zondag 24 maart 2013

Weeknieuws Israël maart 2013. Deel 4


Het weeknieuws Israël verschijnt iedere week. Elke dag zal het nieuws bijgewerkt worden, behalve zaterdag. Op zaterdag, de Sabbat, zal geen nieuwsbericht verschijnen.

Vrijdag 29 maart: Pesach en Paasfeest vallen dit jaar bijna samen

Dit jaar vallen het Joodse Pesachfeest en het christelijke Paasfeest in dezelfde tijd. Dat betekent dat grote aantallen mensen het kleine land Israël bezoeken. Joden komen uit de gehele wereld overeenkomstig het Bijbelse gebod, de drie feesten van de Eeuwige (Pesach/Pasen, Shavoe'ot/Wekenfeest en Soekot/Loofhuttenfeest) naar Jeruzalem te komen, ook nu daar geen tempel meer staat. Ze komen samen in huizen, bidden in de synagogen en luisteren naar de priesterlijke zegen. Donderdag kwamen zo'n 120.000 Joden bijeen op het grote plein voor de Westelijke Muur (de Klaagmuur) om de Birkat Kohaniem, de priesterlijke zegen te ontvangen. Joden die van Aaron afstammen, spraken ongeschoeid en gehuld in gebedsmantels de priesterlijke zegen uit. 

Tijdens de Pesach de boekrollen gedragen
Christelijke pelgrims maken zich gereed om in Jezus' voetsporen te gaan. Vooral op vrijdag 29 maart wordt het druk in de Oude Stad. Bij duizenden schuifelen de mensen door de nauwe straatjes, want het is Goede Vrijdag en iedere christen zou wel een keer de lijdensweg van zijn Heer langs de Via Dolerosa zelf willen ervaren. Het Avondmaal vieren velen van hen traditioneel in de Graftuin, een oase midden in het drukke Arabische Oost-Jeruzalem. U bent nauwelijks de plaats binnen gegaan of een eerbiedige stilte omhult de bezoeker. Temidden van de prachtige begroeïng zoekt u een persoonlijke plekje om tot stilte inkeer te komen.


Het Graf van Jezus
Of dit nu de werkelijke plaats is van Jezus' graf, maakt eigenlijk niet uit. De bijzondere sfeer, de gemeenschap met andere gelovigen en het deelnemen aan het Heilig Avondmaal vullen immers de bezoeker diep van binnen. Anderen vermoeden dat het historische graf in de Grafkerk is, en daarom strijden elk jaar diverse nominaties om de beste plaats daar. Geen contemplatieve stilte, maar eerder strijd. Maar laat ieder doen wat hem bevalt... 


Jeruzalem, de eeuwige stad en centrum van drie religies, heeft voor ieder wat te bieden. Wat dat betreft: Goede feestdagen, welk feest u ook viert. Bron: Israel Today Headlines 29-03-2013 

Vrijdag 29 maart: Veldhospitaal voor Syriërs op de Golan hoogten

Volgens berichten van een Frans persbureau heeft Israël in de afgelopen maand elf Syrische gewonden behandeld, die aan de grens werden aangetroffen. Het leger heeft nu direct bij de grens een veldhospitaal opgezet, waar men kan zorgen voor Syrische strijders. Drie van de behandelde Syriërs verblijven nog in Israël, de andere acht zijn teruggebracht naar hun land. Twee dagen geleden werden twee zeer zwaar gewonde Syriërs naar ziekenhuizen in het binnenland gebracht, daarnaast worden Syriërs met bijzonder letsel in gespecialiseerde Israëlische ziekenhuizen verzorgd. Een Syriër is aan zijn verwondingen overleden. Een kogel was dwars door zijn hoofd geschoten; de patiënt overleed tijdens de operatie. 

Israël vreest dat het aantal vluchtelingen en hulpzoekenden nog zal toenemen, hoe langer de burgeroorlog in Syrië duurt. Voor dat geval staat het veldhospitaal van het Israëlische leger klaar. Hoewel er alleen humanitaire gevallen worden behandeld, zijn de veiligheidsmaatregelen langs de Israëlisch-Syrische grens zeer streng en nemen de spanningen tussen beide zijden met de dag toe. Hoewel noch het Assad-regime noch de leiders van de Syrische revolutie de Joodse Staat welgezind zijn, helpt Israël wie behandeling noidg hebben, ongeacht tot welke groep zij behoren. Bron: Israel Today Headlines 29-03-2013

Vrijdag 29 maart: Hackers Anonymous willen aanval op Israël

Hackers van de beruchte hackersbende Anonymous zijn van plan in een gecoördineerde aanval Israël van het internet te verwijderen. De gecoördineerde aanval zal op 7 april plaatsvinden. De campagne heet 'opisrael'. De hackers willen naar eigen zeggen dat Israël "de mensenrechten accepteert en een Palestijnse staat erkent". Vorig jaar had Anonymous tijdens de Gazaoorlog getracht een aanval op Israëlische overheidswebsites uit te voeren. Toen het niet gelukt was, ging Anonymous in aanval op Israëlische gebruikers, waarbij honderden websites plat lagen. Bid dat de geplande aanval van Anonymous afgeslagen zal worden. Bron: Nieuws-uitgelicht-infonu.nl/laatste nieuws Israël, Israel National News 29-03-2013

Donderdag 28 maart: 65-jarig Israël bereikte acht miljoen inwoners

Het afgelopen weekeinde, tijdens Pesach en twee weken voor het 65-jarig bestaan van de Joodse Staat, heeft Israël zijn acht miljoenste inwoner verwelkomd. Dat meldde de Israëlische krant Yediot Acharonot die dit nieuws bracht onder de kop Joods Vaderland. Naast de zes miljoen Joden wonen in Israël 1.6 miljoen moslims en 0.4 miljoen Christenen en aanhangers van andere godsdiensten. Maar toch wonen er nog steeds meer Joden buiten Israël dan in het Heilige land. volgens professor Sergio Della Pergola woont 96% van de Diaspora-Joden in tien landen: 5.5 miljoen in de Verenigde Staten, 380.000 in Canada, 180.000 in Argentinië, 75.000 in Brazilië, 120.000 in Duitsland, 500.000 in Frankrijk, 300.000 in Groot-Brittannië, 190.000 in Rusland en 102.000 in Australië. 
Het grootste deel van de Joodse wereldbevolking, 11.5 miljoen mensen, leeft in Israël en de Verenigde Staten. "In totaal telt de Joodse bevolking wereldwijd 13.8 miljoen Joden,"zei de deskundige voor Joodse demografie aan de Hebreeuwse Universiteit in Jeruzalem. In de afgelopen twaalf maanden werden in het land 170.000 baby's geboren en emigreerden 17.000 Joden ('Oliem') naar Israël. "Daar ben ik blij mee, maar dit is geen compensatie,"schreef de Israëlische schrijver Ahron Appelfield, die in 1932 in Roemenië werd geboren en wiens moeder werd vermoord door antisemieten. "Wanneer de Holocaust niet had plaatsgevonden, dan zouden we vandaag een groter volk zijn. Dat we nu weer zes miljoen Joden tellen in het land, is enerzijds een reden voor vreugde, maar maakt ons anderzijds ook een beetje verdrietig. Toendertijd hebben in Europa 13 miljoen Joden met hun eigen cultuur gewoond." Bron: Israel Today Headlines 28-03-2013

Donderdag 28 maart: Video van de dag: Mislukte Pallywood-productie

Vandaag zien we een mooi voorbeeld van Pallywood, het Palestijnse Hollywood. Het doel van de Pallywood producties is om Israël in een kwaad daglicht te stellen, waarin ze dikwijls ook slagen.


Pallywood: De Grote leugens
Maar wie de films van de Palestijnen nauwkeurig bekijkt, zal er in herkennen dat de tragedie gespeeld is, en dat de Israëli's, gelet op de omstandigheden, zich vriendelijk hebben gedragen. Deze video laat zien hoe Israëlische soldaten drie kinderen oppakken, die met stenen en molotovcocktails gegooid zouden hebben. Op YouTube staat de volgende beschrijving bij het filmpje:"Israëlische soldaten sloegen drie Palestijnse kinderen in Hebron. Een ervan raakte gewond aan zijn been, de soldaten sleepten hen, sloegen hen, arresteerden hen...en lieten hen toen vrij." Of het allemaal echt zo is gebeurd, kunt u goed natrekken op de video. De website israellycool.com gaf bij de video een paar aanwijzingen, waarmee u goed kunt natrekken dat het hele gebeuren een puur toneelspel is. 

Bij het begin van de video lopen de kinderen heel normaal. Dan, bij speeltijd 0.05, klaagt een jongen over zijn been. Een paar seconden later staan de drie jongens zichtbaar ontspannen om hem heen. Dan wijst de jongen die klaagde, op zijn rechterbeen staand. Bij speeltijd 0.14 begint hij te snikken. Iets later, bij speeltijd 1.03, begint een andere jongen die tot dusver geen problemen had, te huilen. Verder, bij speeltijd 1.45, loopt de jongen die eerst over zijn been klaagde, plotseling weer normaal, maar even later, op speeltijd 1.48, strompelt hij weer. Dan, bij speeltijd 1.54, ligt hij op de grond. Even later wordt in een ziekenwagen...zijn arm verbonden en NIET zijn been!! Bekijk de onderstaande videoclip maar goed, dan trekt u uw conclusie dat de show opgevoerd is. De conclusies? 

- De beschrijving van de video past totaal niet bij wat deze laat zien,
- De personen die de video heeft geüpload, wil duidelijk een bepaalde boodschap overbrengen aan  
   de kijkers,
- Palestijnse kinderen zijn nog ver weg van het echte Hollywood. Ze moeten nog veel leren over        
   toneelspelen voordat hun sprookjes geloofwaardig worden. Bron: Israel Today Headlines 28-03-2013

Donderdag 28 maart: De VN bezorgd over beschietingen vanuit Syrië op de Golan

De VN maakt zich grote zorgen over de aanhoudende beschietingen vanuit Syrië op de Golan hoogten. Eerder werden ook al 21 VN-blauwhelmen uit de Filipijnen ontvoerd en drie dagen lang vastgehouden. Sindsdien is de VN gestopt met patrouilleren in de veiligheidszone langs de Israëlisch-Syrische grens. Drie maanden geleden heeft Japan al haar VN-blauwhelmen uit dat gebied teruggetrokken. Kroatië zegt ook van plan te zijn dit te doen. Zolang de beschietingen aanhouden, dreigt de situatie verder te escaleren. Israël heeft al aangegeven niet machteloos te blijven toekijken als het geweld van de Syrische burgeroorlog overslaat naar de Golan. Bron: Nieuws-uitgelicht-infonu.nl/laatste nieuws Israël, Jerusalem Post 28-03-2013

Donderdag 28 maart: Israëli's vertellen wat Pesach voor hen betekent

Eerder deze week vierden over de hele wereld Joden en een niet gering aantal christenen het Bijbelse feest van Pesach (Pasen), de eerste van moadiem (vaste tijden) die God aan het volk Israël gaf. Israel Today ging de straat op in Jeruzalem om omwonenden te vragen wat het voor hen betekent om opnieuw Pesach te vieren als een vrije en soevereine natie, teruggebracht in het Bijbelse thuisland. 

Pesach

Yossi Krisp:"Het betekent onafhankelijkheid, het betekent vrijheid, het betekent gezin."

Gal Yerushalmi:"Ik vind het zo belangrijk om dit hier in Israël te vieren. Wij zijn Joods en dit is ons land en wij zijn blij met deze vrijheid."

Beyia Potash:"Pesach is het begin van een natie."

Yeshurun Luz:"Pesach betekent 'bevrijding van andere naties, van het onder heerschappij zijn van andere naties en een persoonlijke bevrijding van alles wat mij tegenhoudt. Het was en blijft een van de meest gevierde feestdagen van het Joodse volk."

Moshe:"Het betekent het in herinnering brengen van de wonderen die we meemaakten toen we slaven waren in Egypte."

Israel Levin:"Het staat niet enkel voor iets dat een paar duizend jaar geleden gebeurde, het vertegenwoordigt iets dat ons altijd kan gebeuren. In elke generatie probeert onze vijand ons te vernietigen en redt God ons. Maar het gaat niet alleen om de nationale veiligheid, het is ook iets dat betrekking heeft op elke persoon, dat er kracht is voor iedereen die er naar verlangt vrij te zijn van zijn persoonlijke omstandigheden die hem tegenhouden."

Moshe Frank:"Geen pizza...en geen bagels!"

Adam Segal:"Het is een feest van God, waarop gedankt wordt voor onze vrijheden: geestelijke vrijheid, fysieke vrijheid, vrijheid om ons als mens te ontwikkelen, en vrijheid van onderdrukking. Volgens de Thora is een van de belangrijkste dingen dat ieder zijn kinderen moet leren dat God degene is die ons uit het land Egypte bracht. En dat ontwikkelt van generatie op generatie een verlangen om zich te binden aan God en aan het Joodse volk, en om eeuwig dankbaar te zijn voor waar we zijn en voor waar God ons heeft gebracht."

Yisrael Dalayahu:"Het betekent twee dingen: we gedenken onze voorouders die verlost werden uit Egypte, en wij wachten weer op verlossing van al onze problemen en al onze buren en de komende oorlog."

Sarah Goldman:"Het betekent voor mij de diepe en sterke liefde die God voor Zijn volk heeft. Dat zelfs toen wij in onze slechtste geestelijke toestand waren, God ons uit Egypte kwam redden. Niet onopgemerkt, maar in alle openbaarheid. Het laat zien dat Hij van ons houdt en dat Hij voor ons zorgt. En zelfs wanneer alles lijkt te mislukken, biedt God altijd uitkomst." 

Bron: Israel Today Headlines 28-03-2013

Dinsdag 26 maart: Rol CIA bij levering wapens rebellen in Syrië

Officieel beperkt de Amerikaanse steun zich tot "niet-dodelijke en humanitaire" hulp. In het geheim helpen de Verenigde Staten wel de islamitische rebellen in Syrië. Wat we allang wisten, is voor ons geen verrassing als zojuist bekend is gemaakt dat de CIA betrokken is bij het leveren van wapens aan de islamitische opstandelingen in Syrië. Dat meldt de New York Times. De Amerikaanse Geheime Dienst zou adviezen geven over het opzetten en onderhouden van een wapenluchtbrug voor de rebellen. Ook helpt de CIA bij het screenen van groepen voor wie de wapens bedoeld zijn en bij het zoeken van leveranciers, schrijft de krant. "De bemoeienis van de CIA begon in de eerste maanden van 2012 en sinsdien is voor 3500 ton aan wapens en munitie naar Turkije en Jordanië gevlogen." De Verenigde Staten maken zich schuldig aan de gruwelijke misdaden die de rebellen begaan hebben. De Syrische rebellen en buitenlandse jihadisten vechten niet alleen tegen het regime van de Syrische president Bashar al-Assad, maar ook tegen de Syrische minderheden, Alawieten, Christenen en Druzen. Als Assad valt, wordt Jordanië het volgende doelwit van de radicalen. Ook hebben verschillende rebellengroepen een gezamenlijke doel: de vernietiging van de Joodse Staat. Al-Qaeda, Global Jihad en andere rebellengroepen vormen een zeer reëele bedreiging voor Israël en de hele regio. De vraag is of de Verenigde Staten baat hebben bij het destabiliseren van het Midden-Oosten. Bron: diverse media 26-03-2013

Maandag 25 maart: 10 misvattingen achter Obama's toespraak in Israël

Het bezoek van de Amerikaanse president Barack Obama aan Israël wordt algemeen als succes beschouwd, gezien het feit dat het hoofddoel was om de harten te winnen van de Israëlische bevolking, die de Amerikaanse leider niet echt vertrouwde. Maar achter al de lof en bewondering waarmee Obama Israël overlaadde, zat toch een licht verwijt, waaruit bleek dat hij nog steeds het ontbreken van vrede in de regio in de eerste plaats als fout van de Joodse Staat ziet. Zionisme is groots en is het ongekende hoogtepunt van een duizenden jaren oude droom, maar Israël moet afstand doen van een deel van die visie in het belang van vrede en gerechtigheid. 


Toespraak van Barack Obama
Dat was de strekking van Obama's boodschap aan de Israëli's. Obama's benadering liet drie belangrijke feiten zien: 

* Het liet zien dat hoewel de Verenigde Staten een 'Christelijke' natie is, zijn regering de Bijbelse 
   betekenis van Israëls wedergeboorte niet inziet.
* Het liet zien dat van de kant van Obama zelfs géén rekening wordt gehouden met de recente 
   geschiedenis. De Joden hebben in feite meerdere keren een deel van hun zionistische visie 
   opgegeven:
-  de Joden protesteerden niet toen in 1922 de Britten twee derde deel van hun beloofde land 
   afhaalden om er Jordanië te vormen.
-  de Joden protesteerden niet toen in 1947 de Verenigde Naties hetgeen wat er nog over was van 
   hun vaderland verdeelden.
-  de Joden stemden er in 1993 mee in gebieden weer af te staan.
-  in 2005 droeg Israël eenzijdig Gaza over, moe van het wachten op het sluiten van een overeen-
   komst.
* Tenslotte liet Obama zien dat de benadering van het vredesproces door de internationale 
   gemeenschap voortdurend geschraagd wordt door tien ernstige misvattingen.

Maar knappere koppen hebben deze tien misvattingen beter uitgewerkt dan Israel Today dat kan. De volgende video, geproduceerd door het Jerusalem Institute of Justice (JIJ), noemt Obama niet bij naam, maar het was niet toevallig dat de clip werd gepubliceerd toen Obama in het land was. In deze Engelstalige videoclip krijgt u een duidelijk beeld van het ontstaan en voortduren van het Israëlisch-Palestijnse conflict.Bron: Israel Today Headlines 25-03-2013


Maandag 25 maart: Arabische christin wint populaire Israëlische show

Israël heeft weer laten zien dat het beslist GÉÉN racistische apartheidsstaat is zoals westerse linksprogressieven en anti-Israël activisten beweren. De 19-jarige Lina Mahoul, een Arabische christen-meisje uit de noordelijke stad Akko (Acre) werd de tweede winnaar van de in Israël mateloos populaire zangwedstrijd The Voice. Bijna elke Israëliër was zaterdagavond aan de buis gekluisterd toen Mahoul het in de finale moest opnemen tegen Ben Sheetrit, een orthodox Joods meisje uit Ashdod. 


Lina Mahoul

Voor wie gelooft dat er in Israël racisme tegen zijn minderheden bestaat, zal de uitslag duidelijk zijn: naturlijk wint het Joodse meisje. Die racistische Israëliërs zouden toch nooit op een Arabische stemmen! Zaterdagavond bleek er niets van die opvattingen te kloppen. De Israëli's stemden massaal op Mahoul die op haar beurt op het publiek inspeelde door een ontroerende vertolking van Leonard Cohen's 'Hallelujah' uit te voeren. Tijdens haar laatste optreen kon u familie en vrienden gelukkig zien genieten van het moment, omringd door Joden. Niet bepaald een beeld van 'apartheid'. Er werd ook op gewezen dat de jonge Mahoul vrijwilligster is bij Magen David Adom, de Israëlische Joodse versie van het Rode Kruis. Bron: Israel Today Headlines 25-03-2013 

Maandag 25 maart: Forbes Israel: Sara Netanyahu de machtigste vrouw van Israël

Forbes Israel heeft een speciale editie uitgegeven over de 20 machtigste vrouwen van Israël. Sara Netanyahu, de echtgenote van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, staat helemaal aan de top en wordt op dit moment gezien als de machtigste vrouw van de Joodse Staat. Haar invloed is zo groot doordat ze mede bepaalt wie haar man benoemt als ministers en ze beïnvloedt ook andere topposities. Soms wordt ze 'First Lady' genoemd.


Premier Benjamin en 'First Lady' Sara Netanyahu
In de lijst komt Tzipi Lvini, de minister van Justitie, pas op de elfde plek, terwijl oppositieleider van de Arbeiderspartij, Shelly Yachimovich, op de dertiende plek staat. Helemaal onderaan staat Miriam Feirberg, burgemeester van Netanya. Bron: Nieuws-uitgelicht-infonu.nl/laatste nieuws Israël, Jerusalem Post 25-03-2013

Zondag 24 maart: Leiden excuses aan Turkije tot betere betrekkingen?

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft vrijdag zijn Turkse collega, Recep Tayyip Erdogan, gebeld om zich te verontschuldigen over de dood van negen Turkse onderdanen, die het gevolg was van het onderscheppen van de door Turken geleide vloot (Gazaflotilla) die drie jaar geleden probeerde de maritieme blokkade van Gaza te breken. Veel Israëli's, waaronder de soldaten die aan de onderschepping deelnamen, waren niet bepaald blij met de excuses van Netanyahu. De strijd die uitbrak aan boord van het leidende schip Mavi Marmara, nadat in mei 2010 Israëlische commando's aan boord kwamen, leidde tot een ernstige verkilling van de betrekkingen tussen Israël en Turkije.


Mavi Marmara
Erdogan heeft de afgelopen jaren een internationale campagne tegen Israël geleid, de Joodse Staat "piraten" en "terroristen" genoemd en excuses en compensatie geëist. Israël heeft in eerste instantie opgeroepen om zich te verontschuldigen afgewezen en erop gewezen dat de blokkade wettig afdwingbaar was onder het internationaal recht, en dat er alleen doden vielen aan boord van de Mavi Marmara omdat de passagiers hun toevlucht namen tot gewapend verzet, waaronder een korte ontvoering van een of meer Israëlische soldaten. Maar het bezoek van de Amerikaanse president Barack Obama vorig week lijkt het standpunt van Jeruzalem te hebben versoepeld. Volgens sommige berichten zit Obama achter het telefoongesprek dat Netanyahu vrijdag met Erdogan voerde, waarin de Israëlische leider zijn excuses aanbood 'voor enige operationele fouten die tot het verlies van levens hebben geleid.' Maar volgens het Israëlische regeringsbureau had het gesprek op eigen initiatief plaats en was president Obama er bij aanwezig. Opmerkelijk was dat Netanyahu géén excuses aanbood voor het onderscheppen van de Gazavloot, maar wel instemde met een compensatiebedrag voor enkele gezinnen van de overledenen. Volgens de berichten accepteerde de Turkse premier Erdogan de excuses en Turkse functionarissen spraken onmiddelijk over het volledig herstellen van de hartelijke betrekkingen die Turkije en Israël tientallen jaren de beste vrienden in de regio maakten. De Turkse ambassadeur bij de Verenigde Staten, Nami Tan, schreef op zijn Twitter-account; "Diep gewortelde, sterke en historische vriendschap tussen beide volken leidde tot de verontschuldigingen en opende de deuren voor Turkije en Israël om verder te gaan." Nu moet worden afgewacht of Turkije Israël zal aanklagen om schadevergoeding op grond van de officiële verontschuldigingen.

Een groot aantal van Netanyahu's meer linkse coalitiepartners waren ook blij met deze stap wegens het zeer grote strategische belang van de Israëlisch-Turkse betrekkingen. Maar anderen, zoals de voormalige (en beoogde) minister van Buitenlandse Zaken, Avigdor Lieberman, zeiden dat alles wat Netanyahu had gedaan, was Israël er zwak laten uitzien, en dat in een regio waar er zwak uitzien een uitnodiging voor geweld is. "Israël's verontschuldigingen zijn een ernstige fout,"zei Lieberman dit weekeinde in een verklaring. "Dergelijke verontschuldigingen schaden de motivatie van de soldaten en hun bereidheid om in de toekomst voor dergelijke missies er op uit te gaan, en het versterkt de radicale elementen in de regio." Een aantal van de marine-commando's die aan de onderschepping hadden deelgenomen, lieten in de Israëlische Hebreeuwse media soortgelijke zorgen horen. "Ik voel niet dat we iets verkeerds hebben gedaan. We hebben de juiste beslissingen genomen. Ik schaam me er niet voor en we hebben niets om ons te verontschuldigen,"zei commando 'N' aan Ma'ariv. Een ander vertelde aan dagblad Yediot Acharonot:"We vochten aan boord van de [Mavi] Marmara onder verschrikkelijke omstandigheden en met deze verzoening voelen we ons in de kou gezet." 

De laatste ontwikkelingen in het Midden-Oosten rondom Israël, de 'Arabische Lente' en opstanden in Arabische landen, met name de Syrische burgeroorlog aan de noordgrens, hebben Israël tot een heroverweging gedwongen om de oude vriendschap met Turkije weer te herstellen, waarvoor Israël zich eerst moest verontschuldigen bij Turkije. Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken, de veiligheidsdiensten en de economie waren blij met deze stap, want zij zien de diplomatieke betrekkingen tussen beide landen als strategisch noodzakelijk. Het Israëlische leger heeft jarenlang samengewerkt met het Turkse. Israëlische media meldden vanuit Turkije hoezeer de Turken zich verheugen op Israëlische toeristen die de laatste drie jaar een ander reisdoel kozen in verband met de spanningen met Turkije. Of de telefonische excuses van Israël werkelijk de betrekkingen tussen beide landen opwarmen, moet nog worden afgewacht, want Erdogan heeft zich intussen duidelijk aan de kant van de radicale Hamas-terroristen tegenover Israël opgesteld. 


Recep Tayyip Erdogan
De Turkse premier Erdogan provoceerde Israëlische
president Shimon Peres door een beschuldigende vinger
naar hem uit te steken.
Eigenlijk zijn de betrekkingen tussen Israël en Turkije niet afgekoeld door de Israëlische operatie tegen de omstreden Gazavloot, maar door Erdogans anti-Israëlische beleid sinds hij de Turkse leider werd. Voor veel Israëli's was zijn gezeur over de doden op de Mavi Marmara niet meer dan een excuus om de spanningen op te voeren (De Turken staan erg bekend om aanhoudende gezeur want door het gezeur proberen zij hun zin te krijgen. Dankzij het gezeur van Nederlandse Turken wordt nu de Westermoskee in Amsterdam volop gebouwd). In november 2009 bezocht Erdogan Soedan, waar hij benadrukte dat de massamoorden in Darfour een "mythe" waren, omdat "een moslim nooit genocide kan plegen." Daar tegenover sprak hij wel over genocide door Israëlische Joden wegens hun vermeende 'oorlogsmisdaden' in Gaza. Alleen heeft hij géén woord gerept over genocide die door de Turken onder de Armeniërs in 1915 werd gepleegd. Erdogan vergeleek eerder dat jaar Netanyahu en zijn regering met de terreurorganisatie Hamas. Bron: Israel Today Headlines 24-03-2013

Zondag 24 maart: Vijf stenengooiers gearresteerd

De IDF, de Israëlische binnenlandse veiligheidsdienst Shin Beth en de politie hebben vijf Palestijnen gearresteerd die twee weken geleden betrokken waren bij het gooien van stenen naar een Israëlische auto. Hierbij raakten een moeder en haar drie kinderen bij auto-ongeval, veroorzaakt door het stenen gooien, ernstig gewond. Bron: Nieuws-uitgelicht-infonu.nl/laatste nieuws Israël 24-03-2013

Zondag 24 maart: Palestijns tentenkamp in de E1 zone ontruimd

De Israëlische politie heeft de Palestijnse tenten die tijdens het bezoek van de Amerikaanse president Barack Obama aan Israël in de E1 zone werden opgezet, weer ontruimd. Er waren 200 agenten ingezet om 40 activisten uit hun tenten te verwijderen. Een vrouw werd gearresteerd, omdat ze de politie aanviel. De E1 zone ligt tussen Jeruzalem en Ma'aleh Adumim. Hier wil Israël huizen gaan bouwen, maar de internationale gemeenschap heeft heftig geprotesteeerd tegen de bouw van Joodse huizen in de E1 zone. De E1 zone is ook een Joods gebied. Bron: Nieuws-uitgelicht-infonu.nl/laatste nieuws Israël, Ynetnews 24-03-2013

Zondag 24 maart: Gevechten tussen IDF en Syrische troepen op Golanhoogten

De afgelopen 24 uur zijn posities van het Israëlische leger tweemaal beschoten door Syrische strijders, wat een stevige reactie van Israël uitlokte, waarbij twee gewapende Syriërs gewond raakten. Zaterdagavond werd een jeep van een Israëlische legerpatrouille door een of meerdere kogels geraakt. Op zondagochtend werd een buitenpost van het Israëlische leger getroffen door zwaar geweervuur. Aan Israëlische kant werden geen gewonden gemeld. Volgens legerfunctionarissen was het nog moeilijk om te bepalen of de beschieting bewust op Israël was gericht of dat het ging om verdwaalde kogels van gevechten tussen regeringstroepen en rebellen in Syrië. Hoe dan ook, Israëlische functionarissen zeiden dat grensoverschrijdende beschietingen niet kunnen worden getolereerd. Israëlische soldaten reageerden daarom zondag door een bestuurbare Tammuz antiraket af te schieten op de bron van het geweervuur, waardoor twee Syriërs gewond raakten. Beide schietincidenten kunnen waarschijnlijk van strijders die trouw zijn aan de belegerde Syrische dictator Bashar al-Assad. Maar de meeste rebellenlegertjes die Assad bestrijden, zijn verbonden met of deel van terreurorganisaties die eveneens Israël willen vernietigen. De nieuwe Israëlische minister van Defensie, Moshe Ya'alon, zei dat de verdediging langs de grens wordt versterkt, en dat Israël zal blijven reageren op alle schending van zijn soevereiniteit. 

De Israëlische stafchef Benny Gantz heeft al enkele dagen gewaarschuwd dat de situatie in Syrië steeds gevaarlijker wordt voor Israël. "In Syrië is alle mogelijk en elke terreurgroep probeert tegen elke prijs zich meester te maken van de chemische wapens in Syrië,"verklaarde Gantz. Om die reden bevinden zich (volgens buitenlandse bronnen) ook Israëlische speciale eenheden in Syrië, om te voorkomen dat fanatieke terroristen chemische wapens verkrijgen. Israël's nachtmerrie is dat dergelijke wapens in handen vallen van terreurgroepen zoals Hezbollah en Al-Qaeda, die ze gebruiken tegen de Israëlische bevolking. Teneinde dit te voorkomen was het voor Washington en Jeruzalem van belang om de betrekkingen met Turkije meer te normaliseren. Want alleen gezamenlijk hebben beide landen betere kansen om de terroristen ver van de Syrische chemische wapens te houden. Dat denken in elk geval de Amerikanen, en daarom noemde de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, de Israëlisch-Turkse betrekkingen een sleutel voor vrede in het Midden-Oosten. Op de Golanhoogte is de alarmfase gestegen, want Israël ziet dat Syrië uiteenvalt, en niemand weet wat er in Syrië gaat gebeuren na de val van Assad. Bron: Israel Today Headlines 24-03-2013

Opmerking blogger: De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, vergist zich echter. Turkije speelt onder één hoedje met de rebellengroepen. Het is allang bekend dat Turkije de soennitische opstandelingen van wapens voorziet. Ook heeft Turkije belang in het uiteenvallen van Syrië om de invloedsfeer uit te kunnen breiden. 

Zondag 24 maart: Reden excuses Netanyahu aan Turkse premier Erdogan

Waarom de Israëlische premier alsnog zijn excuses aan de Turkse premier Erdogan bood vanwege het incident met de Gazaflotilla, moet er een reden zijn. De reden is de grimmige situatie in Syrië. De veranderde realiteit in de regio vereist dat d relaties met landen herzien moeten worden. De Global Jihad terroristen die aan de grens met Israël actief zijn, vormen een serieuze bedreiging voor de Joodse Staat. Afgelopen vrijdag bood premier Benjamin Netanyahu aan Turkije aan voor de dood van negen Turkse activisten die vielen door de aanval van Israëlische commando's in 2010 op het hulpschip Marmara dat op weg naar de Gazastrook ging. De afgelopen drie jaar waren de relaties tussen Turkije en Israël bekoeld vanwege de affaire. De Israëlische minister van Defensie, Moshe Ya'alon, steunde de beslissing van de premier. Het schijnt dat het aanbieden van excuses door premier Netanyahu op aandringen van de Amerikanen geschiedde. De voormalige Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Avigdor Lieberman, had kritiek geuit op Netanyahu en noemde Netanyahu's excuses blunder. Hij sprak van een "ernstige vergissing." Bron: Nieuws-uitgelicht-infonu.nl/laatste nieuws Israël, Ynetnews 24-03-2013

Om Sions wil zal ik niet zwijgen. God zegene u.

                                                                                                          Paul Parker

Het auteursrecht van dit artikel ligt bij de blogger en de genoemde nieuwsbronnen. Zonder toestemming van blogger Paul zijn vermenigvuldiging, eigen gebruik en publicatie in een ander blog of website verboden. 

Geen opmerkingen: