maandag 1 juli 2013

Staat Egypte voor een nieuwe revolutie?



Het Egyptische volk in opstand tegen Morsi

Zondag 30 juni was het de dag dat tienduizenden Egyptenaren zich op het Tahrirplein in de Egyptische hoofdstad Caïro hadden verzameld om te protesteren tegen president, de moslimbroeder Mohammed al-Mursi. Het Tahrirplein was vroeger het bolwerk van de revolutie tegen voormalig president Moebarak. Nu keren veel Egyptenaren zich tegen hun huidige president Mursi. 30 juni was het de eerste verjaardag van Mursi's presidentschap. Deze dag was het precies een jaar geleden dat Mursi tot president van Egypte werd gekozen. De opkomst van de betogers was zeer hoog. In tientallen Egyptische steden werd er ook gedemonstreerd. Volgens bronnen van het Egyptische leger waren er zeker 14 miljoen Egyptenaren de straat opgegaan. (1) De betogers eisten het onmiddelijke aftreden van president Mursi. Mursi wordt ervan beschuldigd een autoritaire islamitische staat na te streven en de economie te verwaarlozen. Zijn zogenaamde populairiteit wankelt steeds meer door de kwakkelende economie, het ondermijnen van een rechtsstaat en de stijgende voedselprijzen en het uitblijven van de beloofde hervormingen. Ook de autoritaire regeerstijl van Mursi speelt hierbij een rol. Veel Egyptenaren vinden dat Mursi zich als de nieuwe farao gedraagt. Ook verzetten zeer veel Egyptenaren zich tegen de toenemende islamisering van Egypte. De massabetoging wordt geleid door de beweging die zich Tamarud (in het Nederlands: rebellen) noemt. Tamarud is een groep activisten die vindt dat Morsi niet in staat is de economische problemen op te lossen. Tamarud verwijt hem dat hij naar een op sharia geschoeide islamitische staat streeft. Van Morsi wordt geëist dat hij aftreedt en nieuwe verkiezingen aankondigt. "Er staat Morsi een campagne van burgerlijke ongehoorzaamheid te wachten, als hij de eisen niet inwilligt,"zegt Tamarud. De beweging heeft al meer dan 22 miljoen handtekeningen verzameld ter ondersteuning van eisen. (2)

Tamarud

Massademonstratie op het Tahrirplein


De afgelopen dagen was het erg onrustig in Egypte. Er waren diverse betogingen tegen Mursi gehouden. Voor- en tegenstanders gingen op straat om elkaar het lijf te houden. De betogingen liepen uit op gewelddadigheden, waarbij verschillende mensen om het leven kwamen, onder wie een Amerikaan van Joodse afkomst. De Amerikaan werd met een mes in zijn borst gestoken, toen hij een betoging in Alexandrië wilde fotograferen. (2) Ook liep het massaprotest op zondag 30 juni uit op gewelddadigheden, zoals eerder verwacht werd. Aanvankelijk verliepen de massabetogingen vreedzaam, maar later op de avond werd de sfeer steeds grimmiger. De vrees voor schermutselingen, omdat ook voorstanders van Mursi de straat gingen, werd al snel bewaardheid. Zo'n 20.000 sympathisanten van Mursi verzamelden zich in de buurt van het presidentieel paleis in de voorstad Nasr City, waar de twee groeperingen slaags raakten met elkaar. (3) De voorstanders van Morsi schoten op de betogers, waarbij vijf doden volgens de oppositie gevallen waren. Andere (medische) bronnen spraken van 1 dode. Ook elders in het land vielen er doden. Hoeveel doden er gevallen zijn, is moeilijk te schatten, omdat diverse bronnen elkaar tegenspreken. Zeker is dat het totaal aantal doden als gevolg van de massale betogingen op 18 is gekomen en 781 gewonden zijn gevallen. (2) De doden vielen in de provinciesteden Assiut en Beni Suef, aan de Nijl ten zuiden van Caïro. (1) Ook in Alexandrië, de tweede grote stad van Egypte, waren honderdduizenden betogers de straat opgegaan.



In een buitenwijk van Caïro werd het hoofdkwartier van de Moslim Broederschap bestormd en geplunderd door de anti-Morsi betogers. Het gebeurde nadat in de nacht van zondag op maandag vijf doden waren gevallen toen aanhangers van Morsi het vuur op de betogers openden die het zes verdiepingen tellende gebouw met stenen en molotovcocktails bestookten. 


De demonstranten gooiden voorwerpen en papieren uit het raam. Ooggetuigen vertelden dat er boven het hoofdkwartier rookwolken hingen. Een AP-verslaggever zei dat ook was geprobeerd om het logo van de Moslim Broederschap van de gevel te slopen. (4) De betogers kwamen het gebouw uit met meubels en archiefkasten. "Alles wat niet te zwaar of te heet is, wordt naar buiten gegooid,"vertelde VRT-radiojournalist en ooggetuige Jens Franssen die de bestorming met eigen ogen meemaakte. (5) Op de lokale TV waren beelden te zien van ingeslagen ruiten en er steeg rook op uit het gebouw. Ook was te zien dat een betoger het naambord van de Moslim Broederschap van de muur bij de entree sloopte. (6) De betogers staken het gebouw deels in brand. De bestorming van het hoofdkwartier van de Moslim Broederschap doet wel denken aan de bestorming van de Bastille tijdens de Franse Revolutie.



Ook op het hoogste politieke niveau in het land groeit het verzet tegen president Morsi. Vier ministers verlaten het kabinet van de president, zo heeft een hoge regeringswoordvoerder bekend gemaakt. Het ging om de ministers voor Toerisme, Communicatie en Informatie, voor Parlementaire Zaken en Milieuzaken. (7) Hoewel de precieze reden van hun vertrek volgens de media onduidelijk is, heeft de regeringswoordvoerder wel verklaard dat de opgestapte ministers uit sympathie voor de betogers deden. De vier ministers die ontslag hadden genomen, zijn geen lid van de Moslim Broederschap.

Nederlandse vrouw verkracht door de menigte

Een Nederlandse vrouw van 22 jaar was op het Tahrirplein in de Egyptische hoofdstad belaagd door de menigte die zich aan haar vergreep. Ze zou zijn verkracht. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken zondag bevestigd. Het is niet duidelijk wat er precies met de vrouw was gebeurd en hoe ze eraan toe was. Op twitter werd gesuggereerd dat het om een groepsverkrachting ging. Volgens een Egyptische vrouw op twitter zouden in de nacht van zondag op maandag op het Tahrirplein vijf vrouwen seksueel zijn misbruikt waarvan 1 vrouw verschrikkelijk is verkracht. Het gebeurt vaker dat vrouwen tijdens de betogingen in Egypte worden lastiggevallen en verkracht. De Nederlandse vrouw kon uit de menigte bevrijd worden en was opgevangen op de Nederlandse ambassade in Caïro. Op internet was een video opgedoken waarop een jonge Nederlandse vrouw werd aangerand door een groep gewelddadige mannen op het Tahrirplein. Het filmpje was afgelopen woensdag gepost op YouTube. Dat was de dag dat een grote menigte het begin van de opstand tegen de Egyptische voormalige president Mubarak vierde, precies een jaar eerder. De beelden beginnen met een hoop geduw en getrek. Midden in de menigte wordt een blonde vrouw belaagd en betast door een aantal mannen. Anderen lijken haar juist te willen beschermen. Na 20 seconden is drie keer "hou op" te horen in het Nederlands. De vrouw zou vervolgens met een ambulance zijn afgevoerd. Volgens de Arabische beschrijving bij de video heeft de aanranding op 25 januari plaatsgevonden. (8) Maar volgens berichten in lokale media vond de aanranding in de nacht van 28 op 29 juni plaats. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag wil dat bevestigen noch ontkennen. (9) Bekijk de video hier hoe de vrouw door de menigte op 'n beestachtige wijze aangevallen en verkracht werd. Wees gewaarschuwd: de video bevat schokkende beelden die niet geschikt zijn voor de gevoelige kijker.


De video was afkomstig van YouTube. Merkwaardig werd de video van YouTube om onbekende redenen verwijderd. Na de brute aanval was de Nederlandse vrouw behandeld in een eerstehulppost in een ziekenhuis in Caïro, deelde de ambassade mede. (9) Een medewerkster van de Nederlandse ambassade had haar bezocht en geholpen. Daarna keerde ze in gezelschap van familieleden terug naar Nederland. De Egyptische politie stelt een onderzoek in naar de verschrikkelijke gebeurtenis. Ook hadden de autoriteiten met de vrouw gesproken. "Het slachtoffer heeft meegewerkt aan het onderzoek door de Egyptische politie,"meldde een woordvoerder van de ambassade. (9) Of de Nederlandse vrouw in Egypte woont, kon de woordvoerder van de ambassade niet zeggen.

Het leger stelt ultimatum aan Morsi

Iedereen vraagt zich wel af hoe het Egyptische leger zich heeft gereageerd op de massabetogingen die tegen president Morsi gericht zijn. Houdt het leger zich afzijdig, is de vraag. Blijkbaar heeft het leger verrassend genoeg de kant van het volk gekozen en niet de Moslim Broederschap. Doordat het leger aan de kant van het volk staat, is de positie van Morsi tanende geworden. Het leger heeft de politici, vooral president Morsi, een ultimatum gesteld en 48 uur de tijd gegeven om de crisis op te lossen en naar het volk te luisteren. "Ze krijgen 48 uur de tijd om aan de wensen van het volk tegemoet te komen,"zei legerchef Fattah al-Sisi. Sisi reageerde met zijn opmerking op de massale betoging en noemde de protesten, waarin het aftreden van Morsi wordt geëist, "groots." Als Morsi en de politici niet binnen 48 uur met een plan komen om de onrust weg te nemen, zal het leger volgens de legerchef een eigen "routekaart" presenteren. (10) Wat die routekaart inhoudt, is niet echt duidelijk. Wel duidelijk is dat Morsi volgens legerchef Sisi ontslag moet nemen of het leger gaat de zaken zelf in handen nemen. In een TV-speech verklaart generaal Fattah al-Sisi de kant van het volk te kiezen. Het leger zal tussenbeide komen als president Morsi niet naar het volk luistert, zei al-Sisi. Volgens de legerchef verkeert het land ernstig in gevaar. (11) Ook de oppositie stelt president Morsi een ultimatum en geeft hem daarvoor nog tot dinsdag 17 uur de tijd. Een vooraanstaand lid van de Moslim Broederschap liet weten dat zijn partij het ultimatum van het leger en de oppositie verwerpt. "Het tijdperk van militaire coups is voorbij,"zei Yasser Hamza tegen de Arabische nieuwszender Al Jazeera. (2)

Egyptenaren hebben buik vol van de Moslim Broederschap 

Het Egyptische volk heeft schoon genoeg van president Morsi en de Moslim Broederschap. Veel Egyptenaren vinden dat Morsi zich autoritair heeft gedragen. In hun ogen is hij de nieuwe farao. Merkwaardig genoeg hebben de westerse politici niet meteen gereageerd op de Egyptische massabetogingen. Ze gingen ervan uit dat Egypte onder president Morsi een "overgang naar de democratie" zal beleven. Die westerse politici kraamden zo'n verschrikkelijke onzin uit dat de Arabische Lente tot "ware democratie, vrijheid en burgerrechten" zal leiden. Ze juichten de vorig jaar gekozen president Morsi van Egypte toe en omschreven hem als 'gematigd.' Van hun beweringen is niets terecht gekomen. Westerse politici zijn naïef en sluiten de keiharde realiteit van het Midden-Oosten af. Ze vergeten moedwillig dat de Arabische en islamitische landen nog nooit een pluralistische samenleving gekend hebben. Door gebrek aan pluralisme komt de democratie nauwelijks tot ontwikkeling. Dat geldt zeker voor Egypte. Egypte heeft al duizenden jaren een autocratische bewind gekend. Wel verlangt het Egyptische volk naar echte vrijheid en burgerrechten. Veel Egyptenaren weten heel goed dat Israël de enige echte democratische staat in het Midden-Oosten is, en kijken met afgunst naar de democratische verworvenheden van de Joodse Staat. De Egyptenaren zijn erg goed op de hoogte van het feit dat corruptie in Israël zwaarder bestraft wordt. In Egypte is corruptie niet bestraft. 

Moslim Broeder Morsi de nieuwe farao
 
De Arabische Lente, zoals westerse politici en media de Arabische Revolutie noemen, heeft niet tot echte democratie, vrijheid en burgerrechten in Egypte geleid zoals velen hadden gehoopt. Het is volkomen duidelijk dat de revolutie van de Facebook-jongeren gekaapt werd door de moslimradicalen. Want de opstanden in de Arabische wereld waren nooit het initiatief van islamisten, maar van jongeren die sociale gerechtigheid, gelijke kansen en fatsoenlijke levensomstandigheden eisten. Dat islamitische partijen, zoals de Moslim Broederschap, in landen als Egypte en Tunesië via 'democratische' wegen de macht konden grijpen, heeft niet zozeer te maken met hun populariteit onder het volk. De islamitische partijen vormden nu eenmaal de meest georganiseerde groepen in landen die verscheurd werden door chaos, onzekerheid en verwarring. (12) De jonge Tunesiër Mohamed Buazizi, een eenvoudige straatverkoper die zichzelf in brand stak uit protest tegen de inbeslagname van zijn koopwaar en mensonterende wijze waarop hij door een ambtenaar werd behandeld, werd als de katalysator van de Tunesische Revolutie gezien. Maar hij was zeker geen aanhanger van de islamisten. Helemaal niet. De arme Tunesische straatverkoper werd als het symbool van het protest op handige wijze misbruikt door de islamisten. Toen duizenden Egyptenaren op 25 januari 2011 verzamelden op het Tahrirplein, heeft de Moslim Broederschap zich afzijdig gehouden. Dat was onder het voorwendsel dat ze niet wilden dat het massale protest kon worden geinterpreteerd als een islamitische revolutie. De Moslim Broederschap sloot zich bij de demonstraties aan toen duidelijk werd dat het protest de vorm van een massale volksopstand had aangenomen. Dat had meer met opportunisme dan met overtuiging te maken. Nu steeds meer duidelijk wordt dat de revolutie van de Facebook-jongeren is gekaapt door de moslimbroeders, en dat zij geen echte democraten en capabele machthebbers zijn, zullen veel Egyptenaren die eerder op de moslimradicalen stemden, dat wellicht niet nog eens doen! (12)

Dat de westerse politici verschrikkelijk naïef zijn, bewijst wel hoe de EU-leiders José Manuel Barroso en Herman van Rompuy en EU-buitenlandcoördinator Catherine Ashton op 12 september 2012 steun van miljoenen euro's aan de Egyptische president toezegden. De EU-leiders denken dat Egypte een democratie is. Maar de anti-Morsi betogingen bewijzen het tegendeel dat Egypte helemaal niet democratisch is. Onder het bewind van Morsi stevent Egypte in toenemende mate af op een islamitische dictatuur. Veel Egyptenaren verwijten Morsi dat hij de islamitische agenda van de Moslim Broederschap vooropstelt in plaats van democratie. De islamisten beweren dat de islam de oplossing heeft voor alle problemen. Het blijkt een leugen te zijn. De islam is helemaal geen oplossing voor alle problemen, zoals in Egypte duidelijk is gebleken. Er werd veel geweld tegen religieuze minderheden zoals de Kopten gebruikt. De situatie van de Egyptische christenen is zeer benard. Twee weken geleden slachtten soennistische moslims een aantal sjiieten die tegen het regime van Morsi zouden zijn, af. Het bewind van Morsi wordt ook vooral gekenmerkt door besluiteloosheid en onzekerheid. Er worden beslissingen genomen en weer teruggedraaid. Het meest onthutsende voorbeeld was wel dat onlangs uitgerekend een van de leiders van de terreuraanslag in 1997 bij Luxor, waarbij honderd westerse toeristen om het leven kwamen, werd benoemd tot gouverneur van Luxor. Die trad na felle protesten overigens weer af. (12)  Markeerde de Arabische Lente de opkomst van de Moslim Broederschap, nu lijken president Morsi en zijn broederschap ten onder te gaan aan vervreemding. Wat nog interessant maakt, is de centrale ligging van Egypte in de Arabische wereld dat als er wat iets in Egypte gebeurt, heeft dat altijd effect op andere Arabische landen.

Stevent Egypte af op een burgeroorlog?

Als president Morsi zich aftreedt en de wil van het Egyptische volk respecteert, is de vraag of de rust in Egypte zou wederkeren. De verdeeldheid onder het Egyptische volk is zeer groot. Het is twijfelachtig dat de nieuwe machthebbers na het aftreden van Morsi democratische hervormingen zouden doorvoeren. De religieuze leiders in Egypte waarschuwen dat de protesten kunnen uitlopen op een burgeroorlog. Het leger zegt dat het zal optreden als betogingen ontaarden in gewelddadigheden, maar voegt eraan toe dat het de wil van het volk zal respecteren. Voorlopig is er geen sprake van burgeroorlog. Echter krijgt de Moslim Broederschap dankzij de samenwerking hulp van Hamas en al-Qaeda. De aanhangers van de Moslim Broederschap zijn bereid hun president Morsi te verdedigen en het bloed tot elke prijs te vergieten. (2) Gezien het feit dat er een diepe verdeeldheid onder de Egyptenaren heerst, is de kans op een burgeroorlog erg groot. Frappant is de Bijbelse profetie dat er een grote verdeeldheid onder de Egyptenaren zou komen.

"Ziet, de HEERE rijdt op een snelle wolk, en Hij zal in Egypte komen; en de afgoden van Egypte zullen bewogen worden van Zijn aangezicht, en het hart der Egyptenaren zal smelten in het binnenste van hen. Want Ik zal de Egyptenaren tegen de Egyptenaren verwarren, dat zij zullen strijden een iegelijk tegen zijn broeder, en een iegelijk tegen zijn naaste, stad tegen stad, koninkrijk tegen koninkrijk."
Jesaja 19:1-2 (Statenvertaling)

We zien nu dat de Bijbelse profetie verbazingwekkend is vervuld. De god van de islam zal Egypte zeker niet redden. Spoedig zullen de Egyptenaren weten wie de God van Israël is. Om Sions wil zal ik niet zwijgen. God zegene u.

                                                                                                     Paul Parker


UPDATE 03-07-2013: Het Egyptische leger heeft president Morsi afgezet. In een toespraak op de Egyptische staatstelevisie heeft legerchef Abdel Fattah al-Sisi dat verklaard. De door Morsi en de Moslim Broederschap opgestelde grondwet is opgeschort. De voorzitter van het Constitutioneel Hof neemt de functie van Morsi tijdelijk over en er komt een tijdelijke regering van technocraten tot er nieuwe verkiezingen komen. Oppositie-leider ElBaradei leidt de interim-regering. Een Koptische christen wordt de vice-premier. Op het Tahrirplein barst een feest los. De betogers begroetten het afzetten van president Morsi vreugdevol en vuurwerk wordt afgestoken. Bron: NOS-journaal


Het auteursrecht van dit artikel ligt bij de blogger. Zonder toestemming van blogger Paul zijn vermenigvuldiging, eigen gebruik en publicatie in een ander blog of website verboden.

Bronnen en referenties:

  (1) NOS: Doden bij betogingen in Egypte. 30-06-2013
  (2) Diverse media
  (3) Volkskrant: Doden en gewonden bij massaprotest op Tahrirplein. 30-06-2013
  (4) NOS-TT: Kantoor Moslimbroeders bestormd. 01-07-2013
  (5) TT-Canvas: Bestorming hoofdkwartier moslimbroeders. 01-07-2013
  (6) Reformatorische Omroep: Hoofdkantoor Moslim Broederschap bestormd. 01-07-2013
  (7) De Morgen: Vier ministers dienen ontslag in na protest. 01-07-2013
  (8) De Telegraaf:'Nederlandse aangerand op Tahrirplein'. 30-06-2013
  (9) NOS: Belaagde vrouw Caïro in Nederland. 01-07-2013
(10) NOS-TT: Egyptisch leger waarschuwt Morsi. 01-07-2013
(11) TT-Canvas: Leger stelt president Mursi ultimatum. 01-07-2013
(12) Refdag: Morsi's broederschap verdeelt Egypte. 28-06-2013

Geen opmerkingen: