zondag 2 februari 2014

Weeknieuws Israël februari 2014. Deel 1


Het weeknieuws Israël verschijnt iedere week. Elke dag zal het nieuws bijgewerkt worden, behalve zaterdag. Op zaterdag, de Sabbat, zal geen nieuwsbericht verschijnen.

Vrijdag 7 februari: Aanslag op Joodse bruiloft in Jeruzalem verijdeld

De Israëlische politie heeft vier Palestijnen uit Oost-Jeruzalem gearresteerd, die een terreuraanslag voorbereidden. De mannen, 19 en 21 jaar oud, worden ervan beschuldigd dat zij met machinegeweren een bloedbad zouden willen aanrichten in een grote trouwzaal in Jeruzalem. Volgens de aanklager wilden zij zich verkleden als ultraorthodoxe Joden om zo onopvallend mogelijk te verschijnen en zo de zaal met maximaal 1500 gasten binnen te komen. De Jeruzalemse aanklager beschuldigt hen van "samenzwering met de vijand in oorlogstijd." De daders hadden naar verluidt Arabisch-nationalistische motieven en wilden Palestijnse terroristische organisaties ondersteunen in de strijd tegen Israël. Volgens de onderzoekers was de aanslag in december 2013 gepland en voorbereid. De Nof trouwzaal, in een Joodse woonwijk, waar een van de daders had gewerkt, was gekozen omdat men er veel slachtoffers kon verwachten.

 
Van een wapenhandelaar hadden de terroristen voor 50.000 shekel (ongeveer € 10.000) vooral kleine modellen van Uzi machinepistolen gekocht, die goed te verbergen zijn. Hoe de politie de militanten op het spoor kwam, is niet bekendgemaakt. Pinchas Gilad, de leider van de trouwzaal, toonde zich in een interview met The Jerusalem Post vooral dankbaar en opgelucht over het voorkomen van de aanval. "Nof is een plaats voor feesten. We hebben hoge veiligheidseisen en we blijven alles doen wat in onze macht ligt, opdat Nof veilig blijft voor al onze evenementen en al onze gasten." Bron: Israel Today Headlines 07-01-2014  

Vrijdag 7 februari: Meerderheid van de Israëlische bevolking heeft geen vertrouwen in de VS

Voor het eerst in de jonge geschiedenis van de Joodse Staat geeft een peiling aan dat de meerderheid van de Israëlische bevolking geen vertrouwen heeft in de Verenigde Staten. Uit de peiling blijkt dat 79% van de Israëliërs vindt dat Israël niet langer kan vertrouwen op de Amerikanen wat veiligheid van Israël betreft: 23% zegt helemaal geen vertrouwen te hebben, 25% zegt geen vertrouwen te hebben. 17% van de Israëliërs zegt zeker vertrouwen te hebben, terwijl slechts 5% geen mening heeft. Ook is gekeken naar de kritiek op de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry: 67% van de Israëliërs is het daarmee eens, terwijl slechts 23% het niet eens mee is. Van de 67% die met de kritiek op John Kerry eens is, zegt 13% dat de Israëlische leiders geen kritiek moeten leveren op de Amerikaanse minister of daar voorzichtig mee moeten zijn. Wat betreft een boycot van Israël, zegt 67% van de Israëliërs te vrezen dat dit inderdaad zal gebeuren; 17% zegt zich totaal geen zorgen om een dreigende boycot van Israël te maken. Bron: Nieuws-uitgelicht-infonu.nl/laatste nieuws Israël 07-01-2014 

Vrijdag 7 februari: Herzog: De Palestijnen moeten Israël als de Joodse Staat erkennen

De Israëlische oppositieleider Herzog van de Arbeiderspartij vindt dat de Palestijnse Autoriteit Israël als de Joodse Staat moet erkennen. Vorige week gaf de Israëlische president Shimon Peres aan dat de erkenning van Israël als de Joodse Staat niet noodzakelijk is. Herzog vindt het correct als de Israëlische eis in het interim akkoord zal staan, en gaf zijn steun aan premier Benjamin Netanyahu. Hij zegt dat de basis hiervoor ligt in het VN-verdelingsplan van 1947 waarin staat dat er een Joodse staat en een Arabische staat moet komen. Ook in de Genève akkoorden staat in een clausule dat de Palestijnen Israël als de Joodse Staat moeten erkennen. De Palestijnse president Mahmoud Abbas zei vorige week nog dat de Palestijnse Autoriteit nooit een Joodse Staat zal erkennen. Volgens de oppositieleider Herzog zal de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, een manier vinden om de Palestijnen ervan te overtuigen dat ze Israël als de Joodse Staat moeten erkennen. Bron: Nieuws-uitgelicht-infonu.nl/laatste nieuws Israël 07-01-2014  

Donderdag 6 februari: Video van de Dag: Parodie: John Kerry lost het op!

Een Israëlische groep die satire brengt, plaatste een YouTube-video die de 'nieuwe' vredesplannen van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, neersabelt, en die laat zien dat de plannen in feite voortkomen uit herkauwde en gefaalde concepten. Een veelzeggend punt in de video is dat de nagespeelde Kerry vanuit een hoge toren in Tel Aviv uitkijkt over de bergen van Samaria en het oude gezegde citeert:"Houd je vrienden dichtbij, maar je vijanden nog dichterbij. Maar ik kan helaas niet dichterbij komen!" 

Kerry's plan, zoals deze door The New York Times werd gepubliceerd, voorziet in een fasegerichte terugtrekking van Israël uit Judea en Samaria, maar niet uit 100% van dit grondgebied. Grote Joodse nederzettingenblokken zouden intact en onder Israëlische soevereiniteit worden gelaten en Israël zou dit compenseren door bepaald grondgebied aan de Palestijnse Autoriteit over te dragen. Jeruzalem zou worden verdeeld en de oostelijke helft zou erkend worden als hoofdstad van 'Palestina.' Israël zou expliciet worden erkend als de nationale staat van het Joodse volk. Het voorstel biedt geen opening voor een massale entree van de zogenaamde 'Palestijnse vluchtelingen' in Israël. Voor degenen die met het conflict bekend zijn, lijkt het voorstel wat verbijsterend als dit alles wat Kerry laat zien na zes maanden van verwoede diplomatiek over-en-weer. Bijna elk voorstel van Kerry werd al eens eerder gemaakt en daarop kort en bondig verworpen, meestal door die leiders binnen de Palestijnse Autoriteit die bij vastomlijde eisen niet tot een compromis bereid zijn. 

De video biedt een humoristische blijk op hoe Kerry's voorstellen op Israëliërs kunnen overkomen:De video kwam voort uit de irritatie van Israëliërs over wat Kerry bij zijn voorstellen leek te zeggen. Als deze niet tot een definitief status vredesakkoord zouden leiden, zou Israël dit berouwen. Dit leek wel een bedreiging. "Voor Israël zijn de risico's erg hoog. Mensen praten over een boycot. Deze zal versterkt worden in het geval van een mislukking,"zei Kerry vorige week op een internationale conferentie over veiligheid. Bron: Israel Today Headlines 05-02-2014

Donderdag 6 februari: Officiële reacties Israël op uitlatingen John Kerry

Premier Benjamin Netanyahu:"De pogingen om de Staat Israël te boycotten zijn niet moreel, noch gerechtvaardigd. Bovendien zullen zij niet hun doel bereiken. Op de eerste plaats: Ze zorgen er alleen voor dat de Palestijnen steeds meer verankerd raken in hun weigerachtige houding. Ten tweede: geen enkele druk zal ertoe leiden dat ik de vitale belangen van de Staat Israël zal opgeven, waarvan de voornaamste de veiligheid van de burgerbevolking is."

Minister Yuval Steinitz van Strategische Zaken:"Je kunt de Staat Israël bij het bespreken van de meest kritische nationale veiligheidsbelangen niet dwingen om te onderhandelen, terwijl er een pistool op ons hoofd wordt gericht. Wanneer de Palestijnen horen dat Israël mogelijk vernietigd zal worden wanneer de onderhandelingen mislukken, zal het hen alleen maar aanmoedigen het vredesproces af te breken."

Minister Naftali Bennett van Economie en Handel:"We verwachten van onze vrienden wereldwijd dat zij bij de antisemitische pogingen om Israël te boycotten aan onze zijde staan om deze tegen te streven, niet dat zij hun spreekbuis zijn."

Minister Uri Ariel van Huisvesting:"De Palestijnen kunnen hun geluk haast niet op met zo'n 'eerlijke' bemiddelaar. Dit is hoe 'opstoken' er uit ziet."

Vice-minister Ofir Akunis:"We waren hier al voor Kerry kwam en we zullen er ook na hem zijn."

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken deed later een verklaring doen uitgaan waarin erop aangedrongen werd dat Kerry de boycots tegen Israël 'niet steunde', maar slechts en passant een 'vriendelijke waarschuwing' wilde geven. Bron: Israel Today Headlines 05-02-2014

Commentaar blogger: Geeft John Kerry alleen een 'vriendelijke waarschuwing', zoals een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie beweert!? Ik geloof er niets van! Volgens mij liegen de Amerikanen! Wist u dat het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken gedomineerd wordt door 'arabisten' die erachter verschuilen om olie-belangen in het Midden-Oosten te behartigen!? Niet de Amerikaanse president maar de arabisten die in het ministerie nestelen, bepalen de buitenlandse politiek van de Verenigde Staten. Dat heeft wijlen Bijbelleraar Derek Prince die ook een Amerikaans staatsburger was, onthuld. De uitlatingen van John Kerry dat Israël met wereldwijde boycotacties te maken zou krijgen, als de vredesbesprekingen mislukt zijn, zijn wel een dreigement aan het adres van Israël. Ik weet heel zeker dat God de uitlatingen van John Kerry ook als een dreigement opvat! Kerry's uitlatingen moedigen niet alleen de Palestijnen aan het vredesproces af te breken, maar ook boycotactivisten en regeringen van andere landen Israël internationaal te boycotten. Maar zoals vice-minister Ofir Akunis zegt, komen en gaan Israëls vijanden, alleen de Jood blijft altijd in het Land Israël. Met de vijanden vergaat het slecht!  

Donderdag 6 februari: Premier Netanyahu bereid 90% van Judea en Samaria af te staan

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu blijkt bereid 90% van de Bijbelse gebieden Judea en Samaria af te willen staan voor een toekomstig Palestijnse staat. Dat betekent dat ongeveer 90.000 Joden moeten vertrekken. Maar de premier wil de nederzettingenblokken en Hebron handhaven. De Palestijnen zien niets in het voorstel en vinden 90% te weinig. Zij eisen 97% en willen ook heel Oost-Jeruzalem als hun toekomstig hoofdstad van de Palestijnse staat. Ook willen de Palestijnen de Tempelberg, de vrijlating van alle terroristen en de terugkeer van alle zogenaamde 'Palestijnse vluchtelingen.' Bron: Nieuws-uitgelicht-infonu.nl/laatste nieuws Israël 06-02-2014 

Woensdag 5 februari: Rabbijnen waarschuwen John Kerry voor de Goddelijke toorn

Een groep rabbijnen, genaamd "Rabbijnen van het Comité om het Land en het Volk van Israël te redden", heeft een open brief aan de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, geschreven. In de open brief hebben de rabbijnen John Kerry gedreigd met Goddelijke toorn, als hij zijn vredesplan blijft doorzetten. Ze bekritiseren de Amerikaanse minister om van Oost-Jeruzalem een Arabische hoofdstad te vestigen en Israël zich te laten terugtrekken tot de bestandslijnen van 1949. Afgelopen zaterdag dreigde Kerry Israël met een internationale boycot indien er geen vredesverdrag komt. Eerder dreigde hij met de Derde Intifada. Volgens de groep rabbijnen hoort het hele Land Israël het Joodse volk eeuwig toe, zoals in de Thora staat. De brief is ondertekend door rabbijn Gedalya Axelrod, rabbijn Yisrael Ariel, rabbijn Ben Tsion Grosman, rabbijn Shalom Dov Wolpo en rabbijn Jigal Pizam. Volgens hen is de uitzetting van Joden uit Judea en Samaria hun levens financieel, economisch en psychologisch rüïneren zoals ook eerder gebeurd is met de Joden uit Gaza. Ook verwijzen de rabbijnen in hun brief aan John Kerry naar Nebukadnezar en Titus die respectievelijk verantwoordelijk waren voor de vernietiging van de Eerste en Tweede Tempel maar uiteindelijk zelf ten onder gingen. Ze roepen Kerry op onmiddelijk te stoppen met het bereiken van desastreueze akkoorden, omdat hij anders de Goddelijke toorn over zich afroept. Er wordt in de brief ook nog verwezen naar Haman die het Joodse volk wilde uitroeien. Bron: Nieuws-uitgelicht-infonu.nl/laatste nieuws Israël 05-02-2014

Woensdag 5 februari: Militaire experts: geen bezwaar tegen stationering NAVO-troepen in de Palestijnse staat

Volgens Israëlische militaire experts, brigadier-generaal Giora Inbar en majoor-generaal Danny Rothschild, is de stiationering van NAVO-troepen in de toekomstige Palestijnse staat "nog niet eens zo'n slecht idee." President van de Palestijnse Autoriteit, Mahmoud Abbas, had dit onlangs in een interview met de New York Times bekendgemaakt. De NAVO-troepen zouden dan verantwoordelijk zijn voor de "veiligheid van de Palestijnse staat." Maar volgens de militaire experts moeten de NAVO-troepen niet hetzelfde zijn als de VN-troepen die alleen maar rapporten uitbrengen en verder niks doen. Wanneer de NAVO troepen uit Groot-Brittannië en Frankrijk stuurt als het erom gevraagd wordt, kan "Israël daarop vertrouwen", omdat de twee landen goede banden met de Joodse Staat onderhouden. Bron: Nieuws-uitgelicht-infonu.nl/laatste nieuws Israël 05-02-2014

Opmerking blogger: Het is de vraag of de Israëlische regering en het Israëlische volk er ook voorstander van de stationering van de NAVO-troepen in de Palestijnse gebieden zijn. Dat de NAVO  haar troepen in de Palestijnse gebieden in Judea en Samaria zou stationeren, lijkt me niet erg verstandig. Het is ook de vraag of de NAVO al-Qaeda aankan. In het recente verleden is al gebleken dat de NAVO er nog steeds niet in geslaagd is de Taliban en haar bondgenoot al-Qaeda in Afghanistan te verslaan. En de rol van de NAVO in Libië is zeer kwalijk. De NAVO is medeplichtig aan de moord op wijlen Libische dictator Muammar Khadaffi. Denk ook maar aan de val van Srebrenica in voormalige Joegoslavië. De NAVO hield zich afzijdig toen duizenden moslims door Servische milities afgeslacht werden. De Bijbel laat ons een heel andere scenario zien dat de NAVO in de nabije toekomst met de Palestijnen zal samenspannen om Jeruzalem in bezit te nemen. We zien nu dat de profetie van Zacharia en Joël steeds meer een werkelijkheid wordt, waarin staat te lezen dat de volken der aarde zich tegen Jeruzalem zullen verzamelen! Ik raad Israël aan NIET op de NAVO te moeten vertrouwen. Het belangrijkste is dat Israël alleen op de Almachtige God moet vertrouwen en niet op een wereldmacht als de VS of de EU.    

Dinsdag 4 februari: Vreest Israël de BDS? 

Israël maakt zich steeds meer zorgen over de wereldwijde oproepen tot boycot van Israël, nu de Nederlandse bedrijven hun investeringen in Judea en Samaria hebben gestaakt en Denemarken en Zweden onlangs aangekondigd hebben de Israëlische bank Hapoalim te boycotten. Volgens de Scandinavische landen heeft de bank Hapoalim investeringen in Judea en Samaria gedaan. Om de reden heeft Israël overgewogen om een PR organisatie in handen te nemen. Maar volgens Gerald Steinberg van de NGO Monitor reageert Israël te laat en nerveus. Israël dacht volgens hem dat de beste manier was om er geen ruchtbaarheid aan te geven, zodat het vanzelf overgewaaid zou worden. Helaas is de strategie mislukt. 


De Palestijnen zien in de BDS (Boycott, Disvestment and Sanctions) een nieuwe instrument om Israël te bestrijden. Volgens de Palestijnen is de BDS een bewijs dat geweldloze actie succesvol kan zijn. BDS komt voort uit de Durban Conferentie van 2001, waarin Israël een Apartheidsstaat werd genoemd, en waarbij opgeroepen werd om Israël internationaal geheel te isoleren. Blijkbaar willen de vijanden van de Joodse Staat afkomen. Tot nu toe zijn de boycotacties niet erg succesvol. Maar...zodra het zich gaat verspreiden, zullen de gevolgen voor Israël voelbaar zijn. Vooral een boycot door de Europese Unie zal echt gevoeld worden. De Israëlische export zou een verlies van 5,7 miljard dollars kunnen opleveren. Ook heeft de boycot grote gevolgen voor de werkgelegenheid voor zowel Israëlische Joden en Arabieren als de Palestijnen. Vorige maand riepen 100 Israëlische captains of industries premier Benjamin Netanyahu op zo snel mogelijk vrede met de Palestijnen te bereiken om zo de schade te beperken. Bron: Nieuws-uitgelicht-infonu.nl/laatste nieuws Israël 04-02-2014 

Dinsdag 4 februari: Iraans ministerie ontkent verzoenende taal minister Zarif

Nadat de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Mohammad Javad Zarif maandag in de Veiligheidsconferentie in München kennelijk verzoenende opmerkingen over de Joden en de Joodse Staat had gemaakt, haastte zijn ministerie zich om te verduidelijken dat het nog steeds Israël als een gehate vijand ziet. Toen Zarif naar zijn standpunt werd gevraagd over de Holocaust, zei hij volgens tal van nieuwsberichten dat "de uitroeiing van de Joden door de nazi's tragisch wreed was en nooit meer mag gebeuren." De Iraanse leiders hadden eerder de Holocaust volledig ontkend of betwist dat er zes miljoen Joden waren gedood. In een apart interview had Zarif naar verluid ook gesuggereerd dat Iran er geen moeite mee zou hebben banden met Israël aan te knopen, indien er een allesomvattend vredesakkoord tussen de Joodse Staat en de Palestijnen zou worden bereikt. 

Mohammad Javad Zarif
Het Iraanse persagentschap Fars meldde later dat Zarif "de door hem toegeschreven opmerkingnen over Israël categorisch had ontkend, en benadrukte dat de opvatting van de Islamitische Republiek over het zionistische regime niet is veranderd." De Iraanse onderminister van Buitenlandse Zaken, Hassan Qashqavi, vertelde Fars dat hij via de telefoon met Zarif had gesproken, en dat de minister van Buitenlandse Zaken "de door hem toegeschreven opmerkingen volledig had verworpen en had verklaard dat het standpunt van de Islamitische Republiek over het zionistische regime is, zoals het herhaaldelijk door de diplomaten van het land is bekend gemaakt, en dit standpunt is niet veranderd." Het persagentschap Fars wees er ook op dat een hooggeplaatste Iraanse parlementariër onlangs had gewezen op de voortdurende steun van de Islamitische Republiek aan anti-Israëlische terreurorganisaties in de hele regio, met name de Libanese Hezbollah-militie. Zarif zelf heeft onlangs een ontmoeting gehad met Hezbollahleider Hassan Nasrallah en de Iraanse steun bevestigd, meldde het persbureau. Bron: Israel Today Headlines 04-02-2014 

Dinsdag 4 februari: Israëlische officier door kameraad doodgeschoten

In een tragisch voorval aan de noordgrens van de Gazastrook is dinsdagochtend vroeg de Israëlische officier Tal Nachman (21) doodgeschoten door een kameraad, die hem voor een terrorist aanzag. De IDF heeft een onderzoek ingesteld. Volgens de eerste informatie zat de officier op het dank van een gepantserd militair voertuig te rusten. Hij droeg een beschermend vest. Een soldaat van een andere eenheid die in het gebied actief was, zag de persoon op het autodak en opende het vuur. De officier stierf op weg naar het ziekenhuis. Tal Nachman leidde een verkenningseenheid.

Tal Nachman
Het grenshek met de Gazastrook wordt extra goed bewaakt, nadat daar in de afgelopen weken steeds weer incidenten waren. Palestijnse militanten hadden herhaaldelijk boobytraps aan het hek bevestigd. Of de soldaat van de Givati-eenheid die de jonge officier doodschoot, van zijn superieuren toestemming had gekregen om te schieten, is onderwerp van het onderzoek. Vermoedelijk heeft hij voor de fatale treffer een waarschuwingsschot gelost. Hij was op minder dan 20 meter afstand van het voertuig, waar Tal Nachman op het dak zat, die in zijn rug werd getroffen. Hij is vandaag begraven op de militaire afdeling van de begraafplaats van zijn woonplaats Nes Tziona, ongeveer 20 kilometer ten zuiden van Tel Aviv. Het leger heeft Tal Nachman postuum bevorderd tot kapitein. Bron: Israel Today Headlines 04-02-2014  

Maandag 3 februari: Minister Ya'alon: We kunnen zonder vredesakkoord

De Israëlische minister van Defensie, Moshe Ya'alon, heeft zondag gezegd dat terwijl zijn regering hoopt een allesomvattend vredesakkoord met de Palestijnse Autoriteit te bereiken, Israël 'het ook wel klaarspeelt', indien een dergelijk resultaat onbereikbaar blijft. De woorden van Ya'alon werden als een directe reactie beschouwd op de toespraak die de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, de dag ervoor hield tijdens de Veiligheidsconferentie in München. Daarin wees de Amerikaanse diplomaat er op dat Israël in grote problemen zou komen als de huidige vredesbesprekingen mislukken. "De huidige status quo kan absoluut en zeker niet worden gehandhaafd. Daar ben ik 100 procent zeker van. Hij is niet duurzaam. Het is een illusie. Er is een tijdelijke welvaart, er is een tijdelijke vrede,"aldus Kerry. 

Moshe Ya'alon in München
Ya'alon dong af op de achterliggende gedachte van Kerry dat de aanwezigheid van Joden in Judea en Samaria (de zogenaamde Westbank) de kern van het conflict zou zijn. "Nederzettingen zijn niet de hindernis voor vrede,"zei hij in dezelfde conferentie. "De nederzettingen omvatten vandaag minder dan vijf procent van het grondgebied in het Palestijnse strijdperk." Ya'alon wees op de weigering van de Palestijnse leiders om Israëlische Joden in een toekomstige Palestijnse staat te laten wonen, als bewijs van hun ware bedoelingen. "Er zijn Arabieren die bij ons leven in Galilea, Jaffa en Akko. Wij ontzeggen hun dit recht niet. Waarom houden de Palestijnse leiders er aan vast het grondgebied zonder Joden te krijgen?"vroeg hij zich af. Toen hem werd gevraagd of zijn regering wel of niet bereid is om Joodse nederzettingen te ontruimen, zei Ya'alon dat voor hem geen enkel stuk land 'heilig' is, maar dat hij er van overtuigd was dat het veel belangrijker is of de Palestijnse leiders ooit "ons bestaanrecht als natie-staat van het Joodse volk erkennen, het recht op terugkeer van de Palestijnse 'vluchtelingen' opgeven en tegemoet komen aan onze veiligheidseisen." En hoewel Ya'alon hoopt dat dit allemaal zal gebeuren, "zo niet, zullen we het ook wel klaarspelen." Bron: Israel Today Headlines 03-02-2014  

Maandag 3 februari: Felle kritiek op John Kerry: Helpt hij boycotters van Israël?

John Kerry, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken en initiatiefnemer van de huidige vredesonderhandelingen tussen Israëli's en Palestijnen, is ernstig bekritiseerd door Israëlische regeringsfunctionarissen. De aanleiding is een toespraak van Kerry op de veiligheidsconferentie in München, waar hij zei dat de huidige 'status quo' tussen Israël en de Palestijnen niet kan blijven bestaan. Hij waarschuwde voor wereldwijde boycotcampagne. De Israëlische nationaal-religieuze minister van Handel en Economie, Naftali Bennett, ergerde zich hieraan:"Kerry moet stelling nemen tegen dergelijke activiteiten, in plaats van ze rond te bazuinen in de wereld." Bennett wees er op dat het Joodse volk sterker is dan de dreigingen waarmee Israël wordt geconfronteerd. Denemarken en Zweden hebben onlangs aangekondigd de Israëlische bank Hapoalim te boycotten. 

John Kerry
Kerry heeft de afgelopen weken de Israëlische regering onder enorme druk gezet door onder meer te waarschuwen voor een nieuwe Palestijnse opstand, als de vredesbesprekingen zouden mislukken. De Israëlische minister van Defensie, Moshe Ya'alon heeft daar hard stelling tegen genomen: Israël heeft geen behoefte aan de lessen van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, die bijna geobsedeerd is door zijn vredesplan en dit met 'messiaanse ijver' voortjaagt. Ya'alon wees erop dat Israël aanzienlijke tegemoetkomingen heeft gedaan, zoals de vrijlating van Palestijnse terroristen. De Palestijnen stelden daar echter geen compromis tegenover.


Anderhalve week geleden heeft de ambassadeur van de Europese Unie in Israël, Lars Faaborg-Andersen, Israël eenzijdig verantwoordelijk gesteld voor het mislukken van de vredesonderhandelingen. Hij rechtvaardigde zijn verklaring ermee dat het alleen maar "logisch" is dat "Israël de ondertekening van een vredesakkoord wil voorkomen, omdat een dergelijk akkoord zijn nederzettingenbeleid zou belemmeren." Bron: Israel Today Headlines 03-02-2014

Commentaar blogger: Het lijkt erop dat de Amerikaan Israël wil chanteren door te dreigen met het rondbazuinen van een wereldwijde boycotcampagne. In feite moedigt hij anti-Israël boycotactie aan, zoals de Nederlandse regering boycot van Israëlische producten en instellingen aangemoedigd heeft. Dat is een zeer gevaarlijke ontwikkeling. Wat de ambassadeur van de EU betreft, wéét hij heel goed dat het niet de schuld van Israël is dat zo'n vredesbespreking mislukt. De Palestijnen willen helemaal geen vrede met Israël. Absoluut niet! En toch krijgt Israël overal de schuld van de misstanden in het Midden-Oosten. Al tweeduizend jaar lang krijgen de Joden overal de schuld van natuurrampen, economische neergang, ziekten, enz. De geschiedenis herhaalt zich telkens weer. Maar op'n dag zal het noodlot Amerika en Europa zwaar treffen. Want de wereldmachten hebben een zware vloek over hun eigen hoofd gehaald. Dan zeg ik: Dat is hun eigen schuld! Wie Israël beschuldigt, zal op 'n dag ook beschuldigd worden.    

Maandag 3 februari: SodaStream beschuldigt Oxfam van de financiering van BDS

De Israëlische fabrikant van sodamachines, SodaStream, beschuldigt Oxfam van het financieren van BDS (Boycott, Disvestment and Sanctions). Oxfam weerlegt de beschuldigingen en ontkent de BDS-beweging gefinancieerd te hebben. Volgens Sodastream zou Oxfam Novib ruim 400.000 shekels hebben overgemaakt aan Coalition Women for Peace dat BDS steunt. 


Oxfam geeft toe civiele organisaties gesteund te hebben, maar beweert geen financiële steun te verlenen aan BDS. Vorige week legde de Amerikaanse Hollywoodster Scarlett Johansson haar functie als ambassadrice van Oxfam International neer wegens een 'fundamenteel verschillende visie' op de boycot van Israël. Oxfam vond dat Johansson geen reclame mag maken voor Sodastream dat over 'de Groene Lijn' opereert. Ook had Oxfam Scarlett Johansson beschuldigd van medewerking aan de "Israëlische kolonisatie." De filmster koos voor Sodastream omdat deze zowel werkgelegenheid biedt voor Israëliërs en Palestijnen. Bron: Nieuws-uitgelicht-infonu.nl/laatste nieuws Israël 03-02-2014  

Maandag 3 februari: Israël biedt 20 miljoen aan de nabestaanden van slachtoffers van Flotilla

Israël heeft aan de nabestaanden van de dodelijke slachtoffers van de Gazavloot, genaamd Flotilla, die naar Gaza ging en door de Israëlische marine werd tegengehouden, 20 miljoen dollars aangeboden. Er vielen 9 dodelijke slachtoffers, toen de Israëlische mariniers het schip Mavi Marmara geenterd hadden. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft vorig jaar op aandringen van de Amerikaanse president Barack Obama formeel excuses aangeboden aan Turkije. Er is lang onderhandeld tussen Turkije en Israël. Turkije eiste schadevergoeding van 30 miljoen dollar, terwijl Israël een aanbod van 15 miljoen dollar deed. Uiteindelijk heeft premier Netanyahu 20 miljoen dollars aangeboden met mogelijk nog 3 miljoen dollars extra. Het is de vraag wat de nabestaanden van Joodse slachtoffers van het Palestijnse terrorisme er van het Israëlische aanbod aan Turkije zouden vinden. Mogelijk zijn ze niet blij mee. Bron: Nieuws-uitgelicht-infonu.nl/laatste nieuws Israël 03-02-2014  

Zondag 2 februari: De VS handhaaft sancties tegen Iran

De Verenigde Staten zijn voorlopig niet van plan om de strafmaatregelen tegen Iran verder te versoepelen. Dat heeft Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, gezegd tegen zijn Iraanse collega Zarif. Kerry heeft tijdens een gesprek met zijn Iraanse collega duidelijk gemaakt dat Iran bij de komende onderhandelingen over zijn kernprogramma niet op 'extra toegiften' hoeft te rekenen. Kerry en Zarif ontmoetten elkaar in de marge van de veiligheidsconferentie in München. In dezelfde Duitse stad hadden Britse premier Neville Chamberlain en Duitse dictator Adolf Hitler in 1938 een overeenkomst ondergetekend dat als het Verdrag van München de geschiedenis inging. Hitler beloofde geen oorlog te voeren. Precies een jaar later viel hij Polen aan en de Tweede Wereldoorlog was een feit. 


In november 2013 sloot Iran met zes wereldmachten in Genève een voorlopig akkoord af over het 'neutraliseren' van het Iraanse kernprogramma. Europa en de Verenigde Staten verlichtten toen de economische sancties tegen Iran. Op 18 februari zitten de zeven landen weer aan tafel om te onderhandelen over een definitief akkoord. Bron: TT-Canvas en diverse media 02-02-2014  

Zondag 2 februari: 75.000 buitenlandse jihadisten in Syrië

Israel National News meldt dat er momenteel meer dan 75.000 buitenlandse terroristen in Syrië zijn, die meevechten tegen het regime van Bashar al-Assad. De meeste jihadisten komen uit islamitische landen: 14.000 uit Tsjetsjenië, 12.000 uit Saoedi-Arabië, 11.000 uit Irak, 5600 uit Turkije, 4400 uit Libië, 4000 uit Tunesië, 1900 uit Pakistan, 1600 uit Jemen en 1200 uit Afghanistan. Verder zijn er 9000 uit Libanon, 2600 uit Egypte en 2400 uit Jordanië. Ook 5000 Palestijnse Arabieren vechten mee. 

Een buitenlandse jihadist
Uit Europa komen de meesten uit Rusland, Duitsland en Frankrijk. Het gaat om enkele honderden strijders. De kans is zeer groot dat Europese jihadisten die na hun strijd in Syrië naar huis terugkeren, bloedige aanslagen zullen plegen in Europese hoofdsteden. Bron: Nieuws-uitgelicht-infonu.nl/laatste nieuws Israël, Israel National News 02-02-2014 

Zondag 2 februari: 3 doden bij aanslag op Hezbollah

In Hermel, een stadje in de Bekaa-vallei in het oosten van Libanon, zijn drie doden gevallen bij een bomaanslag. Een zelfmoordterrorist blies zich met zijn auto op in een tankstation. De aanslag is via Twitter opgeëst door de extreme soennistische rebellengroep Jabhat al-Nusra. Die heeft in het verleden ook al aanslagen gepleegd tegen de Sjiitische militie Hezbollah in Libanon. Hezbollah vecht momenteel in Syrië aan de zijde van Syrische president Bashar al-Assad. Jabhat al-Nusra heeft banden met al-Qaeda. Bron: TT-Canvas 02-02-2014 

Zondag 2 februari: Geldstroom naar Judea en Samaria tijdelijk stilgelegd

De Israëlische minister van Financiën, Yair Lapid, heeft tijdelijk gestopt met het verstrekken van geld aan Judea en Samaria. De reden is dat het geld niet voor de juiste doeleinden gebruikt zou worden. Een extreem-linkse journalist, Amnon Abramovich, beweert met zijn onderzoek dat het geld niet besteed wordt aan het beveiligen van scholen en kleuterscholen, maar gebruikt wordt voor politieke doeleinden, inclusief oppositie tegen het overheidsbeleid. Minister Lapid heeft een onderzoek ingesteld en draait om die reden de geldkraan naar Judea en Samaria dicht. Bron: Nieuws-uitgelicht-infonu.nl/laatste nieuws Israël 02-02-2014 

Zondag 2 februari: Hamas geeft 'groen licht' voor nieuwe raketaanvallen

De islamitische terreurbeweging Hamas die over de Gazastrook regeert, heeft vandaag haar troepen weer bij de grens van Gaza met Israël teruggetrokken. Vorige week had Hamas nog troepen langs de grens gestationeerd om te voorkomen dat andere terroristische organisaties raketten op Israël afschieten. Door de troepen weer weg te halen geeft Hamas eigenlijk weer 'groen licht' voor nieuwe raketaanvallen. Toch denken analisten dat Hamas achter de schermen wil proberen om raketaanvallen te voorkomen. Het terughalen van de troepen moet eigenlijk als een politieke zet beschouwd worden dan als een militaire. Onlangs zei Israëlische minister Steinitz dat Israël Gaza binnen moet trekken om een eind te maken aan de raketaanvallen en de hele terroristische beweging Hamas voorgoed uit te schakelen. Bron: Nieuws-uitgelicht-infonu.nl/laatste nieuws Israël 02-02-2014 

Zondag 2 februari: Gebedsbijeenkomst tegen John Kerry's vredesvoorstellen

Duizenden Joden waren afgelopen donderdagavond bijeen gekomen bij de Westelijke Muur, beter bekend als de Klaagmuur, om God te bidden en te smeken dat de Israëlische regering geen compromissen zal sluiten met de Palestijnen en grondgebied aan hen afstaat. Het is niet precies wat er gebeurt, zei rabbi Musa Cohen, hoofd van de Kommemiyut, een van de organisatoren van het gebed bij de Kotel, aangezien alle drie partijen, Israël, de Verenigde Staten en de Palestijnse Autoriteit die betrokken zijn bij de gesprekken, details van de gesprekken geheim hebben gehouden. "Maar hoe we het ook bekijken, is het onwaarschijnlijk dat er voor ons iets goeds uit voortkomt,"zei hij. Met deze komende gebedsbijeenkomsten, marsen en protestbijeenkomsten wil Kommemiyut in deze week het Israëlische publiek bewust maken van de gevaren van het vredesplan dat waarschijnlijk wordt voorgesteld. Bron: Israel Today Headlines 31-01-2014

Om Sions wil zal ik niet zwijgen. God zegene u.                                                                                                                    Paul ParkerHet auteursrecht van dit artikel ligt bij de blogger en de genoemde nieuwsbronnen. Zonder toestemming van blogger Paul zijn vermenigvuldiging, eigen gebruik en publicatie in een blog, website of boekvorm verboden.
     

Geen opmerkingen: