vrijdag 24 mei 2013

Nieuws wetenschap mei 2013


Het nieuws wetenschap verschijnt maandelijks. Soms krijgt deze een vervolg. Alle wetenschappelijke nieuws wordt op dit artikel onderworpen aan de kritische toetsing van de Bijbel. De Bijbel spreekt de wetenschap niet tegen. Wel wijst de Bijbel de evolutietheorie volledig af omdat de evolutieleer gebaseerd is op hypotheses, die door echte wetenschappelijke feiten niet ondersteund kunnen worden. 

Eerste Amerikanen waren kannibalen

Voor de eerste keer horen we dat de eerste Amerikanen kannibalen waren geweest. Niet de Indianen, maar de Engelse kolonisten in Amerika waren tijdens de hongerwinter van 1609 uit noodzaak kannibalen, zo bleek uit een onderzoek. Dat meldde het gerenommeerde Smithsonian Institute na onderzoek op beenderen van een 14-jarig Engels meisje die werden gevonden in de staat Virginia. De schedel bleek opengehakt en onderzoekers stelden vast dat het vlees van het gezicht werd gesneden. "De wanhoop en overweldigende omstandigheden, waarmee de kolonisten tijdens de winter van 1609-1610 geconfronteerd werden, zijn terug te vinden in het postmortale onderzoek van het lichaam van dit meisje,"legde antropoloog Douglas Owsley uit. Volgens hem is duidelijk aan de restanten te zien dat het de bedoeling is geweest "het lichaam in stukken te snijden, de hersenen te verwijderen en het vlees van het gezicht te halen voor consumptie." (1)




Het is niet duidelijk of het meisje die door de onderzoekers Jane wordt genoemd, vermoord werd of een natuurlijke dood is gestorven. Er werd immers maar een tiende van haar botten gevonden. De winter van 1608-1610 staat in de geschiedenisboeken geboekstaafd als "The Staving Time" voor Jamestown, de nederzetting die in 1607 door 104 Engelsen werd gesticht. (1)

Nederzetting Jamestown

Meer dan 200 kolonisten stierven toen door uithongering, ziekte en aanvallen door Indianen. Er zijn overigens ook geschreven meldingen van kannibalisme tijdens de harde winter, onder meer van de toenmalige president van de kolonie, George Percy. Hij schreef in 1625 dat kolonisten lichamen hadden opgegraven en opgegeten. Het staat te lezen in een artikel in Smithsonian Magazine. (1)

'Bionisch' oor geprint met 3D-printer

De wetenschappers van Princeton zijn erin geslaagd een oor te printen. Met behulp van 3D-printer, cellen van een kalf en zilveren nanodeeltjes hebben ze een object gemaakt dat bestaat uit kraakbeen en in staat is om radiosignalen op te vangen. Het is daarmee een soort super-oor, omdat het dingen kan opvangen die met een normaal oor niet te horen zijn. Eerder lukte het wetenschappers al om celculturen van levende cellen in 2D te printen. Dankzij 3D-printtechnologie zijn geprinte lichaamsdelen nu mogelijk. Er wordt al op verschillende plekken een poging gedaan om menselijk weefsel te maken met behulp van stamcellen. (2)


Bionisch oor
Een ingewikkelde vorm zoals het oor blijft volgens de onderzoekers één van de grootste uitdagingen, door de ingewikkelde kronkels. Maar door op een computer een 3D-model te maken, kan een redelijk goed gelijkend oor geprint worden. Michael McAlpine, hoofdauteur van het artikel over het oor dat in Nano Letters verscheen, ziet de toekomst voorzichtig voor zich. "Er moet nog veel getest worden, maar je zou de elektrische radio-ontvanger vast kunnen maken aan de gehoorzenuwen. Zo zou het oor als een gehoorapparaat kunnen dienen. We werken ook aan andere manieren om een oor te maken, bijvoorbeeld met een drukgevoelig membraan." Daarmee zou het geprinte oor inderdaad trouwer aan de natuur zijn. Maar dit alles is voorlopig nog toekomstmuziek. (2) Het mooiste is dat bionische harten, longen en andere organen transplantaties en donoren overbodig zouden maken. 

Omstreden uitvinding 3D vuurwapen

Helaas heeft de prachtige uitvinding van de 3D-printer een keerzijde van de medaille. Onlangs werd ook voor het eerst een vuurwapen gemaakt...met de 3D printer die voor 8000 dollar op eBay was gekocht! De 3D-printer bouwt een ontwerp laagje voor laagje op. Het wapen is bijna helemaal van plastic gemaakt. Alleen de slagpin is van metaal. Het vuurwapen wordt 'Liberator' genoemd. Met deze geprinte pistool waren ook echte schoten gelost. De groep die zichzelf Defense Distributed noemt, heeft een jaar gewerkt aan het ontwikkelen van het pistool dat uiteindelijk werd getest in Austin in Texas. De groep is blijkbaar van plan de blauwdrukken van het 'printpistool' vrij te geven. Dat kwaadwillenden er ook gebruik van kunnen maken, is geen reden om daarvan af te zien, zegt de groep. (4) Echter heeft de groep er niet goed over nagedacht wat de ernstige gevolgen zijn als de blauwdrukken van het printpistool vrijgegeven zouden worden. In Amerika zijn er al ernstige en dodelijke schietpartijen, zoals het vorig jaar gebeurde in Newton in de Amerikaanse staat Connecticut, toen kleine schoolkinderen op 'n gruwelijke wijze werden afgeslacht door een gestoorde gek. Ook is de kans buitengewoon groot dat de terroristen handig gebruik zullen maken van de 3D printer, waarmee zij vreselijke wapens kunnen maken om dood en verderf onder onschuldige mensen te zaaien. De Europol houdt de verontrustende ontwikkelingen nauwlettend in de gaten. 


Onderdelen van 3D pistool
3D pistool 'Liberator'
Nu de groep Defense Distributed de blauwdruk voor het eerste 3D-wapen vrijgegeven heeft, is deze in twee dagen 100.000 keer gedownload. Dat meldt het zakenblad Forbes. De blauwdrukken werden het meest van internet gehaald in Spanje en in de Verenigde Staten. Via een server van internetondernemer Kim Dotcom worden de blauwdrukken gedownload. Op zijn downloadsite staan de bestanden die nodig zijn voor de Liberator. De website heeft gebruikersgegevens echter versleuteld. Die website staat erom bekend zich te verzetten tegen toezicht vanuit de overheid. De leden van de groep Defense Distributed hadden niet verwacht dat het zo'n vaart liep met de downloads. "Het zelf printen van vuurwapens draait om vrijheid,"zegt Cody Wilson (25) van Defense Distributed. Wilson beweert dat de groep er niet naar streeft om een wapen te maken dat door een metaaldetector komt. (4) Maar het brengt levensgevaarlijke terroristen wel op een idee om een wapen te maken dat door een metaaldetector komt! De Amerikaanse overheid was niet erg blij met de uitvinding van 3D-vuurwapen en greep meteen in.

Onder zware druk van de Amerikaanse overheid moest de groep Defense Distributed de blauwdrukken voor het 3D pistool verwijderen. Woordvoerder en boegbeeld Cody Wilson heeft advocaten in de arm genomen en zegt te vrezen voor strafrechtelijke vervolging. Hij ontving een brief van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, waarin werd gewaarschuwd dat hij mogelijk de strenge regels voor wapenexport aan buitenlanders had overtreden. "Ik ben bezorgd. Op schending van de regels staat tien jaar gevangenisstraf en 1 miljoen dollar boete. Dat zou heftig zijn,"zuchtte Wilson, die vreesde dat het 3D-wapenproject hiermee ten einde kan komen. Op advies van advocaten zijn alle activiteiten van Defense Distributed inmiddels gestaakt. Toch kon Cody Wilson spreken van een succes. Al heeft hij zelf de blauwdrukken op last van de overheid verwijderd, maar via andere websites is het ontwerp nog steeds te downloaden. (5) Voor ernstige gevolgen wordt nu al gevreesd. Of Cody Wilson de gevolgen van zijn daad zou inzien, valt nogal te betwijfelen. Hij is blijkbaar nog steeds trots op zijn daad. "Dit was een intelligente en spectaculaire manier om de vrijheid van informatie te demonstreren. De autoriteiten willen dit per se stoppen, zeker na de internationale ophef. Maar zo werkt dat niet meer in een wereld verbonden door het internet. De traditionele staat is poreus geworden. Het internet is sterker,"aldus Wilson. (5) Maar het heeft totaal niets te maken met vrijheid. Hoewel Cody Wilson een rechtenstudent is, heeft hij zichzelf een internet-anarchist genoemd. Als u weet wat anarchisme betekent, betekent dit letterlijk wetteloosheid. De Bijbel maakt duidelijk dat zogenaamde vrijheid, zoals Cody Wilson met zijn uitvinding heeft gepromoot, echter tot wetteloosheid en gebondenheid leidt. God heeft ons allemaal vrijheid gegeven, maar de door God gegeven vrijheid wordt echter misbruikt voor losbandige en misdadige doeleinden zoals we vandaag zien. De apostel Paulus schreef dat alles geoorloofd is, maar NIET alles is nuttig!



Nadat Cody Wilson het ontwerp van het 3D-pistool online had gezet, is het voor iedereen nu mogelijk een pistool te printen. De gevolgen zijn nu duidelijk zichtbaar, nu een stagiair van BNN University bewezen heeft de losse plastic onderdelen van het 3D-pistool de rechtbank in Utrecht binnen gesmokkeld te hebben. Even later zette ze het pistool in elkaar. Ze gaf aan geen kogels bij zich te hebben. Daarna vroeg stagiair Shelly aan een woordvoerder van het OM hoe er om moet worden gegaan met door 3D-printers gefabriceerde wapens. "Als mensen wapens voor handen hebben dan zullen we daar op dezelfde manier op reageren. Of het nou klassieke wapens zijn, of dit soort nieuwe wapens. Als het strafbaar is om die te hebben, dan worden ze in beslag genomen en vernietigd en zullen mensen zich daarvoor moeten verantwoorden bij de rechter,"aldus de woordvoerder van het OM. Shelly vroeg of het extra gevaren met zich meebrengt dat dit soort kunststofpistolen niet door detectiepoortjes worden opgemerkt. "Ik kan me voorstellen dat dit extra alertheid vraagt van de beveiligingsmensen,"klonk het antwoord van de woordvoerder. Op dat moment haalde de stagiair haar wapen tevoorschijn met de mededeling. "Hier ging het eigenlijk vrij gemakkelijk." (6) Bekijk de onderstaande video en oordeel het zelf.


De gedurfde actie van stagiair Shelly laat wel zien hoe gevaarlijk is de verontrustende ontwikkeling van de verspreiding van de blauwdruk van het 3D-pistool. Dat er doden zouden vallen, zal in de nabije toekomst nog moeten blijken.

Zonsverduistering in Australië.

Amateur-astronomen op het zuidelijk halfrond konden genieten van een zonsverduistering. In delen van Australië, Nieuw-Zeeland en Indonesië was te zien hoe de maan tussen de zon en de aarde schoof. Het was de tweede zonsverduistering in een half jaar in het gebied. In november was het natuurfenomeen er ook al te zien. Toen ging het echter om een totale zonsverduistering. Nu was zo'n 95% van de zon afgedekt. De zonsverduistering duurde tussen drie en zes minuten, afhankelijk van waar de eclips werd gevolgd. (7)


Bacterie als wapen in bestrijding van malaria

Amerikaanse en Chinese onderzoekers hebben een bacteriesoort ontdekt die de malariaparasiet in muggen bestrijdt. Daardoor wordt de mug immuun voor de parasiet en kan het insect de ziekte niet overdragen op mensen. De resultaten van hun onderzoek staan vermeld in het wetenschappelijke tijdschrift Science. Volgens deskundigen is de ontdekking de eerste stap naar het onder controle krijgen van malaria. Er wordt al langer geëxperimenteerd met het toedienen van bacteriën om parasieten en virussen in muggen tegen te gaan. Wetenschappers in Australië zijn erin geslaagd om muggen te besmetten met de Wolbachia-bacterie. Die bacterie is niet schadelijk voor de insecten maar paraieten kunnen er niet tegen. Tot nu toe werkte de Wolbachia-bacterie bij muggen die knokkelkoorts en gele koorts verspreiden. De Amerikaaanse en Chinese wetenschappers schreven in Science dat ze een Wolbachiasoort hebben gevonden die ook malaria bestrijdt. (8)


De bacterie wordt van generatie op generatie doorgegeven en onschadelijk gemaake muggen kunnen alleen met elkaar paren. De onschadelijke muggen zijn dominant waardoor ze de plaats innemen van hun besmette soortgenoten. De Wolbachia-muggen kunnen nog steeds steken, maar geen ziektes meer overbrengen. De onderzoekers denken dat ze nu een tactiek hebben om malaria op grote schaal te bestrijden. De bacterie moet dan wel samen met middelen zoals pesticiden worden ingezet, aldus de onderzoekers. (8) Het inzetten van de Wolbachia-bacterie als wapen in de bestrijding van malaria geeft ons een nieuwe hoop. Jaarlijks sterven zo'n 700.000 mensen aan malaria. Maar...wist u ook dat malaria-muggen de mens aantrekkelijker vinden? De wetenschappers hebben ontdekt dat de malaria-mug de mens aantrekkelijk vindt. Als muggen besmet zijn met de malariaparasiet, dan vinden ze de geur van mensen veel aantrekkelijker dan muggen die niet besmet zijn. Dat blijkt uit een Brits-Nederlandse onderzoek. Bij besmette muggen in het laboratorium lag het aantal muggen om op mensen te landen en ze te prikken drie keer zo hoog als het aantal pogingen bij niet-besmette muggen. De parasiet verandert dus de geurzin van de muggen. Op die manier verzekert de mug zich van zijn voortbestaan. Wetenschappers willen daarom nu een "val" voor muggen ontwikkelen op basis van de mensengeur. (9) Hopelijk zal dit methode tot bestrijdingsmiddel ontwikkeld worden.

Mysterieuze gaswolken ontdekt in omgeving Andromedastelsel

De astronomen hebben een merkwaardig cluster van waterstofwolken in een donker en sterloos gedeelte van de intergalactische ruimte ontdekt, die zich bevinden in de omgeving van twee spiraalstelsels uit de Lokale Groep, namelijk het Andromedastelsel (MG1) en het Driehoekstelsel (MG3). De gaswolken zijn volgens de astronomen vermoedelijk gecondenseerd vanuit een enorm en onontdekte reservoir van heet, geioniseerd waterstofgas. De massa van de wolken komt overeen met dat van dwergsterrenstelsels. Astronomen weten al langer dat de schijnbaar lege intergalactische ruimte gevuld is met diffuse wolken van heet, geioniseerd waterstofgas. Latere observaties hebben gesuggereerd dat tussen MG1 en MG3 ook koeler, neutral waterstofgas voorkomt. Helaas zijn er nog geen details waargenomen, waardoor de structuur van het waterstofgas onbekend is gebleven. Nu hebben astronomen dankzij de Green Bank radiotelescoop eindelijk de structuur van de gaswolken kunnen vaststellen. (10)

Cluster van mysterieuze gaswolken waargenomen
Gaswolken

Astronomen kunnen neutraal waterstofgas (HI) waarnemen doordat het radiogolven afgeeft op het specifieke golflengte. Doordat intergalactisch gas vaak bijzonder ijl is, zijn de zwakke radiogolven vaak lastig te detecteren. Nu blijkt dankzij de Green Bank Telescope (GBT) dat het waterstofgas tussen M31 en M33 helemaal niet zo ijl is, maar juist massieve "klonters" vormt met de massa van een dwergsterrenstelsel. Voorheen dacht men dat de gaswolken mogelijk het resultaat zijn geweest van een bijna-botsing tussen M31 en M33. Nu blijkt echter dat de wolken met dezelfde snelheid bewegen en in dezelfde richting als M31 en M33. Dat betekent dat de wolken een andere afkomst moeten hebben. De astronomen denken dat uit een nieuwe bron van waterstofgas dat uiteindelijk in M31 en M33 zal vallen, hierdoor een nieuwe generaties van sterren zal vormen. (10)

Buzz Aldrin:"We kunnen en moeten Mars gaan koloniseren"

Buzz Aldrin, de tweede man op de maan, vindt dat de Verenigde Staten samen met de private sector het voortouw moeten nemen in de kolonisatie van de planeet Mars. "De start van kolonies op Mars is technisch en financieel mogelijk, zelfs in deze tijden van economische moeilijkheden,"zei de 83-jarige ex-astronaut tijdens een conferentie aan de George Washington Universiteit over de verovering van de rode planeet. (11)

Buzz Aldrin
"De Verenigde Staten moeten de leider blijven wat betreft het ruimtetransport en ik denk dat we ook kunnen rekenen op de dynamiek van de private sector om een systeem te ontwikkelen dat het zou mogelijk maken zich te vestigen op Mars,"aldus Buzz Aldrin, die in 1969 als tweede man ooit voet zette op de Maan, na Neil Armstrong. Dezelfde visie doet hij uit de doeken in een nieuwe boek, met als titel 'Mission to Mars: My Vision for Space Exploration.' "We zouden onze aandacht en de inspanningen van de NASA moeten concentreren om tegen de jaren 2030-2040 een permanente menselijke aanwezigheid op Mars te bewerkstelligen,"legde hij uit. "Ik zie niets anders dat deze regering zou kunnen doen om de wereld te tonen dat de Verenigde Staten de koploper blijven op het vlak van ruimte-exploratie,"vindt Aldrin. "We zijn nu klaar om mensen voorbij de Maan te sturen." (11)

Op weg naar de planeet Mars
Kolonie stichten op Mars...
Het is de vraag wat God ervan vindt. De Bijbel maakt echter duidelijk dat God de opdracht aan de mens heeft gegeven om de aarde te beheren. Het is NOOIT de bedoeling van God geweest dat de mens op andere planeten gaat wonen. Hoe kan de mens Mars gaan koloniseren, terwijl een enorme rotzooi zoals stroperij, ecologische vernietiging, milieuvervuiling op aarde nog niet opgelost wordt!? Van God hebben we de opdracht gekregen om goed voor dieren en planten te zorgen. Maar dat doen we niet. In plaats daarvan vernietigen we dieren en regenwouden, waardoor het ecologische evenwicht zodanig verstoord is. Investering van miljarden dollars in de exploratie van Mars is zeer onverantwoord. Het zou beter zijn als we onze geld gaan investeren in het redden van dieren en regenwouden en het beheren van onze thuisplaneet Aarde. Bovendien kennen zeer veel mensen als Buzz Aldrin de Bijbelse profetie niet, waarin voorzegd wordt dat ruimtekolonies door de wederkomst van Jezus Christus vernietigd zouden worden.

"De trotsheid uws harten heeft u bedrogen; hij, die daar woont in de kloven der steenrotsen, in zijn hoge woning; die in zijn hart zegt: Wie zou mij ter aarde nederstoten? Al verhieft gij u gelijk de arend, en al steldet gij UW NEST TUSSEN DE STERREN, zo zal Ik u van daar nederstoten, spreekt de HEERE."
Obadja 1:4 (Statenvertaling)

De profetie zal in vervulling gaan, als ruimtestations en kolonies op Mars vernietigd zullen worden wanneer Yeshua HaMasiach wederkomt. Buzz Aldrin en andere mensen die nog steeds dromen van de kolonisering van Mars, kunnen hun voorstellen beter vergeten. Voorlopig is de exploratie van Mars een toekomstmuziek, terwijl de ruimtestation ISS al een werkelijkheid is. Tegelijk wordt de profetie van Obadja steeds actueel, als de ruimtereis naar Mars een stapje dichterbij komt.

Ruimtetelescoop Kepler geeft de geest

De Amerikaanse ruimtetelescoop Kepler heeft de geest gegeven. Dat heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA bekendgemaakt. Kepler, gelanceerd in maart 2009, heeft de afgelopen jaren met succes jacht gemaakt op planeten bij andere sterren. De ruimtetelescoop heeft bijna drieduizend kandidaatplaneten ontdekt, waarvan er inmiddels ruim honderd zijn bevestigd. Daar zitten veel gasvormige reuzenplaneten tussen, maar ook rotsachtige planeten die kleiner zijn dan de aarde. Een paar Kepler-planeten bevinden zich in de 'bewoonbare zone' van hun ster, waar de temperatuur goed is voor het bestaan van water aan het oppervlak. De veronderstelling is dat het leven op die planeten zou kunnen voorkomen. (12) 

Ruimtetelescoop Kepler
De Kepler-missie zou aanvankelijk drieënhalf jaar duren, maar werd begin vorig jaar verlengd tot 2016. In juli viel echter een van de vier reactiewielen uit, die nodig zijn voor de precieze standregeling. Dinsdag gaf een tweede reactiewiel de geest. Met slechts twee resterende reactiewielen kan de telescoop niet langer nauwkeurig gericht worden. Toch verwacht hoofdonderzoeker William Borucki nog veel opzienbarende ontdekkingen. De astronomen kunnen namelijk nog jaren vooruit met het analyseren van alle meetgegevens die tot nu toe zijn verzameld. Het is heel goed mogelijk dat Keplers 'heilige graal' alsnog gevonden wordt: een exoplaneet die als twee druppels water op onze eigen aarde lijkt. Volgens adjunct-projectmanager Charles Sobeck kan de ruimtetelescoop de komende jaren misschien nog wel voor andere doeleinden worden gebruikt. In 2017 lanceert NASA een nieuwe planetenjager, TESS genaamd. Die moet planeten opsporen bij sterren in de buurt van de zon. (12) Of de 'heilige graal' zoals wetenschappers de tweeling-aarde noemen, gevonden zou worden, valt nogal te betwijfelen. De kans dat een tweelingaarde ontdekt zal worden, is zeer gering. De Bijbel maakt duidelijk dat God de mensheid op aarde zo lief heeft. Nog nooit heeft Hij gezegd dat er nog een tweede aarde bestaat. In Genesis 1:1 lezen we:"In den beginne schiep God den hemel en de aarde." 

Minoïsche Kretenzers van Europese afkomst

Het DNA-onderzoek in Minoïsche graven toont aan dat de oude Minoïsche beschaving op Kreta het werk was van oude Europeanen en geen immigranten uit het Nabije Oosten of Noord-Afrika. Sinds de Britse archeoloog Sir Arthur Evans rond 1900 op het Griekse eiland Kreta opgravingen deed en de resten van de Minoïsche beschaving blootlegde, werd altijd gedacht dat ze een Afrikaanse oorsprong had. Volgens sommige theorieën waren de Minoïsche Kretenzers immigranten vanuit Anatolië (Turkije), het Nabije Oosten of Noord-Afrika en zouden zij van daaruit hun beschaving hebben meegebracht. Dat blijkt nu niet juist te zijn. Amerikaanse en Griekse onderzoekers hebben het DNA-materiaal onderzocht van 37 oude Kretenzers die begraven werden op het plateau van Lassithi in het oosten van Kreta. (13) Genetici hebben Kretenzisch erfelijk materiaal vergeleken en daaruit bleek dat de oude Kretenzers een nauw verwantschap hadden met andere Bronstijd-culturen op Sardinië en het Ibersich Schiereiland en in mindere mate met neolithische culturen uit Frankrijk en Scandinavië. De band met Azië en Afrika was veel minder duidelijk. (13)

Ruïnes van het paleis van koning Minos in Knossos

Het stierengevecht in Knossos
De Minoïsche beschaving op Kreta - genoemd naar de legendarische koning Minos - ging de oude Griekse vooraf. Tussen 2000 en 1.500 voor Chr. controleerden de Kretenzers de zeehandel in het oosten van de Middellandse Zee. Ze dreven handel met Europa en de oude beschavingen van Syrië en Egypte en ze bouwden prachtige, grote paleizen in Knossos, Malia en Phaistos. De Minoïsche cultuur op Kreta was een van de oudste beschavingen in Europa en de eerste met een - weliswaar grotendeels nog niet ontcijferd - schriftsysteem. (13) Omstreeks 1.500 voor Chr. ging de Minoïsche beschaving ten onder. Hoe en waarom is nog altijd niet duidelijk. Mogelijk zou een hevige vulkaanuitbarsting rond 1.650 v. Ch. de landbouw de nekslag hebben gegeven. Een theorie suggereert dat een invasie van Griekse Myceneërs een einde maakt aan de beschaving van de oude Kretenzers. Er is nog een ander theorie dat een tsunami een rol had gespeeld in de ondergang van de Minoïsche beschaving. Niemand weet echter. 

Muizen en slakken terug uit de ruimte

Een Russische ruimtecapsule die een maand in de ruimte doorbracht met een lading muizen, hagedissen, slakken en andere dieren, was teruggekeerd op aarde. Het ging om een proefmissie met het oog op een reis naar Mars. De ruimtecapsule Bion-M maakte dankzij de parachute een zachte landing in de streek van Orenburg, ongeveer 1.200 kilometer van Moskou, zo maakten de Russische autoriteiten bekend. (14) De dieren verbleven een maand in de ruimte, volgens wetenschappers het langste experiment ooit. De dieren stonden onder permanente videobewaking. Minder dan de helft van de muizen die op 19 april van dit jaar de ruimte in werden geschoten, overleefde de vlucht. Maar volgens Vladimir Sychow, adjunct-directeur van het Instituut voor Medische en Biologische Problemen was dat volgens de verwachting. (14) Het is niet duidelijk of de andere dieren als slakken en hagedissen levend teruggekeerd waren. Bij de studie werd onder meer het effect van gewichtloosheid op kleine dieren getest. De capsule vervoerde ook kleine kreeften en vis. (14)  

Om Sions wil zal ik niet zwijgen. God zegene u.

                                                                                           Paul Parker

Het auteursrecht van dit artikel ligt bij de blogger. Zonder toestemming van blogger Paul zijn vermenigvuldiging, eigen gebruik en publicatie in een ander blog of website verboden.

Bronnen en referenties:

  (1) De Redactie: Eerste Amerikanen waren kannibalen. 02-05-2013
  (2) De Volkskrant: 'Bionisch' oor gemaakt met 3D-printer. 02-05-2013
  (4) NOS-TT: Schoten gelost met geprint pistool. 06-05-2013
  (5) NOS: Uitvinder geprint wapen vreest cel. 13-05-2013
  (6) NOS op 3: BNN smokkelt 3D-pistool rechtbank binnen. 16-05-2013
  (7) NOS: Zonsverduistering in Australië. 10-05-2013
  (8) NOS: Bacterie bestrijdt malaria in muggen. 10-05-2013
  (9) TT-Canvas: Malariamug vindt mens aantrekkelijk. 18-05-2013
(10) Astroblogs: Myterieuze gaswolken ontdekt in omgeving Andromedastelsel. 09-05-2013
(11) Astroblogs: Buzz Aldrin:"We kunnen en moeten Mars gaan koloniseren." 09-05-2013
(12) De Volkskrant: Ruimtetelescoop Kepler geeft de geest. 15-05-2013
(13) De Redactie: Minoïsche Kretenzers waren oude Europeanen. 16-05-2013
(14) De Volkskrant: Muizen keren terug van ruimtereis. 19-05-2013

Geen opmerkingen: