Pagina's

donderdag 21 februari 2013

Nieuws wetenschap februari 2013


Het nieuws wetenschap verschijnt maandelijks. Soms krijgt deze een vervolg. Alle wetenschappelijke nieuws wordt op dit artikel onderworpen aan de kritische toetsing van de Bijbel. De Bijbel spreekt de wetenschap niet tegen. Wel wijst de Bijbel de evolutietheorie volledig af omdat de evolutieleer gebaseerd is op hypotheses, die door echte wetenschappelijke feiten niet ondersteund kunnen worden.

Karetschildpad monogaam tijdens paartijd

De karetschildpad (Eretmochelys Imbricata. Familie zeeschildpadden: Chelonidae), een bedreigde zeeschildpaddensoort, is tijdens het paringsseizoen gewoonlijk monogaam. Tot die verrassende conclusie kwamen Britse onderzoekers, zo schreef de Britse zender BBC maandag. (1)


Karetschildpad
De onderzoekers waren zo verrast, omdat monogamie in het dierenrijk meer uitzondering is dan regel. Tot nu toe was weinig bekend over het seksleven van de schildpaddensoort, omdat het dier onder water en vaak ver op zee leeft. De vrouwtjes die elke twee tot drie jaar paren, bewaren het sperma van hun partner tot wel 75 dagen na de seks in hun lichaam. Daarmee bevruchten ze ongeveer vijf legsels. Volgens de onderzoekers blijkt uit de gegevens dat er voldoende mannetjes zijn. Veel mannetjes betekent dat de soort genetisch gevarieerd is. Daardoor is de karetschildpad goed beschermd tegen nieuwe ziektes en bedreigingen, aldus de onderzoekers. (1)

Mysterie vliegende inktvis ontrafeld

Wetenschappers hebben het mysterie rond de Japanse vliegende inktvis ontrafeld. Vissers hebben de dieren al vaak uit het water zien opvliegen. Onderzoekers gingen na hoe het dier zichzelf omhoog beweegt en hoever het kan komen. (2)


Vliegende inktvissen
Vliegende inktvis
Het bijzondere dier is een Todarodes pacificus pusillus, een inktvis die zich voortbeweegt door water in zijn mantel te pompen en dat vervolgens met een enorme kracht weg te spuiten. De waterstraal is zo sterk dat het dier zich tot wel dertig meter ver kan opstuwen, volgens berekeningen van wetenschappers van de Universiteit van Hakkaido. Wat de inktvis nog specialer maakt, is dat hij boven water zijn vinnen spreidt als vleugels, waardoor hij met elf meter per seconde over het water zoeft. Dat is sneller dan Usain Bolt, die 'slechts' 10,3 meter per seconde haalde op de Olympische Spelen van 2012 in Londen. (2)

"Er zijn altijd al meldingen en geruchten geweest over inktvissen die vliegen, maar niemand kon precies zeggen hoe ze dat nu eigenlijk deden,"zei bioloog Jun Yamamato van de Universiteit van Hakkaido tegen persbureau AFP. "We hebben bewezen dat het echt waar is." (2)



De onderzoekers traceerden in juli 2011 bijna honderd inktvissen in het noordwesten van de Stille Oceaan en observeerden hoe de wezens uit het water schoten. De inktvissen kunnen zo'n drie seconden in de lucht blijven en zo'n dertig meter ver vliegen, zei Yamamoto. De dieren zijn wel kwetsbaar tijdens het vliegen en kunnen dan ten prooi vallen aan zeevogels of andere roofdieren. (2)

Slak met 'wegwerppenis' ontdekt

U zult uw ogen nauwelijks geloven als u ervan hoort dat er zulk een slak met 'wegwerppenis' ontdekt werd. Dat is geen grap maar waar gebeurd. Japanse wetenschappers hebben ontdekt dat een zeeslak, de chromodoris reticulata, zijn penis na de daad kan afwerpen, en dat er daarna een nieuwe aangroeit die binnen 24 uur weer gebruikt kan worden. Een studie naar dit bizarre paringsgedrag was gepubliceerd in Royal Society's Journal Biology Letters. De slak is het eerste wezen waarvan bekend is dat het herhaaldelijk kan copuleren met wat de wetenschappers omschrijven als 'een wegwerppenis.' Het seksleven van de slak werd op de site van de BBC omschreven als 'gecompliceerd.' Het dier is namelijk een 'simultane hermafrodiet', wat betekent dat het zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen heeft, die tegelijkertijd kunnen worden gebruikt: twee slakken kunnen dus in een soort van 'standje 69' op elkaar kruipen als ze copuleren. Beide slakken krijgen dan sperma van de ander. (3)


Zeeslak Chromodoris reticulata
Twee zeeslakken gaan paren
Het Japanse team heeft de slakken die voorkomen in de Stille Oceaan, verzameld en 31 keer in een speciale watertank zien paren. De daad duurt van enkele seconden tot enkele minuten, waarna de slak de partner van zich afduwt en zijn penis afstoot, die naar de bodem van de tank zinkt. 24 uur later was de penis weer aangegroeid en konden de slakken weer seks hebben. Nader onderzoek naar de anatomie van de dieren wees uit dat een groot deel van de penis in spiraalvorm in het lijf van de slak zat opgekruld. Hier groeide het missende deel later weer uit. De dieren konden drie keer achter elkaar paren, na elke keer een pauze van ongeveer een etmaal. Het is onduidelijk of de interne penis daarna 'opgekruld' is, of dat het orgaan na enkele weken of maanden weer kan aangroeien. (3)


Foto's wegwerppenis zeeslak
Zeeslakken zijn niet de enige dieren die hun penis kunnen afwerpen. Ook bepaalde spinnen verliezen hun mannelijke orgaan na de daad, evenals een zeeslak en enkele landslakken. De chromodoris reticula is, voor zover de onderzoekers weten, de enige bij wie de penis daarna weer aangroeit. Het voordeel voor de slak zou kunnen zijn dat de eerste penis wordt gebruikt om het zaad van een andere slak te verwijderen, die hiervoor al heeft gepaard met de andere slak, en dat met de tweede penis daarna een extra dosis sperma kan worden ingespoten, waardoor de kans vergroot dat de genen van de slak worden geproduceerd. (3)

Al deze fascinerende dieren, zoals monogame karetschildpad, vliegende inktvis en zeeslak met wegwerppenis, zijn enkele van de wonderbaarlijkste werken van de almachtige, alwetende en liefhebbende Schepper. Het is onmogelijk om te zeggen dat ze "miljoenen jaren geëvolueerd" zijn, zoals evolutionisten ons dolgraag wijsmaken. De wonderlijke dieren leveren het bewijs dat er een Schepper die alles heeft geschapen en doordacht, echt bestaat. 

Vondst skelet Richard III

Een skelet dat in 2012 onder een parking in Leicester was ontdekt, bleek van de in 1485 vermoordde koning Richard III te zijn. Het was een van de belangrijkste ontdekkingen dat in Groot-Brittannie gedaan werd. Na uitgebreid onderzoek van DNA-analyse is gebleken dat de resten van Richard III zijn. Dat hebben archeologen en onderzoekers van de Universiteit van Leicester hun conclusie getrokken na een maandenlange DNA-onderzoek naar de botten en de schedel. Aan de hand van de schedel en verre afstammelingen was er DNA-onderzoek verricht. Het DNA van twee afstammelingen kwam overeen met het oude materiaal uit de schedel. (4)


Skelet van Richard III 
Schedel van Richard III
Richard III
Het skelet werd gevonden onder een parkeerplaats in de stad. Op die plek stond ooit een kloosterkerk waar de koning begraven lag. Richard III was in de Slag bij Bosworth in 1485 omgekomen. Hij vocht daar voor zijn troon tegen Hendrik VII. Na zijn dood werd Richard III begraven in het nabijgelegen Leicester, in de kerk van een klooster van Franciscaner monniken. De precieze locatie van de kerk ging al eeuwen geleden verloren, doordat de kerk en het klooster tijdens de Engelse Reformatie werden verwoest. Daarna werden er huizen gebouwd op de plek van de ruïne. (5) Nadat de kerk in de zestiende eeuw werd vernietigd, werd het lichaam van de koning nooit meer gevonden, tot vorig jaar. Bij het opgraven werd al snel duidelijk dat er een pijlpunt in de ruggenwervel van het skelet zat. Ook was er een vervorming van de ruggengraat te zien. Daardoor werd direct gedacht aan Richard III, omdat hij volgens historische bronnen een misvormde rug had. (4)

De onderzoekers ontdekten dat de botten van een man tussen de 25 en de 35 jaar oud waren, en dat ze stamden uit 1455 en 1540. Richard III was 32 jaar oud, toen hij stierf tijdens de veldslag. Aan het skelet waren verder tien verwondingen te zien, waaronder acht aan de schedel. (4) Al snel werd duidelijk dat Richard III door geweld om het leven werd gebracht. Richard III was de laatste vorst van het Huis Plantagenet. Na zijn dood besteeg Hendrik VII als eerste Engelse vorst van de Tudor-dynastie de troon. Richard III ging de geschiedenis in als een misvormde en gebochelde tiran die op brute wijze over Engeland heerste. De vraag is of Richard III vaak ten onrechte wordt afgeschilderd als een wrede tiran. Hij had zijn broer van de troon gestoten en veroordeelde tijdens zijn regeerperiode veel mensen tot de doodstraf. Dat beeld werd onder meer geschetst door het gelijknamige toneelstuk van William Shakespeare over de vorst. Daardoor kreeg Richard III bekendheid. De beroemde schrijver Shakespeare legde Richard III de laatste woorden "A horse, a horse, a kingdom for a horse" (een paard, een paard, een koninkrijk voor een paard) in de mond. Sommige wetenschappers trekken de verhalen over de wrede koning in twijfel. De overblijfselen van koning Richard III zullen worden bijgezet in de Kathedraal van Leicester. 

Aan de hand van de schedel waren deskundigen van de Universiteit in Leicester erin geslaagd het gezicht van Richard III gereconstrueerd. Richard had een licht gebogen neus en een prominente kin, zoals ook bekend was van de portretten die na zijn dood zijn gemaakt. 


Het gezicht van Richard III gereconstrueerd

Toch rijzen er twijfels of de skelet inderdaad van koning Richard III is. Hoewel William Shakespeare beschreef dat Richard III een bochel had, en inderdaad was in het gevonden skelet een bocht in het ruggenmerg aangetroffen. En het gezicht was gereconstrueerd dat veel lijkt op portretten van Richard III, alhoewel er meer mensen zijn die lijken op deze reconstructie! Maar het échte bewijs zit hem volgens de deskundigen in het DNA: de archeologen hadden DNA uit het skelet geisoleerd. Via genealogisch onderzoek was een verre nazaat van Richard III gevonden, Michael Ibsen uit Londen. Het DNA uit het skelet werd met het DNA van Michael Ibsen vergelijken en de overeenkomst is treffend. "Zo simpel ligt het in dit het geval niet,"schreef Eva Teuling van SciencePalooza in haar opinie. (6)


Michael Ibsen en zijn voorvader Richard III
"Door de enorme media-coverage geloven nu alle Britten dat je met DNA werkelijk álles kunt uitzoeken, zelfs de herkomst van een hoopje botten. Historici maken zich nu al druk om een herbegrafenis van de koning, maar wetenschappers hebben nog hun twijfels. Het bewijs dat het skelet inderdaad van Richard III is, is nog niet rond. Ook zijn de resultaten nog niet gepubliceerd in een wetenschappelijk tijdschrift en daarmee nog niet bevestigd door andere wetenschappers,"aldus Eva Teuling in haar opinie. (6) Eva Teuling legt uit dat bij de analyse is alleen gekeken naar mitochondrieel DNA. Het 'gewone' DNA ligt in de kern van de menselijke cellen (genomisch DNA genoemd), maar in de mitochondriën, de energiefabriekjes van de cel, zit ook wat DNA. Iedere cel heeft maar één celkern met daarin één kopie van het genomische DNA. De kans dat u daar wat van terugvindt in een skelet van 500 jaar oud is groter dan bij genomisch DNA. Ook is ál het mitochondriële DNA van een persoon van de moeder afkomstig. (6)


Mitochondrieel DNA
Bij bevruchting worden het DNA van eicel en spermacel gecombineerd, zo zit er in een celkern 50% DNA van de moeder en 50% van de vader. Spermacellen zijn echter zo klein dat er geen mitochondriën in zitten. Al het mitochondriële DNA komt van de moeder. Uw mitochondriële DNA is hetzelfde als dat van uw moeder, haar moeder, haar moeder, etc. Voor genealogisch onderzoek is deze 'maternale' lijn ook bruikbaarder, omdat altijd zeker is wie iemands moeder is, maar de vader is nogal eens onbekend. Omdat Michael Ibsen via de maternale lijn afstamt van Richard III, zou zijn mitochondriële DNA moeten overeenkomen met dat in het skelet. Voor de wetenschappers waren de overeenkomsten in ieder geval groot genoeg om 'beyond reasonable doubt' te zeggen dat het skelet van Richard III was. (6)

Echter, uit zo'n oud skelet komt maar weinig bruikbaar DNA. Daarnaast is er een grote natuurlijke overeenkomst tussen mitochondrieel DNA van mensen, ook als die níet gerelateerd zijn. In West-Europa is ongeveer 40% van het mitochondriële DNA van hetzelfde type namelijk haplogroep H. Daarom werd er een derde persoon geïntroduceerd: een verre nicht van Ibsen, met hem verbonden via een maternale lijn. Ook haar mitochondriële DNA werd geanalyseerd. Als Ibsen, zijn nicht en het skelet veel mitochondrieel DNA van een in Engeland zeldzame haplogroep hebben, maakt dat de analyse veel betrouwbaarder. Maar: deze analyses zijn nog niet af. De geneticus die het werk uitvoerde, heeft nog slecht een aantal fragmentjes bekeken. Ze zegt dat ze liever het werk eerst helemaal had afgerond voordat het nieuws bekend werd gemaakt, maar daar kreeg ze de tijd niet voor. Ook moeten de resultaten nog opgestuurd worden naar een wetenschappelijk tijdschrift, waar andere wetenschappers moeten en bepalen of de experimenten wel goed genoeg zijn uitgevoerd. "Tegen die tijd is de herbegrafenis van Richard III allang geweest, en is het idee dat u met DNA-analyse zo even bepaalt wie uw voorouders waren, weer dieper geworteld,"schreef Eva Teuling. "Een beetje terughoudendheid zou in dit geval wel gepast zijn." (6) 
________________________________________________________________________________

Citaten Gregor Mendel, Tsjechisch-Duitse wetenschapper en Augustijner monnik (1822-1884):


Mijn wetenschappelijke studies hebben mij veel voldoening geschonken en ik ben ervan overtuigd dat het niet lang zal duren eer de hele wereld de resultaten van mijn werk erkent.

Niet soorten zijn in elkaar getransformeerd. Ze tonen de stabiliteit van generatie op generatie en mijn experimenten hebben deze feit bewezen. Is er iemand die niet wil luisteren? 

Wanneer A voor een van de twee constante eigenschappen staat, bijvoorbeeld de overheersende, een recessief en Aa de hybride vorm, waarin beiden verenigd zijn, dan is de uitdrukking: A + 2A a + a geeft de reeks voor het nageslacht van hybride planten een paar verschillende eigenschappen.

De waarde en bruikbaarheid van elke experiment worden bepaald door geschiktheid van het materiaal aan het doel waarvoor het wordt gebruikt en dus in onze zaak zal het niet onverschillig zijn welke planten aan experimenten worden onderworpen en op welke wijze deze experiment wordt uitgevoerd.

Dat er nog geen algemeen geldende recht van de formulering en ontwikkeling van hybriden met succes geformuleerd is, verbaast iedereen nauwelijks, die vertrouwd is met de omvang van de taak, en die kan genieten van de moeilijkheden, waarmee experimenten van deze aard te kampen hebben.  ________________________________________________________________________________

Meteorietinslag in Rusland

Op vrijdag 15 februari werd de Russische stad Tsjeljabinsk rond 9.15 plaatselijke tijd opgeschrikt door de meteorietinslag in het Oeralgebied. Ooggetuigen zagen een enorme vuurbal in de lucht voorbijrazen. De snelheid van de meteoriet die de dampkring inschoot en langs de horizon scheerde, was zeker 54.000 kilometer per uur, ongeveer 44 maal de geluidssnelheid. De Russische Academie voor Wetenschappen verklaarde dat de meteoriet zo'n 10 ton (10.000 kilo) zou hebben gewogen. Op een zekere hoogte van tussen de 30 en 50 kilometer was de meteoriet boven de stad Tsjeljabinsk uiteengespat. De brokstukken vielen in een groot gebied in de Oeral neer. Bij een explosie van de meteoriet boven Rusland waren meer dan 1200 mensen, waaronder 200 kinderen, gewond geraakt en medisch behandeld. Volgens ooggetuigen waren er verschillende explosies gehoord. De slachtoffers werden getroffen door glasscherven van ruiten die waren gesprongen als gevolg van de drukgolf van de explosie. (7) De drukgolf was het hevigst in de stad Tsjeljabinsk. Twintig kinderen liepen verwondingen op toen de ramen van een school en een kleuterschool sprongen. (8) Zo'n 20.000 hulpverleners werden door de Russische regering ingezet om hup te bieden aan de getroffen inwoners van Tsjeljabinsk. 


Een enorme vuurbal scheerde langs de hemel
Rookpluimen van de meteoriet
Een gat van het Tsjerbakoel-meer
De NASA schatte dat de meteoriet een doorsnede van 17 meter en een gewicht van 9.070.000 kg had. De vrijgekomen energie werd geschat op 500 kiloton TNT; dat is resp. 33 en 34 maal zoveel energie als die vrijgekomen was bij de explosies van de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki.     (8) Ooggetuigen zagen zeer heldere brandende objecten in de lucht. Amateurvideo's toonden een vuurbal, strepen langs de hemel en een oorverdovende supersonische maar korte knal. Op sommige momenten was de vuurbal zo helderder dan de zonsopgang. De NASA bevestigde later dat het object inderdaad helderder dan de zon was. "Het was een grote vallende vuurbal. Het duurde een paar seconden,"zei een bewoner van het Oeralgebied. Andere ooggetuigen spraken van flitsen, explosies en rookwolken in de lucht. Sommigen dachten dat een vliegtuig was neergestort of in de lucht ontplofde. (7)



Ten westen van de Russische stad Tsjeljabinsk waren twee brokstukken neergestort in het Tsjerbakoel-meer. Er werd een groot gat in het ijs gevonden van 6 meter breed. (7) Later werden de duikers ingestuurd om te zoeken naar brokstukken. De duikers waren er nog niet in geslaagd grote brokstukken naar boven te halen. Wel werden enkele kleine fragmenten gevonden. Volgens Russische onderzoekers waren de brokstukken inderdaad afkomstig van de meteoriet die in het Oeralgebied insloeg. 



De enorme explosie van de meteoriet heeft veel schade aangericht in meer dan duizenden huizen in zes steden van de regio. De schade bedraagt 1 miljard roebel (25 miljoen euro). Het was daarmee de grootste ramp door een vallend hemellichaam in de afgelopen 100 jaar. (7) De laatste keer dat er een echt grote explosie voorkwam, was in 1908 in Siberië. In een enorme gebied van 2000 vierkante kilometer vielen bomen daardoor om. Het was de grootste meteorietinslag in de geschiedenis van Rusland. 

Kleinste exoplaneet ooit ontdekt

Astronomen hebben de tot nu toe kleinste planeet rond een andere ster dan onze Zon ontdekt. "Het planeetje gaat de boeken in als de kleinste planeet die ooit buiten het zonnestelsel is gevonden en is zelfs kleiner dan Mercurius,"klonk een commentaar in Scientias. (9) De kleinste planeet is in het systeem Kepler-37 op zo'n 210 lichtjaar van de Aarde ontdekt en heeft nu de naam Kepler-37b gekregen. De Kepler-37b is nauwelijks groter dan de maan. De exoplaneet draait rond Kepler-37 met twee andere planeten, Kepler-37c en Kepler-37d, waarvan één wat kleiner dan Venus en de andere duidelijk groter dan Kepler-37b is. Alle drie wentelen dichter bij de ster dan Mercurius rond de zon. Het sterrenstelsel Kepler-37 bevindt zich op 210 lichtjaar van ons in het sterrenbeeld Lyra. (10)



Dat alledrie de planeten dichter bij hun ster staan, wijst erop dat ze alledrie bijzonder zeer warm zijn, en dat leven er onmogelijk is. Vermoedelijk is de kleinste exoplaneet Kepler-37b een wereld van gesteente, zonder lucht en water. (10) Deze planeet staat heel dicht bij de ster: in slechts dertien dagen voltooit deze een wenteling rond de ster. Het is er superwarm: meer dan 800 graden Fahrenheit, oftewel warm genoeg om een zinken muntje direct te doen smelten. (9) Kepler-37c is iets kleiner dan Venus en doet er 21 dagen over om een rondje rond de ster te voltooien. Kepler-37d is ongeveer twee keer zo groot als de Aarde  en doet 40 dagen over een wenteling rond de ster. (9) Dat schreven de wetenschappers in het blad Nature. De bijzondere ontdekking van Kepler-37b heeft menig wetenschappers opgewonden. "Het feit dat we de kleine Kepler-37b hebben gevonden, suggereert dat kleine planeten veel voorkomen en dat er naarmate we verder gaan zoeken en gegevens gaan analyseren nog meer planetaire verrassingen op ons wachten,"zei onderzoeker Lissauer. (9)


Om Sions wil zal ik niet zwijgen. God zegene u.

                                                                                         Paul Parker

Het auteursrecht van dit artikel ligt bij de blogger. Zonder toestemming van blogger Paul zijn vermenigvuldiging, eigen gebruik en publicatie in een ander blog of website verboden.

Bronnen en referenties:

  (1) De Telegraaf: Karetschildpad monogaam tijdens paartijd. 04-02-2013
  (2) Volkskrant: Mysterie vliegende inktvis ontrafeld. 11-02-2013
  (3) Volkskrant: Slak ontdekt met wegwerppenis. 13-02-2013
  (4) NOS: Gevonden skelet is Richard III. 04-02-2013
  (5) NOS: Kerk graf Richard III gevonden. 06-09-2012
  (6) Volkskrant:'Hoopje botten koning Richard III? Dat is nog helemaal niet zeker!' 15-02-2013
  (7) Refdag: 1000 gewonden door meteoriet Rusland. 15-02-2013
  (8) nl.wikipedia.org/wiki/Meteoroïde bij Tsjeljabinsk
  (9) Scientias: Kleinste exoplaneetje ooit ontdekt. 21-02-2013
(10) TT-Canvas: De kleinste exoplaneet ooit ontdekt. 21-02-2013

Geen opmerkingen:

Een reactie posten