zondag 16 december 2012

Weeknieuws Israël december 2012. Deel 3


Het weeknieuws Israël verschijnt iedere week. Elke dag zal het nieuws bijgewerkt worden, behalve zaterdag. Op zaterdag, de Sabbat, zal geen nieuwsbericht verschijnen. 

Vrijdag 21 december: Israël versterkt verdediging tegen cyberaanvallen

De Israëlische binnenlandse veiligheidsdienst Shin Beth (of Shabak, zoals hij tegenwoordig heet) heeft een nieuwe cyberverdedigingseenheid opgezet om te helpen in de escalerende cyberoorlog met Iran en andere vijanden van de Joodse Staat. Een officier van deze nieuwe eenheid SIGINT zei in een interview met het dagblad Yediot Achronot dat naast de duizenden low-level cyberaanvallen van individuele hackers die Israël dagelijks afweert, ook regelmatig een aantal aanvallen van buitenlandse overheidsinstanties komen. 


Cyberaanvallen
Functionarissen van Shabak zeggen dat vooral Iran er hard aan werkt om zijn slag te slaan bij kritische Israëlische computersystemen. Het uitschakelen van de computers die het nationale watertransportsysteem, het elektriciteitsnet, het transportsysteem of Israëlische grote banken beheersen, zou het land tot een rampzalige stilstand brengen. Om te voorkomen dat dit gebeurt, houdt een team van Shabak voortdurend toezicht op gevoelige computersystemen in het gehele land, terwijl veldteams zich naar bedreigde servers haasten ter verdediging tegen binnenkomende aanvallen. Israël neemt de dreiging niet lichtvaardig op. "De Iraniërs hebben 5000 jaar geleden het strategische schaakspel uitgevonden. Ze zijn slim. We moeten hen niet onderschatten,"vertelde een functionaris aan de krant.

Yediot Achronot vroeg aan een andere cyber-officier of zij niet soms de drang voelde om er op uit te gaan en Israël op meer fysieke wijze te verdedigen. Haar antwoord was:"Ik ben al in het veld. Deze oorlog wordt uitgevochten via het toetsenbord en als ik op 'Enter' druk, is dat niet minder effectief dan een kogel." Bron: Israel Today Headlines 21-12-2012

Donderdag 20 december: Frans Timmermans 'bezorgd' om huizenbouw Israël

Dat Nederland tegenwoordig niet meer een vriend van Israël is, is meer dan duidelijk. Vooral de houding van de Nederlandse regering jegens de Joodse Staat zegt meer dan genoeg. "Nederland is uitermate bezorgd over de aangekondigde uitbreiding van Israëlische nederzettingen,"laat minister van Buitenlandse Zaken, Frans Timmermans (PVDA), donderdag weten. Timmermans reageert op het besluit van het gemeentebestuur van Jeruzalem om akkoord te gaan met de bouw van 2610 Joodse woningen in Givat HaMatos in Oost-Jeruzalem. Hij noemt de Israëlische nederzettingen in de Bijbelse Judea en Samaria "illegaal onder het internationaal recht." Ook noemt minister Timmermans de Bijbelse gebieden "Palestijns" en "bezet." Echter toont de historie aan dat de Bijbelse gebieden nooit Palestijns zijn, maar Joods. Ook beweert Frans Timmermans dat de huizenbouw in de Bijbelse gebieden een obstakel voor het bereiken van een vredesakkoord is. Het ontgaat hem echter wel dat de Palestijnen juist van de onderhandelingstafel weglopen en halstarrig weigeren de Joodse Staat te erkennen. De erkenning van de Joodse Staat is een belangrijke voorwaarde voor het welslagen van een vredesakkoord. De Palestijnse weigering om de Joodse Staat te erkennen is in werkelijkheid een obstakel voor het bereiken van een vredesakkoord!! Welke recht heeft Nederland nou eigenlijk om de huizenbouw in de Bijbelse gebieden, Judea en Samaria, te bekritiseren en als "illegaal" te beschouwen!? Wat weet de Nederlandse regering eigenlijk van het internationaal recht? 

De Nederlandse minister Timmermans steunt de oproep van de Verenigde Staten en de EU om de bouw van Joodse huizen in Oost-Jeruzalem en in Judea en Samaria stop te zetten. "De blik moet nu gericht zijn op spoedige hervatting van directe onderhandelingen gericht op een definitief vredesakkoord,"reageert Timmermans. "Beide partijen moeten zich inspannen om het wederzijdse vertrouwen te versterken." De heer Frans Timmermans lijkt helemaal te vergeten dat de Palestijnse Autoriteit een toenadering heeft gezocht met Hamas. Hamas wordt door het Westen als een terroristische organisatie beschouwd en op de zwarte lijst gezet. De toenadering tot Hamas maakt de PA als een serieuze onderhandelaar niet echt geloofwaardig. Er zijn ook bewijzen die aantonen dat de Palestijnse Autoriteit door en door corrupt is. 

Vreemd genoeg heeft minister Timmermans namens de Nederlandse regering niet gereageerd op het bombarderen van het Palestijnse 'vluchtelingenkamp' Yarmouk door het Syrische leger, waarbij 25 Palestijnen om het leven waren gekomen. Nederland en een aantal westerse landen hebben zich zoveel ingezet voor de Palestijnen in Israël, maar NIET voor het leed van de Palestijnen in Syrië! Ter herinnering: Tijdens de operatie Pillar of Defense (of Pillar of Cloud) in de Gazastrook heeft Israël pamfletten boven de Palestijnse vluchtelingenkampen omn de Palestijnse burgerbevolking te waarschuwen tegen de komende bombardementen door de Israëlische vliegtuigen. In de Arabische landen, zoals Syrië, wordt echter GEEN rekening gehouden met de burgerbevolking. Niemand in het gebied maakt zich daar druk om. Als lezer vindt u het ook vreemd waarom het Westen niet heeft geprotesteerd tegen het bombarderen van het Palestijnse vluchtelingenkamp Yarmouk door de Syriërs, terwijl er zoveel ophef wordt gemaakt over het bombarderen van terroristische doelen in de Gazastrook door de Israëliërs! De Nederlandse minister Frans Timmermans heeft blijkbaar géén realiteitszin en weigert nog altijd de echte feiten onder eigen ogen te zien. Bron: Nieuws.nl, Israel Today Headlines, de burcht Sion 20-12-2012

Donderdag 20 december: Hezbollah vecht met het Syrische regime mee. Chemische wapens overgeplaatst naar Libanon

De burgeroorlog in Syrië heeft nu steeds meer een sektarische karakter gekregen. De VN bevestigt dat de Libanese terreurbeweging Hezbollah meevecht met het Syrische regime van Bashar al-Assad. Hezbollah heeft dat zelf ook bekendgemaakt. Daarnaast nemen Sjiieten uit Irak en Iran ook deel aan de strijd in Syrië. De Syrische president Bashar al-Assad behoort tot de Alawieten die de minderheid in Syrië vormen. Aan de zijde van de islamitische rebellen vechten soennieten uit verschillende landen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika mee. Dat Hezbollah aan de zijde van Bashar al-Assad meevecht, baart het Westen zorgen. Want de angst dat het Syrische leger chemische wapens aan Hezbollah gaat leveren, is niet ongegrond. Volgens een bericht van The Washington Post heeft het Syrische leger in speciale wagens 100 kilogram chemische wapens overgebracht naar Libanon. Journalist David Ignatius van de Washington Post sprak met een anonieme Syrische bron die zegt informatie te hebben ingewonnen bij een Syrische overloper die aan chemische wapens werkte. 

Volgens de Verenigde Staten zijn er nog geen aanwijzingen dat chemische wapens naar Libanon zijn overgebracht. Maar volgens de Syrische overloper zijn er twee mannen met een Libanees accent op de chemische basis, 50 kilometer ten noordoosten van de Syrische hoofdstad Damascus, geweest, waar ze werden opgeleid in het mengen van isopropanol en methylphosphonyl ufloride om Sarin gas te maken. Verder zijn in een buitenwijk van Damascus, Dummar, vrachtwagens omgebouwd tot mobiele laboratoria voor de productie van chemische wapens. Dit is door meerdere bronnen bevestigd. Israël heeft al gewaarschuwd keihard te zullen toeslaan, indien daadwerkelijk chemische wapens aan Hezbollah geleverd zullen worden. Bron: Jerusalem Post, Ynetnews, Nieuws-uitgelicht-infonu.nl/laatste nieuws Israël 20-12-2012. 

Visie blogger Paul: Het verplaatsen van chemische wapens naar Hezbollah heeft ook vermoedelijk te maken met het besluit van de Syrische president dat chemische wapens niet in handen van de rebellen mogen vallen. Het probleem voor Israël en het Westen is echter dat chemische wapens evengoed in handen van de islamitische rebellen die niet echt vechten voor de vrijheid van het Syrische volk, kunnen vallen. Het is ook een fout van het Westen om de rebellen te steunen, gezien het feit dat de oppositie uit verschillende groeperingen bestaat en er een reëele kans is dat de oppositiegroeperingen na de val van Assad om de macht zullen strijden. Dat de chemische wapens in handen van de rebellen vallen, zijn de rampzalige gevolgen niet meer te overzien. Daarom moet Israël ook zien te voorkomen dat chemische wapens in handen van zowel Hezbollah als de door het Westen gesteunde rebellen zouden vallen. Ook moeten laboratoria's, waar chemische wapens geproduceerd worden, meteen vernietigd worden. 

Donderdag 20 december: Behoeftige Israëliërs staat strenge winter te wachten

Israël kan een koude winter met veel regen verwachten. Dat is goed voor de watersituatie, maar voor behoeftige Israëliërs kan dit op een ramp uitlopen. Deze week publiceerde de Israëlische NGO Chasdei Naomi een overzicht, dat liet zien dat zeker 10% van de Israëliërs deze winter niet genoeg dekens of andere materialen zal hebben om hun gezinnen warm te houden. En wel 71 % van de ondervraagden vertelde de liefdadigheidsorganisatie dat ze zich de energiekosten niet kunnen veroorloven om hun huizen te verwarmen in de wintermaanden, maar in elk geval genoeg kleding en dekens hebben. De energiekosten stijgen voortdurend in Israël, veel sneller dan het gemiddelde inkomen. Het meest verontrustend was dat 6% van de Israëliërs geen andere keuze heeft dan naar plaatselijke liefdadigheidsorganisaties te gaan voor warme winterkleding voor hun kinderen. Israel Today is betrokken bij twee programma's die Israëliërs warmte willen geven in deze wintermaanden. Bron: Israel Today Headlines 20-12-2012

Wilt u behoeftige overlevenden van de Holocaust gelukkig maken, waarvan er velen onder de armoedegrens leven, en zich niet warm kunnen houden tijdens de koude wintermaanden. U kunt nu de gelegenheid krijgen om contact op te nemen met Amcha Postbus 1197, 3800 BD Amersfoort, Tel 033-4727649. Emailadres: info@amcha.nl

Donderdag 20 december: Als Jezus vandaag in Israël zou wonen...

"Een gedachte voor het Kerstfeest: als Jezus en zijn moeder Maria in onze dagen zouden leven, zouden ze dan als Joden zonder beveiliging worden gelyncht in Bethlehem door vijandige Palestijnen?" Dit was het bericht dat een Israëlische functionaris deze week plaatste op de Facebook-pagina van de Israëlische ambassade in Ierland. Het duurde maar een paar minuten voordat deze post zoveel verontwaardiging wekte, dat de ambassade de post moest verwijderen en zijn excuses maakte. U kunt er over twisten of zoiets een goed idee is of niet, maar het is wel een feit dat veel mensen in Europa en misschien de Verenigde Staten de Joodse achtergrond van Jezus en zijn aardse familie zijn vergeten.


Miryam en haar kind Yeshua
Overal waar u gaat in Europa, wordt u voortdurend geconfronteerd met twee Joden: Jezus hangend aan een kruis en Maria met een baby op haar arm. In restaurants, bars en natuurlijk in kerken ziet u hen. En toch realiseren de meeste Europeanen zich niet meer dat deze twee iconische figuren deel zijn van het Joodse volk. Een jaar geleden, toen Palestijnen een provocerende afbeelding plaatsten, die Jozef, Maria en Jezus voor een Israëlische checkpoint nabij Bethlehem afbeeldde, maakte niemand daar ophef over. Maar de waarheid is dat de familie van Jezus GEEN Palestijnse familie is. Ze zijn een Joodse familie. Bron: Israel Today Headlines 20-12-2012

Donderdag 20 december: Expert: Het Westen erg naïef over Moslim Broederschap

Een erg belangrijk bericht van Israel Today dat we beslist moeten lezen: Een toonaangevende analist bij Israëlische onderzoekscentrum Begin-Sadat Centrum voor Strategische Studies zegt dat   de westerse politici erg naïef zijn, als ze geloven dat de Moslim Broederschap niet langer streeft naar de vernietiging van Israël. In werkelijkheid streeft de Egyptische Moslim Broederschap wel naar de vernietiging van de Joodse Staat.


Het logo van de Moslim Broederschap (links) en Hassan
al-Banna de oprichter van de Broederschap (rechts)
Dr. Liad Porat was het eens met het oordeel van veel westerse en Israëlische leiders dat de leiders van de Egyptische Moslim Broederschap in de komende tien jaar geen direct militair conflict met Israël kunnen of willen beginnen. "De Moslim Broederschap erkent Israëls militaire en technologische voorsprong en wil geen oorlog beginnen,"schreef Porat in zijn studie 'De Moslim Broederschap in Egypte en zijn ware bedoelingen jegens Israël.' Maar dit betekent niet dat de Moslim Broederschap geen vijandige activiteiten tegen Israël zal aanmoedigen en faciliteren. "De mogelijkheid van een bedreiging van de veiligheid van de zijde van Egypte in de nabije toekomst kan niet worden uitgesloten."schreef Porat, zeker gezien de actieve inspanningen van de Broederschap om in de ogen van de gewone Egyptenaren Israël te demoniseren. Sinds Morsi kort geleden aan de macht kwam, heeft de Moslim Broederschap 'de Egyptische straat beïnvloed, zodat deze denkt dat Israël niet langer een stabiliserende factor in de regio is,'legde Porat uit. "De Broederschap heeft het Egyptische volk overtuigd dat een verdrag met Israël de Egyptische nationale veiligheid schaadt en de interne Egyptische stabiliteit bedreigt." 

Net vorige maand, toen de wereldleiders de Egyptische president Morsi prezen voor zijn bemiddelende rol bij de wapenstilstand tussen Israël en de Hamasstrijders in Gaza, herhaalde Mohammed Badie die de geestelijke leider van de Moslim Broederschap en de baas van Morsi is, dat het voor alle moslims 'verplicht' is om Jihad te voeren tegen de Joodse Staat. En dat brengt ons bij het punt van Porat dat inhoudt dat het Westen deze jaren een mogelijkheid heeft om die dreiging in de kiem te smoren, voordat hij de kans heeft uit te groeien tot een gewelddadig conflict. "Amerika heeft er belang bij Egypte financieel te steunen, omdat het een speler is die in het Midden-Oosten nog als gematigd wordt beschouwd,"concludeert Porat. "Maar het moet beter letten op de ware bedoelingen van de Broederschap voordat toekomstige hulp wordt versterkt." Wanneer dit niet gebeurt, zal dit er bijna zeker toe leiden dat de vrees, dat Egypte verandert in een soennitische versie van de islamitische Republiek Iran, werkelijkheid wordt. Bron: Israel Today Headlines 20-12-2012

Woensdag 19 december: Toestemming gegeven voor de bouw van huizen. Herrie over bouw

De Israëlische overheid heeft de toestemming gegeven voor de bouw van nog eens een woonwijk in Judea en Samaria. Het gaat om 2.610 woonhuizen, die gebouwd zullen worden in Givat HaMatos, een gebied in de nabijheid van Jeruzalem. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu verklaarde tegenover ambassadeurs uit Azië en de Pacific dat de bouw in Jeruzalem gezien moet worden als een natuurlijk proces. Overigens heeft het planning comité geen toestemming gegeven voor de bouw van 1000 nieuwe huizen voor Joden en Arabieren in Beit Safafa en Givat HaMatos. De beslissing is uitgesteld. De Palestijnen beweren dat de bouw van nieuwe Joodse huizen in Givat HaMatos de toegang van Bethlehem op de Westelijke Jordaanoever naar Oost-Jeruzalem en het dorp Beit Safafa erg belemmerd heeft. 

Ondertussen is er alweer ophef bij de internationale gemeenschap gemaakt over Israëlische bouwplannen. Het lijkt of de wereld bepaalt wat Israël wel of niet mag bouwen, zoals het vroeger ook in Europa was gebeurd. In een aantal Europese landen mochten de Joden wel of niet wonen van de regeringen. De internationale gemeenschap beschouwt de Israëlische bouwplannen als 'provocerend'. Maar vanuit Israëlische visie is het natuurlijke en Joodse recht om in Israël huizen te bouwen. Afgelopen maandag heeft de Israëlische regering van Benjamin Netanyahu de bouw goedgekeurd van nog 1500 nieuwe woningen in het noordelijke en orthodoxe wijk Ramat Shlomo van Jeruzalem. Deze bouw wordt nu doorgezet naast de voorbereidingen van het betwiste bouwgebied E-1 tussen Jeruzalem en de nederzetting Ma'ale Adumim. 

Gisteren bereidden Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië en Portugal een verklaring voor de Veiligheidsraad van de VN voor waarin een veroordeling wordt uitgesproken over de bouwplannen van Israël in Oost-Jeruzalem en in Judea en Samaria. De vier leden van de Veiligheidsraad (Duitsland en Portugal zijn tijdelijk lid, Groot-Brittannië en Frankrijk permanent) vrezen dat 'de bouwactiviteiten een tweestatenoplossing voor Israël en de Palestijnen ernstig in de weg zouden staan.' Aan de details van de gezamenlijke verklaring zou er nog gewerkt worden. De Israëlische premier Netanyahu maakte de internationale gemeenschap duidelijk dat Jeruzalem de eeuwige en ondeelbare hoofdstad van de Joodse Staat Israël is. "We blijven daar bouwen. Een verenigd Jeruzalem geniet brede nationale instemming,"aldus Netanyahu. Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken herhaalde het standpunt van de regering. "Resoluties en verklaringen van de VN werken averechts,"zei woordvoerder Yigal Palmor. De EU en de Verenigde Staten hebben Israëls bouwplannen in de door het Westen genoemde "bezette gebieden" fel bekritiseerd als "ongepast en onrechtmatig." De Palestijnen dreigen stappen te ondernemen bij de Algemene Vergadering en de VN Veilingheidsraad. Dat dit door de westerse wereld niet wordt begrepen, is vanuit politiek perspectief bijna vanzelfsprekend. Sommigen beweren dat Netanyahu zo handelt om politieke redenen om rechtse stemmen te halen bij de komende verkiezingen in januari 2013. Dat kan zo zijn, maar het kan niets afdoen aan het recht om te bouwen in Israëls hoofdstad Jeruzalem. De internationale gemeenschap loopt weer tegen hetzelfde probleem aan en worstelt nog steeds met de vraag welk recht het meest van toepassing is: het Palestijnse recht, vanuit islamitisch perspectief of het recht van Israël, vanuit Bijbels perspectief? In de ogen van de wereld is het zogenaamde "Palestijnse recht niet zo slecht", terwijl het Israëlische recht internationaal wordt veroordeeld. Maar Israël behoudt het legitieme recht om ook in de Bijbelse gebieden Judea en Samaria woningen voor Joden te bouwen. Vanuit Bijbels perspectief is Judea en Samaria het land van God! Bron: TT-Canvas, metronieuws, Nieuws-uitgelicht-infonu.nl/laatste nieuws Israël, Israel Today Headlines 19-12-2012

Woensdag 19 december: Demonstratie overlevenden Holocaust bij de Israëlische regering

Honderden overlevenden van de Holocaust hebben voor het gebouw van de Israëlische regering gedemonstreerd met de eis dat de 5 miljoen euro, die om onbegrijpelijke reden 'bevroren' zijn in de Israëlische staatskas, voor hen beschikbaar worden gesteld. Op de demonstratieborden staan te lezen:"We hebben geel luiers nodig, we hebben geleerd hoe je alles absordeert" en "Steinitz bespaart 700 euro over onze ruggen." Op een andere poster stond geschreven:"Steinitz, ik hoop dat u het 's nachts warm hebt, ik heb het koud." 

Een van de toonaangevende voetbaltrainers van het land, Abraham Grant, steunt de demonstranten. Hij vertegenwoordigde zijn ouders, die eveneens Holocaustoverlevenden zijn. "Het is gewoon ongeloofelijk dat zulke mensen die nu niet meer voor zichzelf kunnen zorgen, op straat moeten protesteren,"zei Abraham Grant. "De Joodse Staat Israël is op deze mensen gegrondvest en daarom is het de plicht van de Staat, zich om deze mensen te bekommeren,"aldus Grant. Het is niet de eerste keer dat overlevenden van de Holocaust de straat op gaan en strijden voor hun recht en voor hulp. In Israël vindt men het schande dat zoiets zelfs in het thuisland van het Joodse volk mogelijk is. "Ik had nooit gedacht dat we in Israël om geld zouden moeten bedelen,"zei de Holocaust-overlevende Rachele (83). Bron: Israel Today Headlines 19-12-2012. 

Wilt u de Holocaust-overlevenden in Israël helpen? Ze leven in grote armoede en hebben dringend hulp nodig. U kunt nu de gelegenheid krijgen om contact op te nemen met Amcha, Postbus 1197, 3800 BD Amersfoort. Tel 033-4727649, E-mail: info@amcha.nl

Woensdag 19 december: Opiniepeiling: Palestijnen willen geweld en steunen Hamas

Twee nieuwe opiniepeilingen, kort na de Israël-Gazaoorlog, laten zien dat de Palestijnen nog meer voorstander zijn geworden van geweld tegen Israël en de teugels van de Palestijnse Autoriteit aan Hamas zouden overdragen, indien er vandaag verkiezingen worden gehouden. Een enquête, uitgevoerd door Arab World for Research and Development (AWRAD) in Ramallah, liet zien dat een grote meerderheid van 87,7 % van de Palestijnse Arabieren het er mee eens is, danwel het er zéér mee eens is, dat 'gewapende strijd, zoals aangenomen door Hamas, het beste middel is om Palestijnse onafhankelijkheid te bereiken.' Dat is een groot percentage, na het acht dagen durende conflict in en rondom de Gazastrook in de afgelopen maand, waar Israël haastig instemde met een wapenstilstand, zelfs terwijl Hamas nog Israëlische steden beschoot. 

Als de heerser over Gaza eiste Hamas onmiddelijk de overwinning op, en plukt er sindsdien de vruchten van. Een tweede enquête, uitgevoerd door Palestinian Center for Policy and Survey Research (PSR), laat zien dat wanneer er vandaag Palestijnse verkiezingen worden gehouden, Hamas weer de meerderheid zou krijgen in het parlement en zijn leider Ismail Haniyeh uit Gaza de door het Westen gesteunde Mahmoud Abbas zou verslaan voor het presidentschap van de PA. Zelfs op de Palestijnse gebieden in Judea en Samaria, die machtsbasis van Abbas zijn, zou Haniyeh evenveel stemmen krijgen als de huidige Palestijnse leider. De resultaten van deze peilingen laten opnieuw zien, hoe de nalatigheid van de Palestijnse Autoriteit om zijn bevolking op te voeden tot vrede, de weg heeft geopend voor een eeuwigdurend conflict. Zelfs indien er een vredesakkoord kan worden gesloten, is het volk geconditioneerd om zich achter elke leider of organisatie te scharen, die kan aantonen dat hij Israël kan schaden. De opiniepeilingen laten ons ook zien dat de Palestijnen niet bereid zijn om echte vrede met Israël te sluiten. Het is de vraag of het Westen op de hoogte is gesteld van de opiniepeilingen die onder de Palestijnen waren gehouden. Bron: Israel Today Headlines 18-12-2012

Dinsdag 18 december: Opiniepeiling Israël: Geen vredespartner, wel tweestaten-oplossing

Recente opiniepeilingen in Israël lieten zien dat de meerderheid van de Israëliërs gelooft dat ze aan Palestijnse zijde geen bruikbare vredespartner hebbe, met name een Palestijnse Autoriteit waavan Hamas deel uitmaakt. Maar toch steunen de meeste Israëliërs nog steeds een tweestatenoplossing voor het conflict. In een onderzoek, uitgevoerd door New Wave Research, voorafgaand aan de komende Israëlische verkiezingen, zei 62,4 % van de ondervraagden dat er geen echte en bruikbare vredespartner is aan Palestijnse kant. 

De Israëlische publieke opinie is in tegenspraak met de internationale gemeenschap en zelfs met sommige Israëlische leiders, zoals president Shimon Peres, die volhoudt dat de Palestijnse president Mahmoud Abbas een echte vredespartner is, ondanks zijn toenadering tot Hamas. Maar hoewel de Israëliërs somber zijn over de vooruitzichten op vrede, geloven zij nog steeds in het idee van een tweestatenoplossing. Een tweede enquête, uitgevoerd door Smith Institute, liet zien dat 62 % van de Israëliërs de oprichting van een Palestijnse Arabische staat steunt, en 58 % gelooft dat een dergelijke staat in de nabije toekomst tot stand zal komen. Maar deze tweede enquête liet ook zien dat de meningen verschuiven, nu het conflict zich langer voortsleept. Jongere Israëliërs zien de Palestijnse leiders in toenemende mate als oneerlijk en manipulerend, en zo steunt nog slechts 42 % van de ondervraagden tussen 18 en 29 jaar een tweestatenoplossing. Bron: Israel Today Headlines 18-12-2012

Maandag 17 december: Noah Pozner begraven

Vandaag is het slachtoffertje van het bloedbad op de Sandy Hook basisschool in het Amerikaanse stadje Newtown, Noah Pozner, begraven. Volgens de lokale media wordt Noah Pozner op een Joodse begraafplaats in het nabijgelegen stadje Monroe begraven. De zesjarige Noah was het jongste slachtoffer van de massamoord. Afgelopen vrijdag richtte de dolle schutter Adam Lanza een bloedbad onder kinderen en leraren in de basisschool aan. Twintig kinderen, zes leraren en de directrice van de school vonden de dood. Het tweelingzusje van Noah Pozner overleefde de schietpartij, want zij zat in een andere klas. Bron NOS 17-12-2012 

Maandag 17 december: Israël zeer ongelukkig als Obama Kerry en Hagel benoemt

De verwachte benoeming van senator John Kerry tot nieuwe Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken en van oud-senator Chuck Hagel tot minister van Defensie heeft de laatste dagen in Israël tot veel onofficiële reacties geleid. In beide gevallen is Israël helemaal niet zo gelukkig met de keuzes van de Amerikaanse president Barack Obama. 


John Kerry (rechts) volgt Hillary Clinton (links) op
Hoewel Kerry algemeen wordt gezien als vriend van Israël in het Amerikaanse Congres (zijn stemgedrag over Israël is 'schoon'), zijn er wat problemen betreffende Jeruzalem en Kerry is wat neerbuigend over Israëls bezorgdheid in het verleden. De meeste zorg over Kerry komt voort uit zijn leidende rol bij een poging, aan het begin van Obama's eerste termijn, om de relatie tussen de Verenigde Staten en het regime van de Syrische president Bashar al-Assad te doen herleven. Achteraf was dit een zeer slechte beoordeling van de plaatselijke situatie, en gelukkig voor de Amerikaanse belangen in de regio is dit plan mislukt. Maar er zijn aanwijzingen dat Kerry als minister van Buitenlandse Zaken die fout zou herhalen door betrokkenheid bij radicale moslimorganisaties zoals Hamas te bevorderen en Israël onder druk te zetten om zijn veiligheid in gevaar te brengen. Kerry verwerpt ook het idee dat Joden het recht hebben om in Judea en Samaria en in Oost-Jeruzalem te wonen, ondanks dat deze gebieden de Bijbelse kern van het Oude Israël vormen. 

Zeer verontrustend is de Republikein Chuck Hagel, die nooit geheim heeft gemaakt van zijn minachting voor de speciale relatie van de Verenigde Staten met Israël, en een symbool is geworden voor Israëls tegenstanders in de Verenigde Staten. Onder degenen die de keuze voor Hagel prijzen, is Harvard-hoogleraar Stephen Walt, de co-auteur van het boek 'The Israel Lobby' , die de Verenigde Staten bekritiseert wegens zijn standvastige steun aan Israël, en de situatie wijt aan een 'almachtige pro-Israël lobby.' Vorige week schreef Walt dat Obama, door Hagel als minister van Defensie te kiezen, de Israëlische premier Benjamin Netanyahu effectief had 'terugbetaald', omdat hij, zoals Walt stelt, zo onwillig is. Dat Hagel slecht is voor Israël, vooral in deze gevoelige tijd wat betreft de Iraanse nucleaire dreiging, is klaarblijkelijk algemeen bekend in Washington. Toen Obama voor het eerst in de race voor het presidentschap in 2008, verklaarde zijn Joodse outreach directeur, Ira Forman, dat 'als Hagel een beleidsstandpunt inneemt, zouden we echte zorgen hebben.' Bekend is dat Hagel heeft opgeroepen tot contacten met de huidige Iraanse leiders en herhaaldelijk het gevaar van een nucleair bewapende islamitische Republiek heeft gebagatelliseerd. Dreigingen door Irans religieuze en politieke leiders om Israël te vernietigen zijn allemaal door Hagel terzijde geschoven. De benoeming van Chuck Hagel als minister van Defensie voorspelt niet veel goeds. Een belangrijk informatie voor de lezers: John Kerry is net als de voormalige president G.W. Bush lid van een beruchte en duister genootschap, Skull and Bones genaamd. Bron: Israel Today Headlines 17-12-2012

Maandag 17 december: Grote explosie in Libanon bij grens Israël

In het zuiden van Libanon bij de grens van Israël heeft maandag een grote explosie in de Libanese stad Tair Harfa plaatsgehad. Dat heeft het Libanese persbureau NNA gemeld. Het zuiden van Libanon wordt gezien als een bolwerk van de militante Hezbollah-beweging, die tot 2006 strijdde tegen het Israëlische leger. Volgens NNA is het nog onduidelijk wat er precies gebeurd is bij de grensplaats Tair Harfa. Volgens de Libanese veiligheidsdiensten was een onontplofde Israëlische raket die alsnog tot ontploffing kwam, de oorzaak van de grote explosie. In 2006 was er een oorlog tussen Israël en Hezbollah. 

Vooralsnog zijn er geen berichten van slachtoffers van de explosie. Andrea Teneti, een woordvoerder van de VN-vredesmissie, UNFIL, zei dat er een onderzoek is ingesteld. Hezbollah heeft het gebied, waar de explosie plaatsvond, afgesloten. De afgelopen maanden is de situatie langs de grens tussen Israël en Libanon zeer gespannen, als gevolg van de burgeroorlog in buurland Syrië en de militaire operaties van Israël in Gaza. Hezbollah is een bondgenoot van de Syrische president Bashar al-Assad. Bron: Nieuws.nl, Nieuws-uitgelicht-infonu.nl/laatste nieuws Israël 17-12-2012

Zondag 16 december: Joods slachtoffertje bij de schietpartij in Newtown in de Verenigde Staten

Afgelopen vrijdag waren 27 doden gevallen bij een gruwelijke schietpartij in een school in de Amerikaanse staat Connecticut. Onder hen waren twintig kinderen uit dezelfde klas. Bij de schietpartij op de Sandy Hook school was een 6 jarig Joods jongetje omgekomen. Het slachtoffertje was Noah Pozner. 


Noah Pozner (zes jaar oud)
Zijn tweelingzus die ook op de school zat, overleefde de schietpartij. Rabbijn Shaul Praver van Newtown meldde dat de moeder die als verpleegster in een ziekenhuis werkt, helemaal is ingestort  na het vernemen van het slechte nieuws over haar zoontje Noah. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu en president Shimon Peres betuigden hun medeleven met de familieleden en nabestaanden van de slachtoffers van de schietpartij. Bron: Nieuws-uitgelicht-infonu.nl/laatste nieuws Israël 16-12-2012

Zondag 16 december: Nieuwe radicale Palestijnse terreurbeweging kondigt Derde Intifada aan

In Hebron is een nieuwe Palestijnse terreurbeweging opgericht, die de naam Brigades voor Nationale Eenheid krijgt. Deze nieuwe Palestijnse organisatie is samengesteld uit verschillende Palestijnse groeperingen. Doel van de terreurbeweging is de bevrijding van 'heel Palestina.' De Brigades voor Nationale Eenheid heeft de Derde Intifada aangekondigd en zegt de Palestijnse president Mahmoud Abbas te steunen, maar streeft tegelijkertijd naar de bevrijding van 'heel Palestina.' De groep beweert dat de Derde Intifada in Hebron zal beginnen en naar andere gebieden overslaat. Ook dreigt deze groep met de gijzeling van Israëlische soldaten en het doden van Israëlische burgers, als Palestijnen worden gearresteerd of gedood. De komende tijd moet nog blijken hoe serieus de aankondiging is van de Derde Intifada. Bron: Nieuws-uitgelicht-infonu.nl/laatste nieuws Israël 16-12-2012

Om Sions wil zal ik niet zwijgen. God zegene u.

                                                                                              Paul Parker


Het auteursrecht van dit artikel ligt bij de blogger en de genoemde nieuwsbronnen. Zonder toestemming van blogger Paul zijn vermenigvuldiging, eigen gebruik en publicatie in een ander blog of website verboden.

Geen opmerkingen: