vrijdag 7 februari 2014

Nieuws wetenschap februari 2014. Deel 1


Het nieuws wetenschap verschijnt maandelijks. Soms krijgt deze een vervolg. Alle wetenschappelijke nieuws wordt op dit artikel onderworpen aan de kritische toetsing door de Bijbel. De Bijbel spreekt de wetenschap niet tegen. Wel wijst de Bijbel de evolutietheorie volledig af omdat de evolutieleer gebaseerd is op hypotheses, die door echte wetenschappelijke feiten niet ondersteund worden.

Deze planten groeien nu in de ruimte...

Dit is geen science-fiction meer, maar een werkelijkheid. Russische kosmonauten zijn erin geslaagd meerdere soorten gewassen te oogsten aan boord van het Internationale Ruimtestation (ISS). "Het is veilig om de groenten te eten,"liet wetenschapper Margarita Levinskikh weten. "Het experiment met de erwten is zeer belovend." De kosmonauten zijn er daarnaast ook in geslaagd Japanse bladgroenten en dwergtarwe te produceren. Aan die dwergtarwe zaten weer tarwekorrels van 'uitmuntende kwaliteit', aldus de wetenschapper. Levinskikh is onderzoeker aan het Institute of Biomedical Problems van de Russische Academie van Wetenschappen in Moskou. Het is de bedoeling dat Russische kosmonauten volgend jaar ook rijst, tomaten en paprika gaan kweken. De groenen worden geproduceerd in de broeikas aan boord van het ISS. De kas moet eerst reparaties ondergaan voordat het volgend jaar weer gebruikt kan worden, meldt het Russische persbureau RIA Novosti. (1)

Groente in de broeikas van het ISS
De gewassen zouden uiteindelijk een aanvulling kunnen zijn op de voeding van de astronauten. Maar daarnaast zal ook onderzocht worden of de gewassen in de ruimte genetisch veranderen. Al het voedsel aan boord van het ISS wordt tot nu toe nog regelmatig bevoorraad vanaf de aarde. Een paar weken geleden vertrok een commercieel vrachtschip naar het ruimestation, met aan boord 1300 kilo aan voorraad, waaronder voeding, kleding, kerstcadeautjes van de families van de astronauten en...mieren voor een onderzoeksproject. (1)

Begin dit jaar maakte NASA bekend dat de levensduur van het ISS met zeker vier jaar wordt verlengd, dankzij een financiële garantie van de Amerikaanse overheid. Hierdoor kan het ruimtelaboratoruim minstens tot 2024 onderzoek blijven doen. De verlengde levensduur moet er onder meer toe leiden dat onderzoeksinstituten en bedrijven geld blijven investeren in het onderzoek in gewichtsloosheid. (1)

Regenwormen en goudvissen in ruimtestation

Eerder werd gemeld dat mieren voor een onderzoeksproject afgeleverd zouden worden. Echter heeft een Russische capsule op donderdag 6 februari goudvissen en regenwormen bij het Internationaal Ruimtestation ISS afgeleverd. De dieren zijn op Russisch-Japans verzoek naar het ISS gebracht voor wetenschappelijke experimenten. Ze reisden mee met een bevoorradingstransport. Doel is om meer te weten te komen over gesloten ecosystemen in de ruimte. Daarnaast is het de bedoeling dat tests met goudvissen en regenwormen meer duidelijkheid geven over het zwakker worden van spieren en botten in een gewichtloze omgeving. De Russische ruimtevaartorganisatie Roskosmos meldde dat de capsule volgens planning was gearriveerd. (2)

Goudvis in de ruimte
Behalve van goudvissen en regenwormen is het ISS ook voorzien van brandstof, voedsel, drinkwater en andere noodzakelijkheden. Verder leverde het transport een kleine Peruaanse satelliet af. In het ISS werken momenteel drie Russen, twee Amerikanen en een Japanner. Het ruimtestation draait op een hoogte van meer dan 400 kilometer rond de aarde. (2)

Eerste mens met 'gevoel' in bionische hand

Wie zich James Cameron's film 'The Terminator' nog steeds goed herinnert, weet dat de Terminator naast het ijzeren geraamte ook mechanische handen heeft. Inmiddels is de kunsthand, zoals bionische hand genoemd wordt, niet meer science-fiction. Wetenschappers hebben een kunsthand gemaakt, waarmee een geamputeerde levensechte sensaties via zijn 'vingers' kan voelen. Een man uit Denemarken kreeg de bijzondere hand als eerste aangemeten. Deze werd verbonden met zenuwen in zijn bovenarm. Dennis Aabo verloor zijn hand tientallen jaren geleden tijdens een vuurwerkincident. Hij liet weten dat de hand 'geweldig' is. In Italië onderging hij een speciale operatie. Hij kan nu geblinddoekt vertellen over de vorm en de hardheid van de objecten, die hij in de bionische hand beethoudt. Dat is gebleken uit wetenschappelijk onderzoek. De resultaten zijn gepubliceerd in het tijdschrift Science Translational Medicine.  (3)

 
Een internationaal team, inclusief robotexperts uit Italië, Zwitserland en Duitsland, voerde het onderzoek uit. "Het is de eerste keer dat een geamputeerde een levensechte aanrakingssensatie heeft gevoeld door middel van een prothese,"legt professor Silvestro Micera van de Ecole Polytechnique Federale de Lausanne en Scuola Superiore Sant'Anna in Pisa uit. De wetenschappelijke vooruitgang zat hem niet in de hand op zich, maar in de elektronica en software die het mogelijk maakten om een zintuigelijke terugkoppeling te geven aan de hersenen. Micera en zijn team voegden sensoren aan de kunsthand toe. Deze kunnen informatie over aanraking detecteren en meten. Met behulp van computeralgoritmes lukte het de wetenschappers om de elektrische signalen die door de senoren werden uitgezonden, te veranderen in een impuls, die door gevoelszenuwen konden worden geïnterpreteerd. Tijdens een operatie in Rome werden vier elektroden geïmplanteerd op de zenuwen van de bovenarm van Aabo. Deze werden aangesloten op de kunstmatige sensoren in de vingers van de prothesehand, waardoor feedback over aanraking en druk direct naar de hersenen werden gestuurd. (3)


Een maandlang bracht de Deense projectontwikkelaar door in het laboratorium om testen te doen. "Het grootste verschil was toen ik iets pakte en kon voelen wat het was, zonder dat ik hoefde te kijken. Ik kon de hand in het donker gebruiken,"vertelde de Deen. "Het is intuïtief te gebruiken en ongelofelijk om te kunnen voelen of voorwerpen zacht of hard of vierkant of rond zijn." "Hij is een held,"zei professor Paolo Rossini, neuroloog in het universitair ziekenhuis Agostino Cemelli in Rome. "Hij gaf ons een maand van zijn leven en had twee operaties nodig om dit apparaat te kunnen testen. We zijn hem allemaal erg dankbaar." Eerder werd het apparaat getest op varkens en op dode mensen, om er zeker van te zijn dat de onderzoekers de elektroden nauwkeurig wisten te verbinden aan de zenuwen van de bovenarm. (3)


"Het was een erg spannend moment na uren van eindeloos testen. Dennis draaide zich om naar ons en zie vol ongeloof: Dit is magie! Ik kan het sluiten van mijn ontbrekende hand voelen!"vertelde dokter Stanisa Raspopovic. Het internationale team heeft zich nu als doel gesteld om de gebruikte technische snufjes te minimaliseren, zodat deze ook thuis gebruikt kunnen worden. "We moeten af van de extreme kabels en maken ze volledig implanteerbaar,"zo klinkt het nieuwe streven. (3)    

Spectaculaire impact van verse inslag op Mars gefotografeerd door de satelliet

De planeet Mars wordt minstens tweehonderd keer per jaar getroffen door een brok puin uit de ruimte dat een krater slaat. Soms levert dat een spectaculair resultaat op, zoals een nieuwe opname van de HiRISE-camera van de Mars Reconnaissance Orbiter laat zien. De ongeveer dertig meter grote krater op de foto werd in mei 2012 ontdekt op beelden van een andere camera van de Marsorbiter, waarmee overzichtsfoto's van het planeetoppervlak worden gemaakt om eventuele veranderingen te kunnen opsporen. De nieuwe, veel detailrijkere opname is gemaakt op 19 november 2013. (4)

..Spectaculaire impact van verse inslag op Mars..
Rond de krater is een 'stralenstelsel' te zien, bestaande uit materiaal dat bij de inslag is opgeworpen. Het materiaal heeft zich tot op een afstand van vijftien kilometer verspreid. (4) 

Curiosity maakt foto van de aarde

Het Marswagentje Curiosity heeft voor de eerste keer een foto gemaakt van onze planeet en de maan. Van onze aarde is op deze foto niet meer te zien dan een heel klein helder stipje. De foto werd gemaakt op 31 januari, zo'n 80 minuten na zonsondergang op de rode planeet. Volgens de NASA was de afstand tussen Mars en de aarde toen zo'n 660 miljoen kilometer. "Een mens zou vanop Mars makkelijk de aarde en de maan als twee heldere 'sterren' kunnen ontwaren,"aldus de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie. (5)

De aarde als een heel klein helder stipje...
De aarde en de maan
Curiosity is niet de eerste robotverkenner die de aarde vanaf Mars fotografeert: In 2004 slaagde zijn voorganger Spirit daar ook in. (5)

                                                                                   Het artikel zal bijgewerkt worden..

Om Sions wil zal ik niet zwijgen. God zegene u.


                                                                                                                Paul Parker


Het auteursrecht van dit artikel ligt bij de blogger. Zonder toestemming van blogger Paul zijn vermenigvuldiging, eigen gebruik en publicatie in een ander blog, website of boekvorm verboden.

Bronnen en referenties:

(1) AD: Deze planten groeien nu in de ruimte. 05-02-2-14
(2) AD: Regenwormen en goudvissen in ruimtestation. 06-02-2014
(3) AD: Eerste mens met 'gevoel' in kunsthand. 06-02-2014
(4) De Volkskrant: Satelliet fotografeert spectaculaire impact van verse inslag op Mars. 06-02-2014
(5) De Volkskrant: Curiosity maakt voor het eerst foto van de aarde. 07-02-2014     

Geen opmerkingen: