woensdag 20 maart 2013

President Barack Obama bezoekt Israël. Deel 1



Obama: Eeuwige band met Israël 

Om 12.00 uur (Israëlische tijd) is de Amerikaanse president Barack Obama met het presidentiële vliegtuig Air Force One gearriveerd op de luchthaven van Tel Aviv, Ben Goerion, voor zijn eerste officiële bezoek aan Israël, sinds hij in 2009 het roer in het Witte Huis overnam van zijn voorganger George W. Bush. Het is opvallend dat de Joodse Staat de eerste internationale stop is in Obama's tweede termijn. Op het vliegveld Ben Goerion werd hij hartelijk begroet door de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en president Shimon Peres. De verwelkoming ging er ongedwongen aan toe. Ook de sfeer was geheel ontspannen, toen Obama en Netanyahu in de hitte hun jasje uittrokken. (1) Het doel van de Amerikaanse president is het verbeteren van de betrekkingen tussen de Verenigde Staten en de Joodse Staat. Israël is nog altijd de belangrijkste Amerikaanse bondgenoot in het Midden-Oosten, maar de persoonlijke verhoudingen tussen president Obama en de Israëlische premier Netanyahu zijn niet al te best. Of de verhoudingen tussen beide heren weer vlotgetrokken zijn, moet de komende dagen nog blijken. Daarom is de Amerikaanse president een 'charme-offensief' gestart.









Tijdens de welkomstceremonie hielden premier Netanyahu en president Peres een korte welkomsttoespraak, waarna de Amerikaanse president Obama op het podium kwam en met een beetje Hebreeuws begon:"Tov lihyot shuv ba'aretz" (vertaald: het is goed om weer in het land te zijn). Hij legde in zijn openlijk positieve toespraak de nadruk bij het ongekende wonder van de moderne wedergeboorte van Israël. "Het verhaal van Israëls verlossing is anders dan enig ander verhaal in de geschiedenis,"zei Obama. (1) Hij besloot met de uitspraak dat het in het belang van de Verenigde Staten is om sterke banden met Israël te onderhouden. "De Verenigde Staten staan achter Israël omdat het voor ons van fundamenteel veiligheidsbelang is om dat te doen,"aldus Obama. Ook benadrukte hij het belang van vrede in het Midden-Oosten. "We delen een visie waarin Israël in vrede leeft met de buren." (2) "Ik ben er van overtuigd dat onze band 'lanetzach' eeuwig is,"zei Obama, opnieuw een beetje Hebreeuws gebruikend. (1) "Ik zie dit bezoek als een kans om de onverbrekelijke band tussen onze landen opnieuw te bevestigen, om de niet aflatende inzet van Amerika voor de veiligheid van Israël te benadrukken en om direct met het Israëlische volk en uw buren te praten,"ging Obama verder. (3) De Israëlische premier Netanyahu bedankte de Amerikaanse president voor de steun. "Dank voor het ondubbelzinnig bevestigen van ons recht om ons te verdedigen tegen elke dreiging." (2)





Voordat president Obama per helikopter naar Jeruzalem vertrok, ging hij een Iron Dome antiraket batterij inspecteren. Het Israëlische antiraketsysteem is met Amerikaanse financiering ontwikkeld. De Verenigde Staten heeft honderden miljoenen dollars in het raketschild van Israël geinvesteerd. Premier Netanyahu noemt de Iron Dome een 'revolutie'. President Obama bezocht soldaten van de Iron Dome eenheid en zei tegen hen dat ze een geweldige karwei hebben verricht. (4)

De Israëlische premier Netanyahu noemde Obama's aankomst en zijn toespraak een teken van 'de onverbrekelijke toewijding van Amerika aan Israëls bestaansrecht'. Danny Ayalon, de voormalige Israëlische ambassadeur bij de Verenigde Staten, riep de Israëli's op om de gelegenheid te gebruiken om hun dank aan de Verenigde Staten uit te spreken. (1)

Obama tekent het gastenboek van Shimon Peres

Om 16.00 uur (Israëlische tijd) bracht president Obama een bezoek aan de ambtswoning van de Israëlische president Shimon Peres gebracht. Daar werd een ceremonie gehouden. Obama heeft het gastenboek van de Israëlische president getekend. Daarna zongen Israëlische kinderen het lied 'Tomorrow' van de musical Annie. Vanuit de Verenigde Staten had de Amerikaanse president een boom meegebracht en plantte deze in de tuin van de ambtswoning van Shimon Peres als cadeau voor de Israëlische president en het Israëlische volk. (4)

Niet iedereen blij met Obama's bezoek

Het bezoek van de Amerikaanse president aan de Joodse Staat is met veel scepticisme ontvangen. De meeste Israëli's wantrouwen Obama nog steeds. Ook zijn ze geirriteerd door de timing van het bezoek dat ze als weinig meer dan een fotomoment zien. Barack Obama kwam slechts enkele dagen voor Pesach, het Joodse Paasfeest, een van de drukste perioden van het jaar in Israël. Een gevolg van zijn aanwezigheid is het afsluiten van verschillende verkeersaders in delen van Jeruzalem, waardoor enorme files ontstaan. (1)

De Israëlische president Shimon Peres wist dat de meeste Israëli's weinig vertrouwen hebben in de Amerikaanse president Obama, en zei in een gezamenlijk persconferentie dat scepticisme niet de overhand moet krijgen. "Dit is niet alleen een wens, maar een mogelijkheid - er is geen andere manier om de toekomst beter te maken en geen andere leider om dit mogelijk te maken." Peres zei tegen Obama dat deze vele antwoorden heeft op onze noden, vooral op het gebied van veiligheid. (4) Echter denkt de meerderheid van de Israëlische bevolking er anders over. Uit een enquêtes, onlangs uitgevoerd door Peace Index, blijkt dat de meerderheid Obama niet als een echte vriend van Israël beschouwt. 51% van de Israëli's ziet Obama's houding als 'louter zakelijk en neutraal', terwijl slechts 36% deze als 'vriendelijk' definiteert. Nog erger is dat 23% Obama ziet als meer pro-Palestijns dan pro-Israël (18%). 52,5% van de Israëlische bevolking vindt dat de Amerikaanse president Israël geen warm hart toedraagt. 53,5% hoeft niet erop te rekenen dat president Obama voor Israël's belangen opkomt. Slechts 43% gelooft dat Obama voor de belangen van de Joodse Staat opkomt en Israël beschermt. (5)

De Amerikaanse president Obama wéét heel goed dat de meerderheid van de Amerikaanse bevolking nog steeds achter Israël staat. Uit een CNN peiling blijkt dat 46% van de Amerikanen vindt dat Israël een bondgenoot is van de Verenigde Staten. Slechts 33% beschouwt Israël als vriendelijk maar niet als een bondgenoot: 8% vindt Israël onvriendelijk: 6% beschouwt Israël als een vriend van Amerika. Verder blijkt uit de peiling dat 66% zegt dat er nooit vrede zal komen in het Midden-Oosten, terwijl 32% denkt dat er wel kansen zijn voor vrede. Wat een Israëlische aanval op Iran betreft, vindt 49% van de Amerikanen dat de Verenigde Staten zo'n aanval moet steunen, terwijl 49% zegt dat de Verenigde Staten zich er niet mee moet bemoeien. (4) 

Palestijnse protest tegen Obama's bezoek

In het centrum van Ramallah waren honderden Palestijnen de straat opgegaan om te demonstreren tegen de komst van de Amerikaanse president Obama. Ze zwoeren de protesten donderdag en vrijdag nog groter te laten zijn. De Palestijnse Autoriteit is van plan om grote delen van de stad af te grendelen, wanneer president Obama Ramallah zal bezoeken. Op verschillende doeken van de demonstranten stond de tekst te lezen:"Obama, u bent de vijand van het Palestijnse volk! U bent hier niet welkom!" (4)

Een Arabische Knessetlid, Achmed Tibi, een uitgesproken criticus van Israël en voorvechter van de 'Palestijnse zaak', hekelde Obama voor zijn 'zionistische toespraak bij zijn aankomst. (1) 

                                                                                                                Wordt vervolgd

Om Sions wil zal ik niet zwijgen. God zegene u.

                                                                                                               Paul Parker

Het auteursrecht van dit artikel ligt bij de blogger. Zonder toestemming van blogger Paul zijn vermenigvuldiging, eigen gebruik en publicatie in een ander blog of website verboden.

Bronnen en referenties:

(1) Israel Today Headlines: Obama in Tel Aviv: Alliantie VS met Israël is eeuwig. 20-03-2013
(2) NOS Nieuws: Obama: eeuwige band met Israël. 20-03-2013
(3) Refdag: Obama arriveert in Israël. 20-03-2013
(4) Nieuws-uitgelicht-infonu.nl/laatste nieuws Israël: Kijk en live naar het bezoek van Obama in 
      Israël maart 2013
(5) Ynetnews: Israeli's indifferent to Obama visit. 20-03-2013

Geen opmerkingen: