dinsdag 4 september 2012

Wist u dat...?

Wist u dat...Angela Merkel niet weet waar haar hoofdstad Berlijn ligt?

Raar maar waar. Het blijkt ook dat politici nog dommer zijn dan gewone burgers. De meeste mensen beklagen zich dat de kloof tussen politici en burgers alsmaar groter is geworden. Als u mensen op straat vraagt op een kaart aan te wijzen, waar ze naar op vakantie gaan, kunnen ze het vakantieland van hun bestemming vaak niet vinden! Het overkomt ook politici zoals de Duitse bondskanselier Angela Merkel. De Duitse bondskanselier Angela Merkel kan haar eigen hoofdstad niet eens aanwijzen. Dat bleek in een opmerkelijk filmpje op de Duitse zender ZDF. Als de politica gevraagd wordt Berlijn aan te wijzen, gaat haar vinger meteen naar Rusland. Een medewerker zegt dat ze er honderden kilometers naast zit, waarop Merkel reageert:"Ah, is dat Rusland? Nou ja..." (1) Bekijk de onderstaande NOS-videoclip maar...Schandalig dat niet alleen Angela Merkel maar ook veel politici steeds dommer zijn geworden. Zulke figuren besturen miljoenen mensen, zoals iemand op YouTube een goede opmerking maakt. Angela Merkel moet zich eigenlijk schamen voor haar onwetendheid. Ze is niet de enige die dom is. Met het oog op de verkiezingen worden de politici in ons land steeds dommer. De politici zijn niet alleen domoren, maar spreken ook volgens Nout Wellink de halve waarheden...

Wist u dat...een Israëliër het leven van een Turkse bergbeklimmer redt?

De laatste jaren is de diplomatieke verhouding tussen de Joodse Staat Israël en het islamitische land Turkije zeer gespannen. Hoewel Israël en Turkije in onmin zijn geraakt, vernemen we van het opzienbare nieuws dat een Joodse bergbeklimmer het leven van een Turkse bergbeklimmer heeft gered. Het was nog maar driehonderd meter naar de hoogste top van de berg Mount Everest, toch besloot de 24 jarige Israëliër Nadav Ben Jehuda om eerst een in nood geraakte bergbeklimmer te helpen, precies zoals de barmhartige Samaritaan uit het Bijbelverhaal deed. Hij was bereid om zijn droom op te geven om als Israëls jongste bergbeklimmer de Mount Everest te bedwingen. Nadav had de 46-jarige Turk Eiden Irmak enige dagen daarvoor in een kamp op de berg leren kennen. Hij schrok dan ook hevig, toen hij op zijn tocht naar de top de Turk bewegingsloos in de sneeuw zag liggen. Waarschijnlijk waren andere bergbeklimmers hem al voorbijgegaan. Irmak was al naar de top geweest, maar tijdens de afdaling verloor hij door gebrek aan zuurstof alle kracht om zelf verder te gaan. In plaats van zelf naar de top te klimmen, nam Nadav de Turkse bergbeklimmer op zijn schouders en hielp hem bij de afdaling. Pas uren later bereikten zij veilig het basiskamp. (2) 


Nadav Ben Jehuda (links) en Eiden Irmak (rechts)
Alleen al in de maand mei waren er volgens de lokale autoriteiten vier bergbeklimmers op de Mount Everest om het leven gekomen. Het is al vaak voorgekomen dat hulp werd geweigerd, omdat de bergbeklimmer niet af wilde zien van het ultieme doel om de hoogste top ter wereld  te bereiken. (2) We lezen in de Bijbel een gelijkenis van de barmhartige Samaritaan hoe een Samaritaan een zwaargewonde en beroofde man te hulp schoot. Eerder hadden andere reizigers,  zoals een leviet en een priester, een zwaargewonde man die op een weg lag, genegeerd en voorbij gelopen. "Natuurlijk betreur ik het dat ik de klim driehonderd meter onder de top moest opgeven, maar ik heb geen spijt van mijn keuze. Want hierdoor werd een mens gered,"zei de Israëliër Nadav. "Ik heb in het leger geleerd om boven alles respect te hebben voor een mensenleven." (2) De buitenlandse pers heeft met verbazing gereageerd op de heldendaad van de jonge Israëliër. Ondanks de diplomatieke spanningen tussen Israël en Turkije zijn Nadav en Irmak goede vrienden. "Wat Nadav heeft gedaan, is ongeloofelijk. Ik zal hem mijn leven lang dankbaar zijn,"zei de Turkse bergbeklimmer. (2)

Mount Everest is de hoogste berg ter wereld, is 8848 meter hoog en ligt in de Himalaya op de grens van Nepal en Tibet. Oorspronkelijk heette deze berg in het Tibetaans Chomolungma wat betekent heilige moeder. In het Nepalees is de berg Sagarmatha. De Britten noemden hem Mount Everest. De internationaal gangbare naam is ontleend aan sir George Everest. (3) Mount Everest wordt weleens het dak van de wereld genoemd en heeft een onweerstaanbare aantrekkingskracht uitgeoefend op alpinisten, beginnende klimmers en avonturiërs. Mount Everest: Het dak van de wereld
Mount Everest
De beginnende maar onervaren beklimmers betalen enorme sommen geld om de top te bereiken. (3) Echter loeren grote gevaren op de weg. Want de Mount Everest heeft niet alleen een ingewikkelde en zware weg naar de top, maar herbergt ook enorme gevaren zoals barre weeromstandigheden en ravijnen. De bergbeklimmers hebben dus te maken met hoogteziekten, val- en glijpartijen, uitputting, sneeuwstormen, verdwijningen, lawines en extreme temperaturen. Ook zijn sterke winden een potentieel gevaar voor de bergbeklimmers. Boven 8000 meter is de lucht atmosferisch erg ijl. Elk gebied boven 8000 meter wordt als zone des doods aangeduid vanwege het gebrek aan zuurstof. De temperaturen in de zone des doods kunnen tot zeer lage waarden dalen, wat resulteert in de bevriezing van alle onbeschermde delen van het lichaam. (3) Door de extreem lage temperaturen is de sneeuw in sommige gebieden bevroren, wat aanleiding kan geven tot dodelijke uitschuivers en valpartijen. (3) 


Gletsjer


Mozaïek van de Mount Everest. De foto's waren op 28 januari
2004 genomen door de International Space Station
Vroeger was het pad naar de top van de Mount Everest bedekt met ijs en sneeuw. Tegenwoordig is het bezaaid met kale rotsen. De smeltende ijs heeft diepe gletsjerspleten blootgelegd, waardoor expedities steeds gevaarlijker worden. (3) Geen wonder dat vele tientallen bergbeklimmers die hun pogingen waagden om de top van de Mount Everest te bedwingen, omgekomen waren. Andere bergbeklimmers zijn verdwenen en nooit meer teruggevonden. De lijst van bergbeklimmers die omgekomen en verdwenen zijn, is te vinden op en.wikipedia.org/wiki/List-of-deaths-on-eight-thousands. Ook zijn er misdaden gepleegd. Sommige bergbeklimmers melden levensbedreigende diefstallen en fraude met betrekking tot de verkoop van zuurstofflessen. Michael Kodas heeft de misdaden in de kaart gebracht en schreef in zijn boek High crimes over onesthische gidsen, onbetrouwbare sherpa's, prostitutie en gokken. (3) Het afval, zoals verpakkingen, ontlasting, enz., dat door de bergbeklimmers gedumpt wordt, vormt een bedreiging voor het milieu en bederft de natuurschoonheid van de hoogste berg. Sir Edmund Hillary (1919-2008), een Nieuw-Zeelandse avonturiër, bergbeklimmer, ontdekkingsreiziger, diplomaat en publicist, en de Nepalese sherpa, Tenzing Norgay (1914-1986), waren de eersten die op 29 mei 1953 de top van de Mount Everest hadden bedwongen.   

Wist u dat...de kat Oscar ruikt of de dood langs komt?

Al zou u nauwelijks geloven als u ervan hoort dat een kat kan ruiken of de dood langs komt. Het gezaghebbende medisch-wetenschappelijke tijdschrift The New England Journal of Medicine had een opzienbarende verhaal gepubliceerd over de bijzondere kat Oscar genaamd. Wanneer kat Oscar zich te slapen legde op het bed van een van de doodzieke bewoners van het Steer House verpleeghuis in het Amerikaanse Providence, Rhode Island, belde de verpleging de familie om afscheid te komen nemen. Meestal sterft de zieke dan binnen twee uur. De kater Oscar kwam als klein zwerfkatje in het verpleegtehuis. Al snel merkten verplegers en artsen dat Oscar een fijne neus had voor stervenden. Hij bleef soms een half uur voor een deur zitten voor hij met de verplegers mee naar binnen kon slippen. Sprong op bed, rook nog eens goed, rolde wat rond en legde zich te slapen. Zeker 25 keer had hij zo de spoedige dood van mensen die al terminaal waren aangekondigd. Het waren mensen van wie moeilijk te zeggen was of ze vandaag, morgen of over een paar dagen zouden sterven. (4)


De kat Oscar
Oscar maakte regelmatig een ronde door het huis en liep dan vaak bij de bewoners binnen. Vaak snuffelde hij even nadrukkelijk rond, maar verliet dan toch weer de kamer. De verpleging wist dan vrijwel zeker dat de familie niet hoefde te worden opgetrommeld. Oscar was geëerd met een plaquette in de hal:"Voor Oscar de kat, voor zijn betrokken zorg voor de stervenden." 
In de uitzonderlijke publicatie, in de rubriek Perspective van het tijdschrift, staan doorgaans besprekingen van nieuwe ontwikkelingen in de geneeskunde, vaak naar aanleiding van een wetenschappelijk artikel dat in dezelfde week in het tijdschrift staat. Doorgaans zijn het artikelen met een hele lijst literatuurverwijzingen. De Perspective over Oscar bevat geen literatuurverwijzingen. Waren er dan niet eerder meldingen van huisdieren die de dood of desnoods ziekte voorspelden? Ziekten wel. Veel discussie was er eerder nog in neurologietijdschriften over het veronderstelde vermogen van speciaal getrainde honden om een aanval bij hun aan epilepsie lijdende baas te kunnen voorspellen. De conclusie is dat epilepsiehonden niet beter zijn dan het toeval. Ze slaan ook erg vaak aan als de baas even later geen epilepsie-aanval krijgt. Er waren el aanwijzigingen dat de bazen minder toevallen krijgen met de epilepsiehond in de buurt. Zouden de verpleeghuisbewoners merken dat Oscar zich op hun bed nestelt? En dat het dus hun tijd is. (4)

Wist u dat...Guns N' Roses leadgitarist Ron 'Bumblefoot' Thal het Israëlische volkslied zong?

De populaire Amerikaanse hardrockband uit de jaren tachtig, Guns N' Roses, trad voor zo'n tienduizend fans op tijdens een openluchtconcert in Tel Aviv, Israël. Het was negentien jaar geleden dat ze hun laatste optreden in Israël gaven. Leadzanger Axl Rose (50), het laatst overgebleven lid van de oorspronkelijke band, zei:"Ik ben blij dat ik hier weer ben." De rockgroep lapte niet alleen de oproep van pro-Palestijnse actiegroepen om Israël te boycotten aan zijn laars, maar ging er met extra veel enthousiasme tegenin! Leadguitarist Ron 'Bumblefoot' Thal, een Jood die eigenlijk Ronald Jay Blumenthal heet, speelde solo het Israëlische volkslied, HaTikva (de hoop), terwijl het Israëlische publiek enthousiast meezong. (5) 


Guns N' Roses leadguitarist Ron 'Bumblefoot' Thal
Ron 'Bumblefoot' Thal bezoekt de Klaagmuur in
Jeruzalem
Op een gegeven moment trok leadzanger Axl Rose andere kleren aan en wandelde het podium op in een T-shirt met de opdruk: 'GUNS 'N MOSES' en een Davidsster! (5) Ron 'Bumblefoot' Thal die in New York was geboren, vertelde dat Gene Simmons (van de rockband KISS) zijn grote voorbeeld was. Geinspireerd door KISS besloot hij op z'n zesjarige leeftijd gitaar te spelen. Thal zegt dat zijn vroegste muzikale doel was om "als Gene Simmons" te spelen en om een KISS versie van Beatlemania te doen. (6) Zijn grote voorbeeld Gene Simmons is ook van Joods afkomst. De ware naam van Gene Simmons is Chaim Weitz. Gene Simmons was in Israël geboren en emigreerde met zijn moeder naar de Verenigde Staten. Zijn moeder en haar broer waren de overlevenden van de Shoa (Holocaust). Als kind was Gene Simmons in de Tora onderwezen. Of Ron 'Bumblefoot' Thal ook als kind in de Tora was onderwezen, is niet bekend. Hoe Ron aan de naam Bumblefoot komt, heeft hij deze naam blijkbaar opgedaan, toen hij zijn vrouw hielp met het oefenen voor haar examen dierenarts. Bumblefoot is de Engelse naam voor een bacteriële infectie bij vogels. (6) 

Wist u dat...Israëlische stewardessen tot de mooiste meisjes uitgeroepen werden?

Het lijkt wel dat er missverkiezingen worden gehouden. Het Israëlische dagblad Jediot Ahronot kopte en schreef verder:"Eindelijk staat nu zwart op wit geschreven wat we allang wisten: de Israëlische stewardessen zijn het mooist!" (5)


Israëlische stewardess
De internationale World Air Hostesses Association publiceerde de toptien-lijst van vliegmaatschappijen. De stewardessen van El Al werden uitgeroepen tot de mooiste meisjes op de voet gevolgd door Aerolineas Argentinas, Shenzhen Airlines (China) en Qatar Airways. Onder de eerste bevinden zich ook een paar Europese maatschappijen zoals Air France/KLM. (5) Het Israëlische dagblad is vol lof over de missverkiezing en spreekt nu al over 'hemelse schoonheid'. 

De Israëlische luchtvaartmaatschappij El Al airlines werd opgericht eind 1948, vlak na de stichting van de Joodse Staat Israël. Vroeger was El Al staatseigendom. Sinds 1 januari 2005 is El Al geprivatiseerd en tegenwoordig een prive-bedrijf. De Israëlische luchtvaartmaatschappij heeft een vloot van ongeveer 40 vliegtuigen. El Al staat zeer bekend om haar uitgebreide en strenge veiligheidscontroles op passagiers en vliegtuigen. Op elke vlucht, zowel binnenlands als internationaal, zijn minstens 4 ex-militairen van het IDF aanwezig, verspreid op strategische plaatsen, zoals nooduitgangen, of dichtbij cockpitdeuren, om een eventuele kaping te verijdelen. Dit is ook één van de redenen waarom een ticket bij El Al relatief duurder is dan bij concurrende maatschappijen. Wist u dat op elk vliegtuig van de Israëlische luchtvaartmaatschappij een antiraket-systeem is geplaatst, dat grond-luchtraketten van koers kan laten veranderen? Dergelijke systemen kosten zo'n 38 miljoen per stuk! (7)

Het El Al vliegtuig geland in Parijs in 1949
El Al-stewardessen: Hemelse schoonheden 
Een vleugel van El Al Boeïng
El Al: het is niet zomaar een luchtvaartmaatschappij.
Het is Israël!
El Al biedt in principe alleen kosjere in-flightmaaltijden en vervoert geen passagiers op de Sabbat en Joodse religieuze feestdagen. 

Om Sions wil zal ik niet zwijgen. God zegene u.

                                                                                    Paul Parker

Het auteursrecht van dit artikel ligt bij de blogger. Zonder toestemming van blogger Paul zijn vermeningvuldiging, eigen gebruik en publicatie in een ander blog of website verboden.

Bronnen en referenties:

(1) NOS op 3: Merkel weet niet waar Berlijn ligt. 24-05-2012
(2) Israel Today; Israëliër redt bergbeklimmer. 27-08-2012
(3) en.wikipedia.org/wiki/Mount Everest
(4) The New England Journal of Medicine
(5) Israel Today nr. 64. September 2012
(6) en.wikipedia.org/wiki/Bumblefoot
(7) nl.wikipedia.org/wiki/El Al

Geen opmerkingen: