zondag 30 december 2012

Weeknieuws Israël 2012/2013


Het weeknieuws Israël verschijnt iedere week. Elke dag zal het nieuws bijgewerkt worden, behalve zaterdag. Op zaterdag, de Sabbat, zal geen nieuwsbericht verschijnen.

Vrijdag 4 januari: Hamas weigert Palestijnse vluchtelingen uit Syrië op te nemen

U hoeft niet te verbazen als u verneemt dat de Palestijnse terreurbeweging Hamas die de Gazastrook met de harde hand regeert, heeft geweigerd Palestijnse broeders en zusters uit het door burgeroorlog en sektarisch geweld verscheurde Syrië op te nemen. De VN-hulporganisatie voor Palestijnse vluchtelingen in het Midden-Oosten (UNRWA) had twee weken geleden de Hamasregering gevraagd hun Palestijnse broeders uit Syrië op te nemen. Deze Palestijnse broeders zijn voor de Syrische rebellen gevlucht uit hun "vluchtelingenkampen", omdat zij de kant van het Syrische staatshoofd Bashar al-Assad hadden gekozen. De Hamasleider Ismail Haniyeh wees het verzoek van de UNRWA af, met de bewering dat het een gevaarlijk precedent zou kunnen vormen voor andere Palestijnse vluchtelingen, die de Gazastrook binnenkomen. Hij stelde dat de vluchtelingen naar Israël moeten terugkeren en niet naar de Gazastrook. Ook heeft de Hamasregering in Gaza niet de financiële draagkracht, liet Haniyeh UNRWA weten. De Palestijnse president Mahmoud Abbas van de PA in Ramallah heeft eveneens elke toelating van Palestijnse vluchtelingen in de autonome Palestijnse gebieden in Judea en Samaria geweigerd.

Palestijnse vluchtelingen uit Syrië in Libanon
Ook wanneer de Palestijnse regeringen in Ramallah en Gaza niet de financiën hebben om hun Palestijnse broeders op te nemen, dan is toch de afwijzing van hun Palestijnse broeders in tijden van nood zeer vreemd. Aan de ene kant vragen de Palestijnen in de Gazastrook en Ramallah voortdurend hulp van UNRWA voor zichzelf, en anderzijds weigeren zij die zichzelf eveneens als vluchtelingen zien, andere vluchtelingen van hun volk te helpen. 

Meer dan zestig jaar geleden was Israël eveneens financieel niet in staat om Joodse immigranten op te nemen. Toch werd iedereen hartelijk verwelkomd en in het land ondergebracht. Libanon heeft al 2500 Palestijnse vluchtelingengezinnen, bij elkaar 13.000 personen, ondergebracht. Het schijnt de Palestijnen niet echt te gaan om het "recht op terugkeer" van de Palestijnse vluchtelingen. Ze hebben er geen probleem mee om de Joodse Staat demografisch te overspoelen, maar o wee als het om hun eigen dorpen en steden gaat. Zo wordt het probleem van de Palestijnse vluchtelingen slechts misbruikt als politiek werktuig tegen Israël. Volgens cijfers van de VN zijn sinds het uitbreken van de onrust in Syrië tot nu toe 60.000 mensen omgekomen. Bron: Israel Today Headlines 04-01-2013

Visie blogger: Het is onbegrijpelijk dat de Europese Unie en de Verenigde Staten miljarden dollars aan de Palestijnse Autoriteit van Mahmoud Abbas hebben gegeven. Wij belastingbetalers betalen ook mee aan de Palestijnse Autoriteit. Maar subsidies zijn NIET gebruikt om de armoedige omstandigheden onder de Palestijnse bevolking in de Gazastrook en de autonome Palestijnse gebieden te verbeteren. Helemaal niets! De economische situatie is nauwelijks verbeterd. Waar zijn miljarden dollars gebleven? Ze verdwijnen regelmatig in de zakken van de corrupte Palestijnse leiders. Nu zeggen zowel Hamas als de PA geen financiële draagkracht te hebben om hun gevluchte Palestijnse broeders en zusters op te nemen!? U vindt het ook zeker vreemd dat Hamas en de PA geen geld hebben om hun broeders te helpen. Nederland en de Europese Unie doen alsof er niks aan de hand is. Wat zijn Nederlandse en Europese politici toch naïef!! 

Vrijdag 4 januari: Bijbel speelt een rol in Israëlisch vredesbeleid

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu en president Shimon Peres hebben zich de afgelopen week beiden beroepen op de Bijbel bij het bespreken van Israëls ambities en beleid inzake vrede in de regio. In een toespraak tot christelijke leiders aan de vooravond van Nieuwjaar stelde Peres dat Israël volgens de Schrift, zowel het Oude als het Nieuwe Testament, verplicht is naar vrede te streven. Hij zei dat Israël vrede heeft nagestreefd, en dat het nu aan zijn vijanden is om te beslissen of ze verder willen gaan of doorgaan met strijden.

Netanyahu leek het antwoord op dat raadsel al te weten en citeerde uit het boek Exodus als reden zich niet overhaast in een noodlottig vredesakkoord met de Palestijnse Autoriteit te storten. De Israëlische premier was de gastheer van de hervatte Premier Bijbelkring die door Ben Goerion was opgericht. Hij wees op de wekelijkse Thoralezing uit het eerste hoofdstuk van Exodus als bewijs dat de zaken in deze regio nooit veranderen. Het eerste hoofdstuk van Exodus vertelt over een nieuwe koning over Egypte die Jozef niet gekend had, en vervolgens de kinderen van Israël mishandelde. 

Benjamin Netanyahu, zijn vrouw en zoon en de opper-
rabbijn in Premier Bijbelkring
"Net zoals het toen was, zo is het vandaag,"zei Netanyahu. "In Egypte is het regime vervangen, in Syrië valt het regime...en dat kan ook bij de Palestijnse Autoriteit gebeuren. Iedereen weet dat Hamas de Palestijnse Autoriteit kan overnemen. Dat kan gebeuren na een overeenkomst, en het kan gebeuren vóór een overeenkomst, zoals in Gaza is gebeurd." Bron: Israel Today Headlines 04-01-2013

Vrijdag 4 januari: Netanyahu: Hamas overneemt ieder moment de controle over Palestijnse gebieden

Tijdens een nieuwjaarsreceptie voor ambassadeurs op het ministerie van Buitenlandse Zaken zei de Israëlische premier Netanyahu in zijn toespraak dat de bouw van Joodse huizen in E1 zone niet een bedreiging voor het vredesproces vormt, maar het feit dat de Palestijnen Israël halstarrig weigeren te erkennen als Joodse Staat, ongeacht welke grenzen. De premier citeerde hierbij het commentaar van The Washington Post van woensdag, waarin staat dat de E1 zone geen belemmering vormt voor het vredesproces. Ook waarschuwt premier Netanyahu dat Hamas ieder moment de controle over de autonome Palestijnse gebieden in Judea en Samaria op 'n gewelddadige wijze kan overnemen. Daarom zullen er volgens hem 'concrete veiligheidsregelingen' getroffen moeten worden bij een akkoord, alsmede ook de erkenning van de Joodse Staat en het vervallen van de Palestijnse claim 'recht op terugkeer.' Ook het hoofd van de Israëlische binnenlandse veiligheidsdienst Shin Beth, Yoram Cohen, sprak de ambassadeurs toe en zei dat er geen Derde Intifada zal plaatsvinden. 

Premier Netanyahu zei dat Iran de rode lijn die Israël heeft getrokken voor Iran, nog niet heeft bereikt. Israël blijft vastbesloten om te voorkomen dat Iran over eigen atoombom zou beschikken, aldus Netanyahu. Volgens hem is Iran's nucleaire dreiging meer dan actueel. Bron: Jerusalem Post, Nieuws-uitgelicht-infonu.nl/laatste nieuws Israël 04-01-2013

Donderdag 3 januari: Wereldwijd leven nu 14 miljoen Joden

Volgens een uitvoerige studie van het Pew Forum leven er nu over de gehele wereld 14 miljoen Joden. Dat is 0,2 procent van de wereldbevolking. Ter vergelijking: er zijn 1,6 miljard moslims. Meer dan de helft van de Joden, 59 %, leeft in landen waar zij een minderheid vormen.Van de andere religies leeft daarentegen slechts 3 % van de hindoe's, 13 % van de christenen en 27 % van de moslims in landen waar zij een minderheid zijn. De meeste Joden blijken in de Verenigde Staten te wonen (41 %) en niet in Israël (40,5 %). Dit land is wel het enige met een Joodse meerderheid van 76%. Het Pew Forum berekende verder dat het Jodendom de hoogste gemiddelde leeftijd heeft: met 36 jaar zijn de Joden gemiddeld acht jaar ouder dan het wereldgemiddelde, zelfs 13 jaar ouder dan moslims. Dat betekent, eenvoudig gezegd, dat het Jodendom de komende jaren het langzaamst zal groeien. Bron: Israel Today Headlines 03-01-2013

Donderdag 3 januari: IDF arresteert Palestijnse terroristen in Judea en Samaria

Het Israëlische leger, de IDF, wil koste wat kost een Derde Intifada voorkomen en is daarom begonnen met het snel oppakken van Palestijnse terroristen in de Palestijnse autonome gebieden die in Judea en Samaria liggen. Er zijn al verschillende gevaarlijke terroristen van Hamas en andere terreurbewegingen gearresteerd. Ynetnews meldt dat er de komende tijd nog meer arrestaties verwacht zullen worden. Eerder was een leider van de Islamitische Jihad in Tamoun gearresteerd. In Jenin zijn vandaag de IDF soldaten die bezig waren met de arrestatie van een vooraanstaande terrorist, met stenen en benzinebomen bestookt. Een menigte van zo'n 500 Palestijnen slaagde erin de IDF soldaten uit Jenin te verjagen. Een oude Palestijnse vrouw zou door een hond gebeten worden en lichtgewond geraakt zijn. De hond werd gebruikt tijdens het arrestatieteam van de IDF. Jenin staat onder Palestijns zelfbestuur, maar de IDF behoudt het recht om potentiële terroristen in Palestijnse gebieden te arresteren. 

Volgens docent Ghassan Khatib, een veteraan in de Eerste Intifada en later minister in het PA kabinet, gaat het om een spontane opstand, die langzaam is ontstaan door confrontaties met Joodse bewoners van Judea en Samaria en het Israëlische leger. Verder zegt hij dat de Palestijnen op politieke en economische gebied geen hoop meer op de toekomst hebben. Volgens de IDF zijn na de Israël-Gazaoorlog van 2012 122 Palestijnse aanvallen geweest op Israëliërs in Judea en Samaria. In Jeruzalem zijn er al 44 incidenten geweest. Een woordvoerder van de Israëlische politie meent dat de oorlog tegen de Gazastrook de voornaamste aanleiding is waarom de Palestijnen nu in opstand zijn gekomen. Het gaat vooral om Palestijnse kinderen die op weg naar school of van school naar huis gaan en dan stenen en molotovcocktails gooien naar Israëlische auto's. Bron: Ynetnews, Jerusalem Post, Nieuws-uitgelicht-infonu.nl/laatste nieuws Israël 03-01-2013

Donderdag 3 januari: Israëlische politicus op Tempelberg na gebed gearresteerd

De heiligste plaats van het Jodendom blijft nog steeds verboden voor Joodse aanbidders, uit angst voor islamitische geweld. Het gebeurt maar al te vaak: deze week werd weer een Joodse man de vrijheid van eredienst ontzegd op de heiligste plaats van het Jodendom, de Tempelberg in Jeruzalem. De rechtse activist Moshe Feiglin die waarschijnlijk bij de komende verkiezingen in de Knesset wordt gekozen als parlementslid van Likoed, werd dinsdag gearresteerd, toen de moslimautoriteiten die de Tempelberg besturen, hem rustig zijn hoofd zagen buigen in gebed. 

De Rotskoepel op de Tempelberg
Het is niet de eerste keer dat Feiglin wordt gearresteerd wegens bidden op de Tempelberg. Hij is één van een lange rij, van wie velen werden aangehouden wegens niets meer dan het in stilte mompelen van Joodse gebeden tijdens een bezoek aan de heilige plaats. Uit angst voor weer een gewelddadige islamitische reactie werkt de Israëlische politie samen met de islamitische Waqf die de Tempelberg bestuurt, door bezoekende Joden en christenen te verbieden op het terrein te bidden of een Bijbel bij zich te dragen. Officieel garandeert Israël de vrijheid van godsdienst en aanbidding voor iedereen in het land. De enige groep die semi-officieel wordt gediscrimineerd, zijn de Joden, wanneer zij de Tempelberg bezoeken. Deze keer gaat de politie zo ver dat ze adviseren dat Feiglin officieel wordt aangeklaagd, ook al is er geen officiële wet die Joden verbiedt te bidden op de Tempelberg. Bron: Israel Today Headlines 03-01-2013

Woensdag 2 januari: "Alle Joodse nederzettingen definitief bij Israël voegen"

Volgens Yuli Edelestein en Ze'ev Elkin moet Israël gebied C van de Bijbelse gebieden Judea en Samaria dat nu onder het militaire bestuur valt, annexeren. Gebeurt dit niet, dan blijft er een status quo gehandhaafd. Ook zal de internationale gemeenschap volgens Edelstein en Elkin zware druk op Israël blijven uitoefenen om Judea en Samaria geheel aan de Palestijnen af te staan en zich terug te keren naar de bestandslijnen van 1949. Wel zeggen Edelstein en Elkin dat de annexatie geleidelijk moet gaan verlopen en niet in één keer. Steeds meer Israëliërs willen dat Israël de Bijbelse gebieden, Judea en Samaria, geheel gaat annexeren, nadat de Palestijnen een statusverhoging bij de VN hebben gekregen. Echter vindt Alan Barker, één van de juridische experts die betrokken was bij het Levy-rapport, waarin staat dat Israël het recht heeft op Judea en Samaria, de annexatie geen goede stap, omdat dit zou "ingaan tegen de Oslo Akkoorden, die nu nog steeds gelden." Maar hij vindt wel dat Israël de Joodse nederzettingen moet gaan versterken en moet ophouden met het zich steeds weer verontschuldigen. Ze'ev Elkin deelt de mening van Baker niet en wijst erop dat de Palestijnen zich ook niet aan de Olso Akkoorden houden. In feite zijn de Oslo Akkoorden een vodden papier dat voor niets werd ondergetekend. Bron: Nieuws-uitgelicht-infonu.nl/laatste nieuws Israël 02-01-2013

Woensdag 2 januari: Undercover operatie goed verlopen

Volgens een woordvoerder van de IDF was gisteren de operatie van de speciale undercover veiligheidsagenten volgens het plan goed verlopen. Gisteren hadden de undercover agenten zich vermomd als Arabische kooplui om een kopstuk van een terreurbeweging in de kraag te vatten. Het was hen ook gelukt, toen ze in Tamoun een leider van de Islamitische Jihad, de terrorist Murad Bani Auda, hadden gearresteerd. Echter leidde de arrestatie tot confrontaties met de woedende Palestijnse menigte die was begonnen met het gooien van stenen. De veiligheidsagenten riepen de versterking in en wisten de stenengooiende menigte met middelen uiteen te drijven. Er waren volgens Palestijnse hulpverleners van de Rode Halve Maan 30 gewonden aan Palestijnse zijde gevallen. Aan de kant van de IDF waren drie lichtgewonden gevallen. Bron: Jerusalem Post, IDF, Nieuws-uitgelicht-infonu.nl/laatste nieuws Israël 02-01-2013

Dinsdag 1 januari: Peres: Geen reden om niet met Hamas te praten

De Israëlische president Shimon Peres heeft gezegd dat er "geen fundamentele reden " is om niet met de Palestijnse terreurbeweging Hamas te praten. "Als Hamas een opbouwende relatie met Israël wil, wil Israël dat ze succes heeft. We willen niemand in de Gazastrook zien lijden, jong of oud,"zei Peres tegen christelijke leiders in Jeruzalem op een nieuwjaarsreceptie. Bron: RTL nieuws 01-01-2013

Dinsdag 1 januari: Israël bouwt digital Iron Dome 

Israël heeft een nieuw nationaal programma opgezet om jongeren te trainen in cyberwar. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu bezocht vandaag het Ashkelon Academische College. Tijdens het bezoek zei hij dat vitale systemen van Israël worden aangevallen door Iran en andere vijandige elementen. Tijdens de Operatie Pillar of Cloud (Israël-Gazaoorlog van 2012) heeft een criminele hackersgroep Anonymous getracht alle computersystemen van Israël plat te leggen. De pogingen van Anonymous waren tot mislukking gedoemd. Israël National Cyber Bureau (INCB) houdt zich dagelijks bezig met cyberwar. Vooral uitmuntende studenten van 16-18 jaar oud uit delen van Israël zullen deelnemen aan het nieuwe nationale programma. "Israël staat op het gebied van cyberwar nog aan kop en wil die positie handhaven,"zei premier Netanyahu. Bron: Jerusalem Post, Nieuws-uitgelicht-infonu.nl/laatste nieuws Israël 01-01-2013

Dinsdag 1 januari: Moslim-broeder: Israël bestaat over tien jaar niet meer

De Egyptische moslim-broeder Essam al-Aryan heeft voor flinke opschudding gezorgd met zijn uitspraak. Hij riep de Joden op naar Egypte terug te keren en het land af te staan aan de Palestijnen. De Arabische krant al-Sharq al-Awsat uit Londen zegt dat al-Aryan denkt dat Israël over tien jaar niet meer zal bestaan. Volgens hem zal er een nieuwe Palestijnse staat komen voor Joden, moslims en Druzen en alle andere mensen. Het Egyptische presidentiële paleis distantieert zich van de uitspraken van Essam al-Aryan. Maar woordvoerder van de Moslim Broederschap, Mahmoud Ghozlan, zegt wel dat Egyptische Joden "misdadigers" zijn en "gestraft moeten worden voor wat ze Egyptenaren en Palestijnen hebben aangedaan." Bron: Ynetnews, Nieuws-uitgelicht-infonu.nl/laatste nieuws Israël 01-01-2013. 

Visie Bijbel: De God van Israël zegt echter dat de Joden NOOIT naar Egypte zullen terugkeren. Hij heeft ook via de profeet Jeremia gezegd:"Gij overblijfsel van Juda! Gaat niet in Egypte; weet zekerlijk, dat Ik heden tegen u betuigd heb." (Jeremia 42:19) Ook heeft God via Mozes duidelijk gemaakt dat een Israëlische koning of president het volk Israël NIET naar Egypte mag terugbrengen (Deuteronomium 17:14-16). Immers, de God van Israël heeft bepaald dat het land aan de Joden voor eeuwig blijft toebehoren. Gods wetten staan ver boven de internationale wetten.

Dinsdag 1 januari: 100-jarige immigrant naar Israël

Moises Lederman, een gepensioneerde zakenman, was het afgelopen jaar de oudste immigrant die naar Israël ging. Hij is 100 jaar oud. Hij vertrok naar Israël om bij zijn kinderen te gaan wonen. In totaal kwamen ongeveer 18.000 immigranten naar Israël. De meeste immigranten kwamen uit Rusland, de Verenigde Staten en Frankrijk. Veel Joden verlieten Frankrijk vanwege de grimmige situatie. Uit de Verenigde Staten waren 2.959 Joden naar Israël vertrokken. Uit Ethiopië kwam 14 % van de Joodse immigranten. Bron: Ynetnews, Nieuws-uitgelicht-infonu.nl/laatste nieuws Israël 01-01-2013

Maandag 31 december: Israël heeft nu bijna 8 miljoen inwoners

Volgens de nieuwste gegevens van het CBS (Centraal Bureau voor Statistiek) telt Israël aan eht eind van het jaar 2012 precies 7.981.000 inwoners, en is de acht miljoenste bijna bereikt. Van de inwoners is 75,4 % (6.015.000) Jood, 20,6 % (1.648.000) behoort tot een andere etnische groep, waaronder Joden die nog niet volgens de Joodse wet zijn erkend. Bijna 2 % (158.000) van deze groep is christen. Van hen wonen er 22.400 in Nazareth, 14.400 in Haifa en 11.700 in Jeruzalem, de rest woont verdeeld over het land.

In 2012 heeft Israël er 145.000 inwoners bij gekregen, er werden 170.000 babies geboren en 16.500 nieuwe emigranten ("Oliem") verwelkomd, minder dan eerdere jaren. Er was geen informatie over het aantal overledenen. De trend van een hoger Joodse geboortecijfer en een lager Arabisch geboortecijfer heeft zich dit jaar voortgezet. In de laatste tien jaar is de bevolking van Israël met 1.350.000 personen toegenomen. In 1992 woonden er 5.195.900 Israëliërs in het Heilige Land, 40 jaar geleden slechts 3.225.000, en 60 jaar geleden in 1952 telde het land slechts 1.629.500 inwoners. Bron: Israel Today Headlines 31-12-2012

Maandag 31 december: Palestijnen weten heel goed dat Israël hen niet wil doden

Tegenover alle gepraat over een vermeende Israëlische 'holocaust' tegen de Arabieren in de regio, liet een recente peiling zien dat de overgrote meerderheid van de Palestijnen heel goed weet dat de Israëliërs hen niet willen doden. De enquête was uitgevoerd door het Palestinian Center for Policy and Survey Research (PCPSR) onder een steekproef van Palestijnse Arabieren en Israëlische Joden.

Aan de Israëliërs werd gevraagd wat naar hun mening de lange-termijn doelen van de Palestijnen zijn. Van hen zei 42% te geloven dat de Palestijnen, of in ieder geval de groepen die aan de macht zijn, uiteindelijk het gehele land Israël willen veroveren en de Joodse bevolking vernietigen. Daarentegen kregen de Palestijnse ondervraagden niet de optie, waarin Israël alle Arabische bewoners zou doden. In plaats daarvan was de slechtste optie die de Palestijnen konden kiezen, dat Israël de Westbank wil annexeren en zijn Arabische bevolking of verdrijven of politieke rechten ontzeggen. Dit verschil verbaasde de Israëlische media-analist dr. A'aron Lerner die de PCPSR om uitleg vroeg. Waleed Ladaweeh, een onderzoeker van PCPSR, antwoordde dat na het jarenlang ondervragen van beide partijen over hun inzicht in de ambities van de andere partij de onderzoeksgroep in staat was om de vragen gerichter te stellen en irrelevante opties te negeren. 

Met andere woorden: Volgens PCPSR zijn er gewoon onvoldoende Palestijnse Arabieren die echt geloven dat Israël hen wil vernietigen, zodat het niet de moeite is die optie in het onderzoek op te nemen. Bron: Israel Today Headlines 31-12-2012

Zondag 30 december: Avigdor Lieberman in staat van beschuldiging gesteld

In Israël heeft het ministerie van Justitie voormalige minister van Buitenlandse Zaken, Avigdor Lieberman formeel in staat van beschuldiging gesteld wegens misbruik van vertrouwen en fraude. De zaak draait om de promotie van een voormalige Israëlische ambassadeur in Wit-Rusland, Zeev Ben Aryeh. Lieberman zou hem tot ambassadeur hebben helpen benoemen die hem daarvoor vertrouwelijke informatie over een strafrechtelijke onderzoek tegen hem had doorgespeeld. 


Avigdor Lieberman
De voormalige minister Lieberman ontkent elke schuld, maar nam eerder deze maand toch ontslag, toen bleek dat het gerecht een procedure tegen hem aan het voorbereiden was. Hij neemt wel deel aan de verkiezingen. In de komende rechtszaak zal Danny Ayalon getuigen tegen Avigdor Lieberman. Overigens zegt Lieberman de rechtszaak tegen hem niet te vrezen. Volgens hem zal "de waarheid aan het licht komen." Bron: TT-Canvas, Nieuws-uitgelicht-infonu.nl/laatste nieuws Israël 30-12-2012

Zondag 30 december: Een jeudige terrorist doodt bijna een baby met de steen

Het is een wonder dat een baby die zat in een Israëlische auto dat bekogeld werd met een grote steen, ontsnapt was aan de dood. Het incident vond plaats in Rehalim bij Shiloh. De auto reed met een snelheid van ongeveer 80 kilometer per uur, toen een steen door een ruit vloog en op slechts kleine afstand van de baby terecht kwam. In de auto zaten een echtpaar en hun 8-jarige zoontje, 2-jarige dochtertje en baby. De Israëlische soldaten sloten de weg af en openden de klopjacht op de dader die een steen had gegooid. Het is nog niet bekend dat de jeugdige terrorist opgepakt werd. Bron: Nieuws-uitgelicht-infonu.nl/laatste nieuws Israël 30-12-2012

Zondag 30 december: Bezuinigingen op diensten voor doven en slechthorenden uitgesteld

Het Israëlische ministerie van Sociale Zaken en Welzijn heeft in verband met de protesten besloten om de bezuinigingen op diensten voor doven en slechthorenden uit te stellen. De bezuinigingen heeft betrekking op vertaaldiensten, transcriptie en speciale borden voor doven en slechthorenden. Bron: Nieuws-uitgelicht-infonu.nl/laatste nieuws Israël 30-12-2012

Zondag 30 december: Opschudding over het beeld van Hitler in de ghetto Warschau

In het voormalige Joods ghetto van de Poolse hoofdstad Warschau wordt momenteel een kunstwerk tentoongesteld. Het werk van de controversiële kunstenaar Maourizio Cattelan laat Hitler zien, terwijl hij op zijn knieën bidt. Het roept heel wat gemengde reacties op. Het beeld trekt veel bezoekers. Sommige Joodse groepen reageerden zeer verontwaardigd. Anderen prijzen het beeld juist en menen dat het "een sterk emotionele impact" heeft. In de Tweede Wereldoorlog waren in totaal 300.000 Joden uit het Joodse ghetto van Warschau vermoord. Tussen juli en september 1942 werden 250.000 Joden naar het concentratiekamp Treblinka afgevoerd, waarna ze allemaal werden omgebracht. Toen de Duitse soldaten in januari 1943 met een nieuwe ronde van deportaties wilden beginnen, brak er een opstand onder de Joden in het ghetto uit. Maandenlang boden de Joodse strijders moedig weerstand tegen de Duitse bezetters. Echter waren de Duitsers erin geslaagd de opstand in het ghetto bloedig neer te slaan. 56.000 Joden werden als vergelding gedood en de overigen gedeporteerd naar de vernietigingskampen. 


Het Ghetto van Warschau: Joden afgevoerd
Het Simon Wiesenthal Center heeft het kunstwerk openlijk veroordeeld en spreekt van "een gevoelloze provocatie, die de nagedachtenis van de Joodse nazi-slachtoffers beledigt." Fabio Cavallucci, directeur van het Centrum voor Hedendaagse Kunst die verantwoordelijk is voor het plaatsen van het kunstwerk in het voormalige Joods ghetto, zegt in een interview met de Daily Mail dat het niet de bedoeling is van de kunstenaar om de Joden te beledigen. Volgens directeur Cavallucci wil de kunstenaar duidelijk maken dat mensen moeten na gaan denken over het kwaad in de mens. "Het is een kunstwerk dat spreekt over de aanwezigheid van het verborgen kwaad,"beweert directeur Cavallucci. De opperrabbijn van Polen dicht het kunstwerk "een educatieve waarde" toe. Toch waarderen NIET alle Joden het kunstwerk. De Italiaanse en in New  York woonachtige Maurizio Cattelan (52) had eerder controversiële werken, waaronder "La Nona Ora" (Het Negende Uur), tentoongesteld. Het omstreden werk liet paus Johannes Paulus II die geraakt werd door een meteoriet, zien. Bron: TT-Canvas, Israel National News 30-12-2012

Om Sions wil zal ik niet zwijgen. God zegene u.


                                                                                             Paul Parker

Het auteursrecht van dit artikel ligt bij de blogger en de genoemde nieuwsbronnen. Zonder toestemming van blogger Paul zijn vermenigvuldiging, eigen gebruik en publicatie in een ander blog of website verboden.

Geen opmerkingen: