zondag 7 april 2013

Weeknieuws Israël april 2013. Deel 1


Het weeknieuws Israël verschijnt iedere week. Elke dag zal het nieuws bijgewerkt worden, behalve zaterdag. Op zaterdag, de Sabbat, zal geen nieuwsbericht verschijnen.

Vrijdag 12 april: Israël begint wereldwijd 24-uur nieuwsnetwerk

Opluchting voor Joden en Israël-supporters dat Israël nu eindelijk een wereldwijde nieuwszender heeft gekregen. Vaak geven internationale media eenzijdige en onjuiste berichten over Israël, waarvan het grootste gedeelte van media-berichten op leugens gebaseerd is. Er wordt in Israël al jaren gepraat over het opzetten van een wereldwijde TV-nieuwszender, zoals CNN, BBC of Al Jazeera. Deze keer lijkt de droom echt werkelijkheid te worden, als deze zomer i24news wordt gelanceerd. i24 news wordt particulier gefinancieerd, zodat het niet afhankelijk zal zijn van steun van de overheid of giften uit de Joodse gemeenschap. De zender wordt gevestigd in de regio Tel Aviv en zal daar wereldwijd uitzenden in het Engels, Frans en Arabisch. 


Logo i24 news
 Een aantal prominente persoonlijkheden uit de Israëlische omroepwereld hebben zich bij i24news aangesloten, wat het een veel betere kans op succes geeft dan eerdere voorstellen voor een Israëlisch wereldwijd nieuwsnetwerk. Omdat Israël en de conflicten eromheen zo veel aandacht trekken van de internationale media, is het zinvol voor de Joodse Staat om vanuit zijn perspectief nieuws naar een wereldwijd publiek uit te zenden. Belangstellenden kunnen al de website www.i24news.tv bezoeken en zich aanmelden om bericht te ontvangen wanneer het kanaal echt begint. Bron: Israel Today Headlines 12-04-2013

Vrijdag 12 april: Autonomie voor orthodoxe Joden in Israël?

Streven de orthodoxe Joden in Israël naar zelfstandigheid? Het ultra-orthodoxe tijdschrijft Modia maakte deze week in zijn uitgave bekend dat het nadenkt over orthodoxe autonomie in de Staat Israël. In de laatste oproep van het tijdschrijft dat eigendom is van de ultra-orthodoxe Knessetpartij, Verenigd Torah Jodendom, vraagt het om onafhankelijke leiding op het gebied van religie, economie, recht en waarden binnen de staatsgrenzen van Israël. Volgens het tijdschrijft is dit het gevolg van de vrees van enkele orthodoxen dat Israël de gevoelige status quo tussen de seculiere en de orthodoxe bevolking zal aantasten. "Het heeft jaren geduurd en zeer veel werk gekost, tot wij dit middelpunt binnen de Joodse bevolking tussen de diverse stromingen hadden gevonden,"schreef Modia. "Zodra wij ons afscheiden van de rest van de Staat Israël, verspillen wij geen grote bedragen meer aan sport, waanzinnige cultuur, gevangenissen en rehabilitatiecentra."

Ook wanneer u het voorstel vanuit hun perspectief begrijpt, wordt het toch door de andere helft van het volk niet serieus genomen. Maar dit artikel en ook andere artikelen in orthodoxe tijdschriften wijzen er op dat de orthodoxe Joden er over nadenken hoe ze moeten omgaan met de nieuwe situatie, waarin zij niet deelnemen aan de regering. Ze begrijpen dat ze op een keerpunt staan en zeer kritisch worden bekeken door het volk Israël. Bron: Israel Today Headlines 12-04-2013

Donderdag 11 april: Premier Netanyahu uitgenodigd voor de begrafenis van Margareth Tatcher

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zal op verzoek van de familie Tatcher de begrafenis van de voormalige Britse premier Margareth Tatcher bijwonen. De Israëlische president Shimon Peres was ook uitgenodigd maar er is besloten dat alleen premier Netanyahu naar Groot-Brittannië zal afreizen. Netanyahu had goede banden met 'Iron Lady' Margareth Tatcher. Hij had haar ontmoet, toen hij een minister van Financiën en een oppositieleider was. Hij heeft Margareth Tatcher ook om advies gevraagd hoe de financiële crisis in Israël opgelost kon worden. 


Margareth Tatcher en Benjamin Netanyahu 
Na Netanyahu's verlies bij de Israëlische verkiezingen van 1999 zond Tatcher hem een brief om haar medeleven te betuigen. Het is de eerste buitenlandse reis van premier Netanyahu na de verkiezingen in januari 2013. Hoogstwaarschijnlijk zal Netanyahu de Britse premier David Cameron en andere wereldleiders ontmoeten en spreken. Bron: Nieuws-uitgelicht-infonu.nl/laatste nieuws Israël 11-04-2013

Donderdag 11 april: Vrouwen gearresteerd bij Klaagmuur

Bij de Kotel (Klaagmuur. Ook Westelijke Muur genoemd) in Jeruzalem zijn vandaag vijf vrouwen gearresteerd omdat ze gebedssjaals droegen. Die worden traditioneel alleen gedragen door Joodse mannen; vrouwen mogen die volgens de Israëlische wet niet dragen bij de Klaagmuur. Er waren 200 vrouwen aanwezig bij het Rosh Chodesh gebed aan het begin van de Joodse maand Ijar. Door de actie van de vrouwen liepen de gemoederen hoog op. In het mannengedeelte - bij de Klaagmuur worden mannen en vrouwen gescheiden - riepen zo'n honderd mannen leuzen naar de vrouwelijke actievoerders. Een ultra-orthodoxe man werd door de politie ook opgepakt omdat hij een gebedsboek van één van de vrouwen te pakken kreeg en in brand stak. 


Vrouwen met gebedssjaals afgevoerd door de politie
De vrouwen maken deel uit van een actiegroep die zich verzet tegen een verbod voor vrouwen om gebedskleden te dragen en hardop te bidden. Ze komen elke maand naar de Klaagmuur om een statement te maken en er zijn eerder arrestaties geweest. Gisteren had Sharansky, hoofd van de Jewish Agency, die zich bezighoudt met de immigratie van Joden naar Israël, een voorstel gedaan om de gebedsruimte uit te breiden met een gemengde afdeling voor mannen en vrouwen. Er zou een gedeelte zone bij de Kotel moeten komen, waar zowel vrouwen als mannen mogen bidden. In een vrouwengedeelte zouden gebedsdoeken en collectief, hardop bidden toegestaan moeten worden. In 2003 heeft het Israëlische Hooggerechtshof nog bepaald dat niet afgeweken mag worden van de tradities. De Israëlische politie interpreteert dat ook zo dat niet afgeweken mag worden van de orthodoxe tradities. Rabbi Shmuel Rabinowitz van de Kotel verklaart dat hij niet tegen het voorstel van Sharansky is om de eenheid binnen het Joodse volk te bewaren. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zal zich over de voorstellen buigen. De ultra-orthodoxe gemeenschap in Israël is fel tegen. Bron: Nieuws-uitgelicht-infonu.nl/laatste nieuws Israël, Jerusalem Post, NOS 11-04-2013 

Opmerking blogger: De apostel Paulus die het Evangelie aan de heidenen predikte, was zelf een orthodoxe Jood en kende de Thora bijzonder goed. Hij schreef dat de vrouwen in de Gemeente niet luidruchtig moeten zijn en ook niet hardop mogen bidden (I Corinthiërs 14:34). 

Donderdag 11 april: Israëli's èn Palestijnen: Kerry's bezoek mislukt

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, heeft woensdag zijn recente bezoek aan de regio afgesloten. Zelf noemde hij het 'zeer constructief', maar Israëlische en Palestijnse functionarissen, waarmee hij sprak, denken er anders over. Kerry was naar de regio gezonden als vervolg op het bezoek en begeleidende charme-offensief van de Amerikaanse president Barack Obama vorige maand. Gehoopt werd dat Washington het stagnerende vredesproces kon laten hervatten, nu de Israëlische harten meer open staan voor Obama.

De Palestijnse leider Mahmoud Abbas vond de economische stimulansen, die Kerry had aangeboden voor het hervatten van de vredesbesprekingen, niet genoeg. Abbas was er onvermurwbaar over dat hij niet met Israël over vrede wil spreken totdat de Joodse Staat gevangen Palestijnse terroristen vrijlaat, zelfs hen die Joden hebben vermoord, en instemt met de voorwaarde vooraf om te voldoen aan alle Arabische eisen voor grondgebied. De Israëlische minister Silvan Salom wees op al deze onaanvaardbare eisen om te laten zien dat van Palestijnse zijde 'alle mogelijke barrières worden geplaatst' tegen werkelijke voortgang naar vrede. Shalom merkte op dat Israël de afgelopen vier jaar heeft getracht zonder voorwaarden vooraf terug te keren naar de onderhandelingstafel. 


John Kerry en Benjamin Netanyahu
In zijn ontmoeting met John Kerry zei de Israëlische premier Benjamin Netanyahu dat het voor hem tijd was om zelf enkele voorwaarden vooraf te gaan stellen. Hij benadrukte dat hernieuwde besprekingen zich veel sterker moeten richten op de kwestie van de Palestijnse erkenning van Israël als de Staat van het Joodse volk. Bron: Israel Today Headlines 11-04-2013

Woensdag 10 april: Video van de dag: Luchtalarm tijdens Shoah-herdenking

Hoe tegenwoordig de herdenking van de Holocaust in Israël verloopt, laat deze video zien, die een deelnemer aan een herdenkingsbijeenkomst op Yom Hashoah maakte. Zoals overal in het land werd ook in deze stad in het zuiden van Israël een herdenkingsbijeenkomst gehouden. Dat de situatie in Israël nog niet eender is, ziet u hier, als tijdens de ceremonie een alarm afgaat.


Bron: Israel Today Headlines 10-04-2013

Woensdag 10 april: Tweemaal levenslang voor 'Joodse terrorist' Teitel

Yakov Teitel die als 'Joodse terrorist' in het nieuws kwam, is vandaag door een Jeruzalems gerechtshof veroordeeld tot tweemaal levenslang plus 30 jaar. Teitel had twee Palestijnen vermoord en een bomaanslag gepleegd op de messiaans-Joodse tiener Ami Ortiz die daarbij zwaar gewond raakte. De rechtbank achtte het bewezen dat Teitel voor talrijke andere ernstige misdrijven tegen Arabieren en tegen vredesactivisten verantwoordelijk is. Voordat zijn veroordeling had Teitel nadrukkelijk gezegd dat hij geen spijt heeft van zijn daden. De 39-jarige Teitel is getrouwd en heeft vier kinderen.

De rechter ging er van uit dat Teitel niet geestelijk gestoord is. Die had aangegeven dat een engel hem had geleid bij zijn verdediging van het Jodendom. Teitel die uit de Verenigde Staten afkomstig is, had zijn eerste misdaden begaan, toen hij als toerist in Israël verbleef. Hij doodde in 1997 een Palestijnse taxichauffeur met een schot in zijn hoofd. Drie maanden later schoot hij in de buurt van Hebron een Arabische schaapherder dood. Na zijn emigratie verpakte de crimineel op Poerim 2008 een bom als cadeau en plaatste die bij het huis van David Ortiz, een gezaghebbende Joodsmessiaanse predikant in Ariël. Diens zoon Ami werd zwaargewond toen de bom explodeerde. Leah Ortiz, de moeder van Ami, verklaarde na de uitspraak:"Teitel zei dat hij trots was op wat hij heeft gedaan, en het weer zou doen. Hij is een gevaarlijke man die vol haat zit. De gevangenis is de juiste plaats voor hem." Bron: Israel Today Headlines 10-04-2013

Dinsdag 9 april: IDF chef: Geen wapen zal iets tegen ons uitrichten

Hoewel de Israëlische stafchef luitenant-generaal Benny Gantz niet direct naar de Bijbel verwees of Gods Naam noemde, was maandag in zijn toespraak tijdens de Holocaust-herdenking in Auschwitz iets te horen van de Bijbelse beloften aan Israël. Sprekend tot een groot aantal Israëlische, Joodse en niet-Joodse hoogwaardigheidsbekleders, klonk Jesaja 54:17 in zijn woorden door toen hij zei:"Er is geen wapen of boos opzet dat stand kan houden tegen Israël."


Benny Gantz (met de rode baret) in Auschwitz
Gantz noemde de aanwezigheid van Israëlische Joodse soldaten in Auschwitz samen met hun supporters "het levende bewijs van de overwinning van het Licht, de overwinning van de moraliteit en de triomf van Israël." Zelfs de meest berekende en goed geoliede pogingen om het volk Israël te vernietigen hebben gefaald, en degenen die ze hebben bedacht, zijn van hun troon gestoten, zoals de profeet Jesaja heeft gewaarschuwd. Maar omdat hij weet dat zulke pogingen niet zullen ophouden, zei Gantz dat Israël 'wel beter weet dan zulke essentiële dreigingen licht op te nemen,' waarmee hij waarschijnlijk doelde op het uitdagende Iraanse nucleaire programma. Bron: Israel Today Headlines 09-04-2013

Dinsdag 9 april: Gesprekken met Israël door Turkije uitgesteld

Turkije heeft de gesprekken met Israël over compensatie voor de 'slachtoffers' van Mavi Marmara uitgesteld. Op 21 of 22 april zullen de onderhandelingen hervat worden. De reden hiervoor is dat plaatsvervangend premier Bulent Arinc Turkse premier Recep Tayyip Erdogan tijdens het bezoek aan Kazachstan zal vergezellen. Het bericht kwam een dag nadat de nabestaanden van de slachtoffers van Mavi Marmara gezegd hebben dat ze willen dat de Israëlische commando's die op het schip hadden geënterd, strafrechtelijk vervolgd moeten worden. Bron: Nieuws-uitgelicht-infonu.nl./laatste nieuws Israël 09-04-2013

Maandag 8 april: Mededeling blogger: Het speciale artikel Yom Hashoah 2013 is op mijn blog gepubliceerd. Daarin staat meer nieuws over de herdenkingsdag. 


Maandag 8 april: Video van de dag: Yom Hasho'ah, de herdenking van de Holocaust

Zondagavond begon Yom Hasho'ah, de herdenking van de Holocaust, met een officiële ceremonie in Yad Vashem. In dit uitgebreide museum in Jeruzalem worden de martelaren en ook de helden van de Holocaust herdacht. De officiële naam van de dag luidt Yom Hazikaron laShoah Ve-laGvura - Dag van Herinnering aan vernietiging en heldendom te schenken aan de verzetsdaden tegen de nazi's. In deze videoclip  zijn enkele indrukwekkende fragmenten van deze gebeurtenis te zien, begeleid met treurmuziek.


Bron: Israel Today Headlines 08-04-2013

Zondag 7 april: Meer nieuws: Israëlische hackers slaan terug bij cyberaanval Anonymous

Vorige week hadden internationale hackers, opererend onder de collectieve naam Anonymous, gedreigd Israël van het internet te verwijderen met een grote gecoördineerde aanval, die vandaag geschiedde. Halverwege de zondagochtend was deze aanval voor het grootste deel mislukt, doordat het Israëlische cyberverdedigingsnetwerk de cyberaanvallen had afgeslagen. Er is geen schade aan de Israëlische infrastructuur aangericht. Slechts een aantal Israëlische websites van kleine bedrijven werd tijdelijk beschadigd. Als vergelding hebben Israëlische hackers een tegenaanval ingezet. Ze vielen de websites van radicale islamitische groeperingen in de hele regio aan en deelden rake klappen uit.

De Israëlische hackers waren erin geslaagd in de aan de campagne van Anonymous verbonden anti-Israëlische website opisrael.com binnen te dringen. In plaats van de satanische standpunten van Anonymous over Israël kregen de bezoekers van opisrael.com zondagochtend een pro-Israël banner te zien en een lange lijst van feiten met betrekking tot de legitimiteit van Israël en de geschiedenis van het Joodse volk. De Israëli's werkten onder de nieuw gevormde vlag van de Israëli strike Force. Bron: Israel Today Headlines 07-04-2013


Zondag 7 april: Hamas terreurgroep op de Tempelberg opgepakt

Een terreurcel van Hamas die opereerde vanaf de Tempelberg, is onlangs opgepakt door veiligheidstroepen, zo maakte Israël zondag bekend. De cel van vijf man zat achter een recente reeks aanvallen met stenen en brandbommen op en rond de Tempelberg. Negen Israëlische politieagenten raakten vorige maand gewond bij een van de aanvallen met brandbommen. Het materiaal, waarvan de brandbommen werden gemaakt, werd naar de Tempelberg gesmokkeld door Arabische kinderen, waarvan de terroristen wisten dat de kans klein is dat de Israëlische veiligheidsdiensten die controleren.

De Tempelberg

Als hun motief noemden de terroristen de vermeende Israëlische inspanningen om de Tempelberg te 'judaïseren', terwijl die al meer dan 3000 jaar de heiligste plaats is van het Joodse volk. Ze maakten ook een punt van de zogenaamde ontheiliging van de Koran op de Tempelberg. Bij het incident, waarop zij doelden, was een Israëlische politieman betrokken, die vorige maand een stoel verschoof, waardoor een Koran op de grond viel. Die laatste zin is géén grap. Bron: Israel Today Headlines 07-04-2013

Zondag 7 april: Meer anti-Joods geweld gesignaleerd

Onderzoek van de Universiteit van Tel Aviv en het Europees Joods Centrum (EJC) toont aan dat het aantal antisemitische incidenten vorig jaar wereldwijd met 30% is toegenomen. De twee jaar daarvoor gaven een daling te zien. Het ernstigste antisemitische incident was de schietpartij vorig jaar met vier doden op een Joodse school in Toulouse. In heel Frankrijk verdubbelde het aanvallen op Joden. In Frankrijk waren in 2012 220 incidenten geweest. Daarna volgen de Verenigde Staten (99), Groot-Brittannië (84) en Canada (74). In totaal gaat het om 686 incidenten: 273 aanvallen op Joden, 100 synagogen, 59 gemeenschappen inclusief scholen, 89 begraafplaatsen en 163 privé-eigendommen. De toename is te wijten aan de operatie Pillar of Defense (Gaza-oorlog van vorig jaar). 

De onderzoekers zijn bezorgd over de opkomst van extreemrechtse partijen in onder meer Hongarije en Griekenland. Ze zien een verband tussen hun succes en het aantal antisemitische incidenten. Bron: Nieuws-uitgelicht-infonu.nl/laatste nieuws Israël, NOS-TT 07-04-2013

Zondag 7 april: Cyberaanvallen Anonymous afgeslagen

Zoals al verwacht is, heeft Anonymous Israël via het internet aangevallen. Banken en ministeries waren het doelwit. Maar Israël is erin geslaagd de cyberaanvallen af te slaan. Het blijkt dat Anonymous niet de vaardigheden heeft om Israël plat te leggen. Er is nauwelijks schade geconstateerd. Yitzhak Ben Yisrael van het Israëlische National Cyber Bureau zei dat de hackers gefaald hebben. "Zoals verwacht werd, is het tot nu toe dat er vrijwel geen echte schade is,"zei Ben Yisrael. "Anonymous heeft niet de vaardigheden om de vitale infrastructuur van het land schade toe te brengen. Als dat zijn bedoeling was, dan zou het niet hebben tevoren aankondigen. Het wil alleen maar lawaai maken." De Israëlische CBS heeft een tijdje plat gelegen. Het is onduidelijk of dit kwam door een cyberaanval. Israëlische media melden ook dat een aantal kleine bedrijven niet bereikbaar is, en dat er anti-Israëlische teksten opstonden. Israëlische hackers gaan in de tegenaanval, leggen websites van radicale islamitische groeperingen plat en er pro-Israëlische teksten op geplaatst. 


Websites van Cyber-Jihadisten platgelegd
Dat de cyberaanvallen van Anonymous nu mislukt zijn, is dit alles te danken aan de Here God die over de veiligheid van de Joodse Staat waakt. Gebeden voor Israël hebben goede vruchten afgeworpen. Bron: Nieuws-uitgelicht-infonu.nl/laatste nieuws Israël, Ynetnews 07-04-2013

Om Sions wil zal ik niet zwijgen. God zegene u.

                                                                                           Paul Parker

Het auteursrecht van dit artikel ligt bij de blogger en de genoemde nieuwsbronnen. Zonder toestemming van blogger Paul zijn vermenigvuldiging, eigen gebruik en publicatie in een ander blog of website verboden.

Geen opmerkingen: