maandag 13 februari 2012

Bomaanslag Israëlische ambassade in New DelhiAanslag diplomatenauto

In de Indiase hoofdstad New Delhi is bij de Israëlische ambassade een bomaanslag gepleegd op de auto van een Israëlische diplomaat. Dat heeft het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken bekendgemaakt. Het is niet bekend of de ambassadeur in de auto zat. (1) De diplomatenauto werd geexplodeerd, toen die stond geparkeerd in een straat in de buurt van de Israëlische ambassade in een streng beveiligd deel van het centrum van New Delhi. Indiase regeringsfunctionarissen melden aan persbureau AP dat de chaufffeur van de auto en de echtgenote van een Israëlische diplomaat bij de aanslag gewond zijn geraakt. (2) Hoe de gewonden ernstig eraan toe zijn, is niet bekendgemaakt. Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken wil volgens AP niet ingaan wat de aard van de verwondingen zijn, omdat het een veiligheidszaak betreft. Volgens een zegsman van de Israëlische veiligheidsdiensten was de vrouw zeer ernstig gewond. Ooggetuigen in New Delhi vertelden dat de vrouw en haar chauffeur gewond uit de brandende auto waren gesleept door voorbijgangers. (2)


De diplomatenauto in brand na de bomaanslag
Een woordvoerder van het  Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigde dat een onderzoek nog steeds in volle gang is gesteld en dat de samenwerking met de Indiase veiligheidsdiensten "uitstekend" verloopt. (3) Volgens de Indiase politie ging het om een "incident". (3) Er wordt nog onderzocht of er een bom onder de auto was geplaatst of dat een motorrijder een magneetbom tegen de auto heeft geplaatst. (4) 
In Georgië is een gelijksoortige aanslag verrijdeld. Een tweede mogelijke autobom in de Georgische hoofdstad Tbilisi zou zijn ontmanteld en daarmee werd een aanslag verrijdeld. Een woordvoerder van het Georgische ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat de chauffeur, een stafmedewerker (Georgiër) van de Israëlische ambassade, zag dat een pakketje onder zijn auto bevestigd was. Daarop belde hij de politie, die een granaat in het pakketje vond en deze onschadelijk maakte. De auto stond op een parkeerplaats op ongeveer zes meter van de Israëlische ambassade in Tbilisi, waar de chauffeur de auto gisteravond had geparkeerd. 

Aanslagen gericht op Israëlische doelwitten

De aanslagen zijn nog niet opgeëist. Israël verdenkt Iran ervan achter de aanslagen in India en Georgië te zitten. Dat heeft de Israëlische premier Netanyahu tijdens een bijeenkomst van zijn Likoedpartij gezegd. "De voorbije maanden zijn we getuige geweest van verschillende pogingen om Israëlische burgers en Joden aan te vallen,"stelde Netanyahu vast. (5) Volgens Netanyahu heeft Israël ook andere aanslagen in de afgelopen maanden in Azerbeidzjan en Thailand weten te verrijdelen. "Telkens slaagden we erin om in samenwerking met de lokale autoriteiten deze aanslagen te verrijdelen,"aldus de Israëlische premier. "De aanslagen van vandaag waren het werk van Iran,"ging Netanyahu verder. "Iran is de grootste exporteur van terrorisme in de wereld. De Israëlische regering en haar veiligheidsdiensten zullen samen met de lokale diensten blijven strijden tegen zulke uitingen van terrorisme." (5) Iran heeft de Israëlische beschuldiging verontwaardigd van de hand gewezen. Het is volgens een woordvoerder van de regering in Teheran "allemaal propaganda van het zionistische regime". (2) Iran "veroordeelt" alle vormen van terrorisme, aldus de woordvoerder. 

Israël heeft over de hele wereld de veiligheid van zijn ambassadepersoneel verscherpt. Vorige maand had Israël de veiligheidscode al verhoogd in verband met de verrijdelde aanslagen in Azerbeidzjan en Thailand. De Israëlische veiligheidsdienst vermoedt dat de aanslagen zijn gecoördineerd en hangen samen met de herdenking van de liguidatie van Imad Mughniyeh , een terrorist en militair leider van de islamitische terreurbeweging Hezbollah. (6) Zondag 12 februari was het precies vier jaar geleden dat hij in Damascus werd gedood bij een aanslag. De aanslag werd toen teogeschreven aan Israël. Daar komt bij dat Iran Israël verdenkt van een serie moordaanslagen op regeringsfunctionarissen en wetenschappers, die in Iran werken aan het omstreden kernwapenprogramma. Vorige maand was de Iraanse kernfysicus Mostafa Ahmadi Roshan omgekomen, toen een bom in zijn auto ontplofde. (6) Het was de vijfde wetenschapper, die de afgelopen twee jaar werd vermoord. Israël heeft elke betrokkenheid in de serie moordaanslagen op Iraanse wetenschappers ontkend. Hoewel de aanslag in New Delhi in verband met de herdenking van de dood van de Hezbollahterrorist kan worden gebracht, heeft het Israëlische leger, de IDF, Hezbollah al eerder gewaarschuwd Israël niet te provoceren. (4) Israël zal er alles aan doen om terroristische aanslagen te voorkomen, aldus de verklaring van de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Avigdor Lieberman. Hij zei dat Israël achter de identiteit van de aanslagplegers zal komen. (4) Ook geeft hij aan dat Israël niet zal buigen voor terrorisme. "De aanslagen laten zien dat Israël en haar burgers, zowel binnen als buiten Israël, dagelijks onder bedreiging staan van terroristen." (6

Om Sions wil zal ik niet zwijgen. God zegene u.

                                                   Paul

Bronnen en referenties:

(1) NOS 13-02-2012
(2) Reformatorisch Dagblad 13-02-2012
(3) NRC 13-02-2012
(4) Jerusalem Post, nieuws-uitgelicht.infonu: laatste nieuws Israël actueel
(5) Zita.be
(6) Elsevier 13-02-2012

Geen opmerkingen: