zondag 19 mei 2013

Weeknieuws Israël mei 2013. Deel 3Het weeknieuws Israël verschijnt iedere week. Elke dag zal het nieuws bijgewerkt worden, behalve zaterdag. Op zaterdag, de Sabbat, zal geen nieuwsbericht verschijnen.

24 mei: Bezoek John Kerry aan Israël: hoe verder met vredesoverleg?

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, was gisteren in Israël aangekomen om het vredesproces weer vlot te trekken. Hij sprak onder meer met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu over de kwestie Iran, het Syrische conflict en het hervatten van het vredesproces met de Palestijnen. Netanyahu bedankte Kerry voor de steun van de Amerikaanse Senaat bij een eventuele militaire aanval van Israël op Iran. De Amerikaanse minister Kerry drong er bij Netanyahu en de Palestijnse president Mahmoud Abbas aan om weer naar de onderhandelingstafel terug te keren. Al deze week heeft de Israëlische regering heftig gediscussieerd over de vraag hoe de vredesonderhandelingen met de Palestijnse Autoriteit hervat zou worden.

John Kerry (links) en Benjamin Netanyahu (rechts)

Premier Netanyahu sprak donderdag in Jeruzalem met Kerry en zei dat Israël de vredesonderhandelingen met de Palestijnen wil hervatten. Hij zei te hopen dat de Palestijnen dit ook willen. "We moeten kunnen slagen om een eenvoudige reden: waar een wil is, is een weg,"aldus Netanyahu. Maar de felle discussies in de Knesset, eerder deze week, maken een eind aan elke illusie dat de nieuwe regering van Israël een min of meer eensgezind standpunt heeft betreffende het vredesproces. Minister van Justitie, Tzipi Livni, zei dinsdag tijdens een vergadering van de Knessetcommissie voor Buitenlandse Zaken en Defensie dat het doel van de regering was om de vredesbesprekingen met de Palestijnen zo spoedig als mogelijk weer op te starten. Enkele dagen daarvoor had Livni tegen de legerradio gezegd dat het bereiken van een vredesakkoord met Hamas kansloos is, omdat de Palestijnse Autoriteit voortdurend streeft naar verzoening met Hamas. Toch benadrukte Livni dat het oprichten van een Palestijnse staat in het belang van Israël is, en dat het de basis is van hernieuwde vredesbesprekingen. Rechtse leden van de regering gingen daar tegenin door te stellen dat een twee-staten-oplossing geen officieel beleid is, ook al is het aanvaard door individuele leden van de regering.

Tzipi Livni

"Twee staten voor twee volkeren is niet het officiële standpunt van de regering,"zei Knessetlid Orit Strock (Habayit Hayehudi), die Livni onderbrak. "Het maakt geen deel uit van de leidende principes van de regering, en dat om goede redenen. Het is misschien wel het standpunt van Netanyahu en uw standpunt, maar het is niet aanvaard als het standpunt van de regering." Moti Yogev (ook Habayit Hayehudi) voegde eraan toe dat "twee naties voor twee volkeren niets te maken heeft met de werkelijkheid." De leden van de centristische Yesh Atid partij vroegen zich af hoe Israël zou kunnen verwachten dat de Palestijnen terugkeren naar de onderhandelingstafel als de Israëlische regering niet ot een consensus was gekomen dat het een Palestijnse staat accepteert. Leden van Habayit Hayehudi suggereerden dat dit proces het punt was, en dat officiële acceptatie van een Palestijnse staat opzettelijk was weggelaten uit de leidende principes van de nieuwe regering. Commissievoorzitter en oud-minister van Buitenlandse Zaken, Avigdor Lieberman (Yisrael Beiteinu) kwam tussenbeide met de opmerking dat zelfs voor degenen die liever alleen het conflict beheersen en zich realiseren dat echte vrede misschien niet haalbaar is, Israël toch moet terugkeren naar de onderhandelingen, om te voorkomen dat krachten van buitenaf een oplossing opleggen. Livni deed nog een laatste poging die op paniek zaaien leek, door te beweren dat 'het niet bereiken van een overeenkomst met de Palestijnen zal leiden tot het einde van het zionisme." Strock reageerde dat Israël niet bang moet zijn, omdat 'dit ons land is', waaraan Livni grapte. "Dit is ons land, maar de vraag is of deze Staat van ons zal blijven of niet."

Intussen negeren degenen die volhouden dat het land-voor-vrede proces de enige weg voorwaarts is, voortdurend wat de Palestijnen er onder elkaar over zeggen. Bij een wereldwijd onderzoek van het Pew Research Center zei meer dan 61% van de Palestijnse deelnemers dat een Palestijnse staat niet in vreedzame coëxistentie met Israël zal leven, terwijl een meerderheid van 67% zei dat geweld moet worden gebruikt om Palestijnse doelen te bereiken. 48% van de Palestijnse kiezers zei dat ze nog steeds positief denken over Hamas, terwijl 56% positief is over de nog radicalere Islamitische Jihad. Zowel de Israëlische ambassadeur bij de VN Ron Prosor maandag opmerkte, is de echte hindernis voor vrede dat de Palestijnse samenleving nooit heeft geleerd om in vrede met Israël te leven, en dit zal dus nooit gebeuren. "Hoe meer het Palestijnse volk doorgaat met het bemesten van het land met haat tegen Israël, hoe kleiner de kans dat de zaden van vrede ontkiemen en wortel schieten in het Midden-Oosten,"zei Prospor tijdens een gedachtenwisseling met de onderhandelaar van de Palestijnse Autoriteit, Saeb Erekat. Bron: Israel Today Headlines 23-05-2013 

23 mei: Accountantsonderzoek naar Netanyahu's uitgaven

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft een probleem met te hoge uitgaven voor een vliegreis en enkele woningen. Samen met zijn vrouw Sarah was hij naar Londen gevlogen om aanwezig te zijn bij de begrafenis van de voormalige Britse premier Margaret Tatcher. Om uit te rusten tijdens de bijna vijf uur durende vlucht, liet hij in het vliegtuig een tweepersoonsbed inclusief privacy installeren. De Israëlische televisie meldde dat Netanyahu's slaapcabine de belastingbetaler omgerekend circa € 98.600 heeft gekost. Daarna regende het kritiek. De premier heeft zijn excuses aangeboden met het argument dat de verbouwingskosten hem niet zijn genoemd.

Benjamin en Sarah Netanyahu in het vliegtuig

Nu is de Israëlische State Controller in actie gekomen. Joseph Shapira, de chef van deze rijksaccountantsdienst, heeft een onderzoek ingesteld. In de komende week wordt een hoorzitting gehouden. De State Controller heeft niet alleen het vliegende tweepersoonsbed op het oog. Hij zal ook de uitgaven voor de residenties van Netanyahu onder de loep nemen. Premier Netanyahu heeft een officiële woning aan de Balfourstraat in Jeruzalem, een privé-appartement aan de Gazastraat in Jeruzalem en ook een huis in Caesarea. Zijn bureau moet nu de kosten daarvan bekend maken. Die zijn dus tussen 2009 en 2012 met meer dan 80% gestegen, van 319.000 tot 714.000 euro per jaar. "Deze zaken moeten worden opgehelderd voor het publiek,"benadrukte de chef van de State Controller. Bron: Israel Today Headlines 23-05-2013

23 mei: Ultra-orthodoxe groep bestrijdt Messiaanse groep

De ultra-orthodoxe organisatie Yad l'Achim is al lang een doorn in het oog van de Messiaans-Joodse gemeenschap in Israël. Soms meer dan een doorn - vermoedelijk had Jack Teitel, de Joodse terrorist die bijna de Messiaanse jongeman Ami Ortiz had vermoord, sterke banden met deze organisatie. Nu richt Yad l'Achim zijn pijlen op een bloeiende Messiaanse gemeente in de kuststad Bat Yam. De lokale editie van het Hebreeuwse dagblad Yediot Acharonot meldde eerder deze maand dat Yad l'Achim veel klachten van inwoners had ontvangen over 'missionair materiaal' dat zij hadden ontvangen. Volgens het artikel hadden plaatselijke Messiaanse gelovigen huizen in het gebied bezocht om hun geloof te delen. Aanhangers van Yad l'Achim die werden geciteerd, ergerden zich ook aan de recente oprichting van een Messiaanse gemeente, die ze probeerden af te schilderen als een 'sekte-achtige' en 'geheimzinnige' onderneming. "We hebben een probleem met dit gebeuren, omdat de samenkomsten plaatsvinden in een privé-woning in een van de flatgebouwen, zodat de activiteiten daar natuurlijk zeer verborgen en geheimzinnig zijn,"zei een rabbi.

Poster Yad l'Achim tegen Messiaanse
Joden

Obed Raban, een Messiaanse Jood uit de stad, weerlegde deze onzin en zei tegen de krant:"Er zijn niets ongepast in de activiteiten van de Messiaanse gemeente. De beweringen dat wij ons op een achterbakse manier gedragen, zijn niet waar. En wanneer dat zo overkomt, is de enige reden daarvoor dat we zulke extreme tegenstand ondervinden dat het ons niet veel mogelijkheden overlaat." Raban herhaalde wa veel andere Messiaanse Israëli's eerder hebben benadrukt:"we hebben tienduizenden gelovigen in dit land en we zijn allemaal burgers van deze Staat. We zijn er trouw aan, dienen in het leger, betalen er aan, maar ons wereldbeeld verschilt iets van dat van andere Joden en om die reden zien andere Joden ons als iets abnormaals. Wij geloven evenals onze Joodse broeders in God en zien Hem als het centrum van alles in deze wereld." Bron: Israel Today Headlines 23-05-2013

Opmerking blogger: Het doet me denken aan wat mijn vriend tegen mij over orthodoxe Joden zei. Hij dacht dat orthodoxe Joden 'geheimzinnige krachten bezitten.' Dat is hetzelfde als wat ultra-orthodoxe Joden over Messiaanse gelovigen denken. Ik begrijp de angst van veel ultra-orthodoxen wel. Logisch dat het Christendom het Joodse volk tweeduizend jaar lang heeft aangedaan. Ook zijn veel Joden bang dat ze hun identiteit verliezen als ze tot het Christendom bekeerd zijn. Gelukkig verschillen de Messiaanse Joden wel van niet-Joodse christenen. God waakt over de identiteit van het Joodse volk en zal op 'n dag bekend maken wie de echte Messias is. Over Messias Yeshua zullen alle Joden rouwen en weeklagen zoals de profeet Zacharia voorzegd heeft. Wat acties tegen Messiaanse Joden betreft, keurt God moord en geweld die sommige ultra-orthodoxen tegen Messiaanse gelovigen gebruiken, volledig af!

23 mei: Frans Timmermans zet zijn plan etikettering Israëlische producten door

Slecht nieuws voor ons. Ondanks de bezwaren van de regeringspartner VVD wil minister van Buitenlandse Zaken, Frans Timmermans, zijn plan doorzetten. Het voornemen om te verbieden dat producten uit Judea, Samaria, Oost-Jeruzalem en de Golan nog het etiket 'Made in Israel' mogen dragen, wordt gewoon uitgevoerd. "Ik ga die afspraak gewoon nakomen,"zei minister Timmermans donderdag in de Tweede Kamer.Eerder meldden media dat de zaak op de lange baan was geschoven, mede op verzoek van de Amerikaanse regering. Maar volgens de minister heeft zijn Amerikaanse collega John Kerry niet aan de EU gevraagd de plannen uit te stellen. Een aantal landen heeft volgens Timmermans aan de buitenlandcoördinator van de EU, Catherine Ashton, gevraagd om EU-breed regeles op te stellen zodat "misverstanden kunnen worden voorkomen." Vorig jaar mei is het besluit al in de Europese Unie genomen dat op producten uit Joodse nederzettingen niet meer het label Made in Israel mag staan. Onder meer de ChristenUnie is fel tegen het plan. De Christelijke partij vreest dat het een opmaat is naar een boycot van Israëlische producten. Een petitie van de partij op internet tegen het voornemen van Timmermans werd door bijna 6000 mensen getekend. Gevreesd wordt dat met het labellen van Israëlische producten is een anti-Joods en anti-Israëlisch klimaat gecreëerd, zoals al in nazi-Duitsland was gebeurd toen de nazi's de Joodse winkels gingen boycotten. Met zijn plan heeft de heer Frans Timmermans zichzelf bewezen dat hij niets van de geschiedenis heeft geleerd! Bovendien is volgens sommigen de etikettering van Israëlische producten ook schadelijk voor het vredesproces tussen Israël en de Palestijnen. Bron: De Volkskrant 23-05-2013

23 mei: Eis "Vrienden van Syrië" aan Hezbollah: Ga weg uit Syrië!

De groep landen (de Verenigde Staten, westerse landen en de Golfstaten) die zichzelf "Vrienden van Syrië" (in werkelijkheid vijanden van Syrië) noemt, roept de Sjiitische terreurbeweging Hezbollah op direct uit Syrië te vertrekken. Hezbollah-strijders uit buurland Libanon steunen met hulp van Iran het leger van Syrische president Assad. De aanwezigheid van Hezbollah in Syrië is een doorn in het oog van de "Vrienden van Syrië" en zou het regionale evenwicht bedreigen. Er wordt ook gewaarschuwd voor 'ernstige gevolgen', als blijkt dat het regime van Assad chemische wapens gebruikt. Tot nu toe is er nog nooit een bewijs geleverd dat het Syrische regime chemische wapens daadwerkelijk heeft gebruikt. Volgens de verklaring van de "Vrienden van Syrië" zou er ook sprake zijn geweest van etnische zuivering in Banias. Op 2 mei zouden strijders van de Alawieten, waartoe Bashar al-Assad behoort, minstens 100 mannen, vrouwen en kinderen hebben gedood en verminkt. De Verenigde Staten dreigen de hulp aan de rebellen op te schroeven, als "Assad niet over vrede wil praten."

Uit welingelichte kringen is vernomen dat als Assad valt, staat Israël klaar om Syrië aan te vallen. De chef van de Israëlische luchtmacht IAF (Israel Air Force) waarschuwt ernstig dat de geavanceerde en chemische wapens in handen van de vijanden van Israël kunnen vallen. Hoewel Israël meermalen benadrukt heeft dat het NIET tegen de Syrische president Assad is, wil het de lange-afstandsraketten en de chemische wapens vernietigen, eer ze in verkeerde handen zouden vallen. Ondanks de recente grensincidenten van afgelopen dagen is het leven op de Golan Hoogvlakte genormaliseerd. Het vermogen van Israël om af te schrikken werkt goed en blijft onverminderd groot. Dat bleek ook duidelijk een paar dagen geleden, toen de IDF drie aanvallen vanuit Syrië met een Tammuz raket wist te beantwoorden. Onlangs heeft de stafchef van de IDF, Benny Gantz, een persoonlijke waarschuwing aan de Syrische president Assad gegeven voor 'ernstige consequenties' die Assad zal moeten dragen van beschietingen op Israël. Bron: Nieuws-uitgelicht-infonu.nl/laatste nieuws Israël, NOS 23-05-2013

22 mei: Bezoek aan Rachels Graf in Bethlehem gevaarlijk

In de afgelopen drie maanden hebben Palestijnen ongeveer 200 brandbommen en 80 explosieven naar Joodse pelgrims en soldaten gegooid bij het Graf van Rachel in Bethlehem, op slechts 500 meter van de stadsgrens met Jeruzalem. Het leger en de grenspolitie hebben de aanvallen gemeld bij de Knessetcommissie, die verantwoordelijk is voor buitenlandse zaken en veiligheidskwesties. De commissie was druk bezig met het toenemende gevaar voor bidders bij het graf. De voorzitter van de commissie, de voormalige minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman, riep de veiligheidsdiensten op tot concrete stappen om de veiligheid van de Joodse pelgrims en soldaten te verbeteren.

Het Graf van Rachel

Er is al vele jaren een controverse gaande over het graf. Sinds 1996 wordt Rachels Graf door de Palestijnen aangeduid als de moskee 'Bilal al-Rabah' en opgeëist door de moslims.  Er zijn hele discussies geweest tussen Israël en de culturele organisatie van de Verenigde Naties (UNESCO) over de vraag of het Graf van Rachel Israëlisch cultuurgoed kan zijn. Geleerden en rabbijnen vinden het absurd dat een van de heiligste plaatsen van het Jodendom tot moskee is uitgeroepen. De naam 'Bilal al-Rabah moskee' is pas sinds de onrust in 1996 gebruikt en word door de Palestijnen misbruikt als een politieke kwestie. Bron: Israel Today Headlines 22-05-2013

Opmerking blogger: De moslims moeten echt afblijven van Joodse en christelijke heiligdommen!! Ze hebben ook NIET het recht om Joodse heiligdommen als het Graf van Rachel, het Graf van Jozef en de Tempelberg te claimen, terwijl deze heiligdommen al duizenden jaren Joods bezit zijn gebleven. Het is bekend dat de moslims grondgebieden, steden en heiligdommen voor hun god Allah opeisen, waar overal ter wereld de islam veroverd heeft. Ook is het schandalig genoeg dat de moslims brandbommen en stenen naar de biddende Joden gooien en Joodse en christelijke heiligdommen ontheiligen. Wist u dat de moslims ook Joodse en christelijke graven hebben geschonden? Uiteraard zijn niet alle moslims blij met de acties van hun broeders.

22 mei: Damascus:"Israël steunt de opstandelingen"

Na de drie aanvallen die Israël volgens buitenlandse bronnen in de afgelopen twaalf maanden heeft uitgevoerd in Syrië, heeft Damascus er tot nu toe voor gewaakt, met een vergeldingsaanval te komen. Jeruzalem heeft Syrië gewaarschuwd dat Israël het regime van Syrische president Assad in geval van een vergeldingsaanval zal vernietigen. Israël heeft meermalen nadrukkelijk gezegd dat het niet tegen de staat Syrië is. Veeleer wil het de lange-afstandsraketten en de chemische wapens vernietigen, voordat deze in handen komen van terreurorganisaties zoals Hezbollah of Al-Qaeda. Desondanks heeft Assad Israël gewaarschuwd dat Syrië bij de volgende Israëlische aanval prompt zal terugslaan, maar daaraan wordt in Israël getwijfeld. Bovendien werd er door Assad bezwaar tegen gemaakt dat Israël de revolutionairen in Syrië zou steunen en hen zou vertellen welke strategische doelen ze kunnen aanvallen. Volgens de Israëlische veiligheidsdienst Shabak (of Shin Bet) staan er Israëlische Arabieren, dus staatsburgers van Israël, in dienst van de Syrische oppositie. Het Israëlische dagblad Yediot Acharonot meldde dat een jonge Arabier uit Israël zijn dienst in Syrië zou zijn uitgekozen om zichzelf op te blazen voor Allah en Syrië. De man weigerde echter en vluchtte.

Zowel het Syrische leger als de rebellenstrijders hebben het afgelopen jaar bij de Golanhoogten over de Israëlische grens heen geschoten, maar die inbreuken op de wapenstilstand werden als 'toevallig' geclassificeerd. Dinsdag vond het ernstigste grensincident plaats sinds het begin van de burgeroorlog. Syrische functionarissen bevestigden dat het Syrische legere opzettelijk op Israëlische troepen bij de grens had geschoten, waarbij een patrouillevoertuig zou zijn vernietigd. Israël ontkende dat hierbij slachtoffers waren gevallen. Foto's in de Israëlische pers laten Syrisch geschut zien dat Israël beschoot, en dan wordt vernietigd door een Israëlisch raket. Kort daarna bezocht de Israëlische stafchef het gebied en zei dat Israël 'genoeg heeft' van de grensoverschrijdende aanvallen, en Assad er de prijs voor zal betalen.

Landelijke oefening in Israël: kinderen leren gasmaskers
op te zetten. Zo bereidt Israël zich voor op de gifgasaanval.

In de komende week wordt in Israël een landelijke oefening gehouden, waarbij de bevolking wordt voorbereid op een oorlog. Uitgangspunt is een aanval met chemische wapens en de inslag van vijandelijke raketten. De bevolking zal het gebruik van gasmaskers en het vluchten naar schuilkelders oefenen. Op de Golanhoogten is dinsdag een 19-jarige Israëlische soldaat om het leven gekomen bij het onschadelijk maken van een anti-tankmijn. Twee kameraden werden licht gewond. Waarom de mijn ontplofde, is onduidelijk. Het Israëlische leger is bezorgd over de veiligheid van zijn ultraorthodoxe soldaten. Gewoonlijk gaan ultra-orthodoxen niet in militaire dienst. Een klein aantal van hen melden zich vrijwillig, maar worden dan meestal verstoten door hun familie. Brigadegeneraal Gadi Agmon vreest, gezien de huidige controverse tussen de ultra-orthodoxen en de regering, dat de vrome soldaten worden afgerost door hun geloofsgenoten. Bron: Israel Today Headlines 22-05-2013

22 mei: Israël worstelt met hoge armoedegraad

Ondanks Israëls algemene economische veerkracht en zijn sterke aanwezigheid op de wereldmarkt - waarover Israel Today in het verleden talloze malen heeft geschreven -, blijft de Joodse Staat worstelen met een hoge mate van armoede. Uit een onderzoek dat woensdag door de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) werd gepubliceerd, bleek dat Israël het hoogste armoedepercentage onder alle ontwikkelde landen heeft. Bijna 21% van alle Israëliërs leeft onder de armoedegrens. Dat is zelfs hoger dan het armoedecijfer van Mexico dat 20,4% is.


Israël scoorde zelfs beter waar het aankwam op de kloof tussen arm en rijk en werd vijfde, achter Chili, Mexico, Turkije en de Verenigde Staten. De resultaten van het onderzoek kwamen voor premier Benjamin Netanyahu's nieuwe regering op een zeer ongunstige tijd, omdat zij het nationale tekort probeert te verminderen door belastingen te verhogen en uitgaven voor sociale programma's drastisch te beperken. In het huidige economische klimaat leven degenen die als 'middenklasse' Israëliërs worden beschouwd, van loonbetaling tot loonbelasting en zij kunnen de aanschaf van een eigen huis niet langer veroorloven. Degenen die op een lager economisch niveau leven, zijn uiteraard veel slechter af, bovendien worden veel van de sociale programma's waarop zij vertrouwen, geconfronteerd met wat de minister van Financiën, Yair Lapid, noodzakelijke bezuinigingen noemt, die Israël weer fiscaal op de rit moeten helpen.


Degenen die vaak het meest te lijden en het minst van begrijpen, zijn de kinderen. Help Israel Today bij ons streven de kinderen van Israël te zegenen. Bezoek www.israelheute.com/IsraelHelfen.aspx en zegen vandaag nog een Israëlisch kind! Bron: Israel Today Headlines 22-05-2013

21 mei: Video van de dag: Duitse minister bezoekt Israël

Deze video is gemaakt bij de gezamenlijke persconferentie van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en de Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Guido Westerwelle. Netanyahu benadrukte dat Westerwelle een vriend van Israël is, evenals bondskanselier Merkel en de Duitse regering. Momenteel beleeft het Midden-Oostenbeleid een snelle verandering, die Israël voor veel nieuwe uitdagingen plaatst. De minister zal alles doen om de veiligheid van Israël te garanderen.


Guido Westerwelle benadrukte dat Duitsland op de kritieke moment aan de kant van zijn Israëlische partner staat. Duitsland en Israël kennen een partnerschap, namelijk een echte vriendschap. Westerwelle heeft zich uitgesproken voor een tweestatenoplossing. Bron: Israel Today Headlines 21-05-2013

21 mei: Weer grensincident Golanhoogten

Na drie nachten, waarbij steeds vanuit Syrië eenzelfde eenheid van de IDF op de Golan werd beschoten, heeft het Israëlische leger het vuur beantwoord. De IDF eenheid vuurde een Tammuzraket af van waaruit ze werd beschoten. De legerleiding vermoedt dat de IDF eenheid met opzet werd beschoten, en dat er geen sprake was van afzwaaiers. Een aantal militaire eenheden kwam de IDF eenheid die werd beschoten, te hulp. Er werd een verkenningsvlucht met een vliegtuig uitgevoerd, om te bevinden waar vandaan werd geschoten. Vandaag werd een Israëlisch voertuig beschoten. Syrië zegt dat het een voertuig uit Israël heeft vernietigd. In een verklaring zegt Israël dat er inderdaad een voertuig wordt beschoten, maar niet geheel vernietigd is. Bij de beschieting zijn geen gewonden gevallen. De Syrische staatstelevisie beweert dat het Israëlische voertuig op Syrische grondgebied is ingereden. Maar Israël spreekt dat tegen, maar zegt wel dat er is teruggeschoten. Bron: Nieuws-uitgelicht-infonu.nl/laatste nieuws Israël, NOS 21-05-2013

20 mei: Nazivlag wapperde ten zuiden van Jeruzalem

Bewoners van de Arabische stad Beit Omar, tussen Jeruzalem en Hebron, hebben maandag een grote nazivlag gehesen naast hun moskee, als een duidelijke boodschap aan de Joden die in de omgeving wonen.


Een inwoner van de nabijgelegen Joodse gemeenschap in het Etzion Blok vond het incident erg schokkend. "Ik dacht dat we 75 jaar terug in de tijd waren, en onze greep op het land aan het verliezen waren,"vertelde hij aan het Tazpt persagentschap. "De Arabieren vinden het niet meer nodig om hun moordzuchtige bedoelingen te verbergen en maken openlijk bekend dat ze ons willen vernietigen." Het Israëlische leger werd ingelicht over de nazivlag en stuurde een team om deze te verwijderen. De nazi's en Adolf Hitler worden al lange tijd vereerd en verafgood in een groot deel van de Palestijnse samenleving. Hitlers 'Mein Kampf' is nog steeds een van de tien best verkochte boeken in de Palestijnse gebieden en heeft een lokale distributeur. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was de beruchte Arabische leider in het Midden-Oosten, Haj Amin al-Hoessein, een nauwe vertrouweling van Adolf Hitler en hij wierf actief andere moslims voor de nationaal-socialistische zaak. Bron: Israel Today Headlines 20-05-2013

20 mei: Labeling van Israëlische producten uitgesteld

Dankzij Amerikaanse ingrijpen heeft de Europese Unie de labeling van Israëlische producten uit Judea, Samaria, Oost-Jeruzalem en de Golan uitgesteld. Niet deze week maar eind juni zullen de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU een gezamenlijke beslissing nemen of de Israëlische producten gelabeld zouden worden. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, die momenteel bezig is het vastgelopen vredesproces nieuw leven in te blazen, heeft namens Israël de EU-buitenlandchef Catherine Ashton om uitstel gevraagd. Volgens John Kerry zou een EU-beslissing schade kunnen toebrengen aan de hervatting van het vredesproces. Bron: Nieuws-uitgelicht-infonu.nl/laatste nieuws Israël 20-05-2013

20 mei: Video: wie schoot Mohammed al-Dura dood?

De twaalfjarige Mohammed al-Dura die op 30 september 2000 door Israëlische soldaten zou zijn doodgeschoten in de armen van zijn vader, is wereldwijd een Palestijns icoon geworden, maar LAAT U NIET MISLEIDEN! Vertwijfeld zoeken ze naar bescherming en dekking, maar tenslotte wordt de jongen getroffen en sterft - zo stellen de vader en de Franse televisie het voor. Miljoenen TV-kijkers rouwden mee met zijn vader die zijn kind niet heeft kunnen redden van de kogels. Tunesië gaf een postzegel uit voor de kind-martelaar. Ook Iran, Jordanië en Egypte volgden het voorbeeld. 


Iraanse postzegels ter ere van de kindmartelaar
Maar al snel ontstonden twijfels. Een door de Israëlische regering ingestelde onderzoekscommisie heeft dit weekeinde zijn resultaten bekend gemaakt. De deskundigen kwamen tot de conclusie dat de jongen aan het eind van de video nog in leven is en zijn arm beweegt. Er zijn geen verwondingen te herkennen. Er is geen bewijs dat de jongen door Israëlische kogels is getroffen, zoals de Franse staatszender France 2 beweerde, wat wereldwijd een golf van verontwaardiging veroorzaakte. De Duitse journaliste Esther Schapira had al in het jaar 2000 openlijk betwijfeld of Mohammed al-Dura door Israëli's was gedood. In haar documentaire "Drie kogels en een dood kind - wie schoot Mohammed al-Dura dood?" komt zij tot de conclusie dat waarschijnlijk Palestijnse kogels het kind hebben geraakt. De vader had later aan de media littekens laten zien, die volgens hem het gevolg waren van het betreffende vuurgevecht bij de Netzarim kruising in de Gazastrook. Een Israëlische arts die de man had behandeld, sprak dit openlijk tegen. Hij had de Palestijn geopereerd, nadat hij door Hamas was aangevallen wegens vermeende samenwerking met Israël. De valse aanklachten kwamen voor de Franse rechtbank. Ook forensische deskundigen spreken de voorstelling van zaken van de Franse TV tegen: zij hadden vastgesteld dat de opnamen van de begrafenis van de twaalfjarige jongen een andere jongen toonden dan de jongen op de video met de schotenwisseling. De Israëlische premier Netanyahu acht de nieuwe onderzoeksresultaten van groot belang, omdat het incident werd gebruikt om Israël te belasteren. Er is maar één weg om de leugen te bestrijden, en dat is de waarheid. Bron: Israel Today Headlines 20-05-2013 

20 mei: Yair Lapid: Jeruzalem blijft onder Israëlisch beheer

De Israëlische minister van Financiën, Yair Lapid, heeft in een interview met The New York Times gezegd dat Jeruzalem in handen moet blijven van Israël. Hij vindt dat Oost-Jeruzalem onder Israëlisch controle moet blijven. Hij heeft ook geen bezwaar tegen de natuurlijke groei van Joodse nederzettingen in Judea en Samaria. Verder hoopt hij dat de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, de vredesbesprekingen op gang kan krijgen. Maar hij denkt niet dat een akkoord met de Palestijnen een kans van slagen heeft. "Israëli's willen vrede en veiligheid en Palestijnen willen vrede en gerechtigheid. Dat zijn twee verschillende dingen, en dit is het echte verschil dat we moeten sluiten,"zegt Yair Lapid. De linkse partijen hebben echter kritiek geuit op de uitspraken van Yair Lapid. Bron: Nieuws-uitgelicht-infonu.nl/laatste nieuws Israël, Jerusalem Post 20-05-2013

20 mei: Bankoverval met vier doden

In Israël heeft een bankovervaller vandaag vier mensen doodgeschoten. Een gijzelaar raakte zwaargewond, toen de dader in BeerSheba wild om zich heen schoot. De gealarmeerde politie arriveerde binnen 15 minuten nadat de eerste schoten werden gelost. De overvaller had zich in het bankgebouw verschanst en hield tijdens een vuurgevecht met de massaal uitgerukte polite een vrouw gegijzeld. Uiteindelijk liet hij haar gaan en schoot zichzelf dood. Het drama speelde zich af in een filiaal van Bank Hapoalim in de Jabotinsky straat. Deze filiaal was echter klein waar weinig geld aanwezig was en dus geen geschikt doelwit was voor een bankoverval. Het motief van de bankovervaller was een conflict met de bank. De dader was een voormalige IDF-officier die een grote schuld had bij de bank. Hij kon geen geld meer opnemen omdat de bank zijn creditkaart had geblokkeerd. Hij probeerde tevergeefs bij de bank om geld te vragen, maar dat werd hem geweigerd. Woedend ging hij weg en keerde terug met zijn vuurwapen om vervolgens een bloedbad bij de bank aan te richten. Bron: Nieuws-uitgelicht-infonu.nl/laatste nieuws Israël, NOS 20-05-2013

19 mei: Canada: Westen behoort Israël meer te steunen

De Canadese premier heeft de andere westerse leiders erop gewezen dat zij Israël onvoldoende steunen, en hij waarschuwde tegen het bewapenen van gevaarlijke Syrische rebellen. Canada heeft afgelopen week zijn ondubbelzinnige steun voor en vriendschap met Israël getoond, toen premier Stephen Harper de andere westerse leiders erop wees dat zij de Joodse Staat onvoldoende steunen. "Er is in deze tijd in de westerse hoofdsteden niets kortzichtiger dan het verminderen van de steun voor Israël zoals we dat over de hele wereld zien,"citeerde Associated Press Harper, die vorige week een bezoek bracht aan New York City.

Stephen (links) en Benjamin Netanyahu (rechts)
De Canadese leider zei dat in een tijd, waarin er zoveel onrust is, Israël heeft laten zien dat het 'de enige stabiele democratische bondgenoot' is waarop het Westen kan rekenen in het Midden-Oosten. Voorts adviseerde Harper om 'buitengewoon voorzichtig' te zijn bij het overwegen of het Westen al dan niet Syrische rebellenlegers moet bewapenen. Harper deelde de zorgen van Israël en wees er op dat veel van de organisaties, waaruit het Vrije Syrische Leger (FSA) bestaat, zelf extremisten zijn, 'waarvan we de bedoelingen niet begrijpen.' Bron: Israel Today Headlines 19-05-2013

Opmerking blogger: Het is de vraag of de westerse leiders naar de waarschuwing van de Canadese premier Stephen Harper luisteren. Ik denk niet dat de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Frankrijk de waarschuwing ter harte nemen, want die drie westerse mogendheden dirigeren in werkelijkheid de Syrische opstand tegen Bashar al-Assad en zijn voorstander van het bewapenen van de rebellengroepen. De drie genoemde landen hebben hun eigen duistere redenen waarom zij Assad liefst zien vertrekken. Eerder hebben ze kolonel Muammar Khadaffi uit de weg geruimd. Bovendien brengt een aantal westerse landen de veiligheid van de Joodse Staat in groot gevaar door de rebellengroepen in Syrië te bewapenen. De bewapening van de rebellengroepen zal leiden tot grotere instabiliteit in de hele regio. Ja, het zal de onrust in het Midden-Oosten verder aanwakkeren. Assad heeft op één punt gelijk dat de Amerikanen, de Britten en de Fransen 'pyromanen' zijn, die de regio in brand hebben gestoken.

19 mei: Zet Syrië S-300 raketten in?

Militaire analisten verwachten niet dat Syrië de S-300 raketten snel kan inzetten. Waarom Syrië de S-300 raketten niet zou inzetten, zijn er redenen. Momenteel zijn er onvoldoende manschappen om de S-300 raketten operationeel te houden. Al zou Syrië zijn raketten in veiligheid willen brengen, bijvoorbeeld in Libanon, maar Libanon is echter geen optie omdat anders Israël meteen actie zal ondernemen. Ook al als technici van Hezbollah naar Rusland gaan om leren om te gaan met de S-300 raketten, dan zou Israël niet toestaan. Rusland kan technici naar Syrië sturen, maar de kans is echter zeer gering, want Moskou wil niet bij burgeroorlog betrokken raken door in conflict te komen met de rebellen of een 'derde partij. Vorige week heeft Israëlische premier Netanyahu na de gesprekken met Russische president Poetin niets medegedeeld dat hij erin geslaagd was om Poetin te overtuigen géén S-300 raketten aan Syrië te leveren. Wel heeft hij benadrukt dat Israël er alles zal doen om haar burgers te beschermen. Het is onduidelijk wat Rusland met de verkoop van de S-300 raketten aan Syrië wil bereiken. De vraag is of het losse woorden zijn of het Israël echt wil afschrikken. Wel heeft Rusland oorlogsschepen naar Syrië gestuurd.

S-300 raket
Er zijn steeds meer aanwijzingen dat er een westerse interventie op handen is. De kans op militaire acties van de Verenigde Staten, de NAVO of Turkije neemt toe. Volgens The Sunday Times heeft Syrië Tishreen raketten gereed gehouden om op Tel Aviv af te vuren, mocht Israël opnieuw een aanval op Syrië uitvoeren. De Tishreen raketten zijn de meest geavanceerde raketten die Syrië in bezit heeft. Volgens de Israëlische raketexpert Uri Rubin zijn de raketten extreem accuraat en kunnen ze grote schade veroorzaken. Zelfs als het vliegveld Ben Goerion niet getroffen wordt, zullen alle internationale vluchten van en naar het vliegveld lamgelegd worden. De Sunday Times zegt dat spionagesatellieten de voorbereidingen van de plaatsing van raketten door Syrië hebben waargenomen. Een Israëlische functionaris meldde eerder aan The New York Times dat Israël opnieuw aanvallen op Syrië zal uitvoeren, mocht dit nodig zijn. Wanneer Syrië dan Israël aanvalt, zal dit het einde van het regime van Bashar al-Assad inluiden.

Bashar al-Assad
In een zeldzaam interview met het Argentijnse dagblad Clarin zei Syrische president Assad dat hij niet van plan is om op te stappen. Volgens hem steunen de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Frankrijk de rebellengroepen. Eerder uitte Assad in een ander interview kritiek op het besluit van Groot-Brittannië om de rebellengroepen te bewapenen. "We verwachten niet dat een pyromaan een brandweerman wordt,"zei Assad. "Hoe kunnen we verwachten dat Groot-Brittannië vraagt een rol te spelen terwijl het van plan is het probleem te militariseren? Hoe kunnen ze de situatie beter maken, het geweld te verminderen, terwijl ze terroristen wapens willen sturen?" In het gesprek met het Argentijnse dagblad Clarin beweerde de Syrische president gisteren dat Israël met de aanvallen de rebellen steunt. Tot nu toe heeft Israël zich afzijdig gehouden van het Syrische conflict. Ook heeft Israël de rebellengroepen nog nooit gesteund. Wel vormen de Syrische opslagplaatsen van chemische wapens een grote bedreiging voor de veiligheid van de Joodse Staat. Israël vreest dat de chemische wapens in handen zullen vallen van de Sjiitische terreurbende Hezbollah, het Vrije Syrische Leger (FSA) en al-Qaeda. Bron: Nieuws-uitgelicht-infonu.nl/laatste nieuws Israël, Jerusalem Post, Ynetnews, De Morgen 19-05-2013

Om Sions wil zal ik niet zwijgen. God zegene u.

                                                                                                     Paul Parker

Het auteursrecht van dit artikel ligt bij de blogger en de genoemde nieuwsbronnen. Zonder toestemming van blogger Paul zijn vermenigvuldiging, eigen gebruik en publicatie in een ander blog of website verboden.

Geen opmerkingen: