woensdag 31 oktober 2012

De ongekende kracht van de orkaan Sandy


Orkanen zijn heel bijzondere stormen en hebben net als tornado's zo'n onvoorstelbare kracht om te vernielen en te  doden. Voor wetenschappers en weerdeskundigen zijn orkanen zo gefascineerd. Zeker, het natuurfenomeen is altijd fascinerend. Het boeit de wetenschappers wel. Maar voor de meeste mensen zeker niet. Mensen die een orkaan persoonlijk meemaken, weten hoe is het om uw dierbaren en bezittingen te verliezen. Orkanen kunnen niet alleen bezittingen, oogsten en natuurgebieden vernielen en voor overstromingen zorgen, maar ook dood en verderf zaaien. Daarom is het natuurgeweld meer dan gevreesd. De orkaan Sandy is de achtiende storm en tiende orkaan van het Atlantisch orkaanseizoen 2012. Op 22 oktober 2012 ontstond Sandy als tropische golf in het westen van de Caraïbische Zee. Later heeft Sandy zich tot tropische storm ontwikkeld, waarna ze in orkaan heeft getransformeerd.  

Orkaan op komst

De orkaan Sandy heeft in Haïti, Cuba, de Bahama's en de Verenigde Staten onbeschrijfelijke vernieling aangericht en dood en verderf gezaaid. In Haïti maakten de modderstromen tientallen huizen met de grond gelijk en de stormwind rukte heel wat daken af. In cuba moesten zo'n 330.000 mensen in veiligheid worden gebracht. Zeker 10.000 mensen raakten dakloos. Sandy ging op weg naar de oostkust van de Verenigde Staten. Onderweg nam Sandy even in de kracht af, waardoor ze de classificatie 'tropische storm' kreeg. Maar intussen was de tropische storm opnieuw aangezwollen tot een orkaan. De orkaan ging gepaard met windsnelheden tot 120 km/u. Sandy ging samensmelten met een winterstorm die vanuit het westen over de Verenigde Staten trok, en ijskoude lucht die vanuit Canada naar het zuiden stroomde. De orkaan veranderde in de superstorm. Aanvankelijk zou de superstorm "Frankenstein" gaan heten, maar behield de oorspronkelijke naam Sandy. (1)
In de oostkust van de Verenigde Staten wachtten de mensen zeer gespannen de komst van de superstorm af. De orkaan Sandy heeft wel roet in het eten gegooid, waardoor de verkiezingscampagne van de presidentskandidaten behoorlijk in de war werd geschopt. Gevreesd werd dat de orkaan Sandy de presidentsverkiezingen zou beïnvloed hebben. De Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney moest zijn campagne in Virginia Beach afblazen. Ook zijn Democratische rivaal en zittende president Barack Obama besloot zijn campagne in Florida te annuleren en verbleef in het Witte Huis om toezicht te houden op de voorbereidingen. (1)
Orkaan Sandy bereikte de oostkust van de VS
Het noordoosten van Amerika bereidde zich koortsachtig voor op de komst van orkaan Sandy. De orkaan die op de oostkust afstevende, werd steeds krachtiger en had windsnelheden van 40 km/u.

Sandy houdt huis in de Amerikaanse oostkust

In New York nam het stadsbestuur maatregelen. Men vreesde dat het metrostelsel van New York overstroomd zou worden. Daarom werd het openbaar vervoer stilgelegd. Tientallen vluchten vanuit Europa naar de oostkust van de Verenigde Staten waren geannuleerd. Meer dan 400.000 mensen moesten hun huis in de laaggelegen gebieden bij New York uit voorzorg verlaten. Het was voor de eerste keer sinds 1985 dat de beurs van Wall Street in New York enkele dagen dicht moest zijn vanwege orkaan Sandy. Twee dagen lang was de handel op Wall Street opgeschort. Uiteindelijk bereikte Sandy rond 1 uur Nederlandse tijd 's maandagnacht de kust van New Jersey met windsnelheden van 140 km/u en richtte enorme schade aan de Amerikaanse oostkust aan. In New York had de orkaan Sandy flink huisgehouden. Miljoenen mensen, onder wie honderdduizenden in Manhattan, zaten zonder stroom. Grote delen van New York waren helemaal onder water gelopen. Het zuidelijke gedeelte van Manhatten, vooral Battery District, stond helemaal blank en de stroom was op de meeste plaatsen uitgevallen. Zo'n 500 patiënten van het Bellevue-ziekenhuis werden geëvacueerd, toen het ziekenhuis meer schade opliep. De hoge golven hadden in New York zeven metrotunnels onder water gezet. Ook woedden maandagnacht 23 branden in de metropool. Bij een grote brand in Queens waren ruim 80 huizen in de as gelegd. De wijk Queens was het zwaarst getroffen. De burgemeester van New York, Michael Bloomberg noemde Sandy "de ergste storm die ooit de stad heeft geteisterd." "Er zijn 10 New Yorkers omgekomen bij de storm en dat aantal loopt wellicht nog op,"klonk het. Daarnaast zit ook nog steeds drie kwart van New York zonder stroom. "Het herstellen van de elektriciteit kan nog twee á drie dagen duren of misschien nog langer,"zei de burgemeester Bloomberg. "Het metroverkeer ligt zeker nog 5 dagen stil." (2)

Herverkiezing van Obama in gevaar door Sandy?

Toen president Obama zijn campagne in Florida moest afzeggen om toezicht te houden op de voorbereidingen op de komst van de orkaan Sandy, wilde hij geen dezefde fout maken als zijn voorganger George W. Bush. In 2005, toen orkaan Katrina door de Verenigde Staten raasde, kreeg de toenmalige president Bush heel veel verwijten over zich heen. Hij reageerde toen uiterst traag op de orkaan, die in New Orleans flink had huisgehouden en enorme ravage aanrichtte. Alle ogen waren nu op president Obama gericht. Als hij de orkaan Sandy verkeerd inschat, kan dat gevaarlijke en pijnlijke gevolgen hebben voor zijn verkiezingscampagne. Voorlopig heeft Obama de situatie goed aan te pakken. Tijdens de orkaan was er voortdurend overleg tussen president Obama en de gouverneurs van de getroffen staten. "De president heeft het uitstekend gedaan,"gaf Chris Christie, de Republikeinse gouverneur van New Jersey, eerlijk toe. Chris Christie staat bekend als notoire criticus van president Obama. Toen New York getroffen werd door orkaan Sandy, werd de stad door president Obama tot rampgebied uitgeroepen. In andere staten had hij de noodtoestand afgekondigd. (1) De president bezocht op woensdag 31 oktober Atlantic City, een kuststad in de zwaar getroffen staat New Jersey. Hij wilde er met eigen ogen de schade opmeten en de hulpdiensten bedanken voor hun inspanningen. Obama vloog in gezelschap van de Republikeinse gouverneur Christie een uur lang met een helikopter over het rampgebied. (3) Vanaf donderdag zal Obama zijn verkiezingscampagne die was stilgelegd vanwege de orkaan Sandy, hervatten. Hij gaat naar Nevada, Colorado en Ohio, maar voorlopig zal hij nog in Washington DC blijven. Zijn Republikeinse uitdager Mitt Romney hield al een campagnebijeenkomst in Florida, een staat die grotendeels gespaard was door de orkaan. (4) De presidentsverkiezingen naderen met de dag. Deze verkiezingen zullen op dinsdag 6 november gehouden worden. 

Het beroemde schip vergaat in de zee

De orkaan Sandy had het beroemde zeilschip HMS Bounty voor de Amerikaanse oostkust tot zinken gebracht. De driemaster is onder meer bekend van de films 'Mutiny on the Bounty' (1962) en 'Pirates of the Carribbean: Dead Man's chest' (2006). Het schip was een replica van het gelijknamige Britse schip uit 1787 dat beroemd werd door de muiterij bij Tahiti in 1789. (5)
Het 55 meter lange zeilschip bevond zich voor de kust van North Carolina en raakte door het weer op drift. Op het moment dat het noodsignaal werd uitgezonden, werd het schip geraakt door vijf meter hoge golven. De wind blies met 65 kilometer per uur over het dak. De kustwacht die het noodsignaal ontving, kwam in actie en redde 14 bemanningsleden van het op drift geraakte schip. Twee worden nog steeds vermist. Toen de bemanningsleden gered waren, verging het schip HMS Bounty. (5)


HMS Bounty gezonken. 
Volgens de kustwacht was de mast nog zichtbaar. (5) De kapitein van het schip is nog steeds vermist. (1)

Materiële schade en dodental

De schade dat door orkaan Sandy is aangericht, is onvoorstelbaar groot. Op het straatarme Haïti heeft Sandy grote voedselproblemen veroorzaakt. In bepaalde regio's is tot 70 % van de gewassen vernield. Er is ook veel vee omgekomen. De vrees voor een cholera-uitbraak is groot wegens de overstromingen en de slechte sanitaire omstandigheden. Er zijn honderden nieuwe gevallen gemeld. In de Caraïben heeft de orkaan Sandy officieel 70 levens geëist. Op Haïti waren 52 mensen door het natuurgeweld om het leven gekomen. In Cuba vielen 11 doden. Daarnaast waren ook mensen in Jamaïca, de Bahama's, Dominicaanse Republiek en Puerto Rico omgekomen. In Cuba is het oosten zwaar getroffen. De Cubaanse president Raúl Castro (de broer van Fidel Castro) kwam de bevolking in Santiago een hart onder de riem steken. (6) "Santiago de Cuba lijkt een gebombardeerde stad. De realiteit is veel erger dan wat de beelden op televisie en in de kranten tonen,"zei Raúl Castro. In Cuba en de Caraïbische eilanden vormt de voedselvoorziening nog steeds een probleem. Meer dan 100.000 hectare landbouwgrond en oogsten zijn vernield. (1) Zie de onderstaande videoclip over Cuba die geteisterd werd door orkaan Sandy.In 15 Amerikaanse staten zaten intussen ruim 6,2 miljoen mensen zonder stroom. Het aantal doden in de Verenigde Staten als gevolg van orkaan Sandy is opgelopen tot meer dan 106. Dat blijkt uit een nieuw balans. Er zijn nog veel vermisten. In New York City zijn door orkaan Sandy zeker 38 doden gevallen. Er wordt nog altijd naar slachtoffers gezocht, liet burgemeester Bloomberg weten. In New York stierven de meesten door verdrinking, elektrocutie en omgevallen bomen. (1)

De schade bedraagt meer dan 30 miljard dollar. (7) Gouverneur Cuomo van de staat New York vraagt de federale overheid alle schade te vergoeden, die is ontstaan door de orkaan Sandy. Alleen al in die staat wordt die geraamd op 6 miljard dollar. Ook senatoren van de zwaar getroffen staat New Jersey hebben Washington om extra steun gevraagd. "Normaal draagt de overheid 75% van de kosten, maar gezien de extreme omstandigheden vraagt New Jersey om 90 of 100%,"aldus de senatoren. De president Obama sprak zich tijdens zijn bezoek aan New Jersey niet uit over bedragen, maar hij beloofde de getroffen inwoners wel alle steun. Hij zei dat hij 'geen administratieve rompslomp duldt.' (8) Voor New York zijn er twee grote uitdagingen: het op orde brengen van het openbaar vervoer en het herstel van de stroomvoorziening. Tienduizenden New Yorkers zitten nog zonder stroom. Het openbaar vervoer langzaam weer op gang gebracht. Er reden weer bussen. Woensdagavond zijn 2 van de drie grote luchthavens van New York weer geopend, maar de dienstverlening blijft wel beperkt. Op donderdag ging de metro in New York weer beperkt rijden. (7) In totaal kampen 4,5 miljoen gezinnen in twaalf Amerikaanse staten met stroomonderbrekingen. In New Jersey zitten nog duizenden mensen vast in hun huizen, omdat het water maar langzaam wegtrekt. (1) Toen de beurs van Wall Street in New York na twee dagen sluiting weer open ging, meldde CNN dat de waardepapieren ter waarde van biljoenen dollars beschadigd waren geraakt door de overstroming van...een kluis van een Amerikaans handelshuis in Manhattan, toen de orkaan Sandy in de stad flink huishield. De waardepapieren zoals aandelencertificaten lagen opgeslagen in de kluis van handelshuis Depository Trust and Cleaning dat zaken afhandelt voor Wall Street. Volgens het bedrijf is de inhoud van de kluis waarschijnlijk beschadigd. Het pand van het bedrijf liep forse waterschade op en de kelders staan nog onder water. Nog steeds is het pand niet toegankelijk en er is ook geen stroom. Het bedrijf vindt het te vroeg om de exacte schade vast te stellen. Het handelshuis biedt opslagfaciliteiten voor meer dan 3,6 miljoen waardepapieren met een geschatte waarde van 38,5 biljoen dollar (ruim 28.000 miljard euro). Het bedrijf liet weten dat alle computerbestanden intact zijn, en dat er gedetailleerde bestanden zijn over de inhoud van de kluis. (10) Volgens nieuwe berichten zitten nog drie miljoen zonder stroom. 

Kritiek op doorgaan Marathon

Op woensdag 31 oktober verklaarde burgemeester Bloomberg tijdens een persconferentie dat de marathon van New York zondag definitief doorgaat. Intussen groeit in New York en omgeving de kritiek op het besluit van de burgemeester om de marathon door te laten gaan. Hoewel de stad New York hard werd getroffen door orkaan Sandy, zijn de reddingswerkers op veel plekken in de stad nog volop in actie om gedupeerden van de storm bij te staan. Volgens Bloomberg is de stad gebaat bij het laten doorgaan van de marathon. Hij sprak van 'een teken van hoop en optimisme.' Volgens critici getuigt het van slechte smaak en kunnen agenten door de marathon niet elders helpen. (9) Veel Amerikanen vinden het ongepast dat de marathon van de burgemeester Bloomberg mocht doorgaan, nu de orkaan Sandy de stad zo hard heeft getroffen. Op vrijdagavond 2 november werd medegedeeld dat de marathon niet meer doorgaat. Burgemeester Bloomberg heeft dat besloten in overleg met politie en hulpdiensten. Veel New Yorkers vinden dat alle hulpdiensten nodig zijn voor de slachtoffers van de orkaan en niet moeten worden ingezet voor een feestelijk evenement als de marathon. De marathon zou starten op Staten Island, waar door de orkaan 19 doden zijn gevallen en mogelijk nog lijken worden gevonden. (1) De Nederlandse deelnemers aan de marathon zijn zwaar teleurgesteld en kunnen zich niet voorstellen waarom de marathon afgelast is. Toen bedacht één van de Nederlandse deelnemers, oud-schaatser Erben Wennemars, een alternatieve loop en vroeg op Twitter iedereen om naar het Central Park te komen. In New York heeft de alternatieve loop door Central Park duizenden deelnemers, onder wie enkele honderden Nederlanders, getrokken. Maar er was ook kritiek op het initiatief van Erben Wennemars. Veel Amerikanen, maar ook Nederlanders vinden het ongepast dat er een alternatief is bedacht voor de marathon, terwijl de orkaan Sandy zoveel verwoestingen heeft aangericht en vele levens geëist. Op zaterdag 3 november bood een groep van 40 Nederlanders in Newark hulp aan bij het opruimwerk. (1)

Kritiek op aanpak Sandy groeit met de dag

Hoewel president Obama de situatie aanvankelijk onder controle hield, groeit er wel steeds meer kritiek op de aanpak. Het brandstoftekort, het trage herstel van de stroomtoevoer en transport veroorzaken steeds meer wrevel in de Verenigde Staten. Meer dan de helft van de tankstations in New York en in New Jersey blijven dicht. Voor de tankstations die wel open zijn, stonden de afgelopen dagen lange rijen auto's en mensen met jerrycans. Op veel stations werken niet, omdat er geen stroom is of ze zijn uitverkocht. Op sommige plaatsen lopen de gemoederen zo hoog op. Sommige New Yorkers klagen ook over een gebrek aan aandacht. Vooral het zuid-westelijke district Staten Island mort. "Het Rode Kruis komt hier niet, hoewel deze wijk is vernield,"klinkt het gemor van bewoners van Staten Island. (11) President Obama heeft opdracht gegeven om brandstof te leveren aan de door Sandy meest getroffen gebieden. Het leger moet van hem honderdduizendne vaten benzine en diesel opkopen en verspreiden. In New York en in New Jersey is er al een groot tekort aan benzine ontstaan. Volgens CNN heeft gouverneur van New Jersey bepaald dat de benzine gerantsoeneerd moet worden. Het ministerie van Energie heeft strategische reserves aangesproken om hulpverleners van diesel te voorzien. (1)Intussen krabbelt het leven in New York langzaam op. Gevreesd wordt dat er een rattenplaag tengevolg van de orkaan en de overstromingen in de stad heerst. De rattenplaag krijgt al gauw ratpocalypse.

Nieuwe sneeuwstorm op komst

Terwijl men het puin in de zwaar getroffen Amerikaanse staten opruimt en op zoek naar slachtoffers en vermisten gaat, is de ellende nog niet voorbij. De weerdeskundigen voorspellen dat er een nieuwe storm op komst is. De nieuwe storm gaat zich voor de Amerikaanse oostkust vormen en die zou op de dag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen aan land kunnen gaan en voor enorme overlast zorgen! Dat liet de Amerikaanse National Weather Service weten. Op vrijdag 2 november heeft het bureau voor weervoorspellingen Hydrometeorological Prediction Center (HPC) aangekondigd dat deze nieuwe storm wel een stuk minder extreem dan orkaan Sandy zal zijn. Deze zou ook andere gebieden treffen dan de zones die het ergst door de superstorm werden getroffen. "De impact zou veel noordelijker zijn dan bij Sandy, maar de kans bestaat wel dat er sneeuw valt,"een woordvoerder van HPC. Meteorologen van AccuWeather zeggen dat de storm de inwoners van New England het bijzonder lastig zal maken om te gaan stemmen. Uit een enquête, uitgevoerd door Ipsos, blijkt dat een derde van de onbesliste Amerikanen niet naar het stembureau zou gaan als het slecht weer op komst is. De impact van het weer op het aantal Amerikaanse burgers dat gaat stemmen, zou beperkt kunnen blijven door de mogelijkheid om vroeger te gaan stemmen. De overheid verwacht dat tot 40 % van de kiezers dit jaar al voor 6 november zijn stem uitbrengt. (12) Verwacht wordt dat de Amerikaanse oostkust nog ook bedreigd wordt door een koudegolf. Tegen midden volgende week zal het gevoelig koud blijven met temperaturen rond zes graden. (1)

Het artikel is nog steeds bijgewerkt, omdat er nieuwe berichten zijn. Ook zullen de gegevens gewijzigd worden, zolang het aantal doden blijft oplopen. 

Om Sions wil zal ik niet zwijgen. God zegene u. 

                                                                                   Paul Parker

Het auteursrecht van dit artikel ligt bij de blogger. Zonder toestemming van blogger Paul zijn vermenigvuldiging, eigen gebruik en publicatie in een ander blog of website verboden. 

Bronnen en referenties:

  (1) NOS nieuws, TT-Canvas
  (2) TT-Canvas: "Sandy ergste storm ooit in New York" 31-10-2012
  (3) TT-Canvas: Obama bezoekt rampgebied in New Jersey. 31-10-2012
  (4) NOS-TT: Obama hervat campagne na Sandy 31-10-2012
  (5) Nauticlink watersportnieuws: Wereldberoemde replica HMS Bounty vergaat in orkaan Sandy
  (6) TT-Canvas: Vrees voor voedselproblemen op Haïti. 31-10-2012
  (7) TT-Canvas: VS meet de schade op na doortocht Sandy. 31-10-2012
  (8) NOS-TT: Oostkust VS vraagt steun na orkaan. 01-11-2012
  (9) NOS-TT: Kritiek op doorgaan marathon groeit. 01-11-2012
(10) AD nieuws:'Mogelijk schade aan waardepapieren door sandy' 02-11-2012
(11) TT-Canvas: Wrevel over aanpak Sandy zwelt aan. 02-11-2012
(12) AD nieuws:'Nieuwe (sneeuw-)storm verwacht op verkiezingsdag' 02-11-2012

Geen opmerkingen: