Pagina's

woensdag 4 januari 2012

Hoe het verder gaat in Noord-Korea.. Deel I



De begrafenis van Kim Jong-il


Op woensdag 28 december 2011 vond de begrafenisstoet voor de overleden Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-il plaats. De processie ging gepaard met veel militair machtsvertoon en hysterie. Duizenden mensen trotseerden kou en sneeuwbuien en stonden langs de beide kanten van de straten om afscheid te nemen van hun "geliefde en grote leider." De begrafenisstoet had drie uur lang geduurd. Eerst reed een zwarte limousine met een enorm portret van de overleden leider. Daarna volgde een zwarte limousine met een groot boeket witte bloemen, vervolgens een lijkwagen met de zwarte kist, bedekt met een rode vlag van de Noord-Koreaanse Arbeiderspartij, bovenop. In de kist lag het lichaam van Kim Jong-il. De doodskist werd in een lange stoet door de besneeuwde straten gereden. Het sneeuwde in de hoofdstad. "Zelfs de hemel en het landschap huilen voor de overleden Kim Jong-il,"meldde de Noord-Koreaanse staatstelevisie. (1) Militairen en burgers barstten in tranen, toen ze de wagen met de zwarte kist zagen voorbij rijden. Het openbare rouwbeklag is in de westerse ogen wel vreemd en overdreven. Of er echt oprecht was gehuild, is moeilijk te zeggen. Volgens NOS-correspondent Wouter Zwart kwam het hysterische rouwbeklag doordat de 'geliefde grote leider' aangebeden moest worden. Er staat een zware straf op als dat niet gebeurt. Ook heeft het te maken met een Koreaanse traditie, waarbij het belangrijk is dat u uw verdriet en spijt laat zien dat iemand is overleden. "Bijna alsof het jouw schuld was,"zei de NOS-correspondent Wouter Zwart. (1) Bekijk de onderstaande videoclip van hysterische rouwbeklag onder Noord-Koreaanse militairen en burgers en beoordeel zelf:




Ook was er meer militair machtsvertoon dan bij de uitvaart van Kim Il-sung, de stichter van het Communistische Noord-Korea en de vader van Kim Jong-il. Het bijzondere was dat Kim Jong-un, de zoon en opvolger van Kim Jong-il, aan het begin van de begrafenisstoet liep. Dat deed zijn vader niet, toen Kim Il-sung overleed. Kim Jong-un liep samen met een aantal hoge militairen naast de wagen met de kist van zijn vader. 





Onder de hoge militairen bevond zich Jong Sang-Thaek, de oom van Kim Jong-un en de vice-voorzitter van de Defensiecommissie, het zeer machtige orgaan van Noord-Korea. Jong Sang-Thaek is getrouwd met de jongere zus van Kim Jong-il, Kim Kyung-hee. Hem wordt een cruciale rol toebedacht om Kim Jong-un in het zadel te houden. 




De begrafenisstoet eindigde na een processie door de besneeuwde straten van Pyongyang aan het Kumsusan Memorial Palace, waar het lichaam van Kim Il-sung opgebaard lag. Nu ligt het lichaam van Kim Jong-il naast zijn vader Kim Il-sung "voor eeuwig" opgebaard in het Kumsusanmausoleum. De geboortedag van Kim Jong-il, 16 februari, zal voortaan als "Dag van de  Stralende Ster", een nieuwe nationale feestdag, worden gevierd. Ook zullen overal in het land herdenkingstorens en standbeelden voor de overleden dictator worden opgericht. (1)


Ongewone bezoek


Tijdens de begrafenis van Kim Jong-il worden buitenlandse regeringsleiders niet uitgenodigd. De enige uitzondering was dat China een afgevaardigde had gestuurd om de begrafenis van Kim Jong-il bij te wonen, omdat China een belangrijke bondgenoot van Noord-Korea is. Voor de begrafenis van Kim Jong-il vond een zeer ongewoon bezoek plaats. De weduwe van oud-president Kim Dae-jung van Zuid-Korea, Hyun Jeong-eun, bracht op tweede kerstdag een bezoek aan Pyongyang en ondermeer Kim Jong-un om condoleances voor het overlijden van Kim Jong-il over te brengen en de laatste eer te betuigen.


Hyun Jeong-eun condoleerde Kim Jong-un
De delegatie die Noord-Korea bezocht, werd geleid door Hyun Jeong-eun. De leden van de delegatie bezochten het Kumsusan mausoleum in de hoofdstad Pyongyang, waar het lichaam van Kim Jong-il opgebaard lag. In een verklaring van het Zuid-Koreaanse ministerie van Buitenlandse Zaken stond dat de delegatie op eigen initiatief naar Noord-Korea was gereisd en geen officiële boodschap van de Zuid-Koreaanse regering had overgebracht. Volgens het officiële beleid mogen de meeste Zuid-Koreanen niet reizen naar Noord-Korea. De 89 jarige weduwe Hyun Jeong-eun staat net als haar overleden man oud-president Kim Dae-jung bekend als verzoeningsgezind in de richting van Noord-Korea. Een woordvoerder zei namens de weduwe:"Ik hoop dat mijn bezoek aan Noord-Korea zal helpen bij het verbeteren van de relatie met Zuid-Korea." Of de dood van Kim Jong-il tot betere verhoudingen tussen twee Korea's zou leiden, zal in de toekomst nog blijken, hoewel beide landen sinds de Koreaanse oorlog (1950-1953) nog altijd in oorlog officieël verkeren. Zuid-Korea heeft aartsvijand Noord-Korea voorzichtig de hand gereikt. In zijn nieuwsjaartoespraak zei president Lee van Zuid-Korea dat stabiliteit en vrede op het Koreaanse schiereiland het belangrijkste doel van Zuid-Korea is. Volgens Lee kan de deur van een nieuw tijdperk worden geopend als Noord-Korea zijn omstreden kernwapenprogramma stopzet. Hij zei dat er sprake is van een keerpunt. Ondanks de voorzichtige handreiking waarschuwde Lee de nieuwe Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un dat Zuid-Korea hard terug zal slaan als het door het noorden wordt geprovoceerd. (1)


Hypocrisie van de Verenigde Naties


De Verenigde Naties heeft keer op keer bewezen hypocriet te zijn. Als het om Israël gaat, heeft de VN-Veiligheidsraad 200 resoluties tegen Israël in vele jaren aangenomen. Niet één resolutie werd aangenomen om de Palestijnen te veroordelen, als het om terroristische aanslagen gaat. Hoe hypocriet is de VN, toen de Algemene Vergadering op donderdag 22 december 2011 een moment stilte hield voor de overleden Kim Jong-il. Een aantal westerse diplomaten had de ceremonie geboycot en liep weg, omdat Kim Jong-il veel geld in het kernprogramma stak, terwijl zijn eigen volk honger leed. De stilte had 25 seconden geduurd. Ook hing de vlaggen halfstok voor het VN-gebouw. De VN deed dat op verzoek van Noord-Korea. Volgens de voorzitter van de Algemene Vergadering moet een verzoek van een lidstaat worden gehonoreerd. Als u een VN-functionaris bent, zou u zich diep moeten schamen voor de houding van de VN! De VN had beter geen eer moeten bewijzen voor de overleden tiran Kim Jong-il die helemaal niets geeft om het welzijn van het Noord-Koreaanse volk!  


Kim Jong-un de onbetwiste leider van Noord-Korea


Op dinsdag 3 januari 2012, na het afsluiten van de officiële rouwperiode werd Kim Jong-un tot de opperste leider van Noord-Korea officieel uitgeroepen. Hij werd ook tot leider van partij, leger en het volk uitgeroepen en kreeg eretitel "Geweldige Vader." Dit was ook een van de vele titels van zijn vader. (1) Vele duizenden Noord-Koreanen zwoeren hun trouw aan de nieuwe leider. Verwacht wordt dat Kim Jong-un de komende tijd nog andere sleutelposten zal erven, zoals die van secretaris-generaal van de Communistische partij en voorzitter van de Defensiecommissie. Of Noord-Korea een nieuwe politieke koers zal varen, hoeven "de dwaze politici overal in de wereld, inclusief de poppenkast in Zuid-Korea" volgens de staatsmedia die de verklaring van de Defensiecommissie aanhalen, geen veranderingen in Noord-Korea te verwachten. (1) De Defensiecommissie kondigde ook aan dat Noord-Korea elk contact met de huidige Zuid-Koreaanse regering "voor eeuwig" uitgesloten heeft. 




Jong en onervaren, dat eigenlijk alles wat gezegd kan worden van Kim Jong-un. De jongeman treedt nu al in de voetsporen van zijn vader en grootvader als leider van het Stalinistische en geïsoleerde Noord-Korea. Zijn leeftijd wordt geschat op 27 jaar. Toch is hij al gepromoveerd tot viersterrengeneraal en bekleedt hij een prominente politieke post. Kim Jong-un betekent "rechtvaardige wolk." Of hij rechtvaardig zal regeren, hoeft u niet echt van hem te verwachten! Kim Jong-un is de jongste van de drie zonen van Kim Jong-il. Aanvankelijk was zijn halfbroer Kim Jong-nam de beoogde opvolger. Maar zijn rol was allang uitgespeeld. Kim Jong-Nam was de oudste zoon van Kim Jong-il en studeerde net zoals zijn halfbroer Kim Jong-un in het buitenland computerwetenschappen aan de universiteiten van Japan en Zwitserland. Hij werd geboren in Pyongyang. Zijn moeder Sung Hae-Rim was een van de vele minaressen van Kim Jong-il. Ze was overleden in Moskou, waar ze werd behandeld tegen depressies. De oudste zoon zou het leiderschap van Kim Jong-il erven, maar verspeelde zijn kans, nadat hij met een vals Dominicaans paspoort Japan probeerde binnen te komen met twee vrouwen en een kind. Na veel geharrewar gaf hij uiteindelijk toe de zoon van Kim Jong-il te zijn. Hij verklaarde dat hij samen met twee vrouwen en een kind naar Disneyland in Japan wilde gaan. (4) Dit ongelukkige incident veroorzaakte een enorme diplomatieke rel en bracht het Noord-Koreaanse regime in grote verlegenheid. Toen Kim Jong-Nam in ongenade viel, werd zijn halfbroer Kim Jong-un tot officiële troonopvolger benoemd met de goedkeuring van de communistische partij.  In een interview met een Japanse zender liet Kim Jong-nam weten tegenstander te zijn van de erfopvolging. (4) Het schijnt dat hij in China en Macau tegenwoordig woont.


Kim Jong-nam
Familieboom van Kim Jong-il
Over de biografie van Kim Jong-un is weinig bekend. Hij wordt meestal "de jonge generaal" genoemd. Uiterlijk lijkt hij erg op zijn grootvader Kim Il-sung. Door zijn opleiding in Zwitserland zou hij vloeiend Engels en Duits spreken. Analisten zeggen dat twee aanvallen op Zuid-Korea vorig jaar, waarbij 50 mensen omkwamen, het werk waren van de 'jonge generaal.' Die zou zo de steun hebben gewonnen van het Noord-Koreaanse leger. Hij zou daarmee duidelijk hebben gemaakt dat hij het beleid wil voortzetten dat het leger de hoogste prioriteit krijgt. Deskundigen verwachten dat de jonge Kim Jong-un dezelfde harde militaire koers vaart als zijn overleden vader. Het schijnt dat hij ook ondanks westerse protesten en sancties zou willen doorgaan met de ontwikkeling van kernwapens. 


Kim Jong-un
Kim Jong-un applaudiseert
Vader en zoon; Kim Jong-il (links) en Kim Jong-un (rechts)
Kim Jong-un op bezoek bij een videofabriek
Kim Jong-un tussen de generaals
Boven en onder: Kim Jong-un in gesprek met soldaten

Kim Jong-un op bezoek bij een militaire kazerne:
zo te zien overvloedig eten in de kazerne, terwijl
het volk verhongert! Zelfs gewone soldaten lijden honger!
Een fragment van documentaire Noord-Koreaanse staatstelevisie over de nieuwe leider van het land:






Zonder bescherming van zijn vader zal Kim Jong-un er alles aandoen om zijn machtsbasis te verstevigen. Dat zou een verdere toename van controle betekenen. Volgens een medewerker van Open Doors was de eerste maatregel van de jonge, onervaren en wellicht onzekere Kim Jong-un niet voor niets geweest om direkt na het overlijden van zijn vader de gedoogde zwarte markt te sluiten. Het waren de enige plekken in Noord-Korea waar mensen zich enigzins kunnen organiseren en praktisch de enige plek waar eten te verkrijgen was. Bovendien staan overal op straat soldaten en politie-agenten. (2) Amnesty International deelde mede dat er aanwijzingen zijn voor zuiveringen onder de politieke tegenstanders van Kim Jong-un. Volgens Amnesty waren er vorig jaar al honderden critici naar werkkampen gestuurd of geexecuteerd. (3) De generaal Jong Sang-Thaek en zijn vrouw Kim Hyung-hee zijn momenteel mentors van Kim Jong-un en zullen hem helpen met het consolideren van macht. 


Spotprent. Kim Jong-un: Mag ik dit speelgoed nu spelen?
 Oom Jong Sang-Thaek: Natuurlijk, geliefde jonge leider!
 


De houding van Kim Jong-un jegens de christenen


Met het aantreden van Kim Jong-un als de nieuwe leider van Noord-Korea breken de zeer zware tijden aan voor de Noord-Koreaanse christenen. Geen land ter wereld vervolgt christenen heftiger dan Noord-Korea, meldt Open Doors. Zonder twijfel zal Kim Jong-un zich zeer vijandig opstellen tegenover de christenen. Jan Vermeer, een medewerker van Open Doors, vreest het ergste ook. Veel totalitaire regimes staan zeer vijandig tegenover de christenen. Ook in islamitische landen is de afkeer van christenen onder de moslims zeer groot. Toch gaat dat nergens zo ver als in Noord-Korea. Jan vermeer vond het moeilijk om te begrijpen waarom de Kim-dynastie zo'n diepe afkeer heeft van christenen dat hele gezinnen in strafkampen verdwijnen, wanneer een Bijbel wordt ontdekt. (2) De ouders van Kim Il-sung waren immers christenen. Kim Il-sung was als christen opgevoed en werd later een militant atheïst en communist. Waardoor hij het geloof in God verloor, is deze omstandigheid ons niet bekend. Communistisch Noord-Korea wordt bijeengehouden met twee mythen: racistisch nationalisme en verafgoding van de Kim-dynastie. Ten eerste is het Koreaanse ras volgens de Juche-leer zo zuiver en dat ras mag niet besmet worden. Het racistische nationalisme vertoont veel overeenkomsten met het Duitse nationaal-socialisme en het Maoïsme. Vandaar dat het volk in tientallen klassen is ingedeeld. Christenen en 'andere politieke tegenstanders' horen bij de vijandige klassen. (2) Geloof in een hogere macht is absoluut taboe. Tegelijkertijd eisen de Kims dat ze zelf als goden vereerd worden. Een christen die niet zal buigen voor een mens, wordt per definitie gezien als niet loyaal. Precies hetzelfde zoals het in het Oude Rome gebeurde. De eerste christenen waren in het Oude Rome ook zwaar vervolgd. De theoloog Francis A. Schaeffer zei dat de christenen niet vermoord werden, omdat zij Jezus aanbaden. Ze werden alleen gedood, omdat zij niet loyaal waren aan de Romeinse keizers! Om de aard van de christenvervolgingen te begrijpen legde Francis A. Schaeffer uit:


"In de Romeinse wereld kon men talloze godsdiensten aantreffen. Eén daarvan was de cultus van Mithras, een populaire Perzische vorm van Zoroastrianisme die omstreeks 67 voor Chr. Rome had bereikt. Het kon niemand iets schelen wie of wat men aanbad zolang de eenheid van de staat, die zijn uitdrukking vond IN DE AANBIDDING VAN CAESAR, niet in gevaar kwam. De christenen werden gedood omdat zij 'opstandelingen' waren. Dit was speciaal het geval  nadat ze meer en meer door de Joodse synagogen verworpen werden en daarmee de immuniteit verloren, die de Joden sinds de tijd van Julius Caesar genoten hadden. Wij kunnen de aard van hun 'opstand' op twee manieren omschrijven, en allebei zijn ze waar. In de eerste plaats kunnen we zeggen dat ze Jezus aanbaden als God en dat ze alleen de oneindige persoonlijke God aanbaden. De Caesars duldden het niet dat ze uitsluitend de ene God dienden. Het werd als hoogverraad beschouwd. Zo werd hun geloof een speciale bedreiging voor de eenheid van de staat in de 3e eeuw en gedurende de regering van Diocletianus (284-305), toen de mensen van de hogere klassen in grotere aantallen christen begonnen te worden. Als ze Jezus en Caesar hadden aanbeden, waren ze veilig geweest, maar ze verwierpen alle vormen van syncretisme. Zij dienden de God die Zich in het Oude Testament, door Christus en in het Nieuwe Testament had geopenbaard. En zij dienden Hem als de enige God. Zij konden geen vermenging toestaan: alle andere goden beschouwden ze als valse goden.. We kunnen ook op een tweede manier zeggen waarom de christenen werden gedood: geen enkele totalitaire autoriteit of autoritaire staat kan mensen tolereren die een absolute maatstaf hebben waarmee zij die staat en zijn daden kunne beoordelen. De christenen hadden deze absolute maatstaf in Gods openbaring. Omdat de christenen deze absolute maatstaf hadden, deze universele standaard waaraan niet alleen de persoonlijke moraal maar ook de staat gemeten kon worden, werden ze als vijanden van het totalitaire Rome beschouwd en voor de leeuwen geworpen." (5)


De Kims weten heel goed dat de Noord-Koreaanse christenen een absolute maatstaf hebben en ook hardnekkig weigeren om een menselijke god te aanbidden. Het is zeer terecht dat de christenen Kim Il-sung, Kim Jong-il en Kim Jong-un niet als goden willen erkennen. De aanbidding van een menselijke god is ook een vorm van afgoderij en een belediging aan het adres van de levende God. De Thora verbiedt niet alleen het vereren van een afgodsbeeld maar ook het aanbidden van een menselijke god. (Exodus 20:4-6) Dat de Noord-Koreaanse christenen niet buigen voor de Kims, bleek volgens het regime al snel duidelijk in de Koreaanse oorlog in de jaren vijftig, toen christenen massaal naar het zuiden vluchtten. (2) 


                                                                 Wordt vervolgd


Om Sions wil zal ik niet zwijgen. God zegene u.


                                                                             Paul


Het auteursrecht van dit artikel ligt bij de blogger. Zonder toestemming van blogger Paul zijn vermenigvuldiging, eigen gebruik en publicatie in een ander blog verboden.


Bronnen en referenties:


(1) NOS 
(2) De Volkskrant opinie, Reformatorisch Dagblad
(3) Amnesty International
(4) nl.wikipedia.org/wiki/Kim Jong-nam
(5) Hoe zouden we leven? Door Francis A. Schaeffer



Geen opmerkingen:

Een reactie posten