Pagina's

maandag 30 juli 2012

Mitt Romney bezoekt Israël



Mitt Romney's voorkeur voor Israël overdreven?


Afgelopen zaterdagavond kwam de Amerikaanse presidenkandidaat Mitt Romney op zijn rondreis Israël aan om zijn steun aan de Joodse staat duidelijk te bevestigen. De bedoeling is dat hij met zijn bezoek aan Israël Amerikaanse Joodse kiezers voor zich wil winnen in de aanloop naar de verkiezingen in de Verenigde Staten later dit jaar. Hij sprak onder meer met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en de Israëlische president Shimon Peres. De sfeer was kennelijk ontspannen. 


Mitt Romney aangekomen in Israël
Mitt Romney (links) en Benjamin Netanyahu (rechts)
Op zondagochtend had Mitt Romeny een paar keer een ontmoeting met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu gehad. Hij sprak ook met de Israëlische president Shimon Peres, minister van Defensie Ehud Barak, minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman en oppositieleider Shaul Mofaz. (1) Romney had maar even tijd voor de ontmoeting met de Palestijnse premier Salam Fayyad. Hij was er niet erg happig op om in Ramallah op de Westelijke Jordaanoever gefotografeerd te worden aan de zijde van de Palestijnse president van de PA, Mahmoud Abbas. (2) Dat besluit nam Romney om pro-Israëlische Amerikaanse kiezers niet te ontstemmen. De Palestijnse functionarissen hadden stevig kritiek op het feit dat Romney geen tijd heeft voor het gesprek met de Palestijnse president Mahmoud Abbas. Maar de woordvoerder van Mitt Romney weerlegde de Palestijnse kritiek en zei dat in Romney's strakke tijdschema slechts ruimte is voor een ontmoeting met één Palestijnse vertegenwoordiger. (1) De "overdreven voorkeur voor gesprekken met Israëlische functionarissen" wordt door de westerse analisten beschouwd als een poging van Romney om zich te onderscheiden van de Amerikaanse president Barack Obama, die volgens de meeste Israëliërs meer voor de Palestijnen voelt. (1) 


Romney: Jeruzalem is de ongedeelde hoofdstad van Israël


Opmerkelijk is de uitspraak van de Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney dat Jeruzalem de hoofdstad van Israël is. De uitspraak ligt zéér gevoelig, omdat ook de Palestijnen Jeruzalem als hoofdstad claimen en het oostelijke deel van de stad als onderdeel van hun toekomstige staat zien. Israël beschouwt heel Jeruzalem echter als zijn eeuwige en ongedeelde hoofdstad van de Joodse staat. Aan het begin van zijn toespraak noemde de Republikein Romney Jeruzalem "de ongedeelde hoofdstad van Israël." Hij verklaarde ook dat als hij de Amerikaanse presidentsverkiezingen wint, de Verenigde Staten hun ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem zullen overbrengen. De kritiek van een woordvoerder van Mitt Romney op de weigering van het Witte Huis om Jeruzalem officieel de hoofdstad van Israël te noemen, gaf ook aan dat indien Romney als president wordt gekozen, Romney waarschijnlijk de beslissing van het Congres uit 1995 om de Amerikaanse ambassade te verplaatsen naar de echte Israëlische hoofdstad, zal goedkeuren. (1) De verplaatsing van de Amerikaanse ambassade zou volgens Romney geschieden als Israël daar om zou vragen. Israël wil dit al langer, maar de Verenigde Staten hebben hun ambassade tot op heden in Tel Aviv gehouden. Door velen zoals de Palestijnen kan vestiging van de Amerikaanse ambassade in Jeruzalem als acceptatie van de grenzen van 1967 worden gezien. Vorige week vertelde Mitt Romney aan de Israëlische krant Yisrael Hayom dat de Joodse staat een betere behandeling verdient dan zij van de Amerikaanse president Barack Obama heeft gekregen. Hij liet weten dat als hij het presidentschap wint, de Amerikaanse druk op Israël om te voldoen aan de harde Arabische eisen voor vrede, aanzienlijk verminderd zal worden. (1)


Mitt Romney bezoekt de Klaagmuur
Mitt Romney krijgt een voorlichting van de orthodoxe Joden
De Palestijnen reageerden verontwaardigd op de uitspraak van Mitt Romney. "Romney's verklaringen zijn schadelijk voor de Amerikaanse belangen in onze regio, en zij schaden de vrede, de veiligheid en de stabiliteit,"aldus de Palestijnse onderhandelaar Saeb Erakat. Hij zei dat de campagne in de Verenigde Staten niet ten koste mag gaan van de Palestijnen. (3) 


Romney: Iran een nucleaire bedreiging


Tijdens het gesprek met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en de Israëlische president Shimon Peres verklaarde de Amerikaanse presidentskandidaat Romney dat Iran een nucleaire bedreiging voor de hele wereld is. "Zo is het nucleaire risico dat Iran vormt tegenover Israël, de regio en de hele wereld, onaanvaardbaar,"zei hij. Hij verzekerde Netanyahu dat er verder actie zal ondernomen worden om Iran te laten afzien van zijn nucleaire dwaasheid. (2) Romney zei ook dat het absoluut noodzakelijk is voor de Verenigde Staten te voorkomen dat Iran een kernwapen in handen krijgt. Hij zou zijn steun geven aan een preventieve Israëlische militaire aanval op het Iraans complex van kerncentrales. "Als Israël actie moet ondernemen om te voorkomen dat Iran de materialen produceert voor een atoombom, zou Romney dat besluit respecteren,"aldus Dan Senor, Romney's adviseur voor buitenlands beleid. De Israëlische premier Netanyahu zei dat hij en Romney het eens zijn over de dreiging die uitgaat van een nucleair Iran. (4)


Benjamin Netanyahu (links) en Mitt Romney (rechts)
Netanyahu zei een recente speech van Romney in de Amerikaanse staat Nevada te hebben gezien, waarin Romney een nucleair Iran het grootste gevaar ter wereld noemde. "Mitt, we zijn het volledig eens,"zei Netanyahu tegen Romney. "We moeten eerlijk zijn en erkennen dat alle sancties en diplomatie het Iraanse kernprogramma tot dusver geen seconde hebben vertraagd. Daarom geloof ik dat we naast sancties een sterke militaire dreiging nodig hebben om iets aan de situatie te kunnen veranderen." (4) De gesprekken tussen Netanyahu en Romney tonen ook iets anders aan dat het Westen in haar diplomatieke pogingen volkomen heeft gefaald om Iran er toe te bewegen af te zien van het nucleaire programma. Mitt Romney deelt ook Israëls zorgen om huidige ontwikkelingen in de buurlanden Egypte en Syrië. In de hoedanigheid van Amerikaans president zou hij zijn gewicht in de schaal werpen om Egypte sinds de verkiezingsoverwinning van de Moslim Broederschap het vredesverdrag uit 1979 te laten respecteren. (2) 


Barack Obama aan zet


De Amerikaanse president Barack Obama stond niet stil en wilde niet met lede ogen toezien hoe zijn Republikeinse rivaal Mitt Romney met zijn bezoek aan Israël de Joodse kiezers voor zich zou winnen. Daarom ging hij aan zet. Aan de vooravond van het bezoek van Romney aan Israël had president Barack Obama op vrijdag 27 juli op het Witte Huis een wet ondertekend, die de militaire samenwerking tussen de Verenigde Staten en Israël versterkt. Bij de ceremonie waren onder anderen vertegenwoordigers van de machtige Joodse en pro-Israëlische lobby AIPAC aanwezig. De wet "onderstreept onze onvoorwaardelijke steun aan de veiligheid van Israël,"zei Obama. Hij kondigde tevens aan 70 miljoen dollar extra beschikbaar te stellen voor de financiering van een systeem om Israël te beschermen tegen de raketaanvallen van islamitische terroristen in Libanon en Gaza. (5) Echter moet Obama's ondertekening van de wet gezien worden als een campagnestunt! Zowel Obama als Romney vechten nu om de Joodse kiezers. In 2008 had Barack Obama eveneens als presidentskandidaat een bezoek gebracht aan Israël. Toen zei hij dat Jeruzalem de hoofdstad van Israël zal zijn. Echter liet hij zijn ware gedaante zien. Vorige week had hij geweigerd Jeruzalem als de ongedeelde hoofdstad van Israël te erkennen. Obama kreeg bij de door hem gewonnen presidentsverkiezingen in 2008 78 % van de stemmen van de Joodse kiezers in de Verenigde Staten. Volgens een peiling in juni is dit percentage gezakt naar 64 %. (5) De steun van Joodse kiezers, van wie velen zich sterk verbonden voelen met Israël, kan in november de doorslag geven in staten als Florida en Pennsylvania, waar de kandidaten hard moeten vechten om de gunst van de kiezer. Obama wekte vorig jaar de woede van veel Israëliërs en hun supporters in de Verenigde Staten door te stellen dat bij onderhandelingen over de grenzen van een Palestijnse staat moet worden uitgegaan van de grenzen zoals die bestonden voordat Israël de Jordaanse Westoever en de Gazastrook veroverde in de zesdaagse oorlog van 1967. (5) Het is de vraag of Barack Obama de door hem zelf ondergetekende wet ter ondersteuning van de veiligheid van Israël buiten werking zal stellen als hij als president voor de tweede termijn herkozen zou worden. Want Barack Obama staat bekend als zeer onbetrouwbaar en is NIET pro-Israëlisch zoals hij in de vorige presidentsverkiezingen zich voordeed. Volgens professor Eytan Gilboa, een deskundige op het gebied van de relaties tussen Israël en de Verenigde Staten, heeft Barack Obama geen empathie voor Israël. 


Professor Eytan Gilboa: Romney heeft gevoel bij Israël


Het zal moeilijk zijn om te zeggen wat een nieuwe Amerikaanse beleid tegenover Israël zal zijn, als Mitt Romney de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november wint. Dat zei professor Eytan Gilboa van de Bar Ilan-universiteit in Ramat in een interview met het Reformatorisch Dagblad. De heer Gilboa zei dat het moeilijk te voorspellen is wie de verkiezingen in de Verenigde Staten gaat winnen. Opiniepeilingen geven Obama een lichte voorsprong, maar de komende maanden kan er nog veel veranderen. "Een belangrijke dag is 20 oktober, want dan zullen de economische resultaten over het derde kwartaal bekendgemaakt worden. Als die goed zijn, zal Obama waarschijnlijk winnen. Als ze tegenvallen, heeft Romney een voorsprong,"aldus Gilboa. (6) Mitt Romney heeft zich in het verleden krachtig voor Israël uitgesproken en tegen de Palestijnen. "Israëliërs zouden blij zijn met een tweestatenoplossing,"zei Romney in januari tijdens een door de Amerikaanse nieuwszender CNN gesponsord debat. "Het zijn de Palestijnen die geen tweestatenoplossing willen. Ze willen de staat Israël vernietigen." (6) Wat Mitt Romney over de Palestijnen zei, is volkomen waar. Maar de westerse media bagatelliseren de feiten en leggen vaker de schuld voor het mislukken van de vredesonderhandelingen bij Israël. Ook beschuldigde Mitt Romney er zijn democratische tegenstander Barack Obama van Israël "onder de bus" te hebben gegooid door de grenzen van 1967 te noemen als het startpunt van onderhandelingen. (6)


Professor Gilboa denkt echter dat de retoriek die tijdens de verkiezingscampagne wordt gebruikt, met een flinke zout moet worden genomen. "Romney zei bijvoorbeeld dat hij harder tegen Iran zal optreden en zal voorkomen dat Iran een macht wordt met nucleaire wapens. Maar het is onduidelijk hoe hij dat denkt te doen." Volgens Gilboa zal het Romney, als hij wint, minstens een paar maanden kosten om zijn positie te bepalen. "Hij kent Washington niet, want hij was gouverneur in Massachusetts. Jimmy Carter plaatste het Midden-Oosten boven aan zijn internationale agenda. Toch kostte het hem zes maanden om beleid te ontwikkelen." (6) Als het om Amerikaanse presidenten om Israël gaat, spelen twee factoren een rol: belangen en gevoelens. Bij sommige presidenten spelen alleen belangen een rol, bij anderen ook de emotionele band. George H.W. Bush (Bush sr.), Dwight Eisenhower en Richard Nixon hadden geen speciale gevoelens voor Israël. Van wijlen Richard Nixon was bekend dat hij een antisemiet was. "Ook Barack Obama heeft die niet,"aldus Gilboa. "Truman, Reagan, Clinton en Bush junior hadden die wel. Ik geloof dat Romney dat soort gevoelens ook heeft in zijn benadering voor Israël." (6) 


Als de Amerikanen opnieuw voor Barack Obama kiezen, zal hij zeker nieuwe pogingen ondernemen "vrede te stichten" tussen Israël en de Palestijnen. Het betekent meer pressie op Israël om toe te geven aan harde en onredelijke Arabische eisen. Barack Obama vindt volgens Gilboa dat Netanyahu "niet voldoende inschikkelijk" is geweest. (6) Het is wel allang bekend dat de Amerikaanse president Barack Obama en de Israëlische premier Benjamin Netanyahu een lange tijd met elkaar overhoop liggen. Hun relatie is zeer gespannen. "Als Obama geen vooruitgang kan boeken op het gebied van de binnenlandse economische problemen, is de enige mogelijkheid om zijn handtekening op de geschiedenis te zetten op buitenlands gebied,"meent professor Gilboa. "Ik denk dat Obama in een tweede termijn zeer actief zal worden op het gebied van Israël en de Israëlisch-Palestijnse onderhandelingen." (6)


Hoe het verder gaat

Als Mitt Romney de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten wint en zijn belofte aan Israël waarmaakt, dan zouden de Verenigde Staten door God zeker gezegend worden. Vroeger had God Amerika zo gezegend in vele opzichten vanwege een bijzondere reden dat het land van de ongekende mogelijkheden een thuis en toevluchtoord was geweest voor vele Joden. Maar de afgelopen jaren komen de Verenigde Staten dichter en dichter bij openlijke weerstand tegen de God van Israël en Zijn plannen met het Joodse volk en het land Israël. Barack Obama en zijn voorgangers maken zo'n verschrikkelijk fout door te denken dat ze de toekomst van Israël kunnen bepalen. In werkelijkheid bepaalt de huidige president Barack Obama het lot van de Verenigde Staten! Wijlen Bijbelleraar Derek Prince schreef zeer kritisch over de houding van de Verenigde Staten, de Europese Unie en andere landen ten aanzien van Israël:"Wat er momenteel gebeurt in de politieke arena van het wereldtoneel, is dat landen hun eigen bestemming bepalen, maar ZE WETEN HET ZELF NIET EENS. Ze denken dat ze de toekomst van Israël aan het bepalen zijn, maar die ligt niet in hun handen. God heeft die in Zijn hand. Wat ze werkelijk bepalen, is hun eigen bestemming. Want zij die hun trotse, koppige nek NIET willen buigen voor de bedoelingen van God ten aanzien van Israël, zullen verwoest worden." (7) 


Het valt te hopen dat Mitt Romney, als hij als nieuwe president wordt gekozen door het Amerikaanse volk, de toekomst van Israël niet mag gaan bepalen, zoals Barack Obama dat wel doet. Want het lot van zijn eigen land, de Verenigde Staten, ligt zelf in zijn hand! Het probleem zal echter zijn dat het buitenlandse beleid van de Verenigde Staten niet altijd bepaald wordt door de president zelf. Want het buitenlandse beleid wordt in werkelijkheid gedomineerd door zogenaamde 'Arabisten'. De Arabisten zijn mensen die hun beleid baseren op de lobby voor de oliereserves van de Arabieren in het Midden-Oosten. Als gevolg daarvan is het dus NIET altijd de president die het beleid bepaalt, maar wordt de richting vaak aangegeven door burgerfunctionarissen die zich verschanst hebben in hun positie, vanuit een achtergrond van aanhoudend, consequent antisemitisme. (7) Precies zoals de leden van de machtige en invloedrijke Moslim Broederschap volgens hardnekkige geruchten die bijna zeker op waarheid berusten, zich hebben verschanst in het Witte Huis. Het uiteindelijke resultaat van Amerika's bemoeienissen met Israël zal de volledige ineenstorting van de laatste supermacht zijn. Derek Prince citeert een Bijbelvers over het lot van volken en landen die tegen Israël keren:


"Want het volk en het koninkrijk die u niet willen dienen, zullen te gronde gaan, en die volken zullen zeker verwoest worden."


 Gezien het feit dat Mitt Romney een Mormoonse achtergrond heeft, zal zijn houding jegens Israël wellicht positief zijn. Maar we moeten niet vergeten dat alleen God het hart van ieder mens ziet en de menselijke overleggingen kent. Als Romney besluit de Amerikaanse ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem te verplaatsen, dan zal Amerika zeer zeker gezegend worden door de Allerhoogste! Voor de Verenigde Staten en het Amerikaanse volk geldt een essentiële voorwaarde voor een geestelijke opleving dat de terugkeer naar een goede, Bijbelse houding ten aanzien van Israël meer dan noodzakelijk is. Daarom moeten de Amerikaanse christenen die het Joodse volk met hun hele hart liefhebben, bidden voor hun land en ook voor de Amerikaanse president. Het lot van Amerika hangt volkomen af van de president. Over Barack Obama is één ding 100 procent zeker dat als hij herkozen wordt, zal hij Amerika zeker te gronde richten, als hij Israël verder onder druk blijft zetten en waarschijnlijk ook de eenzijdige uitroeping van de Palestijnse staat gaat steunen!!! Om Sions wil zal ik niet zwijgen. God zegene u.


                                                                           Paul Parker


Het auteursrecht van dit artikel ligt bij de blogger. Zonder toestemming van blogger Paul zijn vermenigvuldiging, eigen gebruik en publicatie in een ander blog of een website verboden. 

Bronnen en referenties:


(1) Israel Today: Romney in Israël, belooft sterke steun als president. 29-07-2012
(2) Gazet van Antwerpen: Romney steunt Israël in strijd tegen nucleaire dreiging van Iran. 29-07-2012
(3) NOS-TT: Mitt Romney: Jeruzalem hoofdstad Israël. 29-07-2012
(4) Reformatorisch Dagblad: Jeruzalem ongedeeld hoofdstad van Israël. 30-07-2012
(5) Reformatorisch Dagblad: Obama verzekert Israël van zijn steun. 27-07-2012
(6) Reformatorisch Dagblad: "Romney heeft gevoel bij Israël." 27-07-2012
(7) Israël in het nieuws. Door Derek Prince. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten