zondag 6 januari 2013

Weeknieuws Israël januari 2013. Deel 1


Het weeknieuws Israël verschijnt iedere week. Elke dag zal het nieuws bijgewerkt worden, behalve zaterdag. Op zaterdag, de Sabbat, zal geen nieuwsbericht verschijnen.

Vrijdag 11 januari: Internationaal jurist: Vestigen op Westbank toegestaan

Dr. Alan Baker, een expert in internationaal recht, heeft uitgelegd dat zelfs vanuit seculier standpunt Israël het recht heeft om de vestiging van Joden toe te staan in Judea en Samaria, gebieden die we de Westbank noemen, en die de Palestijnen als hun soevereine thuisland claimen. Hij heeft erop gewezen dat tal van internationale documenten, vooral de Balfour Verklaring en het originele Brits Mandaat voor Palestina ondubbelzinnig aan Joden het recht toekende om zich te vestigen in alle betreffende gebieden. Deze documenten zijn nooit herroepen of gewijzigd. Dan is er de kwestie van de geschiedenis. Voor iedereen die bereid is even kennis te nemen van het archeologische bewijs, is het pijnlijk duidelijk dat de Joden een lange geschiedenis hebben in deze gebieden. Zouden eeuwen van gedwongen ballingschap hun recht blokkeren om terug te keren en zich in het land te vestigen? Voor Bijbelgelovigen is de zaak natuurlijk veel eenvoudiger. In Zijn Woord heeft God dit land aan de kinderen van Israël verleend en door Zijn profeten verklaard dat de Joden na hun straffen zouden terugkeren. En dat hebben ze gedaan.


Judea en Samaria
Alan Baker heeft zijn land gediend in tal van jurdische functies, o.a. als ambassadeur in Canada. Hij was lid van de commissie die het Levy-rapport opstelde over de wettigheid van Joodse nederzettingen op de Westbank. Hij werkt nu voor een advocatenkantoor en is directeur van het Institute for Contemporay Affairs van het Jerusalem Center for Public Affairs (JCPA). 

Donderdag 10 januari: Autobom ontploft in Tel Aviv

Bij de ontploffing van een autobom in Tel Aviv zijn donderdag enkele gewonden gevallen. Volgens de Israëlische krant Ha'aretz zijn zeven mensen gewond geraakt. Ze worden ter plaatse medisch behandeld. Na de ontploffing ging de auto in vlammen op. Een bus zonder passagiers die in de buurt van het ontplofte voertuig stond, is beschadigd. Volgens de Israëlische politie gaat het niet om een Palestijnse aanslag, maar is er sprake van een afrekening in het criminele circuit. Ha'aretz spreekt over een motorrijder die een bom tot ontploffing zou hebben gebracht in Jabotinsky straat in het noordelijke deel van het oude centrum van Tel Aviv. De auto die is ontploft, zou eigendom zijn van Nissim Alperon, hoofd van een vermeende misdaadfamilie. De bom ging af op een doorgaande route in de buurt van het ministerie van Defensie. 

Als het inderdaad om een afrekening gaat, is het de negende poging om Alperon te doden in twaalf jaar, schrijft Ha'aretz. In juni ontplofte een bom in zijn auto. De zeventigjarige Alperon raakte toen alleen licht gewond. In November werd Israël voor het eerst sinds jaren opgeschrikt door een aanslag op een bus, waarbij twintig passagiers gewond raakten. Bron: Elsevier, Reformatorisch Dagblad 10-01-2013

Donderdag 10 januari: Jeruzalem onder een dik pak sneeuw

Vandaag ligt Jeruzalem onder een dik pak sneeuw. Het is de grootste sneeuwval sinds 1992. De dikte van de sneeuw is 10 á 15 centimeter. Alle scholen zijn gesloten. 


Een straat in Jeruzalem onder sneeuw
Jeruzalem onder sneeuw
Ook in Galilea sneeuwt het hevig. In Safed ligt 30 cm sneeuw. Zelfs in Dimona in de Negev sneeuwt het. Bron: Nieuws-uitgelicht-infonu.nl/laatste nieuws Israël 10-01-2013

Donderdag 10 januari: Palestijnen gered door ultraorthodoxe Joodse soldaten

Gisteren hadden ultraorthodoxe Joodse soldaten van het Netzah Yehuda bataljon het leven van drie Palestijnen gered. De drie Palestijnen zaten vast in hun auto die als gevolg van hevige regenval en watervloed onder water dreigde te komen. De IDF werd opgeroepen naar een gebied bij de Nabloesrivier waar auto's waren gestrand. De storm bemoeilijkte het inzetten van een helikopter. De commandant van het bataljon besloot de tractor van een Palestijn die toevallig voorbij reed, te gebruiken. Samen reden ze richting van de gestrande auto. Zo konden drie Palestijnse mannen gered worden. Een vierde man kon niet worden gered en staat nu opgegeven als vermist. De mannen die gered werden, kregen ter plaatse medische hulp. In totaal heeft het bataljon gisteren 33 mensen gered. Daarvan zaten 30 mensen in een bus.

Elders waren ook mensen gered. Een reddingsbrigade van de Israëlische luchtmacht IAF wist gisteren een Palestijns gezin te redden dat op het dak van hun huis in Tayibe vastzat. Het huis was onder het water gelopen. De reddingsactie was bijzonder lastig, omdat de IAF helikopter elektriciteitsdraden moest ontwijken. Uiteindelijk daalden de soldaten via touwen uit de helikopter af om het gezin te redden. Het ging om acht familieleden waaronder kinderen. Bron: Nieuws-uitgelicht-infonu.nl/laatste nieuws Israël 10-01-2013

Woensdag 9 januari: Linkse eenheid tegen Netanyahu lijkt mislukt

Nu de Israëlische parlementsverkiezingen naderen, proberen de belangrijkste linkse partijen een manier te vinden om premier Benjamin Netanyahu te verslaan. De linkervleugel is echter zo verbrokkeld dat geen enkele partij een realistische hoop heeft om in de Knesset meer zetels te krijgen, dan Likoed. Toen eind vorig jaar de vervroegde verkiezingen werden aangekondigd, hoopte de al lange tijd bestaande Arbeiderspartij dat de verschillende linkse persoonlijkheden zich onder haar vlag zouden scharen. In plaats daarvan vormde de vroegere partijleidster van Kadima, Tzipi Livini, haar eigen beweging, evenals de populaire TV-presentator Yair Lapid. En Kadima zelf bestaat ook nog steeds, althans wat er van over is. Likoed zelf heeft het ook moeilijk volgens de peilingen en verliest mogelijk stemmen aan de weer opgeleefde rechtse partij Het Joodse Huis en zijn charismatische nieuwe leider Naftali Bennett. Toch kan Likoed door de verdeeldheid van links er zeker van zijn de grootste partij te worden en wordt Netanyahu de volgende premier. 



In een wanhopige poging om weer aan de macht te komen, riep Livni maandag een gezamenlijke vergadering bijeen met Lapid en Shelly Yechimovich, de leidster van de Arbeiderspartij. Na de vergadering probeerde Livni te suggereren dat een nieuw centrumlinkse blok wordt gevormd waarvan zij het hoofd zou zijn. Lapid en Yechimovich vielen meteen Livni aan en beschuldigden haar van het bedriegen van de kiezers. "We hebben met elkaar gesproken uit wederzijdse respect voor elkaar,"zeiden Lapid en Yechimovich in een verklaring, die duidelijk maakte dat er geen formele overeenstemming was bereikt. Op haar beurt reageerde Livni met de beschuldiging dat Lapid en Yechimovich hun eigenbelang voorop stelden. Zowel Lapid als Livni hebben geweigerd om de mogelijkheid uit te sluiten dat ze toetreden tot een coalitie onder leiding van Netanyahu, terwijl Yechimovich herhaaldelijk heeft verklaard dat zij óf de premier óf het hoofd van de oppositie wordt. De situatie is ofwel lastig ofwel een kans voor Netanyahu, afhankelijk van wie er naar kijkt. Er wordt algemeen aangenomen dat Netanyahu streeft naar een centristische coalitie en dus een beroep zal doen op Livni, Lapid en Yechimovich om zich bij zijn regering aan te sluiten. Indien Lapid en Livni hiermee instemmen, houdt Yechimovich een kleine minderheidsoppositie over die weinig of geen invloed heeft op de regering.

Aan de andere kant kunnen Lapid en Livni, uit vrees als 'verraders' te worden beschouwd, zich aansluiten bij de oppositie, wat Netanyahu dwingt om een rechtse regering te vormen met Bennett. In dit scenario staat de oppositie veel sterker en het overheidsbeleid, met name betreffende grondgebied en het vredesproces, zal veel meer naar rechts neigen. Hoe dan ook, het zal een interessante verkiezingsstrijd worden in Israël. Bron: Israel Today Headlines 09-01-2013 

Woensdag 9 januari: Zorgen Westen om de nucleaire voorraden van Syrië

Het bezorgde Westen vreest dat Iran mogelijk in bezit zou komen van de overgebleven nucleaire voorraden van het nucleaire programma van Syrië. Het gaat om maximaal 50 ton niet-verrijkte uranium. Deze uranium kan belangrijk zijn voor Iran voor het vervaardigen van een kernwapen. Er is weinig bekend over het nucleaire programma van Syrië, want het land heeft in alle toonaarden ontkend over een dergelijk programma te beschikken. Maar in september 2007 heeft Israël de reactor bij Al-Kibar in het oosten van Syrië gebombardeerd. Deze reactor leek volgens de inlichtingendiensten sterk op de Noord-Koreaanse kernreactor Yong-Byon. Er zou dus nog een voorraad van 50 ton aanwezig zijn en daarmee kunnen vijf atoombommen gemaakt worden. Deze voorraad zou eigenlijk in de Al-Kibar kernreactor geplaatst zijn, indien Israël deze reactor niet had vernietigd. Waar deze nucleaire voorraad nu gebleven is, is onduidelijk. Maar dat maakt het Westen wel erg nerveus, omdat het in handen zou kunnen vallen van Iran. Bron: Ynetnews, Nieuw-uitgelicht-infonu.nl/laatste nieuws Israël 09-01-2013

Dinsdag 8 januari: Vrouw Hamaspoliticus: moeder leert kinderen Jihad

Een interview voor de TV van Gaza laat duidelijk het grote verschil in culturele normen zien dat bestaat tussen de meeste Israëliërs en veel van hun Palestijnse 'vredespartners.' De echtgenote van een Hamaslid van het Palestijnse parlement liet onlangs zien wat een groot verschil in algemene waarden en normen er bestaat tussen de Israëlische Joodse maatschappij en (helaas) een groot deel van de Palestijnse maatschappij. 

Umm Osama, de vrouw van Hamaspoliticus en parlementslid Khalil al-Hayya, verklaarde op 2 december in een interview met al Aqsa TV dat in 'Palestina' de rol van een vrouw niet minder belangrijk is dan die van een man, omdat het de moeder is die 'in haar kinderen de liefde voor de Jihad wekt en het martelaarschap omwille van Allah.' Verder zei Umm Osama:"Allah's beloning is het paradijs en het paradijs vraagt ons bloed van ons." Toen de interviewer er mee instemde dat "we willen sterven als martelaren", antwoordde Umm Osama:"Dat willen we inderdaad. Ik bid voortdurend 'Allah, laat het einde van onze dagen het martelaarschap zijn.' Ik bid dit zelfs voor mijn echtgenoot en mijn kinderen." 


Een kind tot Hamasstrijder en zelfmoordenaar opgeleid
Er is al herhaaldelijk op gewezen dat naast dat een dergelijke houding een echte langdurige vrede bijna onmogelijk maakt door ervoor te zorgen dat de volgende generatie Palestijnse Arabieren Israël haten, het ook een vorm van kindermisbruik is, waarvan personen zoals Umm Osama absoluut geen spijt lijken te hebben. Het is absoluut verkeerd om te zeggen dat alle Palestijnen zo denken, maar we moeten niet vergeten dat een grote meerderheid van de Palestijnse kiezers bij de laatste algemenen verkiezingen in 2006 Hamas aan de macht bracht. Bron: Israel Today Headlines 08-01-2013

Dinsdag 8 januari: Gespannen relatie met de Verenigde Staten na nominatie van Hagel

Nadat de Amerikaanse president Barack Obama maandag de voormalige senator Chuck Hagel nomineerde als de nieuwe minister van Defensie, waren de signalen duidelijk dat Obama's tweede termijn de Amerikaans-Israëlische relaties verder onder druk zal zetten. Hagel heeft een lange geschiedenis van vijandige standpunten jegens Israël en veel analisten zagen in zijn nominatie de wraak van Obama, omdat de Israëlische premier Benjamin Netanyahu bij de recente presidentsverkiezingen Obama's rivaal Mitt Romney heeft gesteund. 


Amerikaanse president Obama (rechts) draagt Chuck
Hagel (links) voor als minister van Defensie
Tijdens de laatste poging van Bush heeft Hagel geweigerd resoluties van de Senaat te ondertekenen, die Israël steunden in zijn strijd tegen respectievelijk Palestijns en Hezbollah terrorisme, en hij bekritiseerde president Bush, omdat die geen ontmoeting met Yasser Arafat heeft gehad. Later sprak Hagel onvriendelijke woorden tot de pro-Israëlische lobby in Amerika en verklaarde dat de Amerikaans-Israëlische relaties "niet ten koste van onze Arabische relaties mogen gaan." De Republikeinse senator Lindsey Graham waarschuwde dat Hagel 'de vijandigste minister van Defensie voor Israël in de geschiedenis van onze natie' zou zijn. De regeringsfunctionarissen in Jeruzalem waren ook ongerust over de benoeming. Knessetvoorzitter Reuven Rivlin verwoordde de gevoelens van de meeste Israëliërs, toen hij de plaatselijke media zei dat Israël wel bezorgd, maar niet bang moet zijn wegens de nominatie van Hagel. Rivlin betoogde dat hoewel Hagel vijandige standpunten tegenover Israël kan innemen, we niet mogen vergeten dat de Joodse Staat sterke steun geniet uit veel andere delen van de Amerikaanse overheid, en dat één man dat niet compleet teniet kan doen.

Van zijn kant kwam Hagel maandag swingend naar buiten, benadrukkend dat hij voor Israël niets anders dan een vriend is geweest. In een interview met de Lincoln Journal Star hield de voormalige senator uit Nebraska vol dat er "geen spoor van bewijs is dat ik anti-Israël ben." Gevraagd waarom hij de eerdere pro-Israël resoluties in de Senaat niet had ondertekend, zei Hagel dat hij er de noodzaak niet van inzag om zijn naam onder een document te zetten dat morele, maar geen praktische steun bood. "Ze waren contraproductief en losten geen probleem op,"zei hij. 

Ondertussen is Iran buitengewoon blij met de nominatie van Hagel; dit land ziet het als een poging van de regering Obama om de spanning tussen de Verenigde Staten en de islamitische Republiek te verminderen. Teheran houdt wel van Hagel's harde standpunt tegenover Israël en ook van zijn verzet tegen het nemen van harde maatregelen tegen Iran wegens het uitdagende nucleaire programma. Woordvoerder Ramin Mehmanparast van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken zei te hopen dat wanneer Hagel het ministerie van Defensie overneemt, dit 'praktische veranderingen' in het Amerikaanse buitenlandse beleid tot gevolg zou hebben. Bron: Israel Today Headlines 08-01-2013

Dinsdag 8 januari: Hamas verbiedt Israëlische media in de Gazastrook

Dat Hamas in de Gazastrook critici van het regime vervolgt en soms martelt, is intussen voldoende bekend. Nu heeft deze terreurorganisatie Israëlische media verbannen uit de Gazastrook, omdat die Palestijnen op een negatieve manier in het nieuws brengen. Zodoende is men nu buiten de Gazastrook bijna geheel aangewezen op berichten van Palestijnse inwoners. Gelet op de propaganda van de Palestijnen (trefwoord: Pallywood) laat deze controle van de media opnieuw de berekening van de machthebbers zien. Voorts is Hamas begonnen met het afgeven van speciale inreisvergunningen aan buitenlandse verslaggevers. Bron: Israel Today Headlines 08-01-2013

Dinsdag 8 januari: Amerikaanse senator wil snijden in hulp aan Israël

De Amerikaanse senator Rand Paul heeft tijdens zijn eerste bezoek aan Israël aangedrongen op het geleidelijk afbouwen van de Amerikaanse ontwikkelingshulp. Het is een ongebruikelijke plek om deze boodschap te verkondigen, aangezien Israël een groot deel van de Amerikaanse ontwikkelingshulp ontvangt. Paul zei maandag dat de Verenigde Staten het zich niet kunnen veroorloven om geld naar het buitenland te blijven sturen, zelfs niet naar bondgenoten als Israël. Het is volgens hem "lastiger om een vriend van Israël te zijn als we geen geld hebben." Israël krijgt jaarlijks drie miljard dollar (2,3 miljard euro) van de Verenigde Staten. 

Paul vindt overigens wel dat eerst de ontwikkelingshulp aan landen die een onderkoelde relatie met de Verenigde Staten hebben, zoals Pakistan en Egypte, moet worden afgeschaft. De Republikeinse senator uit de staat Kentucky, die al langer strijdt tegen ontwikkelingshulp, erkent dat hij slechts uiting geeft aan de 'mening van een minderheid', en hij betwijfelt of het Congres gaat bezuinigen op ontwikkelingshulp. Bron: Nieuws.nl 08-01-2013

Dinsdag 8 januari: Israël ontregeld door zware regenval

Israël ondervindt vandaag grote hinder door storm en regen. Het land komt tot stilstand. Vanwege de dreiging dat de rivier Ayalon buiten oevers zou treden, heeft de Israëlische politie de Ayalon snelwegen afgesloten. Hierdoor is het verkeer ontregeld en grote files ontstaan op de snelwegen. De verkeerspolitie adviseert automobilisten Tel Aviv te vermijden. Het is voor het eerst sinds tien jaar dat de Ayalon snelwegen afgesloten wordt. In het noorden van Israël zijn de wegen ook afgesloten vanwege de zware regenval. The Jerusalem Post meldt dat er drie doden en één zwaargewonde bij een verkeersongeluk als gevolg van de zware regenval op de snelweg tussen Jeruzalem en Tel Aviv waren gevallen. Daarnaast ondervindt het treinverkeer hinder van het wateroverlast. De gemeente Tel Aviv laat weten dat er 251 incidenten zijn: appartementen zijn volgelopen met water, bomen worden omgewaaid, de takken afgebroken en de verkeerslichten, elektriciteitsmasten en kabels zijn stukgegaan. Sommige wegen worden geblokkeerd door wegversperringen. De omgeving van de Yarkonrivier dreigt door het water overspoeld te worden. In het zuiden van Israël wordt de Negev-woestijn bedreigd door luchtvervuiling als gevolg van zandstormen. Bron: Ynetnews, Jerusalem Post, Nieuws-uitgelicht-infonu.nl/laatste nieuws Israël 08-01-2013 

Maandag 7 januari: Israël getroffen door zware winterstormen

Israël is deze week getroffen door zware onweersbuien en meteorologen verwachten nog meer stormachtig weer en zelfs sneeuw in het gebied van Jeruzalem. De regen is van harte welkom, maar de stormen die over het land razen, hebben grote schade aangericht. Er waren overstromingen, eigendommen werden beschadigd, afgesloten wegen, hagelschade en een belangrijke riolering in de regio Tel Aviv raakte beschadigd waardoor het station onbereikbaar werd. De Israëlische media noemden het een chaos. Maar velen zien ook de positieve kant van de weersituatie: door de hevige regen stijgt het waterpeil snel in het Meer van Galilea. Nog een meter, dan is het meer vol. Bron: Israel Today Headlines 07-01-2013

Maandag 7 januari: Israël bouwt veiligheidsmuur langs grens Syrië

Israël gaat een muur bouwen langs de grens met Syrië. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu wil zo voorkomen dat radicale islamitische strijders uit Syrië de grens oversteken en mogelijk aanslagen plegen in Israël. De muur wordt gebouwd langs de Golan Hoogvlakte. Speciale legereenheden van de IDF houden die grens nu al in de gaten. Premier Netanyahu zegt te vrezen dat de Syrische chemische wapenvoorraad in handen valt van de militante strijders. Eerder bouwde Israël al muren langs de grens met Egypte en langs de Westelijke Jordaanoever om terroristische aanslagen te voorkomen en infiltranten te weren. Bron: NOS-TT 07-01-2013

Maandag 7 januari: Netwerk van minderjarige prostitueès opgerold in Tel Aviv

Een netwerk van minderjarige prostitueès, allen jonge meisjes van 14-16 jaar, in Tel Aviv is door de politie ontdekt en opgerold. Mogelijk kon het netwerk jarenlang ongestoord haar gang gaan. Het netwerk is al een tijdje geleden ontdekt, maar pas vandaag werd de media op de hoogte gebracht na de arrestatie van een sleutelfiguur. De sleutelfiguur was een 20 jarige jonge vrouw die de meisjes ronselde en hen vertelde wat ze moesten doen. De huizen van 10 cliënten die van 20 tot 60 jaar oud zijn en geen strafblad hebben, zijn doorzocht door de politie. En de meisjes worden aan de Sociale Dienst overgedragen. Ieder minderjarige meisje krijgt hulp van een sociaal werker om weer in de samenleving terug te keren en gerehabiliteerd te worden. Het gaat mogelijk om tientallen meisjes. Ze wisten wat ze deden, maar waren onbekend met het feit dat het om criminaliteit gaat. De mannelijke cliënten zullen strafrechtelijk vervolgd worden voor verkrachting, omdat ze heel goed wisten dat het om minderjarige meisjes ging. Vandaag worden ze voorgeleid aan de rechtbank van Tel Aviv. Bron: Ynetnews, Nieuws-uitgelicht-infonu.nl/laatste nieuws Israël 07-01-2013

Zondag 6 januari: Palestijnse relschoppers vernielen wijngaarden


Een groep van ruim 200 rellende Palestijnse Arabieren hebben zaterdag vernielingen aangericht in Joodse wijngaarden en de Joodse inwoners van de gemeenschap Esh Kodes gewelddadig aangevallen, waarbij twaalf inwoners gewond raakten. De inwoners zeiden dat de relschoppers na het vernielen van een groot deel van de wijngaarden dicht bij het Joodse dorp kwamen. Om een aanval tegen te houden schoot het beveiligingsteam van het dorp in de lucht, totdat de eenheden van de IDF kwamen en de relschoppers verspreidden. Joodse inwoners zeiden dat de aanval die duidelijk goed was georganiseerd zo succesvol was, omdat de Israëlische autoriteiten onlangs hadden geoordeeld dat de Palestijnen een omstreden gebied, grenzend aan het dorp, mochten bewerken ondanks heftige protesten van de Joden. 

Esh Kodesh is een buitenpost behorend tot het nederzettingenblok Silo dat in de Bijbelse tijden 360 jaar als hoofdstad van Israël fungeerde voor de verovering van Jeruzalem door koning David. Bron: Israel Today Headlines 06-01-2013

Zondag 6 januari: Israëlische commandant: de Derde Intifada is al begonnen

Kolonel Yaniv Alaluf, commandant in de Etzion regio, zegt dat de Derde Intifada feitelijk al begonnen is. Volgens hem zijn er veel meer confrontaties dan voorheen. Hij voorspelt dat er nog meer confrontaties zullen komen. Hoewel geen duizenden demonstranten met machinegeweren het veiligheidshek zullen bestormen, zegt de kolonel dat de situatie zeer ernstig is. De spanningen zijn sterk toegenomen sinds de Israël-Gazaoorlog van 2012 en de statusverhoging van de PA bij de VN. Ook zegt Alaluf dat het tijdperk van Abbas voorbij is, en dat de Palestijnen de strategie van de radicaal-islamitische terreurbeweging Hamas nu gaan volgen. Volgens kolonel Alaluf probeert de Palestijnse president Abbas de Arabische Revolutie (de door het Westen genoemde Arabische Lente) te overleven. Abbas begrijpt maar heel goed dat onderhandelingen met Israël voorbij zijn.


De Derde Intifada al begonnen?
Kolonel Alaluf voorspelt dat er mogelijk complete anarchie in de regio komt en het met een Israëlische militaire campagne gepaard gaat. Mocht Israël weer oorlog gaan voeren, dan kan er een tekort aan reservisten ontstaan. Toch is de kolonel optimistisch en verwacht hij geen zelfmoordacties zoals de Tweede Intifada. De IDF wil niet reageren op de uitlatingen van de commandant Alaluf. Bron: Ynetnews, Nieuws-uitgelicht-infonu.nl/laatste nieuws Israël 06-01-2013

Zondag 6 januari: Avigdor Lieberman voor de oprichting van een Palestijnse staat

De voormalige minister van Buitenlandse Zaken, Avigdor Lieberman die in verband met een corruptieschandaal moest aftreden en momenteel vervolgd wordt door de Israëlische justitie, verklaarde vandaag een voorstander van de oprichting van een Palestijnse staat te zijn. Hij sluit zich aan bij Netanyahu's toespraak van enkele jaren geleden, waarin voor een gedemilitariseerde Palestijnse staat naast de Joodse Staat werd gepleit. Ook benadrukt Lieberman dat de Palestijnse Autoriteit Israël als de Joodse Staat moet erkennen. Dat was de belangrijkste voorwaarde voor het welslagen van het vredesproces. Maar omdat de weigering van de Palestijnen om Israël als de Joodse Staat te erkennen tot oorlogen heeft geleid, is de kans op het welslagen van het vredesproces uitermate zéér klein. Verder herhaalt Avigdor Lieberman zijn standpunt dat de Palestijnse president Mahmoud Abbas geen vredespartner is. Bron: Nieuws-uitgelicht-infonu.nl/laatste nieuws Israel 06-01-2013

Zondag 6 januari: Handtekening premier nodig voor de bouw in de E1 zone

De burgemeester van Ma'ale Adumim, Benny Kahsriel, wil dat de Israëlische premier Benjamin Netanyahu zijn handtekening in het plan zal zetten voor de bouw van 3500 nieuwe huizen in de E1 zone tussen Jeruzalem en Ma'ale Adumim. Na 18 jaar wachten heeft de burgemeester vorige week bouwplannen kunnen voorleggen aan de hoge bouwcommissie. Na enkele wijzigingen is een handtekening van Netanyahu nodig om de plannen opnieuw voor te leggen aan de commissie. Afgelopen vrijdag maakte de Israëlische krant Yediot Achronot bekend dat premier Netanyahu de  bouwplannen voor de E1 zone nog moet goedkeuren, nadat de premier op 30 november had bekendgemaakt om in de E1 zone te gaan bouwen.


E1 zone
De belissing was een reactie op de statusverhoging van de Palestijnse Autoriteit als waarnemende niet-lidstaat bij de VN. De internationale gemeenschap en de Palestijnen hebben de beslissing van Israël scherp veroordeeld, omdat het volgens hun eigen zeggen een twee-statenoplossing in de weg zou staan. Maar de Israëlische regering zegt dat de E1 zone en Ma'ale Adumim gewoon bij Israël horen. Desondanks heeft de Israëlische regering nog steeds geen besluit voor de bouw genomen. De burgemeester Benny Kahsriel wijst erop dat dat Netanyahu dit het beste vóór de Israëlische parlementsverkiezingen kan doen, anders riskeert hij dat de Likoed stemmen fors zal verliezen. Bron: Jerusalem Post, Nieuws-uitgelicht-infonu.nl/laatste nieuws Israël 06-01-2013

Zondag 6 januari: Verontwaardiging opperrabbijn over standbeeld van Hitler in Warschau

Michael Schudrich, de Poolse opperrabbijn, heeft zijn verontwaardiging geuit over een controversiële standbeeld van Adolf Hitler dat in het voormalige Joodse getto in Warschau staat. Het gaat om een provocerend kunstwerk van de artiest Maurizio Cattelan. "We moeten heel voorzichtig zijn wanneer we Hitler afbeelden, uit respect voor de mensen die hebben geleden door de Holocaust,"zegt de opperrabbijn Schudrich. Sinds 16 november staat het standbeeld van een knielende en biddende Hitler in Warschau. Hij heeft het lichaam van een kind en draagt een grijs pak. Het standbeeld dat de naam 'Him' kreeg, is goed verstopt: het is enkel waar te nemen via een gat in de deur van een vervallen gebouw. Het beeld maakt deel uit van een tentoonstelling van Cattelan in het museum voor hedendaagse kunst van Warschau. 

Volgens opperrabbijn Schudrich beweerden de verantwoordelijken van het museum dat het beeld geen afbeelding was van Hitler, maar dat het symbool stond voor het kwaad, dat er heel onschuldig kan uitzien. Bovendien wist de opperrabbijn eerst niet dat het beeld zich buiten het museum zou bevinden. Eind december verklaarde het Simon Wiesenthal Centrum in Jeruzalem nog in een communiqué dat het beeld in Warschau misplaatst is en de slachtoffers van het nazisme beledigt. Bron: AD 06-01-2013. Commentaar blogger: Uit respect voor de slachtoffers en nabestaanden van de Shoa wordt er géén foto van het standbeeld van een knielende en biddende Hitler in het voormalige Joodse getto op dit artikel geplaatst. Het standbeeld van Hitler is inderdaad een doelbewuste provocatie en een belediging aan het adres van het Joodse volk. Het gaat niet erom dat het standbeeld het kwaad zou voorstellen. De Bijbel zegt heel duidelijk dat het kwaad in ieder mens aanwezig is en alle mensen zondaars zijn. 

Om Sions wil zal ik niet zwijgen.

                                                                                             Paul Parker

Het auteursrecht van dit artikel ligt bij de blogger en de genoemde nieuwsberichten. Zonder toestemming van blogger Paul zijn vermenigvuldiging, eigen gebruik en publicatie in een ander blog of website verboden.

Geen opmerkingen: