maandag 19 maart 2012

Bloedbad aangericht op Joodse school Toulouse


Doden schietpartij bij Franse school

Frankrijk werd op maandag 19 maart 2012 opgeschrikt door een bruut schietpartij bij een Joodse school. Voor de Joodse school Ozar HaTorah in de Franse stad Toulouse waren vier personen doodgeschoten. De slachtoffers zijn een 30 jarige leraar en vader, zijn twee kinderen van 6 en 3 jaar en een meisje tussen de 8 en 10 jaar. (1) Een 17 jarige jongen was zwaargewond geraakt en zou nog in levensgevaar verkeren. Dat hadden bronnen bij de Franse politie gemeld. (2) De straat in de wijk La Roseraie, waar de school is gelegen, was afgezet. Er waren talrijke politiemensen ingezet. (3) 


Op maandagmorgen rond 08.00 uur schoot een man op ouders en kinderen, die stonden te wachten tot de school zou opengaan. De schutter die onherkenbaar was doordat hij een helm droeg, vluchtte daarna op een zwarte scooter. Een getuige zei dat de dader het vuur opende op een rij wachtende kinderen en hun ouders. 

De Franse politie vermoedde dat het dezelfde schutter is als vorige week bij schietpartijen in Toulouse en Montauban, waarbij drie militairen omkwamen en een militair zwaargewond raakte. (1) In Toulouse werd een 30 jarige militair van de parachutisteneenheid doodgeschoten door een schutter op een scooter. Volgens de zondagskrant Le Journal du Dimanche waren de twee omgekomen militairen van Noord-Afrikaanse afkomst en de andere militair van Caraïbische afkomst. Bij zeker een van die racistische incidenten zou de dader een scooterrijder zijn. (2) De kogels zijn afkomstig van een soortgelijk wapen en in beide gevallen vluchtte de dader op een zwarte scooter. (1) Volgens de politie had de schutter twee wapens bij zich. Bij de beschieting is hetzelfde kaliber wapen gebruikt als bij de aanslagen van vorige week. De wapens hebben alle kaliber .45. Dat hebben bronnen binnen de Franse politie  gezegd, meldde het persbureau AP. (2) Ook de minister van Binnenlandse Zaken, Claude Guéant, zei dat er duidelijk overeenkomsten zijn met de schietpartijen van vorige week. (1) 

Reacties op het bloedbad

Frankrijk heeft een grote Joodse gemeenschap. Die bestaat uit circa 700.000 Joden. De Conferentie van Rabbijnen in Europa (CER) reageerde geschokt op het bloedbad in Toulouse en eiste dat de Joodse instellingen in Europa beter moeten worden beveiligd "om te verzekeren dat de veiligheid van de Joden op dat continent geen gevaar loopt". (2) Dat stond in een verklaring dat de voorzitter van de organisatie, rabbijn Pinchus Goldschmidt had gepubliceerd. "Deze verschrikkelijke actie is tekenend voor een samenleving waarin wordt toegestaan dat de onverdraagzaamheid blijft bestaan. Wij roepen de Franse autoriteiten op alle noodzakelijke stappen te zetten om te garanderen dat de daders worden opgespoord en voor de rechter verschijnen,"aldus de rabbijn Goldschmidt. In de conferentie zijn rabbijnen uit meer dan 40 landen vertegenwoordigd. (2) Direct na het bloedbad had de Franse minister van Binnenlandse Zaken opdracht gegeven tot het verscherpen van de veiligheidsmaatregelen bij Joodse scholen. De Franse opperrabbijn, Gilles Bernheim, was geschokt door het tragische voorval en reisde onmiddelijk af naar Toulouse."Ik ben met afschuw vervuld bij wat zich deze morgen in Toulouse voor de Joodse school heeft afgespeeld,"aldus de opperrabbijn. (5) Voorzitter Mohammed Moussaoui van de Franse Raad voor de Moslims zei geschokt te zijn en betuigde zijn medeleven en solidariteit namens de moslimgemeenschap in Frankrijk aan de Joodse gemeenschap. (6)

De burgemeester van de Zuid-Franse stad Toulouse, Pierre Cohen, noemde de dader koelbloedig en zei dat de dader zo snel mogelijk opgepakt moet worden. "We zijn uitermate bezorgd,"zei hij. "Dit is pure gruwel". (3) De burgemeester zei ook te vrezen voor meer aanslagen. De Franse president Sarkozy had de Joodse school in Toulouse bezocht waar het bloedbad maandagmorgen werd aangericht. De president noemde de schietpartij een nationale tragedie. "Het zijn onze kinderen."zei Sarkozy in een toespraak op de school. "In Frankrijk vermoordt men geen kinderen". (4) Ook zei hij dat heel Frankrijk door dit gruwelijke drama was geraakt. (1) Hij beloofde er alles aan te doen om de dader op te sporen en te berechten.

Nicolas Sarkozy; De schietpartij is een nationale tragedie
De Franse president Sarkozy condoleerde de
burgemeester van Toulouse
De Franse president werd tijdens zijn bezoek aan de Joodse school vergezeld door de minister van Binnenlandse Zaken en de minister van Onderwijs. (4) Sarkozy zal in elk geval tot woensdag geen verkiezingscampagne voeren. Hij had zijn activiteiten na de aanslag opgeschort en besloot daarom ook het hoogste terreurdreigingsniveau in Zuid-west Frankrijk af te kondigen. 


Ook de socialistische presidentskandidaat Francois Hollande had zijn campagne onderbroken en reisde naar Toulouse af. Hij noemde de aanslag verwerpelijk. "Dit raakt heel Frankrijk." (4) De andere presidentskandidaat Marine Le Pen van het extreem-rechtse Front National veroordeelde de aanslag. Ze vond dat de aanslag geen zaak is voor politieke reacties. Wel zei ze dat alle vertegenwoordigers van het Front National "solidair zijn met de slachtoffers en nabestaanden." (4)

Het Israëlische minsterie van Buitenlandse Zaken liet weten dat de aanslag Israël met afschuw vervult. (2) "We zijn geschokt door deze aanslag en vertrouwen erop dat de Franse autoriteiten opheldering over dit drama zullen brengen en de verantwoordelijken voor de rechtbank zullen brengen,"zei de woordvoerder van het Israëlische ministerie, Yigal Palmer. (5) De vier slachtoffers van de schietpartij zullen worden overgebracht naar Israël, waarna ze zullen worden begraven. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu reageerde met afschuw op de aanslag en zei:"Het is te vroeg om te zeggen wat de precieze achtergrond van de moordpartij is, maar we kunnen niet uitsluiten dat er sprake is van een sterk en moorddadig antisemitisch motief." (7) De aanleiding, waarom Netanyahu de conclusie van de achtergrond van deze schietpartij te vroeg vond, is dat de geruchten circuleren dat de dader een moslim zou zijn. 

Voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie had de aanslag bij de Joodse school veroordeeld. Hij sprak van een 'weerzinwekkende misdaad" en gaf uiting aan de afschuw die "dit blinde geweld oproept." (2) 

Het CIDI liet weten geschokt door de aanslag te zijn. Verder liet het CIDI aan persbureau Novum weten dat de beveiliging van de twee Joodse scholen in de Amsterdam aangescherpt is. Volgens de zegsvrouw van het CIDI zijn de twee scholen extra alert en goed beveiligd. "Maar er is nu reden om extra waakzaam te zijn,"stelt ze. (8) Ouders van leerlingen hebben een brief gekregen waarin hun wordt gevraagd niet te lang voor de school stil te blijven staan bij het ophalen en wegbrengen van de kinderen. (9) Al jaren worden in heel Europa Joodse instellingen beveiligd. In het ene land wordt die beveiliging verzorgd door de overheid. In andere landen, zoals in Nederland, draagt de Joodse gemeenschap de kosten van die beveiliging voornamelijk zelf. (9) Volgens het CIDI gaat het in Nederland om een bedrag van minimaal 8 ton per jaar. (9) Het Amsterdamse Stadsdeel Zuid stelde vorig jaar een jaarlijks bedrag van 140.000 euro beschikbaar voor de beveiliging van Joodse gebouwen binnen zijn grenzen. Later kwam daar nog een eenmalig bedrag van 200.000 euro van de gemeente Amsterdam bij, dat overigens niet exclusief is voorbehouden aan de Joodse gemeenschap. (9) Politiek Den Haag staat op het standpunt dat beveiliging van Joodse gebouwen een taak is van de gemeenten en niet van het Rijk. (9) 

Identificatie van slachtoffers

De slachtoffers van de aanslag op de Ozar HaTorah school in Toulouse zijn geidentificeerd als rabbi Yonathan Sandler, een leraar uit Jeruzalem, en zijn twee kinderen, de 6 jaar oude Aryeh en de driejarige Gavriel, en de achtjarige dochter van de directeur. 

Rabbi Yonathan Sandler
Rabbi Yonathan Sandler en
zijn twee kleine kinderen

Oproep aan de Franse Joden om naar Israël te emigreren

Diverse Israëlische parlementsleden hadden na de aanslag hun oproep aan de Franse Joden herhaald om massaal naar Israël te emigreren, want de Joden hebben volgens hen geen toekomst in de Diaspora. (10) Verschillende Knessetleden meenden dat drastische actie geboden is. "De aanval op een Joodse school zet het licht op rood licht voor het hele volk van Israël",verklaarde het parlementslid Danny Danon (Likoed) in interview met Israël National News. Danon zei dat hij van plan was op te roepen tot een noodvergadering van de Knesset (het Israëlische Parlement) over de schietpartij op de Franse school en de algemene toename van het antisemitisme. (10) Yaakov Katz (Nationale Unie Partij) wachtte niet op de spoedvergadering van het Knesset en deed een directe oproep tot de Joden in Frankrijk om naar Israël te emigreren. "Er is geen Joodse toekomst in Frankrijk,"benadrukte Katz. (10)

De Franse ambassadeur in Israël, Christophe Bigot, was het ermee eens dat de schietpartij een 'barbaarse daad' was en een 'misdaad tegen de menselijkheid' maar zei tegen de Times of Israel dat Katz' oproep voor massale emigratie 'misplaatst' was. (10) Ondanks Bigot's verzekering dat 'Frankrijk de beste bescherming biedt', meldde de Israëlische website Ynetnews dat Franse Joodse gemeenschappen vrezen dat deze schietpartij op de Joodse school het begin kan zijn van een gewelddadige nieuwe golf van antisemitisme. (10) De burgemeester van Toulouse deelt ook de vrees en bezorgdheid van de Franse Joodse gemeenschap! "We zijn bang dat een nieuwe golf van terreur over ons komt,"vertelde het hoofd van de Franse tak van Bnai Akiva, Binyamin Tvati, aan Ynetnews. (10) "Aanvallen op Joden hebben eeuwenlang plaatsgevonden en het was slechts een kwestie van tijd voordat de situatie erger werd,"aldus dr. David Shapiro, een expert op het gebied van antisemitisme in Frankrijk. (10) De Europese geschiedenis heeft ons wel een zeer lange lijst van eeuwenoude Jodenvervolgingen in heel Europa zien! Helaas heeft de geschiedenis zich vandaag nog steeds herhaald, omdat de Europeanen de lessen van het verleden niet ter harte hebben genomen!! 


UPDATE 20-03-2012:

Op dinsdag 20 maart werd in alle Franse scholen om 11 uur s'morgens een minuut stilte in acht genomen ter nagedachtenis van de slachtoffers in Toulouse. 

Studenten van het Anne Frank-College in Noord-
Frankrijk houden een minuut stilte voor de slachtoffers
President Sarkozy deed om 11.00 ook mee aan het eerbetoon in school in Parijs, vlakbij een Holocaust-monument.


Maandagavond werd al een spontane manifestatie gehouden in Parijs om te protesteren tegen het geweld.


Demonstratie in Parijs
In Zuid-Frankrijk is het hoogste terreuralarm afgekondigd. Er wordt momenteel een grootscheepse klopjacht gehouden op de dader. Alleen weet de politie voorlopig nog niet wie de dader is. Volgens de minister van Binnenlandse Zaken, Claude Cuéant, heeft de politie er nog geen idee van wie hij is. "Daar wordt nu hard aan gewerkt,"zei hij op de radio. (13)De dader die op maandag 18 maart 2012 bij een Joodse school in Toulouse vier mensen doodschoot, heeft de schietpartij mogelijk gefilmd. Dat heeft de Franse minister van Binnenlandse Zaken Guéant medegedeeld tijdens een bezoek aan Toulouse. Volgens getuigen had de schutter een videocamera op zijn buik geplakt. (12) Volgens een ander getuige droeg de moordenaar de kleine camer om zijn nek. De politie houdt internet nu in de gaten om te zien of er beelden opduiken. Een getuige verklaarde op televisie dat de dader een tatoeage op zijn gezicht had. Dat had ze gezien, toen hij het vizier van zijn helm evenop lichtte. (13) 


De moordenaar die een rabbi en drie onschuldige en weerloze kinderen doodschoot, blijkt ook nog heel koelbloedig en meedogenloos te zijn. Hij weet precies wat hij moet doen: dit is het moment waarop de school op zijn kwetsbaarst is. Voor de drie grote bewakingscamera's bij de ingang was hij niet bang. Hij droeg een integraalhelm, haalde zijn wapen tevoorschijn en deed wat hij eerder heeft gedaan: gericht schieten. (13) Ook heeft de politie in Parijs een onderzoek ingesteld naar de dreigbrieven die twee synagogen in de Franse hoofdstad pas hebben ontvangen. "U bent het volk van satan. U wacht de hel,"stond in een dreigbrief die afgelopen weekeinde bij de ene synagoge werd bezorgd. (13) De andere brief was maandag bij de tweede synagoge aangekomen.

De lichamen van de slachtoffers van de schietpartij bij de Joodse school in Toulouse worden overgevlogen naar Israël. De Franse minister van Buitenlandse Zaken Alain Juppé begeleidt de stoffelijke overschotten tijdens de vlucht. (14)

UPDATE 21-03-2012:

De stoffelijke overschotten van de slachtoffers van de schietpartij in Toulouse zijn in Jeruzalem begraven. De plechtigheid werd bijgewoond door duizenden belangstellenden. De volwassene en drie kinderen waren de afgelopen nacht samen met ongeveer 50 familieleden en vrienden naar Israël overgevlogen voor de begrafenis. (15) De 30 jarige rabbi Yonathan Sandler en zijn twee kinderen, 6 jarige Aryeh en 3 jarige Gavriel, en de dochter van de schooldirecteur, Miriam Monsonego, waren volgens de Joodse rituelen begraven op een heuvel in de buurt van de Oude Stad in Jeruzalem.  
De voorzitter van het Israëlische parlement, Reuben Rivim, haalde fel uit naar de dader van de schietpartij. "Het Joodse volk wordt geconfronteerd met wilde en onverzadigbare beesten. Wilde beesten die gestoord geworden zijn door hun haat, moordernaars die geen onderscheid maken tussen een kolonist en een socialist, een Jood in Israël en een Jood in de Diaspora,"sprak Rivim de toehoorders toe. (16) "Ze zijn zich bewust van de onverbrekelijke band tussen alle Joden. zij begrij[pen dat de scheidslijnen tussen ons slechts een illusie zijn,"aldus Rivim. (16) Volgens hem bestaat er geen rechtvaardiging voor haat en het doden van kinderen. (15) De begrafenis werd ook bijgewoond door de Franse minister van Buitenlandse Zaken, Alain Juppé, die de stoffelijke overschotten tijdens de vlucht naar Israël had begeleid. Hij zei tegen de Israëlische president Shimon Peres dat hij gekomen was om "de solidariteit van het Franse volk met de Israëlische natie" uit te drukken in tijden van rouw. "Het bloed van onze volken is verspild bij deze moord,"zei Juppé. (17)

De vermoedelijke dader van de schietpartij is vannacht en de hele dag in zijn woning in Toulouse omsingeld door de politie. Hij weigert nog te overgeven. De politie houdt al het pand omsingeld waar de dader zich heeft verschansd. Zijn broer was opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de aanslag. De afgelopen nacht had de politie de woning bestormd. Daarbij kwam het tot een vuurgevecht. Twee agenten raakten lichtgewond. De verdachte had een pistool naar buiten gegooid en vroeg om een mobiele telefoontje. Volgens de minister heeft de dader nog wel een kalasnikov, een uzi en andere wapens tot zijn beschikking. (18)


De verdachte zou de 24 jarige Mohammed Merah van Algerijnse afkomst zijn, heeft de Franse nationaliteit en woont in Toulouse. Hij is de vermoedelijke dader van de aanslag die afgelopen maandag het leven kostte aan de rabbi en de drie kinderen. Hij wordt ook verdacht van twee aanslagen op militairen in dezelfde regio. Tegen de politie zei hij dat hij banden heeft met de islamitische terreurorganisatie al-Qaeda. Hij wilde wraak nemen op "de dood van Palestijnse kinderen in het Midden-Oosten." (18)  Ook zou hij tegen deelname zijn van Franse militaire aanwezigheid in Afghanistan. De politie kwam hem op het spoor doordat hij een motor had gekocht op internet. De motor bleek van de militair die door de verdachte werd doodgeschoten. (18) De verdachte werd al langer in de gaten zijn gehouden vanwege zijn verblijf in Afghanistan en Pakistan. Opvallend is dat de Franse autoriteiten de man al in het vizier hadden voordat hij zijn eerste aanslag pleegde. Waarom dat niet heeft geleid tot een arrestatie, is niet bekend. (18) De politie had vannacht geprobeerd de moeder van de verdachte bij de onderhandelingen te betrekken om haar zoon te overtuigen om zich over te geven. De vrouw weigerde mee te werken, omdat haar zoon toch niet naar haar zou luisteren. (18) 

De verdachte heeft intussen drie dodelijke aanslagen opgeëist. Mohammed Merah verklaarde alleen te hebben gehandeld. Dit heeft de openbaar aanklager Francois Molins gezegd. (19) Tevens was Merah van plan nog meer moorden te plegen. "Hij wilde vandaag een militair vermoorden en ook had hij het gemunt op twee agenten van de politie in Toulouse,"verklaarde de openbaar aanklager Molins. Deze plannen waren de aanleiding voor de politieactie. "Hij heeft geen spijt betuigd, behalve dan spijt dat hij niet meer tijd had om meer slachtoffers te maken,"voegde Molins toe. (19) De verdachte Merah zou hebben gepocht dat hij 'Frankrijk op de knieën heeft gekregen', en dat hij niet als martelaar wilde sterven, maar juist in leven wilde blijven om meer te moorden. De openbaar aanklager Molins deelde mee dat Mohammed Merah twee maal naar Afghanistan had afgereisd en een training heeft gevolgd in de regio Waziristan, een bolwerk van de militante groepen. De broer van de verdachte zou betrokken zijn bij een organisatie die opstandelingen naar Irak heeft gestuurd. (19) Volgens Molins zou Merah's broer het Salafistische gedachtegoed aanhangen. De Franse krant Le Monde meldde dat de explosieven in de auto van de broer van Merah aangetroffen werden. Ook werd de vriend van Merah's broer aangehouden. (19) Ondanks beloftes dat hij zich snel zou overgeven, verschanst de man zich nog altijd in zijn woning, meldde de NOS. In de woning van de verdachte zijn gas en elektriciteit inmiddels afgesloten. Alle straatlantaarns rond deze woning zijn woensdagavond rond 21 uur gedoofd. Mogelijk bereidt de politie een nieuwe aanval op de woning voor. (20)

De Franse president Nicolas Sarkozy die inmiddels in Toulouse is aangekomen, heeft de Joodse gemeenschap verteld dat de verdachte van de aanslagen vandaag opnieuw wilde toeslaan. Nicole Yardeni, hoofd van de Joodse beweging CRIF in de Midi-Pyreneeën, zei dat de president hem had verteld dat de schutter 'al een plan had om opnieuw te doden en dat hij van plan was deze morgen toe te slaan'. (20)

Ondertussen zijn de eerste beelden van de dader opgedoken. De Franse zender France 2 toonde foto's van Mohammed Merah op basis van een korte video die een reporter van de zender had gekregen van kennissen van de schutter. (20)


De Franse politie heeft vanavond laat de woning van de verdachte bestormd. Bij de woning zijn drie explosies gehoord. Alleen slaagt de politie nog niet erin de verdachte te overmeesteren. De zenuwslopende belegering van de woning gaat gewoon door.

UPDATE 22-03-2012:

Vanmorgen deelde de minister van  Binnenlandse Zaken, Claude Guéant, mede dat de verdachte van serie moorden, Mohammed Merah, dood is. Een arrestatieteam viel de woning vanochtend om 10.30 uur binnen via de voordeur en enkele ramen. De schutter werd niet direct gevonden. Toen ook in de badkamer werd gekeken, kwam de man daar schietend uit. Volgens de minister Guéant schoot Merah met zijn wapen als een wilde in het rond. (21) Tijdens de inval had Merah zich verzet. Bij de bestorming van de woning klonken salvo's van vuurwapens en explosies. Daarna sprong Merah door het raam van zijn woning naar buiten en was op slag dood, terwijl hij op de politie schoot. Bij de bestorming raakten drie agenten gewond. Een van hen is er slecht aan toe. 


Er wordt onderzoek ingesteld of de schutter in Toulouse alleen heeft gehandeld. Dat heeft president Sarkozy gezegd nadat de 24 jarige Mohammed Merah vanochtend was gedood. Ook kondigde hij aan dat Frankrijk het bezoek van haatzaaiende websites strafbaar gaat stellen. Ook worden mensen die in het buitenland terroristische trainingen hebben gevolgd, harder aangepakt. "Frankrijk zal recrutering en ideologische indoctrinatie niet langer toestaan,"zei de Franse president. (21)

Mijn reactie 

Het is tragisch wat er in Frankrijk is gebeurd. Ik leef mee met de nabestaanden van de slachtoffers. Mijn gedachten en gebeden gaan uit naar de nabestaanden van de slachtoffers.


Ook leef ik mee met de nabestaanden van de niet-Joodse militairen die vorige week waren doodgeschoten. Dankzij uw gebed is de dader snel opgespoord. Maar nu de moordenaar dood is, betekent niet dat er een einde is gekomen aan de aanslag op de Joodse burgers. Het gevaar van het antisemitisme is nog niet geweken. Het is ook tragisch dat het antisemitisme in Europa weer herleeft. Het antisemitisme moet met tak en wortel uitgeroeid worden. Tevens roep ik alle christenen op solidair te zijn met het Joodse volk. Ook roep ik hen op bezinnig te zijn en vreemdelingen lief te hebben, zoals de Bijbel ons leert. Bid voor de veiligheid van de Nederlandse en Europese Joden. Gezien de huidige en verontrustbarende ontwikkelingen verkeren de Europes Joden in groot gevaar. Het Joodse volk heeft uw gebed en steun heel hard nodig. Indien u het gebed voor het Joodse volk verzuimt, bent u medeplichtig aan de nieuwe tragedie! Israël is immers onze oudere broeder, zoals dhr. Jan van Barneveld zegt. Om Sions wil zal ik niet zwijgen. God zegene u. 


                                                                       Paul


Het artikel is bijgewerkt.

Bronnen en referenties:

  (1) NOS: 4 doden schietpartij Franse school. 19-03-2012
  (2) NU.nl 19-03-2012
  (3) Gazet van Antwerpen 19-03-2012
  (4) NOS: Sarkozy bezoekt school Toulouse
  (5) Joods Actueel: Drie kinderen gedood bij schietpartij voor Joodse school in Toulouse 19-03-2012
  (6) HLN.be
  (7) Diverse media
  (8) UPC nieuws
  (9) CIDI: Frankrijk in shock na aanslag Joodse school. 19-03-2012
(10) Israel Today: Oproep tot emigratie na schietpartij in Franse school. 19-03-2012
(11) De Standaard 20-03-2012
(12) NOS-TT: Schutter Toulouse had videocamera. 20-03-2012
(13) De Volkskrant: Moordenaar weet precies wanneer de school op zijn kwetsbaarst was. 20-03-2012
(14) Reformatorisch Dagblad: Slachtoffers school dinsdag naar Israël. 20-03-2012
(15) Reformatorisch Dagblad: slachtoffers school begraven in Jeruzalem
(16) Israel Today: Joodse slachtoffers begraven; moslim schutter opgespoord. 21-03-2012
(17) NOS 21-03-2012
(18) NOS: Verdachte Toulouse omsingeld 21-03-2012
(19) De Standaard: Verdachte Toulouse eist moorden op 21-03-2012
(20) De Volkskrant 21-03-2012
(21) NOS: Sarkozy: onderzoek medeplichtigen. 22-03-2012


1 opmerking:

Anoniem zei

Paul

Dank voor deze duidelijke bijdrage, verschrikkelijk wat het anti-semishme te weeg brengt,
Nooit meer dat , klinkt verder en verder weg,zelf houdt ik mijn hart vast wat de toekomst nog zal gaan brengen.

Paul laten we daarom het steeds laten weten en uitroepen,

NOOIT MEER DAT

Ahava Mia