklaarde Ehud Barak ook in zijn telefonische interview met de journalisten dat de val van Bashar al-Assad zeer onvermijdelijk is geworden. "Het einde van het regime van de Syrische president Bashar al-Assad is onvermijdelijk. Hij kan nog weken aan de macht blijven, maar maanden of jaren lijken uitgesloten,"aldus Barak. Ook waarschuwde hij dat Assad hetzelfde lot zou ondergaan als Muammar Khadaffi en Saddam Hoessein. (1)


Ehud Barak
Syrië werd vroeger beschouwd als een 'stille bondgenoot van Israël', die de stabiliteit hielp bewaren aan de grens met de Golanhoogte. Jeruzalem verkoos ook de familie Assad boven het alternatief van islamitische fundamentalisten. Aan die houding lijkt nu voorgoed een einde te zijn gekomen. "De familie Assad heeft elke legitimiteit verloren en heeft zich met de brutale slachting van het eigen volk voorbij het 'point of no return' begeven. Assad is niet langer relevant,"zei Barak. (1) 


De Israëlische minister van Strategische Zaken, Moshe Ya'alon bevestigde de zienswijze van Barak. "Het is een kwestie van tijd en bloedvergieten vooraleer we getuige zullen zijn van de val van Assad. Dat is de inschatting die wij maken,"aldus Moshe Ya'alon. Nog volgens Barak zal de val van Assad een zware klap zijn voor de radicale as onder leiding van Iran. "Iran wordt verzwakt, Hezbollah wordt verzwakt en de steun voor Hamas wordt verzwakt. Iran verliest een bolwerk in de Arabische wereld. Het zal Turkije sterker maken, een natuurlijke rivaal van de Iraanse hegemonische intenties...wat dan weer goed is voor Israël." (1) Met zijn uitspraak die hij vorige maand deed, heeft Barak nu gelijk gekregen. Want de Hamasleider Haniyeh had op zijn eerste buitenlandse reis sinds 2007 een bezoek gebracht aan Turkije. Hij sprak met de Turkse premier Erdogan. (2) Ook bezocht hij het schip dat in 2010 door Israëlische commando's werd geenterd, waarbij negen Turkse activisten om het leven waren gekomen. Sinds het incident op het schip van de Gazavloot zijn de betrekkingen tussen Turkije en Israël ernstig verslechterd. Haniyeh bedankte Turkije voor zijn rol bij de ruil van de Israëlische militair Shalit voor ruim Palestijnse terroristen die in Israël gevangen zaten. Met enkele van die Palestijnen had Haniyeh in Turkije een ontmoeting. Met zijn bezoek aan Turkije leek Haniyeh steun bij de Turken te zoeken. Dat was inderdaad het geval. Zoals Barak al duidelijk aangaf, is Turkije op politiek en militair gebied steeds sterker geworden. Turkije speelt ook een actieve rol in de Syrische opstand en bewapent ook de Syrische oppositie SNC. 


Barak kan nog niet zeggen wat er zal gebeuren na de val van Assad. De val van Assad en de machtswisseling kunnen grote gevolgen hebben voor de Golanhoogte, het gebied dat Israël sinds 1967 veroverde, aldus een verklaring van het Israëlische Ministerie van Defensie. 


De Syrische president
Bashar al-Assad
De Arabische Liga roept op tot een staakt-het-vuren..


De onlusten in Syrië duren nog steeds voort. De Arabische Liga zegt dat het Syrische leger ook de laatste dagen op burgers heeft geschoten. Het leger heeft zich teruggetrokken in de buitenwijken van de steden, maar er zijn volgens secretaris-generaal el-Arabi nog altijd scherpschutters actief. Hij roept op tot een staakt-het-vuren. Sinds vorige week dinsdag zijn er waarnemers van de Arabische Liga in Syrië. Maar ondanks hun aanwezigheid zouden er nog zeker 150 burgers volgens de VN en de media zijn gedood. El-Arabi roept de oppositie en Syrische burgers op de waarnemers te helpen. 


Sinds maart 2010 gaan Syrische betogers, vooral islamisten, de straat op om te betogen tegen het dictatoriale regime van Bashar al-Assad. Volgens de VN zijn al meer dan 5000 doden gevallen. De VN baseren het dodenaantal op inschatting. 


Een Syrische jongen betoogt tegen het regime.
Buitenlandse inteventie in Syrië?


Op 21 december 2011 had de Syrische oppositie SNC bij de VN-Veiligheidsraad en Arabische Liga aangedrongen om in spoedzitting bijeen te komen, nadat er volgens de SNC weer "200 mensen zijn afgeslacht" door Syrische troepen. De SNC wil dat de Veiligheidsraad Syrische plaatsen die worden aangevallen door regeringstroepen, uitroept tot "safe havens", die onder internationale bescherming staan. De regering in Damascus reageerde boos op de oproep van de oppositie en stelde dat de SNC aanstuurt op buitenlandse interventie, zoals het in Libië al was gebeurd, en daardoor het vredesplan van de Arabische Liga in gevaar brengt. 


De vraag is of het Westen, vooral de NAVO, in Syrië mag interveniëren. Hoe zouden Rusland en China die het regime van Bashar al-Assad nog steeds steunen, hierop reageren? Niet te vergeten de reactie van Israël! Rusland, China en Israël zijn absoluut geen voorstanders van westerse interventie. Bovendien is de westerse interventie niet verantwoord en geligimiteerd. De NAVO had de Libische dictator Muammar Khadaffi immers vermoord! De westerse politici moeten zich gaan afvragen of de Syrische oppositie SNC het Syrische volk nog echt vertegenwoordigt, gezien het feit dat de meerderheid van de Syrische bevolking niet achter de SNC staat! Er zijn ook andere gematigde Syrische oppositiegroepen, die door de westerse regeringen volkomen genegeerd worden. Met de gematigde oppositiegroepen kunnen de Syrische regering, de Arabische Liga en het Westen echt gaan praten. Zeker niet met de islamitische SNC die duidelijk uit is op een dictatuur! 


De val van Bashar al-Assad is absoluut onvermijdelijk. Ik deel ook de visie van Ehud Barak. Wanneer Assad ten val gebracht zal worden, is een kwestie van tijd. Met de Israëlische analisten ben ik het ook eens dat de val van Assad niet tot een echte democratie in Syrië zal leiden. Het zal wel leiden tot een nieuwe islamitische dictatuur. 


Om Sions wil zal ik niet zwijgen. God zegene u.


                                                     
                                                                    Paul


Bronnen en referenties:


(1) Reformatorisch Dagblad, Express 2-01-2012
(2) NOS-TT 2-01-2012

Geen opmerkingen: