Valt er nog te redden?
Er staat de Europese Unie nu voor een zware keuze te wachten. De EU wordt nu geconfronteerd met twee mogelijke scenario's: ofwel wordt Griekenland als nog bij de eurozone gehouden, ofwel moet er zo gecontroleerd mogelijke exit uit de eurozone komen. Eerdere inspanningen om Griekenland financieel overeind te houden en bij de eurozone te houden zijn tevergeefs gebleven. Het lijkt of de EU en het IMF met Russische roulette aan het spelen zijn. Europa gaat onzekere en roerige tijden tegemoet. "Als Griekenland de eurozone verlaat, zou dat de wereldeconomie ernstige schade toe kunnen brengen,"waarschuwde Charles Dallara, de voorzitter van de internationale vereniging van banken, Institute International Finance (IIF), in een interview met de Italiaanse krant Il Sole 24 Ore. (1) Volgens Dallara zal een exit grote gevolgen hebben voor banken in andere Europese landen en voor de Europese Centrale Bank (ECB). "Het zal zelfs de wereldeconomie destabiliseren,"aldus de IIF-voorzitter. De onzekerheid die op dit moment over het lot van Griekenland heerst, heeft het vertrouwen in veel banken in andere landen ondermijnd, met name in Spanje en Portugal. De IIF-voorzitter Dallara pleitte onder meer voor het snel opzetten van een Europees garantiesysteem voor banktegoeden. (1) Ook de Belgische vice-premier Didier Reijnders zei onlangs dat het een 'serieuze professionele fout' zou zijn als centrale banken en bedrijven zich niet zouden voorbereiden op een Griekse exit. Een ongecontroleerd faillissement van Griekenland zou voor meer dan 1 biljoen (1000 miljard) euro schade veroorzaken aan de eurozone. Dat blijkt uit een vertrouwelijk rapport van de IIF dat nu in handen is van persbureau Reuters. (2) Begin 2012 kwam een nieuw term in gebruik als gevolg van de Griekse crisis: Grexit. De nieuwe term Grexit verwijst naar de eventuele vrijwillige of gedwongen uitstap uit de eurozone en de terugkeer naar de drachme in Griekenland. Het is een samentrekking van twee Engelse woorden Greece en exit. Sommige kranten zoals de Telegraaf gebruiken de term Grexit begin mei al. Ook professoren, financiële experts en commentatoren gebruiken deze term.
Nu vragen we ons af of er nog voor Griekenland valt te redden. Zonder het financieel hulpprogramma van de EU en het IMF dreigt Griekenland al eind juni niet meer aan de betalingsverplichtingen te voldoen. Dat schreef ex-premier Loukas Papadimas in een uitgelekte memo. (3) Hij waarschuwde er voor dat als de Grieken bij de verkiezingen op 17 juni het hulpprogramma verwerpen, het land al snel in bankroet kan gaan. De fondsen zouden snel slinken van 4 miljard euro naar 700 miljoen de dag na de verkiezingen. (3)
Opiniepeilingen gemanipuleerd?
Volgens de nieuwste opiniepeilingen in Griekenland zou er na de verkiezingen op 17 juni een meerderheid zijn om het bezuinigings- en hervormingsbeleid voort te zetten. De conservatieve Nea Dimokratia zou de meeste stemmen vergaren en de terugval van de socialistische partij PASOK zou beperkt zijn in vergelijking met 6 mei. Beide partijen zouden samen 159 tot 165 zetels halen in het Griekse parlement. Dat zou genoeg zijn om samen te regeren. (4) In de peilingen is de radicaal-linkse partij Syriza niet meer de grootste. De conservatieve Nea Dimokratia staat op kop in de peilingen. Nog volgens de peiling zegt 65% van de ondervraagden te stemmen om Griekenland in de eurozone te houden. (4) We weten niet of de opiniepeilingen betrouwbaar zijn. Het kan zijn dat deze opiniepeilingen gemanipuleerd zijn. De meerderheid van de Griekse bevolking staat echter niet achter de politici die het land naar de afgrond hebben geleid. De harde bezuinigingen zijn impopulair bij de meeste Grieken. Ook is de haat jegens Duitsland opgeflakkerd. Veel Grieken zien in Duitsland de aanstichter van alle ellende. U kunt de onderstaande foto zien hoe groot zijn de anti-Duitse sentimenten van de Grieken.
Een tijdje geleden hadden twee Grieken van 45 en 48 jaar oud een bejaarde Nederlander in elkaar geslagen, omdat ze hem voor een Duitser aanzagen. De Nederlander Ariano van der Berg die sinds 1990 in Griekenland woont, liet zijn hondjes op het strand van Monemvasia uit, totdat hij aangevallen werd door twee woedende Grieken. De daders bleken onder de invloed van alcohol te verkeren.
Griekse banken krijgen 18 miljard euro
Op 17 mei had de kredietbeoordelaar Fitch de kredietwaardigheid van Griekenland verlaagd. Daardoor kwamen de Griekse banken in grote problemen. Het is werkelijk onvoorstelbaar dat Griekenland ondanks massale corruptie, belastingontduiking en misbruik hulp krijgt van de EU. Kennelijk willen de pro-Europese politici in heel Europa Griekenland in de eurozone binnen houden, wetende dat de eurozone verder afbrokkelt. De vier grootste Griekse banken hebben samen 18 miljard euro gekregen. Daarmee kunnen de banken hun buffers versterken. Dat liet het Griekse ministerie van Financiën weten. (5) De grootste bank van Griekenland, de Nationale Bank, ontving het hoogste bedrag van 6,9 miljard euro. Piraeus kreeg 5 miljard, Eurobank 4,2 miljard en Alpha 1,9 miljard euro. Het geld kwam van het tijdelijke Europese noodfonds EFSF en werd via de Griekse overheid verdeeld. Door het nieuwe kapitaal, dat al was toegezegd, krijgen de Griekse banken weer toegang tot kredieten van de ECB. (5) Echter wordt de noodhulp overschaduwd door een nieuwe crisis die toeslaat. Deze keer niet in Griekenland, maar in Spanje...
De Spaanse banken in grote problemen
Op 29 mei, dinsdagochtend, is het aandeel van de Spaanse bank Bankia fors in waarde gekelderd. Direct na de opening van de beurs in Madrid daalde het aandeel met 30 procent gedaald. Het verlies was rond het middaguur teruggelopen tot 11 procent. (6) Bij sluiting bedroeg het verlies nog steeds 13,38 %. Omdat Bankia een onderdeel is van de IBEX-35-index, sloot de beurs van Madrid in het rood. (7) De Spaanse bank Bankia, die voor een deel in handen is van de staat, heeft nu kapitaalinjectie nodig om niet failliet te gaan. Ook de aandelen van andere Spaanse banken zijn gedaald. De rente voor leningen die Spanje voor 10 jaar betaalt, is intussen verder gestegen tot 6,46 %. Gevreesd wordt dat de steun van Spanje nog verder zou bemoeilijken. (7)
De Spaanse bank Bankia erkende nog eens hulp van 19 miljard euro nodig te hebben om niet om te vallen. Het zou niet gaan om een lening...
Het is maar de vraag of de Spaanse bank Bankia door noodhulp van 19 miljard euro overeind gehouden kan worden. De oorzaak van de problemen in Spanje ligt vooral bij de banken en de regionale overheden. Zo zitten de Spaanse banken na de vastgoedzeepbel met 185 miljard euro rommelkredieten en massa's onverkochte flats en huizen die in beslag zijn genomen bij wanbetalers. De regio's hebben schulden van 180 miljard euro opgebouwd door slechte investeringen en verliesgevende prestige projecten zoals themaparken, leegstaande luchthavens en dergelijke. (8) Een soortgelijke situatie doet zich voor in Griekenland. Ondanks het toestromen van 380 miljard euro uit de EU-kas is Griekenland nog steeds een agrarisch land gebleven. Van modernisering is er geen sprake. De gewone Grieken hebben nog nooit één cent van de EU-hulp ontvangen. Net als de banken doen de Spaanse regio's nu beroep op steun van de Spaanse regering. Op een persconferentie in Madrid heeft de Spaanse premier Mariano Rajoy toegegeven het erg moeilijk te hebben om nog betaalbaar te lenen op de internationale kapitaalmarkt. Rajoy verwees naar de 10 jaarrente, die nu op 6,4 % staat en al 508 basispunten boven de Duitse rente klimt. (9) Dat maakt lenen erg duur voor Madrid. Spanje heeft tientallen miljarden nodig om de noodlijdende banken te ondersteunen. Toch zou Madrid nog geen beroep willen doen op de EU-noodfondsen zoals Griekenland, Ierland en Portugal eerder gedaan hadden. Wel is sprake van een truc om de ECB in te schakelen bij de bankensteun. (9) Aantal commentatoren spreken nu al van Spexit, wat verwijst naar Spanje en exit! Het domino-effect lijkt in beweging te komen.
Domino-effect |
Kritiek op IMF-baas Christine Lagarde
In een interview met de Britse krant The Guardian zei de topvrouw van het IMF, Christine Lagarde dat 'de situatie in Afrikaanse landen meer indruk op haar maakte dan die van Griekenland.' (11) Ze vertelde dat ze meer sympathie koesterde voor kinderen, die geen toegang tot goed onderwijs in Afrika hebben dan de mensen die in armoede leven in Athene.
Christine Lagarde |
Inderdaad zijn de uitlatingen van Christine Lagarde karikaturaal. Eerder hypocriet. Het blijkt nu echter dat de Française zelf geen belastingen betaalt op haar inkomsten! Verschillende Griekse politici die haar op Facebook massaal verwensingen naar het hoofd deden, wezen erop dat de topvrouw van het IMF zelf geen belastingen betaalt op haar inkomsten, ondanks een jaarsalaris van maar liefst 380.939 euro. (12) Lagarde geniet als internationaal ambtenaar effectief van een speciaal belastingsstatuut. Alle inkomsten die ze verdient in haar functie bij het IMF, zijn vrijgesteld van belastingen. Die bepaling is vastgelegd in de conventie van Wenen:"De diplomatieke vertegenwoordiger is vrijgesteld van alle belastingen en taksen." (12) De IMF-topvrouw Lagarde betaalt overigens wel belastingen op 'onroerend goed in privé-bezit op het grondgebied van de ontvangende staat' en op 'particuliere diensten.' De Griekse politici hebben op één punt wel gelijk dat Lagarde hypocriet is wat haar uitlatingen betreft. Blijkbaar kent mevrouw Lagarde een Bijbelse waarschuwing niet.
"Oordeelt niet, opdat gij niet geoordeeld wordt. Want met welk oordeel gij oordeelt, zult gij geoordeeld worden: en met welke maat gij meet, zal u wedergemeten worden. En wat ziet gij de splinter, die in het oog uws broeders is, maar de balk, die in uw oog is, merkt gij niet? Of, hoe zult gij tot uw broeder zeggen: Laat toe, dat ik de splinter uit uw oog wegdoe; en zie, er is een balk in uw oog? Gij geveinsde (huichelaar)! werp eerst de balk uit uw oog, en dan zult gij bezien, om de splinter uit uws broeders oog uit te doen."
Matthéüs 7:1-5 (Statenvertaling)
De IMF-topvrouw had beter op haar eigen woorden moeten letten. Het ligt niet aan haar om over de Grieken te oordelen. Dat de rijke Grieken hun belastingen moeten betalen, is zeer terecht. De Bijbel maakt duidelijk dat iedereen, ongeacht afkomst en status, belastingen moet betalen. Er staat geschreven in de Schrift:
"Daarom brengt gij toch ook belastingen op; want zij zijn dienaars Gods, die juist op dit punt voortdurend letten. Betaalt aan allen het verschuldigde, belasting aan wie belasting, tol aan wie tol, ontzag aan wie ontzag, eerbetoon aan wie eer toekomt."
Romeinen 13:6-7 (NBG-vertaling)
Uit deze Bijbeltekst is ook gebleken dat ieder zijn schuld ook moet betalen! Griekenland is verplicht zijn schulden aan de schuldeisers terug te betalen. Ook de rijke Grieken en de corrupte politici zijn verplicht hun belastingen te betalen. Maar de Grieken die belastingen en grote schulden niet willen betalen, weerstaan de wil van God en zijn ongehoorzaam aan God! Over hen zal God zeker oordelen. Ook zeker over Lagarde! Want bij God is er geen aanzien des persoons! God is onpartijdig en oordeelt over alle mensen!
'Eurobonds zijn rentesocialisme'
Tijdens de Eurotop had de Franse president François Hollande opnieuw gepleit voor de euro-obligaties, de zogenaamde eurobonds. Hij stelde voor dat de Europese Centrale Bank eurobonds gaat uitgeven. Door eurobonds in te voeren zou de ECB zelf geld kunnen ophalen om armere landen te helpen. Die landen hoeven dan niet meer zo'n hoge rente te betalen, maar zouden kunnen meeliften op het vertrouwen in zeventien eurolanden. Nederland en Duitsland zouden daardoor meer aan rente moeten betalen. Bovendien zouden probleemlanden te makkelijk toegang tot veel kredieten kunnen krijgen. (13) Hollande's voorstel stuitte op veel weerstand. De Duitse bondskanselier Angela Merkel is een tegenstander van eurobonds, terwijl de Griekse en Italiaanse regeringen voor zijn. De Nederlandse demissionaire premier Mark Rutte is ook tegen de eurobonds. De president van de Duitse Bundesbank, Jens Weidemann, verzette zich fel tegen euro-obligaties. "Het geloof dat eurobonds de huidige crisis kunnen oplossen, is een illusie,"zei Weidemann in een interview met de Franse krant Le Monde. "Dit debat begint me een beetje te irriteren." Hij vond het onverantwoord om eurobonds uit te geven, terwijl er geen sterke fiscale unie is opgebouwd. "Je vertrouwt anderen je creditcard toch niet toe als je niet de mogelijkheid hebt om hun uitgaven te controleren,"stelde de president van de Bundesbank. (14)
Ook de fractievoorzitter van de Duitse regeringspartij FDP, Rainer Brüderle, gaf in de Duitse krant Die Welt aan waarom hij eurobonds absoluut niet ziet zitten. "Eurobonds zijn rentesocialisme, omdat Duitsland en andere succesvolle landen meer moeten betalen. Daar gaan wij niet in mee. Het kan niet zo zijn dat slechts enkele betalen en alle profiteren." Brüderle gaf verder aan voorstander te zijn van een Europese arbeidsmarkt om de hoge werkloosheid in veel Europese landen te verlichten. "Duitsland heeft te weinig vakleerlingen, Frankrijk en Spanje een hoge jeugdwerkloosheid. We kunnen voorstellen dat Franse en Spaanse jongeren voor hun oplossing naar Duitsland komen. Dat helpt de jonge mensen en het helpt Duitsland,"aldus de Duitser. De voormalige DDR-burgers weten uit hun ervaringen met de vroegere socialistische heilstaat wel beter wat "rente-socialisme" is. Gezien de achtergrond dat de nieuwe Franse president Hollande een socialist is, had hij beter moeten weten dat de centraal geleide planeconomie in vroegere communistische landen als de Sovjet-Unie, de DDR en andere voormalige Oost-bloklanden nog nooit heeft goed gefunctioneerd. Het socialistische experiment in het voormalige Oost-blok werd een grote mislukking. En toch willen de westerse socialisten de lessen van het verleden niet leren. De Wall Street Journal geeft drie redenen aan waarom het plan voor de eurobonds niet meer is dan de zoveelste euro-illusie.
Volgens de Wall Street Journal gaat het argument pro-eurobonds als volgt: bepaalde landen in de eurozone kampen met gigantische fiscale problemen, waardoor hun leenkosten blijven stijgen en de toekomst van de hele unie in gevaar komt. Andere Europese landen doen het echter veel beter en het totaalbeeld van de hele eurozone is gezonder dan dat van de Verenigde Staten (de eurozone heeft een veel kleiner begrotingstekort én een lagere schuldratio dan de Verenigde Staten). De Verenigde Staten leent tegen interesten die dichter bij die van Duitsland aanleunen dan bij die van Italië. De logica van eurobonds is dan: collectiviseer het lenen, waardoor zowel de leenkosten dalen, als het risico dat een periferieland de rest van Europa de afgrond in trekt. Parallellen worden getrokken met de federalisering van de staatsschulden van de 13 kolonieën tijdens de Onafhankelijkheidsoorlog tegen Groot-Brittannië in 1790. (15) Het plan heeft echter drie grote gaten, waarvan het laatste het grootst is:
1 In 1790 waren de schulden die werden gecollectiviseerd, het gevolg van de aan de gang zijnde Amerikaanse Revolutie. Euro-obligaties zouden echter expliciet de toekomstige schulden van landen als Frankrijk en Italië aan Duitsland opzadelen. (15)
2 De europeriferie zit nu zwaar in de schulden, niet door de offers die ze maakten voor de EU (zoals het geval was in 1790), maar door het falen en/of de onwil om hun binnenlandse uitgaven onder controle te brengen: is het moreel juist om de Duitsers te vragen om op te draaien voor de verkwisting van anderen? (15)
3 Europa heeft geen sterke, gecentraliseerde, fiscale autoriteit. Brussel is niet het centrum van alle politieke macht in Europa. Dit maakt van eurobonds iets wat erg lijkt op de euro zelf: een obligatie in de naam van een 'land' dat enkel bestaat uit duidelijk verschillende landen met uiteenlopende waarden en consumptie- en spaarpatronen. Eurobonds zouden zo de monetaire unie veranderen in een schuldenunie: de leenkosten van de probleemlanden dalen waarschijnlijk, maar die van Duitsland stijgen en het is niet zeker welk van de twee effecten doorslaggevend zou zijn. (14)
Wat nog meer is: de druk op de periferie om hun problemen eindelijk aan te pakken door fiscale en arbeidshervormingen door te voeren zou verzwakken. De initiatieven om de oorzaken van de problematiek aan te pakken, zouden, in afwezigheid van een fiscale en politieke unie om de hervormingen af te dwingen, grotendeels verdwijnen. (15) Voorlopig is het eurobonds-voorstel van Hollande kansloos.
Zoals de Duitse professor Karl-Abrecht Schachtschneider al heeft opgemerkt, heeft de euro de landen en de volken niet bij elkaar gebracht, maar juist tegen elkaar uitgespeeld. Het tegendeel laat ons zien dat de euro meer nadelen dan voordelen heeft voortgebracht. De eurobonds zouden de situatie alleen maar verergeren. Ook het omstreden ESM reddingsfonds zou de schuldenkwestie zeker niet oplossen! De Europese idealen blijken niets anders dan de socialistische idealen te zijn: gelijke economische- en handelswetten, een gelijke groeiprogramma, gelijke bezuinigingen, gelijke begrotingsregels (ieder EU-lidstaat is verplicht aan de norm van 3 % begrotingstekort te houden) en dat allemaal onder het juk van dezelfde munt, zoals Xander van het Xandernieuws schreef. Inderdaad heeft de geplande alomvattende gelijkstelling van alle mensen en systemen binnen Europa veel te maken met het socialisme. De euro heeft helemaal géén welvaart, vrede, stabiliteit en vrijheid voortgebracht dan alleen maar heel veel ellende, armoede, instabiliteit en sociale afbraak. Ook heeft de euro de Europese eenheid niet echt bevorderd. Wat het zogeheten rente-socialisme betreft, wist sir Winston Churchill wel beter. Hij zei letterlijk:
"Socialisme is een filosofie van mislukking, het credo van onwetendheid en is gebaseerd op het evangelie van de afgunst. De inherente deugd is de gelijke verdeling van ellende."
Zeer terecht! Hoe dan ook is de eurozone allang tot mislukking gedoemd. Desondanks willen de pro-Europese politici tegen beter weten in alles doordrukken, zoals het demissionaire kabinet Rutte haar zin kreeg dat de Tweede Kamer ingestemd was met het omstreden ESM. Het ESM is bedoeld als een reddingsfonds voor eurolanden die zo diep in de schulden zitten. Het fonds krijgt een "effectieve" leencapaciteit van 500 miljard euro. Het is moreel NIET verantwoord om de eurolanden die zoveel schulden maken, financieel te steunen. Het ESM zal de problemen echter niet oplossen, want de schuldenmakende landen als Griekenland blijven geld verkwisten, zolang er geen controle uitgeoefend zal worden over uitgaven. De PVV-leider Geert Wilders heeft het gelijk als hij zegt dat het kabinet Rutte die gevallen en nu demissionair is, en de ontbinden Tweede Kamer niet de bevoegdheid hebben het ESM-verdrag goed te keuren. Wanneer het demissionaire kabinet zijn bijdrage aan het ESM doorzet, de minster van Financiën zoals Jan-Kees de Jager zich daarmee boven de wet stelt! Niemand staat boven de wet! Het is terecht dat Geert Wilders een proces tegen de staat heeft aangespannen. Het valt te hopen dat de rechter op 1 juni een vernietigende uitspraak doet over het omstreden besluit van het kabinet Rutte. Mocht Geert Wilders de zaak verliezen, dan begint hij mogelijk een bodemprocedure. Het nieuwe proces zal jaren duren.
Het uur van de waarheid
Het is duidelijk dat de eurozone door gebrek aan politieke en fiscale unie welvaart, stabiliteit en vrede in gevaar heeft gebracht. Ondanks het feit dat de Europese munt alleen maar veel problemen heeft opgeleverd, blijft de voorzitter van de Europese Commissie, Jose Manuel Barroso, geloven in de euro. Hij beweerde dat de gemeenschappelijke munt veel voordelen heeft gebracht en de toekomst in Europa zou brengen. Onzin! Bekijk de onderstaande videoclip maar hoe de heer Barroso een propaganda heeft gemaakt voor de euro.
Echter zal Europa de eurocrisis niet overwinnen om er sterker uit te komen. De uitspraak van Barroso is niets anders dan een wanhoopskreet. Hij weet heel goed dat de eurozone wankelt. Een gevaarlijk mengsel van oplopende staatsschulden, zwaktes in het bankensysteem en verslechterende economische voortuitzichten hebben Europa in een crisis gestort. Harde bezuinigingen en hervormingen zullen de situatie niet oplossen. Ook zullen het ESM en de eurobonds Europa niet redden van de ondergang. Zolang corruptie in Griekenland onbestraft blijft, is het niet verantwoord om het geld over te maken naar Griekenland. De kans is zeer groot dat de Grieken nieuwe schulden zullen maken, als het geld uit het EMS reddingsfonds naar Griekenland blijft stromen. Daardoor dreigt het geld in de bodemloze put te verdwijnen. Eerder had de Duitse minister van Financiën, Wolfgang Schäuble, zich de woede van de Griekse president Carolos Papoulias op de hals gehaald. Voor de Duitse radio zei Schäuble dat Griekenland een 'bodemloze' put dreigt te worden. De Griekse president Papoulias reageerde furieus en zei dat soort taal niet te accepteren van de Duitse minister. "Wie is de heer Schäuble om smalend te doen over Griekenland,"zei de president boos. Over Nederland en Finland had hij ook géén goed woord. "Wie zijn de Nederlanders, wie zijn de Finnen?,"klonk de uitspraak van Papoulias vol verwijten. (16)
De Griekse president Carolos Papoulias:"Wie zijn de Nederlanders, wie zijn de Finnen?" |
De euro verdwijnt als ontlasting door het gat van de Griekse vaas. |
UPDATE 31 mei 2012: De euro is opnieuw verder in waarde gedaald ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Voor het eerst in bijna twee jaar zakte de Europese munt tot onder de 1,24 dollar. Voor 1 euro moet nu 1,2367 dollar worden neergelegd. Beleggers maken zich zorgen over de slechte economische situatie in Spanje en de mogelijke Griekse exit uit de eurozone. Alle belangrijke Europese beurzen doken diep in de rode cijfers. De AEX daalde 1,56 % en sloot op 290,7 punten. Wall Street deed het niet veel beter. De Dow Jonesindex daalde 1,28 % naar 12.420 punten. (18)
Om Sions wil zal ik niet zwijgen. God zegene u.
Paul
Het auteursrecht van dit artikel ligt bij de blogger. Zonder toestemming van blogger Paul zijn vermenigvuldiging, eigen gebruik en publicatie in een ander blog verboden.
Bronnen en referenties:
(1) Volkskrant: IIF - 'Exit Griekenland gevaar voor wereldeconomie. 25-05-2012
(2) Elsevier
(3) TT-Canvas:'Griekse staatskas al in juni in rood.' 29-05-2012
(4) TT-Canvas: Meerderheid voor hervorming. 29-05-2012
(5) NOS nieuws: De vier grootste banken krijgen 18 miljard. 29-05-2012
(6) NOS nieuws: Aandeel Bankia gekelderd. 29-05-2012
(8) TT-Canvas: Banken en regio's duwen Spanje onder. 29-05-2012
(9) TT-Canvas:'Spanje kan zich moeilijk financiëren.' 29-05-2012
(10) NOS nieuws: Europese Commissie: crisis op dieptepunt. 30-05-2012
(11) TT-Canvas: Kritiek op uitspraken Lagarde. 29-05-2012
(12) De Standaard: Lagarde betaalt zelf geen inkomstenbelasting. 29-05-2012
(13) NOS nieuws: Hollande pleit voor eurobonds. 20-05-2012
(14) Volkskrant: Bundesbank blijft tegen eurobonds. 25-05-2012
(15) Express België: Waarom eurobonds niet werken. 29-05-2012
(16) De Telegraaf: Griekse president haalt uit naar Schäuble. 15-02-2012
(17) Volkskrant: Britten bereiden zich voor op invasie Grieken. 26-05-2012
(18) TT-NOS: Euro en beurzen verder onderuit. 31-05-2012