zondag 14 oktober 2012

Weeknieuws Israël oktober 2012. Deel 2


Het weeknieuws Israël verschijnt iedere week. Elke dag zal het nieuws bijgewerkt worden, behalve zaterdag. Op zaterdag, de Sabbat, zal geen nieuwsbericht verschijnen.

Vrijdag 19 oktober 2012: Netanyahu onder druk

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu staat steeds meer onder druk van voor- en tegenstanders van het Levy-rapport dat onlangs concludeerde dat de Joden een juridisch en historische recht hebben om zich weer te vestigen in Judea en Samaria, om deze studie wel of niet goed te keuren. Judea en Samaria zijn vanzelfsprekend het Bijbels hartland van het Oude Israël, een regio die centraal staat in het Joods geloof en erfgoed in het land. Maar het is ook wat de wereld de 'Westbank' noemt en wat de Palestijnse Arabieren claimen als hun eigen onafhankelijke staat, en zij benadrukken dat die 'Judenrein' - vrij van Joden - moet zijn.

De internationale gemeenschap staat grotendeels achter het Arabische standpunt en is zeer kritisch over de honderdduizenden Joden die in de afgelopen 35 jaar hun huizen hebben gebouwd in Judea en Samaria. Deze Joodse 'kolonisten', zoals het Westen hen noemt, worden vaak een hindernis voor vrede genoemd, omdat ze het gewaagd hebben om de steden en dorpen van hun voorvaderen weer op te bouwen. 


Benjamin Netanyahu
De afgelopen zomer heeft Netanyahu opdracht gegeven aan een panel van juristen, waarvan er één betrokken was bij het formuleren van de zogenaamde 'Oslo-akkoorden', om een studie uit te voeren inzake de rechtmatigheid van Joodse nederzettingen in Judea en Samaria. 

De rechtse Israëlische parlementsleden zijn boos over Netanyahu's terughoudendheid om het rapport van de Levy-commissie goed te keuren. De Israëlische radio Voice of Israel meldde deze week dat er nu vervroegde verkiezingen komen, Netanyahu zal aanbevelen dat de regering een deel van het rapport goedkeurt. Netanyahu maakt zich nog steeds niet sterk voor toename van Joodse nederzettingen in Judea en Samaria, maar onderschrijft wel die delen van het Levy-rapport die oproepen om te stoppen met de discriminatie van de 'kolonisten' en die Israël oproepen om te verwerpen dat de hele wereld de Joodse aanwezigheid van deze gebieden 'bezetting' noemt. De Israëlische parlementariër Yisrael Katz (Likoed) zei dat Netanyahu juist gehandeld heeft, en dat zijn standpunt 'een duidelijk boodschap zal overbrengen aan de inwoners van Judea en Samaria dat ze een normaal leven kunnen leven zoals alle anderen in het land.' Niet iedereen was blij met de beslissing. Oppositieleider Shaul Mofaz (Kadima) tekende beroep aan bij Israëls landsadvocaat om Netanyahu te stoppen om het rapport goed te keuren, met het argument dat hij op die manier de volgende regering zou verplichten zich aan zijn bevindingen te houden, die linkse Israëliërs afwijzen. Mofaz zei dat het nu niet het moment is voor het nemen van controversiële beleidsbeslissingen, omdat op 22 januari verkiezingen worden gehouden. Mofaz's Kadima partij was aan de macht, vóórdat Netanyahu bijna vier jaar geleden de verkiezing won. Deze partij wilde graag grote delen van Judea en Samaria overdragen aan de Palestijnen en de Joden die daar wonen, evacueren. Bron: Israel Today headlines 19-10-2012

Donderdag 18 oktober 2012: Rusland bespaart Israël veroordeling in UNESCO

Israël bleef woensdag de zoveelste veroordeling door de Verenigde Naties bespaard, niet door zijn gebruikelijke weldoener en bondgenoot, de Verenigde Staten, maar dit keer door Rusland, dat zich traditioneel achter de Arabische tegenstanders van de Joodse Staat opstelt. Dat Rusland Israël te hulp schoot, was geheel onverwacht en verrassend. 
Tijdens de vergadering van de VN-organisatie voor Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (UNESCO) in Parijs zou deze organisatie stemmen over drie Arabische resoluties, voorgesteld door Jordanië, de PA (Palestijnse Autoriteit) en Syrië. Alle drie resoluties beschuldigen Israël van "misbruik" van de lokale Arabische bevolking en van door moslims geclaimde gebieden. De opvallendste resolutie was ingediend door Jordanië. Hierin werd Israël beschuldigd van pogingen om 'het karakter van Jeruzalem te veranderen' en het vooruitzicht dat het Joden zou worden toegestaan om te bidden op de Tempelberg, werd bekritiseerd. Islamitische autoriteiten willen beweren dat de Joden geen historische of religieuze banden hebben met de Tempelberg in Jeruzalem, en daarom wijzen ze het idee af dat Joden een of andere reden zouden hebben om daar te bidden. 

De twee Arabische landen en de Palestijnse Autoriteit waren verrast, toen Rusland erop aandrong een stemming over de resoluties ten minste zes maanden uit te stellen, en dat in plaats daarvan een fact-finding missie naar Jeruzalem wordt gestuurd om te beslissen of de Jordaanse beschuldigingen juist zijn. De Russen zeiden dat Israël niet verplicht is in te stemmen met het organiseren van een dergelijke missie. 

In November 2011 werd de UNESCO de eerste grote wereldwijde organisatie die officieel 'Palestina' erkende als onafhankelijke staat. Het is geen wonder dat deze nu een primaire plaats voor het delegitimeren van Israël is geworden. Bovendien is er nog een opmerking dat de Jordaanse beschuldigingen die aan het adres van Israël gericht waren, ongegrond zijn. Toen de Staat Israël in 1948 gesticht werd, viel Oost-Jeruzalem in handen van de Jordaniërs. De Jordaniërs hadden tussen 1948 en 1967 heel veel Joodse heiligdommen ontheiligd door synagoges in Oost-Jeruzalem, waaronder de beroemde Hurva-synagoge, te verwoesten en de Joodse graven te schenden. Ook dreven de Jordaniërs de Joodse bevolking van Oost-Jeruzalem weg. Bron: Israel Today headlines 18-10-2012

Donderdag 18 oktober 2012: Oud-president Katsav in cel gepest door een moordenaar

Het is de grootste angst van een corrupte agent: Opgesloten worden in een gevangenis met misdadigers die u zelf ooit nog hebt opgepakt. Iets soortgelijks overkwam de afgelopen weken de voormalige president van Israël, Moshe Katsav, die wegens verkrachting de cel in moest. In de gevangenis werd het leven van Katsav zuur gemaakt door een meervoudige moordenaar die hij als president weigerde gratie te verlenen. De 66-jarige oud-president Moshe Katsav werd vorig jaar tot zeven jaar cel veroordeeld voor het verkrachten van een vrouwelijke medewerker en verdween in december 2011 achter de tralies. De rechter achtte het bewezen dat hij, als minister van Toerisme, een medewerkster had verkracht. De voormalige bewindsman zit zijn straf uit in de Maasiyahu-gevangenis in Ramla. Hij is daar ondergebracht in een vleugel voor religieuze Joden. 


Moshe Katsav (met gebogen hoofd) in het midden
Katsav had de afgelopen weken veel last gekregen van een andere gedetineerde, Ami Popper. Deze Israëliër vermoordde in 1990 zeven Palestijnse arbeiders. Hij werd tot zevenmaal levenslang veroordeeld. Toen Moshe Katsav nog president was, vroeg Popper hem om gratie. Katsav wees het gratieverzoek af. Popper was er volgens een bron in de gevangenis op uit 'een oude rekening te vereffenen'. Hij dwong Katsav de tafel in de eetzaal te verlaten, waar hij zelf wilde zitten. Samen met andere gedetineerden smeerde hij resten van dode muizen op de muren van de cel van de ex-president. Ook pikte hij diens stoel in. 

De gevangenisdirectie hebben Ami Popper meermalen gewaarschuwd, maar hij bleef uit wraakzucht doorgaan met zijn pesterijen. Afgelopen maandag werd hij overgeplaatst naar een andere gevangenis. Bron: De Volkskrant 18-10-2012

Donderdag 18 oktober 2012: Grote militaire oefening Israël en de VS

Israël en de Verenigde Staten houden eind deze maand hun grootste militaire oefening tot dusver. Tegen de achtergrond van de Iraanse nucleaire dreiging en de Amerikaanse presidentsverkiezingen nemen de Verenigde Staten en Israël nu deel aan de gezamenlijke militaire oefening. Bij de luchtverdedigingsoefening zijn 3500 Amerikaanse militairen betrokken en 1000 Israëlische. De Verenigde Staten betalen 30 miljoen dollar voor de oefening en Israël 7,85 miljoen dollar. De operatie heeft de naam Austere Challenge 2012 gekregen. De luitenant-generaal van US Air Force, Craig Franklin, verklaart dat de exercitie twee jaar al voorbereid is en niets te maken heeft met de huidige situatie in het Midden-Oosten. De oefening zal drie weken duren. Oorspronkelijk zou deze in april worden gehouden, maar werd om onbekende redenen uitgesteld. 


Amerikaanse troepen oefenen in Israël
In Israël wordt een regionaal conflict gesimuleerd waarbij het land wordt aangevallen met korte- en langeafstandsraketten. Bij de luchtverdedigingoefening doen ook de Arrow en Iron Dome systemen mee. Het zou gaan om een grond- en computer gesimuleerde oefening met potentiële dreigingen vanuit alle kanten. Een gepensioneerde luchtmachtgeneraal, Isaac Ben-Israel, zegt dat het gaat om het verbeteren van de coördinatie tussen de technologische mogelijkheden van beide legers. In 1991 moest Israël tijdens de Eerste Golfoorlog vertrouwen op informatie van Amerikaanse satellieten die traag werd doorgegeven. "Het proces is nu veel directer en bevat geintegreerde systemen. Deze moeten worden getest,"aldus Isaac Ben-Israel. Inmiddels zijn zo'n duizend Amerikaanse militairen aangekomen in Israël. Aan de oefening doen ook Amerikaanse legeronderdelen vanuit bases in Europa en marineschepen op de Middellandse Zee mee. De exacte datum wordt strikt geheim gehouden uit veiligheidsoverwegingen. Hoewel de luitenant-generaal Craig Franklin zegt dat de oefening niets te maken heeft met de situatie in het Midden-Oosten, lijkt deze grootste en gezamenlijke oefening een waarschuwing aan het adres van Iran. Iran dreigt meermalen Israël aan te vallen, mocht het besluiten de nucleaire installaties in Iran uit te schakelen. De Israëlische generaal die de leiding heeft over de operatie Austere Challenge 2012, zei daarover desgevraagd:"Iedereen kan de oefening opvatten, zoasl hij of zij dat wil."  

Hoogstwaarschijnlijk heeft de oefening veel te maken met de presidentsverkiezingen. De huidige president Barack Obama poogt de Amerikaanse Joodse kiezers gunstig te stemmen, in hoop dat zij hem zouden herkiezen. Bron: NOS, Nieuws-uitgelicht-infonu/laatste nieuws Israël 18-10-2012

Donderdag 18 oktober 2012: Opnieuw Israëlische luchtaanval 

In verband met de aanhoudende raketbeschietingen vanuit de Gazastrook heeft de Israëlische luchtmacht, de IAF, de afgelopen nacht een luchtaanval uitgevoerd op Gaza. Het doel is getroffen. Er zijn geen meldingen binnengekomen van Palestijnse slachtoffers. Dit jaar zijn al meer dan 500 raketten vanuit de Gazastrook op Israël afgevuurd. Alleen al in de maand oktober zijn tot nu toe meer dan 45 raketten afgevuurd door de Palestijnse terroristen. Bron: Jerusalem Post, Nieuws-uitgelicht-infonu/laatste nieuws Israël 18-10-2012

Woensdag 17 oktober 2012: Nieuwe Egyptische ambassadeur in Israël

De nieuwe Egyptische ambassadeur in Israël, Atef Salem, heeft zijn geloofsbrieven aan de Israëlische president Shimon Peres overhandigd. Salem, die wordt uitgezonden door de nieuwe Egyptische president Morsi, verklaarde dat Egypte die door de Moslim Broederschap wordt geregeerd, zich aan alle akkoorden met Israël zal houden, inclusief het Camp David verdrag uit 1979. Bron: Jerusalem Post, Nieuws-uitgelicht-infonu/laatste nieuws Israël

Woensdag 17 oktober 2012: Hezbollah-drone van Duitse makelij

De Libanese krant Al-Jumhuriya meldde vandaag dat de door de IAF (Israëlische luchtmacht) boven de Negev-woestijn neergehaalde drone van Duitse herkomst is. De krant noemde hierbij de Duitse bedrijven Siemens en Bockstiegel Volgens de Libanese krant kwam het onbemande vliegtuig via een Iraans dekmantelbedrijf bij Hezbollah in Libanon. Van daaruit werd het vliegtuig vervolgens gelanceerd. De krant schrijft verder dat Hezbollah nu over veel drones beschikt, die zouden worden gebruikt voor spionagedoeleinden. De drones kunnen niet meer dan 3 kilogram aan explosieven bij zich dragen en zijn daarom niet geschikt voor gebruik als vliegende bommen. 


Hezbollah drone
Nadat de Israëlische gevechtsvliegtuigen de drone hadden ontdekt boven de Middellandse Zee, vloog die ongeveer 30 minuten in het Israëlische luchtruim, voordat hij werd neergeschoten. Iran benadrukte daarop dat voor die tijd drones enkele tientallen niet-ontdekte vluchten over Israëlische grondgebied hadden gemaakt. De IDF ontkent dit. Zowel Iran als de Hezbollah terroristen beschouwen het als een militair succes dat het hen was gelukt met een onbemand vliegtuigje het Israëlische luchtruim binnen te dringen en over verschillende militaire bases te vliegen. 


Logo Siemens
Tot nu toe was verondersteld dat de drone in Iran was vervaardigd. Het Siemens concern heeft in de afgelopen jaren bij verschillende gelegenheden veel kritiek geoogst wegens vermeende zakelijke betrekkingen met Iran ter waarde van miljoenen. Het Duitse conglomeraat had echter al in 2010 openlijk gezegd dat het geen zaken meer zou doen met Iran. Dit is niet het geval, nu blijkt dat Siemens verschillende onderdelen heeft geleverd voor de bouw van drones door Iran. In de Tweede Wereldoorlog moesten duizenden dwangarbeiders in het concentratiekamp Gross-Rosen producten vervaardigen voor Siemens. Daar werden de Joden als dwangarbeiders ingezet. Het is bekend dat Siemens veel fabrieken in en rond Duitse beruchte concentratiekampen heeft. Volgens historica Ursule Kreuse-Schmidt had Siemens in 1943 ongeveer 60.000 dwangarbeiders tewerk gesteld. In 1997 eiste een actiecomité in Berlijn dat het concern Siemens een forse schadevergoeding aan duizenden voormalige dwangarbeiders die in de Tweede Wereldoorlog moesten werken, moet betalen. Barbara Reimann die in de oorlog werkte in een Siemensfabriek in het vrouwenkamp Ravensbruck, zei dat Siemens recordwinsten over de ruggen van duizenden dwangarbeiders had geboekt. Het is onvoorstelbaar en beschamend dat Siemens vandaag de vijanden van Israël, zoals Hezbollah en Iran, van technologie voorziet. 

In Israël wacht men nu op een officieel standpunt over de recente beschuldigingen, nu de Libanese krant heeft bekendgemaakt dat Siemens en Bockstiegel de uitrusting voor de drone aan Iran en Hezbollah hebben geleverd. Ondertussen laten de Verenigde Staten weten dat Iran informatie heeft gehaald uit de Amerikaanse drone die in december 2011 in Iran werd neergeschoten. Bron: Israel Today headlines, Nieuws-uitgelicht-infonu/laatste nieuws Israël, Digibron 17-10-2012

Woensdag 17 oktober 2012: CBS: 31% Israëlische bevolking op de rand van armoede

Uit nieuwe en gepubliceerde cijfers van het CBS blijkt dat in 2010 ongeveer 31% van de Israëlische bevolking op de rand van armoede leefde. In de Europese Unie is dat gemiddeld 16%. In vergelijking met 12 jaar geleden is de armoede in Israël sterk toegenomen, van 27 naar 31%. zo'n 40% van de Israëlische kinderen lopen het risico in armoede te leven. Voor eenoudergezinnen geldt een percentage van 43% dat in armoede leeft. Op het gebied van werkgelegenheid scoort Israël goed: 72%. Twaalf jaar geleden was dat nog maar 66%. Ook is de levensverwachting in Israël aanzienlijk toegenomen. De levensverwachting in Israël is één van de hoogste ter wereld: 81,7 jaar. In de laatste 10 jaar is dat bij mannen met 3 jaar toegenomen en bij vrouwen met 2,7 jaar. Bron: Ynetnews, Nieuws-uitgelicht-infonu/laatste nieuws Israël 17-10-2012

Dinsdag 16 oktober 2012: Regering Obama: Geen Joden in Judea en Samaria!

Dat de Amerikaanse president Barack Obama anti-Israëlisch is, is allang bekend bij de Israëliërs. De regering Obama heeft dinsdag haar anti-Israëlische standpunt herhaald dat de Joden niet mogen bouwen en wonen op hun oude Bijbelse grondgebied "omwille van de vrede in de regio." Voor de VN-Veiligheidsraad verklaarde de Amerikaanse ambassadeur Susan Rice dat het Witte Huis "de legitimiteit van Israëlische nederzettingen niet aanvaardt en zich zal blijven verzetten tegen alle inspanningen om Joodse buitenposten te legaliseren." Hoewel technisch het grondgebied van Judea en Samaria wordt betwist, stellen de Verenigde Staten en andere Westerse mogendheden, zoals de EU, geen grenzen aan de ongebreidelde bouw door de Arabische bevolking. Rice beweerde dat de Joodse aanwezigheid in Judea en Samaria die het Westen 'de Westbank noemt,' schadelijk is voor het plan van de internationale gemeenschap om het conflict op te lossen door het oprichten van een Palestijns-Arabische staat. 

Sommige Israëliërs vrezen dat als Barack Obama de komende Amerikaanse presidentsverkiezingen wint, een aanzienlijk grote druk op Israël om aan de Arabische eisen te voldoen, het gevolg zal zijn. Hun vrees is niet ongegrond. Veel van deze Israëliërs hebben er bij de Israëlische premier Benjamin Netanyahu aangedrongen op snelle acceptatie van een in zijn uitgevoerde juridische studie, die de Joodse aanwezigheid in Judea en Samaria rechtvaardigt.


Judea en Samaria in de eerste eeuw
"Na jaren waarin helaas een vraagteken zweefde boven de kwestie van het recht van de Staat Israël om zich te vestigen in Judea en Samaria, heeft een panel van senior juristen vastgesteld dat de Israëliërs een wettelijk recht hebben om zich daar te vestigen,"citeerde Israel National News uit de mond van minister Gilad Erdan. "Laten we dit rapport niet in de bureaulade laten liggen." Erdan verwees naar de Levy-commissie die Netanyahu zelf in het leven had geroepen om te kijken naar de rechtmatigheid van Joodse nederzettingen in Judea en Samaria volgens het internationaal recht. De commissie bestond uit drie hoge Israëlische juristen, waaronder een expert internationaal recht die partij was bij de formulering van de 'Oslo-akkoorden.' De commissie publiceerde zijn bevindingen begin juli, erop wijzend dat de standaard beschuldiging dat Israël Judea en Samaria militair bezet houdt, onjuist is onder het internationaal recht. "Onze algemene conclusie is dat vanuit het oogpunt van internationaal recht, de klassieke wetten over 'bezetting', zoals uiteengezet in de relevante internationale verdragen, niet van toepassing kunnen worden beschouwd op de unieke en historische en juridische omstandigheden van Israëls aanwezigheid in Judea en Samaria, in de loop van tientallen jaren,"schreven de rechters.

Met andere woorden, de Conventies van Genève definiëren 'militaire bezetting' als het in beslag nemen van gebied van een ander land, en het is een feit dat geen enkele natie Judea en Samaria wettig heeft bestuurd na de val van het Ottomaanse Rijk, dat zelf meer dan vijf eeuwen het gebied had geregeerd. Bovendien kunnen de Joden niet worden beschouwd als een buitenlands macht in Judea en Samaria, maar als de historische stichters van het gebied als een verenigde natie-staat. Joodse archeologische vondsten van duizenden jaren oud zijn er in overvloed in de 'Westbank'. Zelfs de Bijbel bevestigt de historische Joodse band met Judea en Samaria. De commissie baseerde zijn bevindingen op internationale, Jordaanse, Israëlische en zelfs Ottomaanse wetten, die allemaal leidden tot een onontkoombare waarheid: Israëliërs hebben het wettelijke recht om zich te vestigen in Judea en Samaria en de oprichting van nederzettingen kan op zichzelf niet worden beschouwd als illegaal. 

Het mag ook vreemd zijn dat de Amerikaanse regering zoveel ophef heeft gemaakt over Joodse aanwezigheid in Judea en Samaria, hebben Noord-Amerikaanse Indianen diverse rechtszaken aangespannen tegen de federale overheid vanwege aanspraak op land. Met de komst van de eerste Europese kolonisten in Noord-Amerika hadden inheemse Indiaanse volken hun grond- en jachtgebieden verloren. De kolonisten waren op zoek naar nieuwe woonplaatsen en bakenden stukken land af. Voor de indianen betekende dit echter dat hun jachtgebied werd afgenomen. In de  jaren van bloedige strijd die volgden, verloren de Indianen al hun land. Veel grondgebieden waren ook door de federale overheid onteigend. Tegenwoordig leven de Indianen in reservaten, stukken land die door de federale regring voor hen gereserveerd en in eigen beheer gegeven zijn. Ook zou het vreemd zijn dat juist de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en de Sovjet-Unie aan het eind van de Tweede Wereldoorlog overeengekomen waren dat grote stukken land in het oosten van Duitsland, wat vroeger Pruisen heette, aan Polen waren toegewezen. De Duitse deelstaat Pruisen werd door de Verenigde Staten ook ontbonden! Waarom zegt het Witte Huis nu dat Judea en Samaria die al duizenden jaren Joods gebied zijn, aan Arabieren worden toegewezen, terwijl het niet juist is? Het zou beter zijn voor de regering Obama om haar mond te houden. Bron: Israel Today headlines 16-10-2012

Dinsdag 16 oktober 2012: Het graf van Moshe Dayan geschonden

Onbekenden hadden op het graf van voormalig minister van Defensie en generaal Moshe Dayan graffiti-tekst gespoten: De minister van mislukking, namens de gevallenen. Het graf van Moshe Dayan ligt op de begraafplaats van Nahalal in de Jisraeel Vallei. Dinsdag 16 oktober was de 31ste sterfdag van Dayan volgens de seculiere kalender. De politie onderzoekt de grafschennis en hoopt de daders op te sporen. Bron: Nieuws-uitgelicht-infonu/laatste nieuws Israël 16-10-2012

Dinsdag 16 oktober 2012: De Knesset ontbonden

Met het oog op de komende parlementsverkiezingen heeft het Israëlische parlement, de Knesset (Hebreeuws: HaKnesset), zichzelf gisteravond laat ontbonden. Er waren 100 stemmen voor de ontbinding. Ook is de verkiezingsdatum van 22 januari 2013 definitief vastgesteld. Bron: Nieuws-uitgelicht-infonu/laatste nieuws Israël 16-10-2012

Maandag 15 oktober 2012: Gratieverzoek Moshe Katsav


Moshe Katsav
De voormalige Israëlische president Moshe Katsav heeft president Shimon Peres verzocht hem gratie te verlenen. Dat heeft Peres maandag medegedeeld. Katsav zit in de gevangenis vanwege zedenmisdrijven. 

Het gratieverzoek zal in lijn met de Israëlische regels worden overwogen, liet Peres weten. De 66-jarige Katsav werd vorig jaar tot gevangenisstraf veroordeeld voor het verkrachten van een vrouwelijke medewerker, toen hij minister was. Ook is hij schuldig bevonden aan het seksueel intimideren van twee vrouwen tijdens zijn presidentschap, van 2000 tot 2007. Hij is tot zeven jaar cel veroordeeld. 

De voormalige president Katsav heeft meermalen volgehouden onschuldig te zijn. De kans dat hem gratie verleend zou worden, lijkt echter gering. In Israël wordt mensen die veroordeeld zijn wegens een zedendelict, doorgaans alleen gratie verleend als ze berouw tonen en zich laten behandelen. Bron: Nederlands Dagblad 15-10-2012Maandag 15 oktober 2012: Israël verbetert Shoval drone

Nadat de Sjiitische terreurbeweging Hezbollah een week geleden Israël heeft verrast met een onbemande vliegtuigje die boven Israël vloog, heeft Israël gisteren de sterk verbeterde 'Shoval' drone gepresenteerd. De drone wordt zowel door de Israëlische luchtmacht (de IAF) als de marine gebruikt voor lange afstandsmissies. Aan boord van de Israëlische drone zitten vier speciale camera's die een hogere kwaliteit hebben en in staat zijn een snellere identificatie van objecten te weergeven. Gisteren was er een speciale vlucht waargenomen boven de Middellandse Zee. Buitenlandse journalisten waren getuige van live beelden die de drone heeft gemaakt van een Japans commercieel schip. 


 
Shoval drone
Shoval drone
Er kunnen ook vliegtuigen mee worden waargenomen. De radar heeft een bereik van 300 kilometer en reikt zover als Cyprus, Turkije en Egypte. Ook kan de Shoval drone binnen enkele minuten een object onderzoeken en onderscheppen, verdachte ladingen opsporen en veiligheid oplossingen voor offshore olietankers verschaffen. Het sterk verbeterde onbemande vliegtuigje weegt wel 1200 kilo en kan 565 kilo aan opsporingsappartuur met zich meedragen. De Shoval drone heeft ook ruime satellietmogelijkheden. In 30 landen wordt de Shoval gebruikt. Gisteren werd bericht dat Israël alfa radars heeft vernieuwd.  Bron: Ynetnews, Nieuws-uitgelicht-infonu/laatste nieuws Israël 15-10-2012

Zondag 14 oktober 2012: Israëlische parlementsverkiezingen op 22 januari 2013

De parlementsverkiezingen in Israël worden gehouden op 22 januari. Dat heeft het Israëlische kabinet zondag besloten. De Israëlische premier Netanyahu kondigde vorige week vervroegde verkiezingen aan, nadat het niet was gelukt een staatsbegroting aan te nemen. Enkele religieuze regeringspartijen verzetten zich tegen bezuinigingen op sociale voorzieningen. Verwacht wordt dat het Israëlische parlement, de Knesset (Hebreeuws: HaKnesset), nu besluit zich te ontbinden. Normaal zouden de parlementsverkiezingen voor oktober 2013 op de agenda gestaan hebben. 


Premier Benjamin Netanyahu (midden) en zijn kabinet
Op grond van de peilingen maakt Netanyahu een goede kans om opnieuw premier te worden. Zijn Lkoed-partij staat op winst. Het is al duidelijk dat de Likoed-partij de favoriete in de verkiezingscampagne is. Deze partij heeft er nu al een belangrijk lid bij gekregen: Avi Dichter, voorheen een van de leiders van de oppositiepartij Kadima. Hij maakte zondag  zijn overstap naar Likoed bekend. "Likoed is de enige partij die de veiligheid van Israël kan garanderen,"zei Dichter. Na zijn uittreden uit de Kadima-partij was de 59 jarige Dichter door Netanyahu benoemd tot minister van Binnenlandse Veiligheid. 

De liberale Kadima-partij (Kadima betekent voorwaarts) werd opgericht in 2005 door de toenmalige premier Ariel Sharon. Het telt momenteel 28 van de 120 Knessetzetels. De vervreemde partij zou volgens peilingen een groot deel ervan verliezen. Zouden er nu verkiezingen zijn, dan kreeg de partij nog maar zes zetels. De Likoed telt momenteel 27 afgevaardigden in de Knesset. Netanyahu rekent op een coalitie van conservatief-nationale en religieuze partijen, die 66 afgevaardigden telt. Bron: NOS-TT, Israel Today headlines 14-10-2012

Zondag 14 oktober 2012: Israël ontwikkeld 'Digital Iron Dome'

Israël gaat een nieuw wapen ontwikkelen om cyberaanvallen af te slaan. Tijdens de kabinetszitting van zondag heeft de Israëlische premier Netanyahu gemeld dat Israël steeds vaker geconfronteerd wordt met cyberaanvallen. Los van enkele incidenten wordt door Israël niet veel openbaarheid gemaakt over deze aanvallen. Het Nationale Cyber Hoofdkwartier is heel actief om de cyberaanvallen het hoofd te bieden.


Een Israëlische vrouwelijke soldaat in het Nationale
Cyber Hoofdkwartier actief op zoek naar cyberaanvallen
Premier Netanyahu laat weten dat een nieuwe wapen, digital Iron Dome geheten, momenteel wordt ontwikkeld om Israël te beschermen tegen vijandelijke cyberaanvallen. Overigens zijn de Verenigde Staten slachtoffer van cyberaanvallen. Afgelopen vrijdag berichtte de Amerikaanse krant Washington Post dat Iraanse hackers die gesteund en aangemoedigd zijn door de Iraanse regering, de laatste maanden veel doelwitten in de Verenigde Staten hebben aangevallen. Bron: Ha'aretz, Nieuws-uitgelicht-infonu/laatste nieuws Israël 14-10-2012

Zondag 14 oktober 2012: Brieven Franz Kafka naar archief Israël


Brief van Frans Kafka aan zijn vader
De Israëlische rechtbank in Tel Aviv heeft na jarenlang juridisch getouwtrek bepaald dat een collectie brieven en manuscripten van de Duits-Tsjechische schrijver Franz Kafka (1883-1924) naar de Nationale Bibliotheek van Israël moet gaan. 

De documenten van de Joodse schrijver Kafka zijn in handen van twee zussen die in Israël wonen. zij hebben de brieven en manuscripten geërfd. Franz Kafka vroeg voor zijn dood aan vriend en collega-schrijver Max Brod (1884-1968) om al zijn ongepubliceerde werk te verbranden. Brod negeerde dat verzoek en zorgde ervoor dat dit werk van Kafka postuum toch werd uitgegeven. Daaronder waren enkele belangrijke romans, waaronder 'Het Proces' en 'Het Slot'. Max Brod nam de documenten en manuscripten van Kafka vervolgens mee op zijn vlucht voor de nazi's. Hij kwam in 1939 aan in het toenmalige Palestina, het huidige Israël. Na de dood  van Brod in 1968 kwam zijn nalatenschap, waaronder de brieven en manuscripten van Kafka, in handen van zijn secretaresse Ester Hoffe. Zij heeft een deel van de documenten in 1988 verkocht, waaronder het manuscript van 'Het Proces'. Hoffe kreeg de opbrengst van 2 miljoen dollar. De rest van het nalatenschap is in handen gekomen van haar twee dochters. Zij hebben de rechtszaak nu verloren, omdat Brod in zijn testament uit 1948 had verklaard dat de literaire nalatenschap naar een bibliotheek of archief moest. 

De Tsjechische schrijver Franz Kafka wordt beschouwd als een van de belangrijkste auteurs van de twintigste eeuw. Zijn werk kreeg vooral na zijn dood een grote invloed op de westerse literatuur. Zijn schrijfwerk omvat echter veel meer en lijkt zich te kenmerken door een nachtmerrie-achtige, onheilspellende sfeer, als Kafkaesk bekend geworden, waarin de bureaucratie en de onpersoonlijke maatschappij steeds meer greep krijgen op het individu. Daarom wordt Kafka's ouvre wel gezien als symbool voor de ontwortelde mens in de moderne tijd. Kafka's taalgebruik is zeer precies en leunt aan tegen het naturalisme van Flaubert. Dit constrasteert met het bijna droomachtig-vreemde van de wereld die hij oproept, maar die hij met zijn beeldend-realistische beschrijvingen wel zeer geloofwaardig maakt. De taal van die fictieve personages verschilt meestal niet van de taal van de verteller, waardoor de verhalen iets droomachtigs krijgen; deze indruk ontstaat mede doordat reële en irreële gebeurtenissen als mede feiten en oordelen, interpretaties en gedachten over feiten naadloos in elkaar overlopen. De lezer lijkt opgesloten in het brein van de hoofdpersoon, maar voelt tegelijk dat de dingen 'anders' zijn dan deze ze beleeft. Bekend zijn Kafka's romans Het Proces en Het Slot alsmede de novelle De Gedaanteverwisseling


Franz Kafka (1883-1924)
Franz Kafka werd geboren in een Duitssprekende Joodse familie in Praag, destijds de hoofdstad van Bohemen in de dubbelmonarchie Oostenrijk-Hongarije. Kafka had twee jongere broers die op hun zeer jonge leeftijd waren gestorven, en drie zussen. Zijn twee zussen, Gabriele (Elli) en Valerie (Valli) werden in de Tweede Wereldoorlog naar het getto van Lódz gedeporteerd en kwamen aldaar in een concentratiekamp om, terwijl zijn andere zus Ottilie (Ottla) eerst terechtkwam in Theresienstadt en vandaar met een groep aan haar toevertrouwde kinderen naar Auschwitz werd getransporteerd, waar ze in oktober 1943 omkwam. Kafka's moedertaal was Duits, maar hij sprak vloeiend Tsjechisch. Tussen 1889 en 1893 zat hij op een basisschool in Praag. Zijn Joodse onderwijs beperkte zich tot het vieren van zijn bar mitswa, toen hij dertien jaar oud was, en het vier keer per jaar bijwonen van diensten in de synagoge. Na de basisschool werd hij toegelaten op een staatsgymnasium in Praag. In 1901 deed hij met succes staatsexamen. Hij werd daarna toegelaten op de beroemde Karelsuniversiteit van Praag, waar hij begon aan studie scheikunde, maar al na twee weken overschakelde naar rechten. In zijn studententijd sloot hij zich aan bij een studentenvereniging, die onder meer literaire evenementen en lezingen organiseerde. Aan het einde van zijn eerste studiejaar ontmoette Kafka de latere schrijver Max Brod, die zijn levenslange vriend werd, en die na Kafka's dood het grootste deel van zijn werk zou publiceren. Op 18 juni 1906 werd Kafka bekroond met een promotie tot doctor in de rechten.

Na zijn afstuderen vervulde hij zijn civiele dienstplicht door een jaar lang onbetaald te werken als klerk aan een rechtbank. Later werkte Kafka voor een commerciële Italiaanse verzekeringsmaatschappij. Na negen maanden te hebben gewerkt nam Kafka op 15 juli 1908 ontslag. Twee weken later trad hij in dienst bij het Verzekeringsinstituut voor Arbeidersongevallen van het koninkrijk Bohemen, waar hij bleef werken tot zijn vroegtijdige pensionering in 1922. Naast zijn baan bleef Kafka schrijven, waarbij hij een specifieke dagindeling aanhield: 's morgens werkte hij op kantoor, 's middags ging hij enkele uren slapen, daarna ging hij wandelen, eten met vrienden of familie om zich dan 's avonds in het schrijfwerk te storten, waar hij tot diep in de nacht mee doorging. Tijdens één van die nachten zette hij 'als in een roes' het verhaal Het Vonnis op papier. Kafka had een zeer moeizaam relatie met vrouwen. Maar in Berlijn ontmoette hij Dora Diamant, een 25 jarige kleuterschooljuf uit een orthodox Joods gezin. Dora werd Kafka's levensgezellin in Berlijn en beïnvloedde Kafka's groeiende interesse in de Talmoed. Samen zouden zij plannen hebben gemaakt om te emigreren naar Palestina. Echter begon de gezondheid van Kafka achteruit te gaan. In april 1924 werd bij hem strottenhoofdtuberculose geconstateerd. Het was duidelijk dat Kafka niet lang meer te leven had. In die tijd bestonden toen nog geen penicilline en infuusvoeding, zodat Kafka steeds moeilijker kon eten. Hij werd opgenomen in een sanatorium in Wenen, waar hij op 3 juni 1924 met Dora aan zijn zijde stierf. Zijn stoffelijk overschot werd overgebracht naar Praag, waar hij werd begraven op een Joods begraafplaats. Bron: NOS, nl.wikipedia.org/wiki/Franz Kafka 14 oktober 2012

Zondag 14 oktober 2012: Salafistische leider gedood bij Israëlische luchtaanval.

Israël heeft een aanval uitgevoerd op het noorden van de Gazastrook. Volgens de IDF was de aanval gericht tegen terroristen die raketaanvallen hadden uitgevoerd op Israëlische grondgebied. Gisteren kwam in de Israëlische plaats Netivot, zo'n 10 kilometer van de grens met de Gazastrook, een raket neer. De raket trof een huis. Niemand raakte daarbij gewond. De aanval werd opgeëist door een salafistische terreurgroep uit de Gazastrook. Meteen na het raketvuur op Netivot heeft de Israëlische luchtmacht, de IAF, een aanval uitgevoerd en drie doelen in de Gazastrook werden bestookt. De Israëlische luchtaanval is Hisham al-Saedni, beruchte leider van een aan al-Qaeda gelieerde salafistische groepering, fataal geworden. De man zou zijn gedood, toen hij op een motor reed in de regio rond de stad Jabaliya in het noorden van de Gazastrook. 

Saedni is ook bekend onder de naam Abu al-Waleed al-Maqdissi, werd in Egypte geboren en had de Jordaanse nationaliteit. Hij werd gezien als de leider van de islamitische organisatie 'Eén Allah en de Jihad', die ijvert voor een strikte naleving van de Sharia, de islamitische wetgeving. Hij zou zich in 2003 hebben aangesloten bij al-Qaeda in de strijd tegen de Amerikanen, die destijds Irak binnenvielen. In 2011 hield Hamas Saedni 17 maanden lang gevangen. Hij kwam onder druk van de Jordaanse regering in augustus van dit jaar vrij. De salafisten beschuldigen de Hamasbeweging  die de Gazastrook met harde hand bestuurt, van een slap beleid tegenover Israël. Zij hebben de verantwoordelijkheid opgeëist voor een reeks raketaanvallen op Israël.

Een tweede Israëlische luchtaanval in de Gazastrook kostte vandaag een activist van het linkse volksfront voor de bevrijding van Palestina het leven. De 23 jarige man werd gedood in het zuiden van de Gazastrook. De IDF zegt in een verklaring dat het geen aanvallen op Israëlische burgers en militairen tolereert, en dat het hard zal optreden tegen terroristen die toch zulke aanvallen willen uitvoeren. Ook houdt de IDF Hamas volledig verantwoordelijk voor de raketaanvallen op Israël. In reactie op de Israëlische luchtaanval noemt Hamas "de Israëlische agressie" ernstig. Aan het eind van de middag heeft de Israëlische luchtmacht, de IAF, opnieuw een derde luchtaanval uitgevoerd. In totaal zijn nu vijf terroristen gedood binnen een tijdsbestek van 24 uur. Bron: Trouw, Nieuws-uitgelicht-infonu/laatste nieuws Israël, NOS 14-10-2012

Zondag 14 oktober 2012: Sunday Times; Hezbollah heeft gevoelige informatie over Israël

Volgens de Britse krant Sunday Times zou de Libanese terreurbeweging Hezbollah erin geslaagd zijn live-beelden te kunnen maken van geheime Israëlische militaire bases, IDF voorbereidingen voor een gezamenlijke militaire oefening met de Verenigde Staten, vliegvelden, plaatsing ballistische raketten en misschien zelfs de kernreactor in Dimona. Volgens de Brits krant kon de drone, een door Hezbollah uitgestuurde onbemande verkenningsvliegtuigje, ongestoord 3 uur vliegen, voordat het werd opgemerkt en neergehaald. De drone zou 200 mijlen afgelegd hebben. Vorige week verklaarde Hezbollah-leider Nasrallah al dat gevoelige informatie over Israëls geheime militaire locaties is verzameld, en dat Israël ook kan rekenen op nog meer vluchten met drones. Bron: Jerusalem Post, Nieuws-uitgelicht-infonu/laatste nieuws Israël 14-10-2012

Om Sions wil zal ik niet zwijgen. God zegene u.

                                                                                     Paul Parker

Het auteursrecht van dit artikel ligt bij de blogger en de genoemde nieuwsbronnen. Zonder toestemming van blogger Paul zijn vermenigvuldiging, eigen gebruik en publicatie in een ander blog of website verboden.

Geen opmerkingen: