dinsdag 18 september 2012

Nieuws Israël september 2012. Deel 2


Vervolg van deel 1:

Maandag 17 september 2012: Israëlische president Shimon Peres wenst Israël een gelukkig nieuwjaar

Ter gelegenheid van het Joodse Nieuwjaar Rosh HaShana, het begin van het jaar 5773, dat op 17 en 18 september wordt gevierd, heeft de Israëlische president Shimon Peres gelukwensen overgebracht aan alle Joden in Israël en in de Diaspora over de hele wereld. De onderstaand videoclip is Spaans ondertiteld, terwijl de Israëlische president Hebreeuws spreekt.



Bron videoclip: United with Israel

Dinsdag 18 september 2012: Experts: Israël kan bij oorlog 170.000 raketten verwachten

Het Israëlische Thuisfrontcommando bereidt zich er op voor dat indien door een Israëlische aanval op de Iraanse kernreactors een regionale oorlog uitbreekt, kunnen volgens een schatting van Israëlische veiligheidsexperts meer dan 170.000 raketten uit de Arabische landen op Israël worden afgevuurd. Volgens verschillende militaire bronnen wordt aangenomen dat Syrië ongeveer 100.000 raketten gereed heeft om af te vuren, Hezbollah in Libanon 60.000, Hamas in de Gazastrook 12000 en Iran beschikt over ongeveer 500 ballistische raketten en tevens nauwkeuriger Shahab raketten.


De Israëlische woordvoerder van het IDF herhaalde meermalen dat Israëls afweersystemen zijn voorbereid op een massale raketaanval. Israël beschikt over het afweersysteem 'Iron Dome' (ijzeren schild) en binnenkort over een ander systeem, genaamd David Slinger of 'Magic Wand'

De raketten waarover Hezbollah beschikt, hebben een wijdreikte en kunnen Haifa bereiken. Enkele duizenden raketten zouden Tel Aviv en Jeruzalem kunnen bereiken, een paar honderd zelfs de woestijnstad BeerSheva. Ook wordt verwacht dat enkele honderden raketten een navigatiesysteem hebben en daarmee op een specifiek doel in Israël kunnen worden gericht. De Syrische raketten hebben een bereik van slechts 50 kilometer, maar 2000 raketten kunnen op die manier Israëls grote steden in het nauwkeurigst trefffen. Vanuit de Gazastrook kunnen Qassam- of Gradraketten een strook van 25 kilometer in het zuiden van Israël treffen. Maar zorgelijker zijn de Shahab raketten uit Iran. Dit zijn ballistische raketten met een bereik van 1300 km en een nauwkeurigheid van 2500 meter. Dergelijke raketten hebben ongeveer tien minuten nodig om hun doelen in Israël te bereiken. Dit geeft de bevolking meer tijd om zich in veiligheid te brengen, zodra Israëls raketafweersysteem de raketten ontdekt. 


Militaire parade in Teheran: demonstratie Shahab raket
De reikwijdte van Shahabraketten
Bij aanvallen uit de Gazastrook liggen tussen het alarmsignaal en de inslag slechts een paar seconden. Volgens onderzoeken door het Thuisfrontcommando zullen in een dergelijke raketoorlog ruim 500 Israëliërs hun leven verliezen. In de Israëlische media wordt gediscussieerd over het werkelijke dodenaantal. Bovendien wordt grote economische schade gevreesd, omdat mensen niet naar hun werk zullen gaan en kinderen niet naar school gaan. "Zonder de afweersystemen zou onze situatie rampzalig zijn,"zei Uzi Rubin, die verantwoordelijk was voor Israëls raketafweersysteem 'Arrow' (Pijl). Bron: Israel Today headlines 18-09-2012

Dinsdag 18 september 2012: Mitt Romney: De Palestijnen willen geen vrede

"De Palestijnen zijn niet geinteresseerd in een vredesakkoord met Israël." Dat heeft de Amerikaanse presidentskandidaat Mitt Romney gezegd op een bijeenkomst van rijke geldschieters afgelopen mei. Het filmpje was opgenomen met een verborgen camera en verscheen op de website van het Amerikaanse linkse tijdschrift Mother Jones dat gisteren al uitlekte met geheime opnames waarin Romney zich neerbuigend uitliet over de 'slachtoffersmentaliteit van de Democratische kiezers.' Het filmpje is in de onderstaande videoclip te zien.



Volgens de Republikein heeft het geen zin om druk uit te oefenen op Israël voor een vredesakkoord met de Palestijnen, want de Palestijnen willen geen vrede. Het zou het domste idee  in de wereld zijn om druk uit te oefenen op Israël om concessies te doen om vrede in het Midden-Oosten te bereiken. Dat stelde Romney. De kans dat Joden en moslims de strijdbijl begraven, is volgens hem uitermate zeer klein. "Je hoopt op een vorm van stabiliteit, maar moet uiteindelijk erkennen dat het probleem nooit opgelost zal worden en je leert ermee leven."


Mitt Romney: De Palestijnen willen geen vrede
Het standpunt van de Amerikaanse presidentskandidaat Mitt Romney verschilt weinig van hoe Republikeinen denken over het vredesproces in het Midden-Oosten. Romney's uitspraak heeft de woede van de Palestijnen over de hals gehaald. "Niemand heeft meer te winnen door een vrede met Israël dan de Palestijnen en niemand verliest meer door de afwezigheid van vrede dan de Palestijnen,"aldus de Palestijnse onderhandelaar Saeb Erekat in een reactie op de uitspraak van Romney. "Alleen degenen die de Israëlische bezetting willen handhaven, zullen beweren dat de Palestijnen geen belangstelling hebben voor vrede,"zei de Palestijnse onderhandelaar verder. Mitt Romney baarde in juli al opzien met zijn stevige uitspraken over het Midden-Oosten. Hij zei open te staan voor het idee de Amerikaanse ambassade in Israël te verplaatsen van Tel Aviv naar Jeruzalem, dat hij de hoofdstad van Israël noemde. Bron: HLN België, De Telegraaf 18-09-2012

Dinsdag 18 september 2012: Khamenei:"Zionisten verantwoordelijk voor anti-islam film"

De hoogste religieuze leider van Iran, groot-ayatollah Ali Khamenei, heeft 'zionisten' verantwoordelijk gesteld voor de omstreden anti-islamitische videofilm "Innocence of muslims", die heeft geleid tot een aantal dagen van heftige protesten in de islamitische wereld. Nadat er in Iran massale protesten tegen de videofilm waren, waarschuwde Khamenei de wereld voor een 'islamofobe politiek van arrogante machten en zionisten,'meldden de Iraanse media.


Groot-ayatollah Ali Khamenei:'zionisten zijn
woordelijk voor de anti-islam film'
 
Map wereldwijde protesten tegen de film
Voor de Zwitserse ambassade in Teheran kwam het ook tot massale protesten. De Zwitsers behartigen de belangen van de Verenigde Staten. De demonstranten riepen 'Dood aan Amerika' en 'Dood aan Israël', en riepen de Verenigde Naties op om actie te ondernemen tegen de vertoning van de controversiële videofilm. 

Scenes uit de videofilm Innocence of muslims
De film die in Amerika is gemaakt, was aanleiding voor gewelddadige protesten in de islamitische wereld. In Libanon protesteerden honderdduizenden aanhangers van Hezbollah tegen de videofilm. Ook leidde deze videofilm 'Innocence of muslims' tot aanvallen op Amerikaanse diplomatieke posten. In Libië kwamen de Amerikaanse ambassadeur Chris Stevens en zijn drie medewerkers bij die aanvallen op 'n gewelddadige wijze om het leven. De film werd in augustus 2011 opgenomen in zuid-Californië. Een Engelse versie van deze film ging op 30 juni 2012 in première in een klein theater in Los Angeles en werd op 1 juli 2012 door iemand met de naam "Sambacile" via het internet verspreid. In het begin van september 2012 werd een in het Arabisch nagesynchroniseerde versie van 'Innocence of muslims' op het internet geplaatst. Dit was het startsein voor de wereldwijde protesten. Aanvankelijk was de identiteit van de filmmaker niet bekend. Hij had gebruik gemaakt van het pseudoniem Sam Bacile en Sam Basselley. Op 13 september 2012 werd hij door het Amerikaanse persbureau Associated Press geïdentificeerd als Nakoula Bassseley Nakoula van Egyptische afkomst. In een interview met de Wall Street Journal noemde Nakoula de film een "politieke poging om de aandacht te vestigen op de hypocrisie van de islam." Volgens een van de productiemedewerkers wordt Mohammed in het filmscript niet genoemd. Wel wordt Mohammed in de film neergezet als een pedofiel en moordenaar.  Bron: Israel Today headlines 18-09-2012, Wikipedia

Woensdag 19 september 2012: Sterke export stuwt economie Israël

De Israëlische economie is in het tweede kwartaal harder gegroeid dan eerder werd gedacht, vooral dankzij een veel sterkere exporttoename. Dat blijkt uit herziene cijfers van het Israëlische bureau voor de statistiek die woensdag werden gepubliceerd. De Israëlische economie groeide op jaarbasis met 3,4 %, tegen een eerder gemelde groei van 3,2 %. De vooruitgang in het eerste kwartaal werd opwaarts bijgesteld tot 3.1 %. Hier werd eerder een groei van 2,8 % gemeld. De Israëlische export steeg in het tweede kwartaal met ruim 23 %. Dat is ruim twee keer zo sterk als eerder werd gedacht. De export is goed voor ruim 40 % van de Israëlische economie. Ruim een derde van de export gaat naar Europa en een kwart naar de Verenigde Staten. Belangrijke exportproducten zijn onder meer diamanten en medicijnen. Het statistiekbureau voorspelt voor heel 2012 een groei van de Israëlische economie met 3,5 %. In 2011 was dit nog 4,6 %. Om de economie te stimuleren heeft de Israëlische Centrale Bank de rente sinds vorig jaar met een vol procentpunt verlaagd tot 2,25 %. Bron: De Telegraaf actueel financieel nieuws 19-09-2012

Woensdag 19 september 2012: Onverwachte grootste legeroefening in noordelijk Israël

Het Israëlische leger is woensdag begonnen aan zijn grootste militaire oefening sinds jaren. De Israëlische stafchef Benny Gantz heeft verrassend genoeg het startsein gegeven voor een grote legeroefening, waarbij de paraatheid van de krijgsmacht wordt getest. Volgens een woordvoerder van het IDF betreft het een geplande routineoefening, maar andere legerfunctionarissen spreken van een buitengewone oefening, gezien de omvang en het aantal hoge officieren, dat erbij betrokken is. Aan de oefening die woensdagochtend is begonnen, nemen tienduizenden militairen deel van zowel de land- als de luchtmacht. 


Legeroefening 
Israëlische luchtmacht
Israëlische vrouwelijke reservisten van het IDF
Logo IDF (Israel Defence Force)
Reservisten werden in de vroege ochtenduren per SMS opgeroepen om onmiddelijk naar hun eenheden te rijden. De grootschalige oefening heeft plaats in het noorden en midden van Israël en in de aan Syrië grenzende Golan Hoogvlakte.  De Israëlische IDF-woordvoerder vertelde de media dat de Israëlische militaire staf de alertheid van afzonderlijke eenheden en van reservisten wilde testen. De oefening simuleert een onverwachte aanval op de Golan Hoogvlakte, waarna alle operationele eenheden werden opgeroepen voor de oorlog. 

De oefening kan in verband worden gebracht met de spanningen tussen Israël en Iran en met de burgeroorlog in Syrië. In Israël wordt hard gedacht over de mogelijkheid om Iran aan te vallen, vanwege het nucleaire programma van dat land. Wat Syrië betreft, is Israël bang dat chemische wapens en raketten van dat land in handen zouden vallen van losgeslagen rebellen. De legerwoordvoerder wees er herhaaldelijk op dat deze oefening enige tijd geleden was gepland en er daarom geen reden is voor paniek. Toch beschouwt de publieke opinie de oefening als voorbereiding op een mogelijke oorlog in het Midden-Oosten. Maandag zei de voormalige Amerikaanse ambassadeur in Israël, Martin Indic (zelf een Jood) dat hij binnen een paar maanden een oorlog tussen de Verenigde Staten en Iran voorziet. "Ik vrees voor een oorlog in het jaar 2013,"verklaarde Indic in een televisie-interview met CBS. Indic wordt al jaren beschouwd als serieuze Midden-Oosten expert met goede relaties met de Israëlische regering. In de Israëlische media kregen zijn uitspraken grote krantekoppen. Bron: Israel Today headlines, NU.nl 19-09-2012

Donderdag 20 september 2012: Oefening IDF goed verlopen

De onaangekondigde oefening die de IDF gisteren op de Golan Hoogvlakte hield, is helemaal goed verlopen. Gevechtstroepen, waaronder het artillerie korps, zijn gereed om een groot gevecht aan te gaan. Granaten en raketten werden afgeschoten op een gesimuleerde Syrische plek als onderdeel van de grootschalige oefening. Reguliere soldaten en reservisten kregen in de vroege ochtenduren van woensdag onverwacht SMS-bericht om op te komen draven. Zo was het verrassingselement nog groter en kon de paraatheid van de Israëlische troepen getest worden.


Israëlische soldaten nemen deel aan de oefening 
Infanteristen in de Golan Hoogvlakte
Er werd geen zware artillerie ingezet om de rust van de bewoners op de Golan Hoogvlakte niet te verstoren en hun leven niet te veel te ontwrichten. Wel werden observatie- en radarsystemen getest, die heel diep in Syrië doelen kunnen lokaliseren. Een week geleden heeft de Galilea Divisie nog een grote troepenmacht verzameld langs de grens met Libanon als oefening. Hoewel de training van gisteren ruim van tevoren gepland was, houdt de IDF wel rekening met een mogelijke escalatie in Syrië wat mogelijk tot een oorlog met Israël kan leiden. De oefening was de grootste op de Golan Hoogtevlakte sinds vele jaren. Bron: Nieuws-uitgelicht-infonu/laastste nieuws Israël, Ynetnews/IDF 20-09-2012

Donderdag 20 september 2012: Joodse inwoners in Judea en Samaria opgetogen over uitspraken Mitt Romney

Naar aanleiding van de door het Amerikaanse linkse tijdschrift Mother Jones gemaakte video-opname die in het geheim was gefilmd tijdens een toespraak van de Amerikaanse presidentskandidaat Mitt Romney, waarin hij een Palestijnse staat naast Israël afwijst, hebben Joodse inwoners van Judea en Samaria verheugd gereageerd. Ook andere rechtse Israëliërs juichen de stevige uitspraak van Romney toe. Dani Dayan, voorzitter van de Raad van Joodse gemeenschappen in Yesha, zegt dat Romney de realiteit goed onder ogen ziet. Steeds meer mensen over de hele wereld geven toe dat de 20 jaar oude Olso-akkoorden een mislukking zijn geworden. Yariv Oppenheimer van de uiterst linkse beweging Vrede Nu zegt dat Romney rechts Israël vertegenwoordigt die 'probeert het Israëlisch-Palestijns conflict van de internationale agenda af te halen.' Volgens hem is er een duidelijke band tussen Romney en Netanyahu die de steun van de Evangelische christenen in de Verenigde Staten. Yariv Oppenheimer heeft liever Barack Obama als Amerikaanse president, ook al heeft deze fouten gemaakt in diplomatie. Barack Obama is niet erg pro-Israëlisch en zijn beleid ten aanzien van Israël is omstreden. Bron: Jerusalem Post, Nieuws-uitgelicht-infonu/laatste nieuws Israël 20-09-2012 

Donderdag 20 september 2012: Kredietbeoordelaar Moody's positief over Israëlische economie

Een goed nieuws voor het Joodse volk en de Israëlische staatsburgers, zowel Joods als Arabisch. Nadat Israël deze zomer bezoek kreeg van diverse kredietbeoordelaars, heeft het Amerikaanse bureau Moody's nu zijn beoordeling bekend gemaakt, die zoals verwacht positief was voor Israël. Het bureau omschrijft de Israëlische economie als sterk. Het land was in staat om economische moeilijke tijden te doorstaan, zoals in 2008/2009 en de huidige crisis. De Israëlische minister van Financiën, Yuval STeinitz was erg blij met de positieve beoordeling. de economen van Moody's wijzen op het bruto binnenlands product van Israël dat 120.000 shekels (ongeveer 25.000 euro) per hoofd bedraagt. Ook de kredietrating blijft op het hoog niveau A1, de hoogste score binnen de klasse. 


Logo Amerikaanse kredietbeoordelaar Moody's 
De kredietrating wordt beïnvloed door vier factoren: financiële draagkracht, institutionele sterkte (er was met name waardering voor de Bank van Israël en het werk van het ministerie van Financiën), de huidige positie van de bancaire en financiële systeem, alsmede de kwetsbaarheid voor risico's. In de eerste drie categorieën stond Israël er heel goed ervoor, bij het laatste waren er echter problemen. Moody's beoordeelde de ontbinding van de Israëlische regering van nationale eenheid als kritisch, omdat hierdoor naar hun mening verdere hervormingen en vredesonderhandelingen met de Palestijnen zouden worden vertraagd, wat op zijn beurt de economische risico's zou vergroten. Bron: Israel Today headlines 20-09-2012

Vrijdag 21 september 2012: CNN verwijderd van de Israëlische kabel

Israël en de Amerikaanse nieuwszender CNN hebben wat meningsverschillen gehad tijdens de eerste jaren van de laatste Palestijnse opstand, ook als Intifada bekend, toen het wereldwijde nieuwsnetwerk herhaaldelijk openlijk bevooroordeelde berichten uitzond. Maar CNN ging door en zijn Engelstalige nieuws werd veel bekeken in de Joodse Staat. Dat gaat binnenkort veranderen. De Israëlische satelliet kabelmaatschappij YES heeft bekend gemaakt dat het vanaf 31 december 2012 niet langer CNN uitzendt wegens de hoge licentiekosten en de lage waarderingscijfers van de Israëlische kijkers. 


Amerikaanse nieuwsnetwerk CNN
Andere Israëlische kabelmaatschappij HOT heeft CNN vorig jaar al geschrapt na een soortgelijk geschil over contractprijzen. Evenals in de Verenigde Staten en Europa scoren nieuwsnetwerken zoals FOX News, Sky News en de BBC regelmatig hoger bij de Israëlische kijkers dan CNN. En dat ondanks dat de Israëliërs extra moeten betalen voor Fox als een 'premium'-kanaal, terwijl CNN werd aangeboden in de basis-kabelpakketten. Bron: Israel Today headlines 21-09-2012

vrijdag 21 september 2012: Terroristen gedood bij grensincident Israël, een grote aanslag verijdeld

De Israëlische militairen hebben vrijdag bij de zuidelijke grens met Egypte gevochten met gewapende infiltranten die afkomstig waren uit de Sinaïwoestijn. Drie terroristen die het vuur hadden geopend op soldaten van het Artillerie Korps die de arbeiders bij het veiligheidshek beschermden, zijn door leden van het Caracal Bataljon van de IDF die kwamen toesnellen, gedood tijdens een groot vuurgevecht. Het grensincident gebeurde bij uitkijkpost Carmit in het Har Harifgebied in de regio Ramat Negev, waar nog aan een veiligheidshek wordt gewerkt. Volgens een legerwoordvoerder heeft een terroristische cel geprobeerd Israël binnen te dringen. De woordvoerder zei dat uit de grote hoeveelheid buitgemaakte wapens blijkt dat waarschijnlijk een grote aanslag is voorkomen. De infiltranten zouden van plan zijn geweest een groot bloedbad aan te richten in Israël. De terroristen droegen gordels met explosieven en hadden RPD machine gun, een raketgranaat, kalashnikov geweren, munitie en granaten bij zich. Voordat de terroristen gedood werden, ontplofde één van de explosieven. 

1 Israëlische soldaat kwam tijdens het vuurgevecht om en een ander soldaat raakte gewond. De soldaat werd gedood voordat de terroristen om het leven werden gebracht. De dode soldaat is Netanel Yahalomi en 20 jaar oud. Hij had postum de rang van korporaal gekregen. Bron: De Telegraaf, Nieuws-uitgelicht-infonu/laatste nieuws Israël, Ynetnews, Jerusalem Post, Israel National News, IDF 21-09-2012

Meer nieuws volgt 

Om Sions wil zal ik niet zwijgen. God zegene u.

                                                                                   Paul Parker

Het auteursrecht van dit artikel ligt bij de blogger en de genoemde nieuwsbronnen. Zonder toestemming van blogger Paul zijn vermenigvuldiging, eigen gebruik en publicatie in een ander blog of website verboden.

Geen opmerkingen: