maandag 31 december 2012

Terugblik op 2012



Samenvatting van gebeurtenissen uit het afgelopen jaar

De belangrijkste gebeurtenissen van het afgelopen jaar 2012 worden in chronologische volgorde samengevat. Minder belangrijke gebeurtenissen worden overgeslagen, terwijl de toereiking van de Nobelprijs voor de Vrede aan de Europese Unie op dit artikel om goede redenen niet vermeld staat. 

Januari

13 januari: Joran van der Sloot werd door een Peruaanse rechtbank veroordeeld tot 28 jaar gevangenisstraf voor de brutale moord op een Peruaanse meisje Stephany Flores in 2010. Hoewel de moordzaak Stephany Flores opgelost is en de Nederlandse dader achter slot en grendel zit, is het mysterie rond Natalee Holloway tot heden nog niet ontrafeld. 


Joran van der Sloot
13 januari: Het 114.500 ton wegende cruiseschip Costa Concordia voer rond 21.45 uur voor de kust van Isola del Giglio in de Tyrreense zee tegen een rots. Hierdoor ontstond een scheur van circa 70 meter lang in de aan bakboord zijde van de romp van het schip dat hierop zware slagzij maakte. Drie minuten later vielen beide motoren uit, Het schip dreef nog enige tijd door in dezelfde richting. Als gevolg van de wind en de sterke stroming maakte het vervolgens een draai van 180 graden en dreef daarop langzaam terug van de kust. Uiteindelijk liep het schip nabij de kust van Isola del Giglio aan de grond, waarna het langzaam gekanteld werd. Hierbij kwamen 32 mensen, waaronder dat van een vijfjarig Italiaans meisje, om en 20 gewonden waren gevallen, waarvan twee kritiek. Later werd de kapitein van het cruiseschip, Francesco Schettino, aangehouden op verdenking van dood door schuld. De aangehouden kapitein beweerde dat de rotsen niet op de kaart stonden, maar de Italiaanse politie hechtte geen geloof aan het verhaal. 


Het cruiseschip Costa Concordia gekapseisd
20 januari: In het noorden van Nigeria voerde de islamitische extremistische terreurbeweging Boko Haram een reeks aanvallen op verschillende gebouwen, waaronder die van de politie en de geheime dienst, uit in de stad Kano. De bloedige aanslag heeft meer dan 185 levens gekost. Boko Haram betekent "Westerse opvoeding is heiligschennis." 
21 januari: Het Nederlandse zeilmeisje Laura Dekker kwam na 518 dagen aan op Sint Maarten na een avontuurlijk solozeiltocht rondom de wereld. Ze is hierdoor de jongste solo-zeilster ooit die de wereld heeft rondgezeild en de gevaren van de zee trotseerde.


Laura Dekker
Februari

17 februari: Prins Johan Friso werd tijdens het skiën buiten de piste bedolven onder een lawine. De prins liep hierbij ernstig hersenletsel op en ligt nu nog steeds in coma in een speciaal ziekenhuis in Londen.
17 februari: De Duitse bondspresident Christian Wulff trad af nadat hij in opspraak kwam vanwege vermeende corruptie.
23 februari: Estelle van Zweden werd geboren. Ze is het eerste kind van de Zweedse kroonprinses en prins Daniel.
26 februari: De Amerikaanse film Hugo won tijdens de Oscaruitreiking in Los Angeles vijf Oscars.


Scene uit de 3D film 'Hugo'
Maart

4 maart: Vladimir Poetin werd in de eerste ronde van de Russische presidentsverkiezingen verkozen. 
10 maart: Een grote brand brak uit in het meer dan 600 jaar oude en gotische kasteel Krásna Hôrka in het oosten van Slowakije. Dit kasteel is een nationaal cultureel monument van de Slowaakse Republiek. Als gevolg van de grote brand werd het dak van het middeleeuwse kasteel volledig verwoest. Waarschijnlijk werd de brand veroorzaakt door twee kinderen die stiekem een sigaret wilden roken. Tien procent van de historische en waardevolle collectie ging verloren, en de drie klokken smolten. 
13 maart: In Zwitserland vond een tragedie plaats, toen een Belgische bus met schoolkinderen in een tunnel op de A9 bij Sierre verongelukt werd. Er vielen 28 doden, waarvan 22 kinderen. In de bus zaten ook 10 Nederlandse kinderen. België werd in rouw diep gedompeld.
14 maart: De meedogenloze Congolees militaire commandant Thomas Lubanga werd door het Internationaal Strafhof in Den Haag schuldig bevonden aan massamoorden en het ronselen en inzetten van kindsoldaten. Thomas Lubanga was de leider van de Congolese rebellenbeweging Unie van Congolese Patriotten. 
19 maart: In de Franse stad Toulouse  opende een radicale moslim het vuur op Joodse kinderen die bij de ingang van een Joodse school stonden te wachten. Vier personen werden gedood. Nadat ze doodgeschoten werden, ging de dader met zijn motorfiets er vandoor. De slachtoffers van de weerzinwekkende aanslag op de Ozar HaTorah school waren rabbi Yonathan Sandler, zijn twee kinderen, de zesjarige Aryeh en de driejarige Gavriel, en de achtjarige dochter van de directeur, Miriam Monsanego. De stoffelijke overschotten van de slachtoffers werden later naar Israël overgevlogen en op een heuvel in de buurt van de Oude Stad in Jeruzalem begraven. De moordenaar van Algerijnse afkomst werd drie dagen later tijdens een vuurgevecht met de politie gedood, nadat hij zich in zijn woning had verschanst. 


Drama Ozar HaTorah school; mensen verkeerden in schok
20 maart: Hero Brinkman verliet de PVV en  ging in de Tweede Kamer verder aan de slag als een eenmansfractie.
26 maart: Bekende regisseur James Cameron die kassuccessen The Terminator, True Lies en Titanic heeft geregisseerd, daalde met een duikboot in de Marianentrog af tot 10.898 meter diepte. 

April

1 april: De Toeareg-rebellen veroverden de stad Timboektoe in Mali. Het noorden van Mali viel in handen van de rebellen.
1 april: In Myanmar (Birma) wist Birmese oppositieleidster Aung San Suu Kyi bij de tussentijdse verkiezingen van 2012 een zetel in het parlement te bemachtigen. Haar partij, de Nationale Liga voor Democratie, kon rekenen op 40 van de 45 zetels van het parlement, waarvoor gestemd kon worden. 
4 april: In Suriname heeft het Surinaamse parlement, de Nationale Assemblée, met 28 tegen 12 stemmen een omstreden wijzigingsvoorstel van de amnestiewet aangenomen. De periode, waarop de wet betrekking heeft, begint nu op 1 april 1980. Voorheen was dit op 1 januari 1985. Door de inwerkingtreding van de wijzigingswet kunnen de verdachten van de Decembermoorden uit 1982 niet meer strafrechtelijk vervolgd worden. Op 8 en 9 december 1982 werden vijftien tegenstanders van het militair regime van Desi Bouterse in Fort Zeelandia gemarteld en zonder vorm van proces gefusilleerd. Volgens verklaringen van getuigen werden de slachtoffers eerst "voorgeleid" aan de toenmalige legerleider Desi Bouterse, voordat ze doodgeschoten werden op Bastion Veere, een van de open ruimtes van Fort Zeelandia. 


Monument Decembermoorden
De Decembermoorden vormen een zwarte bladzijde in de geschiedenis van Suriname. Deze gebeurtenis heeft diepe wonden in Suriname en bij de Surinamers in Nederland achtergelaten. Kort na de Decembermoorden had de Nederlandse regering uit protest de ontwikkelingshulp aan Suriname bevroren.
7 april: UNESCO heeft bekendgemaakt dat het scheepswrak van de wereldberoemde Titanic op de werelderfgoedlijst zal komen te staan. In de nacht van 14 op 15 april was het precies honderd jaar geleden dat het schip Titanic gezonken was. Kort voor middernacht van 1912 kwam de RMS Titanic op zijn eerste reis in aanvaring met een drijvende ijsberg: Een deel van de romp van het schip aan de stuurboordzijde werd op verschillende plekken doorboord en opengescheurd, waardoor het water naar binnen stroomde. Binnen drie uur verging het schip met man en muis in de zee. 1522 opvarenden, zowel passagiers als bemanningsleden, kwamen om het leven. 


Titanic gezonken
 In 1985 werd het scheepswrak teruggevonden door een expeditie onder leiding van de beroemde Amerikaanse oceanograaf en onderwaterarcheoloog Robert Ballard. Het wrak ligt nu nog steeds op 3800 meter diepte op de bodem van de Atlantische Oceaan. De lengte van de Titanic was 269 meter, de breedte 28 meter en de diepgang 10,5 meter. Hoe het schip Titanic verging, doen talloze theorieën en speculaties de ronde. Bijvoorbeeld: het schip was niet met de drijvende ijsberg aangevaren. Dat de Titanic in botsing met de ijsberg kwam, is voorlopig de officiële geschiedschrijving, zodat nieuwe feiten boven water zullen komen. 
17-19 april: De Turkse president Abdullah Gül bracht een staatsbezoek aan Nederland vanwege het 400 jarige bestaan van de vriendschappelijke betrekkingen tussen beide landen. In 1612 werd het Capitulatieverdrag tussen de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden en het Ottomaanse Rijk ondergetekend. Het staatsbezoek begon op de Dam in Amsterdam. De PVV-leider Geert Wilders heeft het staatsbezoek van de Turkse president fel bekritiseerd. 
18 april: Vlucht 213 met een Boeing 737 van de Pakistaanse maatschappij Bhoja Air stortte door het slechte weer neer op het dorp Hussain Abad in de buurt van de luchthaven Benazir Bhutto International van Islamabad. 127 mensen kwamen om het leven.
18 april: Japanse wetenschappers waren erin geslaagd om op een kale muis levend mensenhaar te laten groeien met haarstamcellen die onder de huid van de muis werden getransplanteerd. Het geknoei met de stamcellen roept echter veel vragen op. De genetische manipulatie is esthisch gezien niet verantwoord. 
21 april: In Nederland mislukten de onderhandelingen volkomen. De regeringspartijen VVD en CDA en de gedoogpartner PVV werden het niet eens over de miljardenbezuinigingen. PVV-leider Geert Wilders verliet het Catshuis en kondigde aan zijn gedoogsteun aan het kabinet Rutte I in te trekken. Met het wegvallen van de gedoogsteun was de val van het kabinet onvermijdelijk.
21 april: Tussen station Amsterdam Sloterdijk en Station Amsterdam Centraal waren een sprinter en een intercity frontaal op elkaar gebotst. Daarbij vielen er 1 dode en 125 gewonden. 
22 april: In de eerste ronde van de presidentsverkiezingen in Frankrijk haalde de socialist François Hollande een kleine voorsprong op zittend president Nicolas Sarkozy van de centrumrechtse UMP. Beide presidentskandidaten gingen door naar de tweede ronde op 6 mei. 
23 april: In Nederland viel het kabinet Rutte I. Premier Mark Rutte bood zijn ontslag aan bij koningin Beatrix.
26 april: De voormalige president en dictator van Liberia, Charles Taylor, werd door het Internationaal Strafhof in Den Haag schuldig bevonden aan oorlogsmisdaden tijdens de burgeroorlog in Sierra Leone. 

Mei

6 mei: François Hollande won de Franse presidentsverkiezingen en werd tot president van de Franse Republiek gekozen. Hij was de opvolger van Nicolas Sarkozy geworden.


François Hollande de winnaar van de Franse
presidentsverkiezingen
9 mei: Barack Obama gaf als eerste zittende Amerikaanse president zijn steun aan het homohuwelijk. Het homohuwelijk was lange tijd een taboe in de Verenigde Staten.
14 mei: Ron Paul beëindigde als presidentskandidaat voor de Republikeinse voorverkiezingen voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen zijn campagne. Het werd zo goed als zeker dat Mitt Romney het namens de Republikeinen zal opnemen tegen de zittende president Barack Obama.
15 mei: In Griekenland strandden de pogingen tot het vormen van een coalitie na de Griekse parlementsverkiezingen van mei 2012. Er werd besloten om in juni nieuwe verkiezingen te houden.
20 mei: Een aardbeving met een kracht van 5,9 op de schaal van Richter trof Noord-Italië. Het epicentrum lag zo'n 35 kilometer ten noordwesten van Bologna. Er vielen zes doden.
20 mei: Zonsverduistering werd zichtbaar in het noorden van de Grote Oceaan.
26 mei: Er werd een groot bloedbad in Houla aangericht. 108 Syrische burgers, waaronder 48 kinderen, werden afgeslacht. Het Syrische leger werd ervan verdacht het bloedbad aangericht te hebben. Later bleek dat de rebellen achter het bloedbad zaten.
29 mei: De aardbeving sloeg in Noord-Italië weer toe. Er vielen zeventien doden en een aantal gebouwen raakten zwaar beschadigd.
30 mei: De voormalige president van Liberia, Charles Taylor, die terechtstond op het Sierra Leone-tribunaal, werd door het Internationaal Strafhof veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijftig jaar.

Juni

2 juni: De voormalige dictator van Eygpte, Hosni Mubarak, werd door een Egyptische rechtbank veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. 
3 juni: Het diamanten regeringsjubileum van de Britse queen Elizabeth werd uitbundig gevierd met  een vlootschouw van meer dan duizend boten op de Theems. De koningin is zestig jaar staatshoofd. 
6 juni: Tweede en laatste Venusovergang  in de 21ste eeuw. De vorige was in 2004 en de volgende overgangen worden verwacht in 2117 en 2125. 
8 juni t/m 1 juli: Het EK voetbal in Polen en Oekraïne.
14 juni: Het Hooggerechtshof in Egypte verklaarde de parlementsverkiezingen van 2011 ongeldig. Al gauw werd duidelijk dat het leger een poging deed om de toenemende invloed van de Moslim Broederschap in te dammen. Tegenstanders beschouwden dit als een militaire staatsgreep.
17 juni: In de tweede ronde van de Franse parlementsverkiezingen verkregen de socialistische partij (Parti Socialiste) een absolute meerderheid met 300 zetels op de 577 in de Nationale Vergadering. 
17 juni: De parlementsverkiezingen werden in Griekenland voor de tweede keer gehouden. De conservatieve en pro-Europese Nea Dimokratia won met zo'n 30% van de stemmen. Daardoor werd de Grexit (Griekse uittreding uit de eurozone) voorlopig van de baan. 
24 juni: Mohamed Morsi van de Moslim Broederschap won de presidentsverkiezingen in Egypte. Hij werd de nieuwe president van Egypte. 


Morsi de winnaar van de Egyptische presidentsverkiezingen
27 juni: Bert van Marwijk nam ontslag als bondschoach van het Nederlands voetbalelftal.
28 juni: Het Amerikaanse Hooggerechtshof bepaalde dat de verplichte ziektekostenverzekering niet in strijd is met de Amerikaanse Grondwet. Hiermee blijft Obama's omstreden gezondheidshervorming van kracht.

Juli

4 juli: Het CERN deelde mede dat ze een zeer sterke aanwijzingen hadden voor het bestaan van het Higgsdeeltje, ook wel bekend als goddeeltje.
5 juli: Het 310 meter hoge The Shard in Londen werd officieel geopend. The Shard is het hoogste gebouw van Europa.
11 juli: Leden van de extremistische islamitische terreurbeweging Ansar Dine verwoestten met houwelen en schoppen de eeuwenoude graftombes van de heiligen Baba Babadje en Mahamane Foulane in de Malinese stad Timboektoe. Ansar Dine beweerde "goddelijke opdracht" te hebben gekregen om de mausolea te vernietigen. Ook zei een woordvoerder van Ansar Dine dat de islamitische beweging alleen de wet van de Koran accepteert en geen internationale wetgeving. Tegen de verwoesting van de eeuwenoude en monumentale mausolea werd wereldwijd geprotesteerd. De mausolea bevonden zich op een begraafplaats, grenzend aan de bijna zevenhonderd jaar oude Djingareyber-moskee. De uit leem getrokken moskee was één van de bekendste symbolen van de legendarische stad Timboektoe. Timboektoe staat wel bekend als "de stad van de 333 heiligen."


Historische moskee in Timboektoe
De moskee en de mausolea zijn door UNESCO tot werelderfgoed verklaard.
18 juli: De 97 jarige oorlogsmisdadiger Laszló Csatary werd in de Hongaarse hoofdstad Boedapest gearresteerd. Hij speelde de sleutelrol in de deportatie van 300 Joden naar Oekraïne en was in 1944 betrokken geweest bij de georganiseerde deportatie van circa 15.700 Joden naar Auschwitz.
18 juli: In Waalre werd met twee auto's een aanslag gepleegd op het gemeentehuis. Het hele pand werd door de hierop volgende brand volledig in de as gelegd. 
20 juli: Bij een schietpartij in Aurora in de Amerikaanse staat Colorado richtte een 24-jarige dolle schutter een bloedbad in een bioscoop tijdens de middernachtelijke première van de Batman-film "The Dark Knight rises". Hierbij kwamen twaalf mensen om het leven en raakten er 59 gewond. 
25 juli: Pranab Mukherjee werd beëdigd als nieuwe president van India.
27 juli: De Olympische Zomerspelen van 2012 in Londen werden officieel geopend door koningin Elizabeth. De Spelen duurden tot met 12 augustus.


Olympische Zomerspelen 2012: Parade der Naties
Augustus

5 augustus: Een dolle schutter doodde zes personen in en bij een Sikh-tempel in het Amerikaanse stadje Oak Creek, Wiconsin.
6 augustus: Marsverkenner Curiosity landde op de planeet Mars omstreeks 7:30 uur Nederlandse tijd.
6 augustus: De Syrische premier Riyad Farid Hijab liep over naar de rebellen en vluchtte naar Jordanië.
9 augustus: Het computervirus XDocCrypt/Dorifel legde verschillende overheidsinstellingen, universiteiten en bedrijven plat. Dit Trojaanse paard wist Word-en Exceldocumenten te versleutelde en bracht wijzigingen in uitvoerbare bestanden.
11 augustus: Twee zware aardbevingen troffen de stad Tabriz in het noordwesten van Iran. Er vielen 306 doden en 3037 gewonden.
16 augustus: Ecuador verleende asiel aan Julian Assange, de oprichter van Wikileaks, om zijn uitlevering aan Zweden te voorkomen. Assange vluchtte naar de Ecuadoriaanse ambassade in Londen, nadat het Britse Hooggerechtshof besloot dat hij aan Zweden uitgeleverd mocht worden. Het asiel verlenen aan Julian Assange veroorzaakte diplomatieke spanningen tussen Ecuador en Groot-Brittannië.
16 augustus: In Pakistan werd het veertienjarige verstandelijk gehandicapte meisje Rimsha Masih gearresteerd en in staat van beschuldiging gesteld wegens blasfemie. Ze werd ervan verdacht de Koran te hebben verbrand. De arrestatie van het 14-jarige meisje leidde tot internationale verontwaardiging en protesten en werd wereldwijd veroordeeld. 
18 augustus: De Algerijn Lakhdar Brahimi volgde als nieuwe VN-gezant voor Syrië Kofi Anan op.
22 augustus: Na jarenlange onderhandelingen trad Rusland officieel toe tot de wereldhandelsorganisatie.
24 augustus: De Noorse terrorist Anders Behring Breivik werd door de Noorse rechtbank in Oslo toerekeningsvatbaar verklaard en veroordeeld tot 21 jaar gevangenisstraf vanwege het beramen en uitvoeren van de bloedige aanslagen op het regeringsgebouw in Oslo en op eiland Utoya in 2011.
28 augustus: Michelle Martin, medeplichtige in de zaak Dutroux, werd na 16 jaar gevangenisstraf onder strikte voorwaarden vrijgelaten en leidt momenteel een kluizenaarsbestaan in een klooster.
29 augustus t/m 9 september: Paralympische Zomerspelen in Londen.

September

6 september: Mario Draghi maakte bekend dat de ECB (Europese Centrale Bank) schuldpapieren van noodlijdende eurolanden wil opkopen met een looptijd van ten hoogste drie jaar, als een euroland bij het ESM noodfonds aanklopt en om hulp vraagt, maar aan de voorwaarden wel moet voldoen om zich aan de opgelegde hervormingen en strikte bezuinigingen te houden.
11 september: In de Arabische wereld werd fel geprotesteerd tegen de controversiële en anti-islamitische film Innocence of Muslims. In de film wordt Mohammed neergezet als een pedofiel en bloeddorstige moordenaar. 


Scenes uit de film "Innocence of Muslims"
De protesten ontaardden al spoedig in gewelddadigheden en rellen. In Libië werd een Amerikaanse consulaat in Benghazi bestormd door extremisten, waarbij de Amerikaanse diplomaat Christopher Stevens en zijn drie medewerkers om het leven waren gekomen. Bij de wereldwijde en gewelddadige protesten waren 75 doden en minstens 687 gewonden gevallen. 
12 september: In Nederland werden er verkiezingen voor de Tweede Kamer gehouden. De VVD werd met 41 zetels de grootste partij, gevolgd door de PVDA die als tweede met 38 zetels eindigde. De verliezers waren het CDA, de PVV en GroenLinks. 
21 september: In het Nederlandse dorp Haren braken ernstige rellen uit. Het vermeende Facebook-feest Project-X Haren liep volledig uit de hand en ontaardde in onbeschrijfelijke chaos en zware rellen. De relschoppers die tot de harde kern behoorden, gedroegen zich zeer gewelddadig en richtten enorme vernielingen aan. Auto's, fietsen, winkelruiten en straatmeubilair moesten het ontgelden. Een supermarkt werd geplunderd. 34 relschoppers werden gearresteerd en vijftien agenten raakten gewond. Een bejaarde man werd in zijn woning overvallen en werd met een steen in zijn gezicht bijna doodgeslagen. 


Rellen in Haren
De aanleiding van de uit de hand gelopen rellen was dat een vijftienjarige meisje uit het Groningse dorp Haren een privé-feestje wilde organiseren voor haar zestiende verjaardag. Ze had op de sociale netwerksite Facebook haar uitnodiging naar haar vrienden en bekenden gestuurd, maar had de uitnodigingen per ongeluk op openbaar gezet, waardoor iedereen met een account op Facebook de uitnodiging kon accepteren en doorsturen naar anderen. Toen de vergissing te laat ontdekt werd, deed de gemeente Haren een oproep aan iedereen om niet naar Haren te komen. Maar aan de oproep werd geen gehoor gegeven. In overleg met de politie vaardigde de gemeente Haren een noodverordening uit. Ondanks de noodverordening bleven duizenden mensen naar Haren toestromen om het feest te vieren. De rellen in Haren trokken de aandacht van de internationale media. Tot nu toe is de dader die een bejaarde man moedwillig wilde doodslaan, nog niet opgepakt.
22 september: Het Stedelijk Museum in Amsterdam werd na een renovatie die acht jaar heeft geduurd, door koningin Beatrix heropend.
27 september: In een toespraak voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties baarde de Israëlische premier Benjamin Netanyahu opzien, toen hij, gewapend met een grote tekening van een bom, het podium betrad. Hij gebruikte de opmerkelijke illustratie om zijn zorgen over het nucleaire programma van Iran te uiten. Ten overstaan van het publiek wees hij op de tekening en zei dat dit een bom was en dit een lont was. Hij zette vervolgens met een rode stift een streep onder de lont en zei dat een rode lijn niet tot oorlog leidt, maar juist voorkomt. 


Netanyahu zette met een rode stift een streep door 
Volgens Netanyahu heeft Iran al 70 % van  de hoeveelheid verrijkte uranium om een atoombom te kunnen maken. De internationale gemeenschap moet volgens hem een streep door het nucleaire streven van Iran zetten.

Oktober

3 oktober: Het eerste verkiezingsdebat in de Amerikaanse presidentsverkiezingen tussen de zittende president Barack Obama en zijn Republikeinse uitdager Mitt Romney werd gewonnen door de laatstgenoemde. 


Mitt Romney (links) en Barack Obama (rechts)
3 oktober: Bij een grensincident werd de Turkse stad Akçakale getroffen door een Syrisch mortiergranaat. Turkije beantwoordde het incident door in vergelding een aantal doelen over de grens in Syrië te bestoken. 
14 oktober: De Oostenrijkse avonturiër Felix Baumgartner maakte een zeer gewaagde en spectaculaire parachutesprong van ruim 39 kilometer uit een luchtballon. Tijdens de vrije en duizelingwekkende val bereikte hij een recordsnelheid van 1342 km/h en doorbrak als de eerste daarmee de geluidsbarrière.  


Een zeer gewaagde en gevaarlijke parachutesprong
van ruim 39 kilometer uit de luchtballon
16 oktober: Bij een grote en brutale kunstroof in de kunsthal in Rotterdam werden de waardevolle schilderijen van Pablo Picasso, Henri Matisse, Claude Monet, Paul Gauguin en twee andere meesters gestolen. 
22 oktober: Voormalig Amerikaanse wielrenner Lance Armstrong werd door de internationale organisatie voor de wielersport, UCI, geschorst voor het leven en raakte al zijn titels en tourzege's kwijt.
26 oktober: De Italiaanse ex-premier Silvio Berlusconi werd door de Italiaanse rechtbank veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf wegens belastingontduiking. Berlusconi hoeft zijn straf niet uit te zitten in een gevangenis, want de straf was slechts symbolisch. 
30 oktober: De vermaarde Nederlandse advocaat Bram Moszkowicz werd uit zijn ambt gezet, omdat hij het aanzien van de Orde der Advocaten zou hebben ernstig bezoedeld. Moszkowicz ging in hoger beroep tegen deze beslissing. Tot nu toe mag hij zijn beroep nog steeds uitoefenen. 
30 oktober: De orkaan Sandy raasde over Jamaïca, Haïti, de Verenigde Staten en Canada en richtte onbeschrijfelijke ravage aan. In New York kwamen miljoenen huishoudens zonder elektriciteit te zitten en grote delen van de metropool liepen onder water. In de wijk Queens van New York brak een brand uit en verwoestte deze 80 huizen. De Amerikaanse president Barack Obama riep de noodtoestand in 13 staten uit. De orkaan Sandy heeft niet alleen meer dan 80 slachtoffers geeist, maar ook meer economische schade aangericht. Deze storm heeft New York 42 miljard dollar gekost!  


NASA-foto: Orkaan Sandy bereikte de oostkust van
de Verenigde Staten
November

4 november: Theodorius II van Alexandrië werd tot 118e paus van de Koptisch-Orthodoxe Kerk gekozen.
5 november: Op Paleis Huis ten Bosch in Nederland werden de nieuwe bewindslieden van het kabinet Rutte II beëdigd. 
6 november: De Amerikaanse presidentsverkiezingen werd gewonnen door zittende president Barack Obama. Hij versloeg zijn Republikeinse rivaal en presidentskandidaat Mitt Romney.


De triomferende president Barack Obama en zijn gezin
7 november: In Guatemala was er een aardbeving met een kracht van 7,4 op de schaal van Richter. 48 mensen kwamen om het leven.
10 november: De algemeen directeur van de Britse omroep BBC, George Entwistle, stapte op. De aanleiding was dat de omroep in opspraak was geraakt, toen een Britse politicus tijdens een uitzending van het programma Newsnight ten onrechte van kindermisbruik werd beschuldigd.
13 november: Totale zonsverduistering in Australië.
14 november: Na dagenlange onophoudelijke raketaanvallen door de Palestijnse terroristen reageerde het Israëlische leger door terroristische doelen in de Gazastrook te bestoken. De Israël-Gazaoorlog heeft acht dagen geduurd. Israël bestookte smokkeltunnels, wapenarsenalen, trainingsfaciliteiten en raketlanceerinstallaties. Ook werd Ahmed al-Jabari, de commandant van de al-Qassambrigade, de militaire tak van Hamas, geliguideerd. De oorlog heeft aan zes Israëliërs (vier burgers en twee soldaten) en 163 Palestijnen (merendeel terroristen) het leven gekost. 1500 terroristische doelen in de Gazastrook werden bestookt door de Israëlische luchtmacht. 1500 raketten werden door de Hamasstrijders op Israël afgevuurd. Het merendeel van de raketten werden door het raketafweersysteem Iron Dome met succes uitgeschakeld.
15 november: Xi Jinping werd tot nieuwe secretarisgeneraal van de Chinese Communistische Partij unaniem gekozen. 
19 november: In Nederland werd Jasper S. dankzij een grootschalig DNA-verwantschapsonderzoek gearresteerd voor de moord op Marianne Vaatstra. De verdachte had een volledige betekenis afgelegd. Daarmee was de moordzaak opgelost.
21 november: Bij een bomaanslag op een bus in Tel Aviv vielen achtien gewonden. Hamas heeft de terroristische aanslag geclaimd. op diezelfde dag sloten Israël en Hamas een wapenstilstand.
21 november: Eén van de grootste actieve vulkanen in Nieuw-Zeeland, Mount Tongariro, was uitgebarsten. De uitbarsting kwam geheel onverwacht.
25 november: Bij een brand in een textielfabriek in Bangladesh kwamen meer dan 100 mensen om het leven. Er waren geen meerdere nooduitgangen in de uitgebrande textielfabriek. De werknemers waren door de brand helemaal ingesloten.
28 november: In de Syrische hoofdstad Damascus ontploften twee autobommen, waarbij 34 doden en meer dan 80 gewonden vielen. De rebellen zaten achter de aanslagen.
29 november: De status van de Palestijnse Autoriteit als niet-lidstaat werd door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties met 138 tegen 9 stemmen opgewaardeerd.

December

6 december: Voor de eerste keer werd het gebruik van marihuana in de Amerikaanse staat Washington gelegaliseerd. Vanaf de dag is het bezit van softdrugs niet langer strafbaar.
6 december: Bij ongeregeldheden in de Egyptische hoofdstad Caïro waren zeven doden en honderden gewonden gevallen, toen de tegenstanders en aanhangers van de Egyptische president Morsi elkaar te lijf gingen.
7 december: Een aardbeving trof het noordoosten van Japan. De gelijktijdige zeebeving voor de kust van Migayi had een kracht van 7,3 op de schaal van Richter.
8 december: Op de VN-klimaatconferentie in Doha in de Arabische Golfstaat Qatar werd besloten om het Kyoto-protocol te verlengen tot eind 2020.
14 december: In de Amerikaanse staat Connecticut richtte een dolle schutter een gruwelijke bloedbad op de Sandy Hook school in het stadje Newtown aan. 26 mensen, waaronder 20 schoolkinderen, werden op 'n koelbloedige wijze doodgeschoten. De schutter pleegde zelfmoord.


Schoolkinderen verkeerden in schock
De roep om het verbod op het wapenbezit werd steeds groter. President Barack Obama beloofde drastische maatregelen.
14 december: De cycloon Evan richtte enorme vernielingen op de eilandenstaat Samoa aan en eiste drie levens.
16 december: In Japan won de conservatieve partij LDP de parlementsverkiezingen.
21 december: De wereld verging niet. 
22 december: De Egyptische vice-president Mahmoud Mekki nam ontslag.
25 december: De nieuwe omstreden grondwet in Egypte is volgens de officiële resultaten van het referendum met 63,8 % goedgekeurd. De oppositie boycotte het referendum.
29 december: Bij een vliegramp op de internationale luchthaven Vnoekovo in Moskou waren vier mensen omgekomen. 

Overleden personen:

30 juni: Yitzhak Shamir (96), een Israëlisch politicus en de zevende premier van Israël. Hij werd op 15 oktober 1915 geboren als Yitzhak Jazernicki in vroegere Russisch Polen (nu Wit-Rusland). In 1935 emigreerde hij naar het toenmalige Palestina, waar hij zijn naam in Shamir veranderde. Later sloot hij zich aan bij de Irgoen Zvai Leumi, een militante organisatie die tegen de Britten streed. Het doel van Irgoen was het beëindigen van het Brits mandaat in Palestina. Toen het in 1940 binnen de Irgoen tot een scheuring kwam, koos de jonge Yitzhak de kant van de splintergroepering onder leiding van Avraham Stern. Deze groepering, later bekend als de Lechi, was verantwoordelijk voor aanslagen op Britse doelen en personen, waaronder de Britse minister van Staat voor het Midden-Oosten, Lord Moyne, en de Zweedse VN-gezant graaf Folke Bernadotte. Na de onafhankelijkheid van Israël ging Shamir werken voor de Israëlische geheime dienst de Mossad en werd hij in 1973 als parlementslid in het Israëlische parlement, de Knesset, gekozen. Na de eerste verkiezingsoverwinning van Likoed in 1977 werd hij voorzitter van de Knesset. Later werd hij minister van Buitenlandse Zaken onder de regering Menachem Begin. Als havik was hij tegen de Camp David-akkoorden en het vredesverdrag met Egypte. In 1983 volgde hij Menachem Begin op als premier.  


Yitzhak Shamir (1915-2012)
In 1991 nam de regering Shamir deel aan het vredesoverleg in Madrid. Tijdens de Eerste Golfoorlog had Irak een aantal Scudraketten op Israël afgevuurd, waarna Israël niet terugsloeg. De Verenigde Staten hadden op terughoudendheid van de regering Shamir aangedrongen, met als argument dat als Israël terugslaat, zou de Westers-Arabische coalitie tegen de Iraakse dictator Saddam Hoessein in gevaar komen. Na de verkiezingsnederlaag van de Likoedpartij in 1992 trad Shamir af als partijleider. In maart 1993 werd hij opgevolgd door Benjamin Netanyahu. In 2004 weigerde de Israëlische regering de noodzakelijke opname van Yitzhak Shamir in een verpleegtehuis te bekostigen. De weigering om Shamir's opname te bekostigen heeft volgens het ministerie van Financiën te maken met de slechte economische situatie van Israël. 
3 juli: Andy 'Matlock' Griffith (86), een Amerikaans acteur. In Nederland was Andy Griffith vooral bekend als advocaat Benjamin Matlock uit de gelijknamige TV-serie die in de jaren 80 en 90 werd uitgezonden. In 1955 maakte Griffith debuut met een rol in het Broadway-stuk 'No Time for Sergeants.' Hij werd daarvoor genomineerd voor een Tony Award. Later speelde hij ook in de filmversie. In de jaren zestig werd Andy Griffith in de Verenigde Staten pas echt beroemd met zijn eigen Andy Griffith Show. In die show speelde hij een vaderlijke politieagent in een slaperig dorpje in het zuiden van de Verenigde Staten. Deze TV-serie die van 1960 tot 1968 uitgezonden werd, stond al jaren in de top-10 van TV-programma's. In The Andy Griffith Show speelde toenmalige kindacteur Ron Howard de zoon van sheriff Andy Taylor. Ron Howard was vooral bekend in de populaire TV-serie Happy Days. Andy Griffith speelde ook gastrollen ondermeer in The Love Boat, Hawaii Five-0, Diagnosis Murder. In zijn privé-leven was hij drie keer getrouwd. 


Andy Griffith als Matlock in de TV-serie 'Matlock'
Andy Griffith maakte ook naam als country-en gospelzanger. Hij won een Grammy voor zijn muziek. In zijn TV-carrière heeft hij nog nooit een Emmy, de hoogste TV-prijs in Amerika, gewonnen. Wel kreeg hij in 2005 de Presidential Medal of Freedom van toenmalige president G.W. Bush, de hoogste onderscheiding voor Amerikaanse burgers.
8 juli: Ernest Borgnine (95), een Amerikaans acteur. Ernest Borgnine werd geboren als de zoon van Italiaanse immigranten in Hamden, Connecticut. Op tweejarige leeftijd scheidden zijn ouders, waarna hij vijf jaar lang met zijn moeder in Italië verbleef. Daarna keerden zij terug naar de Verenigde Staten. Op achtienjarige leeftijd nam hij dienst in de Amerikaanse marine. Na de Tweede Wereldoorlog ging hij in enkele fabrieken werken. Op aanraden van zijn moeder ging Ernest acteerlessen volgen en speelde hij in verschillende toneelstukken. In 1949 kwam zijn doorbraak, toen hij in het Broadway-toneelstuk Harvey schitterde. Enkele jaren later vertrok hij naar Los Angeles om aan zijn filmcarrière te beginnen. Zijn eerste rol kreeg hij in 1951, toen hij in The Whistle at Eaton Falls speelde. In 1955 kreeg hij de rol van Marty Piletti in de film Marty. In 1956 won hij voor die vertolking een Oscar voor beste mannelijke hoofdrol. 


Ernest Borgnine
Ernest Borgnine speelde in veel films The Vikings (1958), The Dirty Dozen (1967), The Wild Bunch (1969), The Poseidon Adventure (1972). Naarmate hij ouder werd, speelde Borgnine vaker rollen in TV-series. Hij was als Dominic Santini te zien in TV-serie Airwolf. Ook speelde hij gastrollen in onder meer Magnum, The Love Boat, Jake and the Fatman. Op 92-jarige leeftijd werd hij genomineerd voor een Oscar voor zijn rol in het TV-drama ER. Hij bleef als acteur actief tot bijna aan het eind van zijn leven. 
19 juli: Omar Suleiman (75), een Egyptisch politicus en rechterhand van Hosni Mubarak.
23 juli: Sally Pide (61), een Amerikaans astronaute
25 augustus: Neil Armstrong (82), een Amerikaans astronaut. Neil Armstrong maakte geschiedenis toen hij op 20 juli 1969 als commandant van de Apollo 11-missie met zijn twee bemanningsleden naar de maan ging en als eerste mens z'n voet op de maan zette. En hij sprak de beroemde en historische woorden:"That's one small step for a man, one giant leap for mankind" (Een kleine stap voor een mens, een grote sprong voor de mensheid). Vijftien minuten later werd hij op het maanoppervlak gevolgd door Buzz Aldrin. Ze bleven drie uur op de maan. 


Neil Armstrong (1930-2012)
Voor zijn missie naar de maan was Armstrong tijdens de Koreaanse Oorlog een gevechtspiloot. Daarna werd hij een testpiloot bij de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA. Als commandant van de Gemini-8 vlucht maakte hij de eerste ruimtevlucht waarbij twee ruimtevaartuigen aan elkaar werden gekoppeld. Een jaar na zijn maanwandeling verliet Neil Armstrong de NASA en werd hij hoogleraar lucht- en ruimtevaarttechniek van de Universiteit van Cincinnatti.
18 september: Santiago Carillo (97), een Spaanse Communistenleider.
15 oktober: Norodon Shinaouk (89), ex-koning Cambodja
17 oktober: Sylvia Kristel (60), een Nederlands actrice
 23 oktober: Wilhelm Brasse (94), een Poolse fotograaf Auschwitz.


Wilhelm Brasse
Wilhelm Brasse werkte tijdens de Tweede Wereldoorlog als gevangene en fotograaf in het vernietigingskamp Auschwitz. In opdracht van de nazi's moest hij duizenden foto's in het kamp maken. Ongeveer vijftigduizend foto's waren toen gemaakt. Hij maakte onder meer veel portretfoto's van gevangenen die per trein in het kamp arriveerden. Daarnaast werd hij gedwongen medische en onmenselijke experimenten van de beruchte nazi-arts Josef Mengele bij te wonen. Ook hier moest hij foto's maken. Het merendeel van zijn foto's werd na de oorlog vernietigd. Een deel van de overgebleven foto's worden tentoongesteld in het Auschwitz-museum en in het Israëlische herinneringscentrum Yad Vashem. 
23 november: Larry Hagman (81), een Amerikaans acteur. 


Larry Hagman (1931-2012)
Hij was bij het grote publiek vooral bekend als J.R. in de populaire TV-serie Dallas. Van 1978 tot 1991 speelde hij dertien seizoenen lang de rol van de Texaanse miljonair J.R. De aflevering "Who shot J.R.?" is nog altijd de op na best bekeken aflevering in de geschiedenis van de televisie. Op 21 september 1931 werd hij geboren in Fort Worth, Texas. Toen zijn ouders in zijn jeugd van elkaar scheidden, ging hij bij zijn grootmoeder wonen. Toen Hagman twaalf jaar oud was, overleed zijn grootmoeder en ging hij terug naar zijn moeder die inmiddels hertrouwd was en een carrière op Broadway was begonnen. Larry Hagman besloot in de voetsporen van zijn moeder te treden en ook acteur te worden. Hij begon zijn televisiecarrière in 1961 met een aantal gastrollen in TV-series. Zijn doorbraak op TV kwam met de sitcom "I Dream of Jeannie", waarin hij naast Barbara Eden een hoofdrol vervulde. In 1977 kreeg Hagman de aanbieding om mee te spelen aan de TV-serie Dallas. Hierin speelde hij de miljonair J.R. Ewing, een man die er van hield om te worden gehaat. Ook in 1996 en 1998 kroop Hagman in de huid van J.R. voor twee televisiefilms. In 2012 speelde hij opnieuw J.R. in een geheel nieuwe Dallas-serie. Als geboren Texaan en hoofdrolspeler in Dallas was zijn naam ontegenzeggelijk verbonden aan Texas. Hij presenteerde dan ook Lone Star, een achtdelige serie over de geschiedenis van Texas ter ere van het 150-jarig bestaan als Amerikaanse staat. In 1995 onderging Hagman een levertransplantatie. Door zijn jarenlange drankmisbruik functioneerde zijn lever nauwelijks meer. In 2011 werd bekend dat Hagman keelkanker had en daarvoor werd behandeld. Door deze behandelingen leek zijn gezondheid vooruit te gaan en was hij weer in staat om mee te spelen aan de nieuwe TV-serie Dallas. Maar in 2012 stierf hij aan complicaties tengevolge van keelkanker. 
26 december: Gerry Anderson (83), een Brits producer, regisseur en schrijver. Gerry Anderson was de bedenker van zijn beroemdste en succesvolste science-fictionpoppenserie "Thunderbirds" voor de jeugd uit de jaren zestig. "Thunderbirds" draaide om de organisatie International Rescue die in de 21ste eeuw met geavanceerde raketten, voertuigen, vaartuigen en machines te hulp schoot bij rampen. Wereldberoemd waren de onvergetelijke scènes, waarbij palmbomen langs de weg neerklapten om plaats te maken voor de start van de enomre Thunderbird-vaartuig, Thunderbird 2. Er waren 32 afleveringen van de TV-serie en twee films "Thunderbirds Are Go" (1966) en "Thunderbird 6" (1968) gemaakt. De hoofdrollen in de TV-serie waren voor de familie Tracy: vader Jeff was coördinator en zijn vijf zonen bemanden allemaal een van de raketten of voertuigen. De moeilijkste reddingsoperaties werden dankzij de futuristische Thunderbirds (1 t/m 6) tot een goed einde gebracht. Andere medewerkers waren onder andere Brains, Lady Penelope en butler Parker.

Gerry Anderson (1924-2012) met zijn poppen
Anderson bedacht de serie naar aanleiding van een mijnramp in Duitsland, waarbij mijnwerkers vast kwamen te zitten. Om hen te redden moest van ver en met de trein worden overgebracht. Zo kwam Anderson op het idee van een internationale reddingsorganisatie. De naam "Thunderbirds" kwam van een luchtmachtbasis. Ook was Gerry Anderson de bedenker, producer en regisseur van ander populaire TV-series: Captain Scarlet and the Mysterons (1967-1968) en Space: 1999 (1975-1977). Minder bekend was de TV-serie Space Precinct. In 2001 werd Gerry Anderson onderscheiden als member of the Order of the British Empire.
27 december: Norman Schwarzkopf (78), een Amerikaans generaal. Generaal Norman Schwarzkopf werd tijdens de Eerste Golfoorlog (1990-1991) zeer bekend als Stormin' Norman. Hij leidde de militaire operatie met succes en was hét gezicht van de geallieerde strijdkrachten in de Golfoorlog tegen de Iraakse troepen van Saddam Hoessein. Stormin' Norman was erin geslaagd de Iraakse bezetters uit Koeweit te verdrijven. Hij informeerde de hele wereld graag over zijn onorthodoxe aanpak. 

Norman Schwarzkopf (1934-2012)
Eerder vocht hij als vrijwilliger in vietnam. Na de Vietnamoorlog ging hij op het Pentagon werken. Hij werd meermalen gepromoveerd.
30 december: Rita Levi Montalcini (103), een Italiaanse neurologe, politica en Nobelprijswinnares. In 1986 kreeg ze samen met Stanley Cohen de Nobelprijs voor Geneeskunde voor haar baanbrekend onderzoek naar groeifactoren van zenuwcellen. Ze werd in 1909 geboren in een Joods familie in Turijn. Tijdens de Tweede Wereldoorlog vluchtte ze met haar familie naar Florence, waar ze ondergedoken een laboratorium had voor haar onderzoek op kippenembryo's. N de Tweede Wereldoorlog verhuisde ze naar de Verenigde Staten, waar ze haar ontdekking van het NGF-proteïne deed aan de Washington-Universiteit. De ontdekking van het NGF-proteïne dat in staat voor de groei van zenuwcellen, gaf inzicht in de groei van tumoren en dementie. Later keerde  Rita Montalcini terug naar Italië. 

Rita Levi Montalcini (1909-2012)
In 2001 werd Rita Montalcini benoemd tot senator voor het leven. Tot haar dood was ze actief in de Italiaanse senaat. Ze gold als de oudste actieve politicus ter wereld. 


                                            Het artikel wordt nog steeds bijgewerkt.

Ik wens jullie een goede jaarwisseling en heel veel Gods zegen toe. Om Sions wil zal ik niet zwijgen. God zegene u. 

                                                                               Paul Parker

Het auteursrecht van dit artikel ligt bij de blogger. Zonder toestemming van blogger Paul zijn vermenigvuldiging, eigen gebruik en publicatie in een ander blog of website verboden.


Bronnen en referenties:

Diverse media en Wikipedia

Geen opmerkingen: