zondag 20 januari 2013

Weeknieuws Israël januari 2013. Deel 3


Het weeknieuws Israël verschijnt iedere week. Elke dag zal het nieuws bijgewerkt worden, behalve zaterdag. Op zaterdag, de Sabbat, zal geen nieuwsbericht verschijnen.

Vrijdag 25 januari: Palestijnen ontheiligden Joodse heilige plaats

Joodse gelovigen die woensdag een bezoek brachten aan de graftombe van de Bijbelse patriarch Jozef in de door Palestijnen bestuurde stad Nabloes (Sichem), waren geschokt toen ze zagen dat de heilige plaats ernstig ontwijd was. De groep van ongeveer 2500 Joodse pelgrims vertelden aan de Israëlische Ma'ariv dat de Joodse heilige boeken waren verbrand, meubels vernield, het stonk er naar urine en er was duidelijk geprobeerd het gebouw in brand te steken. "Alleen barbaren zouden zulke verschrikkelijke dingen doen bij een dergelijke heilige plaats,"vertelde de plaatselijke Joodse leider Gershon Mesika aan de krant. "Israël kan niet langer toelaten dat zijn heilige plaatsen ongehinderd worden ontheiligd."

Het Graf van Jozef is gelegen aan de rand van Nabloes, een grote overwegend Arabische stad op de plaats waar het Bijbels Sichem lag. Tot het uitbreken van de Tweede Intifada in 2000 onderhield Israël een door het leger beschermde enclave rond het graf en zorgde voor vrije en ononderbroken toegang voor Joodse gelovigen. Maar toen eind 2000 het graf werd belegerd door Palestijnse bendes en een soldaat werd gedood bij het verdedigen van de plaats, stemde Israël er mee in de controle over te dragen aan de Palestijnse Autoriteit met garanties dat de heilige plaats zou worden beschermd. Kort nadat Israël er vertrok, kreeg een Palestijnse bende de kans om het Graf van Jozef te bestormen en te verwoesten. 

Joodse groepen brengen regelmatig een bezoek aan de plaats onder bescherming van het leger en zij hebben veel van de schade hersteld, maar het Graf wordt regelmatig ontwijd door lokale Palestijnen. De internationale gemeenschap (ook Nederland) zwijgt in alle talen over deze voortdurende misdaad vol haat en het ontbreken van godsdienstvrijheid voor Joden die bij dit Bijbelse gedenkteken willen bidden. Bron: Israel Today Headlines 25-01-2013

Donderdag 24 januari: Verkennende gesprekken voor Coalitie begonnen

* Avigdor Lieberman is positief over deelname van Yair Lapid.
* Shas gepolst maar houdt vast aan standpunten.
* Tellen stemmen militairen kan rechts versterken.

In Israël kijkt men gespannen naar Netanyahu: welke coalitiepartners zal hij kiezen, met wie een coalitie vormen? Avigdor Lieberman, de voormalige minister van Buitenlandse Zaken en leider van de partij Yisrael Beitenu die met Likoed samenging, heeft zich al positief uitgelaten over de plannen van Yair Lapid. De nieuweling Lapid, wiens partij Yesh Atid met 19 zetels in de Knesset een mogelijke coalitiepartner is, wil dienstplicht voor religieuze yeshiva-studenten, prijsverlagingen en verbetering van de woningmarkt. 

Netanyahu zou inmiddels een ontmoeting hebben gehad met vertegenwoordigers van de orthodoxe Shaspartij . Vanmorgen maakte Shasvoorzitter Eli Yishai in een interview met de legerradio duidelijk dat zijn partij geen compromissen aangaat op het gebied van zijn grondbeginselen, waardoor de uitzondering van militaire dienst voor yeshiva-studenten. Ongeveer 220.000 stembiljetten van soldaten, diplomaten en andere kiezers die niet op de gewone manier hebben gestemd, worden momenteel nog geteld. Israëlische media meldden dat deze stemmen ten gunste kunnen komen van de rechtse partij HaBayit HaYehudi (Het Joodse Huis) dat daarmee een zetel meer zou krijgen. Verwacht wordt dat bij de definitieve toewijzing van de zetels dan de Arabische partijen een zetel verliezen. Bron: Israel Today Headlines 24-01-2012

UPDATE: Rechts heeft toch meerderheid. De coalitie van Benjamin Netanyahu heeft nu toch een krappe meerderheid in de Knesset. Volgens Israëlische media hebben de rechtse en religieuze partijen samen 61 zetels in de Knesset. Tot nu toe werd ervan uitgegaan dat het rechtse en het linkse blok allebei 60 zetels hadden behaald. Nu blijkt dat de rechtse partij HaBayit HaYehudi (Het Joodse Huis) van Naftali Bennett twaalf in plaats van elf zetels heeft veroverd. Een lijstverbinding van drie Arabische partijen kreeg 1 zetel minder dan aanvankelijk was gedacht. Met 61 zetels in de Knesset kan de huidige premier Netanyahu doorregeren. Toch wordt ere in de wandelgangen rekening meegehouden dat hij zijn coalitie wil vergroten. Bron: NOS 24-01-2013

Donderdag 24 januari: Wat zijn Netanyahu's opties voor een coalitie?

De Israëlische verkiezingen zijn voorbij en de uitkomst is min of meer bekend. Nu begint de echte strijd: het smeden van een stabiele regeringscoalitie. Door de relatief magere resultaten van de Likoed-Yisrael Beitenu combinatie wordt dat geen gemakkelijke taak. In de vorige Knesset had Likoed 27 zetels en Yisrael Beitenu 15. De partijen combineerden hun lijsten voor deze verkiezingen, maar dat heeft niets opgeleverd. Vroege peilingen voorspelden 45 zetels voor de gecombineerde lijst, maar het werden er slechts 31. Bovendien hadden de rechtse partij HaBayit HaYehudi (Het Joodse Huis) en de orthodoxe partij Shas minder succes als voorspeld. Zij kregen elk elf zetels. Dat betekent dat religieus-rechts van het Israëlische politieke spectrum slechts 60 zetels van de 120 zetels bezit in de negentiende Knesset. Zo is Netanyahu niet in staat om een stabiele rechts coalitie te formeren.


De Knesset in Jeruzalem
De gemakkelijkste optie voor Netanyahu is een coalitie te formeren met Het Joodse Huis, een natuurlijke coalitiepartner, en de verrassende winnaar, de centrumpartij Yesh Atid (Er is Toekomst) van de voormalige TV presentator Yair Lapid, die met 19 zetels de tweede Knessetfractie werd. Een coalitie van Likoed, Het Joodse Huis en Yesh Atid zou tenminste 61 zetels hebben, als de definitieve resultaten binnen zijn, en als enkele kleinere partijen zich bij deze lijst voegen, zou dit de regering alleen maar stabieler maken. Lapid heeft zich bereid getoond om deel te nemen aan een regering Netanyahu. Maar Yesh Atid is tegen voortzetting van overheidsbetalingen aan de orthodoxe sector die geen belasting betaalt en niet in het leger dient, en zou daarom niet deelnemen aan een coalitie met Shas. Netanyahu kan een stabiele regering vormen zonder Shas, maar dat zou er waarschijnlijk toe leiden dat de orthodoxe partij al het mogelijke doet om de linkse partijen te helpen met het dwarsbomen en uiteindelijk ten val brengen van de nieuwe regering. Netanyahu zou er de voorkeur aan geven aan zo breed mogelijke coalitie te vormen, maar de leidster van de Arbeiderspartij, Shelly Yechimovic, heef eerder nadrukkelijk gezegd dat zij niet deelneemt aan een regering van nationale eenheid. Enkele uren nadat dinsdag de stembussen sloten, stelde Yechimovich dat er nog steeds een goede kans was om te voorkomen dat Netanyahu de volgende premier wordt, en misschien heeft zij gelijk. 

Als Lapid er van overtuigd kan worden niet met Netanyahu te regeren, dan zou het voor de premier bijna onmogelijk zijn een solide stabiele coalitie te vormen, en zou president Shimon Peres er voor kunnen kiezen het Lapid te laten proberen. Met de steun van alle centrum- en linkse partijen (behalve de drie Arabische fracties en misschien de extreem-linkse Meretzpartij) en met de steun van het Joodse Huis (die ondanks zijn rechtse signatuur in staat is met Yesh Atid samen te werken) kan Lapid mogelijk een bredere coalitie vormen dan Netanyahu. Aan de andere kant, als Netanyahu die zich heeft bewezen als bekwaam politiek onderhandelaar, Shas en Lapid kan overtuigen aan één tafel te zitten, heeft hij de mogelijkheid een zeer stabiele coalitie te vormen met niet minder dan 85 zetels. De komende dagen zullen zeker intensief worden en het uiteindelijke resultaat van deze verkiezingen ligt op dit punt zeker nog niet vast. Bron: Israel Today Headlines 24-01-2013

Woensdag 23 januari: Likoed ondanks verlies grootste; links-rechts 60-60

Benjamin Netanyahu's gezamenlijke lijst van Likoed en Yisrael Beitenu mag dan wel met 31 Knessetzetesl Israëls grootste partij blijven, toch staat vast dat Netanyahu en Avigdor Lieberman elf zetels hebben verloren. Israël heeft deze keer meer voor een andere koers gestemd, voor iets nieuws. Het volk heeft aangegeven dat het niet tevreden is met het beleid van Netanyahu, niet zozeer zijn buitenlandse beleid, maar meer met zijn binnenlandse beleid. U kunt de verkiezingsresultaten zien als een soort reactie op de laatste maatschappelijke protesten in de zomer van 2011. Van Netanyahu wordt steeds meer gezegd dat hij zich meer bekommert om de rijken van het volk dan om de armen en behoeftigen. Bovendien toonde hij meer sympathie voor zijn orthodoxe coalitiepartners, zoals Shas, dan voor de seculiere bevolking van het land, die de meerderheid van het volk vormt.


Een Israëlische vrouw brengt haar stem uit
Zegevierende Benjamin Netanyahu (links) en Avigdor
Lieberman begroetten hun aanhang
Likoed-aanhang viert overwinningsfeest uitbundig
De verrassende uitslag lijkt ook een antwoord op de aan Netanyahu verweten arrogantie: de sensationele overwinning van Yair Lapid's partij Yesh Atid (Er is Toekomst), die nu voor het eerst in de Knesset komt met wel 19 zetels. De voormalige journalist Lapid is niet beslist links, hij formuleert zijn boodschappen helder en duidelijk. De plichten van het volk moeten eindelijk eerlijker worden verdeeld, vooral met betrekking tot 70.000 Yeshiva-studenten die geen militaire dienst vervullen zoals de rest van het volk, maar desondanks op al hun rechten staan. Het vredesproces met de Palestijnen heeft in de verkiezingen slechts een bijrol gespeeld, want de meerderheid van de Israëlische bevolking begrijpt dat een vredesverdrag in deze generatie zo goed als onmogelijk is. Lapid heeft meermalen benadrukt dat hij niet met de Arabische partijen een parlementaire blokkade tegen Netanyahu zal opwerpen, hoewel hij daarvoor de gelegenheid heeft. 


Yair Lapid in joggingspak
Centrumlinkse partijen hebben totaal 60 zetels: Arbeiderspartij van Shelly Yechimovich 15 zetels (was 13), HaTnua (De Beweging) van Tzipi Livni 6 zetels (nieuw0, Meretz 6 zetels (was 3), Kadima (centrum) 2 zetels (was 21), Yesh Atid van Yair Lapid 19 zetels (nieuw), drie Arabische partijen 12 zetels. Rechtse partijen hebben totaal ook 60 zetels: Likoed/Yisrael Beitenu van Benjamin Netanyahu 31 zetels (was 27 + 15), HaBayit HaYehudi (Het Joodse Huis) van Naftali Bennett 11 zetels (was 3), Shas (orthodox Sefardisch) 11 zetels (was 10), Verenigde Thora Partij 7 zetels (was 5). Een dergelijk ongekend gelijk spel verlamt beide richtingen. Waarschijnlijk zal Netanyahu van president Shimon Peres als eerste het recht krijgen een coalitie te vormen, omdat hij, ondanks het verlies, toch de winnaar van de verkiezingen is. Netanyahu is als een politiek kameleon die zich kan aanpassen bij de politieke situatie en liefst een rechtse coalitie danwel een linkse kan vormen,  zonder de religieueze partijen, hoewel deze de zogenaamde 'natuurlijke partners' zijn. Maar zoals hij gisteren in een telefoongesprek met de nieuwkomer Yair Lapid zei:"We hebben een eenmalige gelegenheid om eindelijk veel te veranderen bij het volk." Bron: Israel Today Headlines 23-01-2013

Dinsdag 22 januari: Exit Polls: Netanyahu de winnaar 

Israëlische exit polls laten zien dat premier Netanyahu's Likoedpartij en zijn bondgenoot Yisraeel Beitenu (Israel Ons Huis) een nipte meerderheid bij de parlementsverkiezingen hebben gewonnen. Nu Netanyahu als winnaar uit de bus gekomen is, is het vrijwel zeker dat hij door kunt gaan met het regeren. In een reactie op de exit polls bedankte Netanyahu de kiezers dat ze hem hebben herkozen als premier. Volgens een exitpoll van de Israëlische TV kan Likoed rekenen op 31 zetels. 


Benjamin 'Bibi' Netanyahu en zijn gezin
De grootste verrassing is dat de centrumpartij Yesh Atid (Er is een Toekomst) van Yair Lapid veel beter scoort en maar liefst 19 zetels won. Dat is ruim boven de verwachtingen. In zijn positie zou Yair Lapid oppositieleider worden of op zoek gaan naar een coalitiepartner, indien hij besluit om met de regeringscoalitie van Netanyahu  mee te regeren. Netanyahu's campagneleider Gideon Saar zegt dat hij hoopt op de vorming van een brede coalitie. Hoewel de lijstcombinatie van Likoed en Israël Ons Huis enkele zetels verloor, stijgt de rechtse partij Het Joods Huis van Naftali Bennett van 3 naar 12 zetels. De Arbeiderspartij won ook en komt op 17 zetels. Bron: New York Post, NOS 22-01-2013 

Dinsdag 22 januari: Dries van Agt; Sloop de Muur 

Anti-Israëlische activist en oud-premier Dries van Agt heeft vandaag samen met een handevol activisten, getooid met Palestijnse sjawls en vlaggen, een petitie met 65.000 handtekeningen de Tweede Kamer aangeboden. Deze petitie zou het parlement ertoe bewegen een 'vuist' te maken tegen de Israëlische muur die om en deels door de Palestijnse gebieden loopt. Hij bood zijn 65.000 duizend handtekeningen aan in 35 mappen, opgestapeld in een bolderkar. Van Agt en de ondertekenaars eisen dat de Kamer de regering opdraagt om sancties tegen Israël in te stellen, totdat 'Israël de Muur op Palestijns gebied afbreekt en de getroffenen schadeloos stelt.' Het burgerinitiatief "Sloop de Muur" vindt dat Israël door een uitspraak van het Internationaal Hof uit 2004 de Muur moet afbreken. "De Nederlands grondwet schrijft voor dat Nederland de internationale rechtsorde bevordert. Maar wij doen niets aan deze wanorde,"zei van Agt. De Tweede Kamer was niet onder de indruk.  

Van Agt en tegenstanders van Israël beweren dat de Israëlische muur een apartheid bevordert waarmee 'het Palestijnse volk onrecht wordt aangedaan.' Volgens Israël is de muur gerechtvaardigd als bescherming tegen aanslagen. Volgens de VN en oud-premier van Agt 'snijdt de muur deels door Palestijns gebied en is de bouw dus illegaal.' Om Dries van Agt heen staan enkele kamerleden Harry van Bommel (SP), Bram van Ojik (GroenLinks), Joël Voordewind (ChristenUnie), Helma Neppérus (VVD) en Madeleine van Toorenburg (CDA). Joël Voordewind is niet gecharmeerd door van Agt en overhandigt hem een stuk metaal in de vorm van de kaart van Israël (volgens Voordewind zal van Agt er ook een stuk Palestina in zien). "Het stuk ijzer komt van een raket die vanuit Gaza op de Israëlische stad Ashdod is afgevuurd,"zegt het ChristenUnie -kamerlid. Hij begrijpt de beweegreden van Israël wel waarom de metershoge muur gebouwd werd. "Alle omliggende landen hebben het doel om Israël van de kaart te vegen. Ik laat mij niet zo gemakkelijk inpalmen door de charmes van Van Agt,"aldus Voordewind. 


Van links tot rechts: Harry van Bommel, Joël Voordewind,
Bram van Ojik, Dries van Agt
Ook bij anderen vindt van Agt geen gehoor. CDA, VVD, SGP, ChristenUnie, PVV, geen van die partijen, voelt iets voor sancties tegen Israël. De PVDA bewandelt als regeringspartij liever een nog diplomatiekere weg dan voorheen. De SP-kamerlid Harry van Bommel, zelf ook een anti-Israëlactivist, deelt de zorgen van Van Agt. Ook de GroenLinks voelt er iets voor sancties tegen Israël. Alleen...komen die linkse partijen samen nog niet aan twintig zetels. Bron: Volkskrant 22-01-2013. 

Opmerking blogger: Het is volstrekt onzinnig om te zeggen dat de Israëlische muur de Palestijnse gebieden van de buitenwereld afsluit en een daad van apartheid is. De Muur, zoals de westoeverbarrière wordt genoemd, heeft totaal niets te maken met de apartheid en is alleen bedoeld om te voorkomen dat er aanslagen op Israëlische doelwitten gepleegd zouden worden. Sinds de Tweede Intifada hadden Palestijnse terroristen zelfmoordaanslagen op aantal plaatsen in Israël gepleegd, waarbij talloze onschuldige burgers werden gedood. Daarom heeft Israël de muur als het antwoord op de aanslagen gebouwd om Israëlische burgers te beschermen. Dankzij de Muur zijn de terroristische aanslagen met 90 % gedaald. De Israëlische muur kan absoluut niet vergeleken worden met de Berlijnse muur die Oost-Berlijn scheidde van de vrije wereld. U kunt de Israëlische muur best vergelijken met de Chinese Muur. De Chinese Muur, een uit aarde en stenen opgetrokken en 6.259 kilometer lange verdedigingswal, moest China beschermen tegen invallen van de Mongolen. Zouden we durven zeggen dat de Chinese Muur een apartheidsmuur is!? Dan zouden we de Chinezen diep beledigen! Waarom zouden we geen begrip tonen voor Israël die het recht heeft om een muur te bouwen ter bescherming van Israëlische burgers tegen bloedige aanslagen? Alles wat anti-Israël activisten zeggen, is absoluut onwaar en ongegrond. Alleen hebben zij géén woord gerept over grove schending van de mensenrechten door de Palestijnse Autoriteit. 

Dinsdag 22 januari: Israël naar de stembus

Vandaag worden parlementsverkiezingen in Israël gehouden. Zoals velen hebben verwacht, zal de regerende Likoedpartij van de huidige premier Benjamin Netanyahu aan de winnende hand gaan. Netanyahu zal voldoende stemmen krijgen om door te blijven regeren. Hij zal voor de derde keer premier worden. Het rechtse blok van Likoed en Yisraeel Beitenu (Israël Ons Huis) zal waarschijnlijk 30 van de 120 zetels in de Knesset veroveren. 

                                                         

De Israëlische stembureaus zijn open tot 21.00 Nederlandse tijd. Direct daarna komen de media met exitpolls. De officiële uitslag zal woensdagochtend bekendgemaakt worden. Bron: NOS 22-01-2013

Maandag 21 januari: Laatste peilingen van afgelopen vrijdag

Morgen is de grote dag dat Israël naar de stembus gaat. Vandaag is de verkiezingsstrijd nog feller. In het Midden-Oosten houdt men adem in wie deze verkiezingen gaat winnen. Meer dan 30 partijen strijden om een zetel in het 120 zetels tellende Israëlische parlement, de Knesset. Het rechtse kamp wordt gedomineerd door de gezamenlijke lijst Likoed-Beitenu. De tweede rechtse partij Het Joodse Huis wordt geleid door Naftali Bennett, een voormalig adviseur van Netanyahu en een tegenstander van een soevereine onafhankelijke Palestijnse staat. Hij is ook tegen bevriezing van de bouw in de nederzettingen in Judea en Samaria. Omdat de populariteit van Het Joodse Huis onder de Israëli's enorm toegenomen is, kan deze partij volgens prognoses op 15 zetels in de Knesset rekenen. 

                                                        

De belangrijkste vraag is niet wie de volgende premier wordt, maar welke coalities gevormd zullen worden. Volgens de laatste peilingen die afgelopen vrijdag gehouden werden, zou de voorsprong van rechts steeds kleiner worden, maar Netanyahu's lijstverbinding van Likoed en Beitenu is nog steeds de grootste. 15% van de Israëlische kiezers zweeft nog. Dat Netanyahu opnieuw de premier zal worden, staat al vast. Maar in de laatste peilingen van afgelopen vrijdag had zijn aanhang een nieuw dieptepunt bereikt. Vandaag mogen er geen peilingen meer worden gepubliceerd, omdat we aan de vooravond van de Israëlische verkiezingen staan. Volgens de peilingen in de dagbladen Ha'aretz en Yediot Achronot wint het rechts-religieuze blok een krappe meerderheid van 63 van de 120 zetels. De Lkoed-Beitenuverbinding met Netanyahu aan het hoofd wordt nog steeds de grootste partij, maar de steun brokkelt af. In beide bladen voorspellen de peilingen een zetelaantal van 32 zetels. Dat is de laagste stand in de verkiezingscampagne. Samen hebben de gefuseerde partijen tien zetels minder dan zij bij de verkiezingen in 2009 kregen, toen ze elk apart meededen.

Het percentage zwevende kiezers is hoog: vijftien procent heeft zijn keus nog niet bepaald. Als de uitslag voor Netanyahu tegenvalt, komt hij nog meer dan nu tussen twee vuren. Hij wordt dan meer afhankelijk van kleine rechtse partijen om een coalitie te kunnen vormen. Het Joodse Huis en het Verenigd Thora Jodendom zijn daarbij de natuurlijke partners en kunnen dan hogere eisen stellen. Hoe meer Netanyahu daaraan toegeeft, hoe groter de internationale kritiek op zijn nederzettingsbeleid zal zijn. In interviews de laatste dagen voor de verkiezingen, zei Netanyahu dat hij de onlangs ingezette harde lijn, met onder meer de bouw in de E1 zone niet zal herzien. Maar in eigen land groeit de kritiek van rechts, omdat hij wel gespierde taal bezigt, maar nog steeds geen toestemming heeft gegeven om die bouw te starten. Intussen is de steun voor CentrumLinks gestegen, maar die linkse partijen zijn te verdeeld om bij de Israëlische kiezer veel vertrouwen te wekken. In eigen land spelen natuurlijk ook meer kwesties dan de nederzettingen een rol. Volgens Ha'aretz vond 47% van de kiezers sociaal-economische kwesties het meest dringend, tegen maar 18 % die vredesonderhandelingen met de Palestijnen noemde, en tien % die Iran belangrijk vond.       

Meer gematigde Israëliërs hopen dat Netanyahu een coalitie zal zoeken met een centrumpartij. Tzipi Livni van Hatnua (De Beweging) en Yair Lapid, de leider van Yesh Atid (Er is Toekomst), sluiten meeregeren niet uit. Zij zouden respectievelijk 8 en 13 zetels winnen volgens de laatste peilingen. Maar de Arbeiderspartij, mogelijk goed voor 17 zetels en daarmee de op één na grootste partij, heeft dat wel gedaan. Optimistische artikelen die een patstelling voorspellen tussen een CentrumLinks en een Rechts Blok met elk 46 zetels, lijken vooralsnog science-fiction, nu de CentrumLinkse partijen zo verdeeld zijn. Bron: CIDI.nl 21-01-2013

Maandag 21 januari: Verkiezingen gaan over economie, niet over vrede

Terwijl de grote linkse partijen in Israël de beproefde tactiek toepassen premier Benjamin Netanyahu aan te vallen, omdat hij er niet in is geslaagd vóór de verkiezingen van morgen vrede te sluiten met de Palestijnen, weten diezelfde linkse partijen dat echte vrede vandaag niet mogelijk is, en dat dit niet de schuld is van Netanyahu. Wanneer zij over dit onderwerp worden gevraagd, zullen de meeste linkse leiders die eerlijk en niet al te links zijn, erkennen dat Israël zijn best heeft gedaan wat het kan en nog wat meer om een vreedzaam einde aan het conflict te bereiken, maar dat het als antwoord alleen maar meer vijandigheid en geweld heeft gekregen. 

Neem bijvoorbeeld de populaire nieuwe Israëlische politicus Yair Lapid, leider van de nieuw gevormde partij Yesh Atid (Er is Toekomst). Lapid schreef deze week op zijn Facebookpagina dat 'de Arabieren  geen vrede willen', iets dat Netanyahu al enige tijd zegt. Lapid's oplossing voor het probleem lijkt op die van de vroegere premier Ariel Sharon en is niet ver van het doel dat Netanyahu bepleit. Voor Lapid is het enige dat we nu moeten doen 'een groot hek tussen ons en de Arabieren plaatsen om een Joodse meerderheid in het land Israël te behouden.' Lapid had eerder verklaard dat hij tegen ontruiming van grote Joodse nederzettingen is en volledig tegen de verdeling van Jeruzalem. Dit zijn ook de standpunten van de andere grote linkse partijleiders. Dat betekent dat zelfs als deze Netanyahu verslaan, geen van deze leiders meer kans van slagen zou hebben dan hij om een echte en duurzame vrede met de Palestijnen te bereiken.


Yair Lapid
En de Israëli's weten dit. Daarom is het vredesproces voor de meeste Israëli's deze keer het minst belangrijke van de primaire verkiezingsonderwerpen. In plaats darvan gaat het bij deze verkiezingen over economie en algehele veiligheid, gelet op de toenemende dreiging van de kant van Iran, Syrië, Hezbollah en Hamas. De Israëlische economie is over het algemeen gezond, maar er zijn problemen, waarvan er veel het gevolg zijn van de wereldwijde economische neergang. De economische omstandigheden zijn zelden ideaal en daarom wordt de leider die dan aan de macht is, bij verkiezingen altijd aangevallen door kiezers die betere leefomstandigheden eisen. De linkse leiders zijn op dit terrein actief en het is voor hen de beste kans om zetels van Netanyahu's Likoedpartij te veroveren. Op het gebied van veiligheid zien veel Israëliërs Netanyahu en zijn Likoed als de enige bruikbare optie en de premier besteedt er veel moeite en geld aan om op dit punt te hameren. Vergeleken bij de vorige verkiezingen, toen het vredesproces nog een van de belangrijkste onderwerpen was, misschien wel de belangrijkste, bewijst de verkiezing van 2013 weer dat het land-voor-vrede proces in de ogen van de meeste Israëliërs dood is. Bron: Israel Today Headlines 21-01-2013

Maandag 21 januari: Tempel in Jeruzalem een onderwerp van verkiezingen

Te midden van alle verkiezingscampagnes over diplomatieke, veiligheids- en economische kwesties is plotsklaps de herbouw van de Tempel in Jeruzalem het onderwerp geworden van een vurig debat tussen twee Israëlische kandidaten. Het begon toen Israëlische TV-zender Channel 2 News vrijdagavond in zijn verkiezingsuitzending een video uitzond, waarin een lid van de rechtse partij Het Joodse Huis ogenschijnlijk stelde dat 'het ongeloofelijk zou zijn' als de Rotskoepel zou worden opgeblazen en een Joodse Tempel in zijn plaats zou worden herbouwd. De opmerking werd gemaakt door de in de Verenigde Staten geboren Jeremy Gimpel, de nummer 14 op de kandidatenlijst van Het Joodse Huis, met een zeer reëele kans om Knessetlid te worden. 



Door de manier waarop Channel 2 de clip bewerkte, klonk deze, alsof Gimpel opriep om het islamitische bouwwerk op te blazen. Maar het volledige verhaal dat Gimpel in 2011 in de Verenigde Staten voor een groep Christen-Zionisten hield, was als volgt:

"Veronderstel vandaag eens als de Gouden Koepel - mijn woorden worden opgenomen, dus ik mga niet zeggen 'blaas hem op', maar laten we zeggen dat hij opgeblazen is, juist, en we leggen de hoeksteen van de Tempel in Jeruzalem. Kunnen jullie je voorstellen hoe dat zou zijn. Niemand van jullie zou hier zijn. Jullie zouden naar Israël onderweg zijn. Het zou ongeloofelijk zijn."

Om Gimpel's woorden in hun context te plaatsen: hij had hiervoor een gedeelte uit het boek Ezra geciteerd dat vertelt over de herbouw van Israëls Tempel, na de ballingschap van het volk naar Babylon en Perzië. Maar daar had Tzipi Livni, de leidster van de nieuwe linkse partij De Beweging, geen boodschap aan. Ze eiste onmiddelijk dat Gimpel gediskwalificeerd zou worden voor de verkiezingen. Livni gebruikte Gimpel's opmerkingen ook om Het Joodse Huis aan te vallen als een partij van fanatici. "Die vreemde lijst (van Het Joodse Huis) voor de Knesset wil het Midden-Oosten in brand zetten en een Derde Wereldoorlog veroorzaken met zijn dwaze visioenen van het bouwen van een Tempel,"zei Livni. In een uitzending met Naftali Bennett, de leider van Het Joodse Huis, straalde Livni openlijke vijandschap uit. 

Gimpel verdedigde zich later door zijn vroegere opmerkingen 'een parodie op fanatici die de Tempelberg willen opblazen' te noemen. "Natuurlijk ben ik er tegen." Maar rabbi Chaim Richman van het Tempelinstituut schreef in een redactioneel commentaar in de Times of Israel dat Gimpel en andere Joden die uitzien naar de dag dat de Tempel zal worden herbouwd, zich niet hoeven te verontschuldigen. "Is het geen schande dat een orthodoxe, enthousiaste kandidaat voor de Israëlische Knesset, die van het land Israël houdt, snel moet uitleggen dat een verwijzing die hij ooit maakte naar de herbouw van de Tempel, slechts een grapje was?"vroeg rabbi Richman. Verder wees de rabbi er op hoe hypocriet het is dat Gimpel wordt bestookt door diezelfde linkse leiders die zich verzetten tegen het diskwalificeren van de Arabische kandidaten Haneen Zoabi en Ahmed Tibi wegens hun herhaaldeijke en nogal serieuze pogingen om de Joodse Staat te demoniseren en hulp te bieden aan zijn gewelddadige vijanden. Vooral Tibi prijst al jarenlang openlijk Palestijnse terroristen die genadeloos Joodse mannen, vrouwen en kinderen afslachten. Bron: Israel Today Headlines 21-01-2013

Maandag 21 januari: Arabische Liga dringt er bij de Israëlische Arabieren aan te stemmen

De Arabische bevolking in Israël heeft aangegeven een nogal apathische houding ten opzichte van de verkiezingen van morgen te hebben. En dit is niet de vijandigheid jegens de Joodse Staat, maar meer in de richting van hun eigen Arabische vertegenwoordigers in het Israëlische parlement, de Knesset. "We zijn wanhopig. Elke keer als we onze Arabische vertegenwoordigers naar de Knesset sturen, bekommeren ze zich alleen maar om de Palestijnen in de betwiste gebieden, maar niet om de Arabische burgers van Israël,"vertelde Jamal Hadah van de Arabische stad van Tamara de Israëlische krant Ma'ariv. Mussa Abu Lah van de Arabische stad Shefaram vertelde ook de Israëlische krant dat de Arabische Knessetleden niet opkomen voor de Arabische bevolking van Israël. "Noch Ahmed Tibi noch Haneen Zoabi zijn in ons geinteresseerd. Die helpen alleen zichzelf, niet ons!" Onverschilligheid onder de Arabische bevolking groeit met de dag en schaadt de democratie. 

De Arabische opkomst bij de verkiezingen van dinsdag 22 januari zal naar verwachting voor het eerst minder dan 50 % dalen. Steeds meer Arabieren gaan stemmen op Joodse partijen. "Net als ik weigeren veel van mijn vrienden en familieleden op de Arabische partijen te stemmen,"zei Mohammed uit Selpha. Verrassend is een nieuwe verschijnsel dat Het Joodse Huis van de charismatische leider Naftali Bennett veel nieuwe Arabische en Druzische kiezers aantrekt. Druzische en Arabische supporters hielden vorige week een bijeenkomst voor het Joodse Huis in het noorden van Israël. Om dit verschijnsel te bestrijden deed de Arabische Liga op zondag een beroep op de Israëlische Arabieren. "We roepen de Arabische bevolking op om deel te nemen aan de verkiezingen in Israël. Alleen met een hoge opkomst van de Arabische kiezers kunnen de Arabieren de racistische rechts te beteugelen." De Arabische Liga zei dat het hoopt 10 zetels van de Arabische vertegenwoordiging in de Knesset tot 20 zetels te verhogen. 

Verschillende bronnen vertellen Israel Today dat de huidige Arabische Knessetlid de Arabische Liga verzocht heeft om druk uit te oefenen op de Arabische bevolking om te gaan stemmen op de Arabische partijen. Of de oproep van de Arabische Liga effect zal hebben, is erg twijfelachtig. In gesprekken met de Arabieren blijkt duidelijk dat het leven als Arabier in de Joodse Staat veel beter is dan in de Arabische landen. De Israëlische Arabieren hebben ook ogen in hun hoofd en zien wat er momenteel gebeurt in Arabische buurlanden. Bron: Israel Today Headlines 21-01-2013 

Maandag 21 januari: Rabbijnen: Bescherm Graf van Rachel in Bethlehem

Een aantal rabbijnen die toezicht houden op Joodse heilige plaatsen in Israël, hebben vorige week een pleidooi gehouden dat de regering meer doet om Joodse gelovigen te beschermen tegen aanvallen van Palestijnse bendes. Met name de Palestijnse rellen bij het Graf van Rachel, aan de noordelijke rand van Bethlehem, zijn de laatste tijd onacceptabel gewelddadig geworden. Het gebied is volgens de traditie de begraafplaats van de Bijbelse aartsmoeder Rachel en als zodanig een belangrijke heilige plaats voor Joden, die dagelijks door honderden van hen wordt bezocht.


Graf van Rachel
Palestijnse moslims verwerpen de Joodse claims en benadrukken dat de plaats een moskee is en dus verboden terrein voor Joden. De afgelopen dagen hebben tientallen Palestijnen meerdere malen het terrein van het Graf en de legerpost die het beschermt, met stenen en brandbommen aangevallen, waarbij Joodse gelovigen zich moesten verbergen achter de dikke muren, terwijl Israëlische soldaten de relschoppers uiteen dreven. In een bijzonder gewelddadige confrontatie bij het Graf van Rachel werd vrijdag een Palestijnse man die met een slinger zwaaide, neergeschoten en verwond door Israëlische soldaten. Bron: Israel Today Headlines 20-01-2013. 

Opinie blogger: Het is niet de eerste keer dat de Palestijnen zo'n brutaliteit hebben om te beweren dat het terrein, waarop het Graf van Rachel staat, een moskee is. Ze eisen zomaar op en denken alles toe te eigenen, terwijl het niet zo is. Volgens de Oslo Akkoorden moeten alle Joodse heilige plaatsen in Judea en Samaria onder Israëlisch beheer blijven en toegankelijk zijn voor Joodse pelgrims. De Palestijnen houden niet vast aan de Oslo Akkoorden. Op 7 oktober 2000 werd het Graf van Jozef, één van de heiligdommen van het Jodendom, door de Palestijnse Autoriteit vernietigd. Het Graf werd met de grond gelijk gemaakt door de menigte. Later werd op de plaats een moskee gebouwd. De schandalige daad is een flagrante schending van de Oslo Akkoorden. Het werkelijke doel van de PA is het vernietigen van alle Joodse heiligdommen en het 'judenrein' maken van het land.


Moslims vernietigen Graf van Jozef
Er valt te hopen dat de Palestijnen het Graf van Rachel niet gaan afbreken. De regering zou snel moeten handelen om een herhaling te voorkomen. Het Graf van Rachel is een erfgoed van het Joodse volk. 

Zondag 20 januari: Twee Bedoeïenen gearresteerd wegens geplande terreuraanslagen

In verband met de geplande terreuraanslagen hebben de Shin Beth (Israëlische binnenlandse veiligheidsdienst) en de politie twee Bedoeïenen die broers zijn, gearresteerd. Ook zijn twee IDF-soldaten gearresteerd vanwege diefstal van wapens. De gearresteerde soldaten worden verdacht van levering van gestolen wapens aan de twee Bedoeïenen. Sommige wapens zouden zijn gebruikt voor het vervaardigen van explosieven. 

De twee Bedoeïenen uit de Negev hebben connecties met de terroristische cellen in Gaza, vervaardigen explosieven en hebben ook geprobeerd raketten te bouwen. Met hun zelfgemaakte explosieven en raketten willen ze terreuraanslagen op een busstation in BeerSheva, een passagierstrein en een telecommunicatiegebouw plegen. Eén van de verdachten bezocht regelmatig Jihadistische websites op internet en was sterk beïnvloed door de islamitische ideologie, aldus de Shin Beth. Ook hebben twee verdachten contact met de Palestijnse Islamitische Jihad. Bron: The Jerusalem Post 20-01-2013

Zondag 20 januari: Medialeugens over democratie Israël

Als u Nederlandse kranten leest en het NOS-journaal volgt, is het raadzaam dat u extra op hoede moet blijven voor de Nederlandse en westerse berichtgeving. De westerse media zijn steeds kritisch geworden wat democratie in Israël betreft. Ze zijn steeds meer geneigd de waarheid niet te willen vertellen over de goed functionerende democratie in Israël. Men heeft nu kritiek op Israël geleverd dat het vredesproces tussen Israël en Palestijnen bij de Israëlische kiezers wat op de achtergrond is geraakt. De economie, vooral de verwachte noodzaak tot forse bezuinigingen bij de overheid en de hoge kosten van het levensonderhoud houden veel Israëlische kiezers meer bezig. Dat is inderdaad zo. De NOS beweert dat democratie in Israël 'ver te zoeken' is. Het lijkt of de Nederlandse media willen suggereren dat Israël geen democratie is. Maar we moeten niet vergeten dat Israël de enige stabiele democratie in het Midden-Oosten is, terwijl de omringende Arabische buurlanden nog nooit democratie gekend hebben. En de Arabische samenleving in de buurlanden is zeker niet pluralistisch. In tegenstelling tot de Arabische samenlevingen is de Israëlische samenleving pluralistisch: Joden en Arabieren hebben gelijkwaardige rechten en zijn volwaardige staatsburgers van de Joodse Staat. Zowel Joden als Arabieren hebben recht op onderwijs, medisch zorg, enzovoorts. Aan de Israëlische verkiezingen doen ook Arabische partijen mee. Dat hebben de Nederlandse media u helemaal niet verteld! Het is begrijpelijk dat economie, bezuinigingen en levensonderhoud belangrijkste onderwerpen zijn van de Israëlische verkiezingen. Vorig jaar waren er verkiezingen in Nederland. Uiteraard waren economie en bezuinigingen de belangrijkste onderwerpen voor veel Nederlandse kiezers. Het is logisch dat zowel kiezers als politici in Nederland zich niet bezig houden met het vredesproces in het Midden-Oosten, hoewel Europa voor hen wel een belangrijk thema is.  

In Israël is inderdaad een verschuiving naar rechts. De activisten van de Nederlandse groep Een Ander Joods Geluid vrezen dat extreemrechts greep op Israël zal krijgen, en dat de vredeskansen zouden verdwijnen. Dat de vredeskansen verkeken zijn, is niet de schuld van Israël. De schuld ligt bij de Palestijnse Autoriteit van Mahmoud Abbas. De Palestijnen willen geen vredesonderhandelingen met Israël voeren en lopen van de onderhandelingstafel weg. Ook weigeren ze hardnekkig Israël als de Joodse Staat te erkennen. Daarmee zijn de vredeskansen zo goed als zeker verkeken. Ook vrezen de Verenigde Staten en de Europese Unie dat de Bijbelse gebieden Judea en Samaria (de Westelijke Jordaanoever) geannexeerd zouden worden, als Naftali Bennett van Het Joodse Huis de verkiezingen wint. Maar Judea en Samaria zijn al duizenden jaren Joods en zeker niet Palestijns! De geschiedenisboeken zullen u vertellen dat Judea en Samaria altijd Joods zijn. 

De Israëlische verkiezingen zullen aanstaande dinsdag erg spannend zijn. Zeker is dat de huidige premier Benjamin Netanyahu de winnaar zal worden. In de aanloop van de verkiezingen heeft hij zijn beleid vurig verdedigd. De Iraanse dreiging is uiteraard een topprioriteit en tevens een gevoelig verkiezingsthema. Veel Israëliërs maken zich inderdaad zorgen over het nucleaire programma van Iran, terwijl zowel media als politici in het Westen doen alsof er niks aan de hand is. Onder Netanyahu is de Israëlische economie inderdaad beter gegaan. Deze economie in Israël draait goed dan in menig westers land. Benjamin Netanyahu heeft de Amerikaanse en Europese diplomatieke druk goed weerstaan. Zijn rechtse partij Likoed en de uiterst rechtse partij Yisraeel Beitenu (Israel Ons Huis) zullen zeker op circa 35 zetels rekenen. Wat de westerse media over democratie Israël zeggen, zijn leugens. Het is bekend dat westerse journalisten die het nieuws in Israël verslaan, de feiten verdraaien. Stel u voor dat als de Palestijnse verkiezingen in zogenaamde 'Palestina' gehouden worden, moeten we ons gaan afvragen of de Joodse partijen aan de Palestijnse verkiezingen mogen meedoen. Echter moeten we niet erop rekenen dat Joodse partijen aan de Palestijnse verkiezingen mogen meedoen, zoals de Arabische partijen die wel meedoen aan de Israëlische verkiezingen! Zowel de Palestijnse Autoriteit als de terreurbeweging Hamas streven naar de vernietiging van Israël. De Palestijnen willen helemaal geen vrede met Israël. 

Om Sions wil zal ik niet zwijgen. God zegene u.

                                                                                           Paul Parker

Het auteursrecht van dit artikel ligt bij de blogger en de genoemde nieuwsbronnen. Zonder toestemming van blogger Paul zijn vermenigvuldiging, eigen gebruik en publicatie in een ander blog of website verboden.

Geen opmerkingen: