maandag 25 juni 2012

Russische president Vladimir Poetin op bezoek in IsraëlOfficieel staatsbezoek aan Israël


De Russische president Vladimir Poetin was op maandag 25 juni begonnen aan het officieel staatsbezoek aan Israël. Zijn delegatie arriveerde met vier vliegtuigen in het Ben Goerion vliegveld in Tel Aviv. Met de Russische president Vladimir Poetin reisden 400 personen, onder wie ministers, regeringsfunctionarissen, journalisten en zakenlui. Poetin werd verwelkomd door Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman. Daarna had hij een lang gesprek met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu over de situatie in Syrië en Iran. Redenen voor Poetin's bezoek waren inwijding van een nieuwe gedenkteken voor Russische soldaten uit de Tweede Wereldoorlog en steun aan culturele en economische betrekkingen. Bekijk de Dailymotion videoclip hieronder. Helaas is er geen Nederlandse ondertiteling op de clip. 
Vladimir Poetin (links) en Benjamin Netanyahu (rechts)
Rusland steunt het Syrische regime van Bashar al-Assad. Ook de kwestie Iran stond hoog op de agenda. Rusland wilde meer tijd geven voor diplomatie. Ook werd er gesproken over de nieuwe Egyptische president Mohammed Mursi. "Israël en Rusland zijn het erover eens dat kernwapens voor Iran een groot gevaar voor de Joodse staat en voor de hele wereld zouden vormen,"zei premier Netanyahu na het afloop van het gesprek met de Russische president Poetin. "Ik geloof dat we nu twee dingen moeten doen: verscherpen van de sancties en strengere eisen stellen." (1) De weigering om sancties tegen Syrië te steunen heeft de Russische president Poetin in het Westen niet populair gemaakt, maar in Israël vond hij een aandachtig gehoor. Zijn Israëlische ambtgenoot Shimon Peres riep hem op een grotere rol in het Midden-Oosten te spelen. (2)


Vladimir Poetin en Shimon Peres eren de gevallenen van het Rode Leger


De Russische president Poetin reisde onmiddelijk door naar de Israëlische kustplaats Netanya voor de onthulling van een nieuwe monument voor de gevallen soldaten van het Rode Leger en de rol die de Sovjet-Unie speelde bij de glorieuze overwinning op nazi-Duitsland. Netanya, gelegen aan de Middellandse zee, ligt ongeveer 32 kilometer ten noorden van Tel-Aviv en 63 kilometer ten zuiden van Haifa. De stad is relatief jong en werd in 1928 gesticht. Deze stad is genoemd naar Nathan Strauss, een Joods-Amerikaans filantroop. Vanwege een gunstig klimaat en een mooi strand is Netanya zeer populair voor vakanties. Tien jaar geleden pleegde de islamitische en radicale terreurbeweging Hamas op 27 maart 2002 een bloedig aanslag in het Park Hotel in Netanya. De aanslag stond bekend als Passover massacre (Pesach bloedbad). Tijdens het Joodse Paasfeest werden 30 burgers gedood bij de zelfmoordaanslag en 140 raakten gewond. Sommige slachtoffers waren overlevenden van de Holocaust (Shoa). De meeste slachtoffers waren oude mensen die 70 jaar en ouder waren. Het oudste slachtoffer was 90 jaar oud. Een Palestijnse zelfmoordenaar was verkleed als een vrouw en blies met zijn koffer vol krachtige explosieven zichzelf in een overvolle eetzaal van het hotel op. Netanya is het centrum van de Perzische Joodse gemeenschap. Ook vestigen meeer dan 10.500 Ethiopische Joden in de stad. 63.800 inwoners waren afkomstig uit Europa en Amerika. De afgelopen 20 jaar vestigen Franse Joden en Joden uit de voormalige Sovjet-Unie, die naar Israël zijn geemigreerd, zich in Netanya.


Vladimir Poetin (rechts) eert de Joodse Gevallenen
Het grootste gedeelte van het staatsbezoek van Poetin is gewijd aan de onthulling van een nieuwe monument in Netanya voor het Rode Leger dat nazi-Duitsland versloeg. De Russische president Vladimir Poetin en zijn Israëlische ambtgenoot Shimon Peres hielden op 25 juni 2012 hun toespraken en legden een krans op het monument voor de gevallen soldaten van het Rode Leger. 


Shimon Peres (links) en Vladimir Poetin
(rechts) op het Victory Monument in Netanya
Vladimir Poetin (links) en Shimon Peres (rechts)
Poetin en Peres schudden hun handen
Vladimir Poetin en Shimon Peres woonden
de herdenking bij
Vladimir Poetin hield een toespraak 
Het Victory Monument is heel bijzonder. Al twee jaar geleden zei Benjamin Netanyahu over het monument:"Met de herdenking zal de grote waardering die we voor het Russische volk voelen, uitgedrukt worden. Veel Joodse veteranen van het Rode Leger leven momenteel onder ons, hier in Israël. Het monument zal hun bijdrage en heldendom blijven symboliseren." (3) Het Israëlische dagblad The Jerusalem Post meldde dat er 11 miljoen soldaten van het Rode Leger omkwamen in de Tweede Wereldoorlog. Het aantal Joden dat in die tijd diende in het Rode Leger, wordt geschat  op 500.000, waarvan 200.000 het leven lieten. (2) Het monument voor de Joodse Gevallenen van het Rode leger
Vladimir Poetin bezoekt samen met Shimon Peres
het Monument voor de Gevallenen van het Rode Leger
Het nieuwe Victory Monument
"Ik vertrouw erop dat Rusland, dat het fascisme versloeg, niet zal dulden dat de huidige bedreigingen blijven doorgaan. Noch de Iraanse dreiging, noch het bloedvergieten in Syrië,"zei de Israëlische president Shimon Peres in Netanya, waar hij met de Russische ambtgenoot Vladimir Poetin een nieuwe monument ter herdenking van de Gevallenen van de Tweede Wereldoorlog onthulde. De Israëlische president zei dat Rusland net zoals 70 jaar geleden een beslissende bijdrage aan vrede kan leveren, nu in het Midden-Oosten. (2) 
's avonds ging Poetin naar de residentie van president Peres in Jeruzalem. Daar schoof hij bij aan een staatsbanket dat door de Israëlische president speciaal verzorgd werd. Ook werd Poetin ontvangen door Russischsprekende kinderen. De verwachting is dat Poetin morgen een bezoek aan de Westelijke Muur en de Heilige Grafkerk in Jeruzalem en aan Bethlehem zal brengen. (2) Na het staatsbezoek aan Israël zal Poetin naar Jordanië reizen. De westerse analisten zien het beozek van Poetin aan de regio als een poging van Rusland om een groter stempel te drukken op de diplomatieke inspanningen om een einde aan het bloedvergieten in Syrië te maken en de nucleaire crisis over Iran op te lossen. (2) 


UPDATE 26-06-2012: De Russische president Poetin bezocht dinsdag de Westelijke Muur in de Oude Stad van Jeruzalem. Al eerder zei hij dat hij geen tijd wilde verliezen om de twee heilige plaatsen, de Westelijke Muur (de Klaagmuur) en de Heilige Grafkerk, te bezoeken. Ze geven volgens Poetin een 'speciale gevoel'. (4) "Je kunt de Joodse geschiedenis van Jeruzalem in steen gegraveerd zien,"zei hij. Tijdens zijn bezoek toonde Poetin zich zeer geinteresseerd en stelde veel vragen over de geschiedenis van de Westelijke Muur. (4) 


Vladimir Poetin bezoekt de Westelijke Muur in Jeruzalem
Vladimir Poetin in de tunnels van de Westelijke Muur 
Ook bezocht Poetin de Heilige Grafkerk. 


Vladimir Poetin (tweede links) luistert naar de Patriarch
van Jeruzalem, Theophilos III
Na het bezoek vertrok hij naar Bethlehem waar hij een nieuw Russisch Cultureel Centrum zal inwijden. Van daaruit ging hij naar Jordanië reizen om koning Abdullah te ontmoeten. aan het eind van de dag volgde een excursie naar de Jordaan, een plaats waar Jezus door Johannes de Doper zou zijn gedoopt. (4)


Om Sions wil zal ik niet zwijgen. God zegene u.


                                                                               Paul


Het auteursrecht van dit artikel ligt bij de blogger. Zonder toestemming van blogger Paul zijn vermenigvuldiging, eigen gebruik en publicatie in een ander blog verboden.
Bronnen en referenties:


(1) Nieuws-uitgelicht.infonu: laatste nieuws Israël
(2) Reformatorisch Dagblad: Poetin vindt in Israël aandachtig gehoor. 25-06-2012
(3) Vos Iz Neias? 
(4) Israel Today: Russische president Poetin bezoekt Israel. 26-06-2012

Geen opmerkingen: