maandag 18 maart 2013

Obama's bezoek aan Israël geheel belicht




Drukke voorbereidingen

Israël is heel druk beziggehouden met de voorbereidingen van het staatsbezoek van de Amerikaanse president Barack Obama aan de Joodse Staat in deze maand. Op 20 maart zal president Obama Israël bezoeken. Er is al zoveel geregeld op het gebied van veiligheid en andere logistieke zaken. De Israëlische politie heeft 10.000 agenten ingezet om Obama's bezoek aan Israël goed te laten verlopen. Het is de grootste veiligheidsoperatie in Israël sinds het bezoek van Obama's voorganger, president George Bush, aan Israël in 2008. (1) President Obama zal zelf met een gevolg van 500 mensen (stafleden, beveiligingsagenten en journalisten) naar Israël komen. De  veiligheidsdienst van Obama zal nauw samenwerken met de Israëlische binnenlandse veiligheidsdienst Shin Beth. Mensen die op weg naar werk in Jeruzalem gaan, zullen veel hinder ondervinden tijdens het bezoek dat tussen 20-22 maart zal plaatsvinden. Wegen zullen afgesloten zijn en er zullen grote files ontstaan. (1) Het schema van het bezoek is onlangs bekendgemaakt. Op 20 maart zal het presidentieel vliegtuig Air One Force op het Israëlische vliegveld Ben Goerion landen. Van het vliegveld Ben Goerion zal president Obama naar Jeruzalem reizen. Op 21 maart gaat hij naar Ramallah en op 22 maart vertrekt hij van Jeruzalem richting Tel Aviv. Bekend werd dat Obama een Iron Dome eenheid zou gaan bezoeken. Echter is het schema aangepast: in plaats daarvan gaat Obama de Geboortekerk in Bethlehem bezoeken. Hij gaat dus twee keer Ramallah en Bethlehem in Palestijnse gebieden bezoeken. Verder staat op het programma o.a. het Israël museum, de Herzlberg waar Theodor Herzl en Yitzhak Rabin begraven liggen, en het Yad Vashem Holocaustmuseum, waar Obama het bezoek zal brengen. Daarnaast zal de Amerikaanse president uiteraard met Israëlische politici van de nieuwe regering en de oppositie alsook met de Palestijnse leiders praten. (1) 


Obama stapt in zijn presidentiële vliegtuig Air One For
President Obama, welkom in Jeruzalem
Het kantoor van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft de officiële smartphone app onthuld, die geschikt is voor Android en iPhone. Hiermee kunnen journalisten, waarnemers en andere gebruikers president Obama tijdens zijn verblijf in Israël volgen. Verwacht wordt dat de app veel zal worden gebruikt door journalisten, maar iedereen kan er real-time updates ontvangen en kijken naar streaming video's van de diverse trips van Obama in het hele Joodse land. De Amerikaanse ambassade in Tel Aviv heeft een Hollywood-achtige aanpak van het bezoek van president Obama en verkoopt kaartjes voor de enige grote publieke toespraak van de president. De Facebook-pagina van de ambassade had zelfs een wedstrijd, waarbij de deelnemers 20 plaatsen bij dit evenement kunnen winnen. (2) Echter heeft de Amerikaanse ambassade een boycot gevoerd. Uit een video van het Witte Huis blijkt dat de toespraak van Obama in de Amerikaanse ambassade voor Israëlische studenten een centraal vormt van zijn staatsbezoek, mar ook dat studenten van de Ariel Universiteit opzettelijk niet uitgenodigd zijn! Alleen de universiteiten die 'partner' zijn van de Amerikaanse ambassade, zijn welkom. 

Bevordert Obama's bezoek het vredesproces in het Midden-Oosten?

De Israëlische media hebben de afgelopen tijd gespeculeerd wat de reden is van het bezoek van de Amerikaanse president aan Israël. Volgens de media is de reden dat de Amerikaanse president de nieuwe Israëlische regering van Netanyahu zal proberen beïnvloeden. Eerder was het Obama niet gelukt de Israëlische premier Netanyahu uit het zadel te wippen door voor de Israëlische verkiezingen van januari 2013 Joodse kiezers tegen hem op te zetten, vrezen sommigen dat voor Obama's bezoek aan Israël dit tijdstip is gekozen om Netanyahu's nieuwe coalitie te beïnvloeden. (4) Een lid van Netanyahu's Likoedpartij noemde het 'ongepaste inmenging' en vertelde aan de Israëlische krant Ha'aretz dat Netanyahu op zijn hoede was gebleven voor zijn vernedering door een rechtse regering te vormen voor de aankomst van de president. Om die reden versterkte Obama's bezoek de positie van de centrum- en linkse partijen zoals Yair Lapid's Yesh Atid voor de coalitieonderhandelingen. Eerder werd ook gespeculeerd dat Obama ook graag Tzipi Livni's nieuwe linkse HaTnuahpartij in de nieuwe Israëlische regering wilde zien opnemen. Zoals al tevoren vastgesteld was, neemt de HaTnuahpartij van Tzipi Livni nu deel aan de nieuwe Israëlische regering. Toen Tzipi Livni minister van Buitenlandse Zaken was in de regering vóór Netanyahu, had ze ervoor gepleit om tegemoet te komen aan bijna alle Palestijnse eisen betreffende grondgebied, en ze ging zo ver dat ze bij een gelegenheid de verdeling van Jeruzalem steunde. (4) In de Jerusalem Post deed de Amerikaanse ambassadeur in Israël de speculaties als onzin af. "Wij spelen duidelijk geen rol en hebben niet de bedoeling ons te mengen in de Israëlische coalitieonderhandelingen,"zei de Amerikaanse ambassadeur. (4) 

Velen vragen zich af of de Amerikaanse president Obama met zijn bezoek aan Israël het vastgelopen vredesproces nieuw leven wil inblazen. Het lijkt erop dat Obama's bezoek veel belangrijke doeleinden dient, die allemaal Israël in een zeer gevaarlijke situatie kunnen brengen. Ongetwijfeld zal het hervatten van het vastgelopen Israëlisch-Palestijnse vredesproces op de agenda staan. De nieuwe Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry die Hillary Clinton heeft opgevolgd, had na zijn benoeming direct de Israëlische premier Netanyahu en de Palestijnse president Mahmoud Abbas gebeld om aan te dringen op terugkeer naar de onderhandelingstafel. "President Obama is net zo naïef als ieder ander met zijn hoop dat zij in staat zullen zijn vaart in het onderhandelingsproces te brengen,"waarschuwde de Israëlische jurist en voormalige ambassadeur in Canada, Alan Baker. "Israël moet hier zeer, zeer duidelijk zijn dat het voor de Israëli's onaanvaardbaar zou zijn om ten koste van onze fundamentele rechten en veiligheid president Obama of de Europese Unie naar de ogen te zien. Dat zijn niet de criteria." (5) Alan Baker vertelde aan Israel Today dat Netanyahu waarschijnlijk de druk van Obama zal weerstaan, maar in welke mate dit lukt, zal afhangen van de nieuwe regering. Volgens Alan Baker zou een reden zijn waarom Obama juist naar Israël komt. (5) 


Obama bezoekt zowel Israël als de Palestijnse gebieden
om het vredesproces nieuw leven in te blazen.
Volgens een onbevestigd bericht dat Israëlische bronnen citeerde, zal de Amerikaanse president tijdens het bezoek allereerst een toezegging willen krijgen voor het evacueren van Joden uit hun eigen gebieden, Judea en Samaria.  De evacuatie zou de weg moeten banen voor de 'geboorte van een Palestijnse staat.' Obama heeft premier Benjamin Netanyahu al aangekondigd dat hij bij zijn komst een vast tijdschema wil hebben voor een eenzijdige Joodse terugtrekking, zo meldde de nieuwswebsite World Tribune. (6) Een van de geciteerde bronnen vertelde de website dat "de implicatie is dat als Israël Obama niets biedt, waarmee hij verder kan, hij zelf het initiatief zal nemen." Maar niet iedereen is er zo zeker van dat Obama zich zal richten op een Palestijnse staat. De voormalige ambassadeur bij de Verenigde Staten, Zalman Shoval, merkte op dat een in Washington gehouden belangrijk symposium over buitenlands politiek beleid zich in het geheel niet had gericht op het Israëlisch-Palestijns conflict. Het tegenovergestelde zou zeker het geval zijn geweest indien Obama zich voorbereid had op stevige diplomatieke druk op dat gebied, verklaarde Shoval. Shoval die Netanyahu regelmatig informeel adviseert, gelooft dat het bezoek veel over de Iraanse dreiging gaat. 


Druk bezig met het borduren van Amerikaanse en
Israëlische vlaggen
Nu Israël een nieuwe regering heeft, wordt de nieuwe minister Tzipi Livni belast met vredesonderhandelingen met de Palestijnen. Maar volgens Avigdor Lieberman, de voormalige minister van Buitenlandse Zaken, is er weinig of geen hoop dat in de nabije toekomst enige voortuitgang geboekt zou worden in het Israëlisch-Palestijns conflict. Tijdens een bijeenkomst ter gelegenheid van de beëdiging van het nieuwe Israëlische kabinet zei Lieberman:"De Palestijnse kwestie is de afgelopen vier jaar geen stap verder gekomen en zal ook in de komende vier jaar geen vooruitgang boeken." (7) De nieuwe staatssecretaris van Defensie, Danny Danon, noemde als de reden voor dit gebrek aan vooruitgang de Palestijnse halsstarrigheid. "We zijn bereid om te praten en onderhandelingen te voeren met de Palestijnse zonder voorwaarden vooraf,"zei Danon in The Times of Israel. "Maar velen in de regering geloven dat er aan de andere kant niemand echt geinteresseerd is in het stimuleren van het vredesproces." Zowel Avigdor Lieberman als Danny Danon zeiden dat zij niet zullen toestaan dat de valse hoop op een doorbraak Joden weerhoudt om te bouwen in Judea en Samaria, het land van hun voorvaderen, en daarom elke bevriezing van de nederzettingen zullen aanvechten. (7) 

Het is ook niet te verwachten dat de Amerikaanse president Obama met een antwoord komt voor het vastgelopen vredesproces. Tijdens zijn bezoek aan Israël zal hij los van elkaar gesprekken met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en de Palestijnse president Mahmoud Abbas voeren. Hoogstwaarschijnlijk zal Obama er bij de leiders wel op aandringen terug te keren naar de onderhandelingstafel. Maar in de Verenigde Staten heeft hij al aan Joodse leiders laten doorschemeren 'geen uiterste krachtinspanning' te doen om het vastgelopen vredesproces nieuw leven in te blazen. Na zijn eerste aantreden als president van de Verenigde Staten in 2009 noemde Obama vrede tussen Israël en de Palestijnen nog een topprioriteit. (8) 

Kwestie Iran nu topprioriteit

In Israël wordt de 33ste regering op maandag 18 maart beëdigd. De nieuwe regering van Benjamin Netanyahu die aan zijn derde termijn als premier begint, heeft aangekondigd dat de nucleaire dreiging van Iran de eerste en belangrijkste kwestie is, waarmee er beziggehouden zal worden. Volgens Netanyahu staat het voortbestaan van Israël op het spel. Naast de kwestie Iran zal Israël ook zien te voorkomen dat chemische wapens van het Syrische regime in handen van de Libanese islamitische terreurbeweging Hezbollah en de aan Al-Qaeda gelieerde Syrische rebellen zouden vallen. (9) In het licht van het bezoek van Obama aan Israël zal de kwestie Iran uiteraard besproken worden. Vorig jaar hield de Israëlische premier Netanyahu een toespraak voor de Algemene Vergadering van de VN, waarin hij het voorjaar van 2013 als uiterste moment noemde om in actie te komen, voordat Iran een 'point of no return' bereikt bij zijn streven naar kernwapens. Door John Kerry te benoemen tot minister van Buitenlandse Zaken en Chuck Hagel tot minister van Defensie heeft president Obama duidelijk aan Netanyahu laten weten dat Israël geen enkele directe Amerikaanse steun krijgt als Israël kiest voor een preventieve aanval op Iran. (5) Hoewel de Verenigde Staten en Israël eensgezind zijn dat Iran absoluut geen kernwapen mag bezitten. Alleen verschillen de twee landen echter van mening over de vraag hoe snel Iran zo'n wapen kan hebben. In interview met de Israëlische TV-zender Channel 2 News zei de Amerikaanse president Obama dat Iran nog zeker een jaar nodig heef tom een kernwapen te ontwikkelen. Hij voegde eraan toe dat de Verenigde Staten niet gaat zitten wachten tot het daadwerkelijk gebeurt. "Ik ben altijd glashelder geweest over mijn standpunt als Iran een kernwapen zou bezitten. Dat is een absolute grens voor ons. Het zou niet alleen gevaarlijk zijn voor Israël, maar voor de hele wereld,"zei Obama. (10) 



Hij zei veder dat er nog tijd is om een diplomatieke oplossing te vinden voor de kwestie. Hij voegde daar aan toe dat die tijd niet oneindig is, en hield nadrukkelijk de optie open voor militair ingrijpen. Zijn uitspraken lijken vooral bedoeld om premier Netanyahu duidelijk te maken dat hij geduldig moet zijn. (10) Op de vraag van de Israëlische journalist of de sancties tegen Iran zullen mislukken net zoals bij Noord-Korea het geval is, antwoordde Obama dat Iran zichzelf als een grotere wereldspeler ziet dan Noord-Korea. (1) De Verenigde Staten denken dat er meer tijd is voor onderhandelingen dan Israël dat al eerder heeft gedreigd met een preventieve actie. Het Iraanse regime van de ayatollahs beweert helemaal niet aan een kernwapen te werken, maar nucleaire technologie alleen voor vreedzame doeleinden te willen gebruiken. De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad weet dit kat-en-muisspelletje goed te spelen en heeft op 10 februari gezegd dat hij 'bereid is tot directe gesprekken met Obama, onder vier ogen, indien de Amerikanen de sancties tegen zijn land niet meer steunen.' (5) Dit was het soort gebaar dat het voor een liberale Amerikaanse regering onmogelijk zou maken om daarna achter een militaire actie tegen Iran te staan. 

Is de relatie tussen Obama en Netanyahu gladgeplooid? 

Hoewel Israël in de ogen van de Amerikanen de belangrijkste en strategische bondgenoot in het Midden-Oosten is, is veel langer bekend dat de Amerikaanse president Barack Obama en de Israëlische premier Benjamin Netanyahu geen beste maatjes zijn. Netanyahu haalde de woede van Obama over de hals door openlijk de Republikeinse uitdager Mitt Romney tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen van vorig jaar te steunen. Als wraak had Obama op zijn beurt geen tijd voor Netanyahu, toen die vorig jaar de Verenigde Staten bezocht. Ook heeft de Amerikaanse president getracht tijdens de Israëlische verkiezingen van januari de Joodse kiezers tegen Netanyahu op te zetten, hetgeen hem niet was gelukt. 


De grimmige sfeer in het Witte Huis: de spanning tussen
de Israëlische premier en de Amerikaanse president is
op de foto duidelijk te zien
Hoewel de verhouding tussen Obama en Netanyahu zeer gespannen is, is de vraag of de beide heren hun strijdbijl zullen begraven. In het belang van de relatie tussen de Verenigde Staten en de Joodse Staat zal de relatie tussen de Amerikaanse president en de Israëlische premier gladgeplooid worden. 

Israëli's en Palestijnen sceptisch over Obama's bezoek

In Israël reageren veel Israëli's sceptisch op Obama's bezoek. Blij zijn ze zeker niet. Veel Joden moeten helemaal niks hebben van de Amerikaanse president. Ze nemen hem bovendien zeer kwalijk dat hij in zijn eerste termijn als president niet naar Israël is gereisd, maar wel naar de islamitische landen als Turkije en Egypte. Ook vinden de meeste Israëli's dat Obama veel druk heeft uitgeoefend op Israël om meer concessies te doen aan de Palestijnen en daardoor is de veiligheid van de Joodse Staat in gevaar gebracht. Veel Israëli's vragen zich ook af of Obama net zo'n goede vriend van Israël is als zijn voorgangers Bill Clinton en George W. Bush. (8) Ze vrezen dat Obama tijdens zijn bezoek Israël meer onder druk zal zetten om land op te geven in ruil voor vrede. In de ogen van veel Joden is Obama een antisemiet en Jodenhater. De Israëli's zijn niet de enigen die kritisch uitlatingen doen over Obama. Ook de Palestijnen zijn niet erg ingenomen met Obama's bezoek aan Israël. Ze vinden dat de Amerikaanse president 'niet hard genoeg optreedt tegen Israël,' terwijl er nieuwe Joodse nederzettingen gebouwd worden in Judea en Samaria. De Palestijnen beweren dat Israël "illegale nederzettingen in Palestijns gebied" bouwt. 

In februari hadden Palestijnse politici en religieuze leiders de Amerikaanse president gewaarschuwd de Tempelberg met de Al-Aqsa moskee niet op zodanige wijze te betreden dat dit "de islamitische soevereiniteit over deze plaats zou schaden." Ze hadden een lijst instructies opgesteld, voor het geval hij een bezoek wil brengen aan de omstreden heilige plaats. Het Witte Huis heeft echter niet bekendgemaakt of Obama tijdens zijn bezoek de Tempelberg zal betreden, maar de Palestijnse leiders zijn er nogal zeker van dat hij dit zal doen. "In dat geval kan Obama beter de islamitische regels volgen,"zeiden ze. Halem Abdel Qader, de Palestijnse functionaris voor Jeruzalemse zaken, zei dat Obama een eventueel bezoek aan de Tempelberg niet moet coördineren met de Israëlische autoriteiten, maar liever de Palestijnse Autoriteit of Jordanië om toestemming vragen. (11) Verder zei sjeik Ikrima Sabri, hoofd van de Waqf (de islamitische stichting die de Tempelberg bestuurt) dat Obama het terrein moet betreden via de Leeuwenpoort, die islamitische bewakers heeft, in plaats van via de Mughrabipoort bij de Westelijke Muur (de Klaagmuur), die wordt bewaakt door de Israëlische politie. Op deze manier wordt de 'islamitische soevereiniteit' over de Tempelberg in stand gehouden, vond sjeik Ikrima Sabri. Hij waarschuwde Obama ook om geen Israëlische functionarissen mee te nemen naar wat in werkelijkheid de heiligste plaats van het Joodse volk is. (11) Op die plek stond vroeger de Joodse Tempel. De Tempel werd in het jaar 70 na Chr. door de Romeinen onder aanvoering van Titus verwoest. 


De Rotskoepel op de Tempelberg, waar vroeger de
Joodse Tempel stond
De Palestijnen claimen de Tempelberg als hun eigendom, wat hun claim uiteraard zowel historisch als juridisch niet aangetoond kan worden. Sjeik Raed Salah, de leider van de Islamitische Beweging in Israël, hoopt echter dat het bezoek van Obama aan de Tempelberg de Palestijnse claim zou versterken. "De Amerikaanse president zal waarschijnlijk de Al-Agsa moskee bezoeken, maar we wijzen er op dat onze houding in die situatie in overeenstemming zal zijn met de standvastigheid van de islamitische en Arabische landen en het Palestijnse volk, evenals met de kwestie van Jeruzalem en de Al-Aqsa moskee,"zei sjeik Salah. (11) Ondertussen groeit er onder de Palestijnen steeds meer weerstand tegen Obama's bezoek. Op posters in de Palestijnse gebieden staat de tekst:"President Obama, neem uw smartPhone niet mee naar Ramallah; u hebt hier geen mobiele toegang tot het internet. We hebben geen 3G in Palestina!" De posters zijn opgehangen uit protest dat in de Palestijnse gebieden geen 3G internettechnologie aanwezig is. Hoewel niet duidelijk is wie er achter de actie zit, hebben volgens sommigen twee lokale palestijnse mobiele telefoonmaatschappijen, Jawwal en Wataniyeh, mogelijk de actie op touw gezet. (1) 


poster als protestactie
In Bethlehem hebben tientallen Palestijnse inwoners een billboard met de aankondiging dat Obama Bethlehem zal bezoeken, beklad en vernield. De Palestijnen zijn niet gediend van de komst van de Amerikaanse president naar de stad. Ze vinden Obama te pro-Israël. Op de billboard is o.a. een swastika gespoten. (1)  

Obama's bezoek toerisitsch of politiek spel? 

Het is natuurlijk de vraag of het bezoek van Obama toeristisch of een smerig politiek spel is. Veel hangen bepaalde omstandigheden af van Obama zelf. Veel Israëli's weten maar heel goed dat de Amerikaanse president niet bepaald een vriend van Israël is. Wel staat vast dat Obama een voorstander is van de Palestijnse staat. Hij denkt dat de twee-staten-oplossing tot een stichting van een Palestijnse staat naast Israël zou leiden, wat in praktijk echter niet mogelijk is. Obama vergeet één historisch feit dat Israël's buurland, Jordanië, in werkelijkheid een Palestijnse staat is! 34 jaar geleden eiste de beruchte terroristenleider Yasser Arafat de Westelijke Jordaanoever op voor wat Arafat 'het Palestijnse volk' noemde. Wat in de wereld bekend werd als 'de Westbank', is niets anders dan de Bijbelse gebieden, Judea en Samaria, en de stad Jeruzalem. Echt 'politiek correct' bent u pas als u toegeeft dat er binnen de grenzen van Israël nooit een Palestijnse staat heeft bestaan. Pas na de verbanning van de Joden uit Israël heeft de Romeinse keizer Hadrianus in 135 na Chr. in plaats van 'Israël' of 'Judea' de naam 'Palestina' ingevoerd. Zo werd het door de Eeuwige aan het Joodse volk beloofde land voortaan Palestina. Maar dit oude Palestina heeft niets te maken met de Arabieren die zichzelf nu 'Palestijnen' noemen. Ook bestaat er geen historische verband tussen deze Arabische Palestijnen en de oude bevolking die ooit in het gebied van de huidige Gazastrook heeft gewoond. (12) De Arabische Palestijnen zijn in feite nakomelingen van immigranten uit de Arabische landen die in het begin van de 20ste eeuw naar het toenmalige Palestina kwamen om te werken. 


Een heel oud 'Palestijns' postzegel met
Hebreeuwse en Arabische teksten
Nadat de Britten in 1917 de Ottomaanse Turken uit Palestina hadden verdreven, namen ze het mandaat over. Iedere bewoner, Jood, Arabier, christen of moslim, was nu 'Palestijn'. Ook de stichter van de Staat Israël, David Ben-Goerion, was volgens zijn paspoort een 'Palestijn' en de eerste Joodse krant in het toenmalige Palestina was de in 1932 opgerichte 'Palestine Post', wat vandaag Jerusalem Post heet. Het begrip 'Palestijns volk' dook de eerste keer op, toen Arafat zijn onderling verdeelde terreurgroep onder deze noemer samenbracht. Als 'één volk' konden ze met vereende krachten beter de strijd aanbinden tegen de in 1948 opgerichte Joodse Staat. Sinds die tijd maken de 'Palestijnen' valse aanspraak op het land Israël, maar in werkelijkheid is het een verzameling mensen uit bijna alle Arabische landen. Vanaf dat moment hebben alle Amerikaanse en Europese politici de formule van de 'twee-staten-oplossing' overgenomen. Om niet met de Arabische landen in onmin te geraken werd het traditie dat westerse diplomaten op internationale conferenties of bij staatsbezoeken aan Israël van de Israëlische regering eisen dat Israël zich moet terugtrekken uit Judea en Samaria en de Oude Stad Jeruzalem, ten gunste van een 'Palestijns staat'. Begrippen als 'Palestijnen', 'het Palestijnse volk' en de 'Twee-staten-oplossing' worden als toverwoorden gebruikt; de enige 'sleutel' die de deur naar vrede in het Midden-Oosten zal openen. (12)


Joodse krant 'The Palestine Post'
Bijna alle Amerikaanse presidenten hebben geëist dat Israël moet stoppen met het bouwen van nederzettingen. Barack Obama doet er echter een schepje bovenop. Hij eist van Israël niet alleen dat het stopt met het bouwen van Joodse nederzettingen. Hij eist ook dat Israël ook stopt met het natuurlijke wijze vermenigvuldigen binnen Joodse nederzettingen. Dat betekent in gewone taal: Er mogen in de Joodse nederzettingen géén Joodse kinderen meer geboren worden en er mogen geen Joodse immigranten meer naar Israël komen. Voor die laatste groep is woonruimte nodig en die kan alleen gecreëerd worden in de nederzettingen. Voor deze mensen zijn immers nieuwe huizen nodig. (12) Europa heeft ook dezelfde eisen als die van Obama. Als Israël niet voldoet aan de Europese eisen, dan dreigt er boycot van Israëlische producten uit de nederzettingen. De boycotmaatregelen van de Europese Unie roept echter herinneringen op aan de nazi-tijd. In die tijd werden Joodse winkels in nazi-Duitsland geboycot. Met zulke anti-Joodse en anti-Israëlische eisen hebben president Obama en de Europese regeringen de rode streep overschreden. Daarbij komt nog eens dat een twee-staten-oplossing Bijbels gezien NIET volgens Gods wil is! Het land dat God aan Israël heeft beloofd, zal volgens de internationale gemeenschap dan immers verdeeld moeten worden. Dat betekent dat van één land twee landen gemaakt moeten worden. Een dergelijke verdeling van het land leidt volgens de Bijbelse profetie van Joël (Joël 4:1) tot Gods oordeel over de volken (Europa, de Verenigde Staten en de Arabische landen) die een verdeling van Eretz Israël willen doorvoeren. (12)

Het valt te hopen dat Obama's bezoek aan  Israël die als 'toeristisch' mag worden bestempeld, tot diepe betekenis zou leiden wat aandacht voor de oude en onverbrekelijke band tussen het Joodse volk en dit land zou geven. Hoewel Obama's bezoek van 48 uur niet wijst op een bijzonder pro-Israël visie, is het tegendeel wel bijzonder. Het grootste bezoek van Obama, buiten de ontmoetingen met regeringsleiders, gaat naar de Shrine of the Book en het aangrenzende Israël Museum. Het lijkt wel een toeristisch bezoek, maar..., zoals Israëlische ambassadeur bij de Verenigde Staten, Michael Oren, uitlegt, is het eigenlijke doel een duidelijke boodschap van Amerikaanse steun voor de oude banden van de Joden met dit land. "De oude Dode Zee-rollen (die bewaard worden in de Shrine of the Book) werden meer dan 2000 jaar geleden door Joden in het Hebreeuws geschreven in hun vaderland, het Land Israël,"zei Oren op 16 maart voor de Israëlische TV-zender Channel 2 News. "Het bezoek van Obama aan deze bezienswaardigheden stuurt een boodschap naar de wereld over de diepe wortels van de Joodse Staat in deze regio." Oren vervolgde:"Dit land is niet uit de lucht komen vallen na de Holocaust, dit is een Staat die echt geworteld is in de regio, die permanent en legitiem is. Obama's bezoek zal dit punt benadrukken." In die lijn voortgaand zal Obama ook de nationale begraafplaats op de Herzlberg bezoeken, waar hij een krans zal leggen op het graf van Theodor Herzl, de vader van het moderne Zionisme. (13) 


Dode Zee-rollen: Grote Jesaja rollen
Bid dat God de ogen van de Amerikaanse president zal openen voor de historische onverbrekelijke band tussen het Joodse volk en het Land Israël. Bid ook dat Obama zal inzien dat het prijsgeven van land voor vrede niet tot echte vrede zal leiden. Het prijsgeven van land ten gunste van de Palestijnen is een recept voor oorlog, zoals een Indiaanse opperhoofd tijdens een bezoek aan Israël al zei. Uit een Gallup peiling blijkt dat Israël nog steeds mateloos populair is in de Verenigde Staten. Van de Amerikaanse bevolking is 64% pro-Israël en slechts 12% pro-Palestijns. De Republikeinen zijn meer pro-Israël (78%) dan de Democraten (55%). Sinds 2001 is de sympathie voor Israël teogenomen, zowel onder Republikeinen als Democraten. Oudere mensen zijn meer pro-Israël dan de jongere Amerikanen. (1) Bid ook dat het hart van 'farao' Obama niet verhard zal worden!

Om Sions wil zal ik niet zwijgen. God zegene u.

                                                                                                    Paul Parker




Het auteursrecht van dit artikel ligt bij de blogger. Zonder toestemming van blogger Paul zijn vermenigvuldiging, eigen gebruik en publicatie in een ander blog of website verboden.

Bronnen en referenties:

  (1) Nieuws-uitgelicht-infonu.nl/laatste nieuws Israël maart
  (2) Israel Today Headlines: Israël lanceert app voor bezoek president Obama. 11-03-2013
  (3) Nieuws-uitgelicht-infonu.nl/laatste nieuws Israël: Boycot president Obama de Ariel 
       Universiteit? 17-03-2013
  (4) Israel Today Headlines: Komt president Obama de nieuwe coalitie beïnvloeden? 07-02-2013
  (5) Israel Today Headlines: Obama komt naar Israël met een 'naïeve' agenda. 10-02-2013
  (6) Israel Today Headlines: Obama zou Netanyahu pressen tot Palestijnse Staat. 08-03-2013
  (7) Israel Today Headlines: Israël: Weinig hoop op vooruitgang vredesproces. 18-03-2013
  (8) De Telegraaf: Obama naar sceptisch Israël. 18-03-2013
  (9) Nieuws-uitgelicht-infonu.nl/laatste nieuws Israël: 1ste prioriteit regering. 18-03-2013
(10) NOS:'Iran zeker een jaar van kernwapen'. 15-03-2013
(11) Israel Today Headlines: 'Instructies' voor Obama bij bezoek aan Tempelberg.
(12) Israel Today Headlines: Farao Obama. 01-09-2009
(13) Israel Today Headlines: Obama's bezoek aan Dode Zee-rollen teken van steun. 18-03-2013 

1 opmerking:

Anoniem zei

Vorige week is verschenen, Steven Paas, Israëlvisies in beweging: Gevolgen voor Kerk, geloof en theologie, bij Brevieruitgeverij in Kampen, http://www.brevieruitgeverij.nl/boeken/9789491583353/israelvisies-beweging.html
Voor de media is een recensie exemplaar beschikbaar. Het boek is bedoeld als een bijdrage aan de theologische en politieke discussie die vandaag weer door velen in Nederland wordt gevoerd over dit onderwerp. Op de site van Brevier kan men kennisnemen van de Inhoudsopgave en het Woord vooraf.
Zie ook dit artikel, http://www.cip.nl/artikel/39824/Israëlvisies-in-beweging