maandag 12 november 2012

Haalt de Verenigde Staten 2024? Deel 1



Inleiding

Toen Andrei Aleksejewitsj Amalrik (1938-1980), een Sovjet-Russisch schrijver en dissident, met zijn in 1969 verschenen boek 'Haalt de Sovjet-Unie 1984', waarin hij de ineenstorting van de Sovjet-Unie voorspelde, bekend was geworden, werd hij vanwege zijn 'anti-Sovjet-activiteiten' veroordeeld en naar Siberië verbannen. Hij werd ook door links Nederland en westerse links-progressieven verguisd. In hun ogen was hij een 'ongewenst profeet.' Toch was Amalrik's boek 'Haalt de Sovjet-Unie 1984' een bewaardheid geworden, ook al waren Amalrik's voorspellingen niet perfect. Hij had het wel mis over hoe het machtige Sovjet-rijk precies aan zijn einde zou komen. Hij meende dat de val van de Sovjet-Unie aan de kant van de Chinese grens zou worden veroorzaakt door een door de Chinezen gesteunde opstand van de plaatselijke bevolking. Al was de Russische schrijver Amalrik maar een mens. Toch was zijn visie juist dat de Sovjet-Unie aan zijn einde zou komen. Hoewel de val van de Sovjet-Unie niet in het genoemde jaar heeft plaatsgevonden, werd het enkele jaren later wel een werkelijkheid. Amalrik heeft de val van het Sovjet-Russische rijk persoonlijk niet meegemaakt, want hij was in Spanje verongelukt. Toen de Sovjet-Unie instortte en ophield te bestaan, is de Verenigde Staten als de enige supermacht overgebleven. Er rijst nu een aantal vragen hoe lang de Verenigde Staten als de supermacht blijft volhouden, nu het land in verval is geraakt. Als Amalrik nog leeft, zou hij ongetwijfeld het verval van de Verenigde Staten gaan analyseren. Er zijn al veel doemscenario's over de val van de Verenigde Staten. Echter worden doemscenario's belachelijk gemaakt door media, politici en sceptici. Ook drijven gewone mensen graag de spot met de doemscenario's. Echter missen ze allemaal een historische inzicht. De geschiedenis heeft voor de zoveelste keer bewezen dat alle wereldmachten niet alleen opkomen maar ook ten onder gaan. Zoals de natuur het cyclus van geboorte, groei, verval en sterven kent, kennen ook de wereldrijken ook hun eigen cyclus!! Daarom is de val van de Verenigde Staten NIET ondenkbaar! De vraag is of de Verenigde Staten het jaar 2024 haalt. Hoewel 2024 niet het exacte jaar van het einde van Amerika kan worden genoemd, weet niemand welke dag het einde van de supermacht zal inluiden. 

Barack Obama voor de tweede termijn herkozen

Zoals sommigen verwachten, heeft de zittende president Barack Obama de presidentsverkiezingen van 2012 in de Verenigde Staten met een 'redelijk ruime marge' gewonnen. Er zijn 270 kiesmannen nodig om te worden gekozen. Obama staat op 303 kiesmannen, terwijl zijn rivaal Mitt Romney er 206 heeft gekregen. Romney was er niet in geslaagd in de Swing States voor verrassingen te zorgen, zoals de media hadden gemeld. Pennysylvania, Wisconsin, Iowa, New Hampshire, Michigan, Nevada, Colorado, Ohio en Virginia kozen voor Obama. Van de elf Swing States won Romney alleen North Carolina. In Florida is de einduitslag nog niet bekend. Toen Ohio naar Obama ging, barstte in Chicago bij de Democraten het gejuich los. De feeststemming onder hen was uitbundig. Barack Obama was als 44e president herkozen. Onder de Republikeinen heerste er een grote verslagenheid. De gouverneur en presidentskandidaat Mitt Romney die zichtbaar emotioneel was, erkende zijn nederlaag en had Barack Obama telefonisch gefeliciteerd. In Boston in de Amerikaanse staat Massachusetts hield hij een speech voor zijn aanhangers. "Ik heb alles gegeven, maar het land heeft een andere leider gekozen,"zuchtte Romney. "Ik wens Obama en zijn gezin veel geluk. Er staan de Verenigde Staten veel uitdagingen te wachten,"zei Romney verder. "Ik bid voor Obama's succes."  Hij benadrukte verder dat het land 'nu gebaat is bij eensgezindheid.' (1) 


Mitt Romney zichtbaar emotioneel...
Romney klonk opvallend mild en zei dat Republikeinen en Democraten zich moeten laten leiden door wat de bevolking van hen vraagt, niet door politieke belangen. "We moeten het gekibbel achter ons laten en samenwerken voor het goed van dit land. Niet alleen politici, maar ook burgers moeten die kans grijpen." (1) De Republikeinse gouverneur bedankte ook zijn dierbare gezin, medewerkers en achterban voor hun onvoorwaardelijke steun tijdens de campagne. 

In Chicago beleefde Barack Obama zijn 'grote triomf', terwijl in de massabijeenkomst een oorverdovend applaus weerklonk. Hij sprak zijn uitzinnige aanhang toe in het Democratische hoofdkwartier in Chicago. In zijn overwinningsspeech riep hij alle Amerikanen op om 'samen te werken aan een eensgezind land met gelijke kansen voor iedereen.' "Dankzij jullie kunnen we de geest van vrede en hoop vasthouden. De weg was hard, maar we hebben teruggevochten als één natie, één volk. Wij zijn één Amerikaanse familie,"aldus Obama. "Iedereen heeft zijn stem laten horen,"zei hij. Obama erkende dat Romney en hij "hard hebben gevochten" in de campage. "Maar dat is alleen omdat we van dit land houden." (2) 


Barack Obama en zijn gezin
Overwinningsfeest van Barack Obama
President Obama complimenteerde Romney met zijn harde campagne en zijn betrokkenheid. "Of jullie voor Obama of Romney stemden. Jullie maakten het verschil. Ik heb naar jullie geluisterd, ik heb van jullie geleerd. En jullie hebben me een betere president gemaakt. Dankzij jullie ben ik nog meer vastberaden. Jullie hebben mij inspiratie gegeven. Het beste moet nog komen,"vervolgde de president. Het eigenaardige is dat Kennedy weerklonk in Obama's speech. Obama citeerde de woorden van president J.F. Kennedy:"Don't ask what your country can do for you, but ask what you can do for your country." (3) Wilde Obama soms in de voetsporen van zijn voorganger J.F. Kennedy treden? Hoewel John Fitzgerald Kennedy en Barack Obama met één ding gemeen hebben, zijn ze allebei charismatisch. Ze zijn allebei zeker begaafde sprekers en weten de massa te boeien met hun bezielende toespraken. Maar er zijn echter grote verschillen tussen Obama en zijn voorganger Kennedy. Eén van de verschillen was dat Kennedy een rokkenjager was en regelmatig overspel pleegde! Een ander verschil is dat John Fitzgerald Kennedy de moed had gevat om iets te ondernemen tegen de onzichtbare machtselite achter de schermen, vlak voordat hij werd vermoord. In zijn toespraak heeft president Obama alle kiezers, ook de Romney-stemmers, bedankt. Hij kondigde ook aan de komende tijd met Romney om tafel te gaan om 'het land vooruit te helpen.' (4) Verder sprak hij het hele land moed in. "Met uw hulp en Gods genade zullen we doorgaan op deze weg." (4) 


Barack Obama spreekt zijn aanhang toe


Nadat Obama als president herkozen was, werd een nieuw Congres ook gekozen. De Republikeinen behouden de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden. In het Huis is de verhouding nu 240 zetels tegen 190. In de Senaat hebben de Democraten nu een meerderheid van 53 tegen 47. In de Senaat werd gekozen voor 33 van 100 zetels. De Republikeinen verloren 3 zetels. Twee van hen zijn leden van de Tea Party die verliezen door omstreden uitspraken over verkrachting en abortus. Tammy Duckworth, Democrate en dochter van een Amerikaanse militair en een Thaise moeder, had aan de noordwestelijke rand van Chicago de strijd om een parlementszetel gewonnen van de Republikein en prominente vertegenwoordiger van de Tea Party Joe Walsh. De Democrate Duckworth werd in de oorlog in Irak invalide en moest het grootste deel van haar beide benen missen. (4) De Republikeinse vicepresidentskandidaat en Romney's 'running mate' Paul Ryan heeft zijn zetel in het Huis van Afgevaardigden weten te behouden. Hij hield zich gemakkelijk zijn Democratische uitdager Rob Zerban van het lijf. (4) 



Opvallend was ook dat de Democraten de oude zetel van wijlen Edward Kennedy heroverden. Deze zetel was sinds het overlijden van Edward Kennedy in 2010 in Republikeinse handen. (5) De zetel wordt nu bezet door Joe Kennedy III, kleinzoon van de in 1968 vermoorde presidentskandidaat Robert Kennedy (de broer van de vermoorde president J.F. Kennedy). De dynastie Kennedy had de Amerikaanse politiek 64 jaar lang gedomineerd. 


Toen de einduitslag van de presidentsverkiezingen in Florida nog steeds op zich liet wachten, heeft het Romney-kamp verklaard dat de verkiezing in Florida ook door Barack Obama is gewonnen. Eerder had de voorziter van de Democratische Partij al de overwinning in Florida voor Obama opgeëist. In drie van de 67 districten was er vier dagen lang geen uitslag. De tussenstand van de getelde stemmen is in het 'voordeel' van Obama: hij staat 60.000 stemmen voor. Als Obama Florida wint, komt hij op 332 kiesmannen tegen 206 voor Romney. (6) Na vier dagen kwam de einduitslag binnen, waaruit bleek dat Obama 50% an de stemmen in de Sunshine State heeft gehaald. Dat is tegenover 49% voor Romney. Nu heeft Obama voldoende kiesmannen achter zich geschaard. Dat Obama Florida had gewonnne, stond al vast. De stemmen van de laatste twee stembureaus legden te weinig gewicht in de schaal om dat nog te veranderen. Daardoor staat de einduitslag nu vast: 332 kiesmannen voor Obama en 286 voor Romney. Toch is dat grote verschil vergeleken met het jaar 2000, toen zowel George W. Bush als zijn Democratische uitdager Al Gore Florida nodig hadden om te winnen. Bush haalde het toen met 537 stemmen meer. De zege bracht hem uiteindelijk in het Witte Huis. (7)

Felicitaties wereldleiders 

Uit de hele wereld stroomden felicitaties van de wereldleiders naar president Obama. De voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso, twitterde:"Warme gelukwensen aan Barack Obama. Ik kijk ernaar uit om verder te werken aan een nog sterkere relatie." De Europese president en voorzitter van de Europese Raad, Herman van Rompuy, twijfelde nogal even en ging eerst twitteren. "Zeer gelukkig met de herverkiezing van Obama." Daarna twitterde hij nog eens:"Gelukkig met de herverkiezing." (8) Vreemd dat van Rompuy eerst de naam Barack Obama had genoemd en daarna niet meer. Het lijkt of hij twijfelt aan de verkiezingsoverwinning van Barack Obama! De Belgische socialistische premier Elio Di Rupo reageerde opgetogen op Obama's zege:"Deze herverkiezing is een bemoedigend signaal voor de toekomst van de Verenigde Staten. De Amerikanen hebben gekozen voor een rechtvaardiger en toleranter Amerika." "Warme gelukwensen aan mijn vriend Barack Obama,"twitterde de Britse premier David Cameron. "Ongeduldig om te blijven samenwerken." De secretarisgeneraal van de NATO, Anders Fogh Rasmussen, verklaarde dat Barack Obama een 'voortreffelijk leiderschap' heeft getoond in NAVO-aangelegenheden. (8)  "President Obama heeft uitmuntend leiderschap laten zien om deze vitale band te onderhouden en ik kijk er naar uit onze nieuwe samenwerking voort te zetten,"aldus NAVO-baas Rasmussen. (4) 

De Franse president François Hollande heeft zijn Amerikaanse ambtgenoot Obama gefeliciteerd en verwelkomde "de duidelijke keuze" van het Amerikaanse volk voor een "open en solidair Amerika, volledig betrokken op het internationale toneel." "Ik ben ervan overtuigd dat tijdens uw nieuw mandaat bij ons partnerschap nog zullen versterekn om de terugkeer van economische groei in onze landen te bevorderen, om tegen de werkloosheid te strijden en oplossingen te vinden voor de crisissen die ons bedreigen, met name in het Midden-Oosten,"aldus de Franse president. (9) De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft in haar felicitatie aan Barack Obama "de goede samenwerking tussen haar en de Amerikaanse president geloofd" om de financiële crisis te boven te komen. Als andere uitdagingen noemde Merkel de militaire operatie in Afghanistan en het Iraanse nucleaire programma. De Duitse bondskanselier heeft Barack Obama uitgenodigd voor een bezoek aan Duitsland. (9) De Russische president Vladimir Poetin heeft zijn ambtgenoot Obama in een telegram gelukgewenst. Volgens zijn woordvoerder Dimitri Peskov is Rusland 'zeer te spreken over de herverkiezing van Barack Obama.' "Het Kremlin heeft het nieuws over Obama's zege heel positief ontvangen,"zei de woordvoerder tegenover het persagentschap Interfax. "We hopen dat zowel de bilaterale samenwerking als de samenwerking op internationaal niveau zich ontwikkelen en tot meer stabiliteit bijdragen."  De Russische premier Dimitir Medvedev prees Obama als "een begripvolle en betrouwbare partner." "Ik ben blij dat niemand aan de top staat van het grootste en invloedrijkste land ter wereld, die Rusland als grootste vijand ziet,"zei Medvedev opgetogen. Volgens Medvedev zou een dergelijk perspectief als de visie van Mitt Romney op het buitenlandbeleid paranoïde zijn. (9) De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergeï Lavrov zei tegen het persbureau RIA Novosti dat Moskou met Obama blijft samenwerken en "zo ver wil gaan als waartoe de Amerikaanse regering bereid is." (4)


De Keniaanse president Mwai Kibaki had Barack Obama gefeliciteerd met zijn "welverdiende overwinning", die ook in zijn geboorteland (!) werd gevierd. "Kenia is altijd trots op zijn band met jou. We kijken ernaar uit om de banden te verstevigen tussen onze twee landen in deze tweede termijn,"aldus de Keniaanse president. (10) Merkwaardig wordt Kenia het geboorteland van Obama genoemd door de NRC. Suggereert de krant soms dat Barack Obama niet in Amerika, maar in Kenia is geboren!? Volgens de Amerikaanse wet moet een president in de Verenigde Staten geboren zijn en opgroeien als een Amerikaan. Indien het waar is dat Obama niet in Hawaï, zoals hij aangeeft, maar in Kenia geboren is, dan is zijn presidentschap onwettig. Het zou een constitutionele crisis in de Verenigde Staten betekenen! In het geboortedorp van Obama's vader onthaalden de dorpsbewoners Obama's zege met het gejuich. 



In Indonesië werd de overwinning van Obama op zijn oude basisschool, de Menteng Elementary School, in Jakarta gevierd. De leerlingen marcheerden met een poster van Barack Obama door het klaslokaal, terwijl ze hun leuze scandeerden;"Obama wins again!" (10)

De Syrische oppositie gaf een reactie op de herverkiezing vanuit de Arabische oliestaat Qatar, waar verschillende Syrische oppositiegroepen bijeenkwamen om een gezamenlijke strategie en samenwerking te bespreken. De Syrische Nationale Raad (SNC) liet via een woordvoerder, George Sabra, weten dat de oppositie hoopt op meer steun van Obama om de Syrische president Bashar al-Assad af te zetten. (10) 

Reacties Nederlandse politici

De nederlandse reacties op de herverkiezing van Barack Obama zijn niet onopgemerkt. Tijdens zijn werkbezoek aan Turkije heeft de Nederlandse premier Mark Rutte een verklaring naar de Amerikaanse president Obama gestuurd en hem gefeliciteerd met zijn herverkiezing 'na een bijzonder spannende race.' "Nederland verheugt zich erop om de uitstekende samenwerking met de Obama-regering op tal van terreinen de komende vier jaar voort te zetten. Wij willen dat die in de toekomst verder groeit. Nederland zal zich daarom inspannen voor de totstandkoming van een vrijhandelsakkoord tussen de Verenigde Staten en de Europese Unie,"aldus de verklaring van Mark Rutte. (10) De nieuwe Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, Frans Timmermans (PVDA), was ook zeer verheugd over Obama's zege. "In een veranderde wereld is de trans-Atlantische relatie een ankerpunt. Nederland zal samen met andere partners daarin blijven investeren,"aldus Timmermans. De fractievoorzitter van het CDA, Sybrand Buma, twitterde:"Obama gfeliciteerd! Maar waarom is Romney zo teleurgesteld? 2e vlak achter de winnaar. Ik zou er op 12/9 voor getekend hebben #Amerikakiest." De D'66 voorman Alexander Pechtold zei dat hij zelfs in zijn T-shirt van de Obama-campagne in 2008 heeft geslapen. De voormalige Groen-links fractievoorzitter Femke Halsema had in haar reactie op Obama's herverkiezing vanuit Washington getwitterd;"Half 2 terug in het hotel, overvallen door ontroering, omdat Amerikaanse verkiezingen toch zo onvergelijkbaar zijn met de onze. Uitslagen-avond gevierd in een gaycafe. Voor mij stond een lesbisch stel. Hun blijdschap over de herverkiezing van Obama had weinig te maken met politiek meningsverschil, maar met erkenning van hun aanwezigheid. Als je in Amerika bent, tijdens de verkiezingen, wordt je ermee geconfronteerd hoe diep conservatief dit land is en hoe bijzonder het is dat een zwarte, liberale en onconventionele president wordt herkozen. En Obama valt vast tegen de komende jaren, maar als je hem nu hoort spreken: zo zinderend, verwachtingsvol, en vol hoop op echt humanisme..." (10)

We horen en lezen alleen maar lovende woorden van zowel wereldleiders als politici. Ze hebben Obama zo hemelhoog geprezen, zonder dat er eerst kritisch naar daden van de Amerikaanse president en het beleid van de Verenigde Staten in de afgelopen vier jaren gekeken moet worden. Er zijn andere mensen die niet zo enthousiast zijn over de herverkiezingszege van de huidige president Obama. Sommigen zijn sceptisch. Laten we horen en lezen wat andere mensen zeggen over Obama...  

Reactie Iran, Taliban, Egypte

Teheran heeft voorzichtig gereageerd op de herverkiezing van Barack Obama. Het hoofd van Justitie, ayatollah Larijani, waarschuwt voor valse hoop. "Het is onmogelijk om de betrekkingen in één nacht te herstellen,"zei ayatollah Larijani. "Vier jaar geleden kwam Obama aan de macht met een slogan van verandering. Hij zei de hand uit te reiken, maar legde ons zware sancties op." (11) In Afghanistan moeten de Taliban eigenlijk niets hebben van de herkozen president Obama. Ze vergeten ook niet dat Obama de dood van Osama bin Laden op z'n geweten heeft. De Taliban vragen hem om toe te geven dat de Verenigde Staten de oorlog in Afghanistan verloren heeft. "Obama moet inmiddels weten dat de oorlog in Afghanistan is verloren. Zonder verdere leugens en vertragingen moeten de Amerikanen ons heilige land verlaten en zich op hun eigen land richten,"aldus een woordvoerder van de Taliban. (4) "Als Obama dat niet doet, dreigen we ermee opnieuw Amerikaanse soldaten te doden." (11) 

De Egyptenaren reageerden lauw op de zege van Obama. Een paar maanden na zijn vorige verkiezing van 2008 hield Barack Obama een speech op de universiteit van Caïro, waarin hij opriep tot een "nieuw begin tussen de Verenigde Staten en de moslimwereld." Maar veel moslims in het Midden-Oosten vinden dat hij zijn belofte niet heeft waargemaakt in zijn buitenlandse beleid ten aanzien van de Arabische islamitische wereld. De Egyptische president Morsi had een telegram gestuurd waarin hij zijn Amerikaanse ambtgenoot had gelukgewenst. "We feliciteren het Amerikaanse volk met hun keuze en we hopen dat de nieuw gekozen regering zal werken in het belang van zowel het Egyptische als het Amerikaanse volk,"aldus Morsi's woordvoerder Yasser Ali in zijn verklaring. (10)

Reactie Israël

Veel Israëliërs zijn uiteraard niet blij met de herverkiezing van Obama. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft Barack Obama gefeliciteerd met zijn verkiezingszege en benadrukt dat  "de strategische alliantie tussen Israël en de Verenigde Staten sterker dan ooit is.' De meeste Israëliërs sloten zich aan bij deze gelukwens, maar er klonken ook veel twijfels over Obama's houding ten opzichte van Israël. De Israëlische regeringsfunctionarissen die lid zijn van de regerende rechtse partijen, vonden het moeilijk om hun teleurstelling te verbergen over de overwinning van Barack Obama in de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Ondanks Obama's zege blijven ze vastbesloten om de banden tussen Israël en de Verenigde Staten hecht en zeker te houden. (12)

De plaatsvervangende voorzitter van de Knesset, het Israëlische parlement, Danny Danon, die een rijzende ster binnen Netanyahu's Likoedpartij is, feliciteerde Obama, maar noemde het belangrijk om te onthouden dat de zittende Amerikaanse president in zijn eerste termijn niet goed was voor Israël. "Ik hoop, en veel Israëliers met mij, dat de president zijn koers met betrekking tot Israël en onze regio voor de komende vier jaar verandert,"zei Danon heel voorzichtig. "In plaats van onverstandig beleid te dicteren dat het welzijn van Amerika's enige echte bondgenoot in het Midden-Oosten in gevaar brengt, is het nu tijd voor president Obama om terug te gaan naar het wijze en aloude beleid dat er niets tussen onze landen staat." Danon zei dat het lang geleden was dat Obama Israël bezocht, iets dat hij opvallend vermeed tijdens zijn eerste regeringsperiode. Knessetlid Arieh Eldad van de Nationale Unie Partij betoogde dat Obama de vijandigste president voor Israël was in de afgelopen decennia, en waarschuwde dat Obama's herverkiezing niet veel goeds zou voorspellen voor de Joodse Staat. Netanyahu had in de maanden voor de verkiezing nauwelijks verhuld dat hij het liefst Republikeinse uitdager Mitt Romney de presidentsverkiezingen ziet winnen. (12)

Maar Netanyahu's voormalige bureauchef, Uri Elitzur, schreef dat het gebrek aan chemie tussen Netanyahu en Obama misschien niet slecht is voor Israël. "Een situatie, waarin de president van de Verenigde Staten onze ministerpresident knuffelt en liefde over hem uitgiet, is niet gezond voor Israël,"aldus Elitzur. "Als een groot en een klein personage goede vrienden zijn, vervult de kleine elk verzoek van de grote, want het is onprettig om hem iets te weigeren." Aan de andere kant stelde Elitzur:"Als een groot en een klein personage onderhandelingen voeren in een afstandelijk en gereserveerde sfeer, is het makkelijker voor de kleine personage om een standpunt in te nemen, voorstellen uit te stellen, voorwaarden te stellen en soms te weigeren." (12) In Israël worden de Amerikaanse presidentsverkiezingen op de voet gevolgd. Diverse Israëlische kranten hielden een liveblog bij en gaven hun commentaar op Obama's overwinning. "Welke kandidaat er ook wint, er zal geen nieuwe impuls aan het vredesproces worden gegeven; de binnenlandse problemen in Amerika zijn te groot,"klonk het commentaar van The Jerusalem Post. Ook Yediot Ahronot schreef:"Als Obama wint, gaan de champagneflessen in het kantoor van premier Netanyahu terug in de kast." De linkse Israëlische krant Ha'aretz denkt dat Obama goed is voor Israël. (4)

Reacties Amerikanen

Hoe reageren de Amerikanen zich op de herverkiezing van hun eigen president? Hun verschillende reacties tonen echter aan hoe diep verdeeld is Amerika wel. Heel wat beroemdheden hebben de zittende president Barack Obama gefeliciteerd met hun overwinning. "Gefeliciteerd meneer de president. We zijn vanavond zo trots om Amerikaans te zijn,"twitterde Lady Caga. "We kunnen niet gelukkig zijn." De Amerikaanse rapper Snoop Dogg twitterde:"My president is black." (vertaald: mijn president is zwart) De Amerikaanse miljonair Donald Trump was niet erg blij met de zege van Obama en stak zijn diepe ontgoocheling over de uitslag van de presidentsverkiezingen niet onder stoelen of banken. Via Twitter stuurde hij een aantal berichten. Een overzicht van Trump's twitterberichten:"Wel, terug naar af!", "We kunnen dit niet laten gebeuren. We zouden naar Washington moeten stappen en deze ridicule situatie stoppen. Onze natie is volledig verdeeld", "laten we 'like hell' vechten en dit groot en walgelijk onrecht stoppen. De wereld lacht ons uit!", "De verkiezing is een komedie en een travestie. Wij zijn geen democratie!", "Ons land zit nu in serieuze en nooit geziene problemen", "Het kiescollegesysteem is een ramp voor de democratie!" (13) 


Een Twitter-bericht van Donald Trump
Volgens Donald Trump heeft Mitt Romney meer kiezers binnengehaald. Hij denkt dat er verkiezingsfraude door de Democraten gepleegd wordt. Hij riep de Amerikanen tot een mars naar Washington op om het hele 'circus' te stoppen. Donald Trump is niet de enige die echt boos wordt. Heel wat Amerikanen zijn laaiend kwaad over de zege van Barack Obama. Hun redenen zijn zowel politiek als persoonlijk. De conservatieven zijn erg kwaad en geven na de overwinning van Obama niet op. Integendeel, de rechtse denktank Heritage Foundation zet de toon voor 2016:"We gaan het Witte Huis dan wel veroveren." Volgens de denktank zijn de conservatieven meer strijdbaarder dan ooit. "Het is een keiharde klap maar geen nederlaag. We voeren een oorlog om ons land te redden,"aldus een woordvoerder van de denktank Heritage Foundation. (14)


Karikatuur van New York Post: Heil 'O'caesar!
Hoewel de Republikeinse aanhangers van Mitt Romney na de zege van Barack Obama diep ontgoocheld zijn, sprak de sympathieke en bekende politica Sarah Palin de Republikeinse aanhang vol moed in. "Hou vol!"bemoedigde Sarah Palin haar volgelingen op Facebook. "Vecht voor wat goed is! Kijk niet naar de regering als je problemen hebt die opgelost moeten worden." (15) De voormalige gouverneur van Alaska, Sarah Palin, was in 2008 de running mate van presidentskandidaat John McCain en is tegenwoordig een belangrijk gezicht van de oerconservatieve Tea Party. Ze was ook zeer ongelukkig met de verkiezingswinst van de Democraten. "Het is echter geen mandaat voor Obama,"schreef ze op haar Facebook account. "En geen afwijzing van het conservatisme. Maar zoals ik zelf aan den lijve heb ondervonden: als de bel eenmaal rinkelt bij de partijdige media, is het onmogelijk om die weer uit te zetten." (15) Sarah Palin heeft gelijk als ze over partijdig media heeft. De Amerikaanse maar ook buitenlandse media schrijven alleen maar lovende woorden en hymnes over Barack Obama, alsof hij de wereld heeft behoed voor de catastrofe. Zoveel positieve en lovende woorden zijn echter misleidend. Het is allang bekend dat de media niet onpartijdig en objectief zijn. Denk maar aan de Britse omroep BBC die haar geloofwaardigheid heeft verloren, toen een Britse conservatieve parlementslid in het Savile-schandaal vals beschuldigd werd van pedofilie. De geruchten doen de ronde dat de Amerikaanse media naar de hand van Obama zijn gezet. Om de moed er in te houden, heeft Sarah Palin de Bijbel aangehaald. "Hou je vast aan 2 Korinthiërs 4:8-9, omdat we nog een hele rit te gaan hebben. We moeten overleven. Verenigd. Een natie onder God." (15) Dan volgt het citaat:"We worden van alle kanten belaagd, maar raken niet in het nauw. We worden aan het twijfelen gebracht, maar raken niet vertwijfeld. We worden vervolgd, maar worden niet in de steek gelaten. We worden geveld, maar gaan niet te gronde." 

Originele Bijbeltekst Statenvertaling:"Als die in alles verdrukt worden, doch niet benauwd; twijfelmoedig, doch niet mismoedig; Vervolgd, doch niet daarin verlaten; nedergeworpen, doch niet verdorven."  2 Corinthiërs 4:8-9 

Franklin Graham, de zoon van de wereldberoemde evangelist Billy Graham, was zeer bezorgd over de toekomst van de Verenigde Staten. In sommige Amerikaanse staten vallen de presidentsverkiezingen samen met referenda. Zo werd het homohuwelijk in drie Amerikaanse staten, Maryland, Maine en Washington, gelegaliseerd. Franklin Graham die ook als evangelist werkzaam is, waarschuwde het Amerikaanse volk echter voor Barack Obama. "Als we deze weg mogen betreden, in het pad dat deze president ons naar beneden voert, denk ik dat het ons in gevaar zal brengen en onze natie vernietigen,"klonk de ernstige waarschuwing van Franklin Graham. (16) De in België verblijvende Amerikanen hadden de presidentsverkiezingen ook gevolgd. De Republikeinse Abroad Belgium waren ontgoocheld, toen de Democraat Barack Obama de verkiezingen had gewonnen. "Er is geen vertrouwen meer tussen Democraten en Republikeinen,"zei hun woordvoerder Mike Kulbickas. Ze vreesden dat de Verenigde Staten op een constitutionele crisis afstevent. "De strategie van persoonlijke aanvallen zal sporen nalaten,"zei de woordvoerder met ernst. (17) Hoewel de Democratische Abroad Belgium een ontbijt hielden om hun overwinning te vieren, beseften ze tegelijk dat hun land enorm verdeeld is. Ze vreesden dat de Republikeinse meerderheid in het Huis van Afgevaardigden het Obama knap lastig zal maken. "De economie moet voor hen de topprioriteit worden,"aldus hun mening. (17)

Het artikel "Haalt de Verenigde Staten 2024?" zal in het tweede deel vervolgd worden.

                                                                                       Wordt vervolgd

Om Sions wil zal ik niet zwijgen. God zegene u.

                                                                                         Paul Parker

Het auteursrecht van dit artikel ligt bij de blogger. Zonder toestemming van blogger Paul zijn vermenigvuldiging, eigen gebruik en publicatie in een ander blog of website verboden.


Bronnen en referenties:

  (1) NOS-TT, TT-Canvas: Mitt Romney erkent zijn verlies. 07-11-2012
  (2) NOS-TT: Obama bedankte Amerikaanse kiezers. 07-11-2012
  (3) NOS op 3: Need To Know
  (4) Reformatorisch Dagblad: Liveblog verkiezingen VS.
  (5) TT-Canvas: Senaat blijft Democratisch. 07-11-2012 
  (6) NOS-TT: Romney erkent verlies in Florida. 08-11-2012
  (7) NOS, Canvas: Ook stemmen tellen in Florida klaar, Obama lijft nog Florida binnen.
       11-11-2012
  (8) TT-Canvas:"Warme gelukwensen aan Obama. 07-11-2012
  (9) Vandaag.be: Hoe reageren andere regeringsleiders op herverkiezing Obama? 07-11-2012
(10) NRC: Felicitaties uit de hele wereld voor Obama. 07-11-2012
(11) TT-Canvas: Iran reageert op overwinning Obama. 07-11-2012
(12) Israel Today Headlines: Overwinning Obama stelt teleur, maar is niet ongezond.
(13) Gazet van Antwerpen: Donald Trump noemt herverkiezing Obama "een travestie."
        07-11-2012
(14)  Welingelichte kringen: Rechts boos over winst Obama. 
(15) De Volkskrant: Sarah Palin vindt troots in de Bijbel. 07-11-2012
(16) Christian Post: Franklin Graham: US on 'Path of Destruction'. 
(17) TT-Canvas: Amerikanen in België reageren verdeeld. 07-11-2012

Geen opmerkingen: