vrijdag 24 augustus 2012

Uitspraak proces Anders Behring BreivikHet vonnis

Op vrijdag 24 augustus uitspraak heeft de Noorse rechter een uitspraak gedaan in de zaak van de Noorse massamoordenaar Anders Behring Breivik, die vorig jaar twee bloedige aanslagen pleegde in de Noorse hoofdstad Oslo en op het Noorse eiland Utoya, waarbij 77 mensen op gewelddadige wijze de dood werden ingejaagd. In Oslo is Anders Breivik door de rechtbank toerekeningsvatbaar verklaard en veroordeeld tot maximale gevangenisstraf van 21 jaar. De straf kan telkens verlengd worden zolang Breivik als een gevaar voor de samenleving wordt beschouwd. Volgens het Openbaar Ministerie was hij ontoerekeningsvatbaar, maar Breivik pleitte zelf van niet. Hij pleegde zijn daden welbewust, volgens eigen zeggen "als politiek gemotiveerd." De rechters in de zaak Anders Behring Breivik zijn unaniem tot hun vonnis gekomen. De 33-jarige Breivik hoorde het vonnis aan en oogde ontspannen met een kleine lach triomfantelijk. Hij had vooraf verklaard dat hij niet in beroep gaat als hij toerekeningsvatbaar wordt verklaard. (1) Anders Behring Breivik is veroordeeld voor twee aanslagen in juli 2011. In het regeringscentrum van Oslo vielen bij een bomaanslag 8 doden. Breivik ging vervolgens als een politie-agent vermomd naar het eiland Utoya, waar hij een slachting ondeer 69 jongeren aanrichtte. Hij heeft alles toegegeven, maar acht zich niet schuldig. Hij zei dat zijn daden wreed maar noodzakelijk waren om de islamisering van Noorwegen te laten stoppen. (1) Anders Breivik zal zijn straf geisoleerd uitzitten in een gevangenis buiten Olso. Daar is speciaal voor hem een afdeling gebouwd. De rechters die de zwaarst mogelijke straf aan Anders Breivik hebben opgelegd, verklaren dat ze de door Breivik gepleegde aanslagen als terreurdaden beschouwen. In een toelichting op het vonnis noemden ze zijn werkwijze gruwelijk. 


Anders Breivik salueert met de Tempeliersgroet
Breivik lacht triomfantelijk
Rechter Wenche Elizabeth Arntzen
De rechters verwierpen het verweer van Breivik dat hij uit noodweer had gehandeld, omdat hij Europa wilde redden van immigratie. Volgens de rechters is de moord op tientallen mensen daarmee niet gerechtvaardigd. In zijn slotwoord verklaarde Breivik dat hij zijn celstraf niet kan accepteren, omdat hij de rechtbank niet erkent. Daarna begon hij excuses aan te bieden aan alle militanten in Europa, waarop de rechter hem het slotwoord ontnam. Aanvankelijk had Breivik overwogen dat hij in hoger beroep zou gaan. Uiteindelijk besloot hij niet in hoger beroep te gaan. Het Openbaar Ministerie zei wel te overwegen om in hoger beroep te gaan, omdat het OM niet eens is met de toerekeningsvatbaarheidsverklaring. Eerder had het OM geeist dat Breivik ontoerekeningsvatbaar verklaard moet worden. De rechter verklaarde de zaak daaarmee gesloten. Slachtoffers en nabestaanden van de aanslagen haalden hun adem opgelucht en waren tevreden over het vonnis van de rechtbank. Dat deelden hun advocaten mede.

Bijna iedereen zijn er over elkaar eens dat Breivik na de uitspraak van de rechter nooit meer zijn vrijheid zal herkrijgen. Maar Breivik's advocaat Geir Lippestad zei dat de Noorse samenleving zich erop moet voorbereiden dat hij in de toekomst zou vrijkomen. Echter hebben de Noorse regering, het parlement en de koning ervoor gezorgd dat de grootste en koelbloedigste massamoordenaar in de Noorse geschiedenis, met 77 doden op zijn geweten, nooit meer een stap in de vrije wereld zal zetten. (2) 


Anders Behring Breivik
Hoeveel de echte levenslange gevangenisstraf in Noorwegen officieel niet bestaat, krijgt Breivik die door de rechter toerekeningsvatbaar is verklaard, maximaal 21 jaar gevangenisstraf. Dat Breivik zou vrijkomen, lijkt de kans uitgesloten te zijn. Ook al vormt iemand zoals Breivik na het uitzitten van een straf nog altijd een bedreiging voor de samenleving, kan hij achter slot en grendel blijven zitten. Bovendien had de Noorse koning op 22 juni een haastig doorgevoerde noodwet goedgekeurd. De noodwet die de bijnaam Lex Breivik krijgt, luidt:

"Een patiënt kan voor zijn eigen veiligheid opgesloten blijven in een behandelingsinstituut, zolang de politie meent dat er gevaar is dat iemand hem wil aanvallen voor wat hij heeft gedaan." (2) 

Een voorbeeld zien we ook in de Verenigde Staten, toen het gratie-verzoek van de moordenaar Mark Chapman die de ex-Beatle John Lennon op 8 december 1980 doodschoot, door de beoordelingscommissie van de Justitie in de staat New York werd afgewezen. De 57-jarige Mark Chapman was tot levenslange gevangenisstraf veroordeeld voor de moord op John Lennon. De beoordelingscommissie schreef dat Chapman zich goed gedraagt, maar dat vrijlating het respect voor de wet zou ondermijnen. Daarnaast zou vrijlating "het tragische verlies dat Chapman veroorzaakte, onbetekenend doen lijken,"aldus de mening van de commissie. De advocaten van de slachtoffers en nabestaanden van de aanslagen zeggen dat het belangrijkste is dat Anders Breivik nooit meer zal vrijkomen. Ze gaan ervan uit dat de straf na de opgelegde maximaal termijn van 21 jaar steeds weer zal worden verlengd, zoals het geval is met Mark Chapman.

Een kijkje in de cel van Anders Breivik

Voor het eerst mogen de Noorse media een kijkje gaan nemen in de cel, waar Breivik het afgelopen jaar heeft doorgebracht en waar hij naar verwachting na de uitspraak nog vele jaren zal blijven vastzitten. Al maak dat niet uit of de Noorse massamoordenaar toerekeningsvatbaar zal worden verklaard of toch niet: hij blijft in deze cel! Op de foto's zijn ruimte met wc, een kamertje met een laptop en een 'trainingsruimte' te zien, waar Breivik in verblijft. Bekijk de onderstaande foto's maar...


Ila-gevangenis
Prikkeldraad van de gevangenis 
Cel van Breivik
'Kantoortje' in Breiviks cel
'trainingsruimte' 

Toilet 
Om het geheugen van Breivik op te frissen?
Tandartspraktijk
En NOS videoclip:
Verdwijnen de denkbeelden van Breivik na het vonnis voorgoed?

De grote vraag is of de radicale denkbeelden van Anders Breivik voorgoed zouden verdwijnen, als de Noor na de uitspraak van de rechter in de gevangeniscel wegkwijnt. Het ziet er naar uit dat de extremistische ideeën van Breivik niet zullen verdwijnen. De geschiedenis heeft bewezen dat de ideeën van Adolf Hitler na de nederlaag van nazi-Duitsland en de vernietiging van het fascisme nooit helemaal zijn verdwenen. De antisemitische en extremistische denkbeelden van Hitler zijn vandaag nog steeds springlevend in vele rechts-extremistische kringen in Duitsland, Nederland, België, Frankrijk, Groot-Brittannië, Griekenland en de Verenigde Staten. Ook in islamitische en Arabische landen worden exemplaren van Hitlers Mein Kampf die in het Arabisch is vertaald, op grote schaal verkocht. In de westerse landen zijn herdruk, verkoop, vertaling en verspreiding van Mein Kampf streng verboden. Net als de nazi-ideologie zal de 'ideologie' van Anders Behring Breivik verspreid worden. Waarschijnlijk zal het manifest van Breivik op de zwarte markt verkocht worden. Het feit dat Anders Breivik ook fans heeft, spreekt voldoende, toen een Duitse fan op 19 april door de Noorse politie het land werd uitgezet. De jonge Duitse vrouw die openlijke steun aan Breivik gaf, had getracht de rechtbank in Oslo binnen te dringen, maar werd door de bewakers tegengehouden. Ze was op het vliegtuig naar Duitsland gezet, liet de politie weten. (3) De vrouw verklaarde een 'vriendin' van de Noorse massamoordenaar te zijn. Op 18 augustus had de Tsjechische politie een Breivik-imitator gearresteerd. De imitator zou plannen hebben beraamd voor het plegen van aanslagen en wilde het voorbeeld van Anders Breivik volgen. In zijn huis in Ostrava werden wapens, munitie, explosieven en een politie-uniform aangetroffen. De politie kreeg een tip dat de man een grote bom tot ontploffing wilde brengen. Het scheen dat de man bij zijn arrestatie een afstandsbediening bij zich had om een grote bom af te laten gaan. De ideeën van Anders Breivik vinden veel weerklank op internet. Op de Facebookpagina 'Stop de islamisering van Noorwegen' ondersteunen velen Breiviks denkbeelden. De aanslagen die hij pleegde, worden wel afgekeurd. Zo schreef een man:"Ik ben het helemaal met hem eens. Hij argumenteert goed en ik verbaas me dat niemand zijn politieke talent heeft erkend voor hij een massamoordernaar werd." (4) Bezoekers van de Facebooksite uitten ook kritiek op hem. Volgens hen wordt de Noorse democratie juist versterkt door 'de veelkleurigheid van het land.' (4) 

Vorige maand bleek dat Breivik een netwerk vanuit de gevangenis heeft opgebouwd. Hij schrijft vanuit de gevangenis met gelijkgestemden en beantwoordt veel brieven. De Noorse krant VG heeft op basis van gesprekken met Breiviks advocaat Vibeke Hein Baera en gevangenisdirecteur Knut Bjarkeid onthuld. De directeur van de gevangenis had al overlegd met de minister van Justitie of de correspondentie moet worden gecensureerd. Meer kon hij niet zeggen. (5) Er werd felle kritiek geuit op Breiviks correspondentie. Een advocate van enkele overlevenden van de aanslagen noemde de brieven van Breivik 'extreem en aanstootgevend.' Dat Breivik in de gevangenis blijft doorgegaan met het verspreiden van zijn ideologie, blijkt ook uit NOS-reportage dat de fans van Anders Breivik verschillende brieven van zijn hand op internet hebben gezet. Op verschillende blogs staan brieven, die aan Anders Breivik worden toegeschreven. Zijn advocaat heeft tegenover de NOS bevestigd dat de handtekening onder de brieven echt lijkt, en dat de boodschap volledig overeenkomt met zijn ideologie. Ook zijn details uit de brieven bekend over wat hij doet en van plan is in de gevangenis. (6) Breivik heeft de brieven gebruikt om contact te houden met de buitenwereld. Zo schrijft hij:"Ik offerde mijn oude vrienden en familie op voor 22 juli 2011. Dus nu en in de toekomst zijn de mensen met wie ik schrijf, mijn familie." (6) 22 juli was de dag waarop Breivik de aanslagen pleegde. 

Met de brieven wil Anders Breivik een gevangenisnetwerk oprichten. "Er moet een Europees gevangenisnetwerk komen dat patriottische martelaren helpt. Zo'n netwerk bestaat al inn Amerika (Aryan Brotherhood) maar nog niet in Europa." (6) Op deze manier wil Breivik met zijn opgezette 'gevangenisnetwerk' zijn ziekelijke ideologie verspreiden. Ook staat in de brieven dat hij boeken gaat schrijven over zijn ideeën. Zijn advocaat bevestigde in de Noorse krant Verdens Gang dat zijn cliënt aan een autobiografische boek gaat werken over de gebeurtenissen van 22 juli 2011. Hierin zal hij volgens de advocaat "onthullingen doen en meer informatie geven, die hij niet met de politie heeft gedeeld." (7) Sommige Noren zijn erg kwaad dat Anders Breivik de vrijheid heeft gekregen om met zijn brieven vanachter de tralies door te gaan in zijn strijd tegen de multiculturele samenleving. Volgens de directeur van de gevangenis, waar Breivik zit, worden al zijn brieven gelezen. "Als hij te ver gaat, worden zijn brieven gecensureerd, maar de vrijheid van meningsuiting is in Noorwegen een groot goed. Die geldt ook voor Anders Breivik,"aldus de gevangenisdirecteur. (6) Inderdaad staat de Noorse wet toe dat Breivik de vrijheid heeft om te corresponderen. Ook heeft hij handig gebruik gemaakt van de wet. De Noor krijgt ook brieven toegestuurd. Volgens een van zijn advocaten heeft hij zo'n 600 brieven ontvangen uit de hele wereld! (6) In Nederland circuleert het postadres van Anders Breivik in rechts-extremistische kringen. De AIVD (Algemene Inlichtingen- en VeiligheidsDienst) houdt dergelijke correspondentie nu in de gaten, liet de NOS weten. De dienst wil niets kwijtraken of Breivik brieven naar sympathisanten in Nederland heeft gestuurd. (6) 

De geschiedenis herhaalt zich nu, want Adolf Hitler schreef ook zijn beruchte boek Mein Kampf in de gevangenis in München!! Een merkwaardige parallel tussen Adolf Hitler en Anders Breivik heeft de geschiedenis ons getoond! Hoe gevaarlijk de ideologieën mogen zijn, ziet er naar uit dat de verspreiding van Anders Breiviks ideologie niet voorkomen kan worden. De beroemde Zwitserse psychiater Carl Jung (1875-1961) zei al:

"Ideologieën zijn onze ziekte - zij zijn de lang verwachte antichrist!" 

De Noorse rechter had eerder een zéér verstandige voorzorgsmaatregel genomen dat alle TV-opnamen die tijdens het proces tegen Anders Behring Breivik in de rechtszaal zijn gemaakt, de komende 25 jaar geheim gehouden zullen worden. De verhoren met slachtoffers, ooggetuigen en beelden van Breivik mogen niet meer uitgezonden worden. Met het publicatieverbod wil de Noorse rechtbank in Olso niet alleen de slachtoffers beschermen, maar ook Breivik geen podium bieden. Het filmmateriaal zit nu een kwart eeuw achter slot en grendel bij het Noorse rijksarchief. De Noorse rechter wil de beelden laten bewaren voor historici. Helaas heeft hij niet kunnen voorkomen dat een groeiend aantal mensen van Anders Breivik een held en een martelaar heeft gemaakt. Ondertussen gaat de ideologie van Anders Breivik ondanks het publicatieverbod als een kankerverwekkende ziekte rustig verspreiden.

Een somber beeld

Nog gevaarlijker wordt de situatie als het multiculturalisme en het migratiebeleid voortgezet blijven. Ze werken de extreemrechtse ideologie juist in de hand. Gevreesd wordt dat de ideeën van Anders Breivik het antisemitisme in veel Europese landen zullen aanwakkeren. De politici schijnen vaak niet te beseffen. Eerder hadden de Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Nederlandse premier Mark Rutte en de Britse premier David Cameron erkend dat de multiculturele samenleving gedoemd is te mislukken . Veel politici negeren keiharde feiten dat veel moslimimmigranten nog geweigerd hebben om zich aan te passen in een westers samenleving. In Griekenland is de situatie zéér explosief, nu veel Grieken zich helemaal tegen de moslimimmigranten keren. Er zijn dodelijke incidenten gemeld. Toch negeren de gevestigde orde en de media de misstanden van multiculturalisme en immigratie volkomen. Wijlen Holocaustoverlevende Simon Wiesenthal had eerder gewaarschuwd dat de economische en financiële ramp de overwinning van extreem-rechts mogelijk zal maken. We zien nu dat hij gelijk heeft. Het geweld tegen de immigranten in Griekenland is een bewezen feit. Daarom moet zo'n ziekte, zoals een ideologie van rechtse (en ook linkse) signatuur, met tak en wortel uitgeroeid worden. Ook moet de immigratie aan banden gelegd worden, anders wordt de hele samenleving totaal ontwricht. Massa-immigratie is beslist NIET goed en levert ook helemaal géén bijdrage aan de verrijking van de cultuur, zoals linkse politici wel beweren. Steeds meer autochtonen ervaren de aanhoudende stroom immigranten als een bedreiging voor hun cultuur en identiteit. Ook is de vreemdelingenhaat totaal verkeerd. De Bijbel leert dat we de vreemdelingen liefhebben en goed behandelen. Maar de Bijbel zegt ook dat de vreemdelingen die in een ander land willen wonen, aan de regels en wetten van het gastland dienen te houden! Ook moeten de immigranten de cultuur van het gastland respecteren. De waarheid is dat het grote deel van de immigranten moeite hebben met de integratie! Het toekomstbeeld is heel somber, want de aanslagen van 22 juli 2011 hebben Noorwegen voorgoed veranderd, zoals de aanslagen op 9/11 de wereld hadden voorgoed veranderd. We gaan de onzekere en duistere tijden tegemoet. 

Binnenkort wordt het tweede deel van het artikel " Het proces Anders Breivik" gepubliceerd. Om Sions wil zal ik niet zwijgen. God zegene u.

                                                                             Paul Parker         

Het auteursrecht van dit artikel ligt bij de blogger. Zonder toestemming van blogger Paul zijn vermenigvuldiging, eigen gebruik en publicatie in een ander blog of website verboden.


Bronnen en referenties:

(1) NOS Nieuws: Breivik toerekeningsvatbaar; 21 jaar. 24-08-2012
(2) AD.nl: Breivik vrijwel zeker levenslang opgesloten. 21-08-2012
(3) AD.nl: Noorwegen zet Breivik-fan uit. 19-04-2012
(4) AD.nl: Veel steun op Facebook voor Breivik. 18-04-2012
(5) AD.nl: Breivik 'wil netwerk opbouwen vanuit gevangenis.' 26-07-2012
(6) NOS nieuws: Ophef over brieven Breivik. 23-08-2012
(7) NOS op 3: Een kijkje in de cel van Breivik. 22-08-2012

Geen opmerkingen: