zondag 21 juli 2013

Weeknieuws Israël juli 2013. Deel 4


Het weeknieuws Israël verschijnt iedere week. Elke dag zal het nieuws bijgewerkt worden, behalve zaterdag. Op zaterdag, de Sabbat, zal geen nieuws verschijnen.

Vrijdag 26 juli: Video van de Dag: Een ongewoon echtpaar

Veel wordt er in deze tijd geschreven over het conflict tussen Israëli's en Palestijnen, Joden en Arabieren. Zijn het twee onverzoenlijke werelden? Ya'akov en Michal zien dat heel anders. Hij is een Arabier, zij is Joods. De twee zijn al vele jaren een echtpaar. In de buurt van Jeruzalem draaien ze een restaurant. Ze wonen in een dorp en hun kinderen gaan naar een Joodse school. Thuis wordt er niet gepraat over politiek.


De video is een bijdrage van de Duitstalige Israel Today redactie in Jeruzalem. Bron: Israel Today Headlines 26-07-2013

Vrijdag 26 juli: Defensie staakt steun aan EU-projecten op Palestijnse gebieden

In reactie op vorige week genomen besluiten van de Europese Unie tegen Joodse nederzettingen in Judea en Samaria heeft de Israëlische minister van Defensie, Moshe Ya'alon, het leger en de autoriteiten in Judea en Samaria opdracht gegeven met onmiddelijke ingang projecten van de Europese Unie niet meer te steunen. In het door Israël gecontroleerde gebied van de zogenaamde Westbank (Area C) komen geen nieuwe bouwvergunningen voor EU-projecten en bestaande vergunningen zullen niet worden verlengd. EU-ambtenaren krijgen niet langer toestemming om vanuit Israël bepaalde delen van de Westbank of de Gazastrook te bezoeken. De nieuwe instructies maken het moeilijk voor EU-vertegenwoordigers om naar de Palestijnse gebieden te reizen en hun projecten te ondersteunen.


Alle werkvergaderingen tussen het leger. de overheid en vertegenwoordigers van de EU worden geschrapt. De Europeanen hebben in de Palestijnse gebieden onder andere een project, waarbij leidinggevenden van de Palestijnse politie worden opgeleid. Hiermee reageerde Israël op de besluiten van de EU om Joodse nederzettingen te boycotten in de zogenaamde 'bezette gebieden' te boycotten. De EU heeft vorige week een besluit bekend gemaakt, waarin ze haar lidstaten elke financiële steun voor Joodse nederzettingen in Judea en Samaria en op de Golanhoogten verbiedt. Bovendien dringen de Europeanen er op aan dat producten uit de Joodse nederzettingen speciaal moeten worden gelabeld. Israël had er op gewezen dat deze eenzijdige beslissingen de door de Amerikanen bemiddelde nieuwe vredesbesprekingen met de Palestijnen verhinderen. Bron: Israel Today Headlines 26-07-2013

Donderdag 25 juli: Video van de Dag: Hersenspoeling Palestijnse kinderen in het zomerkamp

De terreurorganisatie Hamas gebruikt zomerkampen in de Gazastrook om kinderen een hersenspoeling te laten ondergaan en hen te drillen voor de bloedige strijd tegen Israël. Deze video werd uitgezonden door Al Aqsa TV, het Tv-kanaal van Hamas, en is openbaar gemaakt door het Israëlische leger. De kinderen hebben speelgoedgeweren en roepen dat ze Israël nooit zullen erkennen. Nooit zullen ze het recht op 'terugkeer' opgeven. Een presentator legt uit dat men hoopt dat ze het vaderland zullen bevrijden, inderdaad het gehele land 'Palestina'.


Bron: Israel Today Headlines 25-07-2013

Commentaar blogger: Gisteren heeft een Palestijnse vertegenwoordiger bij de Verenigde Naties Israël aangeklaagd wegens oorlogsmisdaden. Hij beschuldigde Israël van het schenden van de mensenrechten. Al zijn beschuldigingen aan het adres van Israël zijn onwaar, leugenachtig en vals. De Palestijnse Autoriteit en de Palestijnse terreurorganisaties hebben de mensenrechten systematisch en wel op grote schaal geschonden en begaan ook oorlogsmisdaden. Bovendien had de VN-onderzoekscommissie Israël vorige maand beschuldigd van het schenden van de rechten van Palestijnse kinderen. De beschuldigingen van de onderzoekscommissie zijn absoluut onwaar! De bovenstaande video bewijst dat de Palestijnen degenen zijn die de rechten van de kinderen schenden. Het NOS-journaal zond vorige week beelden uit, waarop staat te zien hoe een Israëlische soldaat een vijfjarige stenengooier had meegenomen. De kijkers waren vast en zeker verontwaardigd op Israël. Alleen heeft de NOS niet uitgelegd waarom het kind die stenen had gegooid, meegenomen moest worden. De Palestijnse terroristen hitsen kleine kinderen op stenen te gooien naar Joodse automobilisten. Mag dat soms wel? U vindt het merkwaardig waarom het NOS-journaal de bovenstaande video, waarop staat te zien dat Palestijnse kinderen in de zomerkampen in Gaza gehersenspoeld zijn, nooit heeft laten zien. De wereld verzwijgt... Wie zwijgt, stemt toe.

De Palestijnse kinderen zijn naar het voorbeeld van de Hitlerjugend gerekruteerd en getraind om moordaanslagen op Joden te plegen. In nazi-Duitsland leerden de nazi's Duitse kinderen oorlog te voeren en Joden te vermoorden. Het is bekend dat veel Duitse kinderen, zoals wijlen prins Claus en emeritus paus Benedictus, niet vrijwillig zijn. Het is zeker dat veel Palestijnse kinderen niet vrijwillig zijn. Helaas zijn de meeste Palestijnse kinderen met Jodenhaat vergiftigd. De terreurbeweging Hamas heeft misdaden gepleegd om kinderen in te zetten voor de bloedige strijd tegen Israël. Artikel 38 van het Verenigde Naties Verdrag inzake de Rechten van het Kind bepaalt dat kinderen jonger dan 15 jaar niet mogen ingezet worden bij gewapende conflicten, zelfs niet wanneer het gaat om vrijwillige deelname. Lees: www.nl.wikipedia.org/wiki/Kindsoldaat Het is hypocriet van de Palestijnse Autoriteit om een niet-lidstaatwaarnemer bij de VN te worden, zelfs als het gaat om het ondertekenen van het Verdrag van de Rechten van het Kind!

Donderdag 25 juli: Het Israëlische leger verkoopt overschot aan legeronderdelen

De IDF (Israel Defense Force) wil een overschot aan vliegtuigen, tanks en schepen aan 'bevriende naties' verkopen. Het gaat ondermeer om 25 Kfir gevechtsvliegtuigen, 8 Cobra en 16 Defender helikopters, 40 Skyhawk Eagles, 25 Zukit trainingstoestellen, 3 Hercules C130 transportvliegtuigen, 18 F16-Hawak gevechtsvliegutigen. Al die legeronderdelen zijn moderne, zeer betrouwbare en goed onderhouden militaire systemen. De F16's die verkocht zullen worden, zijn nog steeds gebruikt door de Israëlische luchtmacht, de IAF (Israel Air Force). De Skyhawks zijn klasse en staan bekend om hun inzet tijdens de Yom Kippoeroorlog van 1973.

Israëlische Skyhawk gevechtsvliegtuig
De Skyhawks worden nog steeds gebruikt voor training, opleiding en operaties ingezet. Ook zal de IDF vluchtsimulators voor gevechtsvliegtuigen gaan verkopen. De Israëlische marine verkoopt ook Sa'ar 4 klasse raketboten. Wat de tanks betreft, gaat het dus om Britse Centurions en Amerikaanse Pattons. Bron: Nieuws-uitgelicht-infonu.nl/laatste nieuws Israël 25-07-2013

Woensdag 24 juli:"Israël legt contact met Golfstaten via Twitter"

Hoewel er formeel diplomatieke contacten tussen de Joodse Staat en de Arabische Golfstaten niet bestaan, bericht het Duitse opinieblad Der Spiegel dat Jeruzalem via een Twitteraccount nu een contact wil leggen met Arabieren in het Golfgebied. Het Twitteraccount Israel in the GCC bestaat sinds 18 juli. GCC staat voor Gulf Cooperation Council en bestaat uit de landen Saoedi-Arabië, Qatar, de VAE (Verenigde Arabische Emiraten), Oman, Koeweit en Bahrein. Doel van het account is het bevorderen van de dialoog tussen Israël en de mensen in het Golfgebied, zoals het profiel duidelijk maakt.

Twitter
Een van de mensen achter het account is Yigal Palmor, woordvoerder van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken. "We zijn tot de conclusie gekomen dat Twitter een goed medium is om met de mensen uit de Golfstaten in contact te treden." Vraag is of het account, waarmee Israël alle Golfstaten onlangs een vrolijke ramadan toewenste, in de regio lang toegankelijk zal blijven. Een soortgelijk Amerikaans account ten behoeve van Iran liet Teheran in 2011 onmiddellijk blokkeren. Bron: Refdag 24-07-2013

Woensdag 24 juli: Israëli's voor vrijheid van godsdienst op de Tempelberg

Het Knessetlid Danny Danon (Likoed) zei onlangs dat het tijd is dat de Joden godsdienstvrijheid krijgen om op de Tempelberg te bidden. Israel Today-medewerker Jonathan David vroeg op straat in Jeruzalem aan Israëli's om een reactie.

Amity Lerer:"Ja, het is belangrijk. Ze zeggen dat wel in de Knesset, maar ze willen het niet echt doen, omdat ze bang zijn voor de Arabieren."

Aline Szewkeis:"Ik denk dat het belangrijk is voor iedereen om vrijheid van godsdienst te hebben in Israël. Mijn persoonlijke advies is, ik denk dat we de Tempelberg aan alle religies kunnen geven."

Rali Ben David:"Het is niet belangrijk voor mij want ik ben seculier, maar het is belangrijk voor de Joden. Ik denk dat ze ons de mogelijkheid moeten geven om daar te bidden."

Arlene Alyehs:"Het is de plaats van onze Tempel en er is geen reden dat de Arabieren gezag hebben over de Tempelberg, het is alleen omdat de Joden altijd aan hen toegeven in hoop op vrede. Als er enige beperkingen zijn, dan moeten die voor de Arabieren gelden. Maar misschien is dit te veel om te hopen."

De Tempelberg in Jeruzalem
Eliran Ma'alumi:"Ja, de vrijheid van godsdienst is belangrijk, omdat het Israël is. Het is het Joods land."

Naom Shiff:"Ik denk dat als er voor iedereen godsdienstvrijheid zou zijn op de Tempelberg, dit wrijving zou veroorzaken die niet goed zou zijn voor het gebied."

Tamar Roller:"Het is belangrijk voor mij, maar omdat ik een religieuze Jodin ben, weet ik dat het nog niet de tijd van onze verlossing is. Dus, ik weet dat wanneer God ons verlost, de moskee zal worden gesloopt en onze Tempel daar zal worden gebouwd. Nu we moeten onszelf verbeteren en betere Joden zijn en doen wat God wil dat we doen."

Yosef Simon:"Godsdienstvrijheid op de Tempelberg is gebaseerd op de zuiverheid van het Joodse volk. Veel Joodse religieuze mensen houden zich er niet aan dat je echt niet moet opggaan, tenzij je de juiste zuiverheid hebt... Het is belangrijk dat de Messias zal komen, omdat de Messias ons werkelijk zal vertellen wat de juiste manier is om onszelf te zuiveren."

Bron: Israel Today Headlines 24-07-2013

Commentaar blogger: De twee laatste ondervraagden hebben het juiste antwoord. Inderdaad is het nog niet de tijd van de verlossing van het Joodse volk. Hoe dit komt, ligt het antwoord in het Bijbelboek Ezechiël dat de Geest Gods nog niet over het Joodse volk is uitgestort. De Joden zijn nu naar hun oude vaderland teruggekeerd, zoals de profeet Ezechiël voorzegd had. Zodra alle Joden thuis zijn aangekomen, zal God Zijn volk reinigen van alle zonden en onreinheden zoals Yosef Simon over de zuiverheid sprak. Ook zal God het Joodse volk een nieuw hart en een nieuwe geest  geven. Daarna zal de Geest Gods over heel Israël uitgestort worden. Lees Ezechiël 36:22-28. Zodra de tijd van de verlossing van Israël aanbreekt, zal de islamitische bouwwerken uit de Tempelberg verwijderd worden. De Tempelberg is trouwens NIET van de moslims! De moslims zullen ook spoedig weten wie de God van Israël is. Moslims, Kruisvaarders, Romeinen, Grieken en alle heidenen hebben de Tempelberg ontheiligd en de Naam van God bezoedeld. Uiteraard weten de moslims in hun hart heel goed dat de Tempelberg aan het Joodse volk toebehoort en de Joodse Tempel wel degelijk bestond. Alleen geloven zij in hun eigen leugens dat er geen Joods Tempel op de Tempelberg is. Eens zal de tijd zeker komen dat de Rotskoepel en de Al-Aqsa-moskee op bevel van God verwijderd worden, en dat er eindelijk een nieuwe Tempel gebouwd zal worden.

Woensdag 24 juli: Palestijnen klagen Israël aan wegens 'oorlogsmisdaden'

VN-hoofdkwartier in New York
De vertegenwoordiger van de Palestijnen bij de Verenigde Naties, Riyad Mansour, heeft Israël beschuldigd van "oorlogsmisdaden." Tijdens een bijeenkomst van de VN-Veiligheidsraad in New York verklaarde Mansour dat Israël "doorgaat met het bouwen van nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever, land in beslag neemt, de bewoners verdrijft en steun geeft aan Joodse extremisten die Palestijnen terroriseren." Waarnemers zien in Mansour's toespraak een bewuste provocatie voor de nieuwe vredesbesprekingen. De Palestijnse vertegenwoordiger onderstreepte dat de basis voor alle onderhandelingen met Israël de grenzen van 1967 zijn, en Jeruzalem "de hoofdstad van Palestina" is. De Joodse nederzettingen noemde Mansour "de belangrijkste hindernis voor de vrede" en "sabotage van een twee-staten-oplossing."

Mansour prees de beslissing van de Europese Unie om Joodse nederzettingen in de gebieden uit te sluiten van alle financiële steun. De Israëlische ambassadeur bij de VN, Ron Prospor, zorgde voor tegenspraak. Hij wees er op dat de beslissing van de Europeanen de Amerikaanse vredesinspanningen heeft geschaad. Prospor leverde ook kritiek op de eenzijdige VN-rapporten over het Israëlisch-Palestijnse conflict. Daarin staat elk terras dat door Joden zou zijn gebouwd op de Westelijke Jordaanover, maar terreuraanslagen tegen Joden werden volledig verzwegen. De Veiligheidsraad vermeldt met geen woord dat het Palestijnse terrorisme tussen 2011 en 2012 is verdubbeld. Bron: Israel Today Headlines 24-07-2013

Dinsdag 23 juli: Twee doden in Jeruzalems advocatenkantoor

In een kantoorgebouw in een winkelcentrum in de Jeruzalemse binnenstad zijn vanochtend twee mensen doodgeschoten. Volgens de politie heeft de schutter, blijkbaar een bewaker, geschoten in het kantoor van de advocaat op de derde verdieping van het gebouw, waarbij een man van begin 50 en zijn dochter van in de 20 werden gedood. De dader wilde na de schietpartij vluchten, maar werd daarbij door een politieman en een oud-politieman tegengehouden en overmeesterd. Beiden hadden de schoten gehoord en meteen ingegrepen.


Verplegers van Magen David Adom hebben tevergeefs geprobeerd de slachtoffers te reanimeren. Burgemeester Nir Barkat van Jeruzalem is met spoed naar de plek des onheils gekomen. Hij noemde het een tragedie. De achtergrond van het bloedbad is nog onduidelijk. Momenteel verhoort de politie de schutter. Volgens een radioverslag was er een woordenwisseling geweest over een financiële kwestie. De moorden vonden plaats in het Clal-centrum aan de Jaffastraat, nabij de Mahane-Yehuda markt. De messiaanse King of Kings gemeente houdt zijn erediensten in het souterrain van dit gebouw. Bron: Israel Today Headlines 23-07-2013

Dinsdag 23 juli: 'Gematigd' Iran richt zich op 'zionistische vijand'

Eens te meer verwelkomde het Westen de verkiezing van een zogenaamde 'gematigde' moslimleider. Alweer liet de nieuwe leider blijken hoe gemakkelijk het is om de kopstukken van Europa en Amerika te misleiden door zich simpelweg op zijn gehoor af te stemmen. Dit keer werd de list gesmeed door de nieuwe Iraanse president Hassan Rohani, die ondanks zijn prominente rol in het nucleaire programma van de Islamitische Republiek als een teken van postieve verandering gehouden werd toen hij eerder deze maand tot het ambt werd verkozen. Rohani's verkiezing zou ook een bekoeling van de spanningen tussen Iran en Israël inluiden. Zeker is dat Rohani meer tact heeft dan zijn voorganger Mahmoud Ahmadinejad, maar zijn recente publieke uitspraken in de moedertaal en die van Arabische leiders toont aan dat zijn einddoel zeer gelijk is. Terwijl Rohani de dreiging van een Israëlische militaire actie tegen het nucleaire programma van Iran bespotte, vertelde hij vorige week op een bijeenkomst die de Iran-Irak oorlog van 1980-1988) markeerde, dat "wanneer een miserabel regionaal land zulke dingen zegt, je dit aan het lachen maakt. Wie zijn de zionisten die ons bedreigen?"

Hassan Rohani

Dat Rohani verre van een verzoenende positie in buitenlandse zaken inneemt, bleek uit het bericht dat het Iraanse persburea IRNA deed uitgaan: Rohani heeft Iran's toewijding opnieuw bevestigd om de geplaagde Syrische dictator Bashar al-Assad en de Libanese Hezbollah terzijde te staan, zodat zij samen beter "onze vijanden in de regio, met name het zionistische regime,' zouden kunnen tegenstaan. Ondertussen presenteert Rohani zich aan de internationale gemeenschap als het gezicht van Iran's gematigheid, terwijl de twee partijen de kwestie van het Iraans nucleaire programma niet werkelijk aanpakken. Israël vreest ernstig dat Rohani's list er bij de internationale gemeenschap al te gemakkelijk ingaat, aangezien zij gretig zijn een open conflict met Iran te vermijden. Maar het is Israël dat uiteindelijk de prijs zal betalen voor zulke kortzichtigheid van het Westen. Bron: Israel Today Headlines 23-07-2013

Maandag 22 juli: EU zet Hezbollah op terreurlijst

De Europese Unie heeft de militaire vleugel van de Libanese Sjiitische terreurbeweging Hezobollah op de zwarte lijst gezet. Dat hebben ministers van Buitenlandse Zaken van de 28 lid-staten in Brussel vandaag besloten. Groot-Brittannië en Nederland hebben grote druk op de EU uitgeoefend om Hezbollah op de zwarte lijst te zetten. Nederland beschouwt sinds 2004 Hezbollah als terroristische organisatie en pleit allanger voor het plaatsen van Hezbollah op de EU-terreurlijst. Ook Israël pleit voor het plaatsen van de Sjiitische beweging op de zwarte lijst. Tot op heden wilde de EU de militaire tak van Hezbollah niet op de zwarte lijst zetten omdat men spanningen vreesde in het Midden-Oosten en ook vreesde dat Libanon gedestabiliseerd zou worden. De aanleiding voor de maatregel is een bomaanslag op een Bulgaarse bus met Israëliërs vorig jaar. Volgens de Bulgaarse regering zat Hezbollah achter de bomaanslag. Ook heeft de EU-beslissing te maken met de inmenging van Hezbollah in het Syrische conflict.

Logo Hezbollah


Doordat Hezbollah nu op de zwarte lijst staat, zijn onder meer de banktegoeden bevroren en reisverboden worden aan Hezbollah opgelegd. De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, Frans Timmermans, is blij met de EU-beslissing en noemde deze een "belangrijke stap." Op Facebook schreef hij:"Hezbollah houdt zich bezig met terreur. Daarom komt de militaire tak nu op de terroristenlijst." De Libanese terreurbeweging Hezbollah wordt gesteund door Iran en vecht nu in het buurland Syrië aan de kant van het regime van Syrische president Bashar al-Assad. Bron: Nieuws-uitgelicht-infonu.nl/laatste nieuws Israël, NOS-nieuws 22-07-2013

Maandag 22 juli: Juridische experts tegen EU-boycot

Juridische experts uit Israël en andere delen van de wereld dringen er bij de Europese Unie aan af te zien van de boycot van Joodse nederzettingen. De EU-richtlijn zou in januari 2014 van kracht zijn. Maar juridische experts hebben echter kritiek op de EU-beslissing om de Joodse nederzettingen te boycotten. Zij voeren hiervoor twee redenen aan. Ten eerste zijn Judea en Samaria in juridische termen NIET bezet. De term "bezette gebieden" is misleidend en onduidelijk, want de gebieden zijn niet bezet, maar wel betwist. Immers, Israël heeft de gebieden NIET veroverd op de Palestijnen, maar op Jordanië (Judea, Samaria, Oost-Jeruzalem en de Golan) en Egypte (Gaza). In 1948 had Jordanië Judea, Samaria en Oost-Jeruzalem op illegale wijze geannexeerd. Dus was er sprake van Jordaanse bezetting, NIET van Israëlische bezetting! De Golan is heroverd op Syrië die het zich eerder ten onrechte had toegeëigend. Ten tweede bestaan er helemaal GÉÉN grenzen van voor 1967. Na de eerste Arabisch-Israëlische oorlog van 1948-1949 waren er bestandslijnen gevormd, maar dit zijn NOOIT officieel erkende grenzen! Ook zijn de Joodse nederzettingen niet in strijd met het internationaal recht, zoals de EU beweert. Bron: Nieuws-uitgelicht-infonu.nl/laatste nieuws Israël 22-07-2013

Maandag 22 juli: Minister Naftali Bennett: Overdracht van land na referendum

De komende vredesbesprekingen met de Palestijnen leiden tot ernstige spanningen binnen de Israëlische regering. Het is de bedoeling dat de besprekingen in Washington donderdag kunnen beginnen. Vooral berichten dat de besprekingen worden gevoerd op basis van de Israëlische 'grenzen' van 1967, zijn controversieel. Minister van Economie en Handel, Naftali Bennett van de nationaal-religieuze partij Het Joodse Huis, eist dat iedere vredesovereenkomst, waarbij Israël land afstaat, moet worden bevestigd door een referendum. Wanneer dit niet het geval is, dan zal de partij niet instemmen met de Israëlische begroting. Zoiets zou tot een ernstige regeringscrisis en een mogelijk einde van de regeringscoalitie leiden. Bennett verklaart dat de beoogde overeenstemming met de Palestijnen het zionisme op een historische splitsing brengt. "Dit heeft invloed op de veiligheid van onze kleinkinderen." Dit land is duizenden jaren geleden door God aan de Joden gegeven. Het is onaanvaardbaar dat een politieke manoeuvre nu over zijn lot zou beslissen.

Naftali Bennett
Premier Netanyahu had eerder verklaard dat hij de overeenkosmt met de Palestijnen, indien die daadwerkelijk wordt bereikt, aan het volk wil voorleggen voor een beslissing. Minister van Huisvesting, Uri Ariel (ook Het Joodse Huis) eiste de volledige financiële steun van de Joodse bouwactiviteiten in Judea en Samaria. Ook dreigde hij de regering anders steun te weigeren. Het is momenteel onduidelijk hoeveel Palestijnse gevangenen Israël in vrijheid zal stellen om de gesprekken met de Palestijnen weer op gang te brengen. Er wordt gesproken over ongeveer 80 in een eerste stap. Minister Juval Steinitz (Internationale Zaken en Inlichtingen) zei:"Daar zitten ook zwaargewichten bij, die al tientallen jaren vastzitten." Het gaat ook om criminelen met bloed aan hun handen. Bron: Israel Today Headlines 22-07-2013

Zondag 21 juli: Onderhandelingen zijn doel op zich, vrezen Israëli's

Afgelopen vrijdag leek het erop dat het de bezoekende Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, is gelukt om Israël en de Palestijnen weer aan de onderhandelingen te krijgen. Geen van de beide partijen heeft echter laten weten er veel hoop op te hebben dat het eindresultaat een allesomvattend vredesakkoord zal zijn. Israël heeft al jarenlang laten weten dat het bereid is de vredesbesprekingen te hervatten, maar uiteindelijk was het de Joodse Staat aan wie Washington steeds om meer concessies vroeg om zo de hardnekkige, niet echt volgzame Palestijnse leider Mahmoud Abbas te verlokken. Abbas was misschien bang om te ver te gaan in zijn onverzettelijkheid en uiteindelijk als echte hindernis voor vrede te worden aangewezen en is uiteindelijk gezwicht met een cadeautje van zijn kant.

John Kerry (links) en Benjamin Netanyahu (rechts)
Als deel van de overeenkomst zou Israël het volgende zijn overeengekomen:

1. Vrijlaten van 104 gevangen Palestijnse terroristen, waarvan er enkele zelf Israëlische
    mannen, vrouwen en kinderen hebben vermoord.
2. Een groot geldbedrag voor de Palestijnse Autoriteit van de Verenigde Staten, Europa en
    Arabische staten.
3. Onderhandelingen met de grenzen van voor 1967 als uitgangspunt, hoewel Israëlische
    functionarissen later ontkenden dat zij met deze voorwaarde hadden ingestemd.

Op zijn beurt heeft Abbas er mee ingestemd voor dit moment geen eenzijdige stappen te nemen bij de Verenigde Naties en de besprekingen te hervatten, zelfs nu een volledige Joodse bouwstop in de nederzettingen ontbreekt. Maar zelfs onder deze condities moet een vaste datum voor besprekingen nog worden afgesproken en zelfs wanneer die er is, wordt gesproken op ministerieel niveau, niet door Abbas en de Israëlische premier Benjamin Netanyahu zelf. Velen in de regio krijgen de indruk dat het hervatten van de onderhandelingen nu zelf het doel is, waarbij beide partijen kibbelen over concessies, alleen om zover te komen. Er zijn maar weinig mensen die, bij wat voor soort besprekingen er ook zullen volgen, enige langdurig blijvende resultaten verwachten. En om er voor te zorgen dat Israël onder druk van de regering Obama zich niet verplicht tot gevaarlijke bepalingen, heeft Netanyahu beloofd dat als de nieuwe besprekingen een overeenkomst opleveren, deze moet worden goedgekeurd in een algemeen referendum voordat hij door de Knesset wordt geratificeerd. Bron: Israel Today Headlines 21-07-2013

Zondag 21 juli: Israëlische minsters verdeeld over kansen vredesbesprekingen

De Israëlische ministers zijn verdeeld over de kansen van het welslagen van de vredesonderhandelingen. Volgens minister Katz van de Likoed heeft de Palestijnse president Mahmoud Abbas nog weinig controle over de Palestijnen dan Syrische president Bashar al-Assad over de Syriërs. Abbas vertegenwoordigt niet de 1,5 miljoen Palestijnen, die in Gaza wonen. In Gaza regeert Hamas, de grote rivaal van de Palestijnse Autoriteit. Wel zegt minister Katz dat de onderhandelingen de strategische situatie van Israël kan verbeteren. Die mening wordt gedeeld door Likoed minister Steinitz. Ministers van Yesh Atid zijn erg optimistisch over de vredesbesprekingen. Minister Peri is blij met het feit dat de onderhandelingen kunnen beginnen, maar wijst erop dat Israël pijnlijke concessies zal moeten doen. Het Joodse Huis zegt geen plannen te hebben uit de regering te stappen. Bron: Nieuws-uitgelicht-infonu.nl./laatste nieuws Israël 21-07-2013

Zondag 21 juli: Palestijnen stemmen toch in met onderhandelingen

Israël en de Palestijnen gaan toch weer directe vredesbesprekingen voeren. Daar beginnen ze komende week al mee in Washington. Dit maakte de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, bekend tijdens een persconferentie in Amman, Jordanië. Kerry heeft de afgelopen maanden intensive gesprekken gevoerd met beide partijen. Voor Israël zullen minister van Justitie, Tzipi Livni, en Yitzhak Molcho als gezant van de premier onderhandelen. De Palestijnse hoofdonderhandelaar is Saeb Erekat. Directe vredesonderhandelingen waren er voor het laatst in 2010, sindsdien hebben de Palestijnen gesprekken geweigerd. Als teken van goede wil zal Israël binnenkort ongeveer 350 Palestijnse gevangenen, waaronder veroordeelde moordenaars, vrijlaten en afzien van de bouw van nieuwe woningen, behalve in de al bestaande groep Israëlische blokken nederzettingen in Judea en Samaria, zo werd in Amman gezegd.

De Palestijnse zullen voorlopig niet verder proberen hun staat eenzijdig te laten erkennen door de Verenigde Naties. Verwacht wordt dat de onderhandelingen negen maanden tot een jaar duren. In een tweede fase van de besprekingen zullen de Palestijnse president Mahmoud Abbas en de Israëlische premier Benjamin Netanyahu persoonlijk onderhandelen. De Amerikanen willen de vertrouwelijke gesprekken begeleiden en ondersteunen. Als moeilijkste punt van de onderhandelingen geldt de status van Jeruzalem. Israël houdt er aan vast dat dit de eeuwige ondeelbare hoofdstad van de Joodse Staat is. De Palestijnen maken echter aanspraak op Oost-Jeruzalem als "hoofdstad van hun toekomstige staat." Bron: Israel Today Headlines 21-07-2013

Zondag 21 juli: Paleis koning David in voorstad opgegraven

Archeologen van de Hebreeuwse Universiteit in Jeruzalem hebben donderdag de resultaten van een jaar lang graven buiten de hoofdstad bekend gemaakt: de ontdekking van Koning David's voorstedelijke paleis. Experts zeggen dat de grote bouwwerken, gevonden bij een opgraving in de buurt van de stad Biet Shemesh, duidelijk een koninklijk bouwwerk zijn en lijken te zijn gebouwd als verblijfplaats. De overblijfselen zijn een deel van wat wordt beschouwd als de Bijbelse stad Sha'arayim, en ze dateren uit de tiende eeuw voor Christus, de tijd dat David in het nabije Jeruzalem regeerde.

Ruïnes van het paleis van koning David
De plaats werd in later eeuwen door Bedoeïenen stammen gebruikt, die de plaats Khirbat Daoud of Davids Ruïnes noemden. Archeologen noemen de vondst als een van de belangrijkste archeologische ontdekkingen in het land, die hen zal helpen om eindelijk het leven in Israël in de tijd van David en Salomo beter te begrijpen. Bron: Israel Today Headlines 19-07-2013

Om Sions wil zal ik niet zwijgen. God zegene u.

                                                                                                  Paul Parker

Het auteursrecht van dit artikel ligt bij de blogger en de genoemde nieuwsbronnen. Zonder toestemming van blogger Paul zijn vermenigvuldiging, eigen gebruik en publicatie in een ander blog of website verboden.

Geen opmerkingen: