zondag 16 februari 2014

Weeknieuws Israël februari 2014. Deel 3


Het weeknieuws Israël verschijnt iedere week. Elke dag zal het nieuws bijgewerkt worden, behalve zaterdag. Op zaterdag, de Sabbat, zal geen nieuwsbericht verschijnen.

Mededeling blogger: Vanaf 21 februari wordt er voorlopig geen nieuwsbericht gegeven in verband met het opknappen van mijn huis. Wel zullen andere artikelen met andere onderwerpen op mijn blog verschijnen. In verband met de onrust in Oekraïne is het mogelijk dat een actueel bericht op het weeknieuws zal verschijnen. De situatie in Oekraïne is zeer ernstig. Ik ben ook er zeker van dat er onder de oppossanten extremistische krachten actief zijn om Oekraïne te destabiliseren. Daarom is er een dringend oproep aan gelovigen om te bidden voor Oekraïenese Joden. Bid dat God alle Oekraïenese Joden uit het land weghaalt en naar Israël terugbrengt. Gezien de situatie steekt het antisemitisme in Oekraïne de kop op. Ook is het niet verantwoord van de Europese Unie om zich te mengen in het conflict, zoals deze eerder heeft gedaan in Libië, Syrië en Israël. Het lijkt of de EU olie op het vuur gooit. 

Donderdag 20 februari: Palestijnse leiders stellen Amerikaanse minister John Kerry teleur

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, is teleurgesteld over de anti-Israëlische propaganda van de Palestijnen, zo werd gezegd na een ontmoeting van Kerry met de Palestijnse president Mahmoud Abbas en hoofdonderhandelaar Saeb Erekat woensdag in Parijs. Op hetzelfde moment meldden de Israëlische media dat Kerry bij Israël aandringt op een bouwstop in kleinere Joodse nederzettingen buiten de grote blokken nederzettingen, Deze pionierssteden, waaronder Ma'ale Adumim voor de poorten van Jeruzalem, moeten in een vredesakkoord bij Israël worden gevoegd. De Israëlische regering zwijgt tot nu toe over deze berichten. De Palestijnse hoofdonderhandelaar Saeb Erekat is de afgelopen weken opgevallen door zijn onbeschofte verbale aanvallen. Zo beweerde hij dat de Israëlische premier Netanyahu de Palestijnse president Abbas wilde laten vermoorden. Toen hoorde men hem zeggen dat Israël een militaire invasie van de Gazastrook voorbereidt om de Amerikaanse vredesplannen te verstoren. Tenslotte maakte Erekat bekend dat de Palestijnen wereldwijd zouden oproepen tot een boycot van Israël, als de onderhandelingen mislukken.

John Kerry (links) en Mahmoud Abbas (rechts)
Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft verklaard dat de uitlatingen van Erekat reden tot bezorgdheid geven. Erekat's persoonlijke aanvallen zijn nutteloos en teleurstellend. Bij de ontmoeting van Kerry met Abbas is duidelijk geen voortgang gemaakt bij het vredesproces. De Palestijnse president weigert kennelijk nog steeds om Israël als de Joodse Staat te erkennen. Hij houdt er ook vast dat geheel Oost-Jeruzalem en ook de Westelijke Muur (Klaagmuur), de heiligste plaats van het Jodendom, bij een Palestijnse staat moeten behoren. De Israëlische onderminister van Buitenlandse Zaken, Danny Danon, benadrukte eerder deze week dat de Joden niemands toestemming nodig hebben om bij de Westelijke Muur te bidden. "Joden hebben gebeden, Joden bidden en Joden zullen bidden bij de Kotel, altijd,"aldus Danon. 

Volgens informatie van een Palestijnse functionaris wil Abbas zich ook niet bezig houden met het idee, een symbolisch recht op terugkeer toe te kennen aan een klein aantal 'vluchtelingen' en hun nakomelingen. Abbas eist dit recht om in Israël te wonen voor 'miljoenen' Palestijnen in de buurlanden. De onderhandelingen zouden tegen eind april moeten zijn afgerond, zo hadden de Amerikanen gedacht. "We zullen deze termijn met nog geen minuut verlangen,"zou Erekat daarover hebben gezegd. Een mislukken van de gesprekken zou volgens Erekat tot het ineenstorten van de Palestijnse Autoriteit leiden. Israël zou dan gedwongen zijn om de 'Westbank' over te nemen. "En dat is erg onaangenaam voor Netanyahu,"dreigde de Palestijnse hoofdonderhandelaar. Bron: Israel Today Headlines 20-02-2014 

Donderdag 20 februari: De Presbyteriaanse kerk verandert van mening na bezoek aan Israël

Kerkelijke leiders van de Amerikaanse Presbyterian Church die bekend staat om zijn kritische houding tegenover Israël en boycot van de Joodse Staat aanmoedigt, is van mening veranderd na een bezoek te hebben gebracht aan de Soda Stream fabriek in Ma'ale Adumim. De Soda Stream fabriek werd bekend doordat de Amerikaanse filmster Scarlett Johansson reklame maakt voor Soda Stream. De Presbyteriaanse kerkleiders zien nu in dat de fabriek juist een bijdrage heeft geleverd aan de werkgelegenheid voor de Palestijnen en de samenwerking tussen Joden en Palestijnen. In de fabriek werken 500 Palestijnen en 450 Israëlische Arabieren en Joden. De Presbyteriaanse kerk zal nu voortaan Israël steunen, net zoals de Evangelicals en de Mormonen. Bron: Nieuws-uitgelicht-infonu.nl/laatste nieuws Israël 20-02-2014 

Woensdag 19 februari: Nog een jaar erbij voor president Shimon Peres?

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu wil blijkbaar de ambtstermijn van president Shimon Peres die in juli eindigt, met een jaar te verlengen. Het volgende staatshoofd zou dan niet meer door het parlement worden benoemd, maar door het volk worden gekozen, zo meldde de Israëlische legerradio vandaag. De oppositie kondigde er verzet tegen aan. "Het kan niet zo zijn dat Netanyahu de verkiezingen annuleert, omdat de kandidaten hem niet passen,"zei de Knessetlid Eitan Cabel van de linkse Arbeiderspartij. 

Shimon Peres
De gerespecteerde president Peres had enkele weken geleden gezegd dat hij er niet naar streeft zijn ambtstermijn die in juli 2014 afloopt, na zeven jaar voort te zetten. De ontvanger van de Nobelprijs is met zijn 90-jarige leeftijd het oudste staatshoofd ter wereld. Hij maakte deel uit van meerdere regeringen, diende zijn land op diverse ministersposten en was van 1994 tot 1996 premier van Israël. Met zijn voorstel reageerde Netanyahu blijkbaar op een recente opiniepeiling, die aangaf dat 59% van de Israëli's wil dat de president direct door het volk wordt gekozen. Slechts 16% sprak zich uit voor de huidige keuze door de Knessetleden. Over de mogelijke opvolger van Peres wordt al druk gespeculeerd. Als kandidaten gelden:

- Benjamin Ben-Eliezer (78), voormalig minister van Defensie en knessetlid voor de Arbeiderspartij.
- Reuven Rivlin (74), Likoed-lid en voormalig voorzitter van de Knesset.
- Dan Schechman (73), ontvanger van de Nobelprijs voor Scheikunde.
- Dalia Dorner (80), liberaal en voormalig rechter bij het Israëlisch Hooggerechtshof.
- Natan Sharansky (66), voormalig Russisch dissident en de leider van de immigratie-             organisatie Joods Agentschap, is de kandidaat van de zionisten.   

Bron: Israel Today Headlines 19-02-2014     

Woensdag 19 februari: Amerikaanse universiteiten wijzen boycot af

Een goed nieuws voor Israël-supporters. Na intense activiteit van Joodse organisaties, Israëlische consulaten en diverse vrienden van Israël hebben in de afgelopen weken de rectors van niet minder dan 248 grote Amerikaanse universiteiten en hogescholen openlijk een academische boycot tegen de Joodse Staat verworpen. Deze indrukwekkende mobilisatie kwam in reactie op de poging van de American Studies Associaties (ASA) om een landelijke academische boycot van Israël op te leggen als "straf voor de Israëlische bezetting." En hoewel de beslissing van de ASA de aangesloten scholen geen directe verplichtingen oplegde, veroorzaakte de stap toch grote bezorgdheid bij de vrienden van Israël in de Verenigde Staten, omdat hiermee een precedent zou worden geschapen. Officieel heeft Israël in de media weinig aandacht geschonken aan de beslissing om ASA en andere boycotters niet de door hen zo gewenste media-aandacht te geven. In plaats daarvan hebben de Israëlische functionarissen alleen gewezen op het aspect van de academische vrijheid. 


Dit nieuwe initiatief om een halt toe te roepen aan de poging tot boycotten betekent een ommekeer van het eerdere beleid, waarbij het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken de aanval leidt. En het succes van de inspanningen van het ministerie overtrof alle verwachtingen. In het Amerikaanse Congres ondertekenden 134 leden van beide partijen, zowel Republikeinse als Democratische, een gezamenlijke brief, waarin elke academische boycot van Israël wordt veroordeeld, terwijl 248 leiders van universiteiten en hogescholen in afzonderlijke brieven ASA onder handen namen vanwege zijn besluit. Verscheidene grote academische vakbonden spraken zich ook uit tegen de beslissing van hun collega's bij de ASA. Nu de pogingen om Israël te marginaliseren en te beschadigen toenemen, is het geruststellend om te beseffen dat er andere stemmen zijn, die weigeren te buigen voor de druk om de Joodse Staat te boycotten. Bron: Israel Today Headlines 18-02-2014

Commentaar blogger: Gelukkig zijn er nog steeds veel Amerikanen, die achter Israël staan. In Nederland is de sympathie voor Israël verder afgenomen dankzij linkse pressiegroepen die zich solidair verklaren met Palestijnse terreurbenden. Links-progressieven beweren zich solidair te zijn met het 'Palestijnse volk', maar in werkelijkheid hebben ze banden gesmeed met de Palestijnse terreurgroepen die niets geven om de mensenrechten. Het wordt hoog tijd dat ware vrienden van Israël in Nederland van zich laten horen en een tegenaanval openen op links-progressieven. Het belangrijkste wapen is het gebed. Met onze krachtige gebeden en actie kan de boycot teniet gedaan worden.    

Dinsdag 18 februari: Boycot is antisemitische daad

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu noemt degenen die oproepen tot boycot van de Joodse Staat, antisemieten. Destijds werden Joden in nazi-Duitsland en bezette delen van Europa geboycot en tegenwoordig de enige Joodse Staat. Vandaag gaat het om antisemitisme in een modern jasje. De boycot is volgens premier Netanyahu in werkelijkheid het onwettig verklaren van de Joodse Staat en heeft dus niets te maken met een drukmiddel op het Israëlische beleid inzake de Palestijnen. Bron: Nieuws-uitgelicht-infonu.nl/laatste nieuws Israël 18-02-2014

Dinsdag 18 februari: 2300 jaar oude nederzetting in Israël ontdekt

Voordat de aanleg van een gaspijpleiding begonnen was, werd een 2300 jaar oude nederzetting bij de 'Burma Road' dat leidt naar Jeruzalem, ontdekt. De opgegraven nederzetting dateert uit de periode van de Tweede Tempel. Toen deze ontdekt werd, waren de archeologen meteen begonnen met de opgravingen. Er zijn verschillende spullen opgegraven zoals kookpotten, munten, olielampen, enzovoorts. De archeologische vindplaats beslaat een 750 vierkante meter groot gebied dat bestaat uit een paar huizen en een netwerk van kleine stegen. In elk van de gebouwen woonde elk gezin. De ruimtes in de huizen werden gebruikt voor inwoning en opslag. Ook kenden de huizen een open ruimte. De naam van de nederzetting is niet bekend.

2300 jaar oude nederzetting opgegraven
De bewoners van de nederzetting leefden van de landbouw. De archeologen vermoeden dat de plek verlaten was vanwege economische problemen. Veel bewoners verlieten hun nederzetting en gingen naar Jeruzalem om daar te werken aan de grote bouwprojecten van koning Herodes. De vindplaats wordt nu behouden als archeologische plek. Wat de aanleg van de gaspijpleiding betreft, is dat een onderdeel van een nationaal project, geleid door Israel Natural Gas Lines. Bron: Nieuws-uitgelicht-infonu.nl 18-02-2014      

Maandag 17 februari: Israëlische startup Slicklogin overgenomen door Google

Het Israëlische startersbedrijf Slicklogin heeft zondag bekend gemaakt dat het is aangekocht door de informaticareus Google, in een constructie die "acquhire" werd genoemd. Dit houdt in dat het Slicklogin team volledig in Google wordt opgenomen.  Slicklogin heeft een revolutionaire gepatenteerde log-in technologie ontwikkeld, die gebruikers in staat stelt om een eenvoudig wachtwoord in te voeren in een mobiele telefoon, die vervolgens een ultrasoon signaal zendt naar een computer in de omgeving. Het systeem houdt het inloggen bij diensten zoals Gmail van Google (of bij gevoelige diensten zoals bankrekeningen) zo eenvoudig mogelijk, terwijl het wel zorgt voor - zoals het bedrijf het noemt - "military-grade" veiligheid. De drie medewerkers vna Slicklogin zijn allemaal veteranen van de 'cyber-security' eenheid van het Israëlische leger dat de afgelopen jaren in de voorhoede stond van de verdediging van de Joodse Staat tegen steeds meer pogingn van buitenlandse hackers om vitale computersystemen uit te schakelen. Google heeft er zo ongeveer een gewoonte van gemaakt om Israëlische startups te verwerven, evenals veel andere internationale technologie-reuzen. In 2013 kocht Google de in Israël ontworpen GPS applicatie Waze voor ongeveer 700 miljoen euro. Bron: Israel Today Headlines 17-02-2014  

Maandag 17 februari: Wie is in de toekomst de baas op de Tempelberg?

Het Israëlische parlement, de Knesset, zal zich dinsdag bezig houden met het verzoek om de Tempelberg in Jeruzalem onder Joodse soevereiniteit te plaatsen. De kans dat het voorstel van de rechts-nationalist Moshe Felglin (Likoed) de meerderheid zou krijgen, is echter gering. Momenteel bestuurt de islamitische Waqf het terrein boven de Westelijke Muur (Klaagmuur), waarop de Rotskoepel en de Al-Aqsa moskee staan. Joden mogen maar zelden het gebied betreden, waarop ooit de Joodse Tempel stond, en het is hen absoluut verboden daar te bidden. Nu lopen de moslims storm tegen het voorstel. Een woordvoerder van de Palestijnse Autoriteit verklaarde dat "Israël met vuur speelt." De Palestijnse minister van Religieuze Zaken, Mahmoud al-Habash, onderstreepte dat er "geen andere dan de Palestijnse soevereiniteit zal zijn over de heilige plaatsen van de islam en het christendom." Op de Tempelberg mogen alleen moslims bidden; Joden zouden het terrein "ontheiligen", zo werd gezegd.
 

Al-Habash had vorige week verklaard dat in het geval van een vredesakkoord met Israël de Westelijke Muur, de heiligste plaats van het Jodendom, onder Palestijnse bestuur moet worden geplaatst, want "deze ligt buiten de grenzen van 1967." De minister zegde de Joden echter toe dat ze er in het vervolg mogen blijven bidden. Hij kreeg kritiek op deze verklaring van Hamas dat de Gazastrook bestuurt, en dat opgeheel Israël aanspraak maakt voor de moslims. De islamisten beschuldigen Israël ervan dat "het de Al-Aqsa moskee zou willen vernietigen om daar de Derde Tempel te bouwen." De zaak is zeer emotioneel en heeft er in het verleden meerdere malen toe geleid dat op de been gebrachte moslims Joden en Joodse instellingen aanvielen. Om die reden is de Knesset zeer terughoudend. Vorige week werd ook het wetsvoorstel van Miri Regev (Likoed) dat annexatie van delen van Judea en Samaria mogelijk zou maken, weggestemd. Bron: Israel Today Headlines 17-02-2014

Opmerking blogger: Moslims beweren dat de Joden de Tempelberg zouden ontheiligen als ze daar bidden. In werkelijkheid hebben de moslims de Tempelberg ontheiligd zoals de profeten voorzegd hadden. Voor de moslims is de Tempelberg niet zo helemaal heilig! Indien het waar is dat de Tempelberg een islamitische heiligdom is, maar waarom spelen Palestijnse kinderen op deze terrein voetbal? Dat is heiligschennis!! Bekijk de onderstaande foto, want die foto is in de ogen van westerse media niet politiek correct. Anti-Israël activisten willen die foto niet graag zien!!


Beste lezers, als u niet van Israël houdt, moet u goed nadenken voordat u zou zeggen:"Ach, die lieve kleine Palestijnse jongetjes willen alleen maar spelen!" Indien een Palestijnse jongetje in de Ka'aba, het eerste heiligdom van de islam in Mekka waar de zwarte steen ligt, voetbal speelt, is zijn eigen leven NIET MEER ZEKER!! De Saoedische autoriteiten zouden het kind allang onthoofden wegens heiligschennis en blasfemie!    
Maandag 17 februari: Watercrisis dreigt in Israël

De komende tijd zal Israël geconfronteerd worden met een grote watercrisis, indien de overheid geen voorzorgsmaatregelen neemt om de dreigende waterschaarste aan te pakken. In januari en februari is er nauwelijks regen gevallen in Israël, waardoor de waterschaarste dreigt te ontstaan. Wel wordt water opgeslagen dat normaal pas in april wordt aangewend en gebruikt door boeren in het noorden van Israël.

 
De Israëlische overheid kan iets doen om het dreigende tekort aan water aan te pakken door alle ontziltingsfabrieken te activeren. Omdat er vorig jaar veel regen is gevallen, draaien de ontziltingsfabrieken nu op halve capaciteit. Wanneer ze op volledige capaciteit draaien, kunnen ze 150 miljoen kubieke meter water leveren, genoeg om heel Israël door de huidige crisis heen te loodsen. Maar de echte reden waarom de overheid niet ingrijpt, zijn de hoge kosten als het water ontzilt wordt. Toch hoeven de consumenten geen hogere rekening te verwachten, omdat het onzilte water voornamelijk voor de landbouw wordt gebruikt, terwijl de huishoudens gebruik maken van natuurlijke water. Wel zullen de boeren de prijzen doorberekenen via de verkoop van hun producten aan de consumenten. Bron: Nieuws-uitgelicht-infonu.nl/laatste nieuws Israël 17-02-2014  

Maandag 17 februari: Doden explosie na sabotage

In Israël zijn vijf doden gevallen, toen een explosie zich voordeed in een gebouw met appartementen. Volgens sommige bronnen gaat het om een gasexplosie. Andere bronnen spreken van ontploffing van een telefoonmast op het gebouw. Volgens de Israëlische politie hebben de bewoners van het gebouw de telefoonmast gesaboteerd, omdat ze bang waren dat de straling kankerverwekkend was. Door de ontploffing ontstond brand en stortte een deel van het gebouw in. Vorige maand was er een soorgelijke explosie in Jeruzalem. De politie sprak van een criminele sabotage. Bron: NOS-TT, Nieuws-uitgelicht-infonu.nl/laatste nieuws Israël 17-02-2014 

Maandag 17 februari: Rabbijn als adviseur Mossad aangesteld

Steeds meer religieuze Joden gaan deel uitmaken van de Israëlische inlichtingendienst, de Mossad, wordt een rabbijn als adviseur aangesteld om de geheime agenten van advies te voorzien. Het gaat om Joods religieuze zaken zoals kosjer eten, het houden van de Sabbat, enzovoorts. Ook worden tactieken en methoden doorgelicht om de agenten ervan te verzekeren dat ze in overeenstemming met de Joodse wet handelen. Bron: Nieuws-uitgelicht-infonu.nl/laatste nieuws Israël 17-02-2014  

Zondag 16 februari: Vier doden bomaanslag op toeristenbus in Egypte

In de Sinaï-woestijn in Egypte zijn vandaag de Egyptische buschauffeur en drie Zuid-Koreaanse toeristen bij een aanslag op een bus om het leven gekomen. Er zouden ook 14 gewonden zijn gevallen. Op de bus zaten 32 Zuid-Koreaanse toeristen. De bomaanslag vond plaats in Taba, vlakbij de Israëlische badplaats Eilat. De aanslag is nog niet opgeëist. De bom was waarschijnlijk al aan boord toen de bus vertrok na een bezoek aan de christelijke St. Catherine klooster. Ze ontplofde toen de toeristenbus aankwam aan een hotel in Taba. Volgens de Egyptische autoriteiten was het mogelijk een autobom of een bermbom. In de Sinaï gebeuren vaak aanslagen tegen de grens met Gaza. Tot nu toe pleegden de moslimextremisten alleen aanslagen op militairen en agenten en niet op toeristen.  Het is de eerste keer dat de toeristen het doelwit zijn geworden van de extremisten. Als moslimextremisten inderdaad verantwoordelijk zijn voor de aanslag, is dat een grote verandering van hun tactiek, aldus het persbureau Reuters. Bron: TT-Canvas, NOS-TT 16-02-2014

Zondag 16 februari: Petitie tegen anti-boycotwet

De mensenrechtenorganisaties hebben een petitie bij het Israëlische Hooggerechtshof ingediend tegen de 'controversiële' anti-boycotwet van de Israëlische regering. Deze wet houdt in dat degenen die oproepen tot een boycot van Israël of van een Israëlische instelling als een bank of een bedrijf strafrechtelijk vervolgd zullen worden. De mensenrechtenorganisaties beweren dat de anti-boycotwet indruist tegen de vrijheid van meningsuiting en het debat over het gevoelige onderwerp zou belemmeren. Bron: Nieuws-uitgelicht-infonu.nl/laatste nieuws Israël 16-02-2014

Om Sions wil zal ik niet zwijgen. God zegene u.

                                                                                                             Paul Parker


Het auteursrecht van dit artikel ligt bij de blogger en de genoemde nieuwsbronnen. Zonder toestemming van blogger Paul zijn vermenigvuldiging, eigen gebruik en publicatie in een ander blog, website of boekvorm verboden.     

1 opmerking:

Anoniem zei

dit is best wel een tof blog als je meer wil weten over israel