zondag 19 februari 2012

Het ski-ongeluk van prins Johan Friso
Ski-ongeluk prins Johan Friso

Op vrijdag 17 februari 2012 kwam prins Johan Friso, de zoon van koningin Beatrix, rond 12.50 uur bij Utzen-Zugertobel op skiroute 48, tijdens een wintersportvakantie in het Oostenrijkse Lech, in een lawine terecht. Hij werd onder de lawine bedolven. Na twintig minuten werd prins Johan Friso in kritieke toestand onder de sneeuw vandaan gehaald. Hij werd ter plekke gereanimeerd en vervolgens naar de intensive care van het ziekenhuis in Innsbruck gebracht. De prins bevond zich buiten het zogenaamd vrije skigebied, buiten de piste, terwijl er een lawinegevaar was.


Prins Johan Friso
Prins Friso ligt nog steeds op de intensive care van het ziekenhuis in Innsbruck. Zijn toestand wordt nog steeds omschreven als stabiel, maar volgens de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) is hij nog niet buiten gevaar. Verder deelde de RVD mede dat prins Friso een rustige en stabiele nacht had gehad. Volgens de artsen is sinds vrijdag geen verandering opgetreden in de situatie van de prins, die op de intensive care van het ziekenhuis ligt. (1) Prins Friso wordt in elk geval nog enkele dagen na het ongeval bij een lage temperatuur in kunstmatige slaap gehouden. Een prognose is mogelijk tegen het einde van de week meer duidelijk over de gevolgen van het ernstige ski-ongeval van vrijdag in Lech. (2)


Koningin Beatrix is zwaar aangeslagen. "Ze waren in het zwart gekleed, zagen er zwaar aangeslagen uit en liepen elkaar ondersteunend en met zonnebrillen op naar binnen,"vertelde een reporter. (1)


Koningin Beatrix en prinses Mabel
"Heel Nederland leeft zeer mee met de koninklijke familie,"liet de Nederlandse premier Mark Rutte weten aan koningin Beatrix. Volgens Rutte wordt Johan Friso behandeld door de beste artsen. "Oostenrijk heeft een heel goede medische zorg, waar veel vertrouwen in is,"zei de premier. (1)
Politiek Den Haag reageerde geschokt op het ongeluk van prins Friso. De voorzitters van de Eerste en Tweede Kamers leven intens mee met de koningin, prinses Mabel en haar kinderen en de overige leden van de koninklijke familie, verklaren ze gezamenlijk. (1) "Ik ben geschrokken van de berichtgeving over prins Friso en leef intens mee met de koninklijke familie,"zei VVD-fractievoorzitter Blok. "In de hoop dat zijn situatie snel verbetert, wens ik namens mijn fractie zijn gezin en de koninklijke familie veel sterkte toe in deze onzekere periode,"liet de D'66 partijleider Alexander Pechtold weten. Ook Job Cohen zei:"Ik ben geschokt door het bericht over het ski-ongeluk van prins Johan Friso. Wij wensen prinses Mabel, kinderen, koningin Beatrix en de overige leden van de koninklijke familie heel veel sterkte toe in deze onzekere periode." (1)


Persconferentie Lech


De burgemeester van Lech heeft tijdens een persconferentie gezegd dat een skileraar die tevens lid is van de bergreddingdienst, meteen na het ontstaan van de lawine reddingsteam heeft gealarmeerd. De burgemeester verklaarde dat het reddingsteam uitstekend werk heeft geleverd. De skileraar maakte geen deel uit van de groep, waarmee prins Johan Friso op pad was gegaan. Tijdens de persconferentie wordt er ook meer bekend gemaakt over de identiteit van de begeleider van prins Johan Friso. Dat blijkt een 42 jarige man uit Lech te zijn, wiens identiteit niet bekend wordt gemaakt. Hij zal nog worden verhoord door de politie, iets dat standaard bij dit soort ongelukken. (1)


Verzoek prins Willem-Alexander aan de pers


Willem-Alexander heeft zich tegen journalisten kort uitgelaten over zijn broer Johan Friso. "We weten niets,"zei hij. Voor verdere informatie verwees hij naar de Rijksvoorlichtingsdienst. Hij bedankte de mensen in het Duits voor hun medeleven en zei te hopen dat de familie verder met rust wordt gelaten. (1)


De mediabelangstelling voor het ski-ongeluk van prins Johan Friso is echter zo groot dat er ongeveer 300 aanvragen voor interviews zijn binnengekomen, onder meer uit de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Duitsland en natuurlijk Nederland. In Lech is een mediacentrum ingericht, berichtte de NOS. De RVD gaat niet in op speculaties en berichten over de toestand van prins Johan Friso in Nederlandse en Oostenrijkse media, over bijvoorbeeld een spoedoperatie die zou zijn uitgevoerd. (2)


Het onwaardige gedrag van het NRC Handelsblad


Het gerennomeerde NRC Handelsblad is de laatste tijd zwaar onder vuur genomen vanwege het voorpagina-artikel dat op zaterdag 18 februari 2012 in de krant verscheen. De journalist en redacteur Jannetje Koelewijn schreef het verhaal op basis van een gesprek dat haar man, een nanochirurg met een arts had. Het stel was in Oostenrijk. Toen ze vernamen van het ski-ongeluk van Johan Friso, snelden ze toe naar het ziekenhuis in Innsbruck om informatie te winnen over de toestand van de prins. Volgens een woordvoerder van het ziekenhuis was het verhaal grotendeels niet correct. Meteen barstte alle kritiek op het NRC Handelsblad los. De hoofdredacteur Peter Vandermeer moest zijn verantwoording afleggen voor het artikel en dat kwam hem op veel boze reacties van lezers te staan. (1) "NRC vertoont hierdoor trekjes van de Telegraaf,"klonk een verontwaardigde reactie. (1) De andere reacties waren:"Pagina's vol non-nieuws. En nog ongepast ook. Treurig allemaal, maar helaas wel te verwachten van wat NRC Handelsblad is geworden", "Respect verdienje door prive prive te laten. Dit is respectloos en riooljournalisten waardig." (1) Inderdaad heeft NRC Handelsblad respectloos gehandeld. Ook glijdt deze krant af naar de riooljournalistiek wat eigenlijk niet thuishoort. Velen vragen zich af of het gerennomeerde NRC Handelsblad in de voetsporen van de Telegraaf treedt. 


Bovendien heeft Kees Tulleken, de echtgenoot van NRC-journaliste Jannetje Koelewijn, de eed verbroken dat hij als arts nooit aan anderen mag vertellen. Alle artsen hebben hun zwijgplicht wat patiënten betreft. In een interview met BNR nieuwsradio gaf neurochirurg Kees Tulleken toe dat hij de medische informatie over prins Johan Friso bewust heeft verspreid, omdat hij dacht dat deze informatie "de zaak ten goede zou komen." (1) Jannetje Koelewijn schreef onder meer dat Johan Friso "geen schedelbasisfractuur" had. "Ik wilde mythevorming voorkomen,"beweerde ze. Als lezer hoeft u geen geloof hechten aan haar verklaring. We weten dat ze fatsoenregels heeft overtreden. Op zondag 19 februari verspreidde de journaliste weer geruchten over de toestand van prins Johan Friso. De Bijbel zegt heel duidelijk:


"Gij zult onder uw volksgenoten niet als een lasteraar rondgaan."
Leviticus 19:16


Laat dit een waarschuwing zijn voor de riooljournalisten! Inderdaad rijzen er steeds meer vragen bij het handelen van Jannetje Koelewijn, haar man en NRC Handelsblad. Volgens Ben Crul, arts en oud-hoofdredacteur van Medisch Contact heeft Kees Tulleken zijn medisch beroepsgeheim geschonden door informatie over prins Johan Friso naar buiten te brengen. In het vervelendste geval kan de Utrechtse arts zelfs worden vervolgd. (3) "Als de koninklijke familie Tulleken aanklaagt, dan gaat hij het moeilijk krijgen bij de tuchtrechter,"zegt Crul tegen de NOS. Via de sociale media kondigen veel mensen aan hun abonnement op NRC te gaan opzeggen. (3) Inmiddels is bekendgemaakt dat de NRC na het publiceren van een omstreden artikel over de gezondheidstoestand van prins Johan Friso zo'n 700 reacties heeft ontvangen. Het merendeel van de reacties is zeer negatief. Tot nu toe hadden 43 mensen hun abonnement opgezegd vanwege de publicatie. Dat heeft uitgever Hans Nijenhuis afgelopen maandagavond gemeld. (7)


Rol van premier Mark Rutte


Officieel heeft de Nederlandse premier Mark Rutte geen rol in de situatie. In afwachting van de ontwikkelingen in de gezondheidstoestand van prins Johan Friso had de premier zijn geplande vakantie uitgesteld. Mark Rutte zou zaterdag al zijn vertrokken, maar stelde dat uit vanwege het ski-ongeluk met Johan Friso. De Rijksvoorlichtingsdienst laat weten dat Rutte 'gezien de laatste berichten over de gezondheidssituatie van prins Friso' nu dus alsnog enkele dagen op wintersportvakantie gaat. "Hij houdt nauw contact met de koninklijke familie en zal terugkeren naar Nederland, mochten de omstandigheden daar aanleiding toe geven,"aldus de RVD. De premier keert vrijdag of zaterdag weer terug. (4) 


Geen rol prins Johan Friso in de erfopvolging


De volledige naam van prins Johan Friso is Johan Friso Bernhard Christiaan David, prins van Oranje-Nassau, graaf van Oranje-Nassau, jonkheer van Amsberg, geboren te Utrecht op 25 september 1968. Hij is de tweede zoon van koningin Beatrix en prins Claus. Bij Koninklijk Besluit van 19 maart 2004, nr. 126, is bepaald dat Johan Friso het gebruik van de titel 'prins van Oranje-Nassau' als persoonsgebonden en niet erfelijke titel mag voortzetten, eveneens het predicaat 'Koninklijke Hoogheid'. (5) Voorts is besloten om prins Johan Friso en zijn afstamming voor zover zij daarvoor volgens de bestaande wettelijke regelingen in aanmerkingen komen, zowel in mannelijke als in vrouwelijke lijn, te verlenen de adellijke titel van graaf of gravin van Oranje-Nassau en het adellijke predicaat jonkheer of jonkvrouw van Amsberg, met geslachtsnaam "van Oranje-Nassau van Amsberg". (5) 


Op 24 april 2004 trouwde Johan Friso te Delft met Mabel Wisse Smit. Omdat er voor het huwelijk geen toestemming is gevraagd, verviel op dat moment zijn lidmaatschap van het koninklijke huis en daarvoor recht op troonopvolging voor hem en zijn afstammelingen. (5) Johan Friso verloor niet alleen zijn aanspraak op de troon maar ook zijn titel 'Prins der Nederlanden'. Verder mocht hij geen officiële functie meer bekleden. Het echtpaar heeft twee kinderen: 


Emma Luana Ninette Sophie (26 maart 2005)
Joanna Zaria Nicoline Milou (18 juni 2006)


Prins Johan Friso, prinses Mabel en hun twee kinderen
Dankbaarheid van de koninklijke familie


De koninklijke familie is zeer dankbaar voor alle steun, die ze kreeg na het ski-ongeluk van prins Johan Friso. Ook is de familie 'diep geroerd door alle steun en blijken van medeleven' na het ongeval. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst laten weten. (2)


Laatste nieuws


Afgelopen zaterdagavond was prinses Mabel met haar zus Nicoline en met prins Constantijn naar het ziekenhuis gegaan om haar man te bezoeken. Eerder op de dag ging ze op bezoek met koningin Beatrix. De RVD liet afgelopen zaterdag weten dat de artsen van Johan Friso willen dat er niet te veel mensen tegelijk op bezoek komen. De koninklijke familie besloot daarom in kleine groepjes de prins te bezoeken. (1) Ook ging prinses Mabel met kroonprins Willem-Alexander op bezoek bij Johan Friso in het ziekenhuis in Innsbruck. Na een kort bezoek verlieten ze het ziekenhuis. Ook bezocht de moeder van prinses Mabel haar schoonzoon Johan Friso in het ziekenhuis. (1)


Koningin Beatrix, prinses Mabel en haar jongste dochter Zaria waren in het ziekenhuis in Innsbruck. Ze gingen niet zoals de afgelopen dagen via de hoofdingang naar binnen, maar via de achterzijde van het ziekenhuis buiten het zicht van camera's. Gisteravond verzocht de koninklijke familie de media om de kinderen van Johan Friso niet meer te filmen en te fotograferen. (1) "De kinderen hebben het al moeilijk genoeg,"lichtte de RVD toe. (6) Helaas had kroonprins Willem-Alexander op maandagmorgen aanvaring met een AP-journalist. "Heb je dan geen enkel respect?"zou de kroonprins tegen de journalist hebben geroepen nadat hij met zijn kinderen het hotel verliet. (7) Zo brutaal waren alle aanwezige cameramensen geworden dat ze zich meteen op het tafereel hadden gestort, waardoor Willem-Alexander met zijn opmerking een averechtse effect bereikte. (7)  "We hebben de fotografen bij het hotel al eerder verzocht terughoudendheid te betrachten,"zei Marianne Wiltjer van de Rijksvoorlichtingsdienst. "De leden van de koninklijke familie moeten langs een haag van lichtflitsen, zodra ze een voet buiten de deur zetten." Eén fotograaf zou de kinderen zelfs tot op de skipiste zijn gevolgd. (7) Tot nu toe zijn er nog geen nieuwe bijzonderheden over de prins bekendgemaakt. (1)
Na het ski-ongeval van vrijdag heeft prins Johan Friso een derde nacht doorgebracht op de intensive care van het ziekenhuis in Innsbruck. (1)


De man met wie prins Johan Friso afgelopen vrijdag skiede, was maandag 20 februari door de politie in Lech ondervraagd. De Oostenrijkse politie kon verder niets zeggen over het inhoudelijk gesprek. Prins Johan Friso was afgelopen vrijdag met de eigenaar van Hotel Gasthof Post, Florian Moosbrugger, buiten de piste aan het skiën, toen hij onder de lawine bedolven werd. Moosbrugger belde de hulpdiensten. Hij bleef zelf ongedeerd doordat hij een speciale airbag droeg. Volgens de Oostenrijkse politie is het horen van een begeleider gebruikelijk na zo'n gebeurtenis als vrijdag. (1)


Nog een ander nieuws vanuit Nederland: De in opspraak geraakte neurochirurg Kees Tulleken, de echtgenoot van NRC-journaliste Jannetje Koelewijn, is op het matje geroepen door de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Dat bevestigt een woordvoerder van de inspectie maandag 20 februari. (7) Volgens de woordvoerder is er vandaag contact geweest met Tulleken en wordt er zo snel mogelijk een afspraak gemaakt. De IGZ wil hem spreken over de uitlatingen, die hij afgelopen zaterdag deed over de gezondheidstoestand van prins Johan Friso na zijn ski-ongeluk in Lech. "Er is in de media veel gezegd over de mogelijke schending van het beroepsgeheim. Wij willen dat checken bij de bron,"verklaarde IGZ-woordvoerder Wilbert Ranz. (7) Volgens collega's schond Kees Tulleken wel degelijk zijn beroepsgeheim door over de gezondheid van prins Johan Friso te praten. Ook heeft hij zelf toegegeven, toen hij in de volkskrant zei:"Natuurlijk wist ik dat ik een grens ovrschreed. Ik ben 71." De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) is namens het ministerie van Volksgezondheid 'de kwaliteitsbewaker van zorg, preventie en medische producten'. Het kan artsen stimuleren, motiveren, onder toezicht stellen, maar ook schorsen na geconstateerde misstanden. Volgens de woordvoerder van de inspectie is dat bij Kees Tulleken allemaal nog niet aan de orde. (7)


Oproep tot gebed


Beste lezers, hoewel de toestand van prins Johan Friso stabiel is, verkeert hij volgens de Oostenrijkse artsen nog in gevaar. Daarom doe ik een oproep aan u om te bidden voor prins Johan Friso. De komende dagen verkeert de koninklijke familie nog in onzekerheid over de zorgelijke toestand van prins Johan Friso. Bid ook voor de koninklijke familie opdat de Heer hen veel troots en kracht zal geven. We leven mee met de koninklijke familie. Als u geen gelovige bent, wens prins Johan Friso veel sterkte en beterschap toe. Bid ook dat de Here God de ogen van koningin Beatrix zal openen voor de gevolgen van haar deelname aan de Bilderbergclub. Dan zal ze de Bilderbergclub voorgoed verlaten opdat er rust voor haar en haar familie zal wederkeren. Uw reactie wordt uiteraard gewaardeerd. Kwetsende en beledigende reacties worden zonder pardon verwijderd. 


"Ik vermaan dan voor alle dingen, dat gedaan worden smekingen, gebeden, voorbiddingen, dankzeggingen, voor alle mensen; Voor koningen, en allen, die in hoogheid zijn; opdat wij een gerust en stil leven leiden mogen in alle godzaligheid en eerbaarheid."
I Timótheüs 2:1-2 (Statenvertaling)


Ook wens ik prinses Mabel, haar twee kinderen, koningin Beatrix en de andere leden van het koningshuis veel sterkte en Gods zegen in hun moeilijke tijden. Om Sions wil zal ik niet zwijgen. God zegene u.


                                                                         Paul
                                                  
                                                         
Bronnen en referenties:


(1) NOS nieuws
(2) AD.nl 19-02-2012
(3) Welingelichte kringen 19-02-2012
(4) Binnenland.nieuws 19-02-2012
(5) nl.wikipedia.org/wiki/prins Johan Friso
(6) Elsevier
(7) Volkskrant 20-02-2012

1 opmerking:

Marjet zei

Jesaja 57: 19 vrede vrede voor hem die verre, en voor hem die nabij is, zegt de HERE, en Ik zal hem genezen.
HEER laat Uw kinderen op staan en de rijen sluiten in gebed.
Laat Uw engelen hem bewaken en wilt U bij hem zijn al deze tijd totdat hij weer bijkomt. Wij spreken sozo uit over de prins, totale genezing van zijn hersencellen en iedere cel die een tekort aan zuurstof heeft gehad, in de NAAM VAN JEZUS.
Ook bidden wij voor zijn vrouw en kinderen, Heer troost hen en plant u de HOOP in hen, mag het gezaaid worden door de vele gebeden die hen voor Uw troon brengen, HEER mag Nederland zien dat U LEEFT!!!