"De schikgodinnen hebben een merkwaardig spel gespeeld met de Kennedy's. Zij
bekleedden hen met verpletterend succes, veel goud en nazaten. Maar dan was er
steeds weer de Dood die ontijdig op het appel verscheen..."
Rik Kuethe
John F. Kennedy: Een Amerikaans icoon, legende en ster die niet wil uitdoven
Op 22 november 2013 is het precies vijftig jaar geleden dat de Amerikaanse president John Fitzgerald Kennedy werd doodgeschoten. De moord op de president bracht de hele wereld in grote beroering, wat een gigantisch schokgolf betekende. Op 42-jarige leeftijd werd John F. Kennedy, bekend onder zijn initialen JFK, gekozen tot 35e president van de Verenigde Staten. Uniek in de Amerikaanse geschiedenis was dat een eerste rooms-katholieke president in het Witte Huis als JFK werd gekozen in een door blanke protestantse heren gedomineerde land. Hem werd echter geen lang leven gegund. Hij stierf op 46-jarige leeftijd. Iedereen was verbijsterd hoe het mogelijk was dat de geliefde Amerikaanse president vermoord werd. Men kon zich niet voorstellen dat de moord het werk van één man was geweest. Hoewel de moord op Kennedy een eind maakte aan een briljante carrière en Amerika van één van zijn grote presidenten beroofd werd, stierf Kennedy's roem helemaal niet. Integendeel, zijn dood creëerde zijn mythe die helemaal niet met de werkelijkheid overeenkwam. Voor eeuwig als 'jonge god' vastgespijkerd in de lijst van de geschiedenis, leeft John F. Kennedy voort als mythologische figuur, zoals Rik Kuethe schreef. Hetzelfde geldt zeker ook voor de vroeg gestorven prinses Diana die als 'koningin in de Britse harten' voortleeft. Hoewel JFK bij leven al een legende was, werd de mythe na de moord in 1963 alleen maar groter, merkte Elsevier hoofdredacteur Arendo Joustra op. Inderdaad heeft de Kennedy-mythe veel weg van een cultus. JFK is eigenlijk meer een ster van het witte doek dan een briljante politicus. De hoofdredacteur van Elsevier, Arendo Joustra, weet de Kennedy-mythe goed te omschrijven als een bijna religieus cultus:
"Een goed uiterlijk, een heldhaftig oorlogsverleden, een rijke familie, een chique echtgenote, de macht van het woord en een hofhouding van musici, kunstenaars, journalisten, filmsterren, schrijvers en intellectuelen die van hem een man van de wereld maakte. Maar vooral droeg hij een belofte in zich. De belofte van de moderne tijd. Hij was de verpersoonlijking van de veranderingen die aanstaande waren." (1)
Kennedy wist generaties die na hem waren geboren, nog altijd te inspireren. Zijn persoonlijkheid spreekt nog veel mensen tot verbeelding aan. Niet alleen in de Verenigde Staten, maar ook in Europa en elders in de wereld. Voor veel Nederlandse politici is Kennedy nog steeds een inspiratiebron en een lichtend voorbeeld. "Vraag niet wat uw land kan doen voor u, maar vraag wat u kan doen voor uw land," is een beroemde uitspraak van Kennedy die ook Jan Peter Balkenende (CDA) als Nederlandse premier dikwijls aanhaalde. In verkiezingstijd wordt een populaire politieke nieuwkomer wel eens vergeleken met Kennedy. Het maakt al niets uit of hij rechts of links is. Voor Haagse politici is de eretitel "Nederlandse Kennedy" nooit verwerpelijk. Voormalige PVDA-leider Wouter Bos werd met Kennedy vergeleken. Pim Fortuyn werd ook 'de Nederlandse Kennedy' genoemd. Dat laatste was niet alleen omdat zowel Fortuyn als Kennedy slachtoffer werd van een politieke moord, maar ook omdat beiden uitblonken als begaafde debaters, charisma bezaten en het medium televisie in hun campagne ten volle wisten te benutten. (1) Allebei stierven ook een gewelddadige dood. In Pim Fortuyns werkkamer in het Palazzo di Pietro te Rotterdam hing een portret van John F. Kennedy. De LPF-leider Fortuyn had een mateloze bewondering gekoesterd voor Kennedy. Tot aan die manier waarop Kennedy stierf toe, zei Fortuyn:"Dat is een mooie dood, dan maak je geschiedenis." Niemand kon ooit vermoeden dat het Pim Fortuyn ook bizar overkwam. Veertig jaar na de dood van Kennedy werd Fortuyn in het Hilversumse Mediapark doodgeschoten, alsof hij zijn eigen Dallas vond. Al willen Amerikaanse, Europese en Nederlandse politici zich graag vergeleken met Kennedy, kunnen ze in veel opzichten echter NIET tippen aan hem! Kennedy was met zijn 43-jarige leeftijd de jongst gekozen Amerikaanse president ooit, had geld, macht en roem en een fotogeniek gezin en werd door de gehele westerse wereld op handen gedragen. Geen president naar wie na zijn dood zoveel pleinen, straten en lanen in de Verenigde Staten, Nederland en andere landen zijn vernoemd! Toen de voormalige Nederlandse premier Jan Peter Balkenende die zichzelf graag met Kennedy vergeleek, van het politieke toneel verdween, is niet één straat naar hem vernoemd. Dat is een belangrijk verschil tussen twee personen. Want de Kennedy magie is blijkbaar nog nooit uitgewerkt, terwijl de geheime formule van Jan Peter Balkenende op den duur niet meer werkte. John F. Kennedy is een Amerikaans icoon, een legende en een wereldster die weigert uit te doven. Het staat vast dat zijn dood zoveel beroering in de hele wereld heeft gebracht. Na een halve eeuw blijft de moord op Kennedy ons nog steeds intrigeren. Nadat de fatale schoten in Dallas een einde aan het leven van de Amerikaanse president maakte, is de intrigerende vraag nooit beantwoord wie John F. Kennedy vermoord heeft.
Hoewel de moord op Kennedy nog steeds een onopgeloste mysterie blijft en de ware toedracht nooit onthuld is, duiken er telkens weer nieuwe theorieën jaar na jaar op. Er worden nieuwe titels toegevoegd aan de stapel boeken over de moord. "De puzzel komt nooit af,"denkt de jonge Kennedy-deskundige Perry Vermeulen die pas 19 jaar na dato geboren werd en erdoor gefascineerd is. Dat het mysterie misschien nooit opgehelderd zal worden, heeft volgens Perry Vermeulen zo zijn charme. "Maar het gaat wel om moord en het is jammer dat daar mensen mee wegkomen." (2) Volgens vermeulen wordt de zaak ook niet overzichtelijk. "Alleen al deze maand verschijnen zo'n 200 nieuwe boeken. Daar zit heel veel onzin tussen,"aldus Perry Vermeulen. (2) Ook bevatten heel wat complottheorieën op internet veel onzin. De meeste theorieën zijn op suggesties gebaseerd. Het probleem is dat ze nooit overtuigende bewijzen kunnen opleveren. Er zijn ook talloze films en documentaires over JFK gemaakt. Hoewel sommige films en documentaires best overtuigend en knap gemonteerd zijn, bevatten ze helaas ook elementen van fictie. Eén ding is zeker: Alle boeken, complottheorieën, films en documentaires kunnen NOOIT een bevredigende antwoord geven op de vraag wie John Fitzgerald Kennedy vermoord heeft! Wel zijn de meeste auteurs, biografen, documentairemakers, regisseurs en complottheoretici op ÉÉN punt het over elkaar eens dat de moord op Kennedy NIET het werk van een enkeling als Harvey Lee Oswald is. Allereerst gaan we lezen wie de charmante president John F. Kennedy in werkelijkheid is.
Biografie van JFK
Of John F. Kennedy een goede president was geweest, is de vraag niet relevant. Veel Amerikanen weten inmiddels beter dat Kennedy niet zo'n goede president was. Hij bracht sociale wetgeving weinig tot stand. De Amerikaanse betrokkenheid in Vietnam werd onder hem eerder groter dan kleiner. En toch...blijft de persoon JFK tot de verbeelding spreken. Volgens peilingen was hij de populairste Amerikaanse president ooit: 70% van de Amerikanen keurde de manier waarop hij zijn werk deed goed. Dat blijft ongeëvenaard. (2) Voor de immense populairteit van Kennedy heeft publicist Marc Chavannes een verklaring. "Kennedy leefde niet lang genoeg om zijn kiezers teleur te stellen." Chavannes maakte een goede vergelijking met de huidige Amerikaanse president Barack Obama die ook op een golf van populairiteit aan de macht kwam en voor de tweede ambtstermijn herkozen werd, maar...gaandeweg taande Obama's populairiteit doordat hij vanwege een aantal schandalen onder vuur kwam te liggen. Volgens de Amerikaanse historica Alice George vormt ook de opkomst van de televisie een belangrijke verklaring voor Kennedy's lange 'leven na de dood', zoals ze de aanhoudende aandacht voor hem betitelt in een artikel voor het blad Forbes. Anders dan bij de moord op eerdere Amerikaanse presidenten, Lincoln (1865), Garfield (1881) en McKinley (1901), waren in 1963 camera's aanwezig die zijn laatste momenten vastlegden.
JFK als baby |
Handtekening John F. Kennedy |
John F. Kennedy op elfjarige leeftijd |
John F. Kennedy in zijn Football uniform |
JFK als marinier in dienst (1942) |
JFK op krukken |
John F. Kennedy en zijn echtgenote Jacqueline Bouvier |
John F. Kennedy en zijn zoontje JFK jr |
Omslagfoto LIFE; Marilyn Monroe poseerde met president Kennedy en zijn dochtertje Caroline |
Poster verkiezingscampage Kennedy - Johnson |
De inaugurale toespraak van John F. Kennedy |
LIFE-magazines over de Kennedy inauguratie |
Kennedy in zijn toespraak |
Kennedy in Oval Office |
Pappa Kennedy aan Oval Office Desk, terwijl JFK jr onder het bureau kroop |
14 januari 1963: Kennedy hield de State of Union |
Kennedy en zijn gezin in een buitenverblijf op Hyannisport |
JFK en zijn twee broers Robert (midden) en Ted (rechts) |
Kennedy's politiek was tragisch en verkeerd en zorgde ook ervoor dat de Vietnam-oorlog verder escaleerde met 100.000 burgerslachtoffers als gevolg. Ook maakten president Kennedy, zijn regering, het Pentagon en de CIA een andere kolossale fout in hun strijd tegen het communisme. Kennedy had van zijn voorganger president Eisenhower een door de CIA getraind legertje van Cubaanse ballingen geërfd alsmede een plan voor hun invasie op Cuba. Hij was van tevoren door zijn staf op de hoogte gebracht van de onder Eisenhower geplande invasie en besloot dit plan door te zetten. Vetrouwend op zijn militaire adviseurs gaf hij toestemming voor die invasie in Cuba. De invasie was bedoeld om het regime van Fidel Castro omver te werpen. In zijn toespraak voor The American Society of Newspaper Editors in 1961 zei Kennedy:"Onder geen enkele voorwaarde zullen Amerikaanse troepen ingrijpen op Cuba." (1) Toen de invasie in de Varkensbaai op Cuba op een totaal fiasco uitliep, zag Kennedy de ernst van zijn grote fout in door op zijn adviseurs blindelings te vertrouwen. In zijn gesprek met speechschrijver Theodore C. Sorensen zei hij:"Mijn hele leven weet ik al dat het beter is je niet te verlaten op experts. Hoe kon ik zo stom zijn om ze hun gang te laten gaan?" (1) Zo wijselijk was hij die een dure les geleerd had, besloot hij niet weer een tweede invasie op Cuba te riskeren, anders zou dit zijn reputatie en het prestige van de Verenigde Staten ernstig beschadigen.
John F. Kennedy en Willy Brandt |
Prinses Beatrix, president Kennedy en lady Bird Johnson |
Luchtfoto Russische raketinstallaties op Cuba |
De Cubaanse Crisis: Fidel Castro |
John F. Kennedy in gesprek met Nikita Chroestsjov |
Kennedy: Ich bin ein Berliner |
De noodlottige dag dat Kennedy stierf
In 1963 ging president Kennedy, als voorbereiding op de verkiezingen van 1964, naar Dallas in Texas, waar onder de Democraten grote politieke verdeeldheid heerste. Al reeds betrok Kennedy in de herfst van 1963 electorale overwegingen in zijn reisplannen. Voor november stonden Florida en Texas op het programma. De president vreesde dat hij deze twee belangrijke staten niet zou kunnen behouden, nu hij was opgekomen voor de rechten van de zwarten. (1) In Texas hoopte Kennedy verkiezingsfondsen te werven. Hij had maandenlang druk moeten uitoefenen op gouverneur John Connally voordat die bereid was geweest een groot diner met potentiële geldschieters te organiseren. De gouverneur was er wegens de houding van de president inzake de burgerrechten voor zwarten namelijk niet al te happig op te worden gezien als diens bondgenoot. (1) Het scheen dat vicepresident Lyndon B. Johnson de trip naar zijn staat van herkomst niet zag zitten. Van verschillende kanten was het Kennedy sterk afgeraden om Dallas, een harde stad met veel oliedollars, in zijn reisplannen op te nemen. Al eerder had zijn Republikeinse tegenstander Richard Nixon in 1960 in Dallas 65 procent van zijn stemmen gekregen. Ruim een maand eerder werd Adlai Stevenson, ambassadeur bij de Verenigde Naties, ernstig gemolesteerd door nationalisten na een toespraak over het wereldverbond der volkeren. (1) Ook was Dallas een woonplaats van generaal buiten dienst Edwin Walker, een felle aanhanger van de racistische John Birch Society. Walker had Kennedy in een krantenartikel omschreven als "een obstakel voor de vrije wereld". (1)
Ondanks alle waarschuwingen om niet naar Dallas te gaan, had president Kennedy geen moment geaarzeld. Zijn vrouw Jacqueline was wel zeer bezorgd. Enkele uren voor zijn dood zei Kennedy tegen zijn vrouw:"Jackie, als iemand mij wil neerschieten uit een raam met een geweer, dan kan niemand dat tegenhouden, dus waarom zou je je er druk om maken?" (1) In de laatste uren van zijn leven zou hij seks met zijn vrouw Jackie hebben gehad aan boord van het presidentiële vliegtuig Air Force One. Op de vlucht van San Antonio naar Dallas op 21 november 1963 bedreef Kennedy de liefde met Jackie. Na de vrijpartij verscheen de president weer met een fris shirt in de cabine van het vliegtuig. Dat had Jackie Kennedy zelf bekend gemaakt aan historicus William Manchester, toen hij haar in 1964 interviewde. Manchester had gezworen deze informatie geheim te houden tot zijn dood. In zijn boek 'The death of a president' sprak hij nog discreet over "een laatste moment van sereniteit". (6) Toen Kolonel Jim Swindal op de ochtend de Air Force One aan de grond op Love Field, het vliegveld van Dallas zette, verrichte vicepresident Johnson de taak de president onder aan de vliegtuigtrap te verwelkomen. Na eindeloos veel handenschudden namen president Kennedy en zijn vrouw plaats op de achterste bank van de limousine. Op de bank voor hen zat het gouverneursechtpaar John en Nelly Connally. De chauffeur was de 54-jarige Bill Greer. Hij werd geflankeerd door veiligheidsagent Roy Kellerman, die al sinds de tijd van Franklin D. Roosevelt Amerikaanse presidenten moest behoeden voor onheil. (1) Aanvankelijk trok de stoet weinig belangstelling, maar naarmate zij het centrum van de stad naderde, was er meer volk op de been. Het gejuich weergalmde door de straten. Nelly Connally draaide zich om en lachte de president toe met de woorden:"Meneer de president, u kunt toch onmogelijk zeggen dat Dallas niet van u houdt." (1) Nauwelijks was ze uitgesproken, weerklonken er schoten. Het eerste schot raakte de president in zijn nek, maar niet dodelijk. Had Kennedy niet een met metaal versterkt soort korset gedragen vanwege zijn rugklachten, dan was hij nu voorovergevallen en was het tweede schot over hem heen gegaan. (1) Deze fatale kogel blies een deel van Kennedy's schedeldak weg. Jackie stortte zich op haar man. Naast een bos rode rozen die zij ter verwelkoming kreeg, lagen nu zijn hersenen. "O nee, o mijn God, zij hebben mijn man neergeschoten, ik hou van je, Jack!"gilde Jackie. (1) Er volgde een dollemansrit naar het Parkland-ziekenhuis, waar ze om 12.36 aankwamen. Onderweg overleed president Kennedy. Kennedy was de vierde president van de Verenigde Staten die vermoord werd, en de achtste die tijdens de uitoefening van zijn ambt overleed. Hij werd begraven op de begraafplaats Arlington National Cemetery, Virginia, vlakbij het Pentagon. Met een "eeuwige vlam" getooid, is het voor veel mensen een herdenkingsplaats.
John en Jackie Kennedy op het vliegveld |
Kennedy's rijstoet door de stad Dallas |
Fatale schot |
Fatale schot |
Kennedy's opvolger en president Lyndon B. Johnson legde zijn ambtseed af, terwijl weduwe Jacqueline Kennedy toekeek |
De driejarige John Kennedy junior be- schermt zijn ogen tegen de zon tijdens de begrafenis van zijn vader. De foto werd wereldberoemd omdat het leek alsof hij salueerde en zijn vader eer bewees. |
Het graf van Kennedy |
Jack Ruby schoot Harvey Lee Oswald neer |
Word vervolgd
Om Sions wil zal ik niet zwijgen. God zegene u.
Paul Parker
Het auteursrecht van dit artikel ligt bij blogger Paul. Er wordt géén toestemming gegeven voor publicatie en eigen gebruik in een ander blog, website of een boekworm.
Bronnen en referenties:
(1) Elsevier: Ter herinnering 1917-1963: John F. Kennedy. 2013
(2) AD: Moord Kennedy blijft na halve eeuw intrigeren. 17-11-2013
(3) nl.wikipedia.org/wiki/John F. Kennedy
(4) Lekturama Rotterdam: De Groten der Aarde
(5) Wat is communisme? Door dr. Fred C. Schwarz
(6) AD:'Kennedy had dag voor moord seks in Air Force One'. 18-11-2013
Geen opmerkingen:
Een reactie posten