maandag 8 april 2013

Yom HaShoah 2013/5773



Israël herdenkt de Shoa

Maandag, 28 nissan/8 april is het Yom Hashoah, Israëls nationale gedenkdag voor de slachtoffers van de Holocaust.  Maandagochtend om 10 uur stond het openbare leven in Israël twee minuten lang stil, terwijl bijna elke Israëlische burger de Shoa herdacht. Overal in het land werden herdenkingen gehouden. Terwijl de sirenes in het hele land loeiden en jankten, automobilisten hun auto's tot stilstand brachten, schoolkinderen even met hun studie stopten, stond iedereen in eerbiedige stilte. (1) 




Yom Hashoah
 De Israëlische legerwoordvoerder Eylan Buchman plaatste het volgende bericht op zijn Twitter-account:"Soms is het luidste antwoord zuivere stilte. Vandaag stond een land stil om te zeggen: Nooit Weer! Ik ben trots om vandaag een IDF-officier te zijn." (1) Het maakt voor hem niet uit hoe vaak u die sirenes hoort, de ervaring ervan is nooit minder sterk. Een gehele natie gehuld in het geluid van klagende sirenes, een gehele bevolking die met alle activiteiten stopt om in plechtige stilte te staan. Het is een daad van herdenken die waarschijnlijk ongekend is in de geschiedenis. (1) 

Rouwen in Auschwitz om 6 miljoen Joden

Niet alleen in Israël, maar ook wereldwijd wordt de Holocaust herdacht. Op duizenden plaatsen in West-Europa kreeg die herdenking ook gestalte. Op hun herdenkingstocht bezochten zowel jongeren als ouderen het voormalige en beruchte vernietigingskamp Auschwitz dat tegenwoordig een museum is, in Polen. In een barak in Auschwitz was een groep Joden uit Israël aangekomen. Onder hen was de Israëlische opperbevelhebber en stafchef Benny Gantz. Hij leidde de Mars van de Levenden, een afstand van drie kilometer van het vernietigingskamp Auschwitz naar Birkenau, waaraan circa 10.000 mensen van over de hele wereld deelnamen. Het was de eerste keer dat een dienstdoend bevelhebber de mars leidde. Stafchef Benny Gantz werd begeleid door een IDF-delegatie van het Getuigen in Uniform programma, familieleden van gesneuvelde IDF-soldaten en een Holocaust-overlevende. (1) 


Israëlische stafchef Benny Gantz in Auschwitz

De Joden die een barak in Auschwitz bezochten, begonnen een soort herdenkingsdienst nadat ze wat rondgekeken hadden. Er werden namen voorgelezen, kaarsen aangestoken en er werd gerouwd om de zes miljoen Joden die door de nazi's waren vermoord. Joodse muziek klonk door de ruimte. Het lied voor de martelaren werd gezongen. (2) Een van de aanwezigen reciteerde een gebed, het "El male Rachamim." Het is een Joods begrafenisgebed. Er is een aparte versie voor een overleden man of vrouw, maar er bestaat er ook een voor de slachtoffers van de Holocaust. (2) De woorden echoën door de holle ruimte van de barak. "God zo vol van genade Die woont in de hoge, geef de zes miljoen Joodse slachtoffers van de Holocaust die zijn uitgeroeid, vermoord en verbrand voor de heilige Naam, een schuilplaats onder uw vleugels." Tijdens de ceremonie in de barak waren de meeste bezoekers al verdwenen. De Joden waren alleen achtergebleven. (2)


De Joden herdenken de slachtoffers van de Shoa
Na de plechtigheid werden de kaarsen gedoofd en werd de vlag met de Davidsster als een gebedsmantel om de schouders gehangen. Het werd tijd om te vertrekken, het museumkamp ging dicht. Gezamenlijk liepen ze onder de spreuk "Arbeit macht frei" door, op weg naar de volgende stop in hun programma: Treblinka. (2) 

Over 16 jaar geen Holocaust-overlevenden meer

Terwijl de zes miljoen Joden die door de nazi's op 'n beestachtige wijze werden vermoord, wereldwijd herdacht worden, leven nog 192.000 overlevenden van de Holocaust in Israël. Volgens het Israëlische ministerie van Binnenlandse Zaken sterven maandelijks duizend van hen, dat is dertig per dag. Verwacht wordt dus dat er over 16 jaar geen mensen meer in Israël leven, die de vernietiging van de Joden in de Tweede Wereldoorlog persoonlijk hebben meegemaakt. Daarom is het voor Israël heel belangrijk deze ooggetuigen aan het woord te laten komen, opdat de wereld uit de eerste hand informatie over de Holocaust krijgt. (3) 



De herinnering aan de Shoa moet hoe dan ook levend gehouden worden. Het is ontzettend belangrijk dat de nieuwe generaties de Yom HaShoah, de herdenking van de Holocaust, levend moeten houden. Ook moeten de hedendaagse en toekomstige generaties de lessen uit het verleden leren, opdat de herhaling van de geschiedenis voorkomen kan worden! 

Cyberaanval op Yom HaShoah

Eerder had de misdadige hackersorganisatie Anonymous aangekondigd Israël van het internet te willen verwijderen. De hackers kozen bewust zondag 7 april, de gedenkdag voor de Holocaust, voor een geplande, grote digitale aanval op Israël. De hackers kwamen met hun naam #opIsrael. zoals de cyberaanval wordt genoemd, in actie en wilden met hun aanval de infrastructuur van Israël verlammen. Ze beweerden in actie te willen komen tegen "Israëls voortdurende schendingen van de mensenrechten, het verbreken van de wapenstilstand met de Palestijnen en de continue bouw van illegale nederzettingen." (4) Op zondag vielen hackers van Anonymous Israël via het internet daadwerkelijk aan. Banken en overheidsinstellingen waren het doelwit. Maar Israël wist de cyberaanval af te slaan. Hoewel veel sites waren aangevallen, deden Israëlische IT-beveiligers de cyberaanval van Anonymous als kinderspel en amateuristisch af. (4) Het bleek dat Anonymous niet de vaardigheden heeft om de infrastructuur van de Joodse Staat plat te leggen. Yitzhak Ben Yisrael van de National Cyber Bureau verklaarde dat de hackers volkomen gefaald hebben. "Tot nu toe is het zoals verwacht werd dat er vrijwel geen echte schade is aangericht,"zei Ben Yisrael. "Anonymous heeft niet de vaardigheden om de vitale infrastructuur van het land schade toe te brengen. Als dat zijn bedoeling was, dan zou het niet hebben tevoren de aanval aan te kondigen." (5) 

Maar...duidelijk is wel dat Anonymous de datum van de cyberaanval heel doelbewust hebben gekozen, omdat Israël op die dag de Shoa herdenkt! De website van het Holocaustmuseum, Yad Vashem, die de slachtoffers van de Holocaust en de redders van Joden in herinnering levend wil houden, was ook het doelwit van Anonymous. Alleen was Anonymous er niet in geslaagd de website van Yad Vashem te vernietigen. De website van Yad Vashem was zondagmiddag gewoon te bereiken. Hoe misdadig zijn de hackers die Israël van het internet willen wissen, hebben ze hun ware gedaante wel laten zien. De website Vlaamse vrienden van Israël schreef over Anonymous:

"Het feit dat het hackerscollectief nadrukkelijk de dag van Yom Hashoah uitkoos voor hun actie, de dag dat de Joden hun zes miljoen doden herdenken van de Tweede Wereldoorlog, zegt genoeg over het antisemitisch gehalte van Anonymous. Israël van het internet halen is slechts het excuus, het echte doelwit was het Joodse volk dat verspreid leeft over de hele aardbol, elke Jood persoonlijk die zijn doden herdacht, keihard op het hart te trappen, zo diep ze daartoe in staat waren. Die boodschap is wel duidelijk aangekomen bij de Joden. Maar de cyberaanval zélf is dus mislukt." (6)



We mogen God zéér dankbaar zijn dat de actie van de duivelse hackersorganisatie Anonymous tot mislukking gedoemd is. 

Nooit een tweede Holocaust!

Anonymous is niet de enige antisemitische organisatie die aan de vernietiging van de Joodse Staat werkt. Er zijn ook individuen, groepen en landen die naar de vernietiging van het Joodse volk én de Staat Israël streven en een gezamenlijke doel hebben, ook al zijn hun motieven zowel ideologisch als religieus. Het onderzoek van de Universiteit van Tel Aviv en het Europees Joods Centrum heeft aangetoond dat het aantal antisemitische incidenten vorig jaar wereldwijd met 30% is toegenomen. Het ergste antisemitische incident van vorig jaar was de schietpartij op een Joodse school in de Franse stad Toulouse, waarbij vier doden, onder wie drie kinderen, vielen. In Frankrijk zijn de aanvallen op Joden verdubbeld tot 220 incidenten. Daarna volgen de incidenten wereldwijd: De Verenigde Staten (99), Groot-Brittannië (89) en Canada (74). In totaal gaat het om 686 incidenten: 273 aanvallen op Joden, 100 synagogen, 59 gemeenschappen en scholen, 89 begraafplaatsen en 163 eigendommen. (5) Al die ernstige incidenten kunnen de kiem vormen voor een nieuwe zwarte bladzijde van de geschiedenis, een tweede Holocaust, zoals de geschiedenis heeft aangetoond.

Tijdens de openingsceremonie van de Yom Hashoah, de gedenkdag van de Holocaust, zei de Israëlische premier Benjamin Netanyahu dat de Jodenhaat NIET is verdwenen, maar is VERVANGEN door moordzuchtige haat tegen de Joodse Staat. "Degene die het vandaag opneemt voor de uitroeing van de Joden en Israël, is Iran. Maar in tegenstelling tot het verleden beschikt het volk Israël vandaag over de mogelijkheid en de vastberadenheid de tegenstanders het hoofd te bieden. Wij zijn sterker dan ooit tevoren,"vervolgde Netanyahu in zijn toespraak. (3)


Benjamin Netanyahu: Nooit weer een Holocaust!
Voor de televisiecamera beloofde premier Netanyahu dat er NOOIT een tweede Holocaust zal komen. "Het Joodse volk mag zijn lot NOOIT in handen van anderen leggen, ook niet in de handen van onze beste vrienden." (3) Nog belangrijker is dat het Joodse volk zijn lot ook niet in handen van de Verenigde Staten mag leggen. Ook niet in handen van Nederland! Want het lot van het Joodse volk ligt alleen in handen van de Eeuwige, de God van Israël!

Terwijl Netanyahu zijn toespraak hield over het verschrikkelijke verleden van het Joodse volk, loeiden in het zuiden van Israël de sirenes, omdat er weer raketten vanuit de Gazastrook werden afgevuurd op Israël. Er werden geen gewonden gemeld. Deze gebeurtenis laat wel zien hoezeer het verleden verbonden is met het huidige Israël. (3) 

Bewakers Auschwitz opgespoord

Er gloort hoop voor de overlevenden van de Holocaust en de nabestaanden van de slachtoffers. Het Centrum voor Onderzoek naar Nazi-misdaden in Ludwigsburg is momenteel vijftig vermeende bewakers van het vernietigingskamp Auschwitz op het spoor gekomen. Dat meldden Duitse media. Volgens hen heeft de Duitse jusitie al rechtszaken tegen de van moord verdachte ex-nazi's in voorbereiding. Volgens Kurt Schrimm, hoofd van het Centrum voor Onderzoek naar Nazimisdaden, heeft zijn instantie namen en adressen van de verdachten en ligt hun gemiddelde leeftijd rond de negentig. Het onderzoek naar de kampbewakers was het gevolg van een juridisch precedent dat werd gecreëerd in de rechtszaak tegen de vermeende kampbewaker John Demjanjuk. Hij overleed vorig jaar, in afwachting van het hoger beroep tegen zijn veroordeling. Het enkele feit dat Demjanjuk als bewaker aanwezig was op een plaats waar massamoorden werden gepleegd, maakte hem medeplichtig aan die moorden, aldus de Duitse rechter. (7)

Op grond van deze redenering zijn dus inmiddels vijftig andere voormalige bewakers opgespoord. Zij zouden allemaal in het vernietigingskamp Auschiwitz-Birkenau actief zijn geweest. "Goed nieuws uit Duitsland,"reageerde Efraim Zuroff, directeur van het Simon Wiesenthal Centrum in Jeruzalem. "Op zijn minst kan elk van hen beginnen te zweten - en hopelijk erger." Het Simon Wiesenthal Centrum zet zich al jarenlang in om ex-nazi's op te sporen. Het is niet precies bekend hoeveel voormalige kampbewakers er nog in Duitsland en andere Europese landen wonen. Zuroff schat dat er zo'n 4000 zijn geweest. "Stel dat 2 procent nog in leven is, en dat de helft van hen fysiek niet in staat is terecht te staan, dan nog zouden er zeker veertig kunnen worden vervolgd,"aldus de directeur van het Simon Wiesenthal Centrum. (7) 

Bid voor het Joodse volk en het voortbestaan van Israël. Bid ook dat de herdenkingsdag Yom Hashoah voor altijd levend wordt gehouden, en dat de vijanden géén kans mogen grijpen om de herdenkingsdag uit te wissen. Helaas hebben heel wat mensen nog steeds geprobeerd de Holocaust te bagatelliseren en als hoax af te doen. Bid ook dat die hondsbrutale mensen die de Shoa uit de geschiedenisboeken willen wissen, het zwijgen opgelegd moet worden, opdat de stem van de overlevenden van de Holocaust gehoord mag worden. Laten we de herinnering aan de verschrikkingen van het nazi-regime en de heldendaden van individuen die het leven van Joden hadden gered, levend houden. Om Sions wil zal ik niet zwijgen. God zegene u. 

                                                                                                        Paul Parker

Het auteursrecht van dit artikel ligt bij de blogger. Zonder toestemming van blogger Paul zijn vermenigvuldiging, eigen gebruik en publicatie in een ander blog of website verboden.

Bronnen en referenties:

(1) Israel Today Headlines: Twee minuten stilte roepen het uit: Nooit Weer! 08-04-2013
(2) Refdag: Rouwen in Auschwitz om 6 miljoen Joden. 08-04-2013
(3) Israel Today Headlines: Over 16 jaar geen Holocaust-overlevenden meer. 08-04-2013
(4) Refdag: Cyberaanval Israël op herdenking Holocaust. 08-04-2013
(5) Nieuws-uitgelicht-infonu.nl/laatste nieuws Israël, Ynetnews
(6) Brabosh: Cyberaanval van Anonymous om Israël van het internet te vegen veroorzaakt 
      nauwelijks rimpels. 08-04-2013
(7) Refdag: Vijftigtal bewakers Auschwitz opgespoord. 08-04-2013

Geen opmerkingen: