zondag 17 februari 2013

Weeknieuws Israël februari 2013. Deel 3


Het weeknieuws Israël verschijnt iedere week. Elke dag zal het nieuws bijgewerkt worden, behalve zaterdag. Op zaterdag, de Sabbat, zal geen nieuwsbericht verschijnen.

Vrijdag 22 februari: Nieuwe Bijbelstudiegroep in Knesset begonnen

Meer dan dertig Knessetleden namen deel aan de eerste wekelijkse Bijbelstudie, georganiseerd door nieuwe centrumpartij Yesh Atid, die alle Israëliërs heeft opgeroepen om zowel de Bijbel te bestuderen als de natie te dienen. Israel Today heeft al meerdere malen geschreven over de Bijbelstudiegroep van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu die in 2011 heeft hervat. Nu gaat de Knesset verder in deze trend door met zijn eigen wekelijkse sessie van verlichting door de Schrift te beginnen. Het initiatief kwam van één van de nieuwe partijen in de Knesset, de centrumpartij Yesh Atid, die zowel seculiere als religieuze parlementsleden telt.

Tenach, de Hebreeuwse Bijbel
(Het Oude Testament)
Ondanks een verkiezingscampagne, waarin werd aangedrongen op het beëindigen van de vrijstellingen van dienstplicht en de overdreven sociale uitkeringen aan de ultra-orthodoxe bevolkingsgroep, waarna de ultra-orthodoxe leiders Yesh Atid antireligieus noemden, is juist deze partij er sinds de verkiezingen het meest mee bezig meer Israëliërs tot het bestuderen van de Bijbel te bewegen. De Bijbelstudie in de Knesset werd dinsdag geleid door de Yesh Atid parlementariërs rabbi Shai Piron, rabbi Dov Lipman en Thorageleerde dr. Ruth Calderon. Meer dan 30 Knessetleden namen deel aan de eerste bijeenkomst. 

"Als je de Knessetleden en de medewerkers ziet, van ultra-orthodox tot seculier, die samen de Thora bestuderen, dan zie de goede omgeving die we in deze Knesset scheppen,"zei Lipman in The Times of Israel. In Israël bestaat een groeiend besef dat de Bijbel de basis moet vormen van de cultuur en het beleid van de Staat, maar dat de ultra-orthodoxie niet het monopolie mag bezitten op de interpretatie van de Bijbel of op de betekenis van het Jood-zijn. Bron: Israel Today Headlines 22-02-2013

Vrijdag 22 februari: Nieuwe verkiezingen in Israël? 

Nu de tijd gaat dringen en er steeds meer obstakels oprijzen, wordt het steeds onwaarschijnlijker dat Netanyahu een stabiele meerderheidscoalitie kan vormen. Het klinkt misschien belachelijk, maar misschien staat Israël opnieuw voor vervroegde verkiezingen, een maand na de vorige, nu premier Benjamin Netanyahu kampt met forse problemen bij het vormen van een stabiele regering. Dit gevaar signaleerden hooggeplaatste leden van Netanyahu's Likoedpartij deze week, en tenminste één grote partij, Het Joodse Huis, nam hen serieus en heeft naar verluid zijn verkiezingscampagne opnieuw geïnstalleerd, voor het geval dat...


Benjamin Netanyahu
Netanyahu heeft de tijd tot half maart (inclusief de standaard-verlenging van 14 dagen) om een stabiele coalitie te presenteren. Indien dit niet lukt, krijgt òf een andere partij een kans om een regering te vormen, òf er worden nieuwe verkiezingen uitgeschreven. Eerder deze week scoorde Netanyahu zijn eerste coalitiepartner, Tzipi Livni en haar partij HaTnuah (De Beweging) met zes zetels. De centrumpartij Kadima, eens de grootste maar nu gekrompen tot een schamele twee zetels, zal zich naar verwachting in de komende dagen hierbij aansluiten. Dat geeft Netanyahu in totaal 39 van de 120 zetels. De ideale oplossing zou volgens de meeste Israëliërs zijn wanneer Netanyahu hier de centrumpartij Yesh Atid (19 zetels) en de rechtse partij Het Joodse Huis (12 zetels) aan toevoegt, wat de coalitie het indrukwekkende aantal van 88 zetels heeft. De leider van Het Joodse Huis, Naftali Bennett, en de chef van Yesh Atid, Yair Lapid, hebben echter een soort alliantie gesmeed en weigeren tot de coalitie toe te treden tenzij Netanyahu instemt met hun gezamenlijke is dat de ultra-orthodoxe Joodse gemeenschap zijn vrijstelling van dienst in de IDF kwijt raakt. Ook willen Bennett en Lapid dat de ultra-orthodoxen moeten gaan werken of het risico lopen hun forse sociale uitkeringen kwijt te raken. Netanyahu vreest dat het problemen zal opleveren. 

Netanyahu is al lange tijd goed bevriend met de ultra-orthodoxe politieke sector en probeert nu de religieuze Shaspartij in de regering op te nemen als een alternatief voor Het Joodse Huis en Yesh Atid. Donderdag circuleerden berichten dat Shas op het punt staat toe te treden tot de coalitie en de andere orthodoxe partij, Verenigd Thora Jodendom, waarschijnlijk volgt. Indien dit gebeurt, en indien Lapid en Bennett voet bij stuk houden, heeft Netanyahu een minderheidscoalitie van 57 zetels. Bronnen binnen het kantoor van de premier vertelden aan Yisra'el Hayom dat dit onaanvaardbaar zou zijn en tot nieuwe verkiezingen zou leiden. Het idee is om Bennett onder druk te zetten om zich bij de coalitie te voegen, zelfs indien Lapid er buiten blijft. De belangrijkste pijler van Lapids verkiezingsprogramma was een eind te maken aan de vrijstelling van dienstplicht voor de ultra-orthodoxen, dus het is zeer waarschijnlijk dat hij deelneemt aan een regering waaraan ook Shas deelneemt. Wanneer dit Netanyahu's koers is en als de gok loont, kan het een tweesnijdend zwaard zijn dat Lapid zo de leider van de oppositie wordt. Hoewel Lapid en Netanyahu ongeveer hetzelfde standpunt hebben over veiligheid, het vredesproces en veel economische onderwerpen, is het geen geheim dat Lapid van plan is om op een dag zelf premier te worden, en er aan kan werken om Netanyahu te verzwakken en te zorgen voor, jawel, alweer vervroegde verkiezingen.

Cartoon: Yair Lapid
Uit een nieuwe peiling na de Israëlische verkiezingen van januari 2013 is gebleken dat Yesh Atid de grootste partij van Israël zou worden, indien er nu weer nieuwe verkiezingen worden gehouden. In de peilingen zou Yesh Atid van Yair Lapid 30 zetels in de Knesset behalen. Daarmee zou Likoed-Yisrael Beitenu op 22 zetels blijven steken. Andere uitslagen van de peilingen: Het Joodse Huis 15 zetels, Arbeidspartij 13 zetels, HaTnuah 4 zetels, Shas 9 zetels, Verenigd Thora Jodendom 6 zetels, Kadima 2 zetels. Bron: Israel Today Headlines, Nieuws-uitgelicht-infonu.nl/laatste nieuws Israël 22-02-2013

Donderdag 21 februari: "Israëlische kinderen, eet meer groente en fruit!"

De Israëlische ministeries van Landbouw en Volksgezondheid zijn met een campagne begonnen om scholieren enthousiast te maken voor gezondere voeding. Het doel van de campagne is dat de kinderen verse en gezonde voeding beter gaan waarderen, vertelde de Israëlische minister van Landbouw, Orit Noket. Het moet bovendien de consumptiegewoonten ook op lange termijn verbeteren. Het project is maandag begonnen met het uitdelen van verse groenten en fruit aan scholen in Holon en Turan. Het project zal voorlopig een schooljaar duren en de resultaten worden dan door de ministeries geëvalueerd. Er zijn plannen om het project landelijk te maken.



Gegevens van het Israëlische Bureau voor de Statistiek laten zien dat overgewicht en zwaarlijvigheid sterk toenemen in het land. Dat komt grotendeels door gemaksproducten met een hoog vetgehalte. De Israëlische schoolmaaltijden bevatten te weinig verse voedingsmiddelen. De begeleiding van de schoolvoeding moet er nu voor zorgen dat deze gezonde trend doorzet. Bron: Israel Today Headlines 21-02-2013

Donderdag 21 februari: Vergunning afgegeven voor olieboringen in de Golan Hoogvlakte

Israël heeft toestemming verleend voor proefboringen naar olie in de Golan Hoogvlakte, een strategische plek die het in de Zesdaagse Oorlog van 1967 op Syrië heeft veroverd. Het Israëlische ministerie van Energie en Water heeft de licentie verleend aan het Amerikaans-Israëlische bedrijf Genie Energy Ltd. dat geleid wordt door Effi Eitam, een voormalige Israëlische minister. De vergunning geldt voor de helft van het gebied, van Katzrim in het noorden tot Tzemah in het zuiden. De licentie voor de olieboringen werd toegekend via dochteronderneming Israel Energy Initiatives nadat geologische testen hadden aangetoond dat er waarschijnlijk grote olievoorraden onder de Golan liggen. Het gebruik van olievoorraden uit de Golanhoogten kan leiden tot internationale kritiek, omdat deze volgens het internationale recht als "bezet Syrisch gebied" geldt. Bron: Israel Today Headlines, FOK! 21-02-2013

Opmerking: Al beweren Syrië en de internationale gemeenschap dat de Golan Hoogvlakte Syrisch grondgebied is. Maar wie goed op de hoogte is van de Bijbel, weet dat de Golan Hoogvlakte van oudsher een Joods gebied is. God die ver boven alle internationale wetten staat, heeft deze gebied aan het Joodse volk toegewezen. Lees Jozua 20:8 dan ziet u dat Golan aan de stam Manasse werd toegewezen. 

Donderdag 21 februari: Jeruzalem hoofdstad van Israël

De Amerikaanse Republikeinse senator Marco Rubio heeft tijdens een bezoek aan Israël gezegd dat Jeruzalem de hoofdstad van het land is. De internationale gemeenschap, waaronder de Verenigde Staten en Nederland, erkent Jeruzalem niet als hoofdstad van de Joodse Staat en de stad is een van de grootste struikelblokken in het vredesproces tussen Israël en de Palestijnen. 


Marco Rubio (links) en Shimon Peres (rechts)
Senator Rubio zei tegen de Israëlische president Shimon Peres dat Jeruzalem 'natuurlijk' de hoofdstad van de Joodse Staat is. De Palestijnen zien Oost-Jeruzalem als hoofdstad van hun toekomstige staat. Rubio sprak ook met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. Bron: FOK! 21-02-2013

Donderdag 21 februari: Netanyahu presenteert eerste coalitiepartner: Tzipi Livni

Tzipi Livni is dinsdag met haar nieuwe partij HaTnuah (De Beweging, zes zetels) toegetreden tot de nieuwe regeringscoalitie van premier Benjamin Netanyahu. Livni die eerder de grote oppositiepartij Kadima leidde, is de eerste die zich bij de coalitie aansluit, nadat eerder deze week Netanyahu's onderhandelingen met de grotere partijen Yesh Atid (19 zetels) en Het Joodse Huis (12 zetels) tegen een probleem aanliepen. 


Benjamin Netanyahu (links) en Tzipi Livni (rechts)
In haar verkiezingscampagne had Livni gesteld dat Netanyahu ongeschikt is om het land te leiden. Velen zien haar als een opportunistische politica, die zelden met enig nieuwe idee komt, en in plaats daarvan de neiging heeft zich te richten op de fouten die ze bij haar rivalen ziet. Toch zullen de zes Knessetzetels Netanyahu's gecombineerde Likoed-Yisrael Beitenu fractie een solide basis geven van waaruit hij verder kan bouwen aan de coalitie. In ruil daarvoor wordt Livni de nieuwe minister van Justitie, tevens belast met het vredesproces met de Palestijnen. De nummer twee van de HaTnuahlijst, de voormalige leider van de Arbeiderspartij Amir Peretz, wordt de nieuwe minister van Milieubescherming. De ideale volgende stap zou zijn om Yesh Atid en Het Joodse Huis in de coalitie op te nemen, die samen met HaTnuah en Likoed-Yisrael Beitenu Netanyahu's regering een indrukwekkend aantal van 68 van de 120 Knessetzetels zou geven. De leider van Het Joodse Huis, Naftali Bennett, en de chef van Yesh Atid, Yair Lapid, hebben echter een soort alliantie gesmeed en weigeren tot de coalitie toe te treden tenzij Netanyahu instemt met hun gezamenlijke eis dat de ultra-Orthodoxe Joodse gemeenschap zijn vrijstelling van dienst in het Israëlische leger (IDF) kwijt raakt. Bennett en Lapid willen ook dat de ultra-orthodoxen in grotere aantallen toetreden tot de beroepsbevolking of het risico lopen hun forse sociale uitkeringen te verliezen, die de overheid verstrekt ondanks het feit dat de meeste ultra-orthodoxen geen belasting betalen.

Het is een beleid dat de bestaande ongeschreven regels van de Israëlische politiek zal schokken, en Netanyahu is vermoedelijk bang als de boot zo heftig gaat schommelen. Netanyahu is al lange tijd goed bevriend met de ultra-orthodoxe politieke sector en probeert nu de religieuze Shaspartij (11 zetels) in de regering op te nemen als een alternatief voor Lapid en Bennett. Bron: Israel Today Headlines 21-02-2013

UPDATE: Het Joodse Huis laat weten toch deel te nemen aan de regeringscoalitie van Netanyahu ondanks deelname van Tzipi Livni's HaTnuah partij. Partijleider Naftali Bennett van Het Joodse Huis kwam onder druk te staan van zijn eigen partij, toen bleek dat premier Netanyahu zijn verkiezingsbelofte niet nakwam om Tzipi Livni niet toe te staan onderhandelingen te beginnen met de Palestijnen. Bron: Nieuws-uitgelicht-infonu.nl/laatste nieuws Israël, Jerusalem Post 21-02-2013

Woensdag 20 februari: Japan: Hitlerstrips ERUIT, Bijbelstrips ERIN!

De Israëlische ambassadeur voor Japan, Nissim Ben Shetreet, was onlangs diep geschokt, toen hij op de planken van een populaire boekwinkel Manga stripboeken aantrof, die het leven en de daden van Adolf Hitler weergaven. Na enig onderzoek ontdekte Ben Shetreet dat het boek in feite een versie was van Hitlers Mein Kampf, geïllustreerd voor kinderen als stripboek. Ben Shetreet maakte meteen een afspraak met de lokale uitgever van het boek en de twee illustratoren. De Israëliër legde uit waarom het boek zo aanstootgevend was, en zowel de uitgever als de striptekenaars boden uitgebreid hun excuses aan. De uitgever vertelde Ben Shetreet dat er van de stripboekversie van Mein Kampf al tienduizenden kopieën waren verkocht. Aangezien het al te laat was om de verspreiding tegen te houden, vroeg Ben Shetreet of men wilde zoeken naar een mogelijkheid om hier iets tegenover te stellen.


Manga Bijbelse stripboeken
Nadat verschillende mogelijkheden werden besproken, kwamen de Israëlische ambassadeur, de uitgever en de twee illustratoren overeen te stoppen met de uitgave van de stripboekversie van Mein Kampf. In plaats daarvan zullen geïllustreerde Bijbelverhalen uitgegeven worden. Afgesproken werd dat de eerste drie Japanstalige Bijbelse stripverhalen 'Genesis' (Mutiny), 'Koningen' (Melech) en 'Profeten' (Messengers) zouden worden. Deze stripboeken met helden uit de Bijbel verschenen onlangs voor het eerst in de Japanse boekwinkels. "Toen ik voor het eerst die illustraties van Hitler en zijn hakenkruis zag, was ik woendend. Het is onvoorstelbaar om jonge, beïnvloedbare geesten bloot te stellen aan het relaas van Hitler,"zei Ben Shetreet. "Gelukkig werd het boek ontdekt en is het niet meer te vinden in boekwinkels. Ik hoop dat de Japanse jeugd nu op zoek gaan naar de helden van de Bijbel." Commentaar redactie Israel Today:"We schreven al eerder dat in veel Aziatische landen nog steeds veel respect voor Hitler bestaat, omdat hij een sterke leider was, terwijl de meesten niets weten van de enorme catastrofe die hij over de Joden en andere minderheden heeft gebracht." Bron: Israel Today Headlines 20-02-2013

Opmerking blogger: Ja, de Aziaten moeten ook weten dat Hitler ook helemaal niet van mensen met huidskleur houdt! Tijdens de Olympische Spelen van 1936 in Berlijn won een zwarte Amerikaan de marathon. Toen Hitler zag dat de zwarte de marathon won, liep hij van de tribune weg. Hitler heeft niet alleen de Joden maar ook Zigeuners, Slaven (Polen en Russen. Beide volkeren behoren tot de Slavische ras) vermoord, alleen maar omdat die "minderwaardige" volken, zoals de nazi's hen "untermenschen" noemden, volgens de rassenleer niet tot Germaanse (Arische) ras behoren. Voorlichting over Hitler's ware bedoelingen, racistische motieven en misdaden is meer dan noodzakelijk. Want onwetendheid is en blijft onze grootste vijand! Daarvoor waarschuwt de Bijbel ernstig. De Bijbel benadrukt altijd: WEES NIET ONKUNDIG!  

Dinsdag 19 februari: Rapport dood 'Gevangene X' openbaar gemaakt

Het Israëlische Gerechtshof in Rishon LeZion heeft toestemming gegeven voor de gedeeltelijke openbaarmaking van het rapport over 'Gevangene X'. Het gaat om het onderzoek naar de hechtenisneming en de dood van Ben Zygier die als 'Gevangene X' bekend stond. Op verzoek van de familie van Ben Zygier, de Australische regering en verschillende media heeft het Gerechtshof daarover beslist. Maar NIET het hele rapport wordt openbaar gemaakt, omdat de informatie zeer gevoelig is. Wel blijkt uit het officiële rapport duidelijk dat Ben Zygier zelfmoord heeft gepleegd. De veelbesproken 'Gevangene X' heeft zich in zijn cel opgehangen. "De overledene werd aangetroffen in de douche van de gevangeniscel met een bedlaken om zijn nek, terwijl hij aan een raam van de badkamer hing,"meldt het rapport. Verder blijkt uit het rapport dat hij niet gevangen genomen was vanwege het lekken van informatie over de Mossad. Het gevangenispersoneel gaat niet vrijuit inzake Zygier's zelfmoord en heeft fouten gemaakt. Volgens een onderzoeksrechter hebben de gevangenisautoriteiten zich mogelijk schuldig gemaakt aan nalatigheid.


Cel Gevangene X
De advocaat van Ben Zygier zei vorige week dat hij hem kort voor zijn dood in de gevangenis nog had bezocht. "Toen ik hem zag, wees niets erop dat hij zelfmoord zou plegen,"vertelde de advocaat. Zygier maakte een "serieuze en rationele indruk" en overwoog volgens zijn advocaat met de autoriteiten samen te werken. Waarom Zygier werd vastgezeten, is nog steeds niets bekend gemaakt. De Australische zender ABC meldde gisteren dat hij informatie over Mossad-operaties zou hebben doorgespeeld aan de Australische geheime dienst. Alexander Downer, een voormalig minister van Buitenlandse Zaken, beweert dat Zygier veel meer deed dan informatie uitwisselen met de Australische geheime dienst. Downer kaart de kwestie aan van het gebruik van Australische paspoorten door de Mossad. Overigens verbreken zowel de familie van Ben Zygier als de Australische Joodse gemeenschap de stilte en verlangen meer openheid van Israël wat er precies met Zygier is gebeurd. Bron: Nieuws-uitgelicht-infonu.nl/laatste nieuws Israël, NOS 19-02-2013

Dinsdag 19 februari: Netanyahu: Iran nucleaire staat door slappe aanpak

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft maandag gewaarschuwd dat als het Westen het uitdagende Iraanse nucleaire programma net zo gebrekkig aanpakt als dat van Noord-Korea, de islamitische Republiek dan net zoals Noord-korea vast zal slagen om nucleaire wapens te verwerven. De waarschuwing klinkt minder dan een week nadat ambtenaren van de Internationale Organisatie voor Atoomenergie (IAEA) opnieuw geen overeenstemming konden bereiken met Iran voor toestemming om verdachte nucleaire installaties te inspecteren. Dit kat-en-muisspel duurt nu al langer dan tien jaar en het is hetzelfde soort mislukte diplomatie waardoor Noord-Korea bijna ongehinderd een kernmacht werd. 


Iraanse president Ahmadinejad bezoekt een nucleaire
installatie
"De enige effectieve manier om Iran af te schrikken is het koppelen van sancties aan een krachtige, geloofwaardige militaire dreiging,"zei Netanyahu in een vergadering van de Gouverneurs van het Joods Agentschap. Het enige land dat op een realistische manier voor een dreiging kan zorgen, de Verenigde Staten, lijkt de andere kant op te gaan. De Amerikaanse president Barack Obama heeft twee mannen als ministers van Buitenlandse Zaken en van Defensie benoemd, die zich duidelijk hebben uitgesproken tegen het gebruik van militair geweld tegen Iran. Netanyahu zei dat wanneer Obama Israël volgende maand bezoekt, hij er voor zal zorgen de Amerikaanse leider er aan te herinneren dat Iran zijn wens om de Joodse Staat en de rest van de wereld te bedreigen niet verbergt. Bron: Israel Today Headlines 19-02-2013

Dinsdag 19 februari: Twee supporters voetbalclub gearresteerd

De Israëlische politie heeft twee leden van de harde kern van de voetbalclub Beitar Jeruzalem gearresteerd in verband met de brandstichting van het kantoor van de voetbalclub. De twee supporters behoren tot de fanclub 'La Familia' en komen uit het zuiden van Israël. Ze zijn ongeveer 20 jaar oud. Eén van de fans heeft een bekentenis afgelegd en verklaarde dat het ging om wraak voor het aannemen van twee moslim voetbalspelers uit Tsjetsjenië. Bron: Nieuws-uitgelicht-infonu.nl/laatste nieuws Israël 19-02-2013

Maandag 18 februari: Rellende Palestijnen eisen vrijlating van gevangenen

Afgelopen vrijdag waren er ernstige rellen voor de Ofer gevangenis tussen Ramallah en Givat Ze'ev in Judea en Samaria (de Westbank). Palestijnse gevangenen zijn er sinds enige tijd in hongerstaking en de demonstranten eisen hun vrijlating. Ook elders waren gewelddadige confrontaties tussen Israëlische veiligheidstroepen en honderden Palestijnse demonstranten die met stenen en brandbommen gooiden en daarmee enkele soldaten verwondden. Die schoten terug met rubberkogels en traangas, waarbij volgens Palestijnse opgaven 156 demonstranten gewond raakten. De Palestijnse leider Mahmoud Abbas toonde duidelijk dat hij de relschoppers steunt, door protesttent in Ramallah te bezoeken. "Wij zullen jullie niet vergeten en we zullen jullie niet in de gevangenissen van de bezetter laten lijden." De demonstranten eisen vooral de vrijlating van de hongerstaker Samer Issawi die in 2002 tot 30 jaar gevangenisstraf is veroordeeld wegens terroristische activiteiten en vorig jaar in ruil voor Gilad Shalit werd vrijgelaten. Vorig jaar werd Issawi echter weer gearresteerd, omdat hij zich niet hield aan de voorwaarden voor zijn vrijlating en zich weer met terrorisme inliet.


Rellen: Palestijnen gooien stenen en brandbommen
Naast de gewelddadige rellen voor Israëliche gevangenissen proberen de Palestijnen hun doelen ook te bereiken via de internationale gemeenschap. Zo heeft de EU-vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid, Catherine Ashton, in een verklaring de democratische regering van Israël nogmaals veroordeeld:"De EU eist van Israël de internationale mensenrechten en de Palestijnse gevangenen te respecteren. Wij zijn verder bezorgd over Israëls uitgebreide gebruik van administratieve hechtenis." Op deze aantijgingen gereageerd te hebben zei een Israëlische regeringswoordvoerder:"Israël houdt zich bij de behandeling van gevangenen strikt aan alle internationale richtlijnen, waarvan de naleving wordt verzekerd door het Hooggerechtshof." Bron: Israel Today Headlines 18-02-2013

Maandag 18 februari: Israëlische economie groeit minder hard

De Israëlische economie is in het vierde kwartaal met 2,5% gegroeid. Dat is minder dan het derde kwartaal, toen de groei nog 2,8% bedroeg. De verwachting dat de Israëlische economie in 2012 met 3,3% zou hard groeien, bleek een tegenvaller te zijn. De investeringen in de Israëlische economie zijn met 5,5% gedaald. Ook de export valt tegen en daalt met 1,6%. De consumptie daalde ook met 14,4% in de tweede helft van 2012. Bron: Nieuws-uitgelicht-infonu.nl/laatste nieuws Israël 18-02-2013

Zondag 17 februari: Avigdor Lieberman pleit onschuldig

Het proces tegen oud-minister van Buitenlandse Zaken, Avigdor Lieberman, is zondag begonnen. Hij wordt beschuldigd van fraude en misbruik van vertrouwen en nam daardoor vorig jaar ontslag uit de regering van premier Benjamin Netanyahu. Tijdens de eerste zitting van de rechtbank werd de akte van beschuldiging voorgelezen. Lieberman pleitte onschuldig. Hij zou geheime documenten hebben ontvangen van een politieonderzoek tegen hem en in ruil daarvoor een vertrouweling als ambassadeur in Letland hebben benoemd. Oud-ambassadeur Ze'ev Ben-Ariyeh is al veroordeeld voor die zaak. Bron: TT-Canvas 17-02-2013

Zondag 17 februari: Affaire Gevangene X; Netanyahu verdedigt de Israëlische veiligheidsdiensten

De storm rond de zaak 'Gevangene X' is nog steeds niet geluwd. Er is nog steeds veel media gedoe over deze affaire. Zowel Israëlische als Australische media besteden er veel aandacht aan de zaak 'Gevangene X'. De affaire trekt ook internationale aandacht. 


Media hype over 'Gevangen X'
Na de spionageaffaire 'Gevangene X' heeft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu de geheime diensten en veiligheidsdiensten verdedigd. Volgens de premier valt de geheime diensten niets te verwijten. "Laat de veiligheidsdiensten hun werk doen, zodat we in vrede en veiligheid kunnen blijven leven in Israël,"aldus Netanyahu in de wekelijkse kabinetsvergadering. De premier heeft het volste vertrouwen in de veiligheidsdiensten en de rechtelijke macht die toezicht houdt. Netanyahu wijst erop dat Israël een democratisch land dat de rechten van individuen respecteert. Maar teveel informatie over veiligheidszaken brengt de veiligheid van Israël in gevaar, vindt de premier. Bron: Nieuws-uitgelicht-infonu.nl/laatste nieuws Israël 17-02-2013

Zondag 17 februari: Syrische gewonden naar Israëlisch ziekenhuis

Syrische regeringstroepen en rebellen hebben de slag geleverd nabij de grens met Israël. Israël was afgelopen zaterdag zeven Syriërs te hulp gekomen, die gewond werden aangetroffen langs het grenshek op de Golan Hoogvlakte. Het bleken Syrische rebellen te zijn, die gewond raakten in hevige gevechten met Syrische regeringstroepen. Een van de mannen bleek in kritieke toestand, met wonden aan zijn buik door granaatscherven. Hij werd die nacht, met enkele anderen, geopereerd in het Ziv ziekenhuis in Safed, in noordelijk Israël. Alle zeven mannen zijn in stabiele toestand, hoewel de zwaarst gewonde nog op de intensieve care ligt. Een woordvoerder van het Israëlische ministerie van Defensie zei dat "deze mannen om humanitaire hulp vroegen en we voorzagen hierin," ondanks de officiële staat van oorlog tussen Israël en Syrië.


Golan Hoogvlakte
De Israëlische vice-premier zei op TV dat Israël zich afzijdig wil blijven houden van het bloedige conflict in Syrië. Zo wil het land geen Syrische vluchtelingen opnemen. Deze Syrische gewonden werden wel geholpen om humanitaire redenen. Hoewel het nog onduidelijk is hoe lang hun behandeling zal duren, schrijft het protocol voor dat deze zeven Syriërs hersteld zijn, zij naar Syrië worden teruggestuurd via een grensovergang voor VN-personeel. Maar plaatselijke Druzenleiders op de noordelijke Golanhoogten dringen er bij Israël op aan deze mannen niet terug te sturen om (volgens hen) een zekere dood tegemoet te gaan. Leiders van dorpen en enkele plaatselijke advocaten uit grotere Druzensteden op de Golan hebben zondag in een brief aan minister van Defensie, Ehud Barak, gevraagd hen toestemming te geven voor het 'adopteren' van de zeven Syriërs. "Ik hoop dat de Israëlische autoriteiten in deze zaak zullen handelen volgens de waarden van het Joodse volk,"zei advocaat Fuad Safdi tot de Israëlische krant Ma'ariv. Waarschijnlijk heeft deze gebeurtenis nog een ander gevolg, namelijk dat de belaagde Syrische dictator Bashar al-Assad nog meer zal hameren op de onbewezen invalshoek dat de rebellie in zijn land een 'zionistisch complot' is.

Het Syrische Observatorium meldde dat de Syrische opstandelingen een legerpost in Khan Arnabeh, een stad op de Golan Hoogvlakte, zouden hebben veroverd. Daarop zou het Syrische leger meerdere plaatsen in het gebied hebben bestookt. De rebellen zouden onder meer met een tank hebben gevochten. Volgens het Observatorium voor de Mensenrechten zouden ook honderden mensen door een regeringsgetrouwe militie zijn weggevoerd. Dat zou een reactie zijn op het wegvoeren van enkele tientallen Alawieten enkele dagen eerder. Alawieten zijn de aanhangers van een mystieke stroming van de islam, vieren ook de christelijke feestdagen en worden door de moslims beschouwd als een sekte. De Syrische president Bashar al-Assad is ook een Alawiet. De berichten die het Observatorium voor de Mensenrechten gegeven worden, zijn moeilijk te verifiëren. Zeker is dat zowel de regeringsgetrouwe milities als de rebellen gruwelijke misdaden hebben begaan. De vraag is of Israël in de nabije toekomst Syrische vluchtelingen, vooral Syrische christenen, zou opnemen. Het is ook bekend dat de soennitische rebellen naar het leven van Alawieten, christenen en Druzen staan en de minderheidsgroepen willen uitroeien. Bron: Israel Today Headlines, De Telegraaf 17-02-2013

Zondag 17 februari: Rapport 'Gevangene X' binnenkort openbaar gemaakt

Het Israëlische ministerie van Justitie heeft besloten dat het rapport van rechter Blatman Kedrai over de vermeende zelfmoord van Ben Zygier, bijgenaamd 'Gevangene X', openbaar zal worden gemaakt. Eerder heeft Israël bekend gemaakt dat 'Gevangene X' onder een valse naam in de gevangenis werd vastgehouden, en dat de familie al meteen op de hoogte was gebracht. De gevangene werd bijgestaan door drie advocaten. Toch blijven er veel vragen die niet beantwoord kunnen worden. Bron: Nieuws-uitgelicht-infonu.nl/laatste nieuws Israël 17-02-2013

Om Sions wil zal ik niet zwijgen. God zegene u. 

                                                                                     
                                                                                             Paul Parker

Het auteursrecht van dit artikel ligt bij de blogger en de genoemde nieuwsbronnen. Zonder toestemming van blogger Paul zijn vermenigvuldiging, eigen gebruik en publicatie in een ander blog of website verboden.

Geen opmerkingen: