vrijdag 24 februari 2012

Laatste nieuws Johan Friso


Ernstig hersenletsel opgelopen


Vandaag heeft het hoofd van het team van behandelend artsen van prins Johan Friso in het Landeskrankenhaus te Innsbruck medegedeeld dat prins Johan Friso een ernstig hersenletsel heeft opgelopen. Hij heeft een toelichting gegeven op de diagnose en prognose van de gezondheidstoestand van de prins. 
Hieronder volgt de door de Rijksvoorlichtingsdienst officieel vrijgegeven Nederlandse vertaling van de tekst van deze toelichting:


"Op 17 februari werd prins Friso iets voor 14:00 uur per traumahelikopter naar het academisch ziekenhuis in Innsbruck gebracht. De patiënt was kort daarvoor in Lech bedolven geraakt onder een lawine. De prins heeft ongeveer 25 minuten onder de sneeuw gelegen. In het academisch ziekenhuis van Innsbruck is de patiënt na een eerste behandeling op de spoedeisende hulp meteen naar de trauma-afdeling van de intensive care gebracht. Deze afdeling is erin gespecialiseerd om ernsitg gewonde lawinepatiënten met de grootst medische en technische zorg te behandelen. Het hoofd van deze afdeling is dr. Wolfgang Koller. Onze afdeling werd al voor aankomst van de patiënt op de hoogte gebracht. Hierdoor hebben we alle nodige voorbereidingen kunnen treffen. Prins Friso kwam in het ziekenhuis aan, terwijl hij gereanimeerd werd. Omdat hij gedurende langere tijd onder de sneeuw heeft gelegen, zijn hersenen onvoldoende voorzien van zuurstof. Met als gevolg een hartstilstand die ongeveer 50 minuten duurde. Gedurende deze hele periode moest de patiënt gereanimeerd worden. Een reanimatietijd van 50 minuten is erg lang. Wellicht zelfs te lang. Het was onze hoop dat de lichte onderkoeling van de patiënt de hersenen tegen al te grote schade zou beschermen. Helaas werd deze hoop niet bewaardheid. Sinds afgelopen vrijdag heeft een team van specialisten gevochten voor het leven van prins Friso. Gisteren was de eerste mogelijkheid een MRI-scan te maken, zonder de patiënt in gevaar te brengen. Sinds dit onderzoek en de laatste neurologische tests gisteravond is het duidelijk dat het zuurstoftekort grote schade veroorzaakt heeft in de hersenen van de patiënt. Het is niet zeker of hij ooit weer bij bewustzijn zal komen. Een eventuele revalidatie zal in ieder geval maanden, zo niet jaren in beslag nemen. De familie van prins Friso zal nu als eerst op zoek gaan naar een geschikte revalidatiefaciliteit." (1)


Vandaag bezochten koningin Beatrix, kroonprins Willem-Alexander, prins Constantijn, prinses Mabel en prinses Margriet het ziekenhuis in Innsbruck, waar prins Johan-Friso momenteel verblijft. Ze waren ruim een uur bij de prins op bezoek geweest.
En de laatste beelden van het bezoek aan Johan Friso:
Ook in Lech is het nieuws over prins Johan Friso hard aangekomen. Tijdens de kerkdiensten van zaterdag en zondag zal daarom voor hem worden gebeden en stil worden gestaan bij zijn gezondheidstoestand. (2)
Burgemeester Muxel van Lech zegt zeer verslagen te zijn over de toestand. "We hadden de hoop dat zijn toestand zou verbeteren, maar nu dat niet zo is, zijn we zeer verdrietig. Onze gedachten gaan uit naar de familie, naar de kinderen van de prins en naar prinses Mabel." (2) In het Duits zei de burgemeester van Lech:"Wir sind wirklich traurich." "Iedereen in Lech bidt en hoopt op een klein wonder,"aldus de burgemeester. Verder benadrukte hij dat hij zeker weet dat de banden tussen de koninklijke familie em Lech goed blijven en alleen maar versterkt zullen worden door de gebeurtenis. (2)


Johan Friso mogelijk nooit meer uit coma


De Nederlandse neuroloog Michaël Kuiper denkt dat prins Johan Friso waarschijnlijk zonder hulp van machines kan ademen en klaar is op de Intensive Care. Dat betekent niet dat hij ooit weer bij bewustzijn zal komen. Dat zei hij in een commentaar voor de NOS. Uit de persverklaring bleek volgens hem niet of is onderzocht of Johan Friso "altijd in vegetatieve toestand" zal blijven. De komende zes maanden zal blijken of de prins zich nog redelijk kan herstellen. Kuiper zei dat Johan Friso blijkbaar eerst een hartstilstand heeft gekregen en pas daarna is afgekoeld. Dat is de verkeerde volgorde. Het biedt betere kansen op herstel als de hersenen eerst afkoelen. (2) Michaël Kuiper vermoedt dat de artsen in Innsbruck wel hopen op verbetering, anders zouden ze niet over revalidatie spreken. (2)
Zolang de koninklijke familie op zoek is naar een geschikte revalidatiekliniek voor prins Johan Friso, nu is gebleken dat zijn comateuze toestand voor een lange tijd zal aanhouden. Een verblijf in Nederland zou voor de hand liggen, maar....waarschijnlijk zal prins Johan Friso niet in Nederland behandeld worden. Want er is hier namelijk GEEN gespecialiseerde revalidatiekliniek voor volwassen comapatiënten. In Nederland is maar één gespecialiseerde revalidatiecentrum, waar patiënten met Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) terecht kunnen voor revalidatie. Dat is het Revalidatiecentrum  Leijpark in Tilburg. Het probleem is echter dat dit centrum alleen gespecialiseerd is op patiënten met een leeftijd tot 25 jaar, vertelde arts Juan Martina, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Revalidatieartsen (VRA). (4) Volgens Martina zijn er naast Revalidatiecentrum Leijpark wel 'vijf á tien'verpleeginstellingen die NAH-patiënten behandelen en een revalidatieprogramma kunnen opzetten. (4) Een alternatief is om Johan Friso in het buitenland te laten behandelen. Ook daar is er niet veel keuze, zegt Martina. "Er zijn wereldwijd maar enkele gespecialiseerde instellingen voor NAH-patiënten." Aangezien Johan Friso in Engeland woont, is er volgens Martina een mogelijk alternatief: het Royal Hospital for Neuro-Disability in Londen. Johan Friso zal niet meteen naar een revalidatiecentrum of verpleeghuis worden gebracht. Hij zal eerst 'medisch stabiel' moeten zijn. Dat betekent dat de vitale functies van zijn lichaam moeten functioneren. Ook zal hij pas in aanmerking komen voor revalidatie als er enige vorm van communicatie mogelijk. (4) 


Neuropsycholoog Henk Eilander vertelde in RTL nieuws dat het ministerie nooit toestemming heeft gegeven om patiënten boven de 25 jaar gericht te behandelen. "Omdat er geen bewijs is dat een dergelijk intensief behandelprogramma ook effect heeft", zei Henk Eilander. (4)


Mark Rutte: toon respect voor privacy van de koninklijke familie


De Nederlandse premier Mark Rutte heeft vanmorgen met koningin Beatrix en prinses Mabel gesproken om zijn medeleven te uiten voor het slechte nieuws over Johan Friso. "Nederland leeft intens met de koninklijke familie mee in deze tijd van zorgen en verdriet", heeft de premier het staatshoofd gezegd. (3) Rutte heeft zijn wintersportvakantie vroegtijdig afgebroken en komt vandaag terug naar Nederland. Hij wil niet doorgaan met skiën, nu hij het tragische nieuws heeft gehoord, meldt de Rijksvoorlichtingsdienst. Mark Rutte roept Nederlanders op de privacy van de koninklijke familie te respecteren zodat zij het slechte nieuws in besloten kring kunnen verwerken. Volgens de premier is de koningin geroerd door al het medeleven uit Nederland en talloze reacties en bemoedigingen die de afgelopen week van alle kanten zijn ontvangen. (2) (3)


Namens de koninklijke familie deelt de Rijksvoorlichtingsdienst  mee: Het gezin van zijne koninklijke hoogheid prins Johan Friso heeft alle ruimte nodig om te leren omgaan met de gezondheidssituatie van prins Johan Friso en het elven daarop in te richten. Daarom verzoekt de familie de media om de hiervoor benodigde privacy van het gezin te respecteren.


Reacties politiek Den Haag


Politiek Den Haag heeft geschokt gereageerd op het slechte nieuws. GroenLinks-fractievoorzitter Jolande Sap twitterde:"Het is verschrikkelijk tragisch dat prins Friso een ernstige hersenbeschadiging heeft opgelopen. Wij leven ontzettend mee met de familie." SP-leider Emile Roemer twitterde ook:"Heftig en verdrietig nieuws over prins Friso. Ik wens de prins en de koninklijke familie heel veel sterkte en kracht toe." VVD-kamerlid Stef Blok:"Wij hadden zo gehoopt op beter nieuws. Wij voelen ons in deze verdrietige tijd zeer betrokken bij de koninklijke familie." Geert Wilders van de PVV vond het nieuws vreselijk en zei:"De PVV leeft intens mee met de koninklijke familie en wenst hen heel veel sterkte toe. SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij:"We leven mee en bidden voor hem en zijn familie." PVDA-kamerlid Diederik Samson:"Diep geraakt door het nieuws over de gezondheid van prins Friso. Mijn gedachten zijn bij zijn vrouw, de kinderen, de koningin en de familie." (3) Boris van der Ham spreekt van een 'mokerslag voor de Oranjes'. (4)


Andere reacties


In Groot-Brittannië heeft het energiebedrijf Urenco, waar prins Johan Friso als financieël directeur werkzaam was, ook gereageerd op de persverklaring. Hoofd communicatie Jayne Hallet van het energiebedrijf Urenco zei dat er naar de persverklaring is gekeken en dat ieders gedachten uitgaan naar de familie in deze ongeloofelijk slechte tijd. (2)


Voorzitter Michiel Zonnevylle van de Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen reageerde geschokt op het slechte nieuws en zei:"We zijn zeer geschokt door deze sombere mededeling. We leven mee met prinses Mabel, haar kinderen en de rest van de koninklijke familie. Het bleek toch allemaal ernstiger dan het aanvankelijk misschien leek. We zijn nu benieuwd wat de Rijksvoorlichtingsdienst gaat meedelen over hoe het de komende tijd gaat." (4)


We leven met de koninklijke familie mee en wensen hen veel sterkte toe in de moeilijke en bewogen tijden. Vooral de kinderen van prins Johan Friso hebben het erg zwaar en moeilijk. Bid voor hen, opdat de Heer hen mag trootsen en de kracht geeft. Onze gedachten gaan uit naar hen en de hele koninklijke familie. Bid voor de koninklijke familie en de gezondheid van prins Johan Friso. Want onze vorstin Beatrix en haar familie hebben Gods kracht, troost en begeleiding en vooral rust heel hard nodig. De Bijbel leert ons ook voor staatshoofden te bidden. Bid ook dat de media de koninklijke familie echt met rust moeten laten en verder niet opdringerig en brutaal mogen zijn. Privacy van de koninklijke familie moet gerespecteerd worden. Ik wens de koninklijke familie Gods zegen en kracht toe. Om Sions wil zal ik niet zwijgen. God zegene u. 
                                                                        Paul
                                          
UPDATE: De media hebben gisteravond gehoor gegeven aan de oproep om de privacy van de koninklijke familie te respecteren. Ook Oostenrijkse media houden zich aan het verzoek. (3) Premier Mark Rutte heeft gisteren namens de Rijksvoorlichtingsdienst iedereen opgeroepen de privacy van de koninklijke familie te respecteren.
Koningin Beatrix is dit weekend kort terug in Nederland. Zondag vertrekt ze weer naar Lech. (3)
In Lech is tijdens een mis in de Nikolaus-kerk stilgestaan in het teken van prins Johan Friso. Bij de dienst waren prinses Mabel, haar moeder en zus aanwezig. Ook kroonprins Willem-Alexander en prinses Maxima woonden de dienst bij. Florian Moosbrugger die Johan-Fris vergezelde bij het ski-ongeval, was er ook samen met zijn moeder. De burgemeester en zijn vrouw ontvingen de familie en de vrienden in de roomskatholieke kerk in Lech. (5) 


UPDATE: Op 1 maart 2012 werd prins Johan Friso naar Londen overgevlogen waar hij in een vooraanstaande revalidatiekliniek behandeld zal worden. Ook koningin Beatrix en prinses Mabel waren uit Lech naar Londen vertrokken. (6) De Rijksvoorlichtingsdienst heeft namens de koninklijke familie meegedeeld dat zijne koninklijke hoogheid prins Johan Friso in Londen is aangekomen. De prins wordt opgenomen in de Wellington kliniek waar hij verder gerevalideerd zal worden. Meer toelichting uit het NOS-journaal:


Bronnen en referenties:


(1) Rijksoverheid.nl
(2) NOS 24-02-2012
(3) Elsevier 24-02-2012
(4) Volkskrant 24-02-2012
(5) NOS 25-02-2012
(6) NOS 1-03-2012

4 opmerkingen:

Anoniem zei

ik bid voor friso en zal dua verrichten en allah (swt) vragen om hem kracht te geven en weer gezond terug te keren naar zijn kinderen, vrouw , moeder en de hele familie.
groetjes
hafss

Anoniem zei

ik bid viir friso, dat er toch nog een lichtpuntje zal verschijnen,en dat we mogen hopen op een wonder,,heel veel sterkte voor alle nabestaande.!!

Gr Jeanny

Anoniem zei

God's Wegen zijn ondoorgrondelijk. Hij straft ons niet, maar beproeft ons. Het is erg, dat de Prins nog steeds in een coma is. Maar is dit misschien God's Erbarmen om Mabel en de Koningin het leed te besparen om met een realiteit te worden geconfronteerd, die heel veel verdriet zou doen. Laten wij vertrouwen op de Wijsheid van God en zijn liefde voor ons. Radha uit New York

Anoniem zei

Behalve Gods hand, ook mensenhanden in het spel bij dit ongeval?
Onderzoek moet dat uitwijzen.