woensdag 28 november 2012

Weeknieuws Israël november 2012. Deel 4


Het weeknieuws Israël verschijnt iedere week. Elke dag zal het nieuws bijgewerkt worden, behalve zaterdag. Op zaterdag, de Sabbat, zal geen nieuwsbericht verschijnen.

Vrijdag 30 november: Statusverhoging van niet-lidstaat PA goedgekeurd door de VN

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft donderdag de statusverhoging van de Palestijnse Autoriteit goedkeurd. De Palestijnse gebieden zijn voortaan een "waarnemende niet-lidstaat" van de VN. Voorheen was de PA een "permanente waarnemer." In een toespraak tot de Algemene Vergadering zei de Palestijnse president en Holocaustontkenner Mahmoud Abbas:"We roepen de Algemenen Vergadering op om een geboorteakte uit te geven voor de staat Palestina." Abbas wil een Palestijnse staat zonder Joden in de Bijbelse én Joodse gebieden Judea en Samaria vestigen met Oost-Jeruzalem als hoofdstad. En hij noemde Israël een 'bezetter' en 'agressor' en verwees naar de recente oorlog tussen Israël en de Gazastrook, waarbij Israël "mannen, vrouwen en kinderen gedood heeft." Een uitspraak, waarmee Abbas in één klap het terrorisme rechtvaardigt van Hamas en de Islamitische Jihad jegens de Joodse Staat. Over de raketbeschietingen op Israël heeft Abbas géén woord gerept. Het is ook duidelijk dat de Palestijnse president Abbas helemaal géén vrede met Israël wil.

De goedkeuring gebeurde met een ruime meerderheid onder de VN-lidstaten. 138 landen stemden voor, negen landen tegen en 41 landen, waaronder Nederland, onthielden zich. De Verenigde Staten, Israël, Canada, Tsjechië, Palau, Micronesië, Nauru, Panama en de Marshall Eilanden hadden tegen de statusverhoging gestemd. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton, noemde de stemming ongelukkig en contraproductief. Volgens haar plaatst ze meer obstakels op de weg naar de vrede. Israël heeft al eerder aangekondigd dat het zich nu niet meer aan de Oslo-Akkoorden zal houden en maatregelen zal nemen tegen de Palestijnse Autoriteit. Bovendien wil Israël absoluut niet dat Judea en Samaria een nieuwe terroristische basis wordt van Iran om Israël aan te vallen. Een woordvoerder van het Simon Wiesenthal Centrum noemt de VN-stemming die 'Palestina' accepteert, een lastercampagne. "De campagne die de historische band van het Joodse volk met het Land van Israël ontkent, duurt onverminderd voort." "De stemming van vandaag in de Verenigde Naties heeft niets te maken met de werkelijkheid. Vrede in het Midden-Oosten zal slechts tot stand komen vanaf het ogenblik dat de Palestijnen met de Israëliërs rond de tafel gaan zetten en onderhandelen. Er is geen andere manier om vrede in het Midden-Oosten te bereiken,"aldus rabbijn Marvin Hier. Bron: TT-Canvas, Nieuws-uitgelicht-infonu.nl/laatste nieuws Israël, Brabosh.com 30-11-2012

Donderdag 29 november: Iran werkt wel aan een kernwapen

Heel slecht en onaangename nieuws voor naïeve mensen die nog steeds blijven geloven dat het Iraanse nucleaire programma vreedzaam is: Een bericht van AP is bevestigd door inspecteurs van het internationale Agentschap voor Atoomenergie (IAEA) dat Iran wel degelijk werkt aan een kernwapen. IAEA-functionarissen melden niet alleen dat Iran bouwt aan een kernwapen, maar dat het werkt aan...een heel grote bom. Het persbureau AP meldde eerder deze week dat het diagrammen had verkregen met berekeningen voor 'nucleaire explosieve kracht'. De gewenste hoeveelheid was 50 kiloton. IAEA-functionarissen, waarmee het persbureau AP sprak, bevestigden dat het diagram hetzelfde was als het exemplaar dat de inspecteurs onlangs ontdekten in een Iraans nucleaire faciliteit. 

Het IAEA nam het diagram op in een rapport over Iran's atoomprogramma, maar sommigen in de internationale gemeenschap bleven de mogelijkheid dat Iran naar kernwapens streeft, afzwakken. Volgens het bericht van AP zijn veel IAEA-functionarissen gefrustreerd door de manier waarop de Westerse landen deze duidelijk zeer gevaarlijke en urgente situatie aanpakken. Eén van de inspecteurs vestigde er de aandacht op dat je het diagram niet als iets anders zou kunnen opvatten  als plannen voor een wapen, wat alle Iraanse beweringen ontmaskert dat zijn nucleaire programma alleen voor civiele doeleinden is. Bovendien kan Iran slechts een demonstratie geven van zijn nucleaire capaciteiten, dan doet het land dit met een veel kleinere bom. Vijftig kiloton heeft drie keer de explosieve kracht van de bommen die aan het eind van de Tweede Wereldoorlog de Japanse steden Hiroshima en Nagasaki verwoestten. Een bom van deze grootte is waarschijnlijk bedoeld voor gebruik tegen een vijand. Bron: Israel Today Headlines 29-11-2012

Donderdag 29 november: Stemming VN resolutie niet-lid status PA

De Palestijnse president Mahmoud Abbas van de Palestijnse Autoriteit gaat vandaag de Algemene Vergadering van de VN toespreken en een verzoek tot niet-lidstatus indienen. Ook zal hij volgens Palestijnse functionarissen voorwaarden formuleren voor vredesonderhandelingen met Israël. Het ziet er naar uit dat de Verenigde Naties de resolutie zal aannemen ondanks groot verzet van de Verenigde Staten en Israël. De Verenigde Staten zegt dat onderhandelingen over een tweestaten-oplossing alleen via Jeruzalem en Ramallah gaan en niet via New York. De Verenigde Staten heeft de Palestijnse president Abbas ernstig gewaarschuwd dat de Palestijnen geen 200 miljoen dollar aan steun zullen ontvangen indien ze de niet-lid status verwerven. Ook Israël zal belastinggelden gaan inhouden. Er is zelfs een Israëlische plan bekend om de Palestijnse Autoriteit geheel te ontmantelen. Dit kan alleen gebeuren als de PA haar status op agressieve wijze tegen Israël zal gaan gebruiken. 

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zei vanmorgen dat Israël bereid is in vrede te leven met de Palestijnen, als dit NIET ten koste gaat van de veiligheid van de Joodse Staat. De Palestijnen moeten Israël erkennen als Joodse Staat en het geweld afzweren en het conflict voor eeuwig beëindigen. Volgens premier Netanyahu zal Israël de VN-resolutie niet accepteren. Netanyahu wijst erop dat een Palestijnse staat alleen via onderhandelingen kan komen en niet via een VN-resolutie die voorbij gaat aan de veiligheid en belangen van Israël. Deze resolutie zal de vrede ver weg brengen dan ooit. "De VN kan de 4000 jaar oude band tussen het Joodse volk en het Land Israël niet breken,"aldus de Israëlische premier. De Israëlische ambassadeur bij de VN, Ron Prosor, noemt het Palestijns verzoek bij de VN om statusverhonging "zeer destructief." Hij noemt vier redenen waarom het Palestijns initiatief niet ondersteund kan worden:

1 Hamas die de scepter zwaait over de Gazastrook, en de Palestijnse Autoriteit die de Westbank 
   bestuurt, zijn met elkaar in conflict. Van een politieke eenheid is er geen sprake.
2 Staten die erkend worden door de VN, moeten beloven 'vredelievend' te zijn. Hamas heeft geen 
   vredelievende bedoelingen, zoekt constant de confrontatie met Israël en streeft naar de 
   vernietiging van de Joodse Staat.
3 Zowel de Gazastrook als de Westbank zijn absoluut géén democratieën! Beide regimes 
   eerbiedigen de mensenrechten helemaal niet en maken zich regelmatig schuldig aan schending 
   van mensenrechten.
4 De Palestijnse economie is niet levensvatbaar en blijft geheel afhankelijk van buitenlandse hulp. 

In de Palestijnse autonome gebieden zijn de Palestijnen op straat gegaan om feest te vieren. Ze zijn er zeker van dat de VN resolutie wordt aangenomen. Hamas laat weten zich niet te gaan bemoeien met het Palestijns verzoek. 

Tot zover bekend zijn de stemmingen bij de VN: Duitsland, Nederland, Tsjechië, Letland, Litouwen onthouden zich terwijl Groot-Brittannië (alleen onder bepaalde voorwaarden, anders onthouding), Frankrijk, Zwitserland, Denemarken, Spanje en Italië zijn voor de niet-lid status van de Palestijnse Autoriteit. Bron: Nieuws-uitgelicht-infonu.nl/laatste nieuws Israël 29-11-2012

Donderdag 29 november: President Togo voor het eerst op staatsbezoek in Israël

De president van Togo, Faure Essozimna Gnassingbé, kwam woensdag officieel op werkbezoek in Israël. De sfeer was geheel vriendelijk. Israël wil naast diplomatieke relaties ook strategische banden met Togo aangaan. De Israëlische president Shimon Peres zei dat de ontwikkeling van Togo laat zien dat heel Afrika zonder armoede kan leven. Het is in het belang van de hele wereld dat Afrika zich verder goed ontwikkelt. 


President van Togo, Gnassingbé, (links) en president
Shimon Peres, (rechts) in Peres' residentie in Jeruzalem
 
President Togo in de Hal van Namen in Yad Vashem
Holocaust museum, Jeruzalem
 
Zowel Israël als Togo hebben een gebrek aan grondstoffen, maar hebben zich toch goed weten te ontwikkelen. De Israëlische president Peres benadrukt dat Togo en Israël als vrienden met elkaar moeten goed omgaan. De president van Togo deelt de visie van Peres. Beide presidenten bespraken ook de Iraanse kwestie. Verder werd er gesproken over verregaande samenwerking op het gebied van landbouw. Veel delegaties uit Togo komen naar Israël voor agrarisch onderwijs. Bron: Nieuws-uitgelicht-infonu.nl/laatste nieuws Israël 29-11-2012

Woensdag 28 november: Israël zet zich schrap voor Palestijns verzoek aan VN

Israël heeft zich woensdag diplomatiek schrap gezet voor de op donderdag stemming in de Algemene Vergadering van de VN over het verzoek om 'Palestina' te erkennen als niet-lid waarnemer Staat en de grote gevolgen die dit kan hebben voor het vredesproces. Deze eenzijdige stap is een schending van de door de Palestijnse Autoriteit ondertekende overeenkomsten met Israël. Aanvankelijk had Israël gedreigd hierop te reageren door de zogenaamde Oslo-Akkoorden op te zeggen en onderhandelingen te beginnen met andere organisaties die beweren de Palestijnse Arabieren te vertegenwoordigen. 

Maar dinsdag zeiden Israëlische functionarissen dat het besloten was om in plaats daarvan te kiezen voor een 'low profile'-benadering van de stemming, in de hoop dat het stopzetten van bilaterale onderhandelingen door de Palestijnse Autoriteit voor zichzelf zou spreken. Maar gezien Israëls ervaringen met de internationale gemeenschap betreffende het Israëlisch-Arabische vredesproces lijkt die benadering optimistisch tegen beter weten in. Intussen wordt verwacht dat de resolutie om 'Palestina' te erkennen bij de stemming met een ruime meerderheid wordt aangenomen, ondanks pittige tegenstand van Israël, de Verenigde Staten, Canada en een aantal andere landen. Onder de landen die de motie steunen , zijn Frankrijk, Spanje en Zwitserland. Groot-Brittannië overweegt ook voor te stemmen. Stemmingen in de Algemene Vergadering zijn niet bindend, dus de resolutie zou weinig directe juridische betekenis hebben. Het zou echter de Palestijnse Autoriteit in staat stellen het lidmaatschap aan te vragen van het Internationaal Strafhof (ICC) en het Internationaal Gerechtshof (ICJ), waar de Palestijnen zeker regelmatig rechtszaken tegen Israël zouden aangespannen. Wanneer 'Palestina' is erkend door de VN, zou dit ook het vredesproces ingewikkelder maken, want het zou de Palestijnse Autoriteit meer invloed geven en het zou Israël ernstig hinderen bij het optreden tegen terroristische dreigingen in door de Palestijnen bestuurde gebieden in Judea en Samaria. Bron: Israel Today Headlines 28-11-2012

Woensdag 28 november: Zware druk op de Palestijnen om ICJ en ICC

De Palestijnse Autoriteit wordt onder zware druk gezet te beloven geen zaken wegens oorlogsmisdaden te beginnen tegen Israël, als Palestina donderdag als staat wordt erkend. Het land zou dan naar het Internationaal Strafhof (ICC) en het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in Den Haag kunnen stappen. Met name de Britse en de Amerikaanse regering voeren de druk op om Israël in bescherming te nemen. Maar de Palestijnse Autoriteit is niet voornemens te zwichten voor die druk, aldus een Palestijnse staatsfunctionaris. "Israël heeft geen reden ICC en ICJ te vrezen als het niet schuldig is aan oorlogsmisdaden,"aldus PLO-topvrouw Hanan Ashrawi. Maar de PA is wel degelijk van plan om naar het ICC te stappen om vervolgens Israël aan te klagen wegens vermeende oorlogsmisdaden. Bron: Elsevier 28-11-2012

Dinsdag 27 november: Frankrijk steunt Palestijnse aanvraag

Frankrijk zal de aanvraag van de Palestijnen voor een waarnemersstatus bij de VN steunen, zo laat Parijs weten. De Franse minister van Buitenlandse Zaken, Fabius, heeft dat gezegd. De Palestijnse president Mahmoud Abbas legt het verzoek donderdag voor aan de Algemene Vergadering van de VN. Britse diplomaten meldden dat ook Groot-Brittannië de aanvraag steunt. Londen zou als voorwaarde stellen dat de Palestijnen geen aanvraag doen voor andere VN-organen. De Palestijnen moeten verder zonder voorwaarden plaatsnemen aan de onderhandelingstafel met Israël. De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, Frans Timmermans, zei onlangs dat de aanvraag vredesoverleg niet bevordert. Bron: NOS nieuws

Maandag 26 november: Ehud Barak verlaat de Israëlische politiek

De Israëlische minister van Defensie, Ehud Barak, kondigt aan de Israëlische politiek na de parlementsverkiezingen van januari 2013 te verlaten. Hij blijft als minister nog steeds aan. Hij zal zijn ambt neerleggen zodra er na de verkiezingen een nieuw kabinet is, deelde hij op een persconferentie mede. De aankondiging van zijn aftreden kwam vrijwel onverwachts. Ehud Barak's populariteit was de afgelopen weken enorm gestegen dankzij de operatie Pillar of Defense, die Israël de afgelopen weken tegen Hamas in de Gazastrook voerde. Barak zei dat zijn beslissing voortvloeit uit het verlangen meer tijd met zijn familie door te brengen, en dat het tijd is om plaats te maken voor jonge Israëlische politici. Deze woorden werden door commentatoren in de Israëlische media echter weinig serieus genomen. Want Barak was namelijk nog maar net uitgesproken of de speculaties over zijn volgende stap deden de ronde. Sommige analisten menen dat de Israëlische premier Benjamin Netanyahu hem bij een volgend kabinet kan vragen opnieuw minister van Defensie te worden.


Ehud Barak tijdens een persconferentie
Ehud Barak werd als Ehurd Brog in 1942 in de kibboets Mishmar HaSharon in Brits Palestina geboren uit Oost-Europese ouders. Hij was klein van postuur en leek geen topmilitair te worden, maar eerder een voortreffelijk pianist, wat hij overigens ook is. Ehud Barak studeerde wis- en natuurkunde en economisch management, maar toen hij eenmaal in militair dienst betrad, bleek hij op zijn 17e zijn draai te hebben gevonden als militair. 

Ehud Barak en zijn ouders en drie broers
Wat volgde, was een veelbewogen militaire en politieke carrière. In 1959 ging hij het leger in en klom hij op tot een van de meest gedecoreerde militairen. Hij diende als commandant bij diverse missies in oorlogen en antiterreurcampagnes. Barak klom op tot de hoogste rang, die van staf-chef in de rang van luitenant-generaal. 


Soldaat Ehud Barak en de gedode
terroriste Dalal Mughrabi
Hij was de meest gedecoreerde soldaat in de korte geschiedenis van de moderne Staat Israël. Hij nam deel aan tal van gevechten en gedurfde commando-overvallen, menigmaal samen met de huidige Israëlische premier Netanyahu. Eén van Barak's acties was het vakkundig uitschakelen van een Palestijnse meest gevaarlijke terroriste, genaamd Dalal Mughrabi. Dalal Mughrabi, een zeer wrede massamoordenares, die door de Palestijnen nog steeds als martelares wordt vereerd, was verantwoordelijk voor Coastel Road Massacre (Het bloedbad van de kustweg). Tijdens The Coastel Road Massacre werden 37 Israëliërs, waaronder 13 kinderen, op 11 maart 1978 in een bus gegijzeld en later vermoord door Dalal Mughrabi en de andere Palestijnse terroristen. 

Zijn politieke carrière bij de Arbeiderspartij was veelzijdig. Hij was onder meer minister van Binnenlandse Zaken en van Buitenlandse Zaken. In `1997 werd hij gekozen tot partijleider. Het premierschap wachtte in 1999, nadat hij de verkiezingen Likoedleider Benjamin Netanyahu had verslagen. Barak onderhandelde in juli 2000 in het Amerikaanse Camp David met PLO-leider Yasser Arafat over een slotakkoord, maar ze bereikten geen overeenstemming. Eind september van dezelfde jaar brak de zogeheten al-Aqsaopstand onder de Palestijnen uit, die in de daaropvolgende jaren een zware tol eiste. Barak werd in maart 2001 opgevolgd door Likoedleider Ariel Sharon. In 2007 werd Barak opnieuw gekozen tot leider van de Arbeiderspartij. Premier Ehud Olmert benoemde hem tot vicepremier en minister van Defensie. In 2009 bekleedde hij deze functie eveneens in het kabinet van Likoedpremier Netanyahu. Bij de verkiezingen van 2009 behaalde zijn Arbeiderspartij overigens slechts dertien zetels. In de Arbeiderspartij bestond echter grote ontevredenheid over Baraks samenwerking met Netanyahu, toen bleek dat het vredesproces onder deze premier van Likoed nergens toe leidde. In 2011 stapte Barak echter met vier andere partijgenoten uit de Arbeiderspartij en richtte zijn eigen Atzmautpartij (onafhankelijkheid) op. Daarna bloeide de Arbeiderspartij onder leiding van Shelley Yachimovich weer op. 



Ehud Barak: We zijn een vredezoekende
natie
Ehud Barak en Benjamin Netanyahu werkten nauw samen. Beiden waarschuwden voor het gevaar van een nucleair bewapend Iran. Maar Barak vreesde dat Netanyahu te veel wilde afwijken van wat de Amerikanen voor ogen hadden. Barak zorgde voor goede relaties met Washington en slaagde erin een nauwe militaire samenwerking met de Amerikanen op te bouwen. Onder zijn bewind ontwikkelde Israël een formidabele verdedigingscapaciteit tegen binnendringende raketten. Barak, een strategisch en analytisch denker, vormde in het kabinet Netanyahu een rem op rechts-radicale elementen. Veel Israëlische politici hadden overwegend lof voor zijn carrière. Ze wezen erop dat Ehud Barak veel heeft bijgedragen aan de veiligheid van Israël. Shelley Yachimovich, de leider van de Arbeiderspartij, herinnerde aan Barak's militaire carrière en wenste Barak het beste in zijn nieuwe leven buiten de politiek:"Ehud Barak is de meest gedecoreerde soldaat ter wereld, een zeer gewaardeerd man op het gebied van internationale veiligheid en een man die meer dan het volk ooit zal weten heeft bijgedragen aan het leger en de staatsveiligheid." Naftali Bennett, de nieuwe leider van de Israëlische rechtse partij HaBayt HaYehuda (Het Joodse Huis), was ook vol lof:"Ehud Barak is een man met vele verdiensten en verbazingwekkende bijdragen aan de Staat. Velen van ons danken ons leven aan hem." Echter was het niet allemaal positief. Velen zagen Ehud Barak als een sluwe en egoïstische politieke rivaal en verheugden zich over zijn vertrek uit de Israëlische politiek. Veel rechtse personen gaven Barak persoonlijk de schuld voor het belemmeren van de groei van de Joodse gemeenschappen in Judea en Samaria in de afgelopen jaren. Bron: Reformatorisch Dagblad, Israel Today Headlines 26-11-2012

Zondag 25 november: Hamas herbewapent zich zoals verwacht

Al mogen iedereen denken dat nu de Israël-Gazaoorlog voorbij is, keert de rust weder. Al beweren de zelfbenoemde "Midden-Oostendeskundigen" dat de schuld van de oorlog bij Israël ligt. Niets is waar wat de zogenaamde 'deskundigen' zeggen. Het staat vast dat de werkelijke schuld bij Hamas ligt, omdat deze terreurbeweging zelf begonnen was met de raketbeschietingen. De wapenstilstand is in werkelijkheid een adempauze voor Hamas. De Hamasbeweging heeft tijd nodig om zich volledig te herbewapenen, zoals in het verleden al gebleken is. 

Israëlische waarnemingssatellieten hebben een Iraans vrachtschip gesignaleerd dat in de Iraanse haven Bandar Abbas werd geladen met raketten en andere wapens, vermoedelijk voor Hamas, dat de Gazastrook met de harde hand bestuurt. Dit heeft de Londense Sunday Times vernomen uit Israëlische bronnen. Zo'n transport hoeft voor niemand een verrassing te zijn. Israël heeft ingestemd met een plotseling (en volgens sommigen voorbarige) wapenstilstand in Gaza, waarbij de Israëlische leiders het volk vertelden dat de militaire doelen allemaal waren bereikt. Dat kan waar zijn, want van Hamas' rakettenarsenaal was veel vernietigd, MAAR dat is slechts de helft van het verhaal. 

Hamas is nog steeds aan de macht en blijkbaar populairder dan ooit na zijn fictieve 'overwinning' over Israël, zodat het niet moeilijk zal zijn gewillige strijders te vinden die helpen bij de herbewapening. En Iran lijkt maar al te bereid om de rekening te betalen. Als de inlichtingenbronnen gelijk hebben, zal het vrachtschip naar Soedan varen, vanwaar de Fajr-5 middellange-afstandsraketten over land naar Gaza worden gesmokkeld. De Shahab-3 lange-afstandsraketten, die waarschijnlijk ook aan boord zijn, zullen waarschijnlijk in Soedan blijven, dat maar al te graag wil meedoen in de volgende oorlog tegen Israël. Nu het steeds duidelijker wordt dat Hamas zal herstellen en misschien zijn gevechtskracht zelfs zal versterken,m en nu de voorbarige wapenbstilstand deze organisatie een groot zelfvertrouwen heeft gegeven, vragen veel Israëli's zich af wat de bedoeling was van de beperkte luchtcampagne die hun land heeft gevoerd. Bron: Israel Today Headlines 25-11-2012

Om Sions wil zal ik niet zwijgen. God zegene u.

                                                                                         Paul Parker

Het auteursrecht van dit artikel ligt bij de blogger en de genoemde nieuwsbronnen. Zonder toestemming van blogger Paul zijn vermenigvuldiging, eigen gebruik en publicatie in een ander blog of website verboden.


Geen opmerkingen: