donderdag 14 maart 2013

Paus Franciscus: Een echte Jezuïet en kosmopoliet



Argentijnse kardinaal tot paus gekozen


Tot ieders verrassing is de vrij onbekende Argentijnse kardinaal Jorge Mario Bergoglio gekozen tot nieuwe paus. Woensdagavond om 19.06 uur verscheen witte rook uit de schoorsteen van de Sixtijnse Kapel ten teken dat de 115 kardinalen met een tweederde meerderheid een nieuwe paus hadden gekozen. Iedereen die op het Sint-Pietersplein urenlang stond te wachten, zag de witte rook uit de schoorsteen opstijgen en wist meteen dat er een opvolger van Benedictus XVI was gekozen. De klokken van de Sint-Pietersbasiliek werden geluid. 


Witte rook steeg uit de schoorsteen op
De kardinaal-protodiaken Tauran maakte de naam bekend op het balkon van de Sint-Pieter basiliek en zei:"Habemus papam!" (We hebben een paus) De 76-jarige Bergoglio die paus wordt, neemt de naam Franciscus aan en is de eerste niet-Europese paus in 1272 jaar. Twaalf eeuwen geleden was een niet-Europese paus de Syriër Gregorius III. Opmerkelijk is Bergoglio van Italiaanse afkomst en wellicht heeft dat geholpen bij zijn verkiezing. Hij is ook de eerste Jezuïet die tot paus is gekozen. Ook is hij de eerste paus die de naam Franciscus kiest. Dat is opmerkelijk, want die naam verwijst naar Sint Franciscus van Assisi (1181-1226) uit de gelijknamige stad in de streek Umbrië in Italië. Franciscus van Assisi kwam uit een rijke familie maar werd daarna kluizenaar en koos bewust armoede. Gezien het feit deelt Bergoglio dat sociaal engagement voor het lot van de armen en dat verklaart wellicht zijn bewuste naamkeuze. (1) De Belgische aartsbisschop André Léonard juichte de keuze van de naam Franciscus I toe en zei:"Het is een goede naam voor een paus. Franciscus van Assisi was een van de grootste heiligen uit de geschiedenis van de Kerk. Ik vind de naam een heel interessante keuze." (2) 


De menigte op het Sint-Pietersplein
Een Zwitserse gardist salueerde voor de nieuwe paus
Pas gekozen paus Franciscus I
Toen de nieuwe paus op het balkon van de Sint-Pieter Basiliek verscheen, begroette hij duizenden gelovigen in het Italiaans "buonasera" en bad hij met hen het Onze Vader. In een korte toespraak zei paus Franciscus dat de Kerk opnieuw moet 'evangeliseren.' Daarna kreeg hij de pauselijke stola omgehangen en sprak hij de zegen uit, niet alleen over de katholieken, maar over "alle mensen van goede wil." (3)



De paus Fransciscus bedankte zijn voorganger, de emeritus paus, voor diens werk en vroeg de mensen voor hem te bidden. (3) De menigte juichte de nieuwe paus toe. De live-uitzending van de pausverkiezing werd wereldwijd bekeken door miljoenen mensen.  

Argentijnen blij met de verkiezing van 'hun paus'

Toen het Vaticaan bekendmaakte dat de Argentijnse kardinaal tot paus werd gekozen, barstte grote feestvreugde in Buenos Aires, de hoofdstad van Argentinië. Het Meiplein in de hoofdstad stromde vol met duizenden mensen die met vlaggen van Argentinië en het Vaticaan zwaaiden en "Francisco, Francisco" luidkeels riepen. Auto's toeterden en de telefoons gloeiden. "Dit is fantastisch nieuws voor Latijns-Amerika,"sprak Antonio Arregui, de voorzitter vna de Ecuadoriaanse bisschoppenconferentie. "Het was een grote droom van de Latijns-Amerikaanse christenen." (4) In het Argentijnse congres onderbrak Kamervoorzitter Julian Dominiquez de zitting. "Er is een paus en het is een Argentijn,"riep hij uit. De Argentijnse president Cristina Fernández de Kirchner, met wie kardinaal Bergoglio geregeld botste wegens haar goedkeuring van het homohuwelijk, wenste de nieuwe paus een "vruchtbare uitoefening toe van zijn grote verantwoordelijkheden in de zoektocht naar rechtvaardigheid, gelijkheid, broederschap en vrede voor de mensheid." (4) Maandag 18 maart zal paus Franciscus zijn landgenote, president Kirchner van Argentinië, in het Vaticaan ontvangen. Ook zal de Argentijnse president de inauguratie van paus Franciscus op 19 maart bijwonen. 

Een van de meest opmerkelijke reacties kwam van de Argentijnse voetballegende Diego Amando Maradona. Hij liet via zijn advocaat weten de nieuwgekozen paus dolgraag te willen ontmoeten. "De God van het voetbal is een Argentijn en nu hebben we ook de paus,"verkondigde Maradona. Kennelijk doelde hij daarbij op zichzelf. Maradona had eerder al eens paus Johannes Paulus II ontmoet en ervoer dat als "een onvergetelijke emotie." (4) 

Gelukwensen wereldleiders

In Latijns-Amerika is enthousiast gereageerd op de uitverkiezing van de Argentijnse kardinaal. Merkwaardig is dat de klokken in communistische Cuba, waar het atheïsme gepropageerd wordt, geluid zijn om de keuze voor Bergoglio te vieren. Hoewel de communistische regering godloochend is, bestaat de meerderheid van de Cubaanse bevolking echter uit katholieken. Meteen na de pausverkiezing stroomden er gelukwensen van de wereldleiders naar de nieuwbakken paus. De wereldleiders prezen paus Franciscus om zijn 'boodschap van eenvoud.' De Amerikaanse president Barack Obama zag in de keuze voor de eerste Latijns-Amerikaanse paus een 'teken van kracht van het continent.' (5) "Als voorvechter voor de zaak van de armen en de meest kwetsbaren onder ons, zal hij de boodschap van liefde en vergeving blijven dragen die al sinds meer dan 2.000 jaar de inspiratieborn voor de wereld was,"klonk het in een presidentieel mededeling van het Witte Huis. (6) De Franse socialistische president François Hollande stuurde zijn gelukwens naar Franciscus meteen op. "Frankrijk, trouw aan zijn universele principes van vrijheid, gelijkheid en broederschap, zal de vertrouwensvolle dialoog voortzetten die het altijd met de Heilige Stoel heeft onderhouden,"zei Hollande. Ook de Duitse christendemocratische bondskanselier Angela Merkel feliciteerde de nieuwe paus en wenste hem veel kracht en gezondheid toe. "Ik ben vooral blij voor de christenen in Latijns-Amerika, die nu voor de eerste keer iemand van hen aan het hoofd van de Katholieke Kerk krijgen aangesteld,"aldus Merkel. (6) 

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-Moon, heeft zowel de nieuwe paus als alle katholieken gefeliciteerd. "Ik verheug me op de voortzetting van de samenwerking tussen de VN en het Vaticaan, onder de wijze leiding van zijne heiligheid, paus Franciscus,"verklaarde Ban Ki-Moon in New York. "We hebben gemeenschappelijke doelstellingen, zoals de inzet voor vrede, sociale gerechtigheid en mensenrechten en de strijd tegen honger en armoede,"zei hij verder. Ban zei er ook van overtuigd te zijn dat de nieuwe paus zich, net als zijn voorganger, zal inzetten voor de dialoog tussen de verschillende religies. (6) EU-president Herman van Rompuy en voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso, hebben de nieuwe paus Franciscus ook gefeliciteerd met zijn verkiezing. "We wensen u een lang en gezegend pontificaat, wat uwe heiligheid en de Katholieke Kerk de kans zal geven de fundamentele waarden van vrede, solidariteit en menselijke waardigheid te verdedigen en te bevorderen. Dat zijn essentiële wegwijzers in een wereld die veel uitdagingen kent en diepe veranderingen ondergaat,"aldus de gezamenlijke verklaring van Herman van Rompuy en José Manuel Barroso. Ze zeiden ook te hopen dat de nieuwe paus zich verder zal inzetten om de religies dichter bij elkaar te brengen. (6)

De Nederlandse premier Mark Rutte noemde het tenslotte indrukwekkend om te zien hoe miljoenen katholieken over de hele wereld het proces hebben gevolgd. "Dat toont aan hoe belangrijk de rol is die de Rooms-Katholieke Kerk speelt in het leven van veel mensen,"zei Rutte. De Belgische premier Elio Di Rupo heeft namens de federale regering de nieuwe paus gelukwenst. In een kort persbericht zei de Belgische premier dat paus Franciscus I onder meer een antwoord moet geven "op de hoop en verwachtingen van katholieken overal ter wereld, in een samenleving in volle verandering." (6) Interim-president Nicolas Maduro van Venezuela zag de pausverkiezing 'de hand van Hugo Chávez in de keuze.' "God heeft iemand aan Zijn zijde die zei dat de tijd voor Zuid-Amerika is gekomen,"zei hij. (5) De Israëlische president Shimon Peres heeft de nieuwe paus gefeliciteerd en nodigde hem ook uit om bezoek aan Israël te brengen.

Twitteraccount heropend

Toen kardinaal Bergoglio tot paus gekozen werd, was het twitteraccount weer geactiveerd. Sinds het aftreden van paus Benedictus XVI was het account gesloten. Benedictus begon in december voor de eerste keer met twitteren. De eerste tweet via @pontifex was: HABEMUS PAPAM FRANCISCUM.

Twitter Pontifex
De microblogsite zag woensdag naar eigen zeggen zo'n 7 miljoen tweets passeren over het conclaaf en de nieuwe paus Franciscus, zowel voor als na diens verschijning op het pauselijk balkon. Vooral de bekendmaking ging viraal op twitter. Op dat moment gingen per minuut zo'n 130.000 tweets de wereld rond. (7)

Eerste werkdag van de nieuwe paus

De eerste dag van zijn pontificaat was paus Franciscus begonnen met een kort bezoek aan een kerk in Rome, waar hij voorging in gebed. Donderdagmorgen vroeg verliet hij het Vaticaan om te gaan bidden in de Sante Maria Maggiore, de oudste kerk die gewijd is aan de Maagd Maria. Toen de paus om 8.00 uur in de kerk arriveerde, bad hij tot de Maagd Maria en vertrok een half uur later. 



Nadat hij de kerk verliet, droeg hij op dezelfde dag een mis op in de Sixtijnse Kapel, waar de kardinalen hem woensdagavond tot paus kozen. 



Binnenkort zal paus Franciscus een bezoek brengen aan zijn voorganger Benedictus XVI. Meteen na zijn uitverkiezing heeft hij telefonische contact met Benedictus en gezegd dat hij hem snel zal bezoeken in Castel Gandolfo. (8)

Het profiel van Jorge Mario Bergoglio: een Argentijn met Italiaanse roots

De Nederlandse kardinaal Eijk die in Rome aan het conclaaf deelnam, typeerde de nieuwe paus in Nieuwsuur als "een echte Jezuïet en een man met een grote sereniteit." "De paus heeft veel bestuurservaring en is een kosmopoliet,"zei Eijk. Hij vond de toespraak van de nieuwe paus karakteriserend voor Bergoglio die zich bescheiden opstelt. "Hij voelt zich verbonden met Franciscus van Assisi, de grote heilige van de armoede uit de dertiende eeuw. Dat is zijn grote voorbeeld,"aldus de Nederlandse kardinaal. Eijk noemt Bergoglio "een man Gods, een man die Christus volgt, maar heel letterlijk." (9)  Veel verder konden Eijk en andere kardinalen het inderdaad niet gaan zoeken: Jorge Mario Bergoglio was aartsbisschop van Buenos Aires in Argentinië, die later kardinaal werd. Voor de Vaticaan-watchers was hij hoogstens een schaduwfavoriet. Al strandde hij bij de vorige pausverkiezing op de tweede plaats achter Joseph Ratzinger. Jorge Mario Bergoglio mag veel bestuurservaring hebben maar heeft dan misschien geen enkele ervaring in de hoogste kringen van de Vaticaanse macht. Desondanks liggen zijn roots wel in Italië. (10) 


Jose Mario Bergoglio als
Jezuïet
Jorge Mario Bergoglio werd op 17 december 1936 geboren in Buenos Aires, in een gezin van vijf kinderen. Zijn vader was een Italiaanse spoorwegarbeider in Turijn en ging zijn geluk zoeken in Zuid-Amerika. De jonge Jorge Mario Bergoglio studeerde aan het seminarie. Ook studeerde hij literatuur en filosofie. (11) Op 11 maart 1958 sloot hij zich aan bij de Jezuïtenorde en werd in 1969 door de orde tot priester gewijd. In 1992 werd hij door paus Johannes Paulus II benoemd tot hulpbisschop. Zes jaar later werd hij aartsbisschop van Buenos Aires, en in 2001 kardinaal. Als kardinaal bekleedde hij een aantal functies in de Romeinse curie, het bestuur van de Rooms-Katholieke Kerk. (11) Het beeld dat in Buenos Aires bestaat van hun aartsbisschop, is dat van een bescheiden en nederig man. Bergoglio woonde er niet in het luxueuze paleis dat hij als aartsbisschop ter beschikking kreeg. Integendeel, hij woonde in een eenvoudig flat, verkoos het openbaar vervoer boven zijn auto met chauffeur en vloog nooit in businessclass naar Rome. Hij reisde liever met het openbaar vervoer, kookte zijn eigen eten en sloeg alle uitnodigingen af om op dure restaurant te gaan eten. Nu is Bergoglio een kerkleider die nog weet wat armoede is. Toen hij nog aartsbisschop en kardinaal was, trok hij in het weekend naar de armste wijken van zijn stad om de priesters die er werken een hart onder de riem te steken. Hij deinsde er niet voor terug om de politieke leiders van Argentinië aan te klagen wegens corruptie. Hij profileerde zich zwaar tijdens de economische crisis in Argentinië door de negatieve gevolgen van de globalisering op de allerarmsten aan de kaak te stellen. (10) Een sterk engagement voor een eenvoudig en de strijd tegen armoede en ongelijkheid in Latijns-Amerika zijn zeker een leidraad in de carrière van de nieuwe paus Franciscus. Ook kwam hij op voor de rechten van AIDS-patiënten en buitenechtelijke kinderen. (12) 


Het wapen van kardinaal Jose Mario Bergoglio
Kardinaal Bergoglio tijdens de mis
Bergoglio heeft dan wel het imago van armoedebestrijder, de meest linkse kardinaal is hij zeker niet. Hij behield altijd grote afstand met de linkse bevrijdingstheologie van de jaren 60 en 70. (12) Want paus Johannes Paulus II benoemde hem juist tot kardinaal als tegengewicht voor de meer naar links neigende Kerk in Latijns-Amerika. Onder de junta, de militaire dictatuur in Argentinië tussen 1976 en 1983, spande hij zich in om zijn Jezuïetenorde politiek neutraal te houden, maar hield zich ver van de Jezuïeten die zich roerden in het verzet. (10) (12) Vlak voor het conclaaf in 2005, toen zijn naam vaak genoemd werd als kandidaat-paus, werd hij aangeklaagd door een mensenrechtenadvocaat. Hij zou in 1976 hebben samengezworen met de militaire machthebbers om twee rebellerende Jezuïeten te ontvoeren en te martelen. De aanklacht volgde op de bewering van een Argentijnse onderzoeksjournalist, Horacio Verbitsky, dat twee Jezuïeten die door de junta werden ontvoerd en gemarteld, destijds bewust niet door Bergoglio waren beschermd. Een van de twee Jezuïeten zei dat Bergoglio hen zelfs actief heeft overgedragen aan de militairen. (13) Bergoglio heeft de beschuldigingen altijd ontkend, zonder er veel woorden aan vuil te maken. Harde bewijzen zijn er echter nooit gevonden. Bergoglio zelf zei in een interview in 2010 dat hij juist heel veel heeft gedaan om de twee gevangen gezeten Jezuïeten te bevrijden. Zo zou hij de huispriester van de Argentijnse dictator Videla hebben overgehaald zich ziek te melden. Daardoor kon Bergoglio zelf het huis van Videla binnenkomen om de mis op te dragen. Daar vroeg hij de dictator om genade voor de mannen. In het interview zei Bergoglio dat hij tijdens de dictatuur geregeld mensen op het terrein van de kerk verstopte. Ook zou hij zijn identiteitsbewijs hebben gegeven aan een man die op hem leek, zodat die uit het land kon ontsnappen. (13) 

Er zijn ook andere beschuldigingen aan het adres van de nieuwe paus. Bergoglio zou ook te weinig hebben gedaan voor een vrouw wier baby door het regime werd gestolen. Dat gebeurde in die roerige tijd met honderden kinderen. Zij werden aan aanhangers van het regime gegeven. De vrouw zou Bergoglio om hulp hebben gevraagd, toen ze vermoedde dat haar kind zou worden afgepakt. Bergoglio beweerde in 2010 dat hij niets van de gestolen kinderen afwist. (13) Ook zou hij naar eigen zeggen nooit op de hoogte te zijn geweest van de gruwelen die de junta op haar geweten had. (10) De Argentijnse bisschoppen hebben in 2012, onder leiding van Bergoglio, collectief excuus aangeboden aan de Argentijnse katholieken. De kerk heeft haar volgelingen in die tijd onvoldoende beschermd, erkenden de bisschoppen. (13) 


Jose Mario Bergoglio in gesprek met Argentijnse
president Cristina Fernández de Kirchner
Op ethisch vlak staat Bergoglio bekend als zeer conservatief. Hoewel hij strijdt voor de rechten van armen, AIDS-patiënten en buitenechtelijke kinderen, is hij een felle tegenstander van abortus, van het homohuwelijk en van contraceptie. Bergoglio keerde zich tegen de Argentijnse regering, toen die gelijke rechten zoals het recht op adoptie toekende aan holebi-koppels. Hij noemde adoptie door holebi's een "vorm van discriminatie tegen kinderen," een uitspraak waarmee hij zich de woede van de Argentijnse presidente Cristina Kirchner op de hals haalde. Maar met de slachtoffers van het HIV-virus toonde Bergoglio wel zijn medeleven door in 2001 de voeten te wassen van twaalf AIDS-patiënten, zoals Heere Jezus deed met Zijn discipelen. (10)  

Bergoglio waste de voeten van AIDS-slachtoffers
Bergoglio had de werkelijke moed getoond om de voeten van twaalf AIDS-patiënten te wassen. Kennelijk volgde hij het voorbeeld van Jezus Christus door in nederigheid de zieken te behandelen.

Is Franciscus de laatste paus of een tussenpaus?

Volgens de 'profetie' van Ierse bisschop Malachias (1094-1148) is de 112ste paus de laatste paus. Op christelijke eindtijdwebsites zoals Xandernieuws wordt er volop gespeculeerd dat paus Franciscus volgens de eeuwenoude profetie de laatste paus is. Echter is de profetie niet van Godswege geopenbaard aan de Ierse bisschop Malachias. Malachias was een occultist die over paranormale krachten beschikt. De Bijbel verbiedt alle vormen van occultisme en toekomstvoorspellingen. Zeker is dat Malachias' profetie waarzeggerij is. Het is buitengewoon gevaarlijk dat christenen zich in de laatste tijd inlaten met Malachias' voorspellingen. Ook wordt er op de christelijke websites beweerd dat de nieuwe paus geen echte bisschop of kardinaal was geweest. Zo ja, dan hebben de eindtijdwebsites echter een groot probleem. De in Argentijnse woonachtige getuigen kunnen bevestigen dat paus Franciscus inderdaad een bisschop was geweest. U kunt aan hen vragen. Of paus Franciscus inderdaad de laatste paus die de naam Petrus Romanus heeft, is, doet er niet toe. Zojuist is bekend dat de nieuwe paus maar één long heeft.

De nieuwe paus heeft een aantal stevige dossiers waar hij zijn tanden in moet gaan zetten, van het misbruikschandaal binnen de Rooms-Katholieke Kerk tot het inspireren van gelovigen. Lange reizen liggen nu in het verschiet. Dat alles moet paus Franciscus doen met maar één long. In zijn tienerjaren liep hij een ernstig infectie aan een van zijn longen op. De long werd operatief verwijderd. Sindsdien moet hij in zijn hele verdere leven een long missen. "Hij voelt het tot op de dag van vandaag. Hij wordt er een beetje door gehinderd, maar hij is in orde,"zei biograaf Sergio Rubin. (14) Volgens artsen betekent het verlies van een long niet dat de gezondheid van de paus in het geding is. Ook wordt zijn levensverwachting er niet door beïnvloed. Van zware inspanningen kan echter geen sprake zijn, simpelweg omdat zijn longinhoud kleiner is dan bij mensen die twee longen hebben. "Hij is waarschijnlijk niet in staat een marathon te lopen, maar ik denk ook niet dat dat op de planning staat,"zei de Britse arts Peter Openshaw. "Het is voldoende om één long te hebben, zolang die long maar niet ziek is." De drukke agenda waar zijn voorganger Benedictus XVI tegen op zag, hoeft volgens Openshaw niet bezwaarlijk te zijn voor Franciscus. (14) Volgens deskundigen is het tegenwoordig ongebruikelijk om een long te verwijderen, zoals het geval was met Walt Disney. In 1966 werd een van de longen van Walt Disney verwijderd. Uiteindelijk stierf Disney kort daarna. De meeste longontstekingen worden tegenwoordig behandeld met antibiotica. Alleen bij mensen die longkanker in een vergevorderd stadium hebben, wordt soms een long verwijderd. Toen dit bij Bergoglio gebeurde, waren de antibiotica nog niet krachtig genoeg om de infectie te bestrijden. "In het verleden gebruikten artsen allerlei rare dingen voor de behandeling van longinfecties,"vertelde luchtwegenexpert Jennifer Quint van de School of Hygiene and Tropical Medicine in Londen. Artsen plaatsten zelfs pingpongballen in longen om zo te voorkomen dat de long zuurstof kreeg zodat de bacterie zou worden gedood. (14) 

Met de 76-jarige Argentijn kiezen de kardinalen weer voor een veeleer oude paus. Fysiek is Bergoglio niet meer in topconditie: hij moet het stellen met één long na een ziekte op jonge leeftijd. Maar de luchtwegenexpert Jennifer Quint heeft er vertrouwen in en noemde het feit dat paus Franciscus er op zijn 76-jarige leeftijd 'zo gezond en fris' uitziet, een 'gunstig voorteken voor zijn toekomst.' (14) Dat Jorge Mario Bergoglio dan toch verrassend paus is geworden gezien zijn leeftijd, heeft vooral te maken met de machtsstrijd tussen de conservatieven en de hervormingsgezinden binnen het Vaticaan. Bergoglio is de ultieme compromisfiguur: sociaal geëngageerd maar niet links, Latijns-Amerikaans maar met Europese roots, conservatief maar niet star. "Een bruggenbouwer die de Kerk moet leiden in de tocht van, zoals hij het zelf omschrijft: liefde en broederschap, geloof en vertrouwen,"schreef Koen Baumers van de Belgische krant Het Nieuwsblad. (10) 

Gezien de leeftijd zal paus Franciscus de Rooms-Katholieke Kerk nog maar enkele jaren leiden. Hoogstwaarschijnlijk is hij een tussenpaus geworden. Of hij zeker de laatste paus is, weet niemand. Eén ding is zeker dat we ons NIET moeten inlaten met speculaties en occulte voorspellingen wat de laatste paus Petrus Romanus betreft. God wil absoluut NIET dat we Malachias' profetie voor waarheid houden! Tragisch genoeg zijn christenen nu ongehoorzaam aan God geworden door in te laten met occulte voorspellingen. Nu worden Malachias' voorspellingen (en ook die van andere zieners) overgenomen door Bijbelvorsers, eindtijdwatchers- en theoretici, eindtijdgoeroes en voorspellers, alsof de duivel de waarheid spreekt. Maar ze vergeten echter dat de duivel de waarheid nooit spreekt en de vader van de leugen is (Johannes 8:44-). Het is ook schokkend om te moeten vernemen dat er mensen zijn die zich afvragen of de Bijbel de laatste paus voorzegt. Maar nergens komt het woord paus voor in de Bijbel. Ook heeft de Bijbel niets gezegd over de laatste paus. Wel interessant is dat de benaming paus letterlijk vader betekent. Het woord paus is afgeleid van het Oudgrieks 'pappas'. Later werd deze Griekse woord gelatiniseerd tot papa. De paus wordt ook 'Heilige Vader' genoemd. Maar...de titel 'Heilige Vader' komt alleen aan God toe en niet aan de paus! Als waarschuwing tegen deze zulke goddelijke titels die een mens als de paus voor zichzelf toeeigent, zei Heere Jezus heel scherp:

"En gij zult niemand uw vader noemen op de aarde; want Eén is uw Vader, namelijk Die in de hemelen is. Noch zult gij meesters genoemd worden; want Eén is uw Meester, namelijk Christus."
Matthéüs 23:9-10 (Statenvertaling) 

Hoewel de Bijbel niets zegt over de laatste paus, wordt wel het toekomstige oordeel over Babylonische wereldreligie voorzegd in het laatste Bijbelboek Openbaring. De EU-president Herman van Rompuy heeft gezegd te hopen dat de nieuwe paus alle religies dichter bij elkaar zal brengen. Momenteel werkt de Rooms-Katholieke Kerk aan het bijeenbrengen van alle religies. De samensmelting van alle religies heeft nu nog steeds een lange weg, gezien het feit dat de meeste moslims niets moeten hebben van vermenging van de islam met andere religies! Anderzijds wordt er in de EU gewerkt aan het samensmelten van het humanisme en de islam. Nu ligt de taak voor het bijeenbrengen van religies voor paus Franciscus. Of het hem zal lukken, zal de toekomst uitwijzen. Nog een belangrijk feit: De nieuwe paus zal als Franciscus door het leven gaan: zonder cijfer achter zijn naam. Dat heeft het Vaticaan laten weten. Vaticaanwoordvoerder Federico Lombardi wilde alle verwarring wegnemen en wees erop dat kardinaal Jean-Louis Tauran dei de nieuwe paus aankondigde, eenvoudig "Franciscus" zei. "Het wordt Franciscus I zodra er een Franciscus II is,"zei Lombardi. (15) 

Om Sions wil zal ik niet zwijgen. God zegene u.

                                            Het artikel kan bijgewerkt of gewijzigd worden


                                                                                               Paul Parker

                                                 
Het auteursrecht van dit artikel ligt bij de blogger. Zonder toestemming van blogger Paul zijn vermenigvuldiging, eigen gebruik en publicatie in een ander blog of website verboden.

Bronnen en referenties:

  (1) TT-Canvas: De eerste paus die Franciscus heet. 13-03-2013
  (2) TT-Canvas: Léonard:"Ik ken de nieuwe paus niet." 13-03-2013
  (3) NOS-TT: Franciscus op het plein: buonasera. 13-03-2013
  (4) Volkskrant: Argentijnen uitzinnig door verkiezing van 'hun paus'. 14-03-2013
  (5) NOS-TT: Felicitaties voor nieuwe paus. 13-03-2013
  (6) Het Nieuwsblad: Hele wereld feliciteert nieuwe paus. 13-03-2013
  (7) Het Nieuwsblad: Twitter zag zo'n 7 miljoen tweets passeren. 14-03-2013
  (8) NOS-TT: Paus begint dag in Romeinse kerk. 14-03-2013
  (9) NOS-TT: Eijk: St. Franciscus voorbeeld paus. 14-03-2013
 (10) Het Nieuwsblad: De paus die zelf zijn potje kookt. 14-03-2013
(11) TT-Canvas: Argentijn met Italiaanse "roots." 14-03-2013
(12) TT-Canvas: Conservatief, maar erg sociaal. 14-03-2013
(13) NOS-nieuws: Paus in verband gebracht met junta. 13-03-2013
(14) Volkskrant: Paus Franciscus heeft maar één long. 14-03-2013
(15) Volkskrant: Nieuwe paus heet Franciscus; zonder cijfer. 13-03-2013

Geen opmerkingen: