donderdag 19 april 2012

Yom HaShoah 2012/5772Israël herdenkt de Holocaust


In Israël wordt de Holocaust, beter bekend als de Shoah jaarlijks herdenkt. Op 19 april 2012 loeiden de sirenes om tien uur 's morgens twee minuten om de slachtoffers van de Shoa te herdenken. Heel Israël stond stil. In de Knesset, het Israëlische parlement, werd de ceremonie "Elke persoon heeft een naam" gehouden. Er waren ook andere ceremonies gehouden. Bij Yad Vashem had premier Netanyahu een toespraak gehouden, waarin vooral de kwestie Iran de aandacht had. (1)  Voor de herdenking in Israël was voor het eerst een officiële delegatie van Europese Zigeuners uitgenodigd. (2) De nazi's hebben ook bijna 500.000 Sinti en Roma vermoord. Ook staat de jaarlijkse Holocaust Herdenking in het teken van de Opstand in het Getto van Warschau. In 1943 begon toen op de vooravond van Pesach de opstand in het getto van Warschau. In de Poolse hoofdstad was bij die opstand stilgestaan door Poolse autoriteiten en leden van de Joodse gemeenschap. 


Gaskamer van Auschwitz
Een wagon waarmee Joden als vee naar concentratie-
kampen vervoerd werden.
Op 12 april 1951 nam de Knesset de Yom HaShoah wet aan dat de herdenkingsdag jaarlijks gehouden moet worden als Yom HaShoah U'Mered HaGetoat (in het Nederlands: Holocaust Getto Revolte Herdenkingsdag). Sindsdien wordt de dag volgens de Joodse kalender op de 27ste van de maand Nissan herdacht. Die naam werd later gewijzigd in Yom HaShoah Ve HageVurgh (Dag van de Verwoesting en het Heroïsme) en later ingekort  als HaShoah. (3) De Joodse kalender verschilt wel elk jaar van de Gregoriaanse westerse kalender. Zo valt de 27ste Nissan dit jaar op donderdag 19 april 2012 en herdenken de Joden in de wereld en in Israël op die dag niet enkel de Shoah maar tegelijk ook de Opstand in het Getto van Warschau van 19 april 1943.


Opstand in het getto van Warschau


De opstand in het getto van Warschau was een Joodse opstand tegen de Duitse bezetters in het getto van Warschau in Polen. De opstand vond plaats van 19 april 1943 tot 16 mei 1943, totdat ze bloedig werd neergeslagen door de nazi's onder leiding van SS-Gruppenführer Jürgen Stroop. (4) In 1940 begonnen de nazi's met het bijeendrijven van ruim 3 miljoen Joden in enkele overbevolkte getto's in verschillende Poolse steden. Het grootste en bekende getto bevond zich in Warschau, waar in aanvang 380.000 Joden bijeengedreven werden in de oude Joodse wijk van de stad, waar voor de oorlog ongeveer 100.000 mensen woonden. In totaal zouden tussen de 450.000 tot 560.000 Joden volgens verschillende schattingen op enig moment in het getto wonen. Het getto werd met een ruim 3 meter hoge muur en prikkeldraad compleet afgesloten van de buitenwereld. Duizenden Joden waren al omgekomen door uithongering, ziektes en willekeurige executies voordat de nazi's met massale deportaties naar het vernietigingskampen Treblinka begonnen waren. Binnen 52 dagen tot 12 september 1942 werden ongeveer 300.000 Joodse bewoners van het getto de dood ingestuurd. Toen de deportaties begonnen waren, werd het de Joodse verzetsstrijders al snel duidelijk dat het om deportaties naar vernietigingskampen ging. Waarop besloten de overgebleven 40.000 tot 50.000 Joden in het getto zich te gaan verzetten. Op 18 januari 1943 vond het eerste gevecht plaats, toen de Duitsers met de deportaties van de Joden wilden beginnen. De Joodse verzetsstrijders vochten kranig en behaalden ook een belangrijke overwinning: de deportaties stopten na vier dagen en de controle over het getto kwam in handen van het Joodse verzet. (4) 


Gedurende drie maanden boden de Joden een heldhaftige weerstand tegen de Duitse overmacht. De Duitsers waren zo gefrustreerd geraakt en besloten versterkingen te halen. Het finale gevecht begon op de vooravond van Pesach op 19 april 1943, toen de nazi's versterkingen en zwaar materiaal aanvoerden. Toen ze in de getto binnentrokken, werden ze warm onthaald op een barrage van geweervuur, granaten en molotovcocktails vanuit hinderlaagposities, verspreid over het getto. Dol van woede begonnen de nazi's vervolgens met artilleriebeschietingen en het systematisch platbranden van elk huis in het getto. 


De Duitsers staken huizen in brand om Joden uit te roken
Alle opgepakte Joden werden ter plekke geëxecuteerd. Binnen korte tijd stond het grootste deel van het getto in brand. De Joodse strijders konden zich nog moeilijk verplaatsen en verdedigden hun bolwerken hardnekkig. Na de opstand werd het hele getto letterlijk met de grond gelijk gemaakt. Een groot deel van het centrum van Warschau bestond niet meer. (4)


De overgegeven Joden weggevoerd door de nazi's
Tijdens de opstand sneuvelden 7000 Joodse opstandelingen. Ruim 6000 verzetsstrijders kwamen om, toen ze verbrand of vergast werden in hun ondergrondse bunkers. De overige 40.000 Joden werden naar het vernietigingskamp Treblinka afgevoerd. (4)


The New York Times 10 mei 1943
Monument ter herdenking van de
opstand in het getto van Warschau
Mars van de levenden


Zo'n 10.000 jongeren uit meer dan 30 landen, voornamelijk Israël en de Verenigde Staten, deden mee aan de jaarlijkse mars tussen Auschwitz en Birkenau in Polen. Met de drie kilometer lange tocht tussen twee vernietigingskampen van de nazi's herdachten ze de miljoenen mensen die in de Tweede Wereldoorlog om het leven waren gebracht. (2) Bij deze Mars van de Levenden hadden de Joodse jongeren een aantal Amerikaanse veteranen begeleid, die voor het eerst aanwezig waren. De Amerikanen bevrijdden enkele andere concentratiekampen van de nazi's. Auschwitz-Birkenau werd in januari 1945 bevrijd door Russische soldaten van het Rode leger. De opperrabbijn van Tel Aviv, Meir Lau, dankte tijdens de herdenking de geallieerde militairen voor de bevrijding van de kampen. (5)
Joodse jongeren herdenken de slachtoffers van
Auschwitz-Birkenau
Amerikaanse veteranen 
Joodse jongeren 


De organisatie van de herdenking had voor de mars geen veteranen uit de voormalige Sovjet-Unie uitgenodigd. De Pool Sydney Zoltak vond dat jammer. "Ik had gehoopt hier ook een bevrijder van Auschwitz te ontmoeten,"zuchtte de Pool. (2) De Amerikaanse veteraan Frederick Carrier was bij de eerste landingen van geallieerde militairen in Normandië. In april 1945 was hij een van de bevrijders van het concentratiekamp Buchenwald. "Niets in de oorlog heeft ons voorbereid op wat wij daar te zien kregen,"zei Carrier. "De mensen daar waren levende skeletten." Eén van die skeletten was een 15 jarige jongen. "We hebben zo op jullie gewacht,"vertelde Irving Roth aan de veteraan Carrier. Roth kon zich de Amerikaan nog goed herinneren, omdat hij chocolade uitdeelde in de kinderbarakken. "Die eerste uren van vrijheid staan in mijn geheugen gegrift,"zei Roth. (2)


Kinderen in concentratiekamp Buchenwald
Laten we de herinnering aan de Shoa levend houden!


Israel Today schreef naar aanleiding van de Yom HaShoah:"Nu al ontkennen vijanden zoals Mahmoud Ahmadinejad van Iran, Mahmoud Abbas van de Palestijnse Autoriteit en de Britse auteur David Irving dat de Holocaust ooit is gebeurd, of proberen het te beschrijven als een Joodse samenzwering. Het is op dit moment moeilijk voor deze 'revisionisten' om veel gelijkgezinden te vinden, omdat er nog overlevenden van de Holocaust onder ons wonen. Maar wat gebeurt er als de laatste van die arme zielen, die persoonlijk 'Endlösung' van de nazi's heeft ervaren, te ruste is gelegd? Als er geen overlevenden van de Holocaust zijn, en één van de zwartste hoofdstukken van de menselijke geschiedenis niet langer een levende herinnering is, zal dan enige andere natie dan Israël het blijven onthouden zoals het was? Zal enige andere natie dan Israël blijven geloven dat de geest achter die gruwelijke daad van genocide actief blijft ind e wereld van vandaag?" (6)


Laten we ervoor zorgen dat de herinnering aan de Shoa levend gehouden moet worden. Er is nog steeds een reëele kans dat de geschiedenis zich zal herhalen, als de mensheid de lessen niet ter harte neemt. Daarom is er een voorlichting noodzakelijk. Kinderen op scholen moeten verplicht de geschiedenislessen gaan volgen. De Holocaust is en blijft een onlosmakelijk deel van de wereldgeschiedenis, ook al is het een zwarte bladzijde dat met bloed geschreven wordt. We mogen schoften als Ahmadinejad, Abbas en anderen geen kans gunnen hun smerige leugens rond te strooien. Ook in ons land is de beruchte antisemiet Gretta Duisenberg actief. Ze zal haar uiterste best doen om de Holocaust te ontkennen. Eerder had ze de brutaliteit gehad de Holocaust te 'minimaliseren.' We moeten niet vergeten dat het kwaad nog steeds in de wereld aanwezig is. De boze demonische machten zullen alles in het werk stellen om het Joodse volk te vernietigen en Israël van de wereldkaart weg te vagen. Laten we achter Israël blijven staan! Laten we ook bidden en werken! We zijn geroepen om de herinnering aan de Shoa levend te houden en om ook ervoor te zorgen dat het licht van de kaars niet gedoofd mag worden!!

Om Sions wil zal ik niet zwijgen. God zegene u.


                                                                                  Paul


Het auteursrecht ligt bij de blogger. Zonder toestemming van blogger Paul zijn vermenigvuldiging, eigen gebruik en publicatie in een ander blog verboden.
Bronnen en referenties:


(1) Nieuws-uitgelicht.infonu: laatste nieuws Israël actueel, Jerusalem Post
(2) NOS: Duizenden bij herdenking Holocaust. 19-04-2012
(3) De Vlaamse vrienden van Israël
(4) nl.wikipedia.org/wiki/Opstand in het getto van Warschau
(5) Reformatorisch Dagblad 19-04-2012
(6) Israel Today: Israël gedenkt de Holocaust. 20-04-2012

Geen opmerkingen: