donderdag 25 april 2013

Israëlisch aardgas




Tamar gasveld

Er ligt een groot gasveld voor de Israëlische kust. Het ligt op een diepte van circa 1,6 km. De gasvoorraad wordt nu al geschat op 238 miljard kubieke meter. Het gasveld zal geëxploiteerd worden door de Britse energiereus Noble Energy dat voor 36% eigenaar is van Tamar. (1) De vondst van aardgas en olie betekent een enorme economische opleving voor de Joodse Staat. Waarschijnlijk zal Israël door winning van aardgas en olie zich omvormen tot een grote internationale energie-exporteur. Vorig jaar had Egypte de levering van aardgas aan Israël stopgezet. Daardoor staat het vredesverdrag op losse schroeven. Sinds de machtsovername van de Moslim Broederschap in Egypte is de roep om het opzeggen van het vredesverdrag met Israël groter. Voor Israël dat sterk afhankelijk is van gasleveringen uit Egypte, was de stopzetting van de gastoevoer een grote klap. Vorig jaar werd de pijpleiding die door het Sinaï-schiereiland loopt, veertien keer opgeblazen, waardoor de gaslevering aan Israël en Jordanië gevaar liep en de prijzen enorme opgejaagd werden. Maar God voorziet Israël van andere hulpbronnen. De aardgas-vondst in de Middellandse Zee is het bewijs dat God voor Israël zorgt.

Kapers op de kust

Helaas heeft de gaswinning door Israël afgunst bij buurlanden en vijanden van Israël gewekt. De geschiedenis laat ons zien dat de ontdekking van bodemrijkdommen heeft geleid tot afgunst en oorlogen. De meeste oorlogen die op aarde zijn gevoerd, gaan om natuurlijke rijkdommen zoals goud en olie. Na Libanon heeft nu ook Hezbollah het enorme olie- en gasveld dat door Israël is ontdekt, opgeëist! De terroristische organisatie heeft Israël gewaarschuwd dat ze niet zullen toestaan dat Israël het veld in bezit neemt, waardoor de Staat Israël voor het eerst in de geschiedenis energie-onafhankelijk wordt. (1)

Aardgas- en oliebooreiland in de Middellandse Zee
De Libanese voorzitter, Nabih Berri, zei namens het parlement van Libanon dat Israël snel heeft gehandeld om zich het veld toe te eigenen, voorbijgaand aan het feit dat het veld zich uitstrekt tot in Libanese wateren. (1) "Libanon heeft gewaarschuwd dat het vasthoudt aan de bescherming van zijn grenzen en hulpbronnen,"zei een woordvoerder van Nabih Berri tegen persbureu Bloomberg. (2) De Israëlische regering heeft onmiddellijk geantwoord dat de gas- en olievelden volledig voor de kust van Israël liggen en NIET voor Libanon. Dr. Yaakov Mimran, de directeur van energie-onderzoek voor het ministerie van Nationale Infrastructuur, noemde deze Libanese claims onzin. "Deze geluiden verspreiden als ze gas ruiken. Vóór die tijd hebben ze rustig zitten afwachten terwijl wij ons geld investeerden." Volgens Amir Cohen-Dor, een deskundige op het gebied van zeerecht, liggen de Dalit en Tamar gasvelden binnen Israëls economische zone in de Middellandse Zee en de bepalingen van de Verenigde Naties stellen duidelijk dat Israël deze gasvelden kan ontwikkelen. (1)


In 2010 ging Libanon bij de VN kaarten in de nieuwe maritieme grenzen afbakenen. Maar de grenzen verschillen sterk van de grenzen waartoe Israël heeft besloten en zelfs van grenzen waarmee Libanon jaren geleden zelf heeft ingestemd. "De grens die Libanon aan de VN  voorlegde, ligt aanzienlijk ten zuiden van de Israëlische lijn,"zei Israëlische premier Benjamin Netanyahu. "Hij is in strijd met de grens die Israël is overeengekomen met Cyprus, en wat ik belangrijker vind, is dat hij strijdig is met de grens die Libanon met Cyprus in 2007 overeen kwam." (2)

Israëlische marine moet gasveld beschermen

De Israëlische marine bereidt zich voor om de installaties die naar gas boren, te beschermen. Het wordt volgens admiraal Levi de grootste maritieme operatie sinds de oprichting van de nieuwe Staat Israël. De grootste bedreiging voor Israëls exclusieve economische zone in de Middellandse Zee zijn terreuraanslagen over zee, onder zee en via de lucht. De eerste stap in de verdediging is het verkrijgen van inlichtingen. (1) Vorig jaar hadden het Israëlische ministerie van Defensie en de marine bij het Israëlische kabinet een plan ingediend voor de verdediging van de gasvelden in de Middellandse Zee. Daarin werd gevraagd om een forse verhoging van het aantal manschappen en het budget. De kosten van het plan, bedoeld voor de verdediging van vier boorstations, zou ongeveer drie miljard shekel bedragen. Omgerekend is dat ongeveer 205 miljoen euro. "Dit is strategisch belangrijk gebied, evenals het Israëlische vasteland,"zei marinegeneraal Ram Rotberg. (3)

Drie schepen van de Israëlische marine

Vier jaar nadat de Israëli's begonnen te boren, is begin april voor het eerst gas naar de opslagtanks aan land vervoerd. Ondanks dit goede nieuws zijn de energieprijzen met 6% verhoogd. Het goede nieuws is dat de prijsverhogingen slechts 6% is omdat het gasproject voor ligt op het schema. Het gasveld zal waarschijnlijk 20 jaar lang energie kunnen leveren en de besparing voor de Israëlische economie kan oplopen tot € 2,77 miljard per jaar. Maar het land kan over enkele jaren ook nog profiteren van een veel groter gasveld: het Leviathan-veld. Dit Leviathan gasveld is ongeveer twee keer zo groot als het Tamar gasveld en waarschijnlijk kan Israël tot in 2016 uit dat veld gaan exporteren. (1)

Israël zoekt oorlogsschepen

Israël is op zoek naar oorlogsschepen om de gasvelden in de Middellandse Zee te beschermen. Op het verlanglijstje staan vier verkenningsschepen van 1200 ton, uitgerust met een defensief raketsysteem dat ballistische projectielen kan onderscheppen. De schepen moeten grote afstanden kunnen afleggen, want het gebied waar de gasvelden liggen, is groter dan de Staat Israël zelf. (1) De schepen zouden worden bemand door ongeveer 250 mariniers en andere specialisten, die zullen verdedigen tegen verschillende bedreigingen, zoals raketten, mijnenleggers, bommen en nog veel meer. (3)

Eén van de mogelijkheden is de ontwikkeling van op afstand bestuurbare robotschepen, bewapend met een raketsysteem. De marine wil ook onbemande vliegtuigen kopen, die torpedo's en zelfmoord-duikers kunnen opsporen en uitschakelen. (1) Vorig jaar heeft de IDF benadrukt dat het geen troepen of wapens direct op de booreilanden wil plaatsen, omdat deze anders worden gedefinieerd als militaire steunpunten, wat daardoor een aanval zou kunnen 'legitimeren.' (3) Maar gezien de Arabische Revolutie in Egypte en Libië, de burgeroorlog in Syrië en uiteraard de Libanese claims op de Israëlische gasvelden in de Middellandse Zee vormt de huidige toestand in het Midden-Oosten voor Israël een verhoogd veiligheidsrisico, wat voor de Israëlische marine nieuwe uitdagingen staan te wachten.

Om Sions wil zal ik niet zwijgen. God zegene u.


                                                                                                   Paul Parker

Het auteursrecht van dit artikel ligt bij de blogger. Zonder toestemming van blogger Paul zijn vermenigvuldiging, eigen gebruik en publicatie in een ander blog of website verboden.

Bronnen en referenties:

(1) AMI nieuws 39ste jaargang nr. 3: Israëlisch aardgas. Mei 2013
(2) Israel Today Headlines: Spanning met Libanon stijgt over recht op aardgas. 11-07-2011
(3) Israel Today Headlines: Marine maakt plan voor verdediging van gasvelden. 11-07-2012

Geen opmerkingen: